Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Te komolyan nem látsz?!

2008.09.04. 13:13 | Rocko- | 9 komment

Címkék: közlekedés kresz közlekedésbiztonság

A jogosítvány megszerzéséhez kötelezően tartozik az alkalmassági vizsgálat, amely tartalmazza a látásvizsgálatot. Természetesen ez jól jön, nem árt, ha az ember kellő időben ismeri fel a táblákat, vagy adott szituációkat. Nem tudni, hogy emellé miért nem csatlakozik pszcihológiai vizsgálat, vagy hogy egyesek miért csak az orvosssal közös barátjuk, Deák Ferenc révén jutnak eme papírhoz. Pedig szükség lenne rá, mert akkor az emberek talán nem hajtanának terepjáróval mentőőautónak, a villogó tűzoltóautónak, nem ütköznének vonuló tűzoltóval, valamint nem ütközne a tűzoltó másik terhes nővel se, és nem kanyarodnának ki a gyerekmentő elé.

Ez van, sajnos ennyit ér a jogsi, vagy ilyen a morál, nem is tudom. Pedig olyan tiszta ez a dolog, hogy csak na. Villog, hangosan vijjog, gyors, és színes - legtöbbször piros, ilyenkor ha kell megállunk, de legalább lassítunk, hogy felmérjük a helyzetet. Szimpla túlélési ösztön. Gyorsan jövő tűzoltóval ütközni nem jó ómen, még az öreg indánok szerint se. És hogy a gyengébbek kedvéért felidézzem a vonatkozó jogszabályt: 

Magatartás a megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzéseket használó járművekkel szemben
42. § (1) A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni.
(2) Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, illetőleg mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
(3) Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.
(4) A figyelmeztető jelzést (sárga villogó fényt) használó járművet fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, mellette elhaladni, vagy megelőzni.

És a legvégére hagytam az "igazi tehecsséget". Lopott motorral, sisak és jogsi nélkül hajtott a rendőrautónak. De most komolyan, ő vajon mit gondolt, amikor ezt a manővert véghez vitte? A legfeltűnőbb embert veszik észre a legkevésbé? Vagy túl akarta szárnyalni a múlt heti jómadarat, aki 254-gyel (Frei Tamás: kétszázötvennéggyel.) csorgott? Egyébként ha hozzávesszük, hogy feltételezés szerint nem volt ittas, és nem állt ellen a rendőri intézkedésnek, akkor még akadhatnak, akik megdönthetik a rekordját. Én csak sok sikert kívánok nekik.




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr38645596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.09.04. 14:06:09

a Renault vs. tűzoltót tegnap hallottam, (nem közvetlen) ismerős vezette a Renault-t.

a füst valószínűleg elrejtette az IFÁ-t, de ki az a barom, aki lassítás nélkül belahajt a füstbe?!

"Az IFA tűzoltóautó megkülönböztető fényjelzéssel az út szélén állt, és a nagy füstben a Záhony felől érkező Renault személyautó fékezés nélkül belehajtott a bal hátuljába."

jenko80 2008.09.04. 14:08:30

hát nemtom, Szegeden volt olyan,hogy a megkülönböztető jelzéseket használó, FŐÚTON közlekedő tűzoltóautó elé kijött a kisautó. A tűzoltó átbucskázott a fején és pillangóvá változott, a micra pedig egyesült a csatornafedéllel (azért szerencsére mindenki megmaradt). És ezekután - ha jól tudom - elővették a tűzoltóautó vezetőjét amiért nem győződött meg arról, hogy megadják-e neki az elsőbbséget. Ez normális?

karel_atya 2008.09.04. 16:35:31

Nos, eegen...

Alapvetően van igazság abban amit irsz... DE!...

A közlekedés, bár egy marha nagy társasjáték, baromi egyszerü nyerni benne... Élve, karcolás nélkül hamarabb érsz oda, mintha gyalog mennél... Ennyi...

Viszont - mindamellett, hogy a kéklámpának ÉS szirénának a speciális előjogait nem vitatom - a megkülönböztető jelzés nem a mindenvivő kártya a pakliban (az a T-72-es, hóekével, nincs is sok belőle)... A kéklámpához a vizsga nem vádliteszt, hogy mennyire tudja tolni a gázt a meghajtópogram... Az azért van - tudomásom szerint - mivel a vezetőnek minden esetben meg kell győződnie arról, hogy megadják neki az őt megillető elsőbbséget. És ez nem kicsi plusz terhet ró a kéklámpás sofőrre... Határon terelni a paripát, kikerülni mindent, odaérni időben, plusz megnézni, hogy megkapom-e, ami jár, nos ez nem kicsi feladat... Ezért a vizsga... Az élet nem mindig egyszerü, vannak ilyen balesetek...

Nem védeni akarom az egységsugarú sofőrt, aki nekimegy a tüzőrautónak a jobbkezesben jobbról, csak, ahogy mondtam, ez egy társasjáték... Az, hogy valaki előjogokat kap az úton, az plusz felelősséggel is jár... Tehát nem megoldás a kéklámpávaljövökhuzzáapics@ba hozzáállás sem, mégha az erőviszonyok ezt is erősitik... Figyeljünk oda egymásra...

Áldásom...

borla 2008.09.04. 17:07:31

jenko80 2008.09.04. 14:08:30

Én Szegeden olyanra emlékszem, hogy mentő elé hajtott ki egy ittas(!) sofőr, és az ütközés miatt a mentő még egy gyalogost is elütött, majd a mentőst előszedték. Bővebben:
www.delmagyar.hu/szeged_hirek/megdobbentette_a_mentosoket_az_itelet/2011999/

Rocko- 2008.09.04. 19:09:40

karel_atya 2008.09.04. 16:35:31
igen, kékkel közlekedni stresszes dolog, lesz erről is egy post nem sokára.

és értem mit mondasz: akkor van elsőbbségünk, ha megadják. no de pont erre hív szólít fel a KRESZ, hogy erre kell figyelni, fokozottan. :)

karel_atya 2008.09.04. 19:38:19

Rocko: Igy bizony, meg is kell néznünk, hogy megadják-e... :)

A post meg epedve várom... :)

apamacko 2008.09.04. 21:50:57

karel atya : a tűzoltónak, mentőnek, rendőrnek ha siet
nem lehet úgy vezetni egy főúton- vagy máshol ahol eleve elsőbbsége van- hogy minden mellékútról érkező jármű miatt lassítson annyira, hogy ha az nem áll meg ő megtudjon !
Ez még a zebra előtti megállásnál is rosszabb vicc lenne !

Kopi3.14 2008.09.04. 22:39:18

Szerintem idekinn németeknél lelőnék azt, aki nem adja meg az elsőbbséget a diszkóautónak (tűzoltó, rendőr, mentő, ügylet).

karel_atya 2008.09.05. 13:57:16

apamacko: nem kell "annyira" lelassitania... A rendőr kivételével, aki ugye személyautóval/motorral megy az esetek többségében, a tüzőr és a mentő nem megy annyival gyorsabban a kocsi tömege, illetve a "felkészültségéből" adódóan), hogy ne lehessen abszolválni a dolgot. Itt természetesen azokra a helyzetekre gondolok, ahol kéklámpa ÉS ninó nélkül nem volna elsőbbsége.

Mo pava, mo responsibiliti...

De természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezzel az indokkal leszoritom bármelyiket is... Ő legalább tutira okkal siet (feltételezem)...
süti beállítások módosítása