Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Volt futam ? - F1, Kínai Nagydíj

2008.10.20. 11:20 | ommm | 4 komment

Címkék: f1 forma1 shanghai formula1

Lewis Hamilton fölényes győzelmet aratott az álmos Kínai Nagydíjon, Massa hét pontos hátránnyal indul Braziliában.

A nagyipari szőnyegszövés izgalmaival felérő futamot hozott a világbajnokság utolsó előtti fordulója, ahol már szombaton nyilvánvalóvá vált, hogy a McLaren világbajnoki esélyesének senki nem állhat útjába. Annál inkább sem, mivel Felipe Massa mindössze a harmadik rajthelyre kvalifikálta magát csapattársa, Kimi Räikkönen mögött. Nyilvánvaló volt, hogy ez a sorrend biztosan változni fog, hiszen a kölcsön kenyér visszajár alapon Räikkönen valamikor a verseny folyamán finoman lelassul és maga elé engedi Massát.

A harmadik, teoretikus esélyes, a lengyel Robert Kubica problémákkal küszködött, így csupán a 11. rajthelyről vághatott neki a futamnak, minimálisra csökkentve amúgy sem nagy esélyét arra, hogy beleszóljon még a bajnoki küzdelembe.

A piros lámpák kialudtak, a nézők pedig bátran szundíthattak egyet, bóbiskolásukból felriadva úgyis mindig ugyanaz a kép tárult volna szemük elé. Hamilton toronymagasan, riválisainak esélyt sem hagyva, teljesen más dimenziókban autózott az első helyen, mögötte 8-10 másodperccel a verseny második fázisában egyre gyorsabb Kimi Räikkönen, majd az érthetetlenül vérszegény és az első pároshoz képest lassú Felipe Massa.

Talán az egyetlen várható esemény és izgalmas kérdés az lehetett, hogy milyen módját választja a Ferrari Massa Räikkönen elé kerülésének. A boxkiállása lesz-e hosszú a finnek, vagy a pályán engedi maga elé. A finn tisztában volt dolgával és a tavalyi Brazil Nagydíj óta adósa Massának egy hellyel, de azért a verseny második harmadában finoman tudtára adta országnak-világnak-Hamiltonnak, hogy tudna ő jóval gyorsabb is lenni, ekkor bizony szépen faragott a brit előnyéből.

A sorsa azonban előre meg volt írva, így kénytelen volt bevárni Massát, aki még így is csak nyögvenyelősen tudta utolérni és átvenni tőle a második helyet. Nem a brazil pilóta napja volt ez. A dobogósok sorrendje ezzel beállt, viszont a negyedik helyen ismét feltűnt a nagyon jó formát mutató Fernando Alonso és a Renault. Tán az ő rajt utáni párharca Heikki Kovalainennel volt a futam egyetlen versenyt idéző mozzanata, és kétség sem férhet hozzá, Alonso és a Renault jó szelet fogott vitorlájába és ismét megleckéztették a BMW-t, mivel Heidfeld jóval Alonso mögött az ötödik helyen, míg Kubica – nem kis teljesítményt felmutatva – a hatodikon értek célba. A futamot egyetlen kiállással teljesítő Toyotás Timo Glocknak két pont képében fizetődött ki a kockázatos taktikai bravúr, míg Nelson Piquet ismét szerzett egy pontot Flavio Briatore nagy örömére.

Két kőarcú és egy ünneplő ember állt a dobogó tetején. Hamilton hét pontos előnnyel a tarsolyában áll rajthoz november 2-án Sao Paolóban, Felipe Massa hazai közönsége előtt. A sors furcsa fintora, hogy ezzel tökéletesen utánozva a tavalyi szezonzárót. Utolsó felvonásához érkezett a világbajnoki címért folyó dráma. Braziliában kiderül, ki és mennyit hajlandó kockáztatni a trófeáért.

