Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Motorosok. Barát vagy ellenség?

2010.06.19. 15:05 | zalkapone | 458 komment

Címkék: vélemény motor autó kétkerék

Tudom, darázsfészekbe nyúlok ezzel a témával, de a nyári szezon egyik aktualitása megérdemel ennyit. Itt a jó idő, végre süt a nap, a depresszió elűzésének egyik legjobb módja a motorozás.

Nem kell csodálkozni, elismerem, hogy így van. Régebben én is motoroztam, tudom miről beszélek. Nincs is jobb annál, ahogy az ember beleszagol a vidéki levegőbe, miközben akáccal szegélyezett repceföldek mellett halad. Esetleg a Mátra valamely eldugott szakaszán, árnyas, erdei úton gurulgat. Értem, és elfogadom, hogy ez jó.

Inkább a mező, mint a város!

Viszont azt, ha a városi forgalomban, nyitott kipufogóval száguldozik valaki 160-nal, na azt nem értem. És nem csak hogy nem értem, nem is tetszik. Persze, az adrenalin, meg a móka. Aztán a kicsit lelassult, rövidlátó, nagyothalló özv. Kovács néni lelép a zebrára, és PACCS! De lehetne kisgyerektől a topmanagerig bezárólag bárki. Akit esetleg ugyanúgy hazavárnak, mint a száguldozó motorost.

Azért az élet annyiban legalább igazságos, hogy ha a kétkerekű ámokfutó elnéz valamit, akkor az rá nézve is elég súlyos következményekkel jár. Ha a puhatestűekkel szemben volt szabálytalan, akkor a törvény szigora sújt le rá (szerencsére ma már egyre gyakrabban), ha pedig az autók közül választott ellent magának, akkor a természet és a fizika törvényei ítélnek.

Bácsi körülnézett, nem jön semmi. Elindult, és mégis jött...

Nem kívánok pálcát törni senki feje felett, de remélem sikerül elgondolkodtatnom mindkét felet. Igen, mindkettőt. Ugyanis a motorosok mellett gyakran az autósok is hibásak a kialakult szituációkban. Mert valljuk be - mint autós -, mindannyiunkat idegesítenek a sorok közt gyorsan cikázó, hangos motorosok. A normálisabbja - ahova jómagamat is sorolnám - elvan azzal, hogy csendben anyázik. Ez szerintem mindkét fél részéről belefér.

Vannak azonban az önkéntes rendőrök, akik mindenáron meg akarják büntetni a szabálytalankodót - ez viszont már nem férhet bele. Akár mekkora hülye, aki szabályt szeg, és bármennyire is idegesít minket, nincs jogunk az életére törni. Mert a leszorítás, amit a legtöbb autós előszeretettel alkalmaz ilyen esetekben, az kimeríti a közúti veszélyeztetés fogalmát. Arról nem is beszélve, hogy a letolt motor esetleg a járdára, gyalogosok közé esik. Gondolkodjunk már, az ég szerelmére.

Viszont a motoros társadalomnak is illene átesnie már egy öntisztuláson. Be kellene látni, hogy a lakosság, és a közlekedőtársak többsége nem véletlenül viselkedik velük szemben úgy, ahogy. Mert lássuk be, a bukósisak nélkül cikázó pizzafutár nem kifejezetten jó reklámarc egy tolerancia kampányhoz. Ellenben a motoros mentők életet menthetnek, pont a gyorsaságuk miatt. Enyhe tudathasadás, nemde?

De két ennyire ellentétes nézetű, habitusú tábort hogyan lehetne megbékíteni egymással? Pedig a balkánon túl, nyugatra nem tűnik lehetetlennek. Nem tudom, hogy például a német vagy osztrák kresz a jobb, vagy csak ott be is tartják, és ez a titok nyitja? Vagy az emberek mások? Miért nem fáj nekik átengedni a gyalogost a zebrán, vagy csak a hegyi szerpentineken motorozni, esetleg pályabérletet venni? Mi miért nem tudunk ilyet? Túl sok a kérdés. A megválaszolatlan kérdés.

Itt az autós volt a ludas...

Némi javulás érezhető azért, egyre gyakrabban látni országúton lehúzódó, motort elengedő autóst. Amit általában igyekeznek is megköszönni a kétkerekű lovasok. Viszont híján vagyunk a fordított gesztusoknak, kedves motorosok. Lehetne kezdeni például azzal, hogy éjjel nem csutka gázon tépünk a Hungária körúton, vagy a belvárosban. Fene nagy nyári jókedvünkkel és több tucat motort számláló konvojunkkal nem tartjuk fel indokolatlanul az autósokat. Nem egykerekezünk lámpától lámpáig, hogy kivívjuk a lányok elismerését az út szélén.

Egykerekezés szomorú vége...

És persze nem 200 km/h sebességkülönbséggel előzgetünk, mert arra senki nem lehet felkészülve az autósok közül.
Aztán ki tudja, lehet hogy egy szép napon elmondhatjuk magunkról, hogy barátok vagyunk!

Igyekeztem szándékosan olyan képekkel illusztrálni a véleményemet (a langlovagok.hu oldalról), amik sokkolóak. Lássuk, mi a vége az esztelenségnek!

Akinek van valamilyen története, tapasztalata a témával kapcsolatban, az ne tartsa magában! És remélem mindkét tábor megtisztel minket azzal, hogy kulturáltan ad hangot véleményének! A moderáció szigorú és következetes, örökös kitiltás a felesleges hülyeség jutalma.

Balesetmentes közlekedést Mindenkinek!




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr372075851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közlekedő edény 2010.06.19. 20:21:55

Nem tudom, van-e szabályozás (tuti nincs) a motorok hangjára, mert túl hangosak, amikor pedig a Bajcsyn mennek nagyon sokkal az már nem csak hangos, hanem baromság is. Nagy divat a tojásdobálás. Mostantól minden hangos, szabálytalan motoros tökön dobható tojással.
Ugyen ez autósban is, kivétel, hogy ott a motorháztetőre kell célozni, mert akkor legalább egy jó rántotta kerekedik ki a dologból.
Gyalogost pedig szintén tökön kell dobni, ha nincs neki, akkor a műköröm a célpont.

Dixi. 2010.06.19. 20:27:15

Motoroztam.....majd meghaltam......most autózok....és nézem....szegény motorosokat.....a belvárosban 160 előz a Baross utcában....
Már nem anyázok.....csak halkan imádkozom, ne az én szeretteimet találja meg a következő zebránál....kereszteződésben....

És bicajozom.....a kiskörúton amikor megyek....a bringasávban..és a motoros leszorít a bringa sávban....nem biztos h nem csúszik ki a számon....

És el gondolkodom...én is ILYEN VOLTAM?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.19. 20:27:30

"a törvény szigora súlyt le rá "
Ez bánCSa a fülemet! :)

Amúgy a törbény szigorával nem sokat ér az ember, ha a motoros, aki elütötte, túléli, az áldozat meg nem.

Viszont az biztos, hogy én sem értem a motorral városban (éa utóval) száguldozókat.
Közúton sokkal kisebb esélye van balesetet okozni. De lehetőleg menjen versenypályára.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.19. 20:28:30

@Dixi.: Lehet ezt normálisan is.
Csak kevesen képesek rá.

@közlekedő edény: Van szabályozás, de minden vizsgabiztos megvehető...

Rahsid 2010.06.19. 20:31:22

4 kerék, kasztni. Ez a jó párosítás.

tónik 2010.06.19. 20:37:12

Jó a cím a Totalcar címlapon. Igazi tapló megfogalmazás.

dani740 2010.06.19. 20:41:38

Köszönöm a cikket, nagyon a szívemből beszéltél. Én amúgy a motorosra figyeló, lehúzódó autós típus vagyok...

