Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

A hét szerszáma - WD-40

2010.01.11. 09:00 | prokee | 54 komment

Címkék: wd40 a hét szerszáma

Sorozatot indítunk, amelyben sorra vesszük a kisebb-nagyobb javításokhoz elengedhetetlen, vagy legalábbis ezekhez komoly segítséget nyújtó, relatíve olcsón beszerezhető szerszámokat, eszközöket.

Volt nekünk már WD-40 napunk, ahol kissé belemélyedtünk az "ezerfunkciós spray" rejtelmeibe. Ebben a sorozatban azonban szintén szerepelnie kell, egy korrekt sufniban ugyanis legalább annyira ott a helye, mint a kalapácsnak, a szigetelőszalagnak, vagy egy egyszerű tizenhármas csillag-villásnak.

(Nem, nem, nem reklámozunk. Aki rendszeresen olvas minket, tudja, hogy tényleg szeretjük...)

A WD-40 1953 óta ismert, a receptje azóta is nagyjából változatlan. Eredetileg vízkiszorító és korróziógátló anyagnak készült, ám az eltelt évek alatt számos egyéb, néha egymásnak teljesen ellentmondó feladatra is alkalmasnak bizonyult. Óriási előnye, hogy a felhordás után az illóanyagok távoznak, a felületen csak a kenőanyagtartalom marad. Nem agresszív anyag, a legtöbb műanyag- és fényezett felületekkel egyaránt békésen megfér, a nem odaillő anyagokat (olajsár, felületi rozsda, de akár festékköd) viszont kiválóan feloldja.

Mit jelent a WD-40?
WD-40 egy angol rövidítés:
"Water Displacement, 40th attempt". ("Vízkiszorítás, 40. próba") Ez az elnevezés egy vegyész laboratóriumi jegyzetéből származik, aki 1953-ban WD-40 kifejlesztője volt. Ez a vegyész, Norm Larsen, egy olyan formula kifejlesztésén dolgozott, amely korróziógátló -egy olyan tulajdonság, amit víz elvonásával érnek el. Norm hosszú kísérletei eredményre vezettek, amikor a 40. próbálkozásra sikerült a formulát kifejlesztenie.

Mit tartalmaz a WD-40?
Mivel a WD-40 összetevői titkosak, csak azt árulhatjuk el, amit NEM tartalmaz: szilikon, kerozin, víz, gyanta, grafit, vagy más rákkeltő illetve környezetkárosító anyagot.

Mennyi a WD-40 lejárati ideje?
Végtelen. Amíg néhány terméknek van lejárati ideje, a WD-40 olyan sokáig használható marad, hogy egy "Felhasználandó .... előtt" időpont megadása nem szükséges.

Mennyi ideig hat a használat után?
A WD-40 még akkor is hat, amikor már száraznak látszik, a rozsda és korróziógátló összetevők hozzátapadnak a felülethez. A külső körülmények természetesen megkívánhatják újabb réteg felvitelét a teljes védelem érdekében.

Hol lehet tisztítószerként használni?
A WD-40-nel eltávolítható gyanta, kátrány, ragasztóanyag, ragasztószalag a felületen lévő festék károsítása nélkül. A WD-40 szerszámok, berendezések és járművek hatékony tisztítószere. Használható a hűtőrácsra csapódott bogarak eltávolításától a szőnyegbe ragadt rágógumi kiszedéséig. Csak be kell fújni, várni és egy tiszta ruhával letörölni.

Milyen felületen alkalmazható a WD-40?
A WD-40 majdnem mindenütt alkalmazható. Biztonságosan használható fém, fa, gumi és műanyag anyagokon. Felvihető festett fém felületekre a festék károsítása nélkül. Polycarbonat és tiszta Polystyrol felületeken kerülendő a petróleum alapú termékek használata, mint a WD-40.

Használhatom a WD-40-et sportszereken is?
A WD-40 biztonságosan és hatékonyan alkalmazható minden sportszeren: kerékpárok tisztítására, zsírtalanítására, valamint láncok, váltók, fogaskerekek és egyéb mozgó alkatrészek kenésére. Használja fegyverek tisztítására és védelmére, korróziógátló és nem károsítja a hegesztéseket. Fújja be koszos kerékpárját és így megakadályozza a sár felragadását, illetve biztosítja az alkatrészek védelmét. Alkalmazza hajók fémfelületeinek korrózióvédelmére és nedvesség elvezetésére.

