Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Az egzotikus sportkocsik hazája, Magyarország!

2008.05.05. 16:00 | scheerti | 24 komment

Címkék: ferrari porsche sportautó egzotikus melkus

Szögezzük le rögtön az elején: Én sem ismerek fel minden autót elsőre, sőt, némelyikhez egészen közel kell mennem, vagy rá kell keresnem a neten, hogy be tudjam azonosítani. Ha ilyenkor megkérdezik, hogy ez micsoda, akkor azt mondom: NEM TUDOM. Mert hallgatni arany. Pláne ilyen esetben. A cikk miértjére válasz nincs. A következő kis sztori néhány éve esett meg velem:

Kedves, tinédzser évei végén járó lány osztálytársam a mobiltelefonját lobogtatva jött felém, mutatta, hogy ő bizony FERRÁRIT fotózott. Nocsak, mondom, ez érdekes lesz, vessünk rá egy pillantást. A sárga Ferrari egy Ferrari logóval ellátott Fiat Coupé volt, négyhengeres motorral. Itt lakik a városban, sokszor látni. A logo legalább stimmelt. Egy csaj tehát biztosan van, akit a srác el tudott volna vinni Ferrarizni.


Talán Dubai és Monte Carlo az a két hely, ahol egy jó autó láttán a kisgyerekek: "Milyen autó volt ez?" kérdésére ennyiszer jönne elő a mogorva olasz versenyző neve, mint hazánkban. Hogy a negyven évnyi szociautózás zavarta e meg az embereket, vagy a gyorsan jövő kapitalizmus, nem tudom. Gyermekükkel sétáló apukák tucatjai vágják rá mindenféle autóra, hogy Ferrari. Ezt kétségbeejtő.  Egy komplett generáció csak a Győzike show-ban látott Ferrarit? Tényleg itt tartunk? Ők azok, akiket bizonyára érdekelnek az autók, és fejből megmondják, hogy a gázpalackon, a felfújható medencén és a babakocsin kívül mennyi cucc fér még a Logan hátuljába, de ezeket az autókat nem ismerik, és úgy tűnik a gyerekeik sem fogják, amíg nem lesznek autóbuzik. Tendenciának tűnik, hogy minden ami lapos, széles és sportos az  Porsche (porsé) vagy Ferrari (Ferrrrári). Félreértés ne essék, én is meg voltam zavarodva, mikor a Barkasok és Wartburgok között először láttam Golfot. Nem is tudtam azonosítani a hangjáról. Pedig minden mást igen. Igaz, akkoriban, csak szocialista autók voltak, azokat meg nem volt nehéz megkülönböztetni egymástól.

Az általam hallott meggyanusított autók:

Mitsubushi 3000 GT: Nem sok van belőle, ám annál nagyobb lekesedéssel ugrálják körül és nevezik mindenféle olasz csodának. Ha piros, akkor MINDENKI. Ennél még rosszabb, mikor a Halálosabb Iramban című borzalom valamelyik műanyagautójával hasonlítják össze. Ez az autó a félretájékoztatás Top favoritja. Ha valaki lát egyet ácsorogjon kicsit mellette, biztosan érdekes párbeszédeket fog hallani.


Toyota Celica: Mind a régi, mind az újabb változatokat szeretik összetéveszteni midnenféle filmben látott csodaautókkal. Sok példányról a tulajdonosok lekapkodják az emblémákat, így a tuti, biztos siker a Tesco parkolóban. A Celica egy hihetetlenül jó autó, veszettül kéne, de nem Ferrari. Máshogy klassz.


Mazda MX-5: (főleg az NB): Na, ez a tipikus autó, amin lehet akár harminc embléma is, akkor is Porsche lesz. Kabrió is, szép is, mi más lenne?


Ford Mustang ( negyedik generációs 1994-2004): Ennél az autónál megosztóbb kocsit még nem láttam hülye találgatások ügyében. Egyszerűen elképesztő, mert ez mégiscsak egy amerikai autó, de nem néz ki annak. Sehogy sem. Olyan ötleteken mint Ford Focus coupé(?!)  (ezt nem én hallottam, de készséggel elhiszem) már nem is lepődünk meg, ugye? Az amerikai autókra egyébként jellemző, hogy rendre nem ismerik fel az emberek őket. Én is bajban lennék, ha kiraknának egy detroiti használtautó-telepen és minden egyes autót ránézésre kellen azonosítanom.