Alvin Straight · http://megamorfozis.blog.hu/ 2010.06.19. 20:42:11

Épp most értem haza motorozásból. :)
A cikk elég korrekt, bár néha egy kicsit erősen foglal állást, de sebaj. A legelső kép esetében azt hiszem a szerencsétlenül járt családtagjai nem biztos, hogy osztoznak a képaláíráson, de ti tudjátok.
Való igaz, hogy az autósok sokkal figyelmesebbek lettek, mint régebben, ezéert köszönet nekik. Azonban (az első képhez kapcsolódóan) a fenti dolog tipikusnak mondható sajnos. Velem is megesett, hogy az út szélén várakozó autós gondolt egyet, és megfordult. Nem volt nagy probléma, mert valahogy éreztem, de ilyenkor bizony tiltásig húzom a kart (behúzott kuplunggal). Igen, épp azért, hogy megijedjen. Talán megjegyzi.
Mint motoros általában óvatosan megyek én is, hiába van alattam egy 130Le gép. Általában úgy kanyarodok, hogy felkészülök mindenre. Meg is kaptam valamelyik nap a gumistól, miután ránézett a leszerelt gumira, hogy "nem nagyon döntögetted, mi?". Hát, nem. De miért várja mindenki ezt tőlem? Mivel a motor bírná, a gumik is, talán még a tudásom is, de ha van egy nyomorult kartonpapír az úton, akkor helló van. És erre nem lehet felkészülni.
A cikkhez annyit fűznék hozzá, hogy a motorosok is elhatárolódnak az állatoktól. csak tessék beleolvasni egy-két motoros fórumba. A lakott területen 200km/h-val repesztő majom általában nem kapja meg az elismerést egyik oldalról sem. És ahogyan látom, lassan megtanulunk egymás mellett élni az autósokkal, aminek én nagyon örülök, bár a köszöngetéstől (lábemelgetés) izomlázam lett. :)

dani740 2010.06.19. 20:42:34

@tónik: De igaz, nem? Néhány motoros rendkívül tapló tud lenni. Tisztelet a kivételnek!

zalkapone 2010.06.19. 20:47:37

@Alvin Straight:

Én mindenkit szívből sajnálok, akinek baja esik. Tényleg! Viszont sajnos a mai bulvár világban csak ennyire szélsőséges megfogalmazásra kapják fel a fejüket az emberek. Ez ezért kell.
Annak külön örülök, hogy a motorosok is érzik, és igénylik a változást!

RCH 2010.06.19. 20:47:52

Altalaban motorral jarok (ok, inkabb robogo) es egyik-masik motoros engem is ki tud akasztani. Mondjuk azok, akik a kulso savban jobbrol eloznek meg. Pont nekik kellene leginkabb tudni, hogy barmikor felbukkanhat egy katyu, megsullyedt csatornafedel, amit jobbra kikerulve pont belem csattan. Es ugye ilyenkor az ember az akadaly figyeli, nem pedig a tukrot, hogy jon-e egy marha jobb hatulrol.

De azert sok jot is el lehet mondani a motorosokrol:
- Ritkan telefonalnak, SMS-eznek, ebedelnek, borotvalkoznak, TV-znek, szexelnek vezetes kozben
- A holgy motorosok nem sminkelnek a piros lampanal, a ferfiak nem turjak az orrukat varakozas kozben.
:-D

cso zsi 2010.06.19. 20:49:34

Az Árpád hídnál a Váci úti felüljárón minden éjjel 11 után jönnek csutkagázék. Tavaly le lettek állítva, idén megint lesz talán egy-két bátor helyi lakos.

Operator 2010.06.19. 20:50:57

Sokat autózom. Mindig segítek a motorosoknak lehúzódással vagy egyéb módon a továbbhaladásban (jó, legyen csak 95%, lehet hogy van, amikor nem veszem észre őket). Az esetek 95%-ban pedig megköszönik a srácok a gesztust. Szerintem ezek jó arányok, s ez így van jól.

De tényleg, nekem az a tapasztalatom, hogy javulgatnak a dolgok. Az a baj, hogy a halk, kulturáltan közlekedő motorost nem vesszük észre. Azt a motorost ugyanis sosem fogjuk látni, amelyik a pályán 150-el jön mögöttünk/előttünk akár csak 5 percnyi különbséggel is, ha mi is annyival megyünk. Csak az az idióta tűnik fel, amelyik 200 Km/h-val cikázik a sávok közt. Nem vesszük észre kulturált kipufogós motorost, csak azt, amelyik fülsértő kipufogóval ingerli a többi közlekedőt.

Összességében szerencsére mi, a normális közlekedők vagyunk többségben, (különben már nem sokan lennénk életben) mind autósok, mind motorosok közt. Az idiótákat pedig tényleg meg kell büntetni, ki kell közösíteni, el kell lehetetleníteni őket (nem leszorítással vagy önbíráskodással!!).

Egyébként pedig nagyon jó az írás, objektív, korrekt. Tetszik.

Balesetmentes közlekedést, biztonságos megérkezést mindenkinek!

baranyp 2010.06.19. 20:51:11

20 éve van jogsim,de régebb óta vagyok motoros és autóvezető is.Véleményem szerint a motorosok,akikről most beszélünk autóval rendelkező normális emberek,akik leginkább hobbiból motoroznak.Azaz ne osszuk két táborra az embereket,mert a motorosok autósok is,ebből következik hogy nem "barátok leszünk",hanem sosem voltunk egymás ellenségei.Nem értek egyet azzal sem hogy híján lennénk a fordított gesztusoknak,(persze hülyék mindig lesznek,és nyugaton is vannak).Természetesen manapság több a motoros,az újakban is ki kell alakuljon az egymás iránti tisztelet,nagyobb odafigyelés,de én úgy látom jó úton haladunk. Meggyőződésem hogy hasznosabb lehet egy egymás odafigyelésére buzdító cikk mint a szélsőségeket hangsúlyozó,de sajnos a leszakadt fejű motorosra többen kattintanak.Motoros üdvözlettel:Bárány P.

cso zsi 2010.06.19. 20:51:24

@RCH: Nem-e? A futárok között ott is találni érdekességet. Járdán hajtás, cb/urh rádiózás, dohányzás.

CoIie 2010.06.19. 20:56:08

Sok baleset megúszható lenne, ha a motoros jól látható és kiszámítható lenne, vagyis:
- emberi ésszel (~kresz) elfogadható sebességgel közlekedne,
- jól észlelhetően cikázna, azaz inkább nem tenné,
- jobbra tartana, és nem csak a sávon belül, hanem úgy általában,
- nem bújna el hosszan a holttérben,
- nem a felezővonalon haladna folyamatosan,
- nem előzne ugyanott, szabálytalanúl,
- nem erőtartalék nélkül, kamikáze módjára közlekedne (robogó),
- jól látható öltözéket viselne, azaz nem "rejtőzködne",
- nem menetközben öltözködne, enne, inna,
- és nem tenne hirtelen mozdulatokat...

onager73 2010.06.19. 21:00:33

Én sokat autózok és motorozok is. Van egy öregecske Yamahám. Nem szoktam száguldozni inkább élvezem a motorozást. Kellemetlen élmény volt amikor úgy előzött meg egy idióta (esküszöm nem láttam a tükörben), hogy majd' összesz**tam magam. Nna akkor aztán elmondtam mindennek. Ezeket az idiótákat nem szeretem. Tényleg muszály nekik állandóan azt bizonygatni, hogy alkalmasak vesedonornak? Lehet, hogy jól motorozik de az átlag autós nincsen erre a sebességre felkészülve! Legalább kicsit próbáljátok fékezni magatokat!

cso zsi 2010.06.19. 21:01:43

@Alvin Straight: Valahogy mégis tele van a net külföldi, és hazai "ghostbiker" videóval. a fiam cimborájának is az a mániája, hogy kamerát akar a motorra. De valahol már célhardvert is árusítanak, hogy ne szigszalaggal legyen rögzítve a cucc. Fizikát nem adnak sem a "B", sem az "A" jogsi mellé. Megvenni sem lehet. Mégis, a világról mindent tudó nyikhajok ülnek pályagépeket megszégyenítő motorok nyergében, ami a motorok kb felét adhatja az útjainkon. Mintha másfél millió F550-es autó lenne a három milliós állományból.