Milyen hajtógázzal működik a WD-40?
A WD-40-ben alkalmazott hajtógáz egy semleges környezetbarát gáz a széndioxid.

Hogyan kerülhetem el a piros fúvószál elvesztését?
Tartsa mindig szem előtt! Persze ez csak vicc volt. Tartsa a flakon peremén belül vagy ragassza vissza a flakon oldalára. A fúvószál felhelyezéséhez vegye le a fejet a fúvószárról, helyezze be a piros fúvószálat, majd tegye vissza fejet a fúvószárra a flakon tetején.

Szakemberek is használják a WD-40-et?
Igen. Autószerelők, vízvezetékszerelők, gazdálkodók, építőmunkások és karbantartók a szerszámaikkal keresik kenyerüket. Ezért ők csak olyan szerszámokat használnak, amelyek megbízhatóak. Valószínűleg ezért választják a szakemberek a WD-40-et az egész világon.

Hol kapható a WD-40?
A WD-40 a legtöbb autóalkatrész és felszerelés kereskedésekben, diszkontáruházakban és bevásárlóközpontokban, illetve barkácsáruházakban és ipari felszereléseket forgalmazó kereskedésben kapható.

FELHASZNÁLÁSI PÉLDÁK

Barkácsmunkáknál

A WD-40 a szerszámok karbantartásának elengedhetetlen eszköze. Használatával jelentősen javítható a szerszámok élettartama, biztosítható láncok, görgők, csuklók és egyéb mozgó alkatrészek folyamatos kenése. kenőanyagként biztosítja a fémrészek kopásmentes működését, a létrehozott filmréteg pedig megvédi az alkatrészeket a rozsdásodástól és a korróziótól.

Rozsdás csavaroknál

A WD-40 néhány perc alatt feloldja a rozsdát, korróziót, megkönnyítve így a csavarok kilazítását, azok állapotától függetlenül.

Kerékpárokon

Kerékpárláncon, pedálon, sebességváltó szerkezeten, a fék fémrészein használva a WD-40 nemcsak megtisztítja ezeket az alkatrészeket a nehéz zsíroktól, hanem vékony filmréteggel is bevonja a fém és a krómrészeket. Így megvédi azokat a korróziótól.

Fegyvereken

Fegyverei karbantartását is végezze WD-40-nel! Így biztosítani fogja a fegyver állandó működését, a mozgó alkatrészek kenését, tisztaságát és megvédi a szennyeződésektől.

Horgászfelszerelésen

WD-40 biztosítja az orsók problémamentes, egyenletes működését, megóvja a fémrészeket a nedvességtől. Csónakmotorok és a csónak egyéb részeinek karbantartásánál is ajánlott a WD-40 rendszeres használata.

Kerti szerszámokon

WD-40-nek köszönhetően a berozsdásodott, korrodálódott kerti szerszámok, fűnyírógépek, motoros kapák újra könnyen munkába állhatnak.

Háztartásban

Amennyiben WD-40-nel kezeli a régóta nem használt, vízkőtől beragadt, beszorult csapokat, azok újra gördülékenyen fognak működni.

Ajtópántokon

A WD-40 a nyikorgó konyhaajtók, szekrényajtók, kertkapuk problémáját is pillanatokon belül megoldja. A WD-40 ugyanis olyan kenőanyag, amely anélkül szünteti meg a nemkívánatos hangokat, hogy zsíros, vagy ragadós anyagot hagyna maga után.

Gépjárműveknél

Beázott motorok gyertyáit, érintkezéseit, elosztófejét WD-40-nel kezelve azok elindítása pár percen belül lehetővé válik. Fém felületekről elvezeti a nedvességet, így kiválóan alkalmazható elektromos motorokon és egyéb elektromos szerelvényeken.

Elektromos kapcsolószekrényen

Korrózió vagy beázás által okozott rövidzárlat elhárításában nagy segítséget nyújt a WD-40. Megelőző eszközként a WD-40 rendszeres használata biztosítani fogja az állandó tisztaságot és a folyamatos működőképességet.

(via wd40.hu)

...és ön tart otthon WD-40-et?




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr981607747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatsy 2010.01.11. 10:56:13

Persze, mindig a nagyobbik dobozzal!!!

