Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

W123 - Tizenhatodik rész

2009.05.11. 08:00 | BARANY | 29 komment

Címkék: mercedes benz mercedesbenz w123

Amikoris...

Utolsó kereszteződés, az utolsó kanyar.
A várost elkerülő körgyűrű miatt a kereszteződés tele van táblákkal, sávok teljesen felborítva. Negyvenes táblák mindenhol. 
Várok, mivel a szemaforon pirosat kaptam. Teszek egy D-t, lassan elindul a konvoj, balra kanyarodok. Egyszercsak satufékezéssel közeledik egy piros autó.
Szemből.

Mivel a szétbombázott kereszteződés teljesen beláthatatlan,és a piros autó már egy ideje fékez, arra engedek következtetni hogy nem negyvennel érkezett.
Ebből csattanás lesz, ha valamit nem csinálok.
Lepadlózom, és kirántom az egész konvojt a szarból. Nem, a 240D erre nem képes. Ha nem lenne mögémkötve egy másik autó akkor talán ezt meg lehetne játszani.

Ha lepadlózom, és megindul a konvoj, a piros autó betalál a két autó közé, és három autó fog törni, vagy eltalálja a BMW-t. Nehéz döntés. Bízzunk benne, hogy a piros autó meg fog áll... CSATT!

Nem állt meg. A zöldségesben még kotyog a motor, kiszállok, hogy megnézzem a kárt. A piros autó (VW Golf III) sofőrje szitokáradatot zúdít rám, valamilyen ismeretlen szláv nyelven. Nézem a rendszámot. Román Finom, gondolom most péppé leszek verve. Nézem jobban a rendszámot, ez nem román, hanem lengyel! Egy kicsit megnyugszom, mégse román, és a mondat amit eddig ismeretlen nyelven karattyolt, hirtelen megértem amit mond:

- Nekem zöldem volt! (lengyelül persze)

- Hát persze hogy zölded volt, baszki, csak ha nem nyolcvannal jöttél volna, hanem negyvennel mint ahogy a táblák ajánlják, akkor talán észreveszlek, sőt talán meg is tudsz állni.

A lengyel egyfolytában rendőröket akar. Kihívom a rendőröket. Amíg megérkeznek Zita BMW-jét eltoljuk az útból, a lengyel is segít. Leállítom a 240D-t. Megérkeznek a rendőrök, alkoholszonda. Mindkét félnél nulla, a rendőrök megbüntetnek 2500 CZK-ra (25000 Ft) mert nem adtam meg elsőbbséget. Az nem érdekli őket hogy a lengyel féktávja majdnem harminc méter. Nehéz elsőbbséget adni egy olyan beláthatatlan szétbombázott kereszteződésen, ahol a másik autó a megengedett sebességével duplájával érkezik. Kitöltjük a biztosítási papírokat, és mindenki megy tovább.

Beindítom az autót, odagurulok a BMW elé, hogy visszakössük a vontató kötelet. A jobb hátsó kerék hozzáér a hátsó doblemezhez és iszonyatosan kaparja. Zitával helyszíni diagnózis alapján megállapítjuk, hogy a hátsó lengőkar hajlott el.

A következő pár sorhoz készítettem zenei aláfestést is (két verziót is):

Felkantározzuk a konvojt és a 240D nekiveselkedik az utolsó 500 méternek.

A jobbos kanyarokban a kerék felni része is hozzáér a doblemezhez, szívszorító hangja van.A mozgásképtelen tizenvalahány éves BMW-t menti a sérült huszonvalahány éves zöldséges, aki utolsó erejéből, a félmilliomodik kilométere után is segít másokon.

Micsoda háborúsfilm-jellegű önfeláldozás.

Megérkezünk lakhelyem előtti parkolóra, letesszük a roncsokat, és megnézzük közelebbről a veszteségeket.

Doblemez fémig kidarálva, égett gumival. A jobboldali hátsó kerék fura "tuning" pozícióba került. Remélem a lengőkar cseréje elég lesz.Éjjel havazik, és reggelre a "roncsokat" 10 cm hó fedi be. Másnap hívom Jarekot, van-e trélerje. Van, holnapután megoldható lesz a transzport Libor műhelyébe.