Hyundai Coupé: A végére hagytam a jövő nagyreményű bajnokát. Nemrég a CE Rally zárónapján sikerült látnom egy piros, fehér Viper-csíkokkal tarkított példányt, nulla típusmegjelöléssel, diszkrét porral a tetején. Szerettem volna ott állni mellette, és megvárni legalább kettő hülye félremagyarázást, de Robby Gordon épp akkor érkezett meg a Hummerrel a másik sátorhoz. Ő meg ugye U-RAL-KO-DIK! Nagyon sok fantáziát látok benne, nem véletlen tekintem a következő generáció megbolondítójának.

És a végre: Kedves olvasó, előfordult-e már, hogy ilyen magyarázatot hallva kínzó röhöghetnéked támadt? Ha igen, akkor minden bizonnyal te is autóbuzi vagy.

Csatlakozom.

A legszebb ilyen történetet Lázár Attila törzstrabantos mesélte. Talán 2002-ben lehetett az a KGST Veterántalálkozó Balatonakaliban, ahol három darab, német felségjelzésű Melkus is tiszteletét tette. Attila a három német sráccal és autóikkal elmentek egy cukrászdába fagyizni. Letámasztották a Melkusokat és az ő Trabantját a járda mellé, bementek, kikérték a "vaníliacsokoládémogyorót", majd kisétáltak.



Éppen érkezett Okos Apu és csemetéje. Kisrácban kifagyott az oprendszer, és kiakadt állkapoccsal csodálkozott rá a furcsa, 1.50 magas kanárisárga autóra, meg mögötte a két másik pirosra. Közben a dajcsok kisétáltak, felnyitották a sirályszárny-ajtókat, bepattantak.

-Aaaaaaapúúúúúúú, odassss, ez milyen autó ?
-Jaj, kisfiam, ezt már tudnod kellene, Ferrari.

Ekkor Hans-Jürgen Obersalzberg beröffentette a háromhengeres, kétütemű Wartburg-motort, amely harsány pamparam-pammpammpamm hangzásával kissé készületlenül érte mind Aput, mind pedig Csemetét...


(Bocs, tudom, kilóg, de nem kicsinyíthető...)
- prokee -






A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr35447233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Floyd · http://www.gazmegfek.hu 2008.05.05. 16:21:02

Turbo rágón kell szocializálódni, ez alap, kár hogy kimaradt a nemzeti kerettantervből. Aztán ott van nagyobbakanak az ótó motor előfizetés, meg porsche fanoknak a NFS adott része, ami jobb mint egy lexikon, végül a blog.hu ezen témájú blogjai, és nem marad fehér folt :D.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.05.05. 16:27:36

a Veterán Expón mesélte lelkesen egy nagypapa az unokának, hogy "ez biztos Ferrrári, látod, ló van rajta"
ja, ló az volt. az ugyanis szokott lenni a Mustangokon...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.05. 17:01:25

A CE Rally zárónapján sétáltunk vissza a haverokkal a kocsihoz, amikor felbukkant egy 850-es Fiat Coupé Sport. Anyuka, nyolcévesforma kölyökkel, bíztatja a gyereket, hogy fényképezze le, mert annyira kis cuki ez az autó. Vááá...

Lowtyo 2008.05.05. 17:52:05

Főnököm nyaggatott, hogy menjek el, nézzem meg az öccse Ferrariát. Gondoltam hátha. Aztán amikor odaértünk sírni tudtam volna. Egy Toyota Suprából kialakított F40-Testarossa féle szörny fogadott. Egy szép Suprával többet ért volna az emberke, mondjuk attól nem potyog le a lányokról a bugyi a disco előtt.

Ivan 2008.05.05. 20:26:20

Prokee: lehet kicsinyíteni az Indavideo-s cuccot, az embed kódban megadott méreteket méretarányosan át kell írni. De nem haragszom, mert a tartalom üti a formai hibát. :D

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.05. 20:35:23

Ivan:

Próbáltam, de ahogy lejjebb méretezem az EMBED-et, a video mérete leesik valami horror kicsire, és egy nagy fehér mező bal felső sarkában jelenik meg apró video...

Gaben 2008.05.05. 21:43:32

Megmutattam a feleségemnek a fenti képet, hogy tetszik-e neki az autó.
Rávágta, hogy biztos egy Corvette.
Mondtam, megmutatom a hangját. Rávágta, hogy biztos megint valami V8.
Aztán a hangról felismerte, hogy Trabant (majdnem).