Operator 2010.06.19. 21:03:46

@CoIie: Ezekben Neked maximálisan igazad van! Nyilván pontosan ilyen listát lehetne összeállítani rólunk, autósokról. (A szívem szakadt meg, amikor nem sokkal a baleset után érkeztem meg a helyszínre, ahol egy teljesen kulturáltan, a megengedett sebességgel a védett útvonalon haladó túrázó motoros csapatba hajtott bele egy alsóbbrendű útról egy idióta "én vagyok az erősebb" vakegér autóval. A lány ott zokogott a párja holtteste felett....

De hidd el, a motorosok többsége eleget tesz a listád minden pontjának (csak a "normális" sosem tűnik fel senkinek) ahogyan az autósok is. Épp ezért vagyunk még életben.

Az a javaslatom, hogy ne motorosra és autósra osszuk fel a közlekedők táborát, hanem kulturáltan, másokra odafigyelve közlekedőkre és gyilkos/öngyilkos jelölt idiótákra. Mindkettőben lesznek autósok és motorosok is.... A problémát pedig a 2. tábor jelenti... Ennyi.

R6gufi 2010.06.19. 21:04:10

A normálisabbja már kiszokott a versenypályára.Közülük sokan (én is) motoroztak előtte közúton (pl.: Pilis, Mátra) is. Nagyrészük már semmi pénzért nem menne vissza a közútra. A versenypályán nics járdaszegély, autó, egyéb puhatestűek, árok, oszlop és hasonló dolgok, amibe hirtelen bele lehetne akadni. A versenypályákon lehet száguldozni, ki-ki tudása szerint, s jóval kisebb eséllyel szenved súlyos sérülést bárki, mint egy közúti balesetben.

Ninjaboy 2010.06.19. 21:10:00

@Alvin Straight: Dettó, én is most jöttem meg. Ugyanezt gondolom, hiába van 143 lóerőm, nem városban használom ki...sőt, általában nem repesztek vele és döntögetem mindenhol. Inkább hobbyból motorozok, főleg az asszonnyal.Ja, és gyári dobom van, ami alapból elég hangos.

Szerencsére elég sok a kedves, előzékeny autós, akinek nem fáj, ha gyorsabb vagyok. Azokat viszont nem bírom, akik elkezdik nyomni a lámpánál, hátha lenyomnak...pedig látják, hogy utassal vagyok, nyilván nem fogok úgy indulni, hogy szerencsétlen leesen hátul. A lényeg, hogy az autósok is jobban körülnézhetnének néha és nekik sem kéne szabálytalanul megfordulni stbstb. Amúgy régebb óra autózom, mint motorozok, tehát nekem egyik táborral sincs bajom igazán, de tény, hogy az autósok között több az idióta (nagy számok törvénye).

vakegér 2010.06.19. 21:10:03

Én még normálisan motorozó H-rendszámos egyedet nem láttam. Sem városban, sem külterületen. A szabadságvágyat idekeverni meg túlzás. Egyszerűen arról van szó, hogy élvezik, hogy a mindennapi élet szabályai ekkor nem vonatkoznak rájuk. És ettől nagynak és erősnek érzik magukat.

Darwin és Newton rulez.

Ui: a fenti képeken leginkább azt a szép kettes Golfot sajnáltam. bocs.

Alvin Straight · http://megamorfozis.blog.hu/ 2010.06.19. 21:10:38

@cso zsi: Az a helyzet, hogy mindig is lesznek akik mutogatni akarják magukat. Azt hiszem ez nevelés kérdése. Nem tudom, hogy a fiad motorozik-e, vagy sem, de első lépésként ez csak rajtad múlik. A többi már rajta. Én friss jogosítvánnyal vettem meg egy 600-as GSX-R-t. Mindenki mondta, hogy sok lesz elsőre. Nem volt az. Miért nem? Mert ezzel is lehet lassan menni. Mentem is.
A jogosítványról pedig annyit, hogy én tisztességgel eljártam minden oktatásra, figyeltem, kérdeztem, átmentem. Remekül megtanítottak Vácon 20 km/h-val közlekedni, kanyarodni, indexelni. Meg tudom mondeni, hogy hol van egyirányú utca, stop tábla, stb. És nagy meglepetésemre, amikor felültem a gépre, és próbáltam 70-nel bevenni egy kanyart, nem tudtam. Fék, vissza 40, és irány haza. Youtube -> hogyan kell kanyarodni a motorral (nem röhög!)
És mit az Isten? Van olyan, aki készített ilyen videót. És megtanultam.
A mai kresz oktatás egy nagy kalap sz...r. A szülők után a legnagyobb felelősség az oktatóké. De ez vonatkozik az autósokra is...lásd lánglovagok -> kettészakadt renault. Friss jogsi. Mecsek motoros (frontális), friss jogsi.
Ha az oktatás jó lenne, akkor az olyanok, mint a motoros akadémia nem élnének meg. Pedig megélnek, és nagy szükség is van rájuk.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 21:13:02

Én is tapasztalom, hogy az autósok normálisabbak lettek az utóbbi időben. Sokan segítenek a motoroson városban is, országúton is. Mindig nagy örömmel köszönöm meg az ilyen segítséget.
Ami leginkább zavar, az a hangos motoros.
Forgalomcsillapított utcában lakom, hosszú, nyílegyenes, viszont végig 40 a megengedett sebesség. Autósok többnyire be is tartják. Legalábbis nagyon ritkán látok valakit autóval döngetni. Viszont éjszaka gyakran jön egy-egy motoros olyan hanggal, hogy úgy ugrok ki az ágyból, hogy a fal adja a másikat. Pedig lehet normálisan is. a szomszéd srácnak is van egy nagy hondája, ő is haza tud gurulni negyvennel, meg én is.

loláb 2010.06.19. 21:14:34

Én biztos borzasztó szerencsés vagyok, de még 160-nal a városban száguldozó motorost SOSE láttam. A "körúton egykerekező"-k közül csak egyel hozott össze a sors.
Nem állítom persze, hogy nincsenek ilyenek, de ez egy nagyon törpe minoritás.

Amilyen motorosból viszont tömegével látok: 30-as, 40-es, a hülyegyerek korból már bőven kinőtt "urak", akik egyszerűen a gyorsabb közlekedési mód miatt választják a motort, robogót, de különben autósok. Mint én.