Megérkezik a sárga Transit, feltesszük az autót, és elvisszük Libor-műhelyébe, ahol azonnali diagnózis alapján (hajlott lengőkar) rendelek egy lengőkart a Prága melletti Mercedes-bontóból.
Másnap Zita BMWjét is elhúzatjuk a műhelybe, hogy az időközben megjavított hűtőt ne az utcán kelljen beszerelni, a februári mínuszokban.

Pár nap múlva megjött a lengőkar.A tizennyolc kilós csomagot buszon cipelem haza,másnap reggel Jirka megáll érte és délután VÉGRE mehetek az autóért.

 

Jirka precíz ember, a hajlott lengőkart "MB" felirattal látja el, hogy ne keveredjen el a mindent ellepő Ford alkatrászek között.

Kifizettem a javítást és mentem vissza munkába, még zárás előtt oda akartam érni. Az utcában ahol leparkoltam, állt még egy zöldséges, a tulajdonosa épp ott molyolt a közeli garázsban.

Egyből szóba elegyedtem vele, megkínált egy pohár teával. Kiderült hogy az autójával megjárta Indiát oda-vissza. Természetesen elkértem a telefonszámát, úgyhogy nemsokára várható lesz egy Zöldségessel Indiába sorozat.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr791099264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.05.11. 09:01:56

Megúsztad a lengőkar cserével? Nem vitte magával a bekötőpontot is? Mák.
Szlovák ember arab sapkában levedlett német Mercedessel, rajta agrárkampóval (most tanultam, a német a parasztok által a zöldséges utánfutó vontatása miatt felszerelt vonóhorgot becézik eképpen) végigkocog fél Európán és Ázsián. Éééés neemzetközivé-é-é lesz hol-nap-ra a világ!

Kifordított kacagány 2009.05.11. 10:05:11

azért jó lett volna jegyzőkönyveztetni a féktávot, ha már fizeted a helyszínelést, dolgozzanak meg érte. aztán meg lehet próbálni reklamálni és kérni, hogy mutassák meg, hol van az leírva, hogy az ámokfutó módjára közlekedőkre is számítanod kell és mélységi felderítőkkel kell kikémlelned magad előtt az utat.

@streetsta: tényleg érdekes vegyítés és érdekes lehet a figura is, de legalább van valami előnye a globalizációnak:)

series_one (törölt) 2009.05.11. 10:09:35

@streetsta:

és annak a mercinek milyen rendszáma van?

Rocko- 2009.05.11. 10:28:39

Kifordított kacagány 2009.05.11. 10:05:11
pedig sajnos meg kell adni, bár ithon nincs precedens, de volt hogy valakit ilyenért megbüntettek. motoros jött nagyon sokkal, ô kiment elé, mert nem érzékelte, a bíró motoros javára döntött. most írta vki nem rég belekre.

Steyr-Puch 2009.05.11. 10:43:37

Hát nem lehet egy idegroncs a tálib!!

Kifordított kacagány 2009.05.11. 10:44:54

a kresz pl kereszteződéshez érkezőkről beszél és nem a láthatatlan emberről.

biker_kolee 2009.05.11. 11:00:13

Az eset kapcsán épp a magyar igazságszolgáltatás jutott eszembe. Ugyanez történt volna nálunk is.

És ebben az autóban még anyag vót. :) Ennyivel megúszni tényleg mázli.

A fickó meg érdekes és nem semmi. Ezexerint abban a zőccségesben sem 3000 Km van. :)))

nico_baby 2009.05.11. 11:31:13

@rocko, @kifordított kacagány...tessék, precedens....húsvét hét vége előtti Nagypénteken álltam a macisajtos táblánál, ahol teljesen körültekintően felmértem a terepet, mielőtt megkezdtem a kanyarodást jobbra. Piros volt a lámpa a "fő" úton, és eccccercsak megláttam egy száguldozó őrültet felém közeledni. Ekkor már hiába nyomtam a féket, csatt, bennem is volt. Leszakadta a lökhárítóm...ennyivel megúsztam. Rendőrt hívtunk, mivel a pasas nem ismerte el hibáját. Csak 70-nel közeledett 50 helyett át a "sárga" lámpánál. A rendőrök pedig végkövetkeztetésként megállapították, hogy sajnos minden mellettem szóló tény ellenére valószínűleg engem hoznak ki hibásnak...még nem zárult le az ügy :S

