Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Levél a tengeren túlról

2008.09.06. 08:13 | scheerti | 18 komment

Címkék: amerika rendőrség autó

Nemrégiben egy másik blogon figyeltem fel egy kommentelőre, aki az USA-ból, pontosabban Indianapolis közeléből írt. Minő véletlen, mérnök egy dízelmotorokat fejlesztő vállalkozásnál. Gyorsan meg is kértem, hogy írjon nekünk az ottani autókról, autósokról, tehát mindenről, ami a blog profiljába vág. Mikor azon tanakodtunk, hogy mi lehetne az első poszt témája, én feldobtam pár ötletet, amiből Tamás hirtelen kiválaszotta a rendőrséget. Innentől olvassuk őt:

Most jutott eszembe,hogy elkezdhetnem a zsarukkal. Az itteniekkel eddig 4x volt dolgom. Hozzátenném, hogy nincs radardetektrom és általában betartom a limitet, de van néha, hogy odalépek.

A kép illusztráció


Az első büntimet 55-ös zónában 69-re kaptam. Igaza volt a zsarunak, én hülye meg nem vettem észre a jelöletlen autót az út szélén (Chevy valami, szürke, lesötétítve, semmi külső jel, csak max az antenna rajta gyanús). A második büntetés hasonló szitu 55/67 de itt már rendes zsernyákautó volt, de mivel dombon mentem fel, nem vettem észre. 4 év alatt ez nem sok, nem is kevés:(

Az első büntimet a bíróságon megfelezték. A cédula, mikor odaadja a rendőr tartalmaz 3 lehetőséget: elfogad - tárgyalást kér - elutasít (ekkor is tárgyalás lesz). Időpontra behívtak, kb. 2 percenként egy embert lezavart a bíró. Előadtam neki, hogy szegény magyar vagyok, és megszánt.


A másodikat simán befizettem, nem volt vita.

A harmadik esetem egy figyelmeztetés volt csak. Zsarukám nem látta, hogy egy őrült piroson kikanyarodik jobbra elém (itt szabad, csak piros = stop tábla, utána mehetsz jobbra kisívben). Na szóval én sávot "rántottam" a fékezés helyett és ez nem tetszett neki. Megállított, aztán elengedett.

A negyedik esetben is figyelmeztetést kaptam, mivelhogy túllógtam a lámpánál a csíkon. Na igen, a mi utcánk végén a kamera állítja a lámpát és néha vaksi. Így be kellett csorogni (sok kereszteződésben indukciós elven működő érdekelők állítják a lámpát). Így ezt is megúsztam.

Általában véve a zsaruk nagyon rendesek, segítenek kereket cserélni, megállnak a lerobbant autóknál a pályán, hogy segíthetnek-e, meg a bezárt kulcsnál is segítenek.

Legújabb trend, hogy már Ford Mustangokkal rohangálnak. Semmi külső jelzés...

Mára ennyit.

Üdv!

Ugye, milyen másképp működnek odaát a dolgok?

Ha Ön is külföldön él, és szívesen megosztaná velünk tapasztalatait, ne habozzon billentyűzetet ragadni, és felvenni a kapcsolatot bármelyik szerkesztővel, minket borzasztóan érdekel minden ország közlekedése, járművei, autós kultúrája.




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (4,2/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr63649679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2008.09.06. 09:47:06

nekem egy jó barátom aki kint rendőr (egyébként magyarországon született) szokta mondani, hogy nem a büntetés az elsődleges céljuk......

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.09.06. 09:50:35

Bassza rosseb, lennék ott kint járőr egy ilyennel.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.09.06. 10:18:50

Bárcsak nálunk is az lenne már a gondolkodása a rendőrnek, hogy nem büntet....de amíg kvóták kell teljesítenie, addig rohadjon meg!

teabore 2008.09.06. 10:21:16

Az USA-ban, kisvárosban élő újságíró fia is megszerezte a jogsit hibapont nélkül, majd első útján balesetet okozott. Fiatal korát és egyéb körülményeket figyelembe véve figyelmeztetést kapott, nagyon korrekten jártak el vele szemben, a rendőr is őszintén érdeklődött. Egy hét múlva újra megjelent a rendőr az ajtóban, hogy megbeszélje a szülőkkel, miért kell mégis megbüntetni a srácot - kiderült, hogy az iskolában azzal dicsekedett, hogy nem büntették meg ill. hogy megúszta. A rendőr sajnálkozott a legjobban...na, itt dobtam el az agyam....hol vagyunk ettől (is)....

sfdrake 2008.09.06. 10:26:50

nálunk is nagyon változó a rendőrök hozzáállása, és sokszor mulik azon is mi lesz a vége hogyan száll ki valaki a kocsibol ha anyázva a rendőrt szidva az sok jót ne várjon, állitott meg engem is rendőr stop táblánál átmentem dunaföldvárnál érkeztem fehérvár felől a 6 oshoz és messzeb jöttek kamionok gondoltam megyek is ki eléjük ne szoruljak be és mivel az ut slégen érkezik 60 körül simán mentem is, rendőr kivett beszélgettünk előszö9r birságot mondta aztán kérdezte miért sietek mondtam győrbe mente főiskolára reggel 8 ra 15 re meg be kell érnem kecskemétre dolgozni, visszaadta a papirjaimat és és monbdta figyeljek jobban, vagy nem régiben gyalogátkelő már váltott vissza zöldről pirosra én meg nem álltam meg a piros lámpánál hanem 15-20 al átcvsorogtam mikor a kocsi hátulja ért a lámpához már zöld is volt nekem, rendőrök utánam jöttek mondtam itt dolgozom ismerem a lámpákat vasárnap este van forgalom semmi, mondták jó de többet ne lássanak ilyet, 4 en ültek amugy az autoban, de normálisak voltak, szoval persze rendőr függő is de nem mindegy hogyan beszél velük az ember, magamról is tudom ha valaki bejön a munkahelyemre és alapbol arcoskodva jön akkor én is genyobb vagyok vele mint aki normálisan jön be

grid 2008.09.06. 10:54:26

Én is rengeteg sztorit hallok pofátlan és szemét rendőrökről, de a saját tapasztalataim alapján egészen mást gondolok.
Én lekopogva* szinte csak korrekt rendőrökkel találkoztam. Volt, hogy éjjel teljesen üres főúton tűzpiros "sárgán" mentem át, természetesen kereszteződésben csak 1 kocsi volt, az is villogós.
Utánam jött, tükörben látom csak egy ejnyebenye villogást kaptam...
Másik ami példaértékű, ahogyan Forma 1 alatt viselkedtek. Tűző melegben türelmesen segítettek mindenkinek, a részeg útralelépő lengyeleket mosolyogva kérték meg használják a járdát.
Remélem csak ilyen esetekkel fogok találkozni

feketebarany666 2008.09.06. 10:58:39

En egyszer este miamiban bekopogtam egy rendorautoba, :)) eloszor majdnem lelott, de utanna elvezetett a szallodaig ugy hogy atautozott a fel varoson elottem.

Té, mint Tamás 2008.09.06. 11:06:57

Sfdrake, ugye tudod, hogy a teljes hozzászólásod egyetlen mondat? :)

countdown 2008.09.06. 11:25:03

sfdrake: Amilyen az "adjonisten", olyan a "fogadjisten",mondja a a régi magyar szólásmondás. Egyébként az én tapasztalataim is hasonlóak.

aaa__ 2008.09.06. 12:01:13

Sziasztok!

Én most egy pozitív, kicsit vicces sztorit mesélek el az otthoni rendőrökről. Azért írom, hogy otthoni mert már másfél éve svédben vagyok.. Itt még nincs autóm, ugyhogy csak hallomásból vannak sztorik. Ami röviden, szigorúak de igazságosak. Ha nem csinálsz semmit, akkor meg nem zavarnak. A korrupciót meg meg se próbáld.. Node vissza magyarhonba.. Szóval, túl sok dolgom nem volt a rendőrökkel otthon, mert viszonylag keveset vezettem, másrészt a trabival legalább a sebesség túllépéseket meg lehet úszni. De egy két igazoltatás belefért.. Szóval jövünk haza nyaralásból, eger környékéről, is mit ad isten, Budapesten a legnagyobb forgalomba hullott szét a kuplung.. Annyi azért volt, hogy sok sok probálkozás után bevette a sebességeket, de izzasztó volt.. No megálltunk, oszt mondom este, mikor kisebb lesz a forgalom, egy zöldhullámon kimegyünk a városból, ha mázlink van. No elütöttük az időt, Aztán elindultunk volna.. Nagy nehezem sikerült elinditani a kocsit mert közben az eggyik henger leállt... "kicsit" pipa voltam.. Hát kivánszoroktunk valahogy 50-el az 1-es úton. Hát bicskénél hogy, hogy nem "lemeszeltek" minket két fiatal rendőr. Ráadásul elég jó idegállapotban voltam már, és mielőtt megáltunk jó hangosan megjegyeztem, "már csak ti hiányoztatok" Hát meg is halloták. Na frankó, miért? Valami probléma van? Persze mondom, egy henger nem megy a kuplung széthullott, és most megálltam de nem biztos, hogy újra el tudok indulni.. No mindegy, jogosítvány forgalmi, biztosítás. Mint kiderült nem találtam meg a legutolsó csekket.. ( Az egy dolog, nagyon ritkán ürítem az irattárcám, és volt benne legalább 50 mindenféle csekk, több biztosítási is..) Kerestem egy ideig de nem találtam.. Erre, mondom ha annyira kell nekik, akkor keressék meg.Átnyújtottam a "köteget". Hát ők is keresték de nem találták. Viszont volt olyan felelősség biztosítási csekkem, amin 0 Ft szerepelt, mert történt egyszer, hogy valamilyen hiba folytán kétszer kiküldték ugyanarra az időszakra a csekket, én meg nem figyeltem és duplán fizettem. Ezért a következő időszakra "0 forint, befizetni nem kell" csekket kaptam. Ezen jót derültünk, és azt mondták jól van, biztos befizette! "további jó utat és szerencsés hazatérést". 10 perc után sikerült is elindítanom a trabit, közben pedig fel is ajánlották hogy esetleg segítik betolni.. :) De azért sikerült valahogy "elvágtázni". 4 óra alatt haza is értünk Pestről Mórra. :) cirka 70 km... Utólag kiderült, tényleg elfelejtettem befizetni a csekket...

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.09.06. 12:14:56

Ha belegondoltok, mi a legnagyobb különbség a kinti és a magyar rendőr között, az az, hogy egyfelől a kintieknek van respektje (meg sem mered kérdőjelezni az intézkedés jogosságát, netán ellentmondani neki), másfelől a kintiek tudják, mi a dolguk, és rendesen is végzik. Itthon sok rendőr nem akarja, megkockáztatom, néha nem is meri végezni a munkáját (mert itt mindenki kiváltságos), másfelől sokan nem is tisztelik őket egyáltalán (talán pont a fenti miatt).

Csaba 2008.09.06. 12:41:10

Van Amerikaban is eleg sok falu vagy kisvaros, amely abbol el, hogy kirak egy sebessegkorlatozo tablat a telepules kozepen atmeno foutra, a rendor meg mer es irja a bunteteseket. Lehet birosagra menni, de az maceras, a koltsegeidet nem teritik meg, es a biro is a varos alkalmazottja.

már megyek is tovább... 2008.09.06. 13:13:50

nekem vannak svédo.-i tapasztalataim mert voltam olyan őrült, hogy a fél éves ott létem kezdetén nem repülővel mentem oda.
de a lényeget leírta aaa___...
valóban szigorúak, de nagyon korrektek. mindamellett ott sem a büntetés a cél, bár lehet ez sokszor csak annak volt köszönhető, hogy bájos akcentussal angolul szólaltam meg.
egyébként itthon is egyre inkább ez a tendencia. egyre több a fiatal az állományban és ők már másképpen kezelik a problémákat mint öreg társaik. vagy valami ilyesmi:)
mindenesetre alkoholt fogyasztani svédországban vezetés mellé szinte öngyilkosság. sokkal szigorúbbak mint itthon. még másnaposan is meg kell 2x gondolni, hogy a kormány mögé üljön az ember. nincs kegyelem az ittas vezetőkkel szemben.
magas a bírság és egyből elő is állítanak. a kocsi pedig lezár ott ahol elkapnak és ott marad ameddig el nem mész érte, legyen az egy autópálya leállósávja akár. a bünti pedig emberes...