Egy dolgot kellene végre minden közlekedőnek megérteni, aki a "motorosokat" mint önálló kasztot akarja bekategorizálni. A motor önmagában senkiből nem csinál állatot. Aki a motoron száguldozik, az autóban is ugyanezt teszi. A különbség legfeljebb annyi, hogy manapság bármelyik 600ccm feletti motor képes olyan sebességre, gyorsulásra, ami már bőven túllép bármilyen határt, amire a közlekedők számítanak, míg durva menetteljesítménnyel rendelkező autó még használtan is húzós összeg, ezért kevesebb elmebeteg engedheti meg magának.
Használtan, a tizenöt éves nagyvasak gombokért megkaphatók, és egy 120-130 lóerős motor már a teljesítményének az harmadát-negyedét kihasználva is olyan sebességre, gyorsulásra képes, amire a többi közlekedő nem tud felkészülni.
Sajnos ezek már annyira olcsók, széles körben elérhetőek, hogy aki jaszkarizni akar, az nem a kettes golfot tuningolja, hanem vesz egy 93-as 1000-es gsxr-t, és huszonpárévesen meghal vele.

Szóval nem "motorosok" meg "autósok" vannak, hanem elmebetegek, és normális közlekedők. És ezek ülhetnek akármin, akármiben.

És a végére még egy dolog: senki ne előzékenykedjen a motorossal, nincsen rá szüksége. Arra van szüksége(m), hogy kiszámíthatóan vezessetek, mert én nem készülök arra, hogy te majd elengedsz. Én arra készülök, hogy látom a szembeforgalmat, a melletted menőt, meg a többi közlekedőt, és majd én tudom, mikor megyek el melletted. Menj úgy, mintha mi se történt volna, nem előzékenységre, hanem kiszámítható közlekedésre van szükségem . Ha húsz autóból egy jófejkedik, és elenged, arra nem tudok felkészülni. Ne foglalkozzon velem senki, és akkor tudom, hogy mit, mikor lehet. (Azért a tükröt használjátok persze, de ezt ne csak a motorosok miatt. A lényeg, hogy NEreagáljátok le, hogyha látjátok, hogy mögöttetek egy motoros halad)

Alvin Straight · http://megamorfozis.blog.hu/ 2010.06.19. 21:18:15

@El Topo (Sgt. Elias): mint motoros biztosan tudod, hogy a hang, az fél élet. Én egyszer tettem vissza a gyári dobot. Egy nap után vettem le, és ment fel a herélt. Sajnos kicsik vagyunk, láthatatlanok. De ezzel a pukifogóval is lehet halkan menni.
Egyébként pedig @közlekedő edény megjegyzésére: van szabályozás a hangra, és ha jól tudom akkor ezt már ellenőrzik is. A motorokon van egy plakett, amin fel van tüntetve a fordulat / db adat. Jóember rámér, forgalmit elvesz. Ennyi.
Persze az érdekes, hogy néhány szülőszéket (chopper) úgy szerelnek gyárilag, hogy az agyad kiugrik. Sportgépen meg nem lehet dob...
De éjszaka én is utálom a zajt. :)

cso zsi 2010.06.19. 21:19:02

@Ninjaboy: Szombat délutánonként a Szentendrei úti jelzőlámpáknál valahogy 99%-ban a negatív példák gyűlnek. 90 alatt csak a mopedes megy, a többi, aki 500 köbcenti fölött van, az lámpától-lámpáig versenyez, az "ügyesebbje" egykeréken. Negyed óra alatt összejön 40-50 darab.

Ninjaboy 2010.06.19. 21:19:51

@CoIie: Mondd, te mennyit motoroztál? Ha nem sokat, akkor ne ossz tanácsot.

" jobbra tartana, és nem csak a sávon belül, hanem úgy általában"

Aha...miért kéne mindenhol és mindig jobbra tartani?! Mellesleg városban totál jobbra tartani életveszély, sokan úgy kanyarodnak ki jobbról, hogy körül sem néznek (ilyen esetben legalább van esély áthúzni a bal sávba) vagy simán kidugják a kocsijuk orrát, mert nem veszik észre a motorost. Az út széle ráadásul mindig sokkal porosabb, mint beljebb. Kösz, de én nem akarok az ilyen jó tanácsoktól.

CoIie 2010.06.19. 21:20:54

@Operator: én egyenlőtlennek érzem az arányokat pl. 10 esetből 9x engem akar a motoros lezúzni, megleckéztetni, stb., 1x én nem hagyom magam, így a másik fél érezheti ugyanezt!

Számtalanszor előztek meg a jobb szélső sávban szintén jobbról. Csak azért, mert baromi ügyesek és "mindenre" képesek, szupermen róluk vette a mintát!

És ami elég kiábrándító az ilyen nyilvánvaló szabálytalankodókban, hogy mindig nekik van "igazuk", beszólnak, verik a kezükkel a sisakukat, szórakoznak még egy kicsit fékezgetéssel, vagy akrobata mutatványokkal...

Legalábbis a legnagyobb városban elég sokszor így van. Városon kívül majd megírja más, ott fogalmam nincs mi történik...

___chm___ 2010.06.19. 21:22:05

mostanában kezdenek a motorosok is konszolidálódni, dugóban ha látom h jönnek én mindig adok nekik helyet és ált meg is köszönik, DE még mindig él az ellenpélda: nagykőrösi úton 160 a buszsávban (50 es táblánál) én meg keresztutcából kifordultam mivel mikor kinéztem még sehol nem volt de 2 pillanat altt már a seggemben volt és kuplunggal pörgetett egyet, majd megelőzőtt elkezdett mutogatni mire én ordibálva visszamutogattam h mit mutogat, mert lehet h én is hibás voltam, de nem én csapattam a buszsávban 300% os megengedett sebességgel, minek az eredménye az lett hogy a pajtás ököllel belevert egyet a jobb ajtómba majd nyélgáz és már el is tűnt... ezek után valahogy előítélet ébred bennem:S

CoIie 2010.06.19. 21:23:28

@Ninjaboy: ez a baj a motorosok nagy részével, nem is merik, vagy nem akarják ismerni a kreszt! Javaslom ne ossz több tanácsot...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 21:23:37

@Alvin Straight:
Nem tudom. Nekem gyári van fent és sosem volt herélt. Robogóval kezdtem sráckoromban és megszoktam, hogy MINDIG úgy közlekedjek, mintha láthatatlan lennék. Egyszer kerültem olyan veszélbe, hogy valaki majdnem fellökött, az is motoros volt, a Bem téren.:)
Egyébként a hangosat úgy értettem, hogy olyan hangos, aki bőgeti is.
Egyrészt itt az utcában, másrészt a közelben van egy autópálya kivezető szakasza. Mióta a cikket olvasom, legalább öt csutkáig húzást hallottam.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 21:25:01

@Ninjaboy:

Továbbá robogóval jobbra tartani sávon belül öngyilkosság. Minden seggfej úgy érzi majd, hogy meg kell előznie, még akkor is, ha hetvennel mész.

glutamin 2010.06.19. 21:25:21

Érdekes, hogy a motoros balesetekben főleg spees motorok vesznek részt. Véletlen lenne? Szerintem nem.

dePiros 2010.06.19. 21:25:26

Ahogy manapság az utakon történő közlekedést szemlélgetem, az a gyanúm alakult ki, hogy a KRESZ-t titokban módosították, de csak a kétkerekesekkel közölték:
0,1.§ A biciklistáknak mindent szabad.
0,2.§ A motorosoknak majdnem mindent.
0,3.§ A többieknek be kell tartani minden szabályt.

Ninjaboy 2010.06.19. 21:26:14

@CoIie: Én pontosan ismerem és tudom, hogy mi a szabály. Sajnos ez a valós életben nem így megy, mert olyanok alkották a szabályokat még 30 évvel ezelőtt (amikor max 125 köbcentis pannóniák krúzoltak az utakon), akik szintén a büdös életben nem ültek motoron (mint te, de no offense). Amikor jogsit szereztem, akkor én is úgy voltam vele, hogy persze majd mindent betartok. Sajnos az ember időközben megtanulja, hogy nem minden működik úgy, mint ahogy a könyvben le van írva.

pickapu 2010.06.19. 21:26:27

Jól elvagyok a motorosokkal. Az állatokkal már nem annyira, de ezekről nekik is meg van a véleményük. Ha mögém ér egy kulturáltan haladó motoros csapat, igyekszem segíteni őket a továbbhaladásban, amit többnyire meg is köszönnek. Sokkal jobb ez így, mint kiszorítósdit játszani, lehet, hogy a következő pihenőnél együtt fogunk kávézni...

