Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

A földön heverő kétszázmillió

2009.02.27. 12:15 | scheerti | 53 komment

Címkék: rendőrség veszprém

Nézem az Indexvideó legfrisebb videóját Veszprémből, amelyben egy lámpáról van szó, vagy ahogy itt Veszprémben emlegetik: A DRÁGA LÁMPÁRÓL. A riport megtekintése közben többet káromkodtam, mint Gordon Ramsay egy egész évad alatt. Higgyék el, nem a riporterre voltam dühös. 

Aki nem ismerné a tényeket, nagyjából az van, hogy a veszprémi rendőröknél valakinek eszébe jutott a tutiság , amivel hirtelen nagy bevételhez lehet juttatni az államot.

Kitalálták a nagy kamerás trükköt, csak valami jó hely kellett. Aztán valaki rájött, hogy a legjobb hely a szopatásra a Jutasi-Budapest utak kereszteződése lesz, ott is a jobbra kanyarodó sáv, ami egész nap telített, mert a 100 méterre lévő buszpályaudvar távolsági járatainak a fele épp arra közlekedik. Már csak kamera kellett. Az is volt, pályáztak még régen valami olyan hülyeségre, hogy a köztereket figyeljék. De Veszprém ugye biztonságos város, ott nem történik semmi balhé, inkább kell a kamera a kereszteződésbe.

Kapóra jött a tervhez minden autós barátja, Kondorosi Ferenc hírhedt zéró toleranciája, a siker pedig még a rend éber őreit is meglepte: 

Miért is volt fontos ez a kereszteződés? Belvárosi ugyan, de nem a legveszélyesebb Veszprémben. De még mennyire, hogy nem. 

Az ok prózai. Ez a jobbra kanyarodó sáv, mint korábban említettem, egész nap telített, ráadásul emelkedőn is van, ergo kevesen lassítottak a sárgánál, inkább átcsusszantak. A forgalom nagyságára jellemző, hogy ez a lámpa képes volt két sávot megbénítani, akár 300 méter hosszú kocsisort hozva létre. Ehhez jönnek még ugye a távolsági buszok, amik eltakarják a lámpát.

Szó, ami szó, tényleg sok piroson áthajtó autós volt, ami a rendkívül rövid sárgának is köszönhető. 2,8 másodperc egy vadászpilótának vagy egy raliversenyzőnek talán még sok is, de itt gyerekes anyukák, idősebb emberek is vezetnek, mint minden normális városban. Aki azt hiszi, hogy 60 nap alatt 1500 alkalommal boyracerek döngettek át, az nagyot téved. Meg vagyok róla győződve, hogy nagyobb városokban ezt a "rekordot" pár nap alatt megdöntnék. 

Annyit már sikerült elérni a helyieknek, hogy a lámpa alá legalább egy visszaszámlálót helyezzenek el, hogy ne rettegve hajtsanak be az emberek napi rendszerességgel a kereszteződésbe.  Hallottam olyan tanulóvezetőről, aki megtagadta, hogy azon az útvonalon vezessen, miután az oktató közölte vele, hogy egyetlen tanítványa után sem fizet százezret, aki áthajt, az nyúljon a zsebébe, vagy a szüleiébe, őt nem érdekli.

Miután a százezres csekkek elkezdtek kimenni a helyi sajtóban folyamatosan téma volt a DRÁGA LÁMPA, az emberek nagy többsége szerint gátlástalan és aljas pénzbeszedés, semmi más. Eleinte még örültek is neki páran, aztán a legtöbb családban, lépcsőházban előfordult egy-egy 'kilós csekk. Onnantól a legnagyobb , mutatóujjal fenyegető kerekesszatyros vérnyugdíjasok is rájöttek, hogy a százezer, az bizony nem vicc.

A másik dolog, ami miatt az emberek borzasztóan felháborodtak, hogy Székesfehérvárra kelett utazniuk a felvételek megtekintéséért, valamint akkor is, ha fellebbezni akartak.

