Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Vadveszély az utak mentén

2008.11.04. 09:00 | Tommi | 19 komment

Címkék: vadak közlekedésbiztonság lánglovagok veszely vadveszély

Történt nemrégiben egy érdekes eset. Egy szarvas kötött ki egy autó utasterében a 88-as főúton. Mivel nem akarom a lánglovagok.hu teljes hírét idemásolni, ezért itt olvassák el, ha még nem tették.

 

Mindezt azért írom, mert személyes tapasztalatom is van állatelütés ügyében. Édesapám ugyanis közel másfél éve Tapolcáról Nyirádra menet, 90-es tempónál elütött egy szarvast. Óriási szerencséje volt, ugyanis a Samara "A" oszlopa megfogta az állatot, így édesapámnak semmi baja nem lett, a szarvast viszont másnap döglötten találta meg a helyi vadásztársaság vezetője a kukoricamezőn. Szerencsénkre fizetnünk nem kellett az állatért, mivel a baleset idején még élt, hiszen elmenekült a helyszínről, azonban sajnos a mi kárunkat sem térítették meg.

Édesapám így mesélte el a történteket: "Jöttem hazafelé a munkából este 9 óra felé. Már elhagytam az újdörögdi laktanyát is, meg az utána következő erdő mellett is elhaladtam, amikor az erdő utáni repceföldről egy hatalmas testet látok az autó felé haladni a levegőben. A következő pillanatban már hallottam a koppanást, ahogy a szarvas patái a motorháztetőhöz értek, majd egy tompa puffanás, és az autó lelassult, engem pedig szorított a biztonsági öv. Megálltam, de addigra az állat már elfutott. Még láttam, ahogy átrohan a túloldali kukoricásba. Én kiszálltam, felmértem a károkat, majd megkerestem a rendszámtáblát, mivel azt is sikerült lerúgnia a szarvasnak. Zseblámpával nagyjából felmértem, mi történt az autóval, majd beültem, megmozgattam a kormányt, majd miután megállapítottam, hogy a futóműnek valószínűleg nem lett baja, próbáltam indítózni. Ez azonban már nem sikerült, így segítséget hívtam." - Később derült ki, hogy zárlatos lett az autó.

A történetünket azért írtam most le, mert itt van az őszi párzási időszak, amikor a vadak vonulnak egyik területükről a másikra, egymás társaságáért. Illetve most kezdenek a télre felkészülni, ezért élelem után kutatnak, így sokszor előfordulnak az utak mentén,  valamint sokszor keresztezik is azokat.

Ez azonban nem csak a szarvasokra és az őzekre vonatkozik. Sokszor láthatunk az út mentén rókákat, vaddisznókat, de kóbor macskákat, kutyákat is.

Remélem, ez a bejegyzés felhívja a figyelmet arra, hogy az utak mentén bizony sokkal több veszély leselkedik, mint ahogy azt gondolnánk.

Vigyázzunk, nehogy ez történjen:

  

Grafitember egy remek folytatásos poénképregényt ütött össze ezzel a témával kapcsolatban, de azért ez az egész közel sem vicc. 1. rész, 2. rész.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr4745553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kifordított kacagány 2008.11.04. 09:57:10

eddig egy fecske, egy kutya és egy őz a családi repertoár. úgy érzem mindegyiket olcsó megúsztuk(semmi, lepattogott a festék, rommá tört a lökös, meg az egyik fényszóróbúra). legtöbbször kivédhetetlenek, csak a szerencsén múlik, lesz-e baleset vagy sem. és ezen az sem változtat, hogy lassan, vagy gyorsan megyünk. bár az utóbbi variációnál egész biztosan nagyobb lesz a rombolás mértéke.

Kifordított kacagány 2008.11.04. 09:58:36

azért az nem semmi, ahogy a képen beköltözött a róka a motortérbe.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.11.04. 10:07:01

Ezért jó találmány a jiőerekben (is) lapható 250 forintos vadriasztó síp.
Nemegyszer láttam vadat visszafordulni az út széléről. Feltételezem meghallotta a síp hangját. Az ára nem tétel, viszont akár többszázezres javítástól menthet meg. Érdemes használni.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.11.04. 10:08:21

jiőerekben = hiperekben
tanúlság: olvasd el a kommentet mielőtt elküldöd... :)

ZsZ 2008.11.04. 10:14:08

Faterom hivatásos vadász, úgyhogy én is láttam már pár ütött őzet. Volt pl. egy rendőrségi golfIII, aminek a jobb első fényszórójából állt ki az őzike derékban megtörve. Legközelebbi élmény egy kismadár volt, aki úgy gondolta, h átér a kerék előtt. Sajna nem sikerült neki.
Sokat vezetek éjszaka és bizony olyankor figyelni kell. Ha meglátod az út szélén az állatot, lassítasz refi le, duda. Eddig bevált, mindig megfordultak a szarvasok.

ZsZ 2008.11.04. 10:16:58

A vadriasztóval egyetlen probléma, h 80-90-re van belőve a hangja. A BMW is legalább 120-140-nel csapta el az állatot.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.11.04. 10:24:46

Kisebb sebességnél is láttam visszafordulni állatot. Legalábbis az egyik egy vasúti átjáró előtt volt. Ott meg nem száguldozunk :)
Fácánra meg szerintem hatástalan :(
Múltkor csíkot húzott a farktolla a koszos szélvédőre

ZsZ 2008.11.04. 11:19:54

A fácán meg a nyúl az tényleg para, nem nagyon lehet kiszámítani, mikor ugrik fel vagy vált irányt. Nincs hozzászokva ahhoz a sebességhez amivel közeledsz és azt hiszi még épp átfér...

