Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Autós éttermek

2008.12.30. 12:00 | Lowtyo | 26 komment

Címkék: kaja autó étterem büfé csárda

Be kell vallanom, nem vagyok nagyon képbe autós éttermek, csárdák, gyorséttermek terén. Feleségem 5 rétegű tojásos-sonkás-csípőspaprikássajtos-pritaminpaprikás szendvicse veri az összes gyorséttermi hamburgert és egy mekcsiken árából kb. egy teszkószatyornyi adag jön ki, és nagyon nehezen szánom rá magam, hogy egy autós étteremnél, csárdánál megálljak fél, vagy egy órára, hogy rendes főtt ételt egyek. Ezt inkább meghagyom estére, otthon a családdal, nyugodtan, kibeszélve az egész nap történését, hallgatva pici lánykám csacsogását, esetleg egy jó bort kibontani a vacsora mellé, vagy evés előtt egy kupica pálinkával rendbe tenni elromló félben lévő gyomromat. Egyszóval nem sok jó éttermet tudok mondani, de majd a többiek, meg bízom benne, hogy kommentbe is jön jó pár kihagyhatatlan hely.

Sosem állok meg enni útközben. Ha rövid útra megyek, minek? Ha hosszúra, akkor úgyis kell tankolni is, benzinkúton pedig mindig van Bake Rolls.

Fokhagymás, nyilván. (rendőri igazoltatás ellen kiváló lehet - Rocko) Nem azért, mert a reformétkezés híve vagyok, szimplán szeretem.

Persze kocsiban, máshol nem. Praktikus, finom, elveszi az éhséget. Ja, és nem kell álló helyzetben fogyasztani, mint a pacalpörköltet, vagy a mákos nudlit.

Hozzá tonik, überfasza. Legalább 10 éve ez az úticsemegém.

- prokee -

Pár napja át kellett ugranom Szentlőrincre. Hamar elintéztem, amit akartam, indultam volna haza, de olyan hangosan kopogott a szemem, hogy meg kellett állnom megnézni, nem véletlen a motorral van-e valami probléma. Felhívtam a feleségemet, hogy milyen ebédre számíthatok, ha hazaérek, mert 20 kilométer nem a világ, francnak pénzt költeni, ha otthon sült csülök, vagy pisztráng vár, de a spenót-tükörtojás kombó nem tűnt túl vonzónak. Ha pedig Szentlőrinc, akkor Hamburger sziget.

A hamburgernek elég vegyes a megítélése Magyarországon, főleg a fiatalok körében trendi ejtőzni egy gyorsétteremben, az idősebbek pedig általában rühellik. A mekdonáldz féle talponállókért ér sem rajongok (francért kenik előszeretettel minden szendvicsükbe azt a rohadt majonézt), de úgy általában a „hagyományos” hamburgereket kedvelem. Azokat az időket idézi, amikor gyermekként nagy ritkán találtunk olyan lacipecsenyést is a vásárcsarnokban, aki az új idők szelétől összekócolt hajjal, fel merte venni kínálatába ezt az Amerikából (akkor még a gyűlölt kapitalizmus fellegvárából) becsempészett, ottani nemzeti étket és én izgatott gyermeki tekintettel kértem meg apámat, hogy kolbászzsír helyett, had kenjem össze ruhámat az óriási zsemléből kifolyó paradicsomos szósszal. A hagyományos nálam cirka ezt jelenti, hatalmas, édeskés, puha hamburgerzsemle, salátalevél, húspogácsa, meg mindenféle okosság bele, sok hagymával, ketchuppel. Maffia, így nevezik Lőrincen, van benne az előbb felsoroltakon kívül gomba, uborka, sonka és sajt.

Persze van még vagy 40 féle másik hamburger is, nehéz olyan összeállítást találni, ami nem szerepelne az étlapon. Ha mégis sikerül, természetesen elkészítik, és nem kell tartani attól, hogy beleköpnek a válogatós kuncsaft szendvicsébe, egyrészt mer nem olyan hely, itt még fontos, hogy a vevő érezze, azt kap, amit szeretne, másrészt, mert úgyis látnánk.