Mindezt tették a gyalogosok védelmében. Itt jegyezném meg, hogy én ebben a kereszteződésben még senkit nem láttam nyolcvannal kifodulni, de minden veszprémi tudna mutatni legalább három olyat, ahol ez a kamera tényleg a gyalogosokat védené. Elférne például a csatári-elágazóban, ahol még be sem fejezték a kereszteződés építését, máris halálos áldozatai és súlyos sérültjei voltak, és vannak azóta is. A kamerát egyébként valaki már egyszer leverte a helyéről, azóta felszereltek mellé egy újabbat, ami azt figyeli, hogy nem bátja-e valaki az aranytojást tojó tyúkot..

Ja, azt nem tudom észrevette-e valaki, hogy a videón látható fehér Skoda Fabia a vonalon túl állt meg. Ennyi elég a százezres büntetéshez Veszpémben. Jó eséllyel kézbesítik is neki...

Önök szeretnének ilyen kamerás lámpát?




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr69968233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martong 2009.02.27. 12:50:48

Háromszor írtam kommentet, de kitöröltem, inkább sóhajtok egyet és várom az Ausztrál vízumomat és a papírjaimat csendben....hhhmmm

Carl Lazlo, Esq. 2009.02.27. 13:24:10

Ilyen lámpát nem szeretnék, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a magyarországi autósok jelentős részenek a sárga nem azt jelenti, hogy ha biztonságosan meg tudok állni akkor megállok, hanem azt, hogy az saját és mások testi épségét is veszélyeztetve, 90-re felgyorsítva még mindenképpen átmegyek. (És aztán állok a következő lámpánál.)

Hassan0926 2009.02.27. 13:27:42

Scheerti,
Nem értem mi a bajod. Az, hogy a piroson átmenőt megbüntetik? Hogy nem lehet áthajtani a piroson?
Majdnem mindennap járok arra, egyszer nem mentem át a piroson, sem a kamera előtti időkben, sem utána. Ha ez kell ahhoz, hogy megtanulják azt, hogy a piroson nem megyünk át, akkor legyen kamera minden kereszteződésben. Az, hogy ide rakták ki? Valahol el kell kezdeni, ha máshova rakták volna ki, akkor is felháborodás lett volna belőle. Egyébként te is jól tudod, hogy a körgyűrűn minden nagyobb kereszteződést kamera figyel. Hogy nem figyelmeztették a közlekedőket, a kamerára? De hát már a KRESZ órákon figyelmeztették az embereket, hogy nem lehet átmenni a piros lámpán, ha van kamera, ha nincs. Emiatt szerintem nem kell külön figyelmeztetni az embereket. Egyébként jó néhányszor szerepelt a helyi lapokban a kamera, mindenki tudott róla. Jó néhányszor volt szó a működéséről is. A sárgán átmenőket és a bent ragadókat nem büntetik. Nekem Fehérvárra megérne egy utat, ha úgy érezném, nem volt jogos a büntetés és máskor jobban figyelnék. Valamint esetleg ne kelljen kifizetni azt az összeget.
Hogy úgy tűnik csak a pénz behajtás? B****tok ki a zsernyákokkal és ne menjetek át a piroson! Hidd el ez mindenkinek jó.
Martong: hidd el, ha AU-ban átmész a piroson, ott is megb***sznak, csak jobban.

Hassan0926 2009.02.27. 13:30:52

Még valami: én a zöld jelzés hátralevő idejét mutató számlálót jobban utálom. Nem egyszer fordult elő, hogy az előttem lévő majdnem a lámpa alatt satuzott, mert szerinte a 2 másodperc nem elegendő annak a 2 méternek a megtételére, hogy átérjen a kereszteződésen.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.02.27. 13:36:41

Hassan, az a kamera senkinek nem jó. Rengeteg autós parázik maitta. Legyen büntetés, oké, de ne 100 000.

Az kurva sok. Gondold el, mikor rokkantnyugger Józsibá a kezébe veszi, mert EGYSZER belegurult egy sötétsárgába.