Kifordított kacagány 2008.11.04. 11:44:15

Manodesign 2008.11.04. 10:07:01
azért ne bízz túlságosan a vadrisztó sípban se. ha az állat megijed(márpedig megijed tőle) akkor irracionálisan cselekszik és minden esélyed megvan rá, hogy kiugorjon eléd a menekülési vágyában. azt pedig, hogy merre menekül legfeljebb a terepviszonyok határozzák meg, nem a síp.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.11.04. 12:01:59

Persze, ha látok egy vadat lelassítok. Nincs "vadrács" az autómon, és nem szeretném, ha benézne a szélvédőn :)

oggy 2008.11.04. 12:23:39

Jó rég ,motorral ütöttem el szarvast, utassal, 90-es tempóval.. az kemény volt!Aztán még volt egy szép vaddisznóm autóval, kocsi eleje ko. A vadriasztó síp meg szart sem ér, jó ideig használtam (mivel sokat jártam a déli határszélre, ahol rengeteg a vad) úgy mászkáltak át előttem az őzek és a szarvasok az úton mintha nem sípoltam volna ezerrel.Egyébként ezen a részen láttam egyszer egy több száz állatot számláló őzcsordát áthömpölyögni közvetlen előttem az úton, fényes nappal.Félelmetes volt!

Auto-InterCont 2008.11.04. 12:42:22

´´itt van az őszi párzási időszak, amikor a vadak vonulnak egyik területükről a másikra élelem után kutatva´´
Ha élelelm után kutat, azt megteszi mindenkor, párzási idoszakon kívul is, ilyenkor a párzás miatt keresik egymás társaságát és ész nélkul képesek átvágni mindenen. Az egyetlen dolog, ami miatt utálom az éjszaki vezetést, az pedig a vadak. Nyílván refi le, duda, fék, de nem mindig hatásos. Mikor meglátod a vadat, lehet, hogy már késo. Én rendszerint dudálok egy párat a vadveszélyt jelzo tábla kornyékén és lassítok. Kulonosen figyelek, ha az út mellett kukorica, napraforgó, vagy egyéb magas állomány van, de minden betakarítatlan teruletrol és erdoból is eloléphet bármilyen vad.

yenoee 2008.11.04. 12:43:14

A BMW-be szerintem inkább egy németjuhász, vagy valami nagyobb kutya gyűrődhetett be. A róka kisebb.

Auto-InterCont 2008.11.04. 12:54:26

Szerintem meg a BMW elorelátóan úgy tesztel, mint ahogy a repulogépek szélvédojét szokták. Surített levegovel belelonek mindenféle állatot. Igaz a repulokbe leginkább madarakat szoktak, ott ritkábban találkoznak szarvassal.

loláb 2008.11.04. 13:06:44

Én még semmi "keményet" nem ütöttem el szerencsére, csak egy cinkét, de azt motorral (illetve vállal).
Múltkor viszont Budakeszinél az előttem haladó ütött el egy vizslát, szegénynek olyan keserves hangja volt...Illetve nem is elütötte, hanem szabályosan átment rajta, a hátsó kereke alól szedték ki.

Tommi 2008.11.04. 15:47:07

Auto-InterCont 2008.11.04. 12:42:22

Igazad van, mindjárt javítom...

apamacko 2008.11.04. 20:46:28

Egy unokatesóm tesztelte le a Fiat Tipo-t egy őzzel(szarvassal?).
Az autó tk. lett és az állat is. Ő megúszta ép bőrrel !
Aztán meg vele akarták kifizettetni az állatot mert kint volt a vadveszély tábla. Csak ott volt a bökkenő, hogy az út egyik oldalán jó pár száz méterrel előbb volt vége a vadkerítésnek mint a másikon !
Így az útra tévedt vadak nem tudtak a másik oldalon lesétálni hanem az úton sétálva (útra ugorva) keresték merre az út tovább!
Hát ez nem épp éleslátásra utaló vadgazdálkodás ugye?

Kifordított kacagány 2008.11.04. 21:30:37

csak akkor fizettethetik ki, ha bebizonyosodik, hogy nem tartottad be a kresz szabályait(még akkor is, ha a helyszínen pusztul el az állat). ha mindkét fél betartja a szabályokat, akkor egyéni felelősségvállalás van és mindenki fizeti a saját kárát.
a vadveszély tábla nem kötelez arra, hogy lassabban menj, csak figyelmeztet, hogy számíts az áthaladó vadakra. az unokatesód vagy gyorsan mehetett, vagy nem szabályosan járt el az esetet követően, azért próbálkozhattak.
vagy eleve azért, mert ők tudták, ha ő támad elsőnek akkor bizonyítható a társaság felelőssége a kerítés miatt és így nekik kellene fizetniük(ugyanis ha ők hibáznak, ők fizetnek). így, hogy elsőnek támadtak, az unokatesód még örült is, hogy megúszta.
süti beállítások módosítása