Átlagosan 400 forintból kijön egy jól felszerelt hamburger, az előbb említett is pont ennyibe kerül, jó 3-400 forinttal olcsóbb, mintha egy hasonló méretűt kérnénk valamelyik amerikai gyorsétteremben. A 6-os útról jőve a villanyrendőrnél Szabadszentkirály felé kell fordulni, aztán az útról már látni a pirinyó épületet, de ha bármelyik Szentlőrincit megkérdezzük, biztosan tudni fogja, merre van.

Jó, rendben, hamburger-fronton azért én is labdába tudok rúgni. Kedvenc, és egyetlen, mai napig látogatott gyorsbüfém a Badi Hami Csepelen (vágod, hamburgeres, honlappal!).

Akkor szoktam ide, amikor még fiatal voltam, és bohó. Hajnalonként, az éppen aktuális éjjeli mulatságból hazafelé jól esett a sok elfogyasztott kólát, ásványvizet, gumibogyószörpöt, bérescseppet felitatni valami forró kajával. Csepelen landolva a Karácsony Sándor utcában rakott le a 179É busz, vagy, ha már nagyon korán volt, akkor a HÉV. Innen igen rövid sétával érintettük a Badi Hamit, és az éjszakáról megmaradt aprópénzt összevakarva arcunkba toltunk egy ezeremeletes Piedone-hamburgert.

Mostanában ritkán járok Csepelen, de Trabant-, Volga-, Bogár-, vagy bármi más rendezvényről hazafelé Tündérem mindig a fülembe búgja: Nem eszünk egy jó hamburgert? Ilyenkor valami véletlen folytán mindig Csepel felé kerülünk.

- prokee -

Tenném hozzá, hogy McDonaldson kívül ez az egyetlen elérhető gyorsétkezde a kistérségben.

Rocko

 

Hazafelé megpillantottam még egy ismert falatozót, a Markó Csárdát. Sokan választják ezt a helyet, hogy éhségüket valami magyaros meleg étellel csillapítsák. Van gigantikus méretű parkoló, ha elmentünk mellette mindkét irányból visszafordulhatunk, sok fejtörést senkinek nem fog okozni a megközelítése. Nagyjából a 210. kilométer tábla környékén lehet, nem egy úri hely, roppant nagy kínálatuk sincs és senki se számítson szmokingos, csokornyakkendős pincérre, de a kajájuk nagyon finom, alacsonyak az árak és normális a kiszolgálás. Bevállalósabb külföldi ügyfeleket néha elvisszük oda, hogy az esti Villánykövesdi Blum pince borkóstolóval egybekötött sült csülkös vacsorájáig kibírják, mindenkinek tetszett idáig, noha, mint már említettem végtelenül egyszerű hely, de az ételek kiválóak.

Hirtelen ez a két hely jutott eszembe, ez is csak azért, mert nemrég jártam arra. Meg lennék lepve, ha szerkesztőtársaimnak nem lennének kedvenc helyei, szóval rajta srácok. És persze Ti is, kedves olvasók, írjátok meg hol érdemes néhány percre letámasztani az autónkat, hogy megtölthessük hasunkat. 

Jaa! Kaja!

Nekem két tuti van a Pécs - Siófok vonalon közlekedőknek! Az egyik a Nagykónyi - Iregszemcse útvonalon fekszik. Kis, fehér murvás parkolós házikó, Iregszemcse előtt bal oldalt. Verhetetlen melegszendvicsük van - sonkásgombásajtos üt - igencsak kifizetődő áron. Ruszki grillsütőben, fasza anyagból.

A másik Siófok-Kiliti, első körforgalom után 100 méter, és balos. Balaton Grill. Októberben nyílt, egy szerb származású úr üzemelteti, külön pékséggel, amit egy szintén szerb öreg csinál. A kaja beszarás. 1,5m x 5 m-es faszenes grillpult (non-stop), tarja, pleiskovica (és töltött is), hurkaa, kolbász, házisaavanyú. Szabadon variálható vagy becsűrik egy bazinagy megrillezett cipóba, vagy mellé adják azt. Hogy érzékelhető legyen, ez egy 30 cm átmérőjű kihívás, amiről igen, lelóg a hús. ;)

Sanyi.




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr75829421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2008.12.30. 12:35:38

Ha már hamburger, akkor csaki McDonalds. Nem szeretem a patkányhúsos fílingre készült, csalamádés-szárazzsömlés hamburgereket.

