Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Minden kezdet nehéz - de hogy ennnyire?

2009.02.10. 08:00 | prokee | 31 komment

Címkék: közlekedés rendőrség autó baleset abszurd biztosító

Darti küldte ezt a jellegzetesen magyar történetet a motorbalesetéről. Vér és belek nem lesznek benne, de ettől még érdekes és tanulságos sztori - köszönjük!

 A történet lassan másfél éve kezdődött, amikor is egy kora nyári napon motorral ellátogattam egy előadásra. Az előadást meghallgatva visszapattantam a motorra, és kellő nyugalommal elindultam utamra. Szép verőfényes napot sikerült az Égieknek összehozniuk, nem is siettem nagyon semerre. Az előadás után egy barátomat indultam meglátogatni, aki történetesen Káposztásmegyeren lakik. Az Árpád híd irányából szépen elindultam hát, mint aki jól végezte dolgát, ám ekkor még nem sejtettem mire is vállalkoztam.

A motorozásnak megvan a maga szépsége, és változatossága, különösen, ha az ember nap mint nap használja, és a városban közlekedik vele. Budapest közlekedése még nincs felkészülve arra igazán, hogy tekintettel legyen a motorosokra, persze ugyanúgy vannak motorosok is, akik nincsenek tisztelettel az autósokra.

 

Na de térjünk csak vissza oda, ahol abbahagytam a történetet. Vígan és boldogan ülök a motorom nyergében, utazok a Szilágyi úton, azon a részen ahol a Fóti út egy felüljáró után becsatlakozik ebbe az útba. Elsőbbségem van, főútvonalon haladok. A felüljáróról lehajtva érkezik a már említett kereszteződés, nekem balkézre esik. Az úton haladva látom, hogy egy autó közelít a kereszteződéshez, de mivel tudom, hogy egy „macisajt” néz vele farkasszemet, nem igazán tulajdonítok neki nagy jelentősséget. Ő is az úton van, ismeri a szabályokat, ő is közlekedik. Na de nem.

A történet szépsége pontosan idáig tart, innentől inkább egy rémálom, mintsem mese, ugyanakkor talán lehet belőle okulni.

Tehát én haladok az úton, nekem balra pedig érkezik az autó, aki az elsőbbségadási kötelezettségét elfelejtve kikanyarodik elém az útra. Motorral ilyen helyzetben bajban van az ember. Ha vészfékez, akkor megvan az esélye, hogy elesik, hiszen két kerékkel a vészfékezés nem annyira mókás mutatvány. A másik lehetőség, amit mellesleg tudtommal minden motoros előnyben részesít inkább, hogy kikerüli az akadályt, és ezzel nem veszélyezteti a saját testi épségét. Minden nap előfordulnak az ilyen manőverek, gépkocsival is, de motorosan még inkább, hiszen ahogy az elején is írtam, az autósok nem számolnak mindig a motorosokkal.

Én is az utóbbi megoldást választottam, az autó kikanyarodott elém, én pedig fogtam magam, és balról megpróbáltam kikerülni. Persze ilyen könnyen nem úsztam meg a dolgot.

Az autó azzal a lendülettel, ahogy kikanyarodott elém, szinte ugyanazzal az ívvel pár métert megtéve az én útszakaszomon a kettős záróvonalat figyelmen kívül hagyva be akart kanyarodni egy kapubejáróba, és nem árulok el nagy titkot, hogy sikerült is neki. A bökkenő csak az volt, hogy én már éppen mellette voltam, mikor ő kanyarodott és ezzel a lendülettel motorostul mindenestül el is sodort engem az útról. Ott abban a helyzetben már menthetetlen volt a helyzet, az ütközést elkerülni sehogy sem tudtam. Leestem a motorról és a mai napig nem tudom hogyan de beestem a kocsi alá, méghozzá úgy, hogy a fejemen lévő bukósisak beszorult az aszfalt, és a kocsi alja közé, a jóember pedig így ment még egy pár métert, mert igazából azt sem tudta mi is történt.

Tehát megtörtént a baleset. Szinte vadon új motor, karcmentes, most pedig nem néz ki valami fényesen, de én legalább egyben vagyok. A ruhám, és a protektorok kisebb nagyobb sikerrel de megvédték az életemet.

Az ütközés után felkeltem az aszfaltról, a sokktól igazából semmit sem éreztem, teljesen jól voltam, mozgott mindenem, és minden erőmmel azon voltam, hogy az út közepén lévő motort odébb tegyem, hogy a forgalmat ne zavarjam.

Ezek után elkezdődött a beszélgetés. Én telefonáltam az ismerősöknek, majd a másik sofőrrel elérkezett a „na ki volt a hülye” beszélgetés. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy elismerje az úr, hogy kicsit benézte a dolgokat. Tehát a bűnös már megvolt, jöhetnek a papírok. Pechemre egy darab forgalmi nem volt az úrnál, így aztán rendőrt hívtam.
Míg vártunk a szervekre éppen arra járt egy járőrautó, aki megállt megkérdezte mi történt, majd a történet gyors felvázolása után kérdőre vonta, hogy minek ide rendőr? Persze miután megtudta hogy nincsen az egyik oldalon forgalmi, már értette ő is, majd rámnézett és hívott egy mentőt, mivel a lábam eléggé ramatyul nézett ki. Igaz én ebből semmit sem éreztem.

