Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Road to Hell

2010.07.15. 09:55 | zalkapone | 15 komment

Címkék: baleset közlekedésbiztonság baromállat

Szegény motorosokat állandóan "megtalálom". Nem szándékosan, nem készakarva, valahogy mindig történik valami... Az alábbi sorokat ismét egy személyes „élmény” ihlette. Remélem mindenki levonja majd a megfelelő következtetést belőle! Egy rövid esetleírás, aztán folytatjuk.

Kedden estefelé, hét óra magasságában két kedves barátommal beszélgettünk egy pest megyei település főútja mellett, a kertkapuban. Épp búcsúzkodtunk, amikor a szokásos üveghangon közeledett egy motoros. Pont odakaptuk a fejünket, amikor lecsúszott a kanyar külső íve felé, majd a poros részen megcsúszva nekihajtott az útpadkának. A padka durván három méter magasba dobta a gyorsasági motorkerékpárt, a lovasával együtt. Innentől lassított felvételt láttunk... Motor lecsapódott a földre, bucskázva, pattogva csúszott a ház előtt álló autóm felé, utasa fejjel előre, hason csúszva tartott egy elég kilátástalan kimenetelű ütközés irányába, egy zártszelvényből hegesztett kerékpártámasz felé. Por és csönd. Dermedt csönd. Ember nem mozdul. Ruházata mindössze egy rövidnadrág, és egy pár szétszóródott papucs. Emberünk nem mozdul, fekszik a földön egy elég kitekert, magzati pózban. Telefon, 104, mentőt azonnal! Kötelező kérdések, ki vagyok, honnan, mi történt. Rövid magyarázat, oké, mentő úton. Eközben cimbi már vizsgálja a srácot, hogy él-e még, gerince, feje tört-e. Szájából, füléből folyik a vér. Nem jó jel, nagyon nem! Mégis megmozdul. Hál’Isten! Becsapódást követő harmadik percben. Maradj fekve, ne mozogj, jön a mentő! Közben az egyik szemtanú, egy hölgy jön oda, próbálja csendes szavakkal nyugtatni, vigasztalni. Zsebkendővel törölgeti róla a vért. Emberünk, mikor kicsit megfordul, láthatóvá teszi sérüléseit. Iszonyú! A felsőtestén szinte csak az égett hús, bőr csak nyomokban. De a feje! Azon a csíkon, ahol csúszott, eltűnt a fejbőre a hajával együtt. Mindenhol vér. Megjönnek a rendőrök. Elkezdik a szokásos rutinfeladataikat. Nyolcadik perc. Megjön a mentő. Elég gyorsan, szerencsére! Felnyalábolják emberünket, aki nem akar kórházba menni. Érdekes hozzáállás. Azért beszáll a mentőbe, elkezdik az ellátását. Én megkérdem a rendőröket, hogy van-e még szükség ránk, mert ha nem, akkor lépnénk. Köszönik az együttműködést, menjünk nyugodtan.

Képeket szándékosan nem tettem be, mert a múltkori post kapcsán többen sérelmezték ennek szenzációhajhász mivoltát. Részemről inkább a mondandóm nyomatékosítását, szemléltetését szolgálják a csatolmányok, de a látott sérülések annyira felkavaróak voltak, hogy most inkább tényleg elhagytam őket.

