Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Zene nélkül mit érek én?

2010.07.07. 09:00 | zalkapone | 10 komment

Címkék: zene gondolatpornó

Olvasván a Totalcaron a BMW hifi kapcsán felmerült kérdéseket, elgondolkodtam. Környezetem ilyenkor már fogja a fejét, hogy jó Isten, mi lesz ebből?! De nyugodtság, nem a prémium hangrendszerekkel kapcsolatban akarok kirobbantani márkafanatikusok közti végeláthatatlan vitát! Egyszerűen beszélgessünk az autós zenehallgatás fontosságáról, illetve esetleges problémáiról. Mert zenét hallgatni jó! De mindegy, hogy hogyan?

Mindannyian tudjuk, hogy az autóvezetés fárasztó tevékenység. Van, aki kicsit jobban bírja, valaki kevésbé, de abban mindenki egyetért, hogy a zenehallgatás alapvetően jót tesz az ember koncentrációjának. Viszont mindegy-e, hogy milyen zenét is hallgatunk? Saját, nem reprezentatív felmérésem szerint teljesen mindegy! Több barátomat is megkérdeztem, hogy mit szeret hallgatni, illetve milyen fajta zene hat rá nyugtatólag. Meglepő dolgok derültek ki!
Az embereknek van egy fajta zenei ízlése, megvannak a kedvenc előadói, együttesei, akiket szeret hallgatni. Valaki az elektronikus zenéket kedveli, az övék talán az egyik legnagyobb tábor, melyet észlelünk is, a folyamatos, hangos tuc-tuc mindenhol hallatszik.

Aztán a kipusztíthatatlan rockerek, akik szintén nem sajnálják hallójárataiktól a hangos riffeket.

A köztes tábor pedig a nyugodt, általában rádió-kompatibilis slágereket hallgatja, zömében csöndes, autóbazárt magányában.

A jazz és egyéb finom muzsikák rajongói észrevétlenül, már-már hangtalanul olvadnak bele a körülöttük lévő őrült masszába, ráadásul az ilyen zenét kedvelő emberek amúgy sem kirívó viselkedésükről híresek.

Ezen táborok is megoszlanak még hangerő tekintetében, ami az egyik legfontosabb kérdés a biztonság tekintetében. Mert az emberek többsége bizony hangosan hallgat zenét! Amitől nem halljuk a környezetünket, a hátunk mögött jövő mentőautót, vagy a mellettünk dudáló közlekedőtársunkat. Ami baj! Mert hiába a zenehallgatásból adódó éberség, ha a figyelmünk másra összpontosul! Persze majd jönnek a megmondóemberek, hogy márpedig ők figyelnek, és mindent látnak, azt is, amit nem hallanak. Aha. Aztán az ilyeneket kell majd egyszer az út szélén letakarni fekete nejlonzsákkal...

A hangos zene eleve rontja a koncentrációt, és fáraszt. Elvonja teljes mértékben az egyik fő érzékszervünket, a hallást, amit próbálunk a többire áthelyezni, ami miatt azok is jobban fáradnak. Ráadásul az agressziószintet is növeli! Bizony ám! A legtöbb közlekedési szituációban megfigyelhető, hogy a „se hall, se lát” emberek furakodnak a legjobban. Persze ez nem feltétlenül a zene függvénye, mert az ember alaptermészetét ez nem befolyásolja, csak felerősíti. Én például nem láttam még Enyat hallgató autóst vérben forgó szemmel nyomulni, sávok közt cikázni, másik autóba átordibálni.

Viszont olyat igen, aki az amerikai gengszter életérzést kicsit komolyan vette a Hungária körúton...
Sablonok. A gyerekek is így fejlődnek (már ha...), hogy nézik a szüleiket, környezetüket, és a látott sablont követik. Csak ahogyan a társadalmi élet egyéb területein ez néha veszélyes, úgy a közlekedésben ez hatványozottan igaz.
Viszont nem lehet itt sem általánosítani, hogy például a tüccögős gyerek biztos hülye vesedonor, a Sepulturát üvöltető meg tömeggyilkos. Mindenkit más nyugtat meg, másra tud lazítani. Én amolyan mindenevő vagyok, Diana Kralltól a FreshFabricig minden jöhet. Persze hosszú távra jobban szeretem a lágyabb rock & rollt, a Guns N’ Roses-t például. Amit szerencsére szeretett feleségem is bír. Viszont egy Pink Floyd féle Division Bell album szerintem már az M0-on az életembe kerülne... (pedig azt is imádom, csak kell hozzá egy nyugodt, csendes szoba, egy pohár ital, és egy szivar...)

Reggel, mikor munkába megyek, kávé helyett a Subscribe, Korn, Metallica szentháromság kerül az érdeklődésem kereszttüzébe. Viszont itt is megfigyeltem egy furcsa dolgot! Ha ilyen jellegű lendületes zenét hallgatok, mindig megnő az átlagsebességem! Nocsak! Pedig nem taposom jobban a gázpedált, legalábbis nem tudatosan. Kíváncsi lennék, hogy készült-e már bármilyen kutatás ebben a témában! Vajon ez pszichológiai vagy inkább szociológiai kérdés? Vagy mindkettő? Nálam állítólag mindkét eset fennáll, pedig nem vagyok egy antiszoc típus...