Egy kis idő múlva megérkeztek a rendőrök, elkezdték terelgetni az embereket, meghallgattak mindkettőnket, majd az egyik kijelentette, hogy én vagyok a hibás, mivel én záróvonalnál előztem, és nehogy már aláírja az ellenfelem azt, hogy ő volt a hibás.
Kihívták a helyszínelőket, mivel történt sérülés is, akik megérkeztek, és szépen felrajzoltak mindent. A sokktól még mindig szinte járni sem tudtam, remegtem, azt sem tudtam hol vagyok, de ők kérdezősködtek. Persze a két helyszínt biztosító rendőr közül (ezúton is örülnék ha jelentkezne valamelyik, és el tudnék vele beszélgetni az ügyről) az egyik rögtön letámadta a helyszínelőket, még ki sem értek, de ők már mondták is: „Az autó ott jött, a motoros előzött, és csatt...„

Ezek után, és az akkori rengeteg motoros baleset után ami abban az időben történt, és amit persze a média előszeretettel firtatott, nem voltam túl jó helyzetben, de sok beleszólásom nem volt.

A helyszínelők a rajzolgatások után mindkettőnket egyenként kihallgattak, majd a jegyzőkönyveket aláírva a helyszínt elhagyhattuk.

Teltek múltak a hetek, motor ugye darabokban, és igazából én sem voltam túl fényesen, egyszer csak jön a levél. Megérkezett a rendőrségi határozat. Úgy vártam már, mint a Messiást, hiszen kell a motor, meg akartam csináltatni, és tudtam hogy nem vagyok hibás, mitől féltem volna.

Ezzel szemben a határozat egy nagy pofon volt. Az első igazán nagy pofon a pofonáradatok előtt.


(kattra nagyobb!)

Nem kell nagy tudás hozzá, én ugye nem ezt vártam. Az eddigi várakozásommal ellentétben én is hibás lettem az ügyben, ami a határozat indoklásában leírtak alapján teljesen jogos is lenne. Csakhát kérem! Nem ez történt a valóságban, most hogy is van ez akkor?


(kattra nagyobb!)

Persze a levél kézhezvétele után kezdődik a rohanás. A bűvös 8 nap. 8 nap alatt elintézni azt, hogy ez mégse így legyen. Telefonálások sora következett, majd a végén kaptam egy nevet, és egy címet a XV. Kerületi rendőrkapitányságra, mert itt teljesített szolgálatot az előadóm.

Korán reggel érkeztem, kis várakozás után fogadott is, és elmondta hogy azok a rendőrségi feljegyzések alapján amit ő kapott, azok alapján nem áll módjában megváltoztatni a határozatot, ha ilyen igényem van akkor kérjem ezt írásban, és felülvizsgálják. Persze mindezt a 8 napon belül tegyem meg.

Egy kedves barátom segített megírni a levelet, aki járatos volt az ilyen témákban, ezúton is köszönet érte neki.


(kattra nagyobb!)

Levél elküld, várakozás…

Várakozás, mert ezeknek az ügyeknek az átfutási ideje nem két perc. Ekkor már augusztus végét írtunk, a baleset pedig júniusban történt, és igazából még minden semmi jó hír, csak rossz. Mivel nyár végén minden bíróságon ítélkezési szünet van, ezért a szokásos 30 napos átfutási idő sokkal hosszabb lett, ezzel is csak az időt vesztegettem.

A kérvényem benyújtása után nagyjából 2 hónap múlva megkaptam a bírósági határozatot, amely szerint a bíróság tárgyalás mellőzésével az eddigi rendőrségi határozat hatályban tartja. Ha bármiféle kifogással szeretnék élni, azaz kérem a tárgyalás megtartását akkor azt 8 napon belül írásban jelezzem.

Mivel semmi tapasztalatom nem volt eddig az ilyen ügyekben, ezért már az furcsán érintett, hogy „tárgyalás mellőzésével”. Semmi meghallgatás, semmi védekezés. Később felvilágosítottak, hogy ez így működik nálunk. Ez csak egy jogi procedúra, igazából semmi értelme nincsen. Ugyanis ilyenkor, amikor a kedves ember fellebbez a rendőrségi határozattal szemben, akkor a bíróság ugyan úgy azt a rendőrt kéri meg az ügy újbóli átnézésre, aki az eredeti határozatot hozta. Mivel ő saját magát nem fogja kínos helyzetbe hozni, ezért a döntése pontosan ugyan az lesz, mint első alkalommal, csakhogy most már a bíróság jóváhagyásával.

