Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Egy frissítőt?

2008.09.17. 14:00 | prokee | 10 komment

Címkék: közlekedés kresz

- Tudja ön pontosan, maximum milyen sebességgel közlekedhet a lakó-pihenő övezetben?
- Tudja ön pontosan, mi a maximum és minimum sebesség vasúti átjárón történő átkelés közben?
- Tudja ön pontosan, milyen járművek haladhatnak folyamatosan a kettőnél több forgalmi sávval rendelkező, párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest legbelső sávjában?
- Tudja ön pontosan, hogy a lakott területen, az úttesten álló, elromlott jármű mögött hol kell elhelyezni az elakadásjelző háromszöget?
- Tudja ön pontosan, hogyan kell közlekedni a többsávos körforgalomban?

A megfejtéseket nem árulom el - ez ugyanis nem egy játék. Sőt, nem játék !

Persze utána  lehet nézni, van az a bizonyos száraz szöveg, az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. Tudják, köznapi nevén a KRESZ. Ismerős kell legyen a legtöbbüknek, legalábbis akinek jogosítványa van.

Ha ön legalább két kérdésre nem tudja pontosan, nem alkalmas a biztonságos közlekedésre! Nincs erkölcsi alapja arra, hogy a feleségét, gyermekét hurcolja autójában. Sőt, egyedül sem ülhet  bele nyugodt lelkiismerettel, mert nem képes a saját és mások testi, de legalábbis autója "karosszériális" épségének megőrzésére.

Persze teljesen normális dolog, ha csak nagyjából ismerős a drága, mint egy rég nem látott nagybácsi. OK, hogy a haja sötét, és kissé duci az öreg, de vajon milyen színű a szeme? Hiszen Uncle Kresz rég volt vendég nálunk, 10-20-30-40 éve is van, hogy találkoztunk vele utoljára. (Teszem hozzá csendben, hogy a kétnapos jogosítvánnyal rendelkezők sem tudják sokszor. Vagy nem akarják, mert hiszen "a többiek is úgy csinálják" -omm)

Arról nem is beszélve, hogy igen megváltozott az elmúlt évek alatt.  Megvan a haja, de szinte teljesen ősz, a háta is hajlott kicsit, pár paragrafusa kilóg, itt-ott fogyott keveset, máshová pedig felszedett.

Most, hogy ennyi év után újra látjuk, vegyük szemügyre kicsit! Igen, sok apróság megváltozott, pár tételnek pedig az emléke kopott meg. Érdemes volna feleleveníteni az emlékeket, ugye?
Persze a nagybácsi maximum megsértődik, és újabb évtizedre megszabadulunk tőle. A KRESZ viszont nem túl megbocsájtó. A fakuló emlékek megszabadítanak pár tízezer forinttól,  egy-két lámpabúrától, egy hétre való két lábon járástól, egy kéztől, egy gyermektől, egy családtól, két családtól... Épp amennyire szerencsénk van, vagy amennyire megfakultak az emlékek.

A legjobb esetben persze csak a nyugod lelkiismerettől szabadít meg - de ez sem kevés. Nem volna érdemesebb felfrissíteni azokat a fakuló emlékfoszlányokat ? Utánanézni annak, amiben nem vagyunk biztosak. Hazaérve feldolgozni azt a szituációt, amin összedudáltunk azzal a fehér Daewossal - hátha mégis neki volt igaza.

Ön, mélyen tisztelt olvasó, vagy ha megengedi, hogy így nevezzem, sofőr úr(hölgy), aki ezeket a sorokat olvassa, igen nagy valószínűséggel rendelkezik valamilyen internet-eléréssel - vagy egy ismerőssel, akinek van nyomtatója. Szeretném, ha tudná, az internet nem csupán az iwiwről és klassz autós képekről meg videókról szól. Egy rakás hasznos dolgot lehet még megtalálni rajta. Tetszik még emlékezni a fentire?

KRESZ

Friss, ropogós, aktuális, fogyasszuk !