De a lényeg! Mindenki hallgasson kedvére való zenét, mértékletes hangerővel. Egy végeláthatatlan dugóban araszolva csak jobb egy kicsit dudorászni, esetleg énekelni, ezzel is csökkentve a feszültséget, mint vörös fejjel a dudát nyomni!

További balesetmentes közlekedést mindenkinek!




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr82121426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajti - Audiklub 2010.07.07. 12:11:25

Reprezentatív felmérésről nem tudok.
De emlékeimben kutatva; a NatGeo-n volt egy ezzel foglalkozó műsor.
Ők is erre a következtetésre jutottak.
A hangerő növelésével a (letakart KM órájú) sofőr átlagsebessége hatványozottan nőtt.
Ha lesz időm utána keresek.

pickapu 2010.07.07. 12:39:39

Nem mindig hallgatok kocsiban zenét, de ha mégis akkor is a pillanatnyi hangulattól függ (vagy attól hogy épp mi van berakva).
Van úgy, hogy jó kedvem van pl. imádom a verőfényes reggeleket, akkor jól jön egy kis lendület: Tankcsapda, Ossian, abból is a régiek.
Hosszú utakra meg a klasszikusok valók, mint a Deep Purple vagy az AC/DC Bon Scott énekhangjával.

Ami nem gyerebe, az a túlméretezett mélynyomókból áramló ipari zörejeket felvonultató monoton duhogás. Tisztára, mint egy acélfeldolgozó üzem... Ja, meg BódiGuszti. Bár ha valaki oda van érte, azt is tiszteletben tartom.

boibo 2010.07.07. 16:06:21

Jól van, Zalkapone! Eddig is bírtalak, de hogy ebbe a válogatásba bekerült a Sledgehammer, azért most beírtam egy akkora piros pontot, hogy ide se fér a keretbe! :)*

Amúgy:
Csak akkor hallgatok a kocsiban zenét, ha egyedül vagyok, ha van kivel, akkor szívesebben beszélgetek inkább.
Viszont ha már hallgatom, akkor csak hangosan. De nálam már visszájára fordult ez a dolog: mivel többször is azon kaptam magamat, hogy gyorsabban hajtok, ha dübörög az akármi (ne személyeskedjünk), így erre már annyira figyelek, hogy ha bekapcsolom a cd-játszót, automatikusan emelem is le a lában a gázpedálról. Ennek persze az is oka lehet, hogy megnyugtat a zene, és ha nem vagyok idegbajos, kevésbé rohanok. Meg a dugó is kibírhatóbb, ha közben énekelget az ember - persze szigorúan felhúzott ablak mögött. :)

zalkapone 2010.07.07. 23:04:49

@Sajti - Audiklub:

Ha találsz valamit, akkor rámutató linkkel kirakhatnánk a Pubra!
Megköszönném! Mások okulására hasznos lenne.

zalkapone 2010.07.07. 23:18:35

@boibo:

Örülök, hogy sikerült a kedvedre tenni! :-)

Sajti - Audiklub 2010.07.08. 00:07:41

@zalkapone:

Kezdek megingani abban, hogy NatGeo-s műsor volt.
Talán inkább MythBusters?
Egyenlőre nem találtam.
Ellenben olvasgattam a témában kutatásokat.

Két érdekesebb:

news.bbc.co.uk/2/hi/3623237.stm

www.drdriving.org/misc/music_strick_report.html

Ivymike 2010.07.09. 21:44:22

Boibo-hoz hasonlóan én is inkább beszélgetek, ha van kivel - ha nincs, régebben főleg metált hallgattam, de az halkan nem oké, hangosan meg tényleg fárasztó tud lenni, különösen hosszútávon. mikor nem volt nálam lágyabb muzsika a rádióval próbálkoztam, de az átlag ker. rádiós "kínálat" kiábrándítóan egysíkú, unalmas, üres...jobb híján egyre többször kötöttem ki a Bartóknál, végül ez lett az alap. kellett némi türelem, hogy igazán értékelni kezdjem, de mostanra nagyon megszerettem, főleg az oroszokat, romantikus szerzőket (az operát még mindig nem sikerült igazán... :). persze sokkal türelmesebb vagyok Schubert-et, mint Pantera-t hallgatva, de mindegyiknek van helye.
a ker. rádiós fostengerből talán a Petőfi emelkedik ki néha, meg az ezeröcsi (bár nem a zenékkel). :)
egyébként jazz-t nem tudok kocsiban hallgatni, arra figyelni kell/érdemes.

Tommi 2010.07.13. 21:12:55

Nekem legjobban az Immediate Music zenéi jönnek be legjobban vezetéshez. Pörgősek, de nyugtatnak.

crix 2010.07.21. 08:24:37

Kocsiban csak rock és metál. Szigorúan. Max HC de abból is az ős. Aztán Valamelyik este dnb volt. Az sem volt rossz.
Aktuálisan: ac/dc és disturbed.
süti beállítások módosítása