Ide tartozik még egy apró bejegyzés, miszerint miért is harcolok én akkor most. A motor egy új motor volt, 5000 Km-el, tehát éppen csak bejáratós friss gép, ténylegesen karcmentesen. A baleset után a biztosítómtól kértem egy szívességi kárfelmérést, ami alapján a motoron történt károk, valamint az egyéb kiegészítők pótlása közel volt egy 7 számjegyű számhoz. Jelen állás szerint tehát ezt nekem kell kifizetnem zsebből, plussz a büntetést a semmiért. Akkoriban úgy tudtam, hogy ha egy káreseményben mindkét fél hibás, akkor a biztosító nem fizet semmit. Azóta kiderült, hogy ez nem így van, fizet a biztosító, de csak azt a százalékrészt, amit a másik fél okozott.

Ekkor elkezdtem számolgatni. Ha nem cserélek ki minden rongálódott elemet, ha nem veszek gyári alkatrészeket, akkor talán kijövök a feléből az előző összegnek. Ennek egy részét a biztosító fedezi is, tehát maradt egy rész amit ki kell fizetni és kész, Buktam egy csomó ugyant, de nem megy vele az idő. Viszont a motor nem lesz ugyan olyan, az én hitem sem lesz ugyan az mint eddig.

Már majdnem azt mondtam, hogy nem pereskedek itt, hanem belenyugszok a rendszer idegesítően nagy hibájába, miszerint az embert semminek nézik.

Elmentem a rendőrségi előadóhoz ismét, aki a határozatot készítette, és megkértem, rendben, akkor határozza meg hogy ki milyen százalékban volt hibás, mert azt tudni kell, hogy a biztosító csak akkor fizet, ha ez a papír a kezében van.

A válasz erre elég érdekes volt, egy újabb pofon az élettől, azaz attól az élettől amire azt hisszük hogy létezik. A naív élettől, ahol az emberek jól teszik a dolgukat.

Tehát a tiszt csak annyit mondott, hogy ezt ő nem fogja nekem elmondani, nem az ő dolga. Ott van a határozat, majd a biztosító elintézi mindezt. Ő nem ezért kapja a fizetését, és finoman megkért, hogy távozzak most már.

Ezek után vetettem el teljesen azt, hogy beletörődök a dologba.

Nos ebben a helyzetben kértem az összes ismerősöm segítségét akkor SOS módon, hiszen 8 napom volt arra, hogy írjak a tisztelt bíróságnak egy fellebbezést, valamint 8 napom volt arra, hogy kiderítsem mi a jobb nekem. Ügyvédet fogadni, és pénzt áldozni a saját igazam megvédésére, vagy mepróbálni egyedül szembeszállni azokkal az erőkkel, akik ide juttatták ezt az ügyet. Sok-sok ismerősöktől kapott levél után ügyvédhez fordultam, és a fellebbezést vele írattam meg.

Természetesen a fellebbezés elküldése után ismét hosszú várakozás kezdődött. Ismét átfutási idő, levelezési idő stb.

Hosszú idő után végre megérkezik december környékén a levél, miszerint a fellebbezésem elfogadták, és kitűzték a tárgyalás időpontját is január közepére. Ismét egy hónap szünet.

Január közepén eljött a nagy nap. A tárgyalás. A tárgyalásra az ügyvédemmel érkeztem, de az ajtón csak annyi várt minket, hogy a tárgyalás elmarad betegség miatt.

Természetesen erre a napra szabadságot vettem ki, és mindez csak ott derül ki, senki nem szól előre. Az ügyvédnek persze ki kell fizetni a tiszteletdíját, hiszen az ő idejét is raboltad.
Újabb várakozás…

Február közepén érkezett meg az újabb levél a bíróságról miszerint kitűzték az új időpontot márciusra. Se egy elnézést, se egy semmi. És ezzel újabb hónap múlik el a semmiért.

Márciusban a tárgyaláson ismét megjelenek az ügyvédemmel, ott a bírónő is, de se az ellenfél, se a rendőrök nincsenek sehol. A tárgyalást így is megtartja a bírónő, és közli hogy ítéletet ettől még hozhat, nem feltétel a többi résztvevő jelenléte. Felveszi a vallomásomat, az ügyvédem is beszél az érdekemben, majd a végén a bírónő kitűz egy újabb időpontot, mivel mégsem tud ítéletet hírdetni, ugyanis az általam elmondottak annyira ellenkeznek a jegyzőkönyvekben leírtakkal, hogy ezt így megítélni nem lehet. A tárgyalás időpontját április végére tűzte ki.

Nálam ekkor szakadt el a cérna, és kérdeztem meg hogy meddig fog ez húzódni vajon. Most ez nem jön el, most az nem, és persze ha van valami ha nincs, az ügyvédet akkor is fizetni kell. Úgy határoztam, hogy megcsináltatom a motort járóképesre, nem érdekel, ha karcos, horpadt, dolgok lesznek rajta, de működjön, mert még egy nyár motor nélkül az már nagy érvágás lenne. Csak ez a javítás is több száz ezer forintra rúgott, és még hol volt a vége.