Viszont sokkal jobban szeretem a normális kajákat, illetve örök kedvenc a sültkolbász. (Ebből a legjobban a III. kerületi pacsirtamező úti hentesnél lehet enni)

Csárdák közül pedig a 71-es úton lévő Mandula Csárda (aszófőnél) a kedvencem. Igaz, hogy csak nyáron van nyitva (helló tourist alapon), illetve igen drága, viszont bőven megéri az árát. Mi mindíg, amikor megyünk nyaralni badacsonyra, úgy időzítjük, hogy meg "kelljen" állni ebédelni, vagy vacsorázni ott.

kempelenmatyi 2008.12.30. 12:45:44

De ismerős az a kombi 626-os.... :-)

Nem láthattuk már a TC-n? :-P

Amúgy a kolbászos mustáros haddfoJJonazsírapofánkon "büféket" kedvelem. Persze meg kell válogatni, de vannak igen korrekt áron dolgozó és igen korrekt körülmények között és minőségi alapanyagokból dolgozó vendáglátóipari egységek.

biker_kolee 2008.12.30. 12:47:33

Gyulán a Hamburgerbár. A térség legjobb helye. Igaz, mindig áll előtte a sor, teljesen mindegy, mennyi az idő, és megéri kivárni. Az árak tűrhetőek, és van mindenük. Érdemes ott enni egy jót. Másik kedvenc az M5-ös Dunaföldvári lehajtójánál a Sasfészek Vendéglő. Egy párszor leégett már, meg volt vele zűr-zavar, de a Sas-táljuk a legjobb. Hatalmas fatálon minden, amit el tud képzelni az ember, csak próbálja meg betolni mindet... Egyedül lehetetlen. ;) :) Van még két csárda, az egyik a 44-esen a Csülök Csárda, a babgulyásuk nagyon finom, egyszer ettem ott, de az felejthetetlen volt, a másik meg a Postakocsi Fogadó Vitnyéden (85-ös főúton, Sopron felé). Ott is érdemes egy ebédet betolni. :)

oggy71 2008.12.30. 12:55:58

61-es út Dombóvár után Kaposvár irányába, attalai Halászcsárda, tuti hallevekkel (a friss halak a csárda mögötti medencében úszkálnak!) és minden más húsétellel, kedvenc helyem, (egyben szülőfalum) szóval ha erre jártok érdemes betérni!!

dórimóri 2008.12.30. 13:17:43

a 6oson Paks után vagy egy pompás kockásterítős csárda (?) : pacal, csülök és frissen sült halak. nyamm.

29 Palms 2008.12.30. 15:06:10

Biker_kolee, Gyulán a Hamburgerbár a szökőkutas körforgónál van, és van mellette egy lángosos is?

Labasmaz 2008.12.30. 15:31:25

Akkor egy par otlet: Varpalota, onnan irany Veszprem, fel a dombon. A tetejen lassitani (annal is inkabb, mert itt szoktak a rendorok lezerkedni), balra be a benzinkuthoz, majd a parkolo Varpalota fele eso vegen a kis epuletig vissza. Isteni a babgulyas es nem is draga, finom kenyeruk van hozza. Akinek ez keves, kerjen meg egy szelet kenyeret egy rantott husival, es tutti a jollakas.

Vaci ut-Hungaria keresztezodestol egy saroknyit kifele a Dunaplazma oldalan, CBA husbolt. Meleghusi, sult kolbasz, istennyila, ecetes paprika, kovaszos uborka, isteni finom kenyer, mondjam meg? Parkolni nem konnyu, de megeri. :-)

Ha mar Veszprem: tovabb a 8-ason, kb. a kovetkezo falu Bánd. Balra lesz egy utcacska, azon be, rogvest az elejen van a fogado. Isteni jo a konyha, es a vegere desszertnek olyan retest osztanak, hogy oreganyam se csinalt kulonbet!

Dunaujvaros: balra bekanyar a 6-osrol, azutan vegig a varoson, amig majdnem elfogy az ut, egeszen a sporttelepig. A nagy sportcsarnok vegeben van egy "Sport vendeglo" nevu hely, ahol elsosorban menut osztanak, de a'la carte is lehet etkezni. Utobbi frissen keszul a betero utasoknak. Teljesen szocreal a hangulat, vaslabu asztalok, vaskeretes szekek, mindenfele valaha volt vendeg csapatok zaszloi kilogatva stb. Az adagok atlagosan nagyok, finomak, egyszeruek, jo sort csapolnak hozza, es az arak is teljesen emberiek. Vagy 6 eve jartam itt utoljara, remelem, meg megvan.

