Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Mint postás a csengőt

2008.10.31. 12:30 | Rocko- | 7 komment

Címkék: közlekedés kultúra kresz

Minap érdekes érdekes dolgot láttam munkába jövet.

Egy Kamaz állt mindkét sávban, elakadásjelzővel. Gondoltam milyen kellemes dolog, a reggeli csúcs után nem sokkal ez egyik főútvonalon elakadt egy teherautó. Aztán ahogy a villamos elhaladt mellette - már ahogyan tudott, mivel a villamospályán kerülték az autók is -, akkor láttam, hogy előtte egy kombi kisautó, talán Fabia kombi, állt, keresztben az úton, a Budaörsi úttal szemben. Most se értem hogyan került oda, de ott volt, félig a teher alatt.

Ez igazából csak az oka a történteknek. Az okozata az az volt, hogy sokan bentragadtak a villamosályán, ezzel a villamost feltartva. Bármi, bárhogyan történik, ők bemennek a kereszteződésbe. 

Intermezzo: Némileg kívülről tekintve igencsak mulatságos, amikor például a BAH csomópontnál bentragadnak, majd a keresztező forgalom is elindul, az is bentragad, és ez generálja magát, körbe-körbe. Pedig kb. ötperces várakozással, azzal, hogy kihagyunk egy zöldet meg lehet szüntetni a dugót. Már ha van ennyi előrelátásunk és empátia a többi közlekedőtársunk felé.

 Szóval szituáció a következő: Karolina útnál autó bentragad, villamos - szabálytalanul, de szintén behajtott, majd a sárga nem tudott továbbindulni. Autós barátunk meg nem mozdult egy tapodtat se előre, de igazából hátra se. Ha ő se megy, akkor mi se. Persze kereszező forgalom jött volna, osztrák rendszámos prémium barátunknak meg nem tetszett, hogy ő nem tud haladni, ezért ledudálta a villamost. Nem az öt méterre lévő kollégához fordult volna, hogy tolasson, inkább a villamosra dudált. Ennyit a körültekintésről. Nem tudom hogy megy ez kint, ezért inkább a magyar KRESZ-t idézném.

Hangjelzés

30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad.

Igazából nem tudom mit várt. Ledudálta a villamost, azért, amit ő is megtett: bentragadt. Gondolja, hogy a dudálás miatt elindul a villamos? Hogy jó kedvében áll az ott? Én még nem hallottam olyanról, hogy kürtszóra kis füstfelhő, esetleg némi csillámpor kíséretében elillant volna a ledudált jármű.

Mit tehetett volna? Példamutatóan vár. Megvárja, hogy eltűnjön az akadály, majd ha szabad az út, akkor továbbmegy.

Csakis ésszel, okosan, előrelátóan és empátiával lehet jól közlekedni a városban.




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (2,8/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr12739935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2008.10.31. 13:01:52

Jé! Azt hittem, a KRESZ egy másik passzusáról fog szólni a bejegyzés, miszerint a kereszteződésbe behajtani zöld jelzés esetén is csak akkor szabad, ha teljesen át tud haladni.

pakesz 2008.10.31. 14:00:50

hat ha kihoznak azt a torvenyt, hogy barki aki feldob ilyeneket bizonyithatoan az a buntetesi tetelnek a felet megkapja, en allo nap a BAH csomopontnal lennek egy kameraval :)
garantalt, hogy 1 even belul sehol nem lenne ilyen renitenskedes

Rocko- 2008.10.31. 14:31:11

algi 2008.10.31. 13:01:52
arról is szó van benne. :)

szvinyjá 2008.10.31. 15:31:02

"Én még nem hallottam olyanról, hogy kürtszóra kis füstfelhő, esetleg némi csillámpor kíséretében elillant volna a ledudált jármű." Én igen! Egy ismerősöm (egyébként hölgy! És halmozati büntetésként szőke is!) pár éve fordult volna ki egy egyirányú utcából jobbra. Mögötte már sor, mindenki sietne munkába, de a hölgy mer elindulni a keresztező forgalom miatt (erre lett volna lehetőség pedig). Mögötte lévő rádudál, kishölgy bepánikol, nagy gázzal kivágódik jobbra, ahol kb 20 méterre a kereszteződéstől bedugult a sor. Ő ezt ugyan érzékelte, de a 105-ös csehszlovák gépállatot úgy kihúzatta, hogy a satufék-tükörradiál-nyálkás útfelület szentháromságának köszönhetően befigyelt egy kisautó csomagterébe:-)

rbalint88 2008.10.31. 20:56:20

nagy szó, hogy bent ragad a kereszteződésben. lassan azt kell majd megemlíteni, ha valamelyik barom nem hajt bele...
egyébként. budapest városában a margit hídtól nem messze van egy szerpentin néven ismeretes út. ami, mint azt a neve is mutatja, hajtűkanyarokból áll. és itt jár biza a bkv-nak 3 busza is. és felfele nem igazán fér el. rendesebb autósok ilyenkor látják, hallják azt a kicsi, filigrán kék járművet, és kb 10 méterre a kanyar kezdetétől megállnak. és itt lép be a képbe hősünk. aki ZÁRÓVONALON megelőzi az előzékeny autóst, majd szenved egy percig a KÖTSÖG BUSSZAL, AMI MÉ' ILYEN NAGY?!, de legalább elmondhatja, hogy a proli/prémium konzervdobozával eggyel előrébb van a sorban. ha megvárta volna, ugyanannyi vagy kevesebb idő alatt lezajlott volna ez a kis intermezzo és folyhatott volna tovább a közlekedés, viszont szegény kis BALTÁVAL BASZOTT LELKÉNEK NEM LENNE JÓ.
erről ennyit.

Rocko- 2008.10.31. 21:32:24

Sam. Joe · www.matchboxmemories.hu 2008.10.31. 17:30:40
naja, ha ötös villamos lett volna. :)
süti beállítások módosítása