JEGYZETEK A MARGÓRA

Mindössze lustaságomat okolhatom azért, hogy nem zsebeltem be némi készpénzt. A szombati időmérő után bátran fogadni lehetett volna a Hamilton, Massa, Raikkönen befutóra. Tény, hogy a futam alatt mindössze a kötelességtudat tartota nyitva a szemem, de nem volt érdemes. El kell ismerni, Hamilton dominált. Sokkal összeszedettebnek látszott, mint tavaly ilyenkor és az autója-csapata is megvan hozzá, hogy világbajnok legyen. Bár nem lábad könnybe a szemem, ha őt látom a dobogón (nem vagyok éppen Lewis-fan), most már én is azt mondom: legyen ő a világbajnok. Legalább megdolgozott érte és kétségkívül a leggyorsabb volt. Ha valaki tudja, hogy Massával mi van, az tegye fel a kezét és mesélje el, mert ilyen lagymatag bágyadt autózást talán nem most kellett volna bemutatni. Mindha mindvégig tisztában lett volna azzal, hogy Raikkönen úgyis elengedi, Hamiltont utol pedig nem érheti. Ehhez képest jót nevettem azon, hogy a Hamiltontól eltanult magabiztos kijelentésekel dobálózó (és persze Japánban vétett hülyeségét soha el nem ismerő) brazil milyen kínlódva tudta csak utolérni a „gyengélkedő” finnt. Tény, hogy Raikkönen tartozott neki ennyivel, de azért örültem, hogy volt 5-6 olyan kör, amikor azért üzent nekünk, hogy nem kell temetni, menne ez gyorsabban is. Aki látta, megértette. Alonso szimpátiamérője a negatívból lassan pozitívba csap át, egyre jobban tetszik, hogy keményen és kompromisszummentesen hajt még akkor is, ha tisztában van hátrányával. Go on! Jövőre talán odaérhet stabil harmadiknak. Az csak jót tenne.

A BMW bukta, sebaj, azért jó szezont tudhatnak a hátuk mögött.

Jön a Brazil GP, kíváncsi vagyok, hogy Massa fejben roppant-e már meg, vagy pusztán arra koncentrált most, Kínában. Véleményem szerint ott is a szombat lesz a döntő. Hamilton nem engedheti maga elé Raikkönent és Massának mindenképpen a pole-ból kéne rajtolnia –és nem kis szerencséjének elnnie ahhoz-, hogy összejöjjön a világbajnoki cím.
Spekuláció lesz tonnaszám, de azt nem hinném, hogy a csapat kedvéért Raikkönen szándékosan pályán kívülre kényszerítené Hamiltont. Másképpen pedig ultranehéz lesz megfogni, az biztos.

oMm
 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr100721705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2008.10.20. 13:15:11

aztán persze hamiltont úgyis megbüntetik valamiért, pl kikerült egy beszaladó nézőt, vagy esetleg a japó őrült kicsit leépíti a gépet. kimi sztem nem teszi ki a pályáról, ezt szoros versenyhelyzetben megtehette volna már, mégsem vett revansot.

az mindenesetre a futam fénypontja volt, hogy a minőségi kínai trófea alja lepottyant...

biker_kolee 2008.10.20. 15:13:10

rognork, made in china, már megszokhattuk. :))

Hogyhogy vigyorog a jégember? :D

Kifejezetten nemszeressem a színesbőrű autóversenyző barátunkat. Igaz, hogy kicsi még az esély arra, hogy a pösze braszil világbajnok legyen, de a remény hal meg utoljára... :) És azért ne feledjük, hogy Massa csak otthon van, ami azért erőteljes lélektani hatást gyakorolhat rá, ha össze tudja szedni magát Ferraristul, mindenestül.

tamaska 2008.10.20. 20:30:21

Nekem az a bajom az egésszel, hogy nincs a mezőnyben senki, aki idén igazán megérdemelné a végső győzelmet, csak tán épp Hamilton és Massa. Én Hamiltont nem kedvelem túlzottan, Massa meg annyira nem világbajnok alkat, hogycsak na. Kimi egész évben harmatos volt, Alonsonak az autója nme volt az igazi, Kubica meg vasárnap bebukta... Nem baj, majd jövőre...
süti beállítások módosítása