...és ha átfutja, néha meghökken kissé, mennyi mindent felejtett, már egy hangyányival előrébb tart. Talán azt is megérti majd, mi olyan furcsa ebben az idézetben:

"A taxis az MTI-nek telefonon elmondta: minden nap megáll a Villányi útnál, a buszvégállomásnál, ahol ugyan ki van téve a "Megállni tilos!" tábla, de várakozni lehet."

 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr75666753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.09.17. 14:08:20

én is rég tervezek egy postot a KRESZ tévhitekről.
ilyenekről, mint: "tilos kereszteződésben előzni" és társaik

Botka 2008.09.17. 15:09:25

Hát most én is meglepődtem... Nem gondoltam volna hogy Kapaszkodó/lassító/gyorsító sáv esetén nem kell jobbra tartani. (3) bekezdés hivatkozik (2)-re.

Ezek szerint (prokee te ismered az utat) Érd után 6-oson kifelé az emelkedőn felfelé mind1, hogy melyik sávot választom?

(2) Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, kerékpárral, állati erővel vont járművel, kézi kocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók.

(3) Az autóbuszöblöt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodó sávot, a gyorsító és lassító sávot, valamint a kerékpársávot a (2) bekezdésben említett jobbra tartási, illetőleg az úttest jobb szélén való haladási kötelezettség szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.

piettro 2008.09.17. 15:34:08

Nem kell ennyi kérdés. >>Magyarázza el, mi a "jobbkéz-szabály", és mikor kell alkalmazni

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.09.17. 17:44:33

Botka:
Hoppá, vissza kellene emlékeznem, hogy az vajon kapaszkodósáv-e...
Ismerem, de ritkán járok ott. Ha nem tévedek, ez van az elején:
net.jogtar.hu/jr/gen/gp2_1_97500001$BKPM__20_118$BBMP_0.png
...akkor pedig kapaszkodósáv, tehát nem kell jobbra tartanod.

mercurius 2008.09.17. 17:47:19

körforgalom... belépés, elhagyás, elsőbbség, kivételek....

ezen is ki lehetne rúgni pár embert a vizsgán, már ha lenne. ...

Avtopálya, kötelező jobbratartás, akármilyen akárhányszámjegyű út dinamikus jobbratartás...

én itt szoktam pallérozni. tanulságos... ritkán hibátlan.

www.oj.hu/non-stop_autosiskola/login.php

Rocko- 2008.09.17. 19:14:41

Botka 2008.09.17. 15:09:25
az kapaszkodósáv, nem kell jobbra tartani.
(= akinél lasabb vagy, az tuti idegbajosan megelőz jobbról.)

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.09.17. 19:47:49

...vagy balról. Ritkán vagyok arra, de olyankor minden második alkalommal valaki a záróvonalon szembesávban előz.

Rocko- 2008.09.17. 20:22:33

ez lefelé sokkal izgibb. saját tapasztalat
(aki nem ismeré: fel 1+kapaszkodó sáv van, lefelé meg csak egy, de záróvonallal ugye.)

mondjuk az az érdekes, h minimum sebességhatárt én ott nem láttam, csak maximumot. persze ha az ember büntethetően átlépi, az is kevés egyeseknek.

apamacko 2008.09.17. 21:02:58

Én a vasúti átjáró+kettős záróvonal kombó esetén előzőktől venném el a jogsit.
Minden reggel és délután tapasztalom a 62-es úton Székesfehérvár határában.
Pedig senki nem megy 40-el, ha pedig igen még azt is tolerálnunk kéne nem ?? :-)

szélvész76 2008.09.17. 22:05:02

ez nem csak nálunk van így
ausztriában ha fél óráig megy előtted de a megengedett legnagyobb
tempóval ,akkor ha a fene fenét eszik akkor se fog kimenni előled
jobbról meg senki nem mer előzni,mert bárhol mehet civil rendőrautó
kamerával radarral valutaátváltóval és bankkártyaolvasóval volt már szerencsém velük,de meglepően normálisak.
süti beállítások módosítása