>a körgyűrűn minden nagyobb kereszteződést kamera figyel

Azok nem csinálnak fényképet, csak a baleseteket rögzítik. Én egyébként megállok a sárgánál is, ha nem sietek, és van hely biztonságosan fékezni.

yeti 2009.02.27. 13:47:28

Nem lenne semmi baj a piroson áthajtók kamerázásával,de ha ilyen rövid a sárga és a sávban sokszor vannak buszok,teherautók akkor tényleg könnyen bele lehet futni egy pirosba.A lámpa felszerelését megelőzően nem volt valami hír az újságban,helyi rádióban,hogy a hatóság mire készül?Ha nem akkor eléggé pénzbeszedésnek tűnik az egész.Legalább a sárga jelzést meghosszabbíthatták volna.

Rocko- 2009.02.27. 13:50:12

Hassan0926 2009.02.27. 13:27:42
"Nem értem mi a bajod. Az, hogy a piroson átmenőt megbüntetik? Hogy nem lehet áthajtani a piroson? "
nem, az h irreálisan rövid a zöld, és a lámpa átprogramozása helyett inkább büntetik az áthaladókat.
most mi a cél? a nyerészkedés vagy a közlekedés fejlesztése? innen úgy tûnik h elôbbi.

indapass90210 2009.02.27. 13:58:32

@Hassan0926: egy ilyet egyszer ugyanott majdnem seggbetaláltam (pedig nem vagyok az alternatív életmód híve), mert belefékezett a mellette bevillano sárgába. Közben persze rájött, hogy úgy már belóg, így gáz, aztán mind a ketten átmentünk.

Egyébként a kamera megrongálásával nem értek egyet, az egyszerű barbárság. Azt kell csinálni, mint az m7-en, ott valaki egyszerűen le szokta ragasztani szalaggal. Esetleg a paintball is megoldás lehet. Majd a jogtudorok megmondják a frankót, de szerintem ez maximum szemetelésnek számít.

Apropó, azt tudja valaki, hogy ha a fellebbezés bejön, akkor a Székesfehérvárra utazás költségét, és a szabadnapot készpénzre váltja a rendőrség?

indapass90210 2009.02.27. 14:01:10

Amúgy - bár nekem még nincs -, de ez is egy plusz a szlovák rendszám mellett....

Hassan0926 2009.02.27. 14:08:47

Nem tudom, nekem nem tűnik rövidnek(ha jól emlékszem 30-35 mp.). Azért "véletlenül" ott nem olyan könnyű belefutni a pirosba. Ha sor van, szerintem még 50-ig sem igazán lehet felgyorsítani, nagyon beletaposni nem kell, hogy megtudjon állni. Ezek a büntetések szerintem inkább a "lepadlózom még átférek, mert az egy perc pirosat nem tudom kivárni" emberekből jönnek össze. Az, hogy az oktatók nem viszik arra a tanulókat emiatt, megmagyarázza, hogy miért mennek át rajta annyian. Könyörgöm, ha az oktató nem tudja megtanítani a tanulót a közlekedésre, milyen jogon oktat?
A Jutasin a buszállomáshoz is tennék. Utálom, mikor balra kanyarodnék a Lovasi felé, de a szembe jövők azért is bemennek a kereszteződésbe, mikor tudják bennt fognak ragadni mert egyszerre 2 busz is már be van szorulva és ezért még 2 zöldet kell várnom. Az az egész rész el van ott tolva. Tudom, radikális vagyok, de lehet nem egyetérteni.

indapass90210 2009.02.27. 14:21:53

@Hassan0926: Az a baj az egész rendszerrel, hogy mérlegelés nélkül kirója a 100 rugót. Annak is, aki az éjszaka közepén éppen belecsusszan, meg annak is, akit ugyanígy fotóznak egy iskola előtt kedd du. kettőkor a piros közepén.

Rocko- 2009.02.27. 14:36:03

Hassan0926 2009.02.27. 14:08:47
"Ezek a büntetések szerintem inkább a "lepadlózom még átférek, mert az egy perc pirosat nem tudom kivárni" emberekből jönnek össze."
egy 62000-es városban 1500 fô. 2.5%. azt mondod két és fél százalék - köztük buszsofôrök is - totálisan szarnak bele a lámpába? nem gondolod h irreális?
"Könyörgöm, ha az oktató nem tudja megtanítani a tanulót a közlekedésre, milyen jogon oktat?"
hát had ne legyen az oktató hibája h egy személyautóban nem tud felkészíteni egy vadászpilótát.