Április végén eljött a következő és egyben szerencsére utolsó tárgyalás. Megjelent majdnem mindenki, a két rendőr közül csak az egyik jelent meg. Itt hallottam először az ellenfelem vallomását, amit a baleset helyszínén mondott jegyzőkönyvbe a rendőröknek. És a következő pofon pedig itt ért. Ahogy olvassa a bírónő, majd befejezi, és felteszi a kérdést az ellenfélnek, hogy egyetért-e mindazzal amit akkor mondott, majd emberünk közli hogy igen, nos ekkor ütött szíven a kérdés, hogy miért vagyunk akkor most itt???

Az ő vallomásában ugyanis szinte egy az egyben az áll, ami az enyémben, azzal a kivétellel, hogy a végén szerepel benne az is, hogy a balesetért a felelősséget elismeri.
Mindezek után kiállt az úriember a bíróság elé, és ismét elmondta, hogy ő volt a hibás, és nem érti miért jutott ez idáig.

Mindezek után a bírónő kérdőre vonta a rend őrét, a kettő közül az egyetlent aki szerencsére megjelent, hogy miért tart a kezében két egyforma vallomást, és miért született erről egy teljesen eltérő rendőrségi jelentés, és határozat. Rendőrünk csak ennyit reagált:

Kedves bírónő, tudja milyen sok esetben hallottam már azt, hogy egy kereszteződésben minden lámpa zöldet mutatott?

A végén hozzátette, hogy régen volt ez már, nem emlékszik erre, és különben is. Ezúton is gratulálok neki, nálam ő lesz az évtized rendőre. Köszönet!
Ezek után természetesen a bíróság hatályon kívül helyezte a korábbi rendőrségi határozatot, valamint kimondta, hogy a balesetben nem vagyok felelős.


(kattra nagyobb!)


(kattra nagyobb!)

De persze a dolgoknak ezzel még nem volt végük. Most következett a kárrendezés, hiszen a szívességi kárfelmérésnél a kárfelmérő közölte, hogy csak jogerős bírósági végzés után keressem majd őket, csak onnan lehet bármit is tenni.

Végzés a kezemben, irány a biztosító. A balesetkor nem készült baleseti kárbejelentő, így ezt el kellett készíteni. Az ellenfélnél akkor nem volt forgalmi, így nem tudtam van-e neki kötelező biztosítása, a rendőrök pedig nem mondtak erről semmit. Egyedül a legelső határozatban szerepel egy bejegyzés, hogy az urat megbírságolták azért is, hogy kötelező felelősségbiztosítás nélkül utazott.

A biztosítónál ezt úgy értelmezték, hogy nem volt biztosítása, én pedig úgy hogy nem volt éppen nála, ezért aztán abba maradtunk, hogy a biztosító utánanéz annak, hogy volt-e neki biztosítása valahol abban az időszakban. Egy hét múlva kaptam a telefont, hogy az autó a káresemény időpontjában sehol sem volt biztosítva, ezért MABISZ-os lesz az ügy.

Egy újabb pofon. A MABISZ nem rendez semmit, ő csak fizet, ha azt a biztosító, és ők is jogosnak ítélik. A gond ekkor csak az, hogy ilyenkor ők a számlákat fizetik ki, azaz mindent zsebből ki kell fizetnie a tulajdonosnak, majd a számlákat a biztosítónak leadva egyszer csak utalják neki a pénzt.

Első lépésnek azért mégis csak meg kell csináltatni a motort, és ki kell fizetni. Ami nem két forint. De mivel más lehetőség nem volt, így megtörtént. Számlákkal, mindennek együtt megjelentem októberben a biztosítónál, hogy készen vagyok.

A biztosítónál ekkor a kárfelmérő ismét átnézi a papírokat, megnézi hogy rendben vannak-e a számlák, majd továbbküldik a MABISZ-nak. December közepén kaptam egy telefonhívást, hogy minden rendben, a holnapi nap folyamán továbbítják a papírokat.
Utána persze ismét csönd, és várakozás, de végre vége, nemsokára lezárul az ügy.

Február elején, amikor a pénznek még se híre, se hamva betelefonálok a biztosítónak, hogy legyenek kedvesek egy kis felvilágosítást adni az ügyről, hol is tart most, hiszen 2-3 hetet mondtak december közepén, de persze karácsony meg egyebek, szóval tolódhat. De most már mégis csak február van.

A hölgy elkéri a rendszámot, és már mondja is, hogy igen megvan, ezt átküldtük a MABISZ-nak, -és most jön a vicc- aki január közepén továbbküldte az ügyet egy másik biztosítónak, mivel ők kiderítették, hogy az adott időszakban mégis csak volt biztosítása a balesetet okozó járműnek. Természetesen ezek után a biztosítómnál lezárták az ügyet, mostantól a másik biztosítónál érdeklődjek.

Ezek után telefon a másik biztosítónak. Hölgy felveszi, azonosítjuk az ügyet, majd elmondja, hogy január 30-án érkezett hozzájuk be az anyag, felvétel után az ő kárszakértőjük ismét átnézi az ügyet, majd ezek után egyeztetés, és ha minden rendben van akkor megtörténik a kifizetés. És ez itt a legújabb pofon...

