Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Vezetés közben ne SMS-ezz!

2009.08.20. 19:30 | Rocko- | 17 komment

A videoban sokkoló hatású elemek is találhatóak.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr141316107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pickapu 2009.08.20. 20:03:06

Ezt fölterjeszteném iskolai tananyagnak. Talán érne valamit.

Dév88 (törölt) 2009.08.20. 20:20:02

Nem sokat érne...majd ha átélnek egy ilyet akkor talán észbekapnak..de félek h utána sem...

Kalti · http://kalti.blog.hu 2009.08.20. 20:23:33

De legalább be voltak kötve. Legalábbis az első kettő. A hátul ülő megérdemli.

Amúgy sajnos én is sokat telefonozok az autóban, bár tudom menynire veszélyes lehet. Jövőhéten rakatom be a kihangosítót, pláne hogy a rendőrök nagyon rászálltak most a dologra. Amúgy ezzel nem teljesen értek egyet.

Nem az vonja el a figyelmet, hogy a telefonnal az egyik kezünket lekötjük, hanem az, hogy beszélgetünk, nem az útra figyelünk. Ergo kihangosítón keresztül ugyanolyan veszélyes a telefonálás. Meg ennyi erővel a rádió, fűtés állítgatását is büntetni kéne, mert az is lefoglalja az egyik kezünket.

És ha már telefonálás: ha jól emlékszem, a KRESZ csaka mobiltelefon használatát tiltja. Gyári autós telefon? Haverom apja taxis, rendszeresen ezzel veri át a rendőröket. Telefonál, majd amikor megállítják ez miatt, akkor előkapja a vezetékest a Sharanból, és elköszönnek egymástól a rendőrrel. Aranyos kiskapu.

Halálos_fogkefe 2009.08.20. 20:44:06

@Kalti: top gearben mutattak anno egy vezetékes telefonkagylót amit be lehetett dugni a mobilodba, és vezetékessel már lehet beszélni vezetés közben.

ugyan ott hangzott el a kérdés hogy ha fél kézzel (roki) lehet vezetni, akkor telefonnal miért nem? és ha elvonja a figyelmet akkor kihangosítóval miért?

Wizardus86 2009.08.20. 20:51:36

érdekes módon ez ugyanúgy négyperces, mint a ORFK által készítetett megasztáros zenéstáncos balfaszság a részeg vezetés ellen, természetesen hepienddel

butcher511 (törölt) 2009.08.20. 21:04:08

Szerintem első lépésben az sms veszélyesebb mitn simán beszélni, mivel smskor nem figyelsz az útra egyáltalán. Ha beszélsz akkor legalább odanézel az útra. Tehát első körben már az is haladás lenne ha sms-írást sikerülne megszüntetni. De egyébként azt kéne a jövőben hogy érzi a telefon milyen gyorsan megy aztán 20km/h felett ne tudd használni a telefont, + érzékelő ha buszon vonaton vagy akkor működjön. Vagy valami ilyesmi okosok kitalálják.

Rocko- 2009.08.20. 22:22:07

@Kalti: valószínűleg a kis eltejedtség okán nem került bele az autóütelefon. (lásd mopedautók, mai napig nem tudnak velük mit kezdeni) de ez is hiányosság, ezt pótolni kéne.
én úgy tartom, hogy telefont csakis kihangosítva használjunk.

@Halálos_fogkefe: @butcher511: hát őőő, komplex kérdés. elvonja a figyelmet? egyértelműen. na de a rádió nem? van egy zene ami tetszik vagy közlekedési híreket ad, az nem vonja el a figyelmet? navigáció használata nem vonja le a figyelmet? anyósülésen egy nem kívánatos személy (akár mindenbe beleszóló anyós) nem vonja el? valószínűleg de, viszont mindenkinek más a tolerancia szintje, hogy mennyire tud figyelni. szóval ezért nem lehet éles határvonalat húzni ahhoz, hogy mobiltelefont abszolut ne lehessen használni vagy csak kihangosítóval.
nekem amúgy 3 folyamat a maximum, amikor vezetés közben szólt a rádió, mellettem beszéltek és a navigációs üzemelt, akkor a beszélő félnek mondtam, hogy elnézést, de semmit se fogtam fel abból amit mondott. persze ezt sikerült tetézni azzal, hogy egy kereszteződésben a forgalmat rendőr irányíította (pontosabban rendőrök, BAH-nál)