Operator 2010.06.19. 21:27:09

@CoIie: Nincs kétségem, hogy ez a tapasztalatod. Nyilván én is csupán a sajátomat írtam le, mindkettő szubjektív. Nekem egyértelműen az a tapasztalatom, hogy javul a helyzet, s ennek örülök.

Balesetmentes utat, biztonságos megérkezést mindenkinek!

Neonknight 2010.06.19. 21:27:51

Baromság, hogy szokjunk át versenypályára. A motor nem csak hobbi, de közlekedési ezköz is, sokunknak pedig az elsődleges, vagy egyetlen.

szürke_tag 2010.06.19. 21:28:40

Egy motoros kaszkadőrrel beszéltem és azt mondta, hogy az a gond, hogy sok motoros azt hiszi, hogy ő nagyon profi és nem hiszi, hogy belebukhat. Pedig sok sok év gyakorlás után is érhetik az embert meglepetések, mondta ő.

Egyébként én már sajnos láttam leszakadt fejű motorost, vagyis szó szerint elvesztette a fejét és hülyén vagánykodott majd puff egy nagy autó és fizikailag is elvesztette a fejét sisakkal együtt. Szörnyű látvány volt.

Én motoros jogsi előtt pszichológiai vizsgálatot is csináltatnék, mert egyik másik tuti, hogy nem normális.

Ninjaboy 2010.06.19. 21:29:12

@El Topo (Sgt. Elias): Ezt már meg se mertem említeni. Ha jobbra tartasz akkor az az autósok szemét szúrja (mint a bringás az út szélén) és szükségét érzi, hogy két centire előzzön meg, vagy elkezd tolni.

Nekem is gyári dob van, de általában észrevesznek (igaz, ez 900 köbcenti, alapból dübörög rendesen).

loláb 2010.06.19. 21:29:49

@glutamin: A közúti forgalomban részt vevő nagymotorok kb 80%-a speedmotor. Alsóörsön véletlenül éppen egy Harley-s emlékműve van,, szóval ne láss a dologba olyan összefüggéseket, amik nincsenek.

szürke_tag 2010.06.19. 21:30:43

Mivel a motorosok többsége tisztességes jó fej, ezért az ő feladatuk lenne a barom vagánykodók kiszűrése.

Alvin Straight · http://megamorfozis.blog.hu/ 2010.06.19. 21:31:19

@El Topo (Sgt. Elias): nekem a láthatatlanság nem jött be. Budapesthez közel élek, és naponta járok motorral munkába. Általában úgy megyek, hogy észrevegyenek, de ne féljenek tőlem. Ehhez bizony hang kell.
A múlt héten hazafelé eldöntöttem, hogy rendes gyerek leszek. Beállok a sorba, tartok olyan követési távolságot, amit én biztonságosnak érzek, és max 90-100 lakott területen kívül. 5 km alatt hárman előztek be szembe! Pedig nem kis géppel nyomulok, full bőrben, szóval minden ami kell. (Ilyenkor sajnálom a robisokat). Amikor elpattant az agyam, és visszaváltoztam "láthatóvá", akkor senki nem közelített meg.
Amikor kapargatnak a hűtőrácsról, akkor már senkit nem érdekel, hogy "egyébként meg rendesen ment..."
Oké, ez természetesen 100 autósből 3. De néha elég egy is...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 21:31:32

@Ninjaboy:

Pontosan. Ha a sáv közepén haladsz, akkor legalább sávot kell váltania annak, aki előzni akar. Én most is járok robogóval is. mindenből gyakorlatban vagyok.:)

cso zsi 2010.06.19. 21:33:32

@Alvin Straight: Én is a neten találtam neki oktatóvideót arról, hogy kell az ilyen nehéz dögöket lábra állítani. A rendszámos Simson, amin tanultam, majd az MZ (vagy Pannónia volt) amit felborítottam, viszonylag könnyen felkelthető volt.

"Sportgépen meg nem lehet dob.."
Sporteszköz mit keres az utcán? A közlekedésre alkalmas állapotnak feltételei vannak. A versenyautó sem a saját lábán megy a verseny színhelyére.

Alvin Straight · http://megamorfozis.blog.hu/ 2010.06.19. 21:33:57

@cso zsi: sportgép -> supersport, mint a GSX-R például. Nem úgy értettem a sportgépet, hogy pályagép. :)

Neonknight 2010.06.19. 21:35:08

CoIle: A motorosok jobbratartásáról annyit, hogy egyszer gurulj egyet Miskolcon! Az utak minősége nem engedi a jobbratartást. Buszok nyomvájúja, aknafedelek stb. És ezek után jönnek az elsőbbséget nem mindíg megadó jobbról kanyarodók.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 21:35:24

@Alvin Straight:

A láthatatlanságot úgy értem, hogy alapvetően feltételezem, hogy láthatatlan vagyok, és ennek megfelelően vezetek. Nekem bejött. Több mint 20 éve járok mindenfélével, ami mozog, na jó, az utóbbi 10 évben teherautót már nem nagyon vezettem.:)
És komoly balesetem soha nem volt.

CoIie 2010.06.19. 21:36:58

@Ninjaboy: van aki ismeri a szabályokat van aki kevésbé!
Sok motoros még azt sem tudja fél év után, hogy mehet a buszsávban, hanem helyette jobbról a vonalon lavírozva nyomul be az autósok közé.

Furcsa, hogy a jogokoat sem ismerik egyesek, hogyan is ismernék a kötelességeket!

Egy ismerős motoros gondolkodásán már többször kiakadtam. Szerinte hiába ír elő valamit a kresz, ha ő maga logikusan másképp látja. És ilyenkor úgy is tesz, megy a saját feje után! És meg van győződve, hogy az a tuti, amit ő csinál! Keservesen fog egyszer csalódni ömnagában amikor kiderül, hogy az ilyen önfejűségnek súlyos következménye lehet! Ne legyen, de ha
valaki magának keresi a bajt...

Így senki közlekedő ne gondolkozzon! Ugye kerékpárosok! ;)

R6gufi 2010.06.19. 21:37:55

@Neonknight: Rendben, semmi gond. Azért gondolom aki közlekedési eszköznek szánja, csak rajongásból vesz supersport kategóriás gépet. Azért akiket itt a legtöbben szidnak (éjszakai versenyzés, lámpától-lámpáig 1kerekezés, stb.), azok szerintem az a kategória, akik nem közlekedési eszköznek használják. Rájuk gondoltam, hogy ott a pálya.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 21:40:17

A kerékpárosokat ne keverjük ide, azok aztán tényleg külön faj. Keresztbe-hosszába, záróvonalon, tökön-babon, tilos jelzésen, az anyjuk sírján is keresztül... Ma is majdnem elcsaptam egyet, igazán nem rajta múlt, hogy nem mentem keresztül rajta. Nem érdemelte meg hogy megmentettem a hitvány életét.

Ninjaboy 2010.06.19. 21:41:53

@CoIie: Nem szabad átesni a ló túloldalára. Vannak szabályok, amiket be kell tartani és kész, nincs apelláta! Sajnos a totális jobbra tartás minden motoros számára kivételt képez egyszerűen azért, mert életveszélyes szinte a legtöbb helyzetben.