Jelenleg itt tart az ügy. Mindjárt két éve, és még mindig nincs végeredmény. Persze a legszebb az egészben, hogy ha kiderül hamarabb, hogy van biztosítása az úrnak, akkor nem kell készpénzre kifizetni a javítatást, sőt nem kell járkálni sehova, hiszen a szervizek ilyenkor minden papírmunkát elvégeznek.

Azonkívül milyen ország az, ahol még a biztosítóknak sincsen információjuk arról, hogy kinek van biztosítása, és kinek nincsen??? A biztosítónál lehívták a BM adatbázisát, és abban sem szerepelt hogy az autónak volt biztosítása.

Számomra felháborító ez a rendszer így.

A másik felháborító dolog a rendőrség hozzáállása. Többes számban beszélek róluk, hiszen legalább 6 rendőr keze volt az ügyben benne, és egyiknek sem tűnt fel az, hogy itt valami nem stimmel. De ami igazán zavar, az az, hogy semmi, de semmi sem történik ezek után velük. Ha én a munkahelyemen elrontok valamit, akkor azért vállalnom kell a felelősséget. Azért hogy ők hibáztak, és véleményem szerint elég nagyot, ezért semmilyen megrovásban nem részesülnek.

Most várom a végeredményt. Eddig egy biztosító és a MABISZ találta teljesen rendben az anyagot, ezek után nem tartom kizártnak azt, hogy ez a biztosító pedig mindent megtesz azért, hogy ne kelljen fizetnie, és valamilyen hibát fog találni. De azért titkon remélem, ez nem így lesz.




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (5/5)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr100927965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ccna training london 2019.01.17. 11:25:16

Szexshop látogatás - szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

w211 2009.02.10. 08:26:04

Szemét ge..i,biztosítók,szemét ge..i rendőrök,ez magyarisztán.Nekem egy ellopott furgonom,ami cascos volt,5 év után fizeték ki,úgy hogy végig a DAS védett,csak a perköltség 3kiló volt. A DAS-t mindenkinek ajánom,profik.Annak meg külön örlj hogy nem cigány ütött el,az még egy másik történet.Kitartás!

loláb 2009.02.10. 08:38:51

Hosszú de tanulságos történet. Az a lényeg, hogy megúsztad, és nem lett semmi bajod, a többi másodlagos.

Nekem is volt hasonló: 2007-ban mentem egy pénteki napon az Árpád fejedelem utcán a Óbuda felöl az Margit hid felé. Mivel borzasztó dugó volt, egy darabig mentem a kocsik között, majd meguntam, és kihúzódtam a buszsávba.
Mentem, folyamatosan, kb 60-65-tel, ekkor a híd elötti első lámpánál, ami éppen sárgán villogott, egy ember a szembe jövő sávból be akart kanyarodni a török utca felé vezető útra. A mellettem lévő két tömött sáv elengedte ezért beletaposott. Nos nem kellett volna, mivel 5-6 méteren belül jött ki elém, tehát én fékezés nélkül beledurrantam az autójába, és átrepültem felette, befejeltem a kocsi tetejét, de szerencsére egy horzsolás nélkül megúsztam.
A motor viszont GTK-s lett.
Emberünk nem ismerte el a felelőségét (azt mondta szó szerint, ha egy busz jött volna, akkor azt elengedi), de szerencsére a mellettem lévő autós hölgy vállalta, hogy tanusítja mi történt, így rendőrt hívtunk.
Summa-summárum, én kaptam 10 ezres birságot a buszsáv jogosulatlan használatáért, emberünk 60 ezret baleset okozásért, és szerencsére az Ő kötelezőjére ment a javíttatás (volt Casco-m, de azt mondták, mivel rendőrségi ügy, addig nem fizetnek, amíg nincs határozat...anyátok p.csája).
Mindez augusztusban volt, 2007 márciusra sikerült is elutalnia a biztosítónak a pénzt (addigra persze a motor már újra teljes pompájában). Volt még némi trélerezési költség, azt kb májusban utalták, a ruhakáromat pedig idén, azaz 2009 januárjában. Bár állítólag nem a teljes összeget, még valamit akarnak utalni (avultatást, vagy mi a f@szt), de őszintén szolva leszarom, örülök, hogy túl vagyok rajta.

Tanulság: motorozni lehet defenzíven, óvatosan, de mindez semmit nem számít Budapesten.

