Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

A hét szerszáma - Pattex pisztoly

2010.01.25. 08:00 | prokee | 18 komment

Címkék: ragasztópisztoly a hét szerszáma tow pattex pisztoly

Ismét egy magyaros név. Valójában szimplán ragasztópisztoly névre hallgat, de a rotringceruza mintájára mindenki, akitől valaha említeni hallottam, pattexpisztolynak hívja.

Működése rémesen egyszerű, A pisztoly felmelegíti a hátsó felébe dugott (khmmm...) lágy műanyagrudat, a "ravasz" megnyomásával pedig kipréselhetjük az olvadt anyagot a pisztoly csőrén. Ilyenkor az anyag roppant képlékeny, jól tapad, jól formázható - bár utóbbit lehetőleg ne az ujjunkkal végezzük! Nem éget, de kellemetlenül forró.

A pisztollyal gyönyörűen rögzíthetjük a hangszórókábeleket a kalaptartó aljára, vagy a betekert lemezcsavarok "szúrós" végére készíthetünk egy szúrásgátló pamacsot. Alkalmas eltört műanyag elemek "utókezelésére" is, a pillanatragasztóval gyógyított varrat hátuljára rezgéscsillapítóként kenjünk fel vékony réteget a pisztolyból!

Kiváló megoldás bizonyos esetekben különböző műanyagelemek egymáshoz rögzítésére is: nekem a rádió USB-aljzata ezzel kapaszkodik a (nálam nem létező) klímakapcsoló gyári helyére.

Igen szeretik a virágkötők is, a csokrok, asztali díszek, koszorúk összetartására használják. Kedvelt eszköze a modellezőknek is, nem látható helyeken gyakran ezzel fixálják az alkatrészeket. A műanyagrúd kitűnő szigetelőanyag is, így az elektronikában (és persze az autóvillamosságban is!) is közkedvelt.

...és ön használ ilyet? ...és mondja csak, mire?




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr911698872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biker_kolee 2010.01.25. 08:41:16

Van idehaza, de még személyes célokra nem volt hasznosítva. Majd ezután. :)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.25. 10:05:27

Nekem is van, de a kipróbáláson kívül még nem volt használva. Nem ismerek olyan modellezőt sem, aki használná.
Epoxigyanta hívő vagyok, össze sem hasonlítható a ragasztópisztollyal.
Ez a pisztoly a virágkötők szerszáma.

(ha van usb bemeten egy rádión, akkor miért nem a rádió előlapján van? vagy ha mégis külön van, akkor miért vesszük meg? azért, hogy fúrhassunk?)

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.25. 10:07:56

MK412:
Egészen egyszerűen nem tetszik, ha az előlapon foglalja a helyet. Egyszer nézd meg, egész pofás így.

sikegy 2010.01.25. 10:38:38

Autóban nem feltétlenül célszerű használni. Volt vele tapasztalatom, műanyagok rögzítéséhez használtam; és a hőmérséklet ingadozást nem igazán bírja márpedig egy autó belsejében gyakori a nagy hőmérsékletkülönbség is. Nyáron a 60 fokos naponfelejtett kocsiban megnyúlókásodik, télen meg rideggé válik és törik szóval teherviselésre csak korlátozottan alkalmas.
Taknyolni, tákolni persze tökéletes de minőségi munkára alkalmatlan.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.01.25. 11:10:56

Próbáltam többször ragasztani vele. Egyetlen dologhoz lett jó: légszűrő szivacsot összevarrni.
Másra, fémre, egyéb dologra nem tudtam használni. Mire a két ragasztandó alkatrészt összenyomnám, megdermed a cucc.
Műanyagot ragasztani a kétkomponensű dolgok jók, legyenek folyékonyak vagy szilárdak.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.25. 11:59:07

@bervas:

Ha valaki erősen akar ragasztani műanyagot vagy fémet, akkor csakis az epoxigyanta jó rá. Ha a felület úgy kívánja, lehet üvegszövettel erősíteni. Amit így ragasztottam meg eddig, az a mai napig is jó.

A ragasztópisztoly tényleg csak hangfalkábel felpöttyintésére és virágkötőknek való. Férfiember ilyet nem használ.