Acmee 2010.01.11. 11:17:47

@gatsy:

Szigorúan :)

Nekünk feltétlenül elengedhetetlen :) 3év alatt kb. a 6-8. nagy flakker fogy belőle :) Egyetlen gyorsabban fogyó cuccos van a műhelyben, az a FÉKTISZTÍTÓ :DDD

De az flakonostul képes párologni :)

kuki123 2010.01.11. 11:49:50

azon gondolkoztam hogy a kocsik karosszériáját főleg ahol rohadás hajlamos miért nem fújják be

miért nem fújják be?

pickapu 2010.01.11. 12:34:08

A csempevágógépemhez gyárilag volt csomagolva.

Tommi 2010.01.11. 13:41:29

De jó is a biciklimhez. ;-)

karlmann 2010.01.11. 15:25:54

Egy apró jó tanács a WD-40 mindig eltűnő piros műanyag szárához. Létezik olyan kivitel, amelyiken ez hozzá van erősítve a fejrészhez és forgatható. Használathoz ki kell nyitni, használat után csak le kell fordítani! Nagyon praktikus és megvan az az előnye is, hogy az ilyen fejegységgel szerelt WD-40-es flakon kétféleképpen tudja kifújni az anyagot: a piros csövön keresztül az adott pontra, a másik oldalán lévő fúvókán keresztül pedig szétporlasztva nagyobb felületre.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2010.01.11. 16:42:37

Porlasztócsúcs tisztításra is. Befecskendezem a PIROS FÚVÓSZÁRRAL, üzemanyagcső vissza, amíg bíbelődök ezzel azzal, hatni hagyom. Bevált.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.11. 16:45:56

En is viszonylag sokat hasznalom.

IWiW-en nincs WD-40-et hasznalok barati kore?

Editor Bob 2010.01.11. 16:47:04

Jó-jó a WD40, de ez a cikk az elején megtett tagadás ellenére egy teleshopos reklámot idézett. Prolong cikk is lesz?:)

Igaz Juhász 2010.01.11. 16:51:05

Mi jobbat és olcsóbbat árulunk, persze nevet nem mondok.
Tudom, mindenki azt fogja mondani, nincs ennél jobb, meg minek @gatok bele...
Higyjétek el, van olcsóbb-jobb... :-))
Igaz, ez még csak úgy 20 éve van... :-))

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.01.11. 16:51:50

A WD40 _mindenre_ jó, még arra is, amire azt gondoljuk hogy nem.

Zozi79 2010.01.11. 17:01:44

WD-40 vs. Aloa Vera. Vajon mi lenne a végeredmény?

kokoro 2010.01.11. 17:04:04

Én régebben fegyver olaj sprayt használtam, de manapság ez olcsóbb.
Na a féktisztító ami még nagyon sok mindenre jó a műhelyben :-)

lally 2010.01.11. 17:05:19

Először azt írod, hogí az összetevői titkosak, majd azt, hogy petróleumalapú :)))

A hivatkozott postnál volt is erre észrevétel.

Nekem is van!

hejhó a raszta 2010.01.11. 17:09:25

a csocsó asztal csapágyai ettől siklanak a leglágyabban.
Egy magas színvonalú csocsós helyen alap, hogy van.

ziza133 2010.01.11. 17:52:38

Bicajlancra is lehet hasznalni? En olajozni szoktam.Hogy kell wd40-el? Olaj helyett ezzel fujom be a tiszta lancot? Vagy befujom, majd mikor megszaradt beolajozom? Nekem nem ugy tunt hogy a wd40 olyan jo kenoanyag lenne mint az olaj :O

Ivan Kozirev 2010.01.11. 17:58:07

Hi-hi, épp ma használtam, bejárati ajtó zárjába nyomtam bele, mert már alig lehetett beerőszakolni a kulcsot. Aztán rögtön ment mint kés a vajban. :)

na__most__akkor 2010.01.11. 18:07:03

"Ez a vegyész, Norm Larsen, egy olyan formula kifejlesztésén dolgozott, amely korróziógátló"

Az a vegyész nem egy formulát fejlesztett ki, hanem egy ANYAGOT. A formula (=képlet, összetétel, recept, előállítási szabály) nem korróziógátló, nem vízkiszorító, csak leírója az anyagnak.

Az anyag TÉNYLEG mindenre jó. Az összetétele (formulája) meg, mint tudjuk, titkos.