Rocko- 2009.02.10. 09:18:29

akkor most kommentelnék is:
aki ilyen durva szabálytalanságot csinál, h elsôbbséget nem adja meg, utána duplazárón fordul, majd nem veszi észre h elcsapott egy motorst, attól egy jódarabig elvenném a jogsit. ellenben érdekes, h utána végig elismerte a bûnösségét.
mondjuk a leírásból nekem az jön le, h ezt ô rutinosan csinálta, nem elôször fordult elô nála ez a manôversor.

fej az autó alatt: elég durva lehetett, az ember biztosan ösztönösen megpróbálja kihúzni magát onnan, nem lehetett szép látvány úgy, ott csúszni.

a rendôrt meg jól elkéne picsázni, nem kapott semmilyen büntetést, pedig zsigerbôl jött az, h a motoros volt a hibás. arról már nem is beszélve, hogy a törvényôrének kéne ismerni azt a szabályt KRESZ-bôl hogy mindent meg kell tenni a baleset elkerülése v további balesetek elkerülése végett. ez itt jelentette a jogszerûtlen, ám életmentô záróvonal átlépést. (már ha nem fordult volna a Sevrolé [ez így, a jegyzôkönyvben :D] sofôre egybôl balra.)
szóval én ráterhelné ma perköltséget, és a járulékos költségeket a rendôrre, majd magyarázkodjon ô a bíróságon.

a történet folyománya meg abszurdisztán, ôk rögtön, nyolc napos reakciót kérnek, ellenben ôk 30 napon túl se képesek válaszolni.

VR6 2009.02.10. 09:27:21

Nekem is volt olyan balesetem, hogy egy údpadkán lévő autó mellett, amikor elmentem, akkor belémkanyarodott, a jegyzőkönyvben meg az állt, hogy tízes kocsioszlopot előztem záróvonalon és hiába vallotta a két utasom, hogy mi is történt, senkit sem érdekelt. Elvették a jogsimat, igaz, mielőtt le kellett volna adni én azt "elveszítettem" és a pótjogsipapírt adtam le :D
Ez a '90-es években volt, azóta remélem ezen fenti esettől eltérően sokat javult a rendőrök munkája..

yeti 2009.02.10. 10:07:58

Le merem fogadni,hogy a rendőrök semmit nem kaptak a "hibájukért",pedig nem két embernek kellett felesleges köröket futnia ez ügyben.Remélem a végén sikerül rendezni az ügyet.

korzo 2009.02.10. 10:26:50

Az első és legfontosabb tétel, amit nekem is meg kellett tanulnom:
A helyszínen soha semmit nem szabad aláírni!
"Most nem vagyok olyan állapotban, hogy vallomást tegyek, megviseltek az események stb. Majd inkább bemegyek az őrsre egy későbbi időpontban." Jogod van hozzá. És jogod van hozzá, hogy oda ügyvéddel menj. Mondjuk egy DAS-ossal.
(nekünk most folyamatban van egy ügy, ami ha lezárul, akkor indul a második felvonás, okirathamisításról a rendőrök ellen, hisz' a is jegyzőkönyv okirat ... )

Kifordított kacagány 2009.02.10. 12:32:38

és mi lett volna, ha a manusz letagadja, hogy nem adta meg az elsőbbséget.....
egy misét tényleg megérne a rendőrök felelősségre vonása és kártérítés fizetése a plusz költségekért, utánajárásért, időpocsékolásért.

Darti · http://www.darti.hu 2009.02.10. 13:32:57

@loláb:
Ezt pl. nem is tudtam, hogy a casco sem fizet addig, míg nincsen jogerős határozat. Én sokáig szomorkodtam, hogy nekem nincsen, és ha lenne, akkor most ugye nem egy milla lenne a tét, hanem mondjuk csak a tizede.. nem mindegy az sem.

Darti · http://www.darti.hu 2009.02.10. 13:35:01

@Rocko-: Kocsi alatt feküdni érdekes élmény. Nézni a hátsó kereket, kapaszkodni kint a küszöbbe, és imádkozni, hogy nehogy közelebb jöjjön az a hátsó kerék. Mindezt ugye elég gyorsan...

Azt hogy ezek után a rendőrökre hogyan lehet rászabadítani valamit is azt nem tudom. A perköltség is engem terhelt ugye, azaz nem a perköltség, hanem az ügyvéd költsége, amit nem fizet senki. A rend őreit újra elővenni, és ismét bírót fogadni csak akkor ha lenne is értelme.

Darti · http://www.darti.hu 2009.02.10. 13:36:24

@yeti: A rendőrök semmit sem kaptak. Azaz de. Egy fél nap szabit, amit a tárgyalás jelentett, plussz az utazási költségük térítését az államtól...

Darti · http://www.darti.hu 2009.02.10. 13:46:02

@korzo: Igen, és pontosan ezért is írtam le mindezt, hogy aki elolvassa, és netán nem volt még ilyen ügye, az tudjon tanulni belőle, hiszen aki sosem ment át ilyenen, az a naívságra vagy bármire fogva de hisz talán abban, hogy minden megy a maga útján majd, azaz ha nem vagy hibás, nem is fognak annak nevezni. Nos nem így van, mint látjuk.

A másik pedig a biztosítós dolgok...

@Kifordított kacagány: Nos ha a manusz nem ismeri el, akkor kicsit másabb lett volna. Akkor tényleg szükség lett volna az ügyvédemre. Így szerencsére csak ülnie kellett és bólogatni...:)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.02.10. 13:50:40

Tessékmondani, vaztat, hogy CBF 500 miért kellett kifütyülni? Nem szégyen az:)

Kifordított kacagány 2009.02.10. 15:18:48

Darti · www.darti.hu 2009.02.10. 13:46:02
ha a manusz tagad, akkor a rendőrök mind mellé álltak volna, hogy védjék saját magukat. nagy szerencséd, hogy a manusz becsületes volt.

a perköltséget kell a rendőröktől követelni, mert az ő rossz munkájuk vezetett oda, hogy ilyen költségeid legyenek.
nem tudom, nem vagyok jogász, de rémlik, hogy az eredeti beadványban is kérhetted volna a költségeid teljes térítését.
persze ez így ebben a formában ahogy most áll az ügy(már ha a biztosító sem geciskedik), már kielégítő szerintem. én biztos nem idegesíteném mégegyszer magam mégegy perrel és örülnék, hogy nagyjából megoldódott a dolog.

loláb 2009.02.10. 15:23:45

@Darti:

Én se tudtam, ha tudom nem is kötöttem volna meg. Azért kötöttem, mert gondoltam, ha nem is én vagyok a hibás, akkor is megelőlegezi a javítást, és onnantól kezdve hogy kész a motor, lehet vitatkozni a biztosítójával, hogy mikor számol el nekem meg a biztosítomnak. Ez úgy néz ki, nem működik, pedig annó ezzel (is) térítettek meg a casco mellé.

Na de ezen fel is b@szam az agyamat akkor, gyorsan lemondtam az autóról meg a motorról is.

Kifordított kacagány 2009.02.10. 16:17:13

loláb 2009.02.10. 15:23:45
szerencsére barna bőrű barátainknak köszönhetően a családi pótlék még alanyi jogon jár, így a nőkről nem kell lemondanod;)

Rocko- 2009.02.10. 16:55:11

Darti · www.darti.hu 2009.02.10. 13:35:01
sejtem. az ilyesmik miatt is nem próbálkozok a motorozással.

a perköltséget meg simán pereld, kapd vissza, illetve ezután 2* is meggondolja a rendôr h mikor mit ír hivatalos papírra.

Kifordított kacagány 2009.02.10. 15:18:48
jaja, valahogy így. anyagilag talán nem gázos a dolog, ahogy áll, a rendôri moralitás miatt kéne - újra - utánajárni.

rognork 2009.02.10. 17:39:41

egy ismerősöm úgy járt, hogy mondvacsinált szarsággal felnyomták a rendőröknek közlekedési ügyben. természetesen meg is büntették, noha az egyik tanú meg sem jelent, a másik meg össze vissza beszélt. ismerősömet meg sem kérdezte az ügyész, csak kirótta a büntetést. ekkor beszélgetett egy rendőrrel, aki szintén áldozat volt egy ilyenben. vki felnyomta kamu üggyel, onnantól se előléptetés, se prémcsi (nemtom a rendőröknél ez hogy működik), se semmi, amíg az ügy le nem zárul. persze az eltart pár évig.

darti: persze nem azt mondom, hogy kibaszásból tegyél kamu bejelentést (nem feljelentés!) a rendőr ellen, csak úgy példának írtam, hogy mások meg hogy járnak...
de persze az is előfordulhat, hogy véletlenül tényleg rádhúzza a kormányt, tanúk előtt, vagy hogy megfenyeget...

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2009.02.13. 12:34:04

Szép kis sztori, nem irigyellek... Én szerintem felrobbantam volna már idő közben, ha ennyi helyről szivatnak orrba-szájba...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.02.13. 12:55:20

Tegnap olvastam a posztot, de nem mertem azonnal kommentelni -egy kicsit indulatos lettem. Most már kicsit higgadtabban csak annyit tudok mondani: ÜGYVÉD! Minden hasonló balesetnél, ha csak egy picit is kérdéses a felelősség (a másik nem ismer el valamit), azonnal rendőr, kárbejelentő, fényképezés, ha elismeri a másik fél, azonnal le is íratni vele. Az első olyan pontnál, ahol bonyolódik, azonnal ügyvéd. A határozott fellépés, rendőr cimborák is sokat segíthetnek tapasztalt, dörzsölt embernek, de sajnos sok esetben csak egy doktor vezetéknevű felvillantása hozza egyenesbe a dolgokat. Szerencsére nekem eddig három motoros esetemből háromnál voltak a rendőrök korrektek, igaz egyiknél kicsit vitatkozni kellett, másiknál pedig alapból több jóindulattal viseltetek irántam, de egynél a helyszínelő rendőr adott ügyvéd névjegykártyát (gondolom nem csak felebaráti szeretetből). Ez a tette sokszorosan is jól jött, mert az ügyvéd nem csak nekem, de cimborámnak is vert ki biztosítóból komoly pénzeket, amit civilként a büdös életben sose tudtunk volna. Ezt egész biztosan merem állítani, mert ugyanabban az évben, mikor barátom elé fordult egy nő, és térdnél sikeresen csontokat tört, egy másik ismerős szinte ugyanilyen balesetben, szinte ugyanilyen sérüléseket elszenvedve szintén kártérítési igénnyel jelentkezett a biztosítónál. Csak ő saját maga intézte, míg havernak az ügyvéd. A két eljárás közi különbség eredménye egy nulla volt. A számsor végén. Az egyik kb. 200.000-t kapott, a másik meg kb. 2.000.000-t. Lehet tippelni, melyiket intézte az ügyvéd. Persze levette a jutalékát, de még így is vitán felüli a teljesítmény. Ráadásul azért is kell nagyon észnél lenni, mert ha bárki is megsérül a balesetben, már nem ugyanolyan súlyossággal ítélik meg a történteket, és nagyon nem mindegy, kit hoznak ki hunyónak.