Kifordított kacagány 2010.01.25. 13:50:43

a pontiac hűtővíztartályát az előző tulaj ilyen csodával reparálta meg. tök jól megfelelt a célnak, amíg meleg vizet nem kap, ami azért elég sanszos arrafelé. jól bírta, csodálkoztam is nagyokat mikor kiderült, fél évet biztos jártunk vele, míg egyszer csak elfolyott.

pickapu 2010.01.25. 14:54:14

A laminált parketta szegőjét jól ragasztja a gipszkartonfalhoz...

arthur877 2010.01.25. 16:38:17

Én itthon használok FBS-t, epoxil gyantát üvegszövettel vagy anélkül, vasgittet, üveg ragasztót, pálma tex-fix-et, forrasztó pákát, hegesztő pisztolyt, de bizony néha ez a ragasztó pisztoly bizgera az egyetlen dolog, amit ahhoz az anyaghoz éppen el tudok képzelni! Már nem is tudom, mennyi készlet utántöltőt használtunk el már... :D

nyuszy 2010.01.25. 18:21:13

Érdekes, hogy van jó néhány ismerősöm is, aki hívő, meg nekem is van ilyenem, de soha nem hallottam a "pattexpisztoly" kifejezést, életemben először itt találkoztam vele most. Felénk ragasztópisztolynak hívják.

Egyébként drótokat rögzíteni tényleg jó lehet, bár kevés olyan hely van, ahová sem az oldószeres ragasztók nem jók, sem a szilikonok.

yeti 2010.01.25. 18:46:03

Én sem hallottam még ilyen néven,pedig nagybátyám a Henkelnél dolgozik a ragasztó részlegen.

zalkapone 2010.01.25. 18:56:11

Utoljára terepasztal készítés közben használtam. Jól megfogta a kis fákat, és egyéb tereptárgyakat!

Kifordított kacagány 2010.01.26. 08:24:39

felénk is ragasztópisztolynak mondják, de hallottam már a címben szereplő kifejezéssel is emlegetni. ezen nem kell problémázni, a név lényegtelen, azt úgyis elfelejti a magamfajta szenilis júzer:)
egyszer megfordult a kezeim közt pár darab pc maradvány, amiben a monitorvezérlőt ilyennel rögzítették a foglalatba. meg is mutatkozott rögtön a legnagyobb előnye, miszerint nyom nélkül eltüntethető a felületről. minél hidegebb, annál inkább. szövetből viszont csak ecetes ollóval. egyszer bent felejtettem a lada hátsó ülésén, amibe szépen bele is olvadt az első melegebb nyári napon(dobhattam ki egy fél zacskó ragasztót). örök emléket hagyott maga után a védőhuzaton egy helyes kis lyuk formájában(na jó elég nagy lyuk lett).
ja és mindenféle ragasztóval lehet kombinálva használni, ideiglenes rögzítésre, amíg a ragasztó meg nem köt. meg még forrasztásnál is szoktam használni, mikor a két kezem nem elég(oda mindig legalább 3-4 kellene). tudom egyszerűbb lenne venni egy kis műszerészsatut.

goes 2010.01.26. 17:47:46

Van neki egy szép angol neve, "Hot Melt"-nek hívják és ezer féle van belőle. Van olyan, ami csak 120-140 fok környékén kezd folyni. Egyébként az kábelvégekre "ráöntött" csatlakozók is hot meltből vannak, csak feketére vannak színezve és magasabb hőfokon olvadnak. Van olyan, ami egész kopogós műanyag lesz, ha lehűl, de puha gumiszerű is létezik. Ki, mire szeretné használni.

Krisi 2010.01.26. 23:42:14

pattex pisztoly elnevezéssel még én sem találkoztam ezelőtt, én is csak hot melt-ként vagy simán ragasztópisztolyként ismertem.

műanyagok ragasztására jó, már használtam nem egyszer, főleg elektromos cuccoknál. viszont a nagyobb erőhatásoknak nem áll ellen semennyire, meg a hőt se szereti. igazi kókány segédeszköz, mint a szigszalag :)

ahha 2010.01.27. 08:21:00

Felénk a plasztikusabb takonyágyú kifejezés terjedt el.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.28. 21:05:31

Jó cuccos, csak semmi teherbírása nincs sajna. Meg ha egy picit is piszkosnak hat a felület, nem tapad.

gatsy 2010.02.08. 14:12:51

Utoljára a műszerfalamon baloldalon elhelyezkedő apró-tartó próbáltam ragasztani vele, de hatástalan volt.
Mivel a kocsiban (Lacetti) mindehol hasonló műanyagok vannak itt fel is adtam a használatát.
süti beállítások módosítása