Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

A lánctalpas és a nő - Kultúrális rovat

2008.11.11. 13:00 | Lowtyo | 13 komment

Címkék: kultúra technika

Fogadjátok sok szeretettel egy ismeretlen pécsi költő művét, akit múzsa hiányában egy exkavátor banner-körmei csókoltak homlokon.

látom a szemedben kedves a vágyat
kívánom én is az olajos hátad
kezdjük hát baby, nincs mire várni
szeretnék ma is egy kotróval hálni

vedd le a kalapom, lassan, a főmről
ne kelljen agyvelőt szedni a földről
tedd le a fogasra, jöhet a sálam
ekkora gémmel, nyerő vagy nálam

és most a kabátom húzzad le rólam
körmödben mangán, és egy kis króm van
jöhet a szoknyám, finoman nyisd ki
ki ül ma fülkédben, csak nem a pisti?

látod a ruhám, vörös, mint kedden
remélem, hogy a bontó köröd is rendben
van baby, mert most itt állok pőrén
jól néz ki egy lánctalpas a szőke nő bőrén


Próbáljuk meg elemezni a verset.
Első olvasatra egy szimpla nő-gép közti erotikus kapcsolatnak tűnhet. Konzervatívabb olvasókat már önmagában az élettelen tárgy utáni fokozott vágyakozás is zavarhatja, főleg, ha a vágy tárgya egy markoló, azonban érdemes mélyebb tartalom után kutatni a műben.
A vers két szereplője a nő és a markoló. A nő, mint az élet bölcsője, az életadó anya, jelképe az életnek, a kotró pedig a gépek közti törzsfejlődés csúcsán álló jármű, mely félelmetes méretével és erejével a rombolás és a halál megtestesítője. Ez a kettősség vonul végig a versen, melyet a költő csak a vers záró sorában old fel. Érdemes megfigyelni, hogy a versben végig a nő gondolataiba és vágyaiba kapunk betekintést, a gép, mintegy passzív szereplőként van jelen. Hallgatása vészjósló, feszült hangulatot teremt és ez a nyomasztó érzés, mint egy markoló körmeinek erős szorítása, rátelepszik az egész műre.

Az első versszakban a nő, a gépben szunnyadó vágyat látja a jármű lámpáin keresztül manifesztálódni. Érződik, hogy az erőteljes szúrófény, mint ha körülölelné a nőt. Sejteni lehet, hogy a nő nem először kerül ilyen meghitt kapcsolatba a géppel, a „kívánom én is az olajos hátad" egyszerre utal arra, hogy a nő már megtapasztalta a gép brutális szerelmi játékát és az üzemi fordulaton kicsapódó olajpermet, forró alkatrészeken elpárolgó szaga, mintegy afrodiziákumként fokozza egyre jobban a nő vágyát. Feszült, türelmetlen vágyakozás ez.

A második versszak kezdő sora, utalás a női nem romantika iránti igényére, melyet még inkább kontrasztossá tesz, egy hatalmas erőgép jelenléte. Az, hogy még a monstrummal való kapcsolatban is fontosnak érzi a romantikus előjátékot jelzi, a mindenkori nő igényli azt, legyen bármennyire is goromba hozzá az élet. Azzal, hogy nem ő veszi le ruháit, utal rá, hogy alárendeli magát partnerének, az ő kezébe adja az irányítást. A naturista kép, a földön levő agyvelő darabokról végleg elvágja a hajszálvékonysággal a műbe csempészett érzelmes szálat, gyorsan visszarántja az olvasót a költő zord világába. A versszak befejezéseként megjelenő gém, fallikus szimbólum, jelentése pöcs.

A vers harmadik versszaka talán a mű legösszetettebb része. A kotró ausztenites mangánacél kanalán megjelenő króm, egy korábbi sérülésre utaló javítóhegesztést feltételez. Ezzel mintegy szimbolizálja a nagy pusztító sérülékenységét, ugyanakkor a mangán jelenléte szívós, ütésre felkeményedő anyagra utal, mely egyértelművé teszi, a gép minden elszenvedett kudarc után csak keményebb lesz, megtörni nem lehet. Pisti a gépkezelő pedig úgy tűnik halott, hisz a pusztulást jelképező lánctalpas gyomrában él. Pisti egyébként valószínű, hogy Józsi és előző életében MZ tank volt. (Erre később lesz utalás.)