Kifordított kacagány 2009.05.11. 11:51:36

mondjuk ott neki legalább sárga volt, ami még inkább kétségessé teszi a vétlenségét.

amúgy meg játszunk. cseréljük ki a szereplőket. barika jön ezerrel a kereszteződésbe, mert neki ződje van és egyenesen fog tovább menni. egy bringás meg éppen balra akar kanyarodni, mert nem látja, hogy egy ámokfutó ezerrel száguld felé. végül szegény bringás távozik az élők sorából, akkor itt ki a hibás? illetve kit hoz ki hibásnak a rend tévedhetetlen őre?

Kifordított kacagány 2009.05.11. 11:53:43

és érdekelne, hogy ha számítani kell arra, hogy a sebességkorlátozást nagy mértékben meghaladónak is meg kell tudni adni az elsőbbséget, akkor ki az, aki számszerűsíti, hogy ez tulajdonképpen hány km/h-t jelent?

nico_baby 2009.05.11. 11:58:32

@Kifordított kacagány: csak ő mondta, hogy sárga, de már kövéren piros volt...és én is nagyon kíváncsi lennék, hogy az általad felvetett helyzetben mit mondana a(z) (magyar) igazságügy. Még várom a befejezést.....az én drámámban :S

yeti 2009.05.11. 12:23:15

A lényeg,hogy senki sem sérült meg a 25000 bírság még elviselhető és a kocsi is "túlélte".Nem tudom felétek hogy zajlanak az efféle dolgok,de egy komoly féktávméréses helyszíneléssel is lehet,hogy téged hoznak ki hibásnak és akkor nem úszod meg ennyiből.A kinek milyen színű a lámpa meg egy érdekes kérdés.Egy barátom állólámpását zúzták le,majd jött a hercehurca amikor kiderült,hogy mindkettőjük állítása szerint nekik volt zöld.Az eset végén haveromat hozták ki tettesnek (azt viszont nem részletezték miért)és sajnos nem az autó javítása lett a legnagyobb tétel.

zalkapone 2009.05.11. 19:02:21

Ilyen esetekben kell a szemtanúkat begyűjteni, és maradásra / tanúvallomás tételre bírni! Aztán ha megy az okosság (rendőrség részéről), akkor lehet kérni igazságügyi szakértő bevonását! Aztán ott már nincs matek! Pontosabban csak az van...

Kifordított kacagány 2009.05.11. 19:47:28

@nico_baby: megmondom mit. meghurcolnának amiért elütötted a bringást. teljesen jogosan mert a gyorshajtást, mint a baleset egyik okát nem teszi semmissé a az elsőbbség.
mint ahogy barika esetében sem, úgyhogy minimum mindketten vétkesek voltak.

@yeti: szerintem nem túl szerencsés mindenről lemondani pusztán a félelem miatt, hogy esetleg még sincs igazad és emiatt többe kerül az eljárás. ha úgy érzed, hogy neked van igazad, vagy legalább neked is, akkor igenis ki kell állni az igazadért.

@zalkapone: naugye. amúgy meg a szemtanú ott ült a másik autóban:)

crix 2009.05.11. 21:49:24

Mondjuk aki szabálytalanul összetöri Zsemlét - ha majd egyszer megy - lehet, hogy meg lesz félemlítve... Nem vagyok akkora mint Zalkapone, de olyan szelíd se...

zalkapone 2009.05.11. 22:05:30

@crix:

Megmutattam Asszonynak ezt a kommentedet. Csóválja a fejét... :-)

zalkapone 2009.05.11. 22:08:34

@Kifordított kacagány:

Na pláne! Én biztos, hogy nem hagyom annyiban. Ráadásul (ha jól értelmezem) akkor valamiféle útépítés, felújítás miatt vált beláthatatlanná a kereszteződés, ami alapján a munkálatokat végző cég felelőssége sem zárható ki! Tehát tessék írni nekik, és kártérítést követelni!

boibo 2009.05.11. 22:13:10

@zalkapone: hm... ezen most elgondolkodtam. abból a kereszteződésből, ahonnan reggelente kikanyarodok, azért nem lehet balra kilátni, mert akkora a gaz. azt kinek is kellene onnan levágnia?! (csak hogy ha majd ne adj isten szükség lesz rá, tudjam, kit pereljek...)

zalkapone 2009.05.11. 22:19:51

@boibo:

Tudd meg, hogy önkormányzati tulajdonban van-e, vagy a közútkezelőé-e (hűűű de szép lett ez) a terület. Önkormányzatot könnyű beparáztatni. Egy telefon, aztán a közhasznúak már haladnak is kifele.

yeti 2009.05.11. 22:39:38

@Kifordított kacagány: Sajnos már nem emlékszem barátom balesetének részleteire mert régen volt amikor mesélte,de nagyon húzós összeg és rengeteg utánajárás volt a végeredmény.
Bár egy másik ismerősöm kocsijába úgy rongyoltak bele,hogy a parkolóhelyről tolatott ki.Az ő esetében az volt az érdekes,hogy bár nem volt elsőbbsége a helyszínre érkező rendőr közölte a másik autóssal,hogy felesleges helyszínelést kérnie,mert a féknyom alapján nagyon gyorsan ment,és ismerősömnek esélye sem volt elsőbbséget adni (az utcában van egy 30-as tábla) és a végén a helyszínelést is neki kellene kifizetnie.Szóval nehéz okosnak lenni,valószínűleg a rendőrön is sok múlik

crix 2009.05.11. 23:07:05

@boibo: Hol az a kereszteződés?
Ha Zsemle összeáll, elkérem a kollégámtól a kaszát és irtunk. Aztán ha kész akkor kirakunk egy táblát: "A kereszteződés beláthatóságát az autofiliának köszönhetik"
De tényleg.
Jut eszembe a sarkon szok megállni, egy német rendszámos bmw x5 típusú fasznövesztő. Egy mukkot nem lehet kilátni a macisajtból. Ez ilyet hol lehet bemószerolni?

zalkapone 2009.05.11. 23:11:14

@crix:

Van kromofág itthon...

boibo 2009.05.11. 23:14:50

@zalkapone: ez egy kivételesen rendes önkormányzat (úgy takarítják télen a havat is, mint a kisangyalok, tényleg!), nem hiszem, hogy az övék lenne.

@scheerti: ez egyszersmind remek alkalmat teremtene arra is, hogy megismerkedjek a helyi tűzoltókkal, és a továbbiakban ingyen mosassak kocsit - megfontolandó! :DDD

@crix: HA összeáll, majd szólj, megmutatom szívesen!

crix 2009.05.11. 23:19:31

@zalkapone: nem alacsonyodnék ilyen szintre...
Igazából az a baj, hogy rengeteg ember jár arra.
amikor szépen süt a nap és jobb kedvem van, csak elbeszélgetnék az emberrel. Amikor esik, és kijövök a meetingről, akkor meg egyfolytában a tolólapos kraz jár az eszemben.

zalkapone 2009.05.11. 23:28:17

@crix:

Micsoda hangulatember vagy! :-)

Kifordított kacagány 2009.05.12. 01:47:36

@zalkapone: tökmindegy, hogy volt-e útépítés, vagy sem, ha volt is, az útépítők kitették a korlátozó táblát, így a felelősség azé, aki nem tartotta be.

@yeti: azt az esetet nem ismerem. lehet, hogy nem is volt igaza a barátodnak, de legalább utána járt. a pénz pedig nem ér annyit, hogy mindig, minden esetben el kellene fogadni érte azt, amit mások mondanak.

skrewdriver 2009.05.13. 20:01:35

Barika!
ha pesten jársz, (végre egyszer) és kijössz a Felvonulássy Thérre, bemutatlak a mi Ricsinknek, ő egy 240 D vel ment szíria- jordánia túrára.
nem akartam elhinni,amíg nem láttam a képeket.
Killmark
süti beállítások módosítása