Szóval a fenti cikk igaz :))

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2008.05.05. 22:36:19

én 6-7 éves koromban, mikor már ment az olvasás, akkor vettem a kezembe az apám által szorgalmasan, minden évben megvett autókatalógust, és ezt annyiszor megtettem, hogy az évek folyamán a meglévő mennyiséget és vizuális élményt csak firssítgetni kellett, de tulajdonképp 90től napjainkig majdnem mindent felismerek utcán :D:D már néha betegesen...de persze régebbieket is, csak azok még hiányosak :) de igyekszem, főleg az amcsi és japán gépek terén...az amcsikon segített anno street rod, áh szép idők :)

GiXXXer 2008.05.05. 23:33:12

Én autós-kártyán nőttem fel (meg motoros, buszos, kamionos, hajós, repülős).
Egy barátommal minden szünetben, a buszon, meg sokszor otthon is nyomattuk a kártyázást, tehát lexikális ismereteim megvoltak, már fejből tudtam a legtöbb kocsi adatait. Volt vagy 30 pakli, mindenféle, de jó is volt... :D
Meg persze turbó rágó, öregepám régi autó-motorjai, a centrum könyvosztályán autó és motorkatalógus-lapozgatás. 10 évesen már saját motorkatalógust vettem, spóroltam rá!
Benzinbuzéria ez!

Pal85 2008.05.05. 23:44:07

Ez annyira tipikus. (: A 924-emet gyakran le Ferrari-zák. (felirat, logo minden megvan, ráadásul ezüstmetál), de csak szoktam hallani a "Ferrádi", meg "Ferrrárikat". Ilynekor csak értetlenül állok, hogy ezt most hogy? (Jó lehet 7 évesen még én sem ismertem volna fel) De nem is ez a legszebb, előfordul, hogy beazonosítják a márkát (a típusjelzéssel ált. nem sokra mennek) és mekérdezik: - Hány ccm? De ugye dízel?
Na ekkor mászok a plafonra. (: Dízel????

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2008.05.05. 23:57:14

áá igen utrbórágós idők...olyan is volt hogy annyira akartuk látni hogy mi van az egyszerre 10 megvett darab rágóban, hogy versenyeztünk hogy ki bír többet a szájába tömni :D és már fél öklömnyi gombócok voltak a szánkba, és annyira röhögtünk közbe hogy majmegfulladtunk...nem néztek hülyének...de kit érdekel,t megvoltak a képek :D

voripeter 2008.05.06. 02:30:56

Konkrétan pont ez a Melkus-kép volt nagyon sokáig a hátterem az otthoni gépen. Azon nem zavart annyira, hogy kicsi a felbontás.
Egyik szobatársam is egyszer látott egy Fiat Coupét, és már mondta is, hogy egy Ferrári. Mikor mondtam, hogy "de hiszen nem is hasonlít Ferrárira", akkor azzal érvelt, hogy:"dehát piros"... Innentől kezdve ahányszor megláttunk egy piros autót, lett légyen az akár Lada, vagy Kispolszki, vagy akármi, egyből mondtuk is, hogy "hé ott egy ferrári"...:)

Johnny336 2008.05.06. 11:30:08

Autós kártya - Turbo rágó.

Az esetek 90%-ban felismerem az autókat. A kifejezeten ritkákat, amikből kb. 20-at gyártottak 100 év alatt, na azokat nem. De ahhoz tényleg elvetemültnek kell lenni.

A kedvencem az volt, amikor a Pólus Media Marktban ki volt rakva egy piros Diablo-replika, telepakolva mélyládával, egyebekkel. Akkori csajom apja aszongya: de szép Ferrari. Mondom: Lambo. Nem, ez Ferrari, ült is ilyenben. Mondom: Diablo, tisztelettel. Eladó srác odajön: igen, ez Diablo. Nem, ez Ferrari. Ráhagytam... :)

csiky944 2008.05.06. 12:35:53

nálnuk Fater ha lát egy sportkocsit és én ott vagyok a közelbe,akkor jön a kérdés:Fiam ez milyen autó volt? ez jó jel,tehát nincs egyszerre Ferrarizás,vagy Porschézás,habár múltkor egy S2000-esre rávágta h Porsche,én meg h:Ja Honda! :)

-DR!FT3R- 2008.05.06. 12:49:27


Mustang = Ford Focus Coupe, Áááááá ez fájt :D :D

csiky944 :
ez nálunk is így megy :D

Vargnatt 2008.05.06. 13:19:42

Á, igen, a régi szép idők! Turbo rágó, autóskártya..., hogy hiányzik! Pedig még megvan a turbóspapír-gyűjteményem, meg az autóskártyáim is. Autóskártyákat anno én a saját két kezemmel rajzoltam, meg volt egy írógépem, azzal írtam rá az adatokat, és több paklit is készítettem ilyet, annyira szerettem. Arról aztán tényleg meg lehetett tudni minden fontosabb paramétert az autókról.