Kecskemet, deli vegek, a Malom. Errol nincs mit mondani, oda kell menni es vegigenni egy menut. A vegere javaslom a palacsintajukat, ami belul almas, kivul meg baracklekvar es tejfol van rajta, es mindezt forron talaljak.

Jo etvagyat!

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2008.12.30. 15:58:38

Szegeden olajbányász-téri hambis is fasza,igaz most piacfelújitás van,de a mellette levő épületben zavartalanul üzemel.
Nyáron itt szoktak összejönni a helyi menő csávók a vackaikat ott szokták járatni a pult elött 2méterre,hogy száradna le a faszuk....

Kifordított kacagány 2008.12.30. 17:29:07

Sanyi által javasolt iregszemcsei melegszendós büfét én is csak javasolni tudom. már akkor is jó volt, amíg néhány méterrel arrébb lakókocsiban üzemelt, de az eltelt évek alatt csak a hely, meg a tulajdonos változott, a kaja minősége nem.
azt a kilitis helyet meg még nem próbáltam, de jó tudni róla, egyszer kipróbáljuk.
ha pedig már ezen az útvonalon vagyunk, érdemes megemlíteni, hogy medgyespusztán(szintén nagykónyi és iregszemcse között) is van egy érdemes objektum, ahol bátran lehet falatozni.
Halételek kategóriában pedig oggy71-hez tudok csatlakozni az attalai halászcsárda méltatásában. a környéken jobb halétket nem kapni sehol(pécsen volt egy étterem az alagút mellett, ott is készítettek finom halételeket, de nem tudom megvan-e még).
aki pedig a hamburgert részesíti előnyben, annak a kapospulai autósbüfét tudom ajánlani, akkora duplahúsos hamburgerekkel amiből egy is elég, hogy akár én is jóllakjak(kettőtől már beteg szoktam lenni és napokig szenvedek, ami sokszor elő szokott fordulni, mert nem bírok magammal és mindig bezabálok). természetesen hambin kívül más étkek is vannak, bátran lehet próbálkozni.
hátránya a helynek, hogy a nyitvatartása inkább a teherforgalomhoz igazodik és éjszaka, valamint vasárnap hiába látogatjuk őket. cserébe viszont ha tudjuk, hogy arra megyünk, felvesznek telefonos rendelést is és akkor várakozás nélkül felmarkolhatjuk a kaját és roboghatunk tovább.(ez szintén az árufuvarozók kedvéért működik így)
gond-xbenzinkut.5mp.eu/web.php?a=gond-xbenzinkut&o=N93BN909Qd

GiXXXer 2008.12.30. 19:48:05

Ha legközelebb Szentlőrincen járok, megkeresem a hambist, leghamarabb tavasszal. Nem érné meg csak a hambiért elmenni 220 km-t, de lakik ott egy jóbarát.

Lowtyo: Te környékbeli vagy? Mázlista! Gyönyörű hely, imádok arrafelé járni, Orfű a második kedvenc településem Mátrafüred után. :)

biker_kolee 2008.12.30. 23:03:01

@29 Palms: A lángosost nem tudom, de a szökőkútnál van, az biztos.

29 Palms 2008.12.31. 11:04:56

Köszönöm, mivel másik nincs a környéken, így egyről beszélünk. Azért a hamburgerért érdemes akár nagyobb kerülőt is beiktatni ha az ember sas lelke éppen börtönéből szabadul midőn az Alföld rónáinak végtelenjét járja, s mit neki zordon Kárpátoknak vadregényes tája. Éljen a 70-es, 80-as évek irodalmi oktatása, amikor még bele lehetett verni a gyermekekbe a költészetet egy életre.

Tommi 2008.12.31. 15:06:24

Én ajánlom Noszlopon a Lucullust. Korrekt kiszolgálás, jó kaják, normális pincérek és nem is túl drága, bár vendéglő és fogadó is egyszerre. Ha az ember Ajka és Pápa, vagy Devecser és Pápa között közlekedik és nagyon éhes, érdemes betérni.