4TUN3 2010.01.11. 18:07:38

Akár az évszázad szerszáma címet is megkaphatná. Kalap le, föhajtással tisztelegj! :)

Két dologra azért biztosan nem jó: ablaktisztításra (bár a ragasztószalagok után maradó trutyit szépen eltünteti az üvegröl) meg ételek füszerezésére.

Wannabe 2010.01.11. 18:12:09

@ziza133: Nem jó kenőanyag, ebben csak valami 10% az olaj és a visszamaradó trutyi vonzza a port, koszt, ami jól beleragad.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.01.11. 18:12:41

Hm, fegyver karbantartásához inkább műszerolaj ajánlott, legalábbis egy fegyverzeti technikus szerint, akit erről megkérdeztem.

yeti 2010.01.11. 18:15:17

A kis piros cső használatával eléggé pontosan lehet vele célba lőni......

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.11. 18:25:19

Síkosítónak és masszázsolajnak is jó?

TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po 2010.01.11. 18:26:34

jaj má

ne tessenek má akarni átbaszarintani:

Mit tartalmaz a WD-40?
"...NEM tartalmaz: szilikon, kerozin, víz, gyanta, grafit, vagy más rákkeltő illetve környezetkárosító anyagot."

Milyen felületen alkalmazható a WD-40?
"...Polycarbonat és tiszta Polystyrol felületeken kerülendő a petróleum alapú termékek használata, mint a WD-40."

HÁMMÁ BOCSI, de most vagy nincs benne semmi rákekltő-környezetkárosító, vagy nem petróleum alapú

Mennyi ideig hat a használat után?
"A WD-40 még akkor is hat, amikor már száraznak látszik, a rozsda és korróziógátló összetevők hozzátapadnak a felülethez. "

MIIIIIII?! Ahhoz a tapadáshoz reakcióba kell lépnie a felülettel.

HAJAJAJAJJ!

Itt má megen etetnek

chrampus 2010.01.11. 18:28:02

Rc modellautóknál tapadásnövelőként is használható!A gumit futam előtt kb.5 percel be kell fújni,majd indulás előtt letörölni.Meglágyítja a felületét és utána úgy tapad mint a medvecukor!Érdekes,hogy egy kenőanyaggal azt érjük el,hogy ne csússzon,hanem tapadjon a gumi.:-)))

indapass90210 2010.01.11. 18:41:08

Ennél már csak az a jobb, amikor Csák Norrisz odaköp valahova!

nately 2010.01.11. 18:42:23

Fekete lőporos puskához/is/ használom,tapasz kenő anyagnak.Hát ehhez is a legjobb....

Gaffel-Kölsch 2010.01.11. 18:48:41

Na gyerekek ami a cikkben van az egy nagy faszsag!

Pl nem alkalmazhato biciglilancok kenesehez mert kenökepessege kicsi,
tovabba kerlek ne hasznaljatok gumik es müanyagok tisztitasara, mert ezeket megtamadja.

Igazsag szerint mindenre jo, es közben semmire sem.

Rozsdaoldasara keves, arra ott van a Caramba
Kenöanyagnak nem tul jo, arra ott van az olaj
Kontaktspraynek sem fasza mert nemmtesz jot a guminak es a müanyagnak sem
Tisztitasra semmit nem er, arra ott van a fektisztito

Hobbycelra otthon pöcsölö nyugdijasoknak arra talan lehet hasznalni

Zrinyi2 2010.01.11. 19:04:49

WD-40 a lovagok dezodora.
Én ezt használom fellépés után a páncéljaim védelmére.

Sanyiii 2010.01.11. 19:07:20

Ha mozog de nem kéne neki = Duct Tape
Ha nem mozog de kéne neki = WD-40

SztupY · http://sztupy.hu 2010.01.11. 19:24:51

Én egyszer a kontakthibás számítógépalaplapomat fújtam be tetőtől talpig WD-40-el. Kicsit "zsíros" lett utána, de legalább ment még vagy egy évig!

