Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Katonai Olympia

2010.07.09. 10:25 | fofo69 | 4 komment

Címkék: veterán autó érdekesség opel átalakítás jeep olympia

Többnyire a formák rabja vagyok, talán a kelleténél jobban dőlök be egy- egy eltalált dizájnnak, minden más tényezőt elfeledve. Viszont el kell ismerni, hogy van a történelemben egy olyan jármű, ahol a már említett tulajdonságokat pont fordítva kell kezelnem és értékelnem. Ez a jármű nem más, mint a Willys Jeep, mely puritán egyszerűségével és legendás megbízhatóságával kivívta a II. világháború hőse címet. Közel 400.000 darab készült belőle a háború alatt, amit a szövetségesek szerte szórtak a világban, használva őket a bázisokon és a frontokon egyaránt. Ez a hatalmas szám előre vetítette, hogy ebből maradni fog. Maradt is! Voltak akik elsőként akarták "szocializálni", több kevesebb sikerrel.

Egyszerű, mint a faék!

A második világégés után romokban hevert a fél világ, törvényszerűek voltak azok a próbálkozások melyek a még meglévő, működő szerkezeteket - többnyire hadifelszerelést - felhasználják, hogy az újjáépítést, fejlődést elősegítsék. Igaz volt ez az ipar minden területére, természetesen az autók sem maradhattak ki ebből a fejlődési folyamatból. Európában az akciók végét Németország kipipálása jelentette, ezért jutott bőven Jeep, a leigázott Mercedes, Opel, DKW hazájába is. Helyi viszonyokat felmérve, érdekes és egyedi, az a magán ( Wally Cohn) - feltehetőleg amerikai - próbálkozás, mely egy Jeep és egy Opel Olympia pozitív tulajdonságait összegyúrva, egy szebb Jeep - vagy egy csúnyább - Opel születhessen . Extrém körülmények között kipróbált, kiforrott alváz és hajtáslánc valamint egy kornak megfelelő forma adta az ötletet a "jenkinek". Kissé kisipari módszerekkel de mégis egy hiánypótló jármű készült egy ismeretlen műhelyben. Azért is gondolom így, mivel az úthálózat hiánya - vagy inkább nem léte - akár sikeressé is tehette volna ezt a "hibridet", egy esetleges szériagyártás esetén.

Volt ahol egy kicsit tovább mentek az átalakítással - nem biztos, hogy jobban jártak, a Fülöp-szigeteken is készült egy nagyon áramvonalas Willys a jó ízlés határait feszegetve. A kasztni fő formáit katonai repülőgépek póttartályaiból kialakított elemek határozták meg, kissé kendács, de mindenképp díjazandó.

Willys "Mouse"

Képek: LIFE
 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr232132781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rbalint88 2010.07.09. 10:58:20

ez a willys olympia egész jól mutat, legalábbis érdekes. viszont a fixre behegesztett ülés az nagyhalál :) ülésállítás? mineeek, hadd szokja a paraszt, hogy itt hiánygazdálkodás van

otirt 2010.07.09. 11:07:58

Lehet, hogy érzéki csalódás, de nekem úgy tűnik, mintha a Willys Mouse hátsókerék kormányzású lenne.

otirt 2010.07.09. 11:09:12

Most, hogy jobban megnéztem, inkább mind a négy kerék kormányzott.

pickapu 2010.07.09. 15:40:05

Szerintem a B-oszlopig kurvajól néz ki, azután meg túl hirtelen van vége.
A kormányoszlop meg valószínűleg nem csuklik össze ütközéskor. :)
süti beállítások módosítása