Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Delorean - tények a filmről

2009.09.01. 14:00 | prokee | 19 komment

Címkék: retro autó delorean technika egzotikus dmc dmc 12 delorean nap

Delorean napot tartunk ma. Foglalkozunk az autóval, és egy kicsit persze szülőatyjával, John Zachary Deloreannel, no meg persze az autótól szinte elválaszthatatlan Vissza a jövőbe filmtrilógiával is. Sorban érkeznek a postok, ha valamiről lemaradtál, elolvashatod majd egyben is:

http://autofilia.blog.hu/tags/delorean_nap

- Tudtad, hogy a Delorean-időgép bejegyzett jármű Kalifornia államban ?
Az imdb.com Apróságok rovata alapján: "A Delorean-időgép nyilvántartásban bejegyzett, regisztrált jármű Kaliforniában. Bár a filmben használt rendszámtáblán az "OUTATIME" felirat szerepel, az érvényes rendszáma 3CZV657."

- A kürtgomb nem a kormány közepén van.
Bár a filmben, amikor Marty beüti a fejét a kormányba, megszólal a kürt, valójában az irányjelző kar végének megnyomásával működtethető.

- Az ajtók nem adnak olyan hangot, mint a filmben.
Valójában csak annyit hallani, mint amennyit egy átlagos autó csomagtartójának gázteleszkópjai adnak ki.

- Az első tervekben az időgép egy hűtőszekrény lett volna.
Bob Gale forgatókönyvíró és Robert Zemeckis producer attól tartottak, hogy a film hatására gyerekek zárják majd magukat hűstőszekrénybe, így inkább egy Deloreanba építették az időgépet.

- A harmadik részben a vonattal való ütközést robbanószerekkel segítették.
Az ott szereplő Deloreant elvágták, kiürítették és robbanóanyagot helyeztek el rajta a drámaibb hatás kedvéért. Ha kikockázod a filmet, láthatod, hogy az autó felrobban még a vonattal való ütközés előtt.

- Az Unversal Studios-nál és egy Orlandói vidámparkban kiállított autók nem szerepeltek a filmben.
Ezeket csak kiállítási autónak építették. Az egyik "eredeti" autó az Universal Studios egyik hátsó parkolójában áll. A stúdió "Back to the Future" túráját 2007-ben leállították, hogy helyet adjanak a The Simpsons túrának.

- Összesen 7 Deloreant használtak fel a filmekhez.
Néhányat félbevágtak, kettő pedig VW (Bogár!)-motort és alvázat kapott (ezek láthatóak a 3. rész sivatagi jelenetében). A legtöbbször használt Delorean egy 1981-es modell volt, a géptetőn látható törésvonallal és szürke belsővel. A többé-kevésbé megmaradt autók Jay Ohrberghez kerültek, aki újjáépítette őket, majd kiárulta.

- A Vissza a Jövőbe film a nyolcadik legnagyobb bevételű mozi volt a nyolcvanas években.
Ma is az évtized legnagyobb filmjei közé sorolják.

- Marty McFly-t eredetileg Eric Stolz alakította volna a filmben.
Az első rész nagy részét vele forgatták le. Michael J. Fox olvasta a forgatókönyvet, és jelezte, szívesen játszana a filmben. Időbeosztását azonban nehéz volt átalakítani, ekkor forgatott ugyanis a Family Ties című tv-sorozattal is. Hat hét forgatás után Stolzot kirúgták, és Fox vette át a szerepet. Nem volt könnyű dolga, nappal a tv-sorozaton dolgozott, ezért a filmet csak este és éjjel tudták felvenni.

- A Mr. Fusion házi reaktor egy egyszerű Krups kávédaráló.
A második részben Doki a jövőből visszatérve egy Mr. Fusion házi reaktorral állítja elő a fluxuskondenzátor működéséhez szükséges 1.21 gigawatt energiát - háztartási hulladékból. A valóságban a reaktor egy Krups kávédaráló felszerelésével készült el.

- A Delorean-időgépet Kevin Pike tervezte és építette.
Az időgép és a fluxuskondenzátor túlnyomó része használt repülőgép-alkatrészek maradékaiból készültek. Némely darabjai még ma is látható kiállítva Kevin Pike műhelyében.