Sajnos a kerékpárosokat én sem szeretem, ettől függetlenül nem bántom őket és elengedem őket is. Városban veszélyes üzem bringázni és az a baj, hogy tényleg azt hiszik, hogy nekik minden szabad. Rendszámot rakatnék rájuk is meg a robogósokra is.

CoIie 2010.06.19. 21:42:55

@El Topo (Sgt. Elias): a motoros nem a géppel "meghosszabított" kerékpáros? ;)))

CoIie 2010.06.19. 21:44:52

@Ninjaboy: nekem elengednem sem kell a kerékpárost, elmegy az mag ais, nem kér engedélyt! Csak a piros lámpán túlról ne freccsenjen már rám vissza a vére - ezen 'imádkozom'. Minden más az ő dolga!

CoIie 2010.06.19. 21:48:56

Normális az, hogy középkorú nő, kis robogóval, 88-al, csak sisakban nem engedélyezett végsebességen száguld az út közepén, a középső sávban? Sztem nem! Már én kezdtem el félni... ;)
És nem ő az elvetemült fajta, csak egy átlagmotoros!

Sajti - Audiklub 2010.06.19. 21:49:58

Naponta küzdök Budapesten a reggeli és a kora délutáni forgalommal, személyautóval vagy 3.5T-s kisteherrel. A motorozás valahogy mindig is távol állt tőlem (leszámítva a jócskán csókolomos öreg 50-es JAWA-m) de azért párszor megpróbáltam a városi motoros fejével gondolkodni.
Be kell valljam, ez igen nehéz dolog.
4 keréken bódéban ülve máshogy néz ki a világ mint két keréken viszonylag magasan figyelve.
Azért az utóbbi időben hála égnek egyre kevesebb golyóérett halálmadárral találkoztam. Sőt mi több a motoros társadalom szocializálódása is egyre inkább elterjed.
10-ből 8 motoros a lehetőségeihez mérten valamilyen fura tornamutatvánnyal megköszöni ha lehúzódok, elengedem, integetek, indexelek. (Nekik nincs vészvillogó a gépeken???)
A maradék kettőből egy, pizzafutár szokott lenni, aki tűzön, vízen, nagymamán, babakocsin, betonfalon keresztül is nyerni akar 10 másodpercet a piros lámpánál. Na jah, a taxisok nagy részét is ezért utálom. Román kamionokról már nem is beszélve. De az utolsó. Az a mobil vesedonor. A felelőtlenség élő szobra. Az, aki a pirosnál kigyorsító autók között cikázva nyélgázon próbál ráverni minden mozgó tárgyra. Az a kivagyi f@szagyerek. A közlekedésnek nevezett vérre menő játék "nyertese". Na számomra ő a sztereotip kopasz kétajtós szekrény napszemcsiben sötétített A8-ban. Tudjátok aki "elöl beszél de hátul van mimikája" (ahogy azt Kovács András Péter jól megfogalmazta).
Így talán le is fedtük mindkét fél játékosait.

A fejekben van itt a gond autós és motoros részről is. De az egész Magyar valóság is bajban van. Civilizálódnunk kell még. Megtanulni egymás mellett és egymásért élni. Talán akkor itt is átengedik a gyalogost a zebrán, vigyáznak egymásra motorosok és autósok, félve figyelik a bicikliseket. Talán egyszer eljutunk oda is, hogy felesleges mindennapi sietség helyet 10-20 perccel hamarabb indulunk, és belátjuk hogy ez nekünk is jó. Lesz időnk csak az élvezet kedvéért elmenni autózni motorozni, és nem a közúti veszélyeztetés lesz a legjobb játék a reggeli dugóban.
Utópia, de megközelíthető.

Higany 2010.06.19. 21:50:13

Nem is olyan régen a Megyeri híd felől kanyarodtam a 11-esre Szentendre felé. Besoroláskor a 11-esre alaposan megnéztem nem jön-e senki, oldalra is fordultam, meg jó nagy tükröm is van, látom, hogy senki nincs az úton mögöttem a 11-esen, amíg a szem ellát a felüljáró tetejéig. Besoroltam, nem telik bele pár másodperc elhúz mellettem egy motoros tízmillióval, aztán utána még kettő. Rémisztő volt belegondolni, hogy amikor meggyőződtem arról, hogy szabad az út még látni sem lehetett őket.
Most megnéztem a térképen, a záróvonal végétől a felüljáró teteje 260m. Számításaim szerint jóval 200 fölött mehettek, ha ilyen hamar feltűntek és utolértek (v.ö. 250km/h = 69,4 m/s). Ezt nem közúton kéne csinálni, mert ez kész életveszély... Itt most volt elég sáv és a középső sávban (külső=kanyarodó) nem zavartam a köreiket, de elképzelem hány hasonló helyzet kísérte aznapi útjukat, vagy egyáltalán sikerült-e így hazaérniük.

CoIie 2010.06.19. 21:50:15

@El Topo (Sgt. Elias): akkor a félbecsonkolt autós? Vagy miféle szerzet? ;)

Mert, hogy különbözni akar vagy látszik az biztos!

szakikám · http://autoolaj.hu 2010.06.19. 21:56:51

motorosoknak nagyon kell vigyázni, ők kockáztatnak többet

cso zsi 2010.06.19. 21:57:33

@dePiros: Kihagytad a "drágakocsimvanmegtehetem" autóst.
@Alvin Straight: Utcai gép? Akkor feleljen meg az előírásnak. A szabolcsi rendszámnélküli Zsigákkal sem (mindig) mennek el Szolnokig. De otthon a dűlőn, a saját portájukon nem zavarnak senkit.
Van egy pesti oktató cimborám. A kollégájánál volt egyetlen roma tanuló, akiről tudott.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 22:01:52

Most ezzel nem leszek népszerű, de erről eszembe jutott, hogy ezeket az útszéli magánsírokat olyan izléstelennek találom, hogy az hihetetlen.

cso zsi 2010.06.19. 22:02:25

@Alvin Straight: "Általában úgy megyek, hogy észrevegyenek, de ne féljenek tőlem. Ehhez bizony hang kell. "
A motorod hangját csak a melletted, vagy mögötted haladó "élvezi".
Ha az előtted haladó, vagy a szembejövő figyelmét akarnád felhívni vele, akkor úgy kell tenni, mint a szirénával. A hangot előre kell kivezetni.
De azt "élvezné" a motoros is.

prunoki 2010.06.19. 22:07:24

Én 30+ koromban kezdtem motorozni, egyből egy 650-es Deauville-lel. A jogsi megszerzése után az első utam tréningre vezetett, jó sokat tanultam ott. Az autósok sokszor elengednek, de meg kell mondjam, olyan szitu is akadt, amikor én bizony betartottam országúton a 90-100-at és autóst engedtem el. Lehet hogy kicsit meglepődött, de megköszönte. Ha utolért, akkor gyorsabb nálam, hagy menjen a fenébe. Ha már megy a sor a városban, akkor nem előzgetek, de álló, vagy lassú sorban fűzöm magam előre. Eddig egy dolog ijesztett meg igazán: az oldalról befutó nagytestű kutya, hát az aztán tényleg nem ismerte a Kreszt, hirtelen nem tudtam hogy most mi a tököm lesz, mindenesetre próbáltam nem nézni a kutyát, kerestem mellette az utat.