Lowtyo 2009.02.27. 14:42:17

@Hassan0926: nem azzal van a gond, hogy nem lehet átmenni a piroson, inkább, hogy nem azért kameráznak, hogy kiszűrjék a szabálytalankodókat, hanem, hogy pénzt szedjenek. pécsen is van kamera pár kereszteződésben. egyik este jöttem haza pestről, szakadt a hó. pécsen még annyiból jó a helyzet, hogy ismeretlen fogalom a zöld hullám, tehát elég kiszámíthatatlan, mikor lesz sárga. nos én kikaptam egy ilyet, pont annál a kereszteződésnél, ahol lámpa van. van egy századmásodperced mérlegelni, hogy meg tudsz e állni, nekem nagyon úgy tűnt, a tisztítatlan havas úton esélyem se lenne rá, ezért gázt nyomtam. most pedig izgatottan várom a csekket, meg persze a képet is, mert kíváncsi vagyok, felfogják e ott bent, hogy esélyem se lett volna megállni.
és igen, lehetne mondani, hogy gyorsan mentem, de nem. olyan követési távokat hagytam, hogy egy jumbo is leszállhatott volna rajta és én meg inkább azt hiányoltam, miért nem takarítják le az utat a város legforgalmasabb útján.
mondom, kíváncsi vagyok kapok e büntit, de akkor kérek mellé képet is, tanulságos és drága poszt lesz belőle.

karlmann 2009.02.27. 14:54:07

Na azért álljunk már meg egy pillanatra. Az, hogy valaki belefut egy traffipaxba, mert nem látta, vagy olyan helyen volt az oké, de hogy a p..ba nem lehet látni egy kamerát? Nem tűnik fel a lámpa mellett egy kis doboz? Ráadásul lakott területen és kanyarban? Aztán írtak róla az újságok, beszédtéma volt és még mindig ennyien belefutottak? A rádióban minden reggel mondják, hogy itt meg itt mérnek! Akik így jártak, azoktól nyugodtan be lehetne vonni a jogosítványt is, mert aki ennyire bal..sz az ne vezessen.

Van egy csomó kretén szabály ezt mindenki tudja. Mindenki tud olyan helyet mondani szűkebb környezetében ahol évek óta kinn van a 30-as tábla és így tovább.Én se vagyok szent, amikor jogsim lett még 60-al lehetett menni lakott területen és most se megyek lassabban, de nem úgy megyek, mint a cigány lova. Olyan nehéz odafigyelni?!

Imcsi2 2009.02.27. 15:09:02

A piros az piros és tilos!
Az oktatónak meg üzenném: ha nem tudja megtanítani, hogy piros lámpánál meg kell állni, akkor az Ő oldalán a lábtérben is vannak pedálok, amikkel meg tudja állítani az autót, ha figyel menet közben és éppen nem újságot olvas!
Ja, és az oktatási és vizsgaidő alatt is Ő minősül az autó vezetőjének, attól függetlenül, hogy nem előtte van a kormány!

Rocko- 2009.02.27. 15:25:46

Lowtyo 2009.02.27. 14:42:17
kérjél videot is. hátha az többet mutat.

karlmann 2009.02.27. 14:54:07
nem a kamera miatt kell megállni, a piros miatt. csak kéne rakni mellé egy normális zöldet is.
"Van egy csomó kretén szabály ezt mindenki tudja. "
és ezt nem kéne felülvizsgálni, ahelyett rögtön büntetnek?

007 turbozva nem keverve... 2009.02.27. 15:33:26

Németországba első piros másodperc még nem probléma.........a kamera asztán fotóz.... elvégre már közelröl az autó teteje miat már nem is látni a lámpát....