- George Barrisnak nincs köze a Delorean megépítéséhez.
Barris (vigyázz, hangos honlap!), az amerika autóépítő sokat dolgozott hollywoodi filmeseknek. Ettől is gyakrabban vásárolta meg a más filmekben szereplő autókkal kapcsolatos jogokat, majd állította be őket saját gyermekeként. Így tett a BTTF Deloreanjével is. 2004-ben azonban Bob Gale, a forgatókönyv írója kijelentette a sajtónak: "George Barris nem vett részt a Delorean-időgép tervezésében vagy elkészítésében".

- A film címe eredetileg "Űrzombik a Plútóról" lett volna.
Nem vicc - szerencsére később megváltoztatták, így kapta a Vissza a Jövőbe címet. Az eredeti cím feltűnik 1955-ben, azon a képregényen, amelyet a kisfiú mutat apjának, amikor Marty a csűrben landol.




· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr951345201

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2009.09.01. 15:41:21

De szerettem! Megvan mind a három rész DVD-n. Jó visszagondolni rá :)

Alfa75 2009.09.01. 15:46:56

Egyszerűen imádom ezt a filmet !!!!!!:)

arthur877 2009.09.01. 16:10:55

Ez olyan film, amit mindig meg tudok újra nézni!

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2009.09.01. 17:06:21

"Bár a filmben használt rendszámtáblán az "OUTATIME" felirat szerepel, az érvényes rendszáma 3CZV657."

Meg a jövőben van narancs alapon, ezüst tábla, ami olyan mint valami bazi nagy vonalkód. Itt van ni: www.yourprops.com/norm-47cf6c97726a8-Back+To+The+Future+2+%281989%29.jpeg

Számtalan újragyártott relikvia van a filmből a neten, amit a sok hülye meg is vesz. Mint például ez az állat is itt, ni:
vizlepcso.blogspot.com/2009/09/de-lorean-nap-az-autofilian.html

Csakén (törölt) 2009.09.01. 18:08:41

Megunhatatlan klasszikus.Nagyon nagy az egész trilogia.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2009.09.01. 21:08:29

Errr... Prokee... Bele kell okoskodjak, ezen a filmen, meg a Star Wars-on nőttem fel, szóval bocs, de mintha a biblia lenne nekem. Van valami ami többfelől sem stimmel. Azt írod: "A film címe eredetileg "Űrzombik a Plútóról" lett volna."

A film címe eredetileg is Vissza a Jövőbe lett volna, csak a Universalnak nem tetszett az ötlet, hogy egy film címében a jövő szó szerepeljen - én sem értem, hogy miért - és a filmstúdió feje írt egy feljegyzést Zemekisnek, meg Spielbergnek, hogy legyen a cím "Spaceman From Pluto". (Űrhajós a Plútóról) A Spielberg írt neki egy választ, hogy köszöni szépen ezt a remek viccet, és a stábban szétröhögték rajta magukat. Ekkor jött a leforrázó válasz, hogy Sid Sheinberg ezt tökre komolyan gondolta. Isteni mázli, hogy volt annyi esze, hogy vegye a lapot és hogy ezt ne erőltesse tovább. Ja és a halhatatlan "Darth Vader vagyok a Vulkán bolygóról!" sort - istenem, én már akkor röhögtem a moziban, amikor betette a Van Halen kazit a Walkmanba - is lecserélte volna arra, hogy "Űrhajós vagyok a plútóról!".

A frigós történetet is picit másként tudom - volt a történetben valami lézeres cucc, meg atombomba is -, de az már csak hasogatása a szőr szálainak.

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.09.01. 21:46:31

S.J.
Ez egy érdekekes vonal, én is olvastam, talán az imcdb.org-on, ja nem, az imdb.com-on, de aztán, ha jól rémlik, Zemeckis írt erről valahol, és azt fogadtam el. Valahogy dönteni kellett az ellentmondó infók közül :)

pmobilTB 2009.09.01. 22:17:50

A filmmel kapcsolatban egy kérdés:

Amikor Marty a 3-dik rész elején visszamegy Dokiért 1885-be, a vadnyugatra, az indiánok kilövik a tankját és elfogy a benyája, ezért kell a film végén meglökniük a gőzmozdonnyal.
DE! 1885-ben elvileg két Delorean van, hiszen a másikat Doki elrejtette a Delgadó bányában, hogy Martyk megtalálják majd 1955-ben. A kocsi a 2-rész végén mozgott, tehát biztos volt még benne benzin. Miért nem abból szívták le az üzát, és rakták bele a másikba?
(Tudom mert rövidebbek lennénk egy jó kis filmmel) XD

És végül ha megengeditek, az én verzióm: "Bekk tú tö fjúcsör!"

kepfeltoltes.hu/090901/back-to-the-future2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

üdv
Jani

zalkapone 2009.09.01. 23:05:12

@pmobilTB:

Sőt! Mivel 1885-ben már nagy erőkkel folyt a petróleum kitermelés (például lámpába), akkor az agyas Doki simán finomíthatott volna belőle egy tankra való benyát! Ahogy a legtöbb amerikai verda elketyeg 80-as oktánon, talán elég lett volna egy hazaútra! :-)

okta 2009.09.01. 23:11:26

Utak? Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2009.09.02. 08:07:26

@prokee: Nem fogunk ezen összeveszni, az biztos. Amiért én ezt a verziót vagyok hajlamos inkább elhinni az a humoros oldala, hogy kiröhögték az Universalos fejest, ami azért az álmoskönyv szerint sem jó ómen. 8-)

@pmobilTB: Oh, hát ne menjünk ilyen messzire! Eleve, az apjának és az anyjának nem tűnt fel, hogy a gyermekük kísértetiesen emlékeztet arra a srácra, aki összeboronálta őket? Vagy addigra már elfelejtették, hogy "Kelvin Klein" hogy nézett ki és hogy hívták?

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.09.02. 09:11:15

S.J.
Az megvan, hogy más nyelvű szinkronokban másként hívják Kelvinklájnt ? :)

pmobilTB 2009.09.02. 09:49:48

@zalkapone: Lehet hogy Doki már környezettudatos volt, ezért kísérleteztek inkább E85-tel, de már1885-ben se vált be, mert ledobta az elosztót. :)

@Sam. Joe: Biztos belefeledkeztek, mert inkább arra koncentráltak hogy nehogy megverjék a gyereket amikor felgyújta a nagyszoba szőnyeget. XD

Kifordított kacagány 2009.09.02. 12:32:03

@pmobilTB: azért mert mikor a benzin meglátta önmagát a porban, elájult és elpárolgott:)

tsirche 2009.09.02. 12:48:31

Mekkora film ez a trilógia :) Bár tényleg voltak benne bakik (az említett 19. századi jelenet, ahol két kocsi van, bár doki lehet nem akart hozzányúlni a rejtetthez nehogy a 1950-es évekbeli Marty aztán ne tudjon visszamenni ha valami gebasz történne. A másik, az elmélet, miszerint (a 2. részben) nem találkozhat a jövőbeli énjével mert gáz lesz (amikor a csaj beájul), de Beef (bocs ha nem igy irják) simán átadja magának az Almanachot az 50-es években.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2009.09.02. 12:58:27

@prokee: Nekem az eredeti mozi szinkronos van a fejemben. Hogy hívják még? Főbuha? Vörös Október Ruhagyár?

@pmobilTB: Jogos. 8-)

@tsirche: Biff Tannen, de a "Beef" találó. Ezt a videót szeretni fogjátok vele kapcsolatban:
vizlepcso.blogspot.com/2008/03/tom-wilson.html

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.09.02. 13:17:28

S.J:
Nem így értem, de értékes gondolat :)
Valahol olvastam, hogy különböző nyelvű verziókban más és más a név. Mittomén, oroszoknál Lacoste, stb... sorolnék példákat hegyekben, de nem ismerem a divatdiktátorok megfelelő tömegét :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2009.09.02. 16:05:55

@prokee: Mentségemre szóljon, ma egész nap úgy fájt a fejem, hogy még az sem tűnt fel, hogy visszaköszönt a metrón a BKV ellenőr és megköszönte, hogy megmutattam a bérletem. Normális esetben ezt úgy értékeltem volna, hogy valami alternatív univerzumba kerültem át. Most leesett, hogy mire gondolsz.
süti beállítások módosítása