Szóval türelem, hagy csinálja meg a másik amit akar ha az nem veszélyes, nem kell mindenben a Kreszt keresni, meg dühöngeni.

ddt500 2010.06.19. 22:07:57

Már vagy egy éve nem mondtam el a véleményemet ezügyben.:)
Nincsen bunkó motoros. Bunkó emberek vannak akik autóba, motorra, biciklire kamionba ülnek. Csak mások a lehetőségek. A kamionos fékezés nélkül megy be a körforgalomba, az autós anyát-lányát gázolja halálra a zebrán vagy 2 biciklist üt el 5 perc alatt, a motoros 200-al megy a szerpentine vagy lakott terülteten és frontálisan ütközik a másik motorossal, a biciklisek meg a létező összes szabályt megszegik.
Persze a legegyszerűbb autóba beleállt motorról képet berakni mert az jó látványos. A fán kettészakadt autó amiben 3 fiatal halt meg már senkit nem érdekel mert minden évben van 5 ilyen eset. Szánalmas, hogy itt is átveszik a kereskedelmi TV-k stílusát.
2 éve a vén marha kiment a tartálykocsi elé ami jött 80-al a semmi közepén. Meghalt ő is meg a felesége is. Biztos nem látta a 3X3m-es 40t szörnyet. Ha motoros jött volna valszeg egyből ő lett volna a hibás mert gyorsan jött.
Kipufoggó dologra meg csak annyit mondanék, hogy mi van?? Nem egy országban élünk? Menjél már ki péntek este a Bp-i éjszakába mondjuk a nagykörútra. Mást sem hallani csak tuc-tuc autókat, meg ültetett dob nélküli civickeket meg swifteket.

cso zsi 2010.06.19. 22:09:54

@El Topo (Sgt. Elias): Volt már abból birtokháborítási vita, hogy a balesetből xy kertje elé esett az áldozat, és oda keresztett rakott a család. "Kedvenceim": az Egérúton a márvány síremlék (azt hiszem) Suzuki emblémával, ill. a 31-es úton Poroszló és Tiszafüred között a hídon.
Ez utóbbin már többször elgondolkodtam, hogy cserélik a koszorút, és a virágot. Autóval megállni nem lehet, gyalogolni nem lehet, akkor marad a vasúti híd, amin viszonylag ritkán jár a vonat.

prunoki 2010.06.19. 22:10:49

@Sajti - Audiklub: Nagyon egyetértek Veled. Csak én motoron ülök :-)

Ooops 2010.06.19. 22:11:20

@dePiros: nekem is ez a tapasztalatom, bar a 4 kerekuek kozott is egy specialis allat fajta: a taxis.

A normalis motorost meg nem lattam es taxist is evente a fel kezemen meg tudom szamolni, azt is inkabb videken, es nagyon meglepodok. Persze azt sem allitom, hogy minden autos tokeletes :-)

En jelenleg igy mukodok:
- motorost leszoritani nem probalok, a kozlekedes biztonsag a maniam (ezert is vettem Volvo-t...) de nem is terek ki elole. A KRESZ ra is vonatkozik, aki nalam gyorsabban megy, az mar kimeriti a gyorshajtas fogalmat.
- ha valaki eloszor indexel, utanna probal elem bejonni, akkor beengedem magam ele
- ha valaki eloszor megindul elem, akkor utolag hiaba kezd indexelni
- taxisnak akkor segitek, ha betartja a KRESZ-t, azaz evi 1-2 alkalommal
- a nagy fekete autonak sincs automatikusan elsobbsege

Ezt a magatartasomat kevesen viselik, sok embernek lattam mar a kozepso ujjat, de ez nem zavar. Probaltak mar parszor jutalmul leszoritani az utrol, de en mentem tovabb egyenesen, ok meg persze nem akartak ossze torni a jarmuvuket, inkabb feladtak. Azon mar szerencsere tulesetem, hogy ha megall mogottem a busz, es rogton lefullasztom a tragacsot :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 22:11:33

@prunoki:

Whehehe, én életemben kétszer estem el motorral, mindkét alkalommal teljesen egyedül, minden zavaró körülmény nélkül.:) Egyszer egy vizes villamossínen, egyszer egy poros körforgalomban. És úgy, hogy előtte évekig még veszélyes helyzetem sem volt.:D

NZ72 2010.06.19. 22:13:44

Tizenöt éve autózom, engem két alkalommal majdnem kinyírt egy-egy örült nagymotoros! A legutóbbi egy hete történt, balra ívelő felüljáróra mentem fel

CoIie 2010.06.19. 22:13:51

@loláb: volt, hogy előzékenykedtem, de időnként emiatt én kerültem szorult helyzetbe! Aztán láttam, hogy egyesek egyik esetben még köszönnek más esetben szemétkednek, így elment a kedvem ettől és ami fontos, nem írja elő semmi.
Marad a kőkemény kresz mindenkinek! Miért nem érthető egyeseknek?! Csak azt kell betartani és a kívánt jó eredmény azonnal megjön! Vagy nem is az az igazi cél???

Alvin Straight · http://megamorfozis.blog.hu/ 2010.06.19. 22:13:57

@cso zsi: azt hiszem rátapintottál az egyetlen ellentmondásra az autósok és a motorosok között. Az egyetlen dolog amiben eltérek a kidörgő. Ez azért van, mert ezzel "láttatom" magam. Kell. Enélkül már lehetm, hogy cafatka lennék. (lásd előző hsz-em). De azt hiszem ezt a dolgot a rendszámnélküli zsigához hasonlítani kissé izléstelen és túlzó dolog. De nem baj. :)

Zee 2010.06.19. 22:14:45

egészen egyszerűen a magyar mentalitás szerint annak van elsőbbsége akinek megadják,
ezt figyelembe kell vennie mindenkinek.meg azt,hogy mivel könnyebb megállni?két vagy 4 kerékkel?
melyik nehezebb?
ok,hogy figyelek rá,de ha nekiáll, szlalomozni a lámpánál meg sávot váltogat akkor kiszállok,és kettéfejelem a bukósisakjával együtt aztán a kezét a hátába szúrom.ennyi. aztán lehet pislogni...

NZ72 2010.06.19. 22:15:04

@NZ72: ...éppen. Szemből jött sorban néhány autó, és a semmiből egyszercsak egy motorost láttam meg az én sávomban a záróvonaltól fél méterre! A hülyéje a sort előzte tisztes tempóval... A lélekjelenlétemen múlt, hogy nem szállt belém, épphogy jobbra tudtam húzódni. Az előző is kísértetiesen hasonló eset volt a ferihegyi gyorsforgalmin.
Ha rajtam múlna, az ilyenektől minimim 5 évre elvenném a jogsit és örökre a motort. Tudomásul kellene venni az ilyen géppel közlekedőknek, hogy egy átlag autó teljesítményével felérő (vagy nem ritkán azt meghaladó) teljesítményű motor nem holmi vidámparki játékszer. Aki adrenalinra vágyik, menjen versenypályára, ott húzza tövig, és legyen szíves kímélje meg a közúton mások életét.
Sajnos azt kell tapasztaljam, hogy 10 nagymotoros közül ha kettő szabályosan közlekedik, az már jó aránynak tekinthető! Fiam három éves, de már ő is kiszúrja, hogy ki az aki szabálytalanul közlekedik. Ilyenkor megjegyzi: "Apa, ez egy hülye motoros volt!"