VR6 2009.02.27. 15:45:42

@martong: az ausztrál, mint melléknév kisbetűvel írandó ;)

.atti 2009.02.27. 15:46:52

Barmok országa vagyunk mindig is tudtam !!!!!
A faszért szégyelljük átvenni ausztriáből pl. a villogó zöld lámpát . Ahogy villog a zöld lámpa rögtön tudja a hülye autós hogy most a sárga következik , így van ideje gyorsítani vagy lassítani . Villogó zöldön még gyorsan át lehet hajtani , de a sárgán már nem kifizetődő . Aki egy ilyen rendszerben átmegy a piroson jogosan büntetik meg .
De nálunk a faszok országában persze hogy belecsúszhat az ember vétlenül is a pirosba hiszen hirtelen átvált a lámpa sárgáról pirosba .
Ha pl. van egy véletlenül pirosbacsúszó autó , és a kereszteződésben van egy ferraris gyerek aki padlógázzal gyorsul az éppen zöldre váltó lámpán , kész a BALESET !!! Rengeteg ilyen jellegű balesetet meg lehetne előzni a villogó zöldlámpával , nem hiszem hogy olyan nagy összeg lenne a lámpák átalakítása !
Nem csak tiltani meg büntetni kéne hanem utána kéne nézni hogy miért is mennek bele olyan sokan a pirosba - egyszerűen megoldható az egész !
Illetékeseknek : fontolják meg minél gyorsabban , rengeteg baleset elkerülhető lenne !!!
ÉSZ GYEREKEK ÉSZ !!! GÓGYI !!!

karlmann 2009.02.27. 16:06:34

@Rocko-:

Mindkettőben igazad van, de egyszerűbb figyelni a kamerát, meg a kukkolókat, mint várni arra, hogy a sok agyatlan szabályt átalakítsák. Én a magam részéről annak is örülni fogok ha újabb barom szabályok nem lesznek egy ideig. Bár ez az új ötlet arról, hogy az integető gyalogost el kell engedni.. egy agyrém!

Kifordított kacagány 2009.02.27. 16:22:44

lehet itt mondani érveket pro és kontra, de a lényeg az, hogy a közlekedés és annak betartása/betartatása társasjáték. ha csak a pénzt szedik és cserébe nem adnak semmit, akkor menjenek a picsába.

Kifordított kacagány 2009.02.27. 16:23:18

mármint a szabályainak a betartása

GabstarDeLuxe 2009.02.27. 16:30:53

Hát nézzenek oda baszogatják szegény autósokat a kamerával.

Az alapötlet szerintem akkoris jó, csak ha úgyis megnézik a videót egyesével, akkor lehet személyenként mérlegelni. Csak akkor meg megbukik a dolog, mert mindenki kidumálja hogy hát jajistenem gyorsan vált, nemláttam, siettem a postára stb. Pont az a lényege hogy elrettentsen a piroson való áthajtáson. Aki meg fasz hogy ezt megtanulja az megérdemli. Közelítsed meg a lámpát fokozott figyelemmel aztán akkor nincs gond.

Mert az hogy sárgán befordul a busz, és megáll azebrán mer dugó van...szegény sofőr 14,5 m így meg úgy ajajj meg a rövid sárga is...Amúgy pedig mikor a számláló zöldben 3-ig visszaszámolt akkor vált sárgára a lámpa.(megjegyzem a busznál tényleg fennálhat az eset hogy az eleje zöldön megy át, a vége piroson, de úgyis el van tolva a gyalogos zöld 3 sec-el, nem azonnal vált, úgyhogy ha az első képen az eleje már átvan a busznak a vonalon akkor jó, kész.)

Minden nap arra járok gyalog 2x, ahogy fölrakták a kamerát sokat javult a helyzet, tényleg tud róla mindenki, nem egyszer van hogy átmegy vki sárgán és megjegyzem magamban hogy na repül ki a csekk kedves XYZ-123. (Ha kocsival járok arra akkor meg sárgánál megállok kész. vesztek 1,5 percet, inkább mint 100.000ft-ot) De egyre ritkább hálisten, anno volt hogy vissza kellett ugrani mert már világított a gyalogos zöld, de jött a busz mermég átfér, aztán utána már nem lehet átmenni gyalog, mer pirosra vált addig azis. Tudom, szegény buszsofőr...

majd ha te ugrassz el a busz elől akkor értékelni fogod

Písz

Rocko- 2009.02.27. 16:46:47

karlmann 2009.02.27. 16:06:34
személy szerint nem járok arra, de ilyen esetben verném az önkormányzat ajtaját h tegyenek valamit. addig meg értelemszerûen nem megyek át a piroson. v kerülöm a környéket.