butcher: na de hogyan szűrőd azt, hogy most ki ír SMS-t és ki nem? ki ellenőrzi? és hányszor látni, h "bocs, itt egy rendőr" leteszi a telefont az ölébe, majd miután elhaladt mellette, visszaveszi? fel se fogja, hogy nem a rendőr miatt tilos, hanem azért, mert korlátozza a mozgását, reakcióidejét.
a letiltási lehetőségek meg már eléggé hajaznak Orwellre, ennyi erővel minden járó motorú autó árnyékolja az elektromos eszközöket. neeem, elnézést, de itt a komplikáltabb módján van megfogva a dolog. mint ha rendre vödröznéd ki a vizet az elázó lakásból, amikor csak a csapot kéne elzárni.
a fejekben kell rendet rakni, drasztikus módon. lásd a fenti reklámot.

martong 2009.08.20. 22:58:14

Nálunk a kert5városban rendszeresen látok sms-ezni sofőröket, többnyire fiatal nőket, általában SUV-val (tudom általánosítás; de ha tényleg ez van?), azzal nagyságrendileg nagyobb kárt lehet okozni.

A telefonálás autóban nem azért vonja el a figyelmedet mert a kezedben van, vagy mert kihangosítod, hanem mert egy fizikailag nem jelenlevő személlyel beszélsz, és ez az agyad egy olyan részét veszi igénybe ami vezetéshez elengedhetetlen. Nálam csörög a telefon kocsiban, ha lehet félreállok, ha nem akkor a köv. lehetőségnél állok félre és visszahívom, azon az 5-percen semmi sem múlik általában. De ezt is azért mert sikerült már alu-konténer kukát két méterrel arrébbtenni telefonálás közben ;) (drága mulatság volt)

Cleinor 2009.08.21. 10:27:10

Én is kegyetlenül utálok kocsiban telefonálni. De ha már muszáj akkor két féleképpen szoktam:
1. Nálam van a headset és azt használom.
2. Nincs nálam a headset. ekkor felveszem átrakom a teló hangszórójára és hozzáfogom a kormányhoz.

Sms-t ha írnom kell akkor már valóban elvonódik egy kicsit a figyelem.
Minidg T9-et használok így nagyon rövid ideig tart.
De ha már muszály információt közölni akkor inkább telefonálok mint sms...
Kivéve ha annyit kell írni hogy :"OK" :D

Halálos_fogkefe 2009.08.21. 14:52:47

Mondjuk vezetés közben sms írás, az nálam a helyből tarkónlövés kategóriája.
A telefonálás még csak csak, de azért azt tisztázzuk hogy annak se vagyok a híve. Meggyőződésem hogy mikor kanyarodni indexelni váltani kell akkor a telefon a kezedben semennyit sem lendít előre a helyzeten.

jocking 2009.08.21. 19:03:47

Nálunk miért nem lehet ilyeneket betenni közérdekű közleményként a sok gyurmafigurás f@szság helyett? Valszeg hatásosabb lenne.

zalkapone 2009.08.22. 13:36:21

Amióta nincs URH rádió a szolgálati autókban (tényleg nincs, lehet csodálkozni!), azóta a mobiltelefonon keresztül történik minden információ átadás. Üldözés (bocsánat, olyan nincs, csak követés...) közben sokat javít biztos a vezető koncentrációján...
Én mondjuk ha vezetek, leszarok mindenkit, csörögjön nyugodtan. Majd ha valahol megállok, akkor visszahívom. Vagy nem. :-)

NanD 2009.08.22. 19:29:30

Igazi Ford találkozó a film eleje. Megragadtam a lényeget,mi? :)

ShwartzWazul 2009.08.24. 10:21:11

Szerintem is jó lenne hasonló "reklámokat" leadni nálunk. Bár ki kéne küszöbölni a bugyuta hibákat. Pl. a harmadik autó vajh miért tért át a szembe jövő (balra tarts) sávba? Netán annak a vezetője is sms-ezett?

otirt 2009.08.24. 12:08:12

A telefonjaimat alapból úgy választom meg, hogy kihangosító funkcióval is rendelkezzen. Emellett a rádiókészülékemhez BLUE-TOOTH(R)-on keresztül csatlakoztatható a telefon, így nincs probléma a telefonállással, ha hívnak.

Rocko- 2009.08.24. 12:10:59

@ShwartzWazul: vannak benne hibák (pl álló autóba csapódnak), de ettôl még megmarad a lényege: hatásos marad a video.

Balazs5 2009.08.25. 14:13:44

az lemaradt, hogy elitélik a kiscsajt, és börtönbe kerül.
süti beállítások módosítása