Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Hamilton visszavág

2008.07.06. 18:00 | prokee | 31 komment

Címkék: sport autó forma1 silverstone

Maximális káosz és felordulás jellemezte a Brit Nagydíjat

A szezon legizgalmasabb és eseménydúsabb versenyét láthattuk a vízben álló Silverstone-ból.

Mintha a világ összes esőfelhője gyűlt volna össze, hogy méltó záporral vegyen búcsút a Silverstone-i pályától, hiszen talán az utolsó Forma-1-es futamot rendezték a patinás helyszínen.

Ennek következtében szinte nem volt olyan köre a versenynek, amelyikben ne történt volna valami. Már a szombati időmérő meglepetést hozott, hiszen az első sorból a Kovalainen-Webber páros rajtolhatott, míg a legnagyobb esélyesként emlegetett, hazai pályán induló Lewis Hamilton mindössze a negyedik helyet szerezte meg magának Kimi Raikkönen mellett. Aztán kialudtak a piros lámpák és kezdetét vette az őrület. A kiadós esőben azonynomban borult minden forma és forgatókönyv, hiszen Hamilton zseniálisan rajtolva azonnal csapattársa mögött találta magát, míg Raikkönen harmadik maradt. Már az első kanyarban szó szerint elúszott Mark Webber versenye, hiszen megpördült és később hiába igyekezett mesteri előzésekkel egyre feljebb, a hol lezúduló, majd pillanatokra megszűnő záporesőben bizony hibázott és mindössze a tizedik helyen ért célba.

De nemcsak neki okozott komoly problémákat az időjárás. A Ferrari csapat már szombaton felemás formát mutatott, hiszen míg Felipe Massa csak a kilencedik helyre kvalifikálta magát, addig Raikkönen a harmadik lett és a futam elején is tartani tudta a pár körön belül élre álló Hamilton tempóját és keményen támadta Kovalainent. Onnantól kezdve azonban taktikai hibát-hibára halmozva szinte tudatosan tették tönkre Raikkönen versenyét, akinek egyszerűen nem cserélték le idejében az intermediate-esőgumikat, így a felhőszakadás közepette szinte körről-körre vesztette pozícióját. Massával sok gondjuk nem volt, hiszen a brazil versenyző mélyrepülésének talán csak a brit vakondok tudtak örülni. Nagyon nem találta formáját, a pályán szinte többet ment keresztben, mint hosszában, így rendre az utolsó helyek valamelyikéről kellett állandóan visszaküzdenie magát. Látszott, hogy krízishelyzetben nagyon hiányzik a határozott vezető az olaszok háza táján, Jean Todt és Ross Brawn hiánya szembeötlő volt. Kész csoda, és szintet emberfeletti teljesítményt sejtet maga a tény, hogy Raikkönen a 11.-ik helyről –minden megpördülés és pályaelhagyás ellenére - fel tudott jönni a negyedikre, egyedüli éllovasként szerezve ezzel pontokat Lewis Hamilton ellenében.

Bezzeg ott volt Ross Brawn a Honda istállónál, és géniuszát mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy Rubens Barrichello 2005 után ismét dobogóra állhatott. Brawn tökéletesen időzítette be kerékcseréjét és az extrém esőgumikon a brazil szárnyra kapott, sorra tűzte öve mellé a nagymenők skalpját, míg a futam végén a harmadik helyen találta magát Hamilton és Heidfeld mögött. Ők hárman voltak azok, akik minimális mértékben vagy szinte egyéltalán nem hibáztak. Robert Kubica kicsúszott, Massa hátul kullogott, csetlett-botlott az egész mezőny, ők hárman nem. Hamilton a mostoha körülmények ellenére eszméletlen tempót diktált, egy pillanatra sem engedve ki kezéből a hazai futamgyőzelmet. Az elmúlt versenyeken bemutatott ingadozó teljesítménye nyom élkül felszívódott helyette megvillant tehetsége és abszolút megérdemelten nyert.

Nick Heidfeld a maga szokásos sompolygó de elszánt módján, nem egyszer két versenyzőt előzvén egyszerre gyilkos tempóval, ért fel a második helyre, megközelítve ezzel a világbajnoki címért folyó küzdelem éllovasait, míg harmadikként a boldogságban úszó Barrichello-t intették le a szezon egyik legizgalmasabb versenyén.

Második helyével a német pilóta komoly önbizalommal vághat neki július 20.-án hazai közönség előtt a szélvészgyors Hockenheimnek, de kiélezett küzdelem várható a Hamilton-Raikkönen-Massa trió házatáján is, hiszen mindhárman 48 ponttal állnak a világbajnoki táblázat élén. Komoly harc körvonalai bontakoznak ki a horizonton, ahogy a 2008-as Forma-1-es szezon átbillen félidején. Folytatása következik július 18-20-án Németországban.

Kell. Bele. Eső.

És mindig örülök, ha a gyengébb, a kisebb odaér. Őszinte az öröm az arcán, hiszen végre…

És hiába a látszólagos gyengeség, a csetlés-botlás, azért csak 20 mesteri sofőr versenyzik a Forma-1-ben, legyen az a legkisebb vagy legnagyobb csapatban.

Silverstone elvesztette a Brit Nagydíjat




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr28555943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bakter 2008.07.06. 19:19:26

Rubens most odapörkölt azoknak, akik folyton azt vetik a szemére, hogy "mé nem vonul má vissza!". Hát ezért! Mert hiába Ross Brown zsenialitása, azt a kocsit valakinek be kellett hoznia a célba. Neki ez nem is akárhogyan sikerült: 3 kiállással a 3. helyre. Kidobom a Hondás cuccaimat, ha kirúgják az év végén...
Nick szépen csendben felsomfordált a második helyre, bár szerintem Kubica más most jobb nála, és csak mégjobb lesz.
Hamilton pedig alighanem a legjobb pilóta a jelenlegi mezőnyben. Ha képes lesz elviselni a rá nehezedő nyomást, és fejben is tapasztaltabb lesz, nem lesz ellenfele. Két éve figyeltem fel rá, amikor egy száraz, normál vesenyen a GP2-ben az utolsó helyről úgy 4-5 kör alatt jött fel az elsőre. Körülbelül úgy előzött, mintha a mostani McLarennel versenyzett volna a GP2-es kocsik ellen - nem hittem a szememnek.

PagoX 2008.07.06. 19:48:27

Szegény Rubensnek mindössze annyi a balszarencséje, hogy rossz időpontban született, mert legalább két vb cím benne maradt!

eventus 2008.07.06. 20:11:31

Na most aki nem látta a versenyt annak nehéz lesz leírni olyan sok minden történt. DE:

"Raikkönen a harmadik lett és a futam elején is tartani tudta a pár körön belül élre álló Hamilton tempóját és keményen támadta Kovalainent. Onnantól kezdve azonban taktikai hibát-hibára halmozva szinte tudatosan tették tönkre Raikkönen versenyét"

Kovalainen hibázott, Raikkonen megelőzte és már Hamiltont támadta és gyorsabb is volt. Aztán eltaktikázták... Így helyes....

Hamiltont nekem nem szimpatikus, de ahogy ezen a versenyen ment az csodába illő volt.

jtrencsenyi 2008.07.06. 20:14:30

PagoX: inkább rossz helyre. Schumacher mögé szorítva elég nehéz lett volna világbajnokságot nyernie. Ezt ugye demonstrálta is anno, amikor csak a célegyenesben, szinte az utolsó pillanatban, gyakorlatilag "megállva" adta oda azt a plusz egy pontot Michaelnek.

jtrencsenyi 2008.07.06. 20:17:19

eventus: lehet, hogy Hamilton nem szimpatikus, de azt hiszem, hogy nyugodtan kijelnthetjük, hogy ha ezt a mai formáját megtanulja stabilan hozni (értsd: megérik rá, kellő tapasztalatot gyűjt), akkor Michael Schumacher szintű F1 pilótáról beszélhetünk a közeljövőben.

szomorú 2008.07.06. 20:22:25

Raikkönen versenyének Webber már a rajtnál kersztbe tett, annyira csak rá koncentrál, ezért tudott H. meglépni.
Hogy aztán a Ferrari csapatnál mennyi alkalmatlan ember van, az kétségbeejtő.

Balu0819 2008.07.06. 20:27:29

A poszt nem jó, mert 100%, hogy jövőre is Silverstone-ban lesz az Angol GP

eventus 2008.07.06. 20:40:20

jtrencsenyi!
Nem tudom mit olvastál a kommentemben, de én 1x sem vitattam Hamilton tehetségét. Sőt épp azt írtam, hogy : "csodába illő volt"
Az meg, hogy nem szimpi más tészta...

ommm 2008.07.06. 20:57:09

Balu0819 2008.07.06. 20:27:29

Ha már nagyon rége figyeled az F1-et, akkor tudod, hogy egy versenyhelyszín csak akkor biztos, ha már hivatalos lesz az azévi versenyaptár.
Sokszor még akkor sem.
Igen, azért van ott a "talán" szó az első mondatban.
Legyen igazad, de én már Ecclestone-nak nem hiszek.

mxplanet 2008.07.06. 21:19:51

zseniális futam volt

B4c4rd1 2008.07.06. 21:36:01

6 éves korom óta nézem az F1-et, de ki ne találjátok már, hogy Rubens mekkora nagy pilóta. Még, hogy 2 VB cím benne maradt persze hogyne. Régen is szar volt a Ferkával most is szar. Ennyit erről.

zaplatyi 2008.07.06. 22:27:04

Szép volt Lewis!

Lewis-al egy a baj szerintem, hogy túl gyorsan futott be tavaly. A jelenlegi nyomás a médiából és mindenhonnan, nem feltétlenül segíti őt... Szerintem az sem baj, ha hibázik, legalább látjuk, hogy ember.

Az, hogy idén két esős versenyt is megnyert, azért jelent valamit.

A többieket sem kell leírni, Massa autóját valszeg nem sikerült beállítani, Kimit eltaktikázták.

Jó lesz ez, jó lesz...

keddves 2008.07.06. 22:40:16

És ha továbbra is ilyen látványosan támogatja a BRIT Hamiltont és a BRIT McLarent a BRIT FIA és a BRIT Ecclestone, akkor nem kérdés hogy ki lesz a világbajnok.
Köcsög csíter.

Balu0819 2008.07.06. 23:01:46

ommm 2008.07.06. 20:57:09

Nos, jövőre lesz Angol nagydíj.
Mivel a szigetországban nincs mégegy olyan versenypálya jelen pillanatban, ami megfelelne egy verseny lebonyolítására, és nem is lesz még 1 év múlva, biztosan kijelenthető, hogy jövőre még Silverstone lesz a helyszín, mint azt egyébként a hétvégén is megtudhattuk, a médiából is, és itt most nem a silány hazaira gondolok.

jtrencsenyi 2008.07.06. 23:35:02

eventus: nem veled vitatkoztam, csak hozzátettem az észrevételeimet, hiszen egyetértünk. :)

zaplatyi: ebben egyetértek veled. Annakidején Schumi is lerakta induláskor a tanulópénzt, bár messze nem ilyen erős csapatnál kezdett. Lassan ott a média, hogy Hamilton esetében gáz, ha a második F1-es évében nem lesz világbajnok. Azért ez kicsit vicces. :) Mi van akkor, ha soha nem lesz?!

B4c4rd1: de ugye most nem 7 éves vagy! :)

D-Fens: látom nem vagy elfogult. :) Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a tavaji kémügy kapcsán, akkor miért zárták ki a haverjai. Miért nem csak egy szép kerek pénzbünti lett a vége? Holott nyílt titok, hogy minden csapat próbál kémkedni, csak van aki lebukuk, van aki nem, kedves piros ruhás barátunk. :D
Persze-persze, tudom! Mert ezt már nem lehetett eltusolni, ugye?! ROTFL! :)

jtrencsenyi 2008.07.06. 23:36:05

Lassan ott tart a média,

AP (törölt) 2008.07.06. 23:46:48

az jutott eszembe, hogy schmumacher tud esőben f1-es autót vezetni, ezek meg nem

nem is lesznek hétszeres világbajnokok :)

sumitól egy ilyen megpördülésre nem emlékszem

jtrencsenyi 2008.07.07. 00:40:15

Hehe! Méghogy Schumacher nem tudott esőben hibázni. Akkor ez mi?! Ez inkább Schumi, mint Coulthard hibája volt. Mit keresett egy lekörözött autó seggében, ami nem volt az ideális íven? Szóval nem misztifikáljuk már túl a dolgokat. Ráadásul iszonyú bunkó és agresszív volt. Mindenesetre óriási versenyző zseni.

www.youtube.com/watch?v=luUfwmPlimQ

Mellesleg megjegyzem, hogy Hamilton nem pörgött meg, akkor most már tutti, hogy hétszeres világbajnok lesz?! :D

jtrencsenyi 2008.07.07. 01:08:20

Hogy megerősítsem, hogy mekkora versenyzőnek tartom belinkelem azt a videót, amikor 2000-ben megdöntötte a néhai Ayrton Senna rekordját:

www.youtube.com/watch?v=EOQjYCwgLdE

jtrencsenyi 2008.07.07. 02:06:50

Mikka sem nagyon tudott szóhoz jutni, hiábba vette át önként a szót... Ezek a nagy dolgok, nem a szájkarate. :)

cpmn 2008.07.07. 06:33:33

Hamilton sosem lesz világbajnok,ezt a csapat nyerte meg.

sennafan 2008.07.07. 06:42:19

Ha már Senna.....Bruno Senna tegnap csúnyán leiskolázta a GP2-es mezőnyt az F1 futam előtt szakadó esőben, jövőre jönni fog...

vakond 2008.07.07. 06:56:10

Kicsit off de ha már vicces fiú vagy:
Vakond az vakondok.
Többes számban vakondokok.

közlekedési bűnöző 2008.07.07. 07:16:57

"jtrencsenyi"

"Méghogy Schumacher nem tudott esőben hibázni. Akkor ez mi?! Ez inkább Schumi, mint Coulthard hibája volt. Mit keresett egy lekörözött autó seggében, ami nem volt az ideális íven?"

Schumacher biztos tudott esőben hibázni, mert pl. Brazíliában is kipördült (évre nem emlékszem), de aki azt mondja, hogy a belinkelt video Schumacher hibája, az az F1-hez lófaszt sem ért, mivel itt Coulthard-ot lekörözni készült volt és DC már egy fél kör óta feltartotta. El kellett volna takarodnia az útból a francba.

F1rajongó 2008.07.07. 08:55:25

Tény: Hamilton és csapata rendkívüli teljesítményt nyújtva megnyerte a tegnapi futamot.
Lehet ezt fényezni, időjárással, woodoo dolgokkal, kész, ennyi.

Raikönnen és a Ferrari csapaton elsírtam magamat. Ezt követően, a Ferrari world-ön (www.ferrariworld.com/FWorld/fw/index.jsp): "The Scuderia Ferrari Marlboro managed to gain fourth place with Kimi Raikönnen".
Kimi negyedik helyét saját magának köszönheti, mert a csapata egy betontömbnyi koloncként lógott rajta...

Bakter 2008.07.07. 09:05:14

B4c4rd1
Ajánlom figyelmedbe egy néhány héttel ezelőtti Ross Brown interjút, amiben a következőket modta: Rubens legtöbbször ugyanolyan gyors volt, mint Schumi. Az illető angol úr talán kicsit jobban tudja... Az persze más kérdés, hogy az a csapat az utóbbi versenyzőre épült, így mögötte más nem nagyon rúghatott labdába. Ennek ellenére Rubens volt MS legeredményesebb fegyverhordózója. Ezenkívül talán még megtekinthető valahol egy korábbi francia verseny, ahol Rubens teljesen más íveket használt, mint a többiek, és alázott. MS is megpróbálta ezt ívet többször, bukótér lett a vége. Továbbá, ha olyan szar pilóta lenne, alkalmazták volna ennyi ideig a Ferrarinál, haver?

ommm 2008.07.07. 09:20:41

vakond 2008.07.07. 06:56:10
Na ezt honnan szedted?

Dallas 2008.07.07. 09:21:42

Vitázhatunk mi volt a tegnapi versenyen, de egyszerűen nem értem, h mi a lófaszt csináltak Kimivel. Ha extrém esőset tesznek fel neki, még meg is nyerte volna.. Ha csak im-et, akkor is pariban van Hamiltonnal és szerintem le is nyomta volna. Ha behívják, miután elcseszték a gumicseréjét, miután az egész mezőny körönként 6 (!) mspercet vert rá szerencsétlenre, még akkor is simán második (ha esetleg extrémet tsznek fel, megint csak nyert volna). De nem. Hagyták kegyetlenül szívni a rohadt nagy vízben egy slikcke kopott első gumival. Csak Kimi zsenialitását dícséri, h ilyen körülmények között csak 2x perült meg és végül negyedik tudott lenni. Nagyon tele a hócipőm, azzal a sok olasz seggfejjel, egyáltalán nem tudnak gondolkodni és jól dönteni. Nem kellett volna Braun, elég lett volna ha tőlem kérdezik meg Budapestről, h mi a faszt csináljanak.. Pedig én csak egy néző vagyok..

old man 2008.07.07. 09:28:35

Hamilton szépen nyerte a versenyt (el kell ismerjem, de nem szeretem őt), de Raikkonen pedig a tuti bukóból hozta fel a Ferrarit a 4. helyre. A rajtnál (majdnem felrúgtam a TV-t) Webber és Kovalainen is csak azzal volt elfoglalva, hogy zárja a kaput Kimi előtt. Közben meg Hamilton körbeautózta mindhármukat majdnem. Simán legyorsulta Raikkonen Kovalainent, csak azért nem tudta megelőzni, mert bezárták a helyet előtte. A gumi le-nem-cserélése pedig egy extrém öngól volt, ilyet a régi Ferrari csapat sosem tett volna.

Bakter 2008.07.07. 09:31:13

Még ennyit az előzőkhöz:
"Barrichello 1993 óta tartó pályafutása során 62. alkalommal állhatott fel a dobogóra, utolérve az örökranglista 4. helyezettjét, David Coulthardot. Csupán Michael Schumacher, Alain Prost és Ayrton Senna jártak náluk többször a dobogón."

A nem jó pilóta... Egyébként ő hozta meg a döntést a gumicseréről, és mivel elromlott az üzemanyagtöltő, még egyszer kellett tankolnia, különben sanszos volt a 2. hely is.

Dallas 2008.07.07. 09:39:45

Jahh, Rubens nem volt rossz pilóta csak tényleg rosszkor született, mert a Cipész mindent uralt a Ferrarinál. Az nem volt benne sosem szimpi viszont, hogy annyi év másodhegedűssége után egyszer csak nem ált fel és váltott csapatot még időben. Nem szeretem azt a versenyzőt, aki eleve úgy szerződik, h kizárólag akkor nyerhet futamot, ha a csapattársa kiesik.
süti beállítások módosítása