benzinvérű · http://benzinveru.blog.hu 2010.06.19. 22:15:28

Jó sok komment sikeredett, az összeset nem is olvastam el. Tetszett, hogy a jó része kulturáltan mondott véleményt, de tényleg egy a lényeg. AKI normálisan közlekedik motorral, azt tényleg nem jegyzik meg az autósok. Mert egyszerűen elég egy állat, aki a városban kerekezik 100-al a lámpánál ahhoz, hogy az ember megfeledkezzen arról a 10 másik normális motorosról, aki mondjuk lehet h leelőzte városon kívül 110-120al, ott ahol elfért, indexel, körülnézve, ahogy az a nagykönyvben megvan írva. Ne úgy álljunk ehhez hozzá, hogy motoros-autós. Idióta vezető, vagy normális. Aki hülye, az autóban is állat lesz, aki normális, az motoron is az marad. És igen. Vezetek autót és motort is. Mindkettőt szeretem, mindkettőt másért. És nem azért vettem motort, mert lehet vele száguldozni, nem is olyat vettem. És igen, hobbimotoros vagyok, max hétvégén megyek, mostanában sajna annyit sem. Mégis úgy érzem, hogy normálisan közlekedek, motoron még talán jobban odafigyelve, mint autóban. Igen, főúton 100-110-120 esetleg, ahol olyan az út és a viszonyok. Ha meg utolérek valakit, várok amíg előzhetek, de nem érdekel az sem, ha épp fél óráig kell egy 80-al haladó autó mögött menni. Mondta ezt már előttem több ember is, mégis úgy érzem, hogy ezt a hozzáállást kell hangoztatni: NEM A MOTORTÓL LESZEL HÜLYE, HANEM ATTÓL, HOGY ALAPBÓL AZ VAGY! Széles utat, balesetmentes kilométereket, olcsó benzint akár 2, akár 4 kerékre! Peace!

lorincz84 2010.06.19. 22:16:21

Engem nem zavarnak a motorosok,nem idegesít,ha megelőznek,sőt én magam is szeretek motorozni,bár csak kicsivel teszem.
Viszont egy dolog idegesít,sőt kifejezetten félek tőle,mikor ahogy a cikkben is levan írva 200km/h-val előznek a semmiből.
Történt egyszer,hogy egy kis falun mentem keresztül kocsival és egy papa előttem szuttyogott az öreg 120-as Skodájával kb.30-cal.Gondoltam megelőzöm.Ahogy elő van írva kiraktam az indexet belenéztem a visszapillantóba sehol senki,elkezdem illetve kezdeném az előzést és a következő pillanatban irdatlan nagy fékcsikorgás,balra nézek,csiszre elhúz mellettem a motoros,de úgy,hogy még mindig fékez,és azon van,hogy valahogy összeszedje a motort ami aztán nagy nehezen sikerült is neki.
Majd össze szartam magam.Megsaccolni se merem mennyivel mehetett,de,hogy 200 fölött az biztos lt-n belül!
Az biztos,ha egy pillanattal később kezdem meg az előzést úgy ketté szelte volna csórikám hátulról a kocsimat,hogy elöl a blokk fogta volna talán csak meg. Na azóta kurvára fosok az ilyenektől!!!

Alvin Straight · http://megamorfozis.blog.hu/ 2010.06.19. 22:16:31

@cso zsi: hidd el, észreveszik. És itt jön, amit Loláb írt: elkezd fészkelődni. Szinte "akarja", hogy elmenjek mellette. Ilyenkor felteszem a kezem és intek neki, hogy "köszi, de nem kell." Majd megyek, ha tudok. Kevesebben használják a középső tükröt, mint hinnéd...

cso zsi 2010.06.19. 22:16:47

@ddt500: A tuc-tuc autókban ugyanolyan pöcsök ülnek, nem járműfüggő, ez tény.
Emlékszel-e arra az esetre, amikor a Szabadkikötő úton a már bekanyarodott nyerges hátsó tengelyét ütötte ki a motoros? Mit vétett a kamionsofőr? A jármű első 8 métere már bent volt a HÉV-felüljáró alatt, amikor megtörtént a baj.

gramercy 2010.06.19. 22:17:22

az a helyzet, hogy az ember a sajat hibajabol tanul a leginkabb

minel kevesebb a rutin, annal konnyebb meggondolatlannak lenni es belefutni ilyen helyzetekbe

prunoki 2010.06.19. 22:17:30

@El Topo (Sgt. Elias): Persze, ilyet én is csináltam kettőt. Az egyiknél gondoltam kipróbálom hogy még megy-e a lábfékkel szűkített forduló a szűk utcánkban, lefullasztottam a felénél a motort, szép nagy terpesszel leléptem róla szerencsére. De olyan hülyén éreztem magam utána :-)

A másiknál gondoltam elmegyek a motorral megnézem az oktatómat a rutinpályán és valami hasonló manőverrel leraktam a vasat a várakozó gyakorlók elé :-) Igyekeztem úgy tenni hogy semmiség.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 22:17:43

@cso zsi:

Én szörnyen gusztustalannak és tolakodónak érzem ezt a dolgot. A 11-es út minden méterén van már komoly emlékműve egy-egy elbaszott életű boyracernek. Pár éve az egyik fővárosi strand bejáratának hajtott neki egy tizenéves kislányka ezerrel, szerencsére éjszaka, persze meghalt. Én meg viszem a kölkeimet strandra, aztán magyarázom nekik, mi ez a kibaszott magántemető a bejáratnál.

CobraG. 2010.06.19. 22:20:24

Sziasztok.
Én ezt az állítást határozottan cáfolnám: "És persze nem 200 km/h sebességkülönbséggel előzgetünk, mert arra senki nem lehet felkészülve az autósok közül"
Aki ismeri a Vác fölötti szakaszt a 2-esen vagy a 2/A-t azt tudja, nyár elején minden évben meghal erre 4-6 motoros. Az egyenesekben igencsak tolják, nincs idő észrevenni és a nem húzódok le (hogy ne legyen frontális karambol) akkor én vagyok a szemét autós. Kérdezem. Mo-on van külön MOTOROS KRESZ ?? Én úgy tudom ua vonatkozik rájuk is, mint az autósokra. Tehát: főútvonalon a max sebesség 90 km/h és nem 240-260. Ha jól tudom.... Engem 110-nél büntetnek, a motorost 240-nél még nem. Hogy is van ez? Engem záróvonalas előzősnél igencsak meg****-nak, a motoros (tisztelet a kivételnek) szinte csak ott előz. Hogy is van ez????

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 22:21:12

@prunoki:

Én úgy mentem rá a vizes sínre, ahogy tanítják, hogy nem szabad: hegyesszögben.:) Már mikor közeledtem hozzá, láttam, hogy sok lesz. Úgy bevertem a seggem, hogy egy hónapig csak gyakorlógatyában bírtam járni, mert nem fértem be a farmeromba.
A másodiknál meg eltörtem egy lábujjamat, valahogy a lábartó alá szorult.:D

CoIie 2010.06.19. 22:22:11

Vajon honnan tudná az autós, hogy a motorral nehéz megállni, lassabban lehet kanyarodni, meg ilyesmi? Főként amikor 90%-ban száguldozókat lát! Ezt mondja meg valaki!

prunoki 2010.06.19. 22:22:26

@CoIie: Mondjuk ahogy egy könyvet se, úgy a Kreszt se tudom fejből. Azon kívül a módosításokra sincs követési szerződésem, úgyhogy erre valahogy nem építenék. Ha el lehet menni biztonságosan, elmegyek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.19. 22:22:29

@CobraG.:

Nyugoggyál meg, a motorost is büntetik, ha lekapja a traffi.

prunoki 2010.06.19. 22:26:23

@CobraG.: Álló, vagy 10-15-el cammogó sornál engem se zavar a záróvonal, de ahogy figyelem sok autós is ezt ilyen szituban tolerálja, még segít is avval hogy lehúzódik. Más egy motorral átlibbenni egy rövid időre és más egy autóval. Nagy sebességnél ilyet nem csinálunk, nem ítéljