Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Mindenki menjen, amerre lát!

2008.10.12. 10:00 | Rocko- | 7 komment

Címkék: kresz közlekedésbiztonság

Ujjé! hozzánk is elérkezett az új rend.

Nem titkoltan egy budapesti panelházban lakok, tudom, biztosan nem vagyok sikeres ember. Az utóbbi hónapokban elkezdődött nálunk egy új (t)rend. Sok kis utca van a panelházak közt, melyek szűkösen alkalamsak a közlekedésre, sok parkoló autó miatt. Eddig két autó esetén egyezményesen az egyik lehúzódott, a másik megköszönte, majd elment. Ez valakiknek nem tetszett, és elkezdték az utcákat egyirányúsítani. Természetesen ettől több parkolóhely nem lett, de legalább nincs fennakadás, hogy ki húzódjon le.

Ezidáig azt hittük, hogy megmenekültünk. De sajnos nem. A mi és a velünk párhuzamos utcában nem túl nagy a forgalom, viszont a rá merőlegesben, és a velünk párhuzamos, harmadik utcában igen. Sokan nem bírták kivárni a sort, ezért ezekben a kis utcákban jöttek végig. Nem nagy sebességgel, nem is nőtt jelentősen az áthaladók száma. Viszont ez az itt lakóknak nem tetszett, ezért kérelmet írtak, hogy a nagy forgalmú, merőleges utca felé legyenek a mi utcáink egyirányúak. Reméltem, hogy nem történik meg, és a párhuzamos parkolás helyett halszálkás parkolókat alakítanak ki, igaz némi zöld rovására, de így nagyobb teret nyernénk az útból. Viszont a héten megtörtént a szabályozás, egyirányúak lettünk. Nézzük, hogyan is néz ki ez a valóságban:

KRESZ táblák

Nos, ezt látom én, ha kilépek a házból. Azt, hogy az utca végén merre mehetek. (Arra most külön nem térnék ki, hogy a képen látható ház utcáját zsákutcává tették, indokolatlanul, biztos az új építésű ház lakóinak nem tetszett, hogy más is jár az utcájukban, ráadásul saját, zárt parkolójuk van.) Semmi nem utal arra, hogy egyirányú lenne az utca, bár kint van a tábla, alakjából a tartalmára nem lehet következtetni. Nézzük meg, hogyan is néz ki ez a másik irányból:

KRESZ táblák

Így. Tehát a forgalmat beterelik a nagyobb forgalmú utcába, ahol alig engedik ki be az embert. Mindezek mellett a kötelező haladási irány tábla megtévesztő. Természetesen mivel egyirányú az utca, ezért megfordulni is tilos.


33. § (2) Autópályán, autóúton, vasúti átjáróban, egyirányú forgalmú úton és körforgalmú úton megfordulni tilos. Egyirányú forgalmú úton, körforgalmú úton, vasúti átjáróban, autópályán és autóúton - egyirányú forgalmú úton az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenetet kivéve - hátramenetet végezni tilos.

Nos, mi lenne a helyzet megoldása? A kötelező haladási irány táblát leszerelni. Vagyis akkor kellett volna, amikor az egyirányú táblát kihelyezték. Mi lenne a valós megoldás? Az utca túlsó végére a behajtani tilos helyett egy Mindkét irányból behajtani tilos - kivéve célforgalom és/vagy halszálkás parkolóhely kialakítása. Vagy csak szimplán követni az új módit: kiközösíteni, és sorompóval lezárni az utcát.




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (0/5)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr100708359

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.10.12. 14:42:44

Mindenki menjen, amerre lát!Nem titkoltan egy budapesti panelházban lakok, tudom, biztosan nem vagyok sikeres ember. Az utóbbi hónapokban elkezdődött nálunk [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2008.10.12. 10:41:03

utólagosan tenném hozzá: a házsoron lakik mozgássérült, nem is egy, nkik nagyon nem mindegy, hogy merre nyílik a sofőrajtó.

rognork 2008.10.12. 11:17:48

tessék meglátogatni kispesten a corvin körúttól kifelé eső részeket. na a te lakóhelyed ahhoz képest kismiska. aki nem ott lakik, tuti többször eltéved, ahogy én is.

Skel 2008.10.12. 11:23:39

Keverik itt a szart rendesen. Állítólag az Erdősor utcával párhuzamos parkolót is egyirányúsították a Szabadság utca felé. WTF?! Igaz ez?
Szerencsére arra nem szoktam járni, vagy max a kisközértbe, de oda is csak gyalog. Figyeld meg, ezután az lesz a baj hogy "jaj mennyi autó parkol az út szélén" (nem elég hogy egyirányú még legyen 7 méter széles is az út) és a végén összepakolják ezt a kis dombot és csinálnak egy rohadt nagy parkolót.
És jobb lesz? A Szabadság utca ugyanúgy állni fog mindkét irányba, az Erdősoron ugyanúgy dübörögnek majd a buszok, a kukás ugyanúgy el fog férni két sor parkoló autó között mint eddig, jah és az új házak. Hát igen nekik nem volt elég belső parkoló, egy külső, egy üres utca (mert ott nem nagyon parkolt soha senki), de még egyirányúnak se volt jó, mert ugyan hogy merészel egy idegen elmenni az ő házuk előtt.
Sok értelmét látom! (nem)

ps: azért örülök hogy van környékbeli is itt :)

Szendwich 2008.10.12. 11:34:03

Mifelenk leszarjak az egy iranyu utcakat. S annak van mindig nagyobb szaja aki rossz oldalrol jon. Tipikus indokok: "en itt lakom", "ide jovok csak Belahoz a 2. hazba", "nem elferunk?"
Kedvencem esetem egy Taxis volt, aki ahogy mellem ert leengedte az ablakat es nagy kemenyen atszolt: "ocsi, egyiranyu utca!". Nezek at ra: "nem mondod bunko, csak ep neked volt behajtani tilos, nem?".

Rocko- 2008.10.12. 12:39:04

Skel 2008.10.12. 11:23:39
igaz.

nullstring · http://www.bmwfanatics.hu 2008.10.14. 14:40:49

Már egy ideje tervezik nálunk is (hallomásból.. kispest), remélem sose kerül rá sor... részvét.

Perillustris 2008.10.29. 15:46:32

Kurva sok arra a zöld. Le kell betonozni a francba!
süti beállítások módosítása