Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Kézimunka

2009.12.17. 08:00 | fofo69 | 9 komment

Címkék: retro történelem porsche technika 356

Emlékszem, '80-as évek elején "csikó" fejjel kellett döntést hoznom mi legyek ha nagy leszek. Már akkor is nehéz volt ez a feladat, segítségképpen különböző fórumokon jött az agitáció. Könyvek, plakátok, filmek próbálták bemutatni a szakmák rejtelmeit. Talán az összes közül a gyárlátogatás volt a csúcs, így lehetett a legközelebb kerülni az adott területhez és nem elhanyagolható indok volt arra, hogy ezeken a napokon ne rontsuk a levegőt a suliban.

Akkori sorstársaim más más oldalról közelítették meg ezt a döntő választást, voltak akik a kenyérgyárat választották a friss kifli reményében de mi "mechanikusok" már akkor is forgó morgó dolgok mellett tudtuk elképzelni a jövőt. Szerencsére lehetőségem volt több gyárban is járni ebben az időszakban, sőt diákként néhány hetet dolgoztam is ezekben az üzemekben.

Amikor megláttam ezt a filmet, ami a '60-as évek elején készült a Porsche 356 összeszerelő üzemében - nem gyártó sor - rögtön dezsavű érzés fogott el. Emlékek jöttek elő a műhelyekről, a szakikról és gépeket, műszereket ismertem fel a filmkockákon. Pedig a két történet között van 20-25 év, ennyivel járt előttünk a technika és a nyugat. Azt már el sem merem képzelni, ha pályaválasztóként egy ilyen szentélybe tévedek, a sokk miként alakította volna a jövőmet. Míg korunk technológiája megköveteli a pormentes, szinte laboratóriumi környezetet, a filmen látható munkafolyamatok merőben más körülmények között zajlanak, akkor ez elég volt a német gyártónak. A Porsche már a '60-as években egy etalon volt, ami feltételezett egy igen magas színvonalú - német - gyártási folyamatot, de mai szemmel mégis olyan kézzelfoghatóvá és emberközelivé válik a képsorok látván. Mire gondolok? Medence helyett pemzli a kézben és már kész is az alvázvédelem, de sorolhatnám. Ez a technológia, a maga egyszerűségével, tökéletesen átlátható és felismerhető, bár az autó sem volt egy bonyolult szerkezet.

Kis túlzással az az érzésem támadt, hogy menne ez "otthon" is.

 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr641580171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.12.17. 09:21:09

Fergeteges. Szörnyen más világ volt. Máshogy készültek a dolgok, mást mutatak meg belőle. Ki hagyná manapság, hogy egy PR filmbe bekerüljön, amint az alvázvédő hordójáról néhány jól irányzott rúgással pattintják le a fedőt? Vagy hogy a kész karosszérián akár véletlenül is előfordulhatnak rozsdapöttyök?
Csodás.

Kifordított kacagány 2009.12.17. 09:44:35

@streetsta: a mai világ kirakatvilág, sok iso minősítéses aktatologatással. a lényegi dolgok ma sem laborba készülnek. a filmekből meg látszik, hogy a németek akkor még értettek a gépészethez. ma már csak az előírásokhoz értenek.

pickapu 2009.12.17. 15:26:58

Azért pár kockafejűnek megmutatnám ezeket a filmeket.

lally 2009.12.17. 17:31:53

És senki sem szólt nekik időben, hogy egyszerűbb sor4-est gyártani? :)))
Érdemes-tanulságos összehasonlítani a mai gyártástechnológiával ...

yeti 2009.12.17. 19:46:59

Mindig is tudtam hogy csúcsminőséget csak köpenyes,kockás inges bácsikkal lehet elérni:)

pickapu 2009.12.17. 20:11:46

@yeti: Így van. A nyakkendő amúgy is belelógna a gépzsírba, oszt jól összekenné a fehér inget :)))

zalkapone 2009.12.17. 20:27:29

És utána mind elmentek kolbászt enni káposztával, és ittak három korsó sört. Közben Hilda ringó melleit nézték, és eszükbe sem jutott, hogy 40 év múlva irigylik majd őket... :-)

Sajti - Audiklub 2009.12.19. 01:57:29

Ezt nagyon megkönnyeztem.
Akkoriban nem vitték túlzásba a termelést, volt idő rendesen, igényesen foglalkozni mindennel. Nem látszott, hogy izzadna az összeszerelő sor minden munkása. Ellenben figyeltek a részletekre. Lehetséges, hogy ma a robotok százszor pontosabb munkát végeznek, de az emberi szakértelmet, odafigyelést, a munka szeretetét és az emberközeli hozzáállást nem pótolhatják.
Nem utolsó sorban pedig, akkoriban anyagból építkeztek, nem költséghatékony leépítésből és spórolásból...

Hiába is tisztelem a mai 500+ lóerőre hegyezett gépek műszaki és teljesítménybeli hátterét, szívesebben ülnék át egy ilyen "Home Made" csodaautóba amit Hans csavarozott és kalapált össze a sor végén valamikor az 1960-as években.

Kifordított kacagány 2009.12.19. 16:03:50

@Sajti - Audiklub: az embert és a kort meghatározza a stílus, ami a sajátja. a kort nem választhatjuk meg, az emberek meg olyanok többnyire, mint a kor amiben élnek.
légy boldog és optimista, keresd a kötél csúszósabb végét:)
süti beállítások módosítása