Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

A kátyú

2009.06.30. 18:00 | scheerti | 20 komment

Címkék: kátyú úthiba

Aki idehaza autózik vagy bármilyen járművel közlekedik, annak valószínűleg régi ismerőse az úthiba. Láttam már néhány lövészárok méretű gödröt az úton, ezt a mostanit azonban mégis le kellett fényképeznem. A többi autófil szerint ez nem is durva. Szerintem meg az, ugyanis az út alig pár éves. Az történt, hogy egy ismerősömék szóltak, hogy a házuknál van egy balesetveszélyes fa, vágjunk le egy ágat, nehogy egy épp arra tévedő babakocsis anyukára vagy gyerekre zuhanjon. Miután ez megtörtént, kénytelen voltam érzékeltetésül mellé tenni a láncfűrészt és bele a fejszét, hogy látszódjon, valóban nem apró semmiségról van szó. Egyébként a mai napra a kátyú eltűnt, feltöltötték murvával, ami ideiglenesen jó, de a végleges megoldás nyilván nem ez.

Hogy ki tehet róla? Az útépítők, egyértelműen. Azért ők, mert ha rendesen tömörítenek aszfaltozás előtt, akkor ez a kátyú most nem vadászna féltengelyekre az út közepén. Akkor azonban nem akadt senki, aki szólt volna nekik, hogy kétszer átgurulni a rakodógép kerekével nem lesz elég.  Mindenesetre az nyugtalanító, hogy akiknek megmutattam a képeket, rögtön azt válaszolták, hogy láttak már ennél nagyobbat is. A képek minőségéért pedig elnézést kérek, mobiltelefonnal készültek elég rossz fényviszonyok közepette.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr731217834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megint 2009.06.30. 19:23:51

Nálunk nem kell csodálkozni semmin, itt minden út kétszer annyiba kerül, fele olyan minsőségben, és háromszor addig tart megépíteni mint tőlünk nyugatra.

egymilliopicikrisztus 2009.06.30. 19:38:37

Nem a kivitelezés minőségévél van baj általában, bár a magyar minőség nem világmárka. A helyzet az, hogy a magyar aszfalt, ami az orosz kőolaj lepárlási maradéka némi adalékanyagokkal elegyítve, sajnos alkalmatlan tartós útburkolatnak. Hogy miért használjuk mégis? Egyszerű. Ha kidobnánk, akkor veszélyes hulladéknak minősítve iszonyú sokba kerülne az a veszélytelenítése, és eltüntetése. Ráadásul a normális építési jellemzőkkel bíró aszfaltot a jelenleginél ötször-hatszor drágábban tudná az ország megvenni, ami nem azt jelenti, hogy annyival hosszabb is lenne nálunk az élettartama. Ugyanis ezen az éghajlaton nagyon nagy az olvadási kár, lánykori, vagy közismertebb nevén a fagyáskár, ami nem az kizárólag az aszfalt minőségétől függ, hanem a telente előforduló nagyon sok fagyciklustól. Míg magasabb vagy északi vidékeken, egyszer a tél elején megfagy, majd tavasszal felenged, itt nálunk ez naponta előfordul, és ez nagyon rongálja az utat. Nem elhanyagolható továbbá az extrém tengelyterhelések okozta kár, ami szintén kátyúsodás, fűszerezve némi útalap tönkremenetellel, amit felszíni foltozással nem lehet korrekten javítani. Sajnos ezek az aszfaltok max 7-8 tonna tengelyterhelést bírnak, míg nem ritka a 10-13 tonna terhelésű szakasz. A mezei szgk. sohasem tudnák tönkretenni az útjainkat.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.06.30. 19:44:15

@Laca:

Itt teherautó a kukásautón kívül nem is nagyon járt, talán egyszer vagy kétszer vittek fát, meg cserepet az építkezéshez.

zalkapone 2009.06.30. 19:45:44

Én nem látok képet... :-(

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.06.30. 19:49:05

@zalkapone: Ja, épp karbantartják az indafotót.

zalkapone 2009.06.30. 19:52:55

@scheerti:

Kösz, akkor várok türelmesen! :-)

Kifordított kacagány 2009.06.30. 20:17:08

@Laca: ez mind szépen hangzik, a szomorú igazság meg az, hogy az útjainkból csupán két dolog hiányzik, az alap és a koptatóréteg.
azért az tetszett, hogy egész európában nincs olyan éghajlat, mint nálunk és máshol szinte alig van fagyáskár.
azt, hogy mi mennyibe kerül és mennyibe kellene kerülnie, inkább ne firtassuk, mert nem szép dolog csúnyán beszélni.

hufnagel@citromail.hu 2009.06.30. 20:25:56

Ez az úthiba Demszkygrádban van?
Akkor egyáltalán nem csodálkozom Európa legbalkánibb fővárosán, hisz a mai nap folyamán én például "a mi városunk"-ban a nyóckerben patkányokat láttam szaladgálni.
Valamikor régen (még talán az átkosban) ez a Budapest éppen arról volt híres, hogy már nincsenek pakeszok, ingyenes volt az irtás!
De hála a 16 éve csaknem mindent tönkretevő és elkótyavetyélő négyesmetró-őrült lófejű demszky-királynak, már ezt a negatívumot is elértük - a belvárosban fényes nappal szaladgálnak a patkányok!

crix 2009.06.30. 23:37:41

Ezért is szeretem annyira a lemezfelnit meg a ballonos gumit. Persze ettől még félek ezektől a szaroktól. Ma akkora nyomvájút kerülgettem, hogy féltem leér az alja. Holott WérZsemle nem épp egy Pagani Zonda

zalkapone 2009.07.01. 00:15:21

Megvannak a képek. Nem semmi, bakker! Ebbe gyalog belelépsz, már az is három hét fekvőgipsz...

@crix:

Pár hete Kökinél a Sibrik felüljárón akkorát odavert a kocsim aljának egy ilyen középre felpúposodott szar, hogy azt hittem még a valagam is leszakad! Szerencsére csak a katalizátorom hővédőpajzsa ment a levesbe...

Kifordított kacagány 2009.07.01. 09:10:22

nem semmi rókalyuk. ha ez vigasztal, nálunk is van néhány ilyen, meg kb 10x ekkora területű süllyedések. az egyik utcában gyakorlatilag egy sávra korlátozódott sokáig a közlekedés, mert a másik sávon fél méter mély gödrök tátongtak majdnem teljes hosszban. évek kérdése volt és feltöltötték, úgyhogy most ugyanakkora púpok rongálják a futóművet. pillanatnyilag nincs olyan út, amelyiken kulturált körülmények közt meg tudnám közelíteni a munkahelyem.

Rocko- 2009.07.01. 10:00:34

ilyenkor jut eszembe, h külföldön grafikusan csináltak egyszer ilyet, h lassítsanak az emberek, reklámként.

itthon életképtelen lenne, nincs akkora egybe szabad felülete, amire lerakhatná a virtuális kátyut. :)

Kifordított kacagány 2009.07.01. 11:49:34

itt nem elégedtek meg a grafikával, élesben csinálják

biker_kolee 2009.07.01. 12:26:34

Apróság. Talán az IFA túléli. :) TALÁN. :)

crix 2009.07.02. 00:04:19

@zalkapone: Na jó de az űrhajó porba van ültetve. Mondjuk nekem is kell figyelni, mert holnapi még lóg WérZsemle bele a benzincső képében. Remélem Leslie-vel megoldjuk. Mondjuk nekem is vágott rugóim vannak, amiért a kedves rugóvágó ember rugóiból is le kéne vágni. De mjad megyek futóshoz aztán lesz nemulass. Meg a gátlókkal is beballagok Kárászyhoz, és ha kell akkor keményebbre kérem mint a gyári. Legalább az elsőket. Aztán meg progresszív rugó satubbi...
De ha végül megveszem a ritkaság gyári könnyűfém felniket és esetleg megsérülnek egy kátyuban akkor lesz botrány...

zalkapone 2009.07.02. 21:27:04

@crix:

Nincs is porba ültetve! Szolid 65mm a gyárihoz képest... Szerintem simán belefér. Inkább az volt a gáz, hogy amikor (én, lelkiismeretes elmeroggyant) katalizátort cseréltem, mert a régi elpukkant, akkor valamiért (bénaságból?) lejjebb került, mint ahogy az egészséges volna (földtől mérve talán volt még 6 centi...). Aztán ezeket a buckákat már nem tudta átugrani.

zalkapone 2009.07.02. 22:49:56

@Kifordított kacagány:

Többek közt ezért kell réndzset venni... :-)
süti beállítások módosítása