User1 2008.09.06. 13:44:50

Egy éven belül két rendőr állított le. Semmi gondom nem volt velük, nem vettem észre, hogy a bírságra mennének rá, nem is büntettek meg, csak ellenőríztek.

Amúgy tapasztalataim alapján nekem is az a véleményem, hogy a rendőrök nagyon korrektek. 25 éve vezetek, ez alatt kettő fő korrupt rendőrrel találkoztam, de mindkettő 20 évvel ezelőtt volt. Ezek le is vágtak és nem is adtak papírt.

T-boy (törölt) 2008.09.06. 20:40:30

Kanadában,USA-ban autózgattam,jó régen 3 hónapig.
A gyalogos rendőrök tányérsapkájukban hasonlítottak egy szállodaportás/télen/,fel sem tűntek az utcán.A motor sem,
amelyik leállított! Általában szabályosan közlekedtem,de
egyszer szabálytalanul balra fordultam,pedig külön egy nagy
KIVILÁGÍTOTT táblára /a gyengébbeknek/kiírták"no left turn".
Valahonnan elém került egy SZÜRKE oldalkocsis Harley.
Megvárta ,hogy üresbe kapcsoljak,addig le sem szállt.
Igazoltatás után/a fél méteres jogsin nevetett/többször
elmondta angolul-franciául,hogy "balra ford.tilos,és jó
utat kívánt.
Másik gondom a méföldes óra.Pedig betartottam a 60-at..
Városban!?

Elek 2008.09.12. 15:18:30

Van pár rendőr ismerősöm, szoktak mesélni. Az itt kommentelők hozzáálllása rendben van, tényleg nem durrogva kell a rendőrökkel beszélni, úgy azért több az esély arra, hogy (olcsóbban) megússzuk, ha hibáztunk. Az a baj, hogy nincs erős rendőrség, a jogszabályaink olyanok, amilyenek az alkotóik, a kisrendőrnek meg maszekolni kell, hogy megéljen. Na meg alig van rendőr az utakon, állatból meg rengeteg. És Magyarországon valahogy úgy alakultak a dolgok, hogy nem szeretjük betartani a szabályokat és főleg dögöljön meg a szomszéd is, meg a tehene is. Hát, ezért tartunk itt.

amzso 2008.09.12. 17:58:28

Most akkor ki illik szállni Amerikában rendőri intézkedésnél, vagy ott helyben lelőnek, ha látják nyílni az ajtót? :)

Fortitudini 2008.09.12. 19:11:11

amzso:
Nekem két verziót tanácsoltak: motor leáll, kulcs kivesz, kirak a műszerfal és a szélvédő közé jól láthatóan, két kéz szintén jól láthatóan a kormányon, és vár. A másik verzió: félreáll, sebváltó üresbe, motor járva marad, kezek jól láthatóan a kormányon; onnantól azt csinál, amit a közeg mond, és csak azt. Ja, és mindent érdemes kommentálni, pl. ha a jogsit kéri jelzed, hogy most be fogsz nyúlni a kabátzsebedbe, stb.
Na ehhez képest az első marylandi gyorshajtásnál egy akkora darab szénfekete state trooper jelent meg az ajtónál, hogy nyelni is alig bírtam, és mindenről megfeledkeztem :D Szerencsére nem nézett gengszternek... Még próbáltam magyarázni valamit, hogy csóró diák vagyok, nem-e lehetne-e, de aztán közölte, hogy ne vitatkozzam. Onnantól kussoltam, és szépen átutaltam a büntetést. A ticketet pedig elraktam emlékbe :)
süti beállítások módosítása