Tommi 2008.12.31. 15:07:09

Ja, és nagyon finom a lángosuk!

baowah · http://baowah.blog.hu 2009.01.01. 11:53:11

győr mellett is érdemes letérni a kisbajcsi halaszcsardaba, meg tolcsvan az ős kaján etterem, nem tipikus utmenti olcso, de akkor is jo. aki atment komaromba vagyis ahogy magarorszgaon mondjak komarnooooooba, keresse meg az ujvari (nove zamky) ut mellett a Meat heads pubot, olcso es jo kajak, korrekt adagok. a varos vegen van a sarga benzinkutnal.

cecen mar voltatok az amerikaiautos-magyargardas bufeben? eklektikus osszhang, de South western bikers bulikra menet kotelezo megallo, ovesize adagok, van sulthagyma is.

Rocko- 2009.01.01. 13:37:10

tényleg, valaki nem tud jó amerikai stílusú amerikai stílusú éttermet?
Budapesten volt a Sunny Dinner, csak az már egy idej átalakult egészen mássá.

pnegyesi 2009.01.01. 14:21:44

8-as úton a Márkó utáni Bándon található Udvarházat (csárdát), amit egy előttem szóló már dícsért én is nagyon-nagyon tudom ajánlani. Egyszerű magyaros, házias ízek, viselhető árak

Kifordított kacagány 2009.01.01. 14:48:53

milyen az az amerikai stílusú étterem? kínai, olasz, mexikói, vagy mcdonalds?

Rocko- 2009.01.01. 17:17:03

Kifordított kacagány 2009.01.01. 14:48:53
asszem kint is pont sunny dinnernek hívják.
kintről ilyesmi:
www.roadfood.com/photos/2896.jpg
bentről meg ez:
web.mit.edu/mitral/Public/Admissions/Images/Blog/0509/25/s1%20(1).JPG
www.surgeoncommodore.co.uk/images/Travel/USA/Miami-Diner-Interior.jpg
moonbeammcqueen.files.wordpress.com/2007/09/diner_interior.jpg

ahova a kamionosok betérnek egy hamburgerre.
de jobban ismerhetjük mondjuk a Ponyvaregényből. :)))

Kifordított kacagány 2009.01.02. 07:55:44

ja, hogy formailag, nem tartalmilag hiányolod:)
az más. bár még úgyis van néhány változat:)

Rocko- 2009.01.02. 09:11:02

hát ezek után a tartalom természtes. hamburger sült krumplival, ötdolláros sék, ilyesmik. :)

Labasmaz 2009.01.05. 12:54:31

Ja, meg egy.

Revfulop, Zanka felol erkezve a telepuleshatar tabla utan azonnal jobbra bekanyar, fel a dombnak, Keszthely felol ertelemszeruen vegig az egesz falun, es a vege tabla elott balra ugyanoda. Felfele 2-300 m, Toth vendeglo. ABC is van mellette, kicsi, de jol osszerakott a valasztek. Az etterem egesz evben nyitva, elegge messze a viztol, hogy a szunyogok nyaron se okozzanak komoly problemat. Az etel finom, nem megfizethetetlen, es a szemelyzeten erezni, hogy ok vannak a vendegert, nem forditva. Ja, es arulnak eredeti, balatonboglari Traubit is. :-)

Lowtyo 2009.01.05. 12:56:59

hehe
ezzel a traubival szereztek egy jó pontot ommnál

Kifordított kacagány 2009.01.05. 22:38:23

az a baj ezekkel az eredeti traubikkal, hogy már nem eredetiek. már sehol sincs a dupla buborék és az íze sem az igazi. meg kell mondjam, nem az "eredeti"-nek van a legeredetibb íze.
persze azért én is úgy vagyok vele, hogy egy jó helynek kell tartalmaznia traubit valamilyen elfogadható formában:)

Labasmaz 2009.01.06. 12:22:23

Van balatonboglari meg debreceni. Az utobbi elvitte magaval emlekbe a recept masolatat, azutan csinalt valami fortelmet, de a BB-fele, amennyire emlekeim alapjan meg tudom itelni, elegge jol fazonitja az eredeti, katranybol sajtolt verziot. :-)

Hassan0926 2009.01.07. 11:09:10

Solt-Kecskemét között a Kígyósi Csárda. Bár inkább étterem, olyan árai vannak. De kiváló kajákkal, a steakek (a húsimádóknak meg van hústorony is) nagyon jók. A személyzet akkor sem néz ki, ha csak egy kávéra mentek be.
kigyosicsarda.hu/ vannak képek is a kajákról :D
süti beállítások módosítása