A vörös ruha és a keddi nap említése egyértelműsíti, nem az első alkalom ez, vad, forró kapcsolatukban. Ismét feltűnik a brutális együttlét és úgy érződik, hogy a nő is igényli ezt, hisz aggódik, rendben van e a gép legnagyobb teljesítményű része. A pőreség említése egyértelművé teszi, hogy a nő kiszolgáltatott a monstrummal szemben, majd jön a mű lezárása, mely a versen végigvonuló borús hangulat ismeretébe már nem is annyira meglepő. A halál végül győzedelmeskedik az élet fölött, ismét a gonosz győz. (Már amennyire egy kotró gonosz lehet.)

Van még a műnek egy két soros, lezáró része, amit egy ismeretlen nyelven írt a költő és erősen érződik rajta a mester bomlott elmeállapotának romlása. Szabad fordításban, valahogy így hangzik.

Béka brekeg V8 hangon, olajsár az MZ tankon
három ajtó, öt ajtó, sud áj széj or sud áj gó. 

 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr61761366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2008.11.11. 13:19:40

nem akarok kötekedni, de maradt ott még ruha...

Csubakka Junior 2008.11.11. 13:21:34

A neheze, és az érdekes rész csak eztán jött volna... A vershez gratulálok Nyomasek Lowtyonak!

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2008.11.11. 14:59:03

Azt hittem, hogy munkagép témában ezt nem lehet alúlmúlni:

www.youtube.com/watch?v=4Nv1kqI7WW4

Közben meg simán! Olaszoknak, ráadásul. Kőkemény.

Kopi3.14 2008.11.11. 17:20:09

a cimet elolvasva latatlanban egy kerdesem van: melyik van felul? A tobbit majd este

Kifordított kacagány 2008.11.11. 18:40:04

a vers sem volt semmi, de az elemzés, az mindent visz:D

Csubakka Junior 2008.11.11. 13:21:34
neheze? ugyan. a maradékot széttépi a csajjal együtt:)

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.11.11. 21:01:40

A video, illetve a gép és kezelője bitang jó, meg persze a vers is -Csubakka igen találó nevet adott Lowtyo barátunknak:)-, de elnézést kell kérnem, amiért egyszerűen képtelen vagyok elolvasni az elemzést. A legrosszabb irodalom órai élményeim jönnek elő -gyakran éreztem úgy, hogy ha a belemagyarázást büntetnék, 100 év halmozott halálos ítéletet lehetne kimérni kedves volt osztályfőnökömre. Mégegyszer elnézést minden vers/irodalombaráttól, de a műelemzés sosem volt kedvecem...

Rocko- 2008.11.11. 21:52:06

Kifordított kacagány 2008.11.11. 20:40:44
ez mostanában divat? :)
de legalább a kerekein áll, nem pihen fekve.
és igazából ommm talált nekem kocsit:
racing-bazar.hu/utcai/szemelyauto/1_9_5henger
valaki nem akar szponzorálni a helyreállításban? :)))

Kifordított kacagány 2008.11.12. 10:01:13

nem tudom divat-e, de ez a gép ötvözi az audista életérzést a terepezés örömeivel. ráadásul a kötelezője is piszok olcsó:)

Rocko- 2008.11.12. 13:20:03

jaja, és diszkóba is lehet menni vele. csak le kell kasztani előtte az ekét. versenypiros, 2 ajtós (kupé!), és tuti nagy köbcenti. tiszta jó! :)

Kifordított kacagány 2008.11.12. 14:47:19

4750ccm, az azért már elég nagy. van egy haverom, aki ha szépen megkéred, megtanít vele egykerekezni:)

nagykonyvkiado · http://automarkak.blog.hu 2008.11.14. 05:17:29

Képzelem a próbák során hány próbababa esett áldozatul...

Modern King King con la Jessica Lange...
süti beállítások módosítása