Eddig a tények. Aztán következnek a saját benyomásaim az esettel kapcsolatban.
Emberünk egy durván 50-es éveit taposó férfi, szemre ittas állapotban. Mifelénk még mindig azt tanítják, hogy ittasan nem ülünk sem autóba, sem nyeregbe, de úgy látszik valahol máshogy oktatnak. Aztán semmilyen olyan ruházatot nem viselt, ami nyomokban egyáltalán utcai ruházatnak minősülne, nemhogy motorozáshoz valónak. Ezen a meleg nyári napon elhiszem, hogy senki nem akarja vastag bőrbe burkolni a habtestét, de hogy egy nyomorult bukósisakra sem futotta, az tényleg agyrém! Ráadásul puhatestűként el kéne végre fogadni, hogy igen is be kell burkolnunk a testünket, mert mint a mellékelt ábra is mutatja, a homo sapiens sokkal jobban kopik, mint a motoros dzseki. A sérüléseket elnézve tényleg hihetetlen, hogy túlélte! Mondjuk van erre egy mondás, miszerint Isten védi a részegeket, és a hülyéket. A csillagok ilyetén szerencsés együttállása viszont ritka, mint az olcsó benzin.
Aztán emberünk lakott területen belül bőven a megengedett sebesség felett közlekedett. Vajon hova siet valaki egy szál alsógatyában? Ráadásul a kanyar ívének el nem találásából kiindulva nem hiszem, hogy túl nagy rutinja lett volna egy ilyen gyorsasági motorkerékpár megüléséhez. Nem kérdeztem a rendőröket, de van rá egy rekesz söröm, hogy nem volt nagymotorra jogsija! Persze ez lehet az én rosszindulatom is csupán, de vállalom.
A másik elgondolkodtató dolog, hogy a járdára becsapódó motorkerékpár elsodorhatott volna gyalogosokat is. Akik a nyári alkonyban sétálgatnak fagyit nyalva, mit sem sejtve. Szép kilátások, nemde?
Az én szememben egyszerűen felelőtlen hülye az ilyen! Nem tartom magam egy antiszociális alkatnak, de az ilyeneket, ha túlélik a balesetet, még meg is büntetném kegyetlen módon. Persze kérdés, hogy egy bejelentett munkahellyel, vezetői engedéllyel nem rendelkező embert hogyan akarunk megbüntetni? Van-e értelme? Vagy mint oktalan gyermeknek, nincs rálátása saját tetteinek súlyára? Mert hagyni nem hagyhatjuk ezeket a normálatlanokat a többi ember közt közlekedni!

Kérdem a kedves olvasókat, hogy Önök szerint nem felelőtlenség így közlekedni?
Mit tennének, mit gondolnának megoldásnak?

És tisztelettel kérek mindenkit a kulturált hangvételű hozzászólások megfogalmazására!
Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánok!




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr462152105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeti 2010.07.15. 13:10:43

Sajnos a tangabugyiban,strandpapucsban motorozás elfogadott dolog.Ma vizsgáztattam a motoromat és a vizsgaállomáson a többi motoros nem gyengén nevetett rajtam amikor a parkolóban próbáltam megszabadulni az izzadtságtól rám tapadt dzsekitől,kesztyűtől.A vizsgaállomás egy kilométerre van a garázstól.Sokan túl óvatosnak tartanak,én a rövidgatyás atlétatrikósokat tartom felelőtlennek.

otirt 2010.07.15. 13:23:22

Nekem nagyapám mondta mindig, hogy "Fiam ne menj úgy mint egy őrült, elég úgy mint egy félőrült".

És az élet számtalanszor bebizonyította már, hogy mennyire igaza volt.

Az ilyen emberek csak a saját hibájukból tanulnak, a probléma ott kezdődik, hogy az esetek 80-90%-ban mást is bajba sodornak.

Tudom, hogy közhely, de a közlekedés (ön- és köz)veszélyes üzem, ezért csak felelősségteljesen vezeesünk járművet.

Az vesse rám az első követ akivel még nem fordult elő, hogy elszállt vele a ló, de akkor is egy bizonyos szinten azért tudjunk parancsolni magunknak.

Nem hiszem, hogy az ilyen felelőtlenséget egy ilyen balesetnél jogilag jobban meg lehetne "torolni*", mint ahogy a sérülések és az utána (ha van még utána) következő lábadozás "megtorol" (*jobb szót most nem tudok rá)

Inkább a megelőzést, ellenőrzést helyezném előtérbe. De nem a "bűntetést behajtani mindenáron" típusúra gondoltam. Pl.: engedély nélküli vezetés esetében, amennyiben ő a jármű tulajdonosa, akkor a járművet elkobozni és csak akkor visszaadni, ha bemutatja érvényes vezetői engedélyét. Amennyiben nem ő a jármű tulajdonosa, akkor meg a tulajdonost kell jó alaposan megbűntetni, mert ekkora felelőtlenséget senki nem engedhet meg magának.

Az oktatáson is sokat lehetne fejleszteni, pl.: a vezetés-oktatás részét képezze egy egy-két napos vezetéstechnikai tréning.

Mindenkinek balesetmentes, jó utat kívánok!

otirt 2010.07.15. 13:43:24

Az előzőhöz még csak annyit, hogy akik védőfelszerlés nélkül motorznak nem gondolnak bele, hogy nem csak egy esésnél, balesetnél eshet bajuk. Elég egy másik jármű által felkapott apróbb kő, vagy egy nagyobb rovar (pl. szarvasbogár) is elég egy komolyabb sérülés kialakulásához.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.07.15. 18:50:52

Ha túléli, élve elásni.

Én már csak ilyen radikális vagyok.

pickapu 2010.07.15. 19:59:42

Ez a kemény, amikor élve nyúzódik a partizán.
Hát még akkor, amikor elmúlik a sérülések okozta sokk, meg a pia hatása. Akkor aztán lehet a falat kaparni...

csiky944 2010.07.15. 21:06:37

jaja mindig ezek a rövidgatyába motorozók
www.youtube.com/watch?v=3DhJ2MSqlzg itt is egy ilyen hülye :D

zalkapone 2010.07.15. 23:39:08

@pickapu:

Mikor megnéztem közelről, fogadni mertem volna, hogy nem éri meg a másnapot! Mikor valakinek ennyi vér folyik fülén-száján, az nem szokott boldog ember lenni... Mondjuk nem is vigyorgott.

TWK 2010.07.16. 14:08:32

Erre mondják hogy donorkerékpáros! Azaz mégsem! Rögtön javítom magam, míg más nem teszi. A donorkerékpáros egy jó kondiban lévő, fiatal alkoholmentes, nem dohányzó egyed, melynek szerveit széles körben fel tudják használni. A postban említett egyed, öreg, pocakos, zsugorodott májú használhatatlan egyed donor szempontból. Azaz nem teljesen, mert a mások által is itt képbe hozott papucsok azért kiválóan használhatóak még más egyedek strandolási, motorozási, kamionvezetési feladataihoz.

MG

NagyG81 2010.07.16. 21:17:21

Üdv!
Én mindig felöltözök motorozáshoz, de tegnapelőtt én is el indultam rövidgatyában meg pólóban. Az első kanyarban szétégette a combom a kipufogó :), fordultam is vissza felöltözni rendesen.
Szóval tényleg nem kell perecelni ahhoz, hogy hasznát vedd a normális ruhának....

Drótos Pipacs · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.07.16. 22:17:23

Cimborám Simsonnal taknyolt el, kb. 20 km/h sebességgel. Papucsban, kanyarvétel közben. Leért a lába és leszakadt a nagylábujja.
Azóta nem motorozik. Mi, akik láttuk, pedig okultunk.

crix 2010.07.21. 08:14:45

Jajj ez nagyon durva.
Kisújszálláson volt motoros találkozó nemrégiben. Motoros felvonulás: Rövidgatya, póló, fürdőruha, sisak nyista. Na mondom ezek hülyék. Amúgy is félek ezektől a motoroktól. Szerintem nagyon kevés olyan embert van a világon aki tökéletesen ura egy 200 kg-os 100 lovas gépnek. Akkor kérdem én: minek? De ha már, akkor védeném magam ahogy lehet...

zalkapone 2010.07.21. 19:55:56

@crix:

Te ismered is a helyet! Szerelő Zoli haverom előtt, a kanyarban. Veled is ácsorogtunk már ott a járdán. Sok hely nincs félreugrani... Mondjuk ha már repül feléd, akkor mindegy, mert időd sem lenne...

crix 2010.07.22. 07:37:35

Tudtam, hogy ott.
Darwin bácsi nem dolgozik elég erősen.
Nem mpndpm, hogy elég 50 ccm. De majdnem.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.07.22. 09:04:35

@crix: 50 ccm arra elég, hogy vidéki városban, faluban elgurulj vele a boltba, vagy a bankautomatához. Főúton eszembe se jutna motorozni ilyennel a kamionok között. Nagyvárosban is csak akkor, ha beállt, mint a hal szeme, és hússzal gurul a kocsisor.
süti beállítások módosítása