gatsy 2009.02.13. 13:34:49

@Darti
Nagyon durva dolgok történtek veled 2 év alatt, azonban (és ez nem baszogatás) a legfőbb tanulság az egészből, hogy a defenzív vezetés nagyon sok kellemetlenségtől megkímélhet. Ha nem veszed nyilvánvalónak, hogy a macisajtnál elsőbbséget fogsz kapni, akkor ma nincs miről beszélni. Elsőbbsége annak van akinek megadják!

szakmernok 2009.02.13. 13:38:59

Ki érdekel itt az, hogy kinek milyen ügye meg balesete volt korábban. Itt az a lényeg, hogy az egész rendszer ugy ahogy van egy kalap szart sem ér. Mindenki tudja, hogy igy van, de senki sem tesz a megváltoztatása érdekében semmit. Miért? Mert azzal dolgozni kellene! A végeredmény pedig egy sokkal átláthatóbb, az ügyintézés gyorsaságát szolgáló valami lenne. Na de mi lenne akkor. Hát az, hogy a sok aktatologató kis buzinak nem lenne munkája és mehetne a francba.

Tomcy 2009.02.13. 14:21:04

Ez nagyon durva barátom!!!
Őszinte leszek!
Én megkerestem volna a 2 rendőrt külön külön és úgy megraktam volna őket, hogy azt sem tudják ki ellette őket a világra!

Remélem sikerül elintézned mindent, és utána egy jó kis pert akasztasz a nyakukba a sok utánajárás, telefon, ügyvéd és az egyéb költségek miatt!

Remélem nem lesz ilyen ügyem soha ebbe a tetves országban!
Remélem az a köcsög rendőr aki így kibaszott veled sokat fog szopni még az életben!

KITARTÁST BARÁTOM!!!!!!!

T-boy (törölt) 2009.02.13. 14:24:34

Az ügyvédem 2 motorosnak húzott 3000000 feletti összeget,akiket hozzá
küldtem.Egyébként jogosan,de gyanítom nélküle SEMMIT nem kaptak volna.
Attól mászok falra,ha azért nem fogadnak ügyvédet,mert DRÁGA!
A barom,ha nyer,minden költséget a másik fél fizet/mert vesztes,ugye/az
ügyvéd költsége töredéke a kártérítésnek.
Ja,az egyik srác a Sámson helyett vett egy GSXR-t,nehogy má...

SquareWire 2009.02.13. 14:37:04

Gratulálok a kitartásodhoz! Sok esetben csak az segít, ha ráb*szol az asztalra, és ez sajnos nem csak Magyarországon van így. Mindenesetre örülök, hogy neked összejött.

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.02.13. 14:38:27

hát bazmeg részvétem ekkora szívást

Rocko- 2009.02.13. 14:39:56

gatsy 2009.02.13. 13:34:49
bizalmi elv?
a második manôver már elég defenzív volt.

tomcat1974 2009.02.13. 14:47:41

Mocsadék rendőr, ocsmány bíróság, szemét biztosítók. Ez egy tetü ország!

RollDuke 2009.02.13. 14:55:31

Hát, Neked legalább elismerte az autós. Nekem a helyszínen még elismerte, de miután elvitt a mentő a rendőröknek már egy totál más sztorit adott elő....még csak 8 hónapja volt, de határozat még nincs, ráadásul még műszakija sem volt, tehát valsz. Mabisz lesz belőle....egyébként a záróvonalon átkanyarodva szemből ütött el kb. 50-nel mentem de lehet, hogy lassabban, de ez úgy látszik túl bonyolult ügy....a motor azóta is áll, de én legalább már újra tudok járni....

MaciGabi 2009.02.13. 15:23:47

Engem egy kis takony cigány gyerek ütött el, persze cserbenhagyással.
A rendőrök elkapták, az eredmény:
- Nem volt jogsija
- Részeg volt
- Az autó lopta.
- Lakcíme a helyi hajléktalan szálló

Évekig húzódott, A MABISZ nem fizetett, mert a kocsinak volt biztosítása, de a tulaj meg elutasította, mert a balesetet nem ő okozta, hanem aki ellopta az autót. Végülis a MABISZ fizetett, de a rendőrségen és a bíróságon futott körök ismerősek. Meg persze a saját és kölcsönkért pénzből való megelőlegezés is...
Ez magyarország.

MP 2009.04.21. 11:56:41

Hát az ügy lefolyása nem különleges. Egy sima ügy Abszurdisztánból. De a balesetről eszembe jutott az a régi tanács. Elsőbbséged akkor van ha megadják.
süti beállítások módosítása