Iustizmord 2010.01.11. 19:29:09

én egy (de csak mosószeres vízzel, és NAGYJÁBÓL) megtisztított svájci bickát kezeltem vele

TRAGIKUS eredménnyel, alig lehetett mozgatni a pengét, konzervnyitót, stb. valami érthetetlen oknál fogva tkp egy grízes felületet alkotott a cucc a forgópontok körük, és nem és nem és nem volt jó. még fél és múlva i piszlkáltam ki kis wd40 galacsimokat mndenhonnan.

mit rontottam el???

tbs1001 2010.01.11. 19:37:53

svejcibicskát TILOS kenőanyaggal támadni

tisztavíz

supermatic 2010.01.11. 19:42:35

annyit tudok mondani h a nicro k-4 ultra nekem szinte minden felhasználásra jobban bevált. kenésre nem az igazi de azért a wd40nek sem ez a fő profilja

Autszajder 2010.01.11. 19:55:29

Én darázsirtásra használtam. Nem szerették...
Nem mondom, van ennél jobb is, de az kb. ötször annyiba kerül.

Pelydzs 2010.01.11. 19:56:36

Kerékpárra kenés céljából SZIGORÚAN TILOS!!!

A benne lévő petróleum felpárolog és gyakorlatilag egy vékony filmréteg keletkezik a maradék kenőanyagból, ami nem elegendő a mozgóalkatrészek kenésére!
A bicajra nyáron alkohol alapú száraz kenőanyag kell, ami felszedi és kipergeti a port. Télen vagy vizes használatnál pedig sűrű, speciális kenőolaj, ami taszítja a vizet!

Uff, én beszéltem!

Tsaby601S 2010.01.11. 20:25:37

1998-at írtunk.
Új munkahelyen kezdtem karbantartási művezetőként egy újonnan induló gyárrészlegben.
Első anyagrendelő laponon 2 gyűjtődoboznyi 400 ml-es WD-40 is szerepelt.
Az anyagbeszerző megkapta a papírt, majd megkeresett: "Ez meg mi a fene?" kérdéssel :)
Elmondtam neki és azt is, hogy hol van a városban az a hely, ahol akkoriban egyedülálló boltként kapni lehetett a városban.
A srácoknak nagyon tetszett. Hamarosan a régi művezető szakik is felfigyeltek rá és rendelték utána nyakló nélkül :)
Remek anyag, de azért mindent ez sem tud!

Tsaby601S 2010.01.11. 20:26:47

@tbs1001: Ott a pont. Kis szappan még belefér.

mobo 2010.01.11. 20:35:13

Központi jobb első hidegben nem nyitott. Kárpit le, wd40 be, kárpit vissza, azóta mínusz húszban is mint a vaj!

Iustizmord 2010.01.11. 20:43:13

@tbs1001: ez egy 15 éves berohadt darab vót (kb 7-8 évig fiókban állt, használatlanul).

mi a recept, TISZTÍTÁS, FELÚJÍTÁS, OLAJOZÁS CÍMSZÓ ALATT?

Lxa 2010.01.11. 20:59:23

én a pörköltbe is teszek egy kicsit.... annyira jó... :)

a petya 2010.01.11. 21:18:07

Análszexhez sikosítónak?

a petya 2010.01.11. 21:20:40

wazz, Tiboru már lelőtte :(

Sajti - Audiklub 2010.01.11. 22:16:20

WD-40, WD-40
Gyerekkoromban a csapból is a WU2 folyt -> borsa.hu/kepek/cikk_kep/1222955624wu2.jpg

De már akkor is kevertem a WD-40 -el néha néha...
Végül is a kék és sárga kombinációja mindkettő -> www.northarvestbean.org/html/images/09-18-06%20wd-40.jpg
Mindkettő amolyan univerzális megoldásnak tűnt.
Egyszer ki kéne próbálni, hajmosásra is alkalmas vajon???

Ezek után még mire lehet jó???
Netán erre? -> 2.bp.blogspot.com/_aVFY86jzx7Y/RpEvlK3GjMI/AAAAAAAACA0/GhkwJL28ooc/s400/wd40zip.jpg

Rocko- 2010.01.11. 22:17:50

@Sajti - Audiklub: várjuk a teszteredményeket, minden felhasználás terén. :)

Szendwich 2010.01.11. 22:23:12

Izé, ez a post már volt. Vagy én jöttem vissza a jövőbe? :)

tomnemtom 2010.01.12. 10:16:04

egyszer már akartam használni, épp nem találtam sehol ( egy 25ml-es van csak, lehet, mégkisebb )
amúgy qrvajó.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.14. 23:28:18

Ez végülis nem illatosított gázolaj spray?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.14. 23:31:56

@Sanyiii: Az amerikai életérzés eszenciája :)
süti beállítások módosítása