zalkapone 2009.02.27. 17:20:53

Most komolyan. Tudják, hogy ott a kamera, és mégis bepróbálkoznak?
Ez olyan, mint a rendőrök vecsésen a vasúti átjáróban. Nagy forgalmú kereszteződés, mind vonat, mind autó szempontból. Viszont iszonyat lassan vált. Mármint a lámpa. Ha két irányból jön vonat, akkor 10 percet simán elácsoroghatsz. Aztán vannak ugye a kemény helyiek (boyracerek, öregasszonyok, hurkanyakúak, szőkenők, stb.), akik nem érnek rá várni, kerülni sem akarnak az aluljáró felé, és átmennek. A túloldalon meg a szerv gyűjti a jogsikat, meg az aprót. És háborognak. Hivatali túlkapás! Fújjjj!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.02.27. 17:32:19

Szerintem a 2000 megbüntetett közül talán 20% volt a hülyeidióta, akinek mindegy, hogy mit mutat a lámpa, mennek.

A többi mind belecsúszó.

lagunásfókusz 2009.02.27. 17:48:01

Lowtyo:
nekem nagyon úgy tűnt, a tisztítatlan havas úton esélyem se lenne rá, ezért gázt nyomtam. most pedig izgatottan várom a csekket, meg persze a képet is, mert kíváncsi vagyok, felfogják e ott bent, hogy esélyem se lett volna megállni.
és igen, lehetne mondani, hogy gyorsan mentem, de nem. olyan követési távokat hagytam, hogy egy jumbo is leszállhatott volna rajta és én meg inkább azt hiányoltam, miért nem takarítják le az utat a város legforgalmasabb útján.
mondom, kíváncsi vagyok kapok e büntit, de akkor kérek mellé képet is, tanulságos és drága poszt lesz belőle


Talán ha az útviszonyoknak megfelelően vezettél volna akkor meg tudsz állni?

lagunásfókusz 2009.02.27. 17:51:55

@.atti:
szerintem olyan 5-10 milliárd...

Rocko- 2009.02.27. 18:54:33

zalkapone 2009.02.27. 17:20:53
annál jogos. na de itt javarészt belecsúszók vannak.
kb. ez olyan, mint ha pocsolya mellett árulnál törülközőt.

Szendwich 2009.02.27. 19:30:29

Ilyen kamera jó lenne Miskolcon a Búza tér környékén lévő nagy forgalmú kereszteződésekben. Annyira tahók az emberek, hogy az már néha-néha fizikai fájdalommal ér fel.
Néha napján kiállnak rendőrök a kereszteződésekhez. Akkor is ugyan úgy van dugó, de senki nem megy át a piroson és senki nem áll be a kereszteződés közepére. Ha fel kerülne egy kamera, és repülne pár 100.000-es csekk, akkor talán meg emberelnék magukat egyesek :|

Imcsi2 2009.02.27. 20:08:53

A villogó zöldes javaslat nekem is tetszik, ott fenn is megfontolhatnák! Ott már nem lehetne csak úgy becsúszni a pirosba!

Imcsi2 2009.02.27. 20:18:37

@karlmann: "Bár ez az új ötlet arról, hogy az integető gyalogost el kell engedni.. egy agyrém! "
Szerintem meg az az agyrém, hogy nagy százalékban nem kapják meg a gyalogosok a zebrán az elsőbbséget! És, ha valaki "elengedi" őket még a gyalogos köszöni meg! Ezt kicsit olyannak érzem, mintha én zöld lámpánál áthaladáskor köszönném meg, hogy akiknek piros a lámpa, azok elengedtek!

Hassan0926 2009.02.27. 21:40:56

@Imcsi2: Van visszaszámláló. Azt elismerem, hogy vannak akik belecsúsznak (bár ez érdekes, hogy egy kereszteződést az ember mennyivel közelít meg kis ívben jobbra kanyarodás előtt, hogy nem tud megállni a sárgánál), de azt ti sem gondoljátok komolyan, hogy 2000-ből 80% csak "véletlenül" becsúszott.
Naponta majdnem 60 ember átcsúszik?

Itt egy nem új hír:
vehir.hu/utanajartunk/2008-08-07/150+millios+birsagot+produkalt+eddig+a+rendorseg+kozuti+kameraja.html

ZeerOcooL 2009.02.27. 22:07:26

Mindennap szoktam arrafele járni, és a probléma hogy reggel marha nagy a forgalom arrafele, főként a buszpályaudvar miatt. Van, hogy a buszpályaudvar, jutasi-budapesti uti kereszteződés és az hotel utáni lámpán a busz több mint 20 perc alatt ér át, miközbe gyalog 5-10 perc. Ez azért van, mert rengeteg ember autóval jár be dolgozni a lakótelepekről, 5km-nél nem meszebbről. Bicajjal szoktam járni tavasztól őszig, és szépen kényelmesen tekerve sokszor elöbb hazaérek mint az autósok. Buszok is kb 5 percenként mennek pl a Haszkovórol a városba, de mégis autóval akarnak járni. Budapesten megértem, mert nagy távolságok vannak, de Veszprémbe miért??Ez alapvetöen nem egy nagy város. Iszonyuan lassítják a buszokat is. És mivel reggel mindeki siet, ezért eltudom képzelni hogy sokan még megpróbálnak átcsuszni amikor már sárga. Autóval is jártam arra sokszor, de még sose mentem azon a rövid emelkedős szakaszon gyorsan, hameg nagyobb a forgalom akkor nemis lehet nagyon, szóval a "már nemtudtam megállni" inkább csak kifogás. Amúgy pedig kivan téve egy tábla hogy kamerás...

Kifordított kacagány 2009.02.28. 06:46:16

Rocko- · autofilia.blog.hu 2009.02.27. 16:46:47
már tettek, kiraktak egy számlálót. más kérdés, hogy ezt nem kiharcolni kellett volna, hanem a kamerával együtt kitenni. úgyhogy azért csak menjenek a picsába.

a begyűjtött bírságokból meg igazán építhetnének egy körforgalmat, ahelyett, hogy a feneketlen bendő nyeli el.

GiBR 2009.02.28. 08:40:02

Mi itt Csabán most kaptunk 3 ilyen kamerát... :@

Rocko- 2009.02.28. 10:43:09

Kifordított kacagány 2009.02.28. 06:46:16
jó dolog a számláló, scak vajhmi keveset tesz szerintem az áteresztőképesség tekintetében.
ennyi erővel egy büntetés számlálót is kitehettek volna, sőt, lottójellegű számlálót, mennyi bevételt szedtek be, nagyon élvezetes lenne. :D

Brigi \"B. A.\" főnöke 2009.02.28. 13:56:22

Aki 2.8 mp-es sárga alatt nem tudja lereagálni, hogy piros lesz, az ne vezessen.

Először legyen visszaszámláló, aztán villogó zöld, aztán a sárga is világítson egyre erősebben, villogjon, majd menjen át pirosas árnyalatba, sőt, a kereszteződés burkolatából is szép lassan emelkedjen ki egy hosszú, fekvőrendőr szerű valami, ami egyre emelkedik, és így lassítja az autót, és végül, ha már 3 mp-e piros van, akkor jöjjön elő a burkolat alól egy 1,5 m-es betonfal, fényvisszaverővel. Ekkor jelenjen meg egy fekete lámpa, majd a földből jöjjön ki egy emelő, ami 30 centire elemeli az álló autót a földről. Ha ez megvan, akkor lehetne a többi sávnak zöldet adni.
Abszurd? Az.

Kifordított kacagány 2009.02.28. 15:21:10

@Rocko-: a bírság elkerülésére elegendő. az áteresztőképesség növelésére bátorkodtam javasolni a bírságokból finanszírozott körforgalmat.

Rocko- 2009.02.28. 16:10:44

arra elegendő.
a körforgalom viszont hazai viszonyok közt nem forgalomgyorsító, hanem akadályt képző műtárgy, ami csak a forgalmat lassítja.

Hassan0926 2009.02.28. 17:08:23

@Rocko-: Mint hétköznap reggel a 8-ason Fehérvár bevezetőjén.... :(

Rocko- 2009.02.28. 18:59:59

nem ismerem, konkrétan Érdet gyűlölöm, h telerakták vele.

Kifordított kacagány 2009.02.28. 22:23:32

@zalkapone: most itt a válság küszöbén lehet, hogy ez lenne a megoldás. hogy fogynának az új casco-s autók. főleg az ajándékautós konstrukcióban:)
amúgy meg pont ez az akadályfajta tud a leginkább rombolni. nincs az a sokcsillagos törésteszttel rendelkező autó amit ne amortizálna le teljesen.

@Rocko-: ezt ugye te sem gondoltad komolyan? egy körforgalom, főleg egy lámpás, nagy forgalomban nagyságrendekkel több autót képes átengedni, mint bármilyen kereszteződés. az angolok magic roundabout konstrukciója meg főleg. bár ez utóbbiban kizárt, hogy itthon a sok túlművelt képes lenne közlekedni.
picdit.files.wordpress.com/2008/08/rndabout.jpg
www.roundabout.net/swindonRAB.jpg
www.sens-giratoire.com/imagesrp/photos_rp/magic_roundabout.gif

Rocko- 2009.02.28. 23:43:19

"bár ez utóbbiban kizárt, hogy itthon a sok túlművelt képes lenne közlekedni."
na most egy szimpla 1 sávossal se nagyon küzdenek meg, gondold el mit szólnának ehhez?
ezért mondom, h nem jó az áteresztő képessége. fizikailag igen, viszont a forgalom résztvevői számára nem.

zalkapone 2009.03.01. 10:32:30

@Kifordított kacagány: @Rocko-:

Az érdi körforgóban gyakran látok még a mai napig is olyanokat, akik nem értik. Suzukis mama balra bekanyarodott, irányjelzővel(!), és csodálkozott, hogy a szembe jövő Renault Magnum nyergesvontató ledudálta. És itt meg kellett, hogy dicsérjem a kamionsofőrt, mert ha kicsit nagyobb svunggal jön, akkor maminak helló, és így is akkorát fékezett, hogy még fél percig imbolygott a fülke.
Annak idején, mikor még kint éltem angliában én is, volt egy hasonló mutatványom, mint Chevi Chase-nek az Európai vakációban! Big Ben, Parlament... :-)

Kifordított kacagány 2009.03.01. 16:23:40

azt nem mondtam, hogy a körforgalmat nem lehet bekamerázni. aztán majd megtanulják a népek.
az, hogy sok a balfék, még nem indok arra, hogy ne használjunk hatékonyan működő dolgokat.

zalkapone 2009.03.01. 16:27:20

Hatékonyan működő dolgokat ezeknek?
Legfeljebb a Thomson gépkarabély...

Rocko- 2009.03.01. 17:40:33

zalkapone 2009.03.01. 10:32:30
erről van szó.

Kifordított kacagány 2009.03.01. 16:23:40
kamerától még nem fogja tudni megtanulni használni.

zalkapone 2009.03.01. 18:49:45

@Rocko-:

Nem szégyen a bénaság, ha van mellé szorgalom, és igény a változásra! Én is megtanultam vezetni baloldalon, nagyjából két hónap alatt. Előbb, mint angolul! :-D
Viszont bal kézzel váltani nem sikerült megtanulni, úgyhogy abból maradt az automata. Szégyenszemre. :-(

Rocko- 2009.03.01. 22:40:25

állítólag nem szabad levenni a váltóról a kezed. és akkor semmi gáz.

zalkapone 2009.03.02. 18:56:00

@Rocko-:

Az a baj, hogy (roppant szabálytalan módon) úgy szoktam meg a vezetést, bal kézzel kormányzok (felül középen fogva, fujjj!), és jobb kézzel váltok (illetve azon pihentetem, brrr!). Két kézzel nem is tudok kanyarodni... Jó, ez sarkos, de sajnos közel áll a valósághoz. Viszont jobb kézzel tényleg nem tudok kanyarodni, miközben a ballal váltok. Ez van.

Rocko- 2009.03.03. 00:20:55

sztem csak szokás kérdése.
süti beállítások módosítása