Meg 1993-ban kaptam életem első Autókatalógusát, amit szó szerint rongyosra olvastam, és azóta minden évben ezt kérem karácsonyra. A korábbi hazai kiadások meg nagyapámnak voltak meg, és ő is ideadta őket.

Meg állítólag én az autókról tanultam meg olvasni is, bár azt nem egészen tudom, hogy pontosan hogyan is, de talán a rendszámokat kérdezgettem mindig, anyukám meg mondta, én meg megtanultam még olyan 5 éves korom környékén a betűket. Onnantól már az autók nevét olvasgattam le :)

Hiába, autóbuzinak születni kell! Aki meg az átlagnőkhöz hasonlóan állapítja meg az autómárkákat, az inkább mondja azt, hogy nem tudja, mégha szégyelli is.

Mondjuk végülis a Melkus nem olyan hajde nagyon ismert járgány, hiszen talán 75 példányt, ha készítettek belőle anno, és ráadásul nem is nagyon jutott hozzánk egy se, szóval ez még bocsánatos tévedés, de a többi, az nagyon gáz!

Amúgy múltkor olvastam az autóeladási statisztikákat, és eljutottunk oda, hogy Porschéből többet adtak el itthon, mint Ladából, hát, ezt se gondoltuk volna 20-30 évvel ezelőtt...

csiky944 2008.05.06. 13:43:04

Vargnatt akkor ez azt jelenti h ilyen jól él a magyar :D

ajjaj 2008.05.06. 16:39:38

Hello!

Értem én, hogy autóbuzik blog meg minden, de..
Kövezzetek meg érte, de az utsó képen az a Melkus elég hasonló vonásokat mutat, mint valamelyik régebbi Ferrari (biztos lesz, aki majd segít, hogy melyikre gondoltam).

Tény, nem az. Ok.

De azért emiatt kiröhögni valakit :)
Szép dolog a hobbi, a fanatizmus, de vigyázzatok, nehogy olyan belterjes közösséget akarjatok kialakítani, mint pl egy-egy mozifilm-fanatikus..

Most őszintén, ti nem röhögtök azokon, akik 40-50 évesen beöltöznek valami Star Warsos cuccba?! :D

Ők pedig baromira nem értik a helyzetet, és ungyanúgy kiröhögnek minket, ha eltévesztjük a birodalmi lépegetők első feltűnésének idejét a vásznon..

szóval csak ésszel :)
és nevessetek nyugodtan, de ne ennyire lesajnáló módon :)

további szép napot!

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.06. 17:30:49

ajjaj:
Értem, amit írsz, de engedj meg egy példát:
Bátyám szakmáját tekintve nem szakács, de süt-főz. Valószínűleg a világ legjobb mézes-krémesét készíti. Valahogy sosem jutott eszembe, hogy meggyőzzem, tegyen reszelt levendulaszappant a sütijébe, mert az úgy jó, úgy helyes. Nyilván ő ehhez jobban ért. Igaz, ő is ritkán kapacitál arra, hogy szereljek Kia Magentis lökhárítót a Trabantra.
Nincs baj azzal, ha valaki valamihez nem ért, magamról is fel tudok sorolni ezernyi dolgot, amihez hülye vagyok. Csak hát, ilyenkor nem nyivánítok markáns véleményt nálam még kevésbé hozzáértők előtt...

apamacko 2008.05.06. 17:41:15

prokee : mézes krémest hozzááá majd ! :-)

(anyós mézes zserbója világbajnok !)

sámuel 2008.05.06. 22:12:17

Toyota MR-2 mk2-nél ferraribb nemferrarit nem tudnék mondani. Imádom is.

szmoker 2008.05.07. 13:09:45

Magyarisztánban onnan lehet felismerni az eredeti, valódi Ferrarit, hogy rokkantigazolvánnyal áll tilosban.
süti beállítások módosítása