Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Magyar valóság

2009.05.01. 11:00 | csiky944 | 13 komment

Címkék: közlekedés baromállat csorna

Tegnap olvasom a belső levelezőlistánkat és látom, hogy Rocko írt valamit "hehe Csorna" tárggyal. Néztem nagyot, hogy mi lehet ez, mivel csornai lakos vagyok. Végülis egy cikk volt, mégpedig ez:

A csornai középiskolásoktól 2880 forintot kért a Magyar Közút Zrt., mert érintették a 85-ös utat, írja a Kisalföld.

"Úthasználati díjat" fizetnek a csornai végzős diákok a lampionos ballagásért, írja a Kisalföld.

A Győr-Moson-Sopron megyei városban évtizedes hagyomány, hogy a végzős középiskolások a "rendes" ballagás előtt énekelve, fáklyákkal, lampionokkal vonulnak végig az utcákon, így búcsúznak a várostól - idén azonban már fizetni kell ezért: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen bruttó 2880 forint igénybevételi díjat kér ugyanis a szervező önkormányzattól, mert a menet érinti a 85-ös főutat is.

A város polgármestere felháborodott az eljáráson, de kifizetik a helypénzt, mert az évtizedes hagyományt nem akarják felrúgni. A közútkezelő társaságnál azt mondták: méltányosságból nem tekinthetnek el az igénybevételi díj megfizetésétől. A végzősök szerda este nyolc órától tartják felvonulásukat, ünnepélyes búcsúztatójuk pedig a városháza előtti téren lesz - adja hírül a lap.

Itt lehidaltam. Egyrészt mennyire égő, hogy én erről nem tudok, pedig itt élek és még az újságban sem olvastam, na mindegy.
Másrészt pedig a tény, hogy ennyire szánalmas húzással bepróbálkozott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy generációs hagyomány bemocskolására.

Eddig nem kellett fizetni, most itt van a válság és meg akarnak szakadni, ha nem kapják meg az átkozott 2880 Forintjukat?

Érzékenyen érint a téma, mert legszebb diákéveimet én is egy itteni középiskolában töltöttem és többször is részt vettem a felvonuláson. Három évvel ezelőtt például engem jelöltek ki a ballagó menet felvezetésére. Két éve pedig, mint ballagó tettem meg a 85-ös főútat magába foglaló utat az iskolámtól a polgármesteri hivatalig.
Idén is ott voltam, megnéztem a régi ismerősöket, amint búcsúznak a várostól. Ilyenkor lezárják a 85-ös főút belvárosi szakaszát. Rövid idő alatt hosszú kocsisor torlódik fel, gondolom nagyon örülnek neki, de évente egyszer kibírják.

A legnagyobb probléma azzal van, hogy az itteni utak siralmas állapotban vannak, amíg a ballagók feltartják a forgalmat, addig sem rongálja a rengeteg kamion az útjainkat. A napi kb. 25000 gépjármű (ebből kb. 5000 kamion), ami átrongyol a városon az nem számít.
Továbbá az sem zavarja a közútkezelőket, hogy a város diákjai rendszeresen szemetet szednek a főútak mentén. Amiért persze még egy Köszönjüket sem nagyon bírnak odaböfögni.
Végiggondolva, a közútkezelőnek illene fizetni a ballagóknak, hogy arra a fél órára is óvják a teherforgalomtól a belvárost.
Persze van törvény erre is és minisztériumi rendelet szabályozza a díj mértékét. Csak azt nem értem, hogy miért most jutott eszükbe mindez, pedig az idevonatkozó törvény idősebb,mint a hagyomány. Vagy mára jutottunk el odáig, hogy szinte fillérekért is megéri lealacsonyítani a diákok ünnepét?!




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr91096817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeti 2009.05.01. 12:16:46

Kész röhej az egész.El sem tudom képzelni mit gondolt az az idióta bürokrata amikor ezt a rendelkezést meghozta...
Már csak az hiányozik,hogy a rendőrség nem bírságolt mivel az úttesten kettes sorban kell haladni ha jól emlékszem.....

loláb 2009.05.01. 12:25:39

Nekem az nem világos, hogy milyen jogon kérnek pénzt gyalogosoktól? A 85-ös főút nem autópálya, hogy minden igénybe vevőnek kelljen fizetni, hanem egy matricás körbe bevont főút, ahol a 3,5T-nél nehezebbek fizetnek, nem? A lezárás miatt?
És ha józsi bácsit elüti az autó, és az ujraélesztés miatt zárják le fél órára az utat, akkor neki is kiszámlázzák a 2880 bruttót?

Beteg országban élük...

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2009.05.01. 14:08:29

Egyrészt valóban nevetséges lenne, ha nem lenne legalább kétszer annyira felháborító. Nem is értem.

Másrészt pedig a mérlegelés során megállapítást nyert, hogy a negyedik bé össztömege meghaladja a három és fél tonnát, ami a díjmentesség határa, ezért az osztályt matricavásárlásra kötelezték, amit a menetet vezető osztályfőnök ballagó táskájának jobb alsó sarkára, az ellenőrző kamerák által is jól látható helyre kell felragasztani.

Taxomükke (UK) 2009.05.01. 14:22:24

Méltányosságból nem tekintenek el a díj megfizetésétől? Aszittem, méltányosságból eltekintenek tőle...
Ez az ország - legalábbis a vezetése, úgy önkormányzati osztályvezetőtől felfelé - nagyon beteg.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2009.05.01. 15:00:10

aki ezt a szánalmas 2800 forintot megfizetteti, valószínűleg sose érettségizett le, vagy ha igen, úgy puskázott. mert a szellemi színvonala egy értelmi fogyatékos szintjén mozoghat. tessék perelni becsületsértésért, számár!

Dr Kangörény 2009.05.01. 15:04:37

Én nem fizettem volna be. Hajtsa be a közútkezelő mindenkin az arányos részét. Természetesen ehhez bizonyítsa előtte, hogy az illető tényleg felvonult.

StopSzmog 2009.05.01. 17:19:09

A Kisalföld írt róla, én ott láttam először

www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/helypenzt_fizetnek_a_ballagok_a_foutert/2097050/

a szóvivő szerint: "Mivel társaságunk nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó, ezért méltányosságból nem tekinthet el az igénybevételi díj törvényben meghatározott fizetési kötelezettségétől. A hasonló esetekben a félpályás forgalomkorlátozással járó rendezvényekre is díjat kell fizetni. Ezt az Állami Számvevőszék is észrevételezte. Például Győrben a március 15-i ünnepségen, a szilveszteri rendezvényen, a pannonhalmi majálison. Az egész országban és megyénkben is eleget teszünk a jogszabályi előírásnak."

Kifordított kacagány 2009.05.01. 18:46:48

@Kangörény_: ezek még arra is képesek lennének. nem számítana, hogy a többszörösébe kerülne az adminisztráció, az adófizetők pénzéből fussa rá. ahogy arra pár idiótára is, aki unalmában nem tudott mást kitalálni, mint azt, hogy most aztán jól megfizettetjük az út árát.

arthur877 2009.05.01. 19:02:41

Jövőre az felvonulás ideje alatt egy "műbalesetet" produkálva a helyi rendőr által "műhelyszínelve" kell lebonyolítani.
Nálunk egy évben 3-szor is van mindenféle hagyományörző fesztivál-felvonulás(sokszor 2 napos) amikor szalmabálákkal kijelőlt terelőúton lehet csak átmenni a falun. A helyi rendőrök biztosítják szabadnapukon(így osztatják be magukat) ingyen, és a kutya sem fizet senkinek semmit!

crix 2009.05.01. 21:57:16

sőt minden 100 kg fölötti embernek járdahasználati díjat kéne fizetni, persze smsben nem lehet. baromság

Kifordított kacagány 2009.05.02. 08:24:21

@crix: én ezért járok autóval. ott még beleférek a súlyhatárba:)

zalkapone 2009.05.02. 13:39:19

@Hammer:

Szerintem ez sértő a szellemi sérültekkel szemben! Még ők is kikérnék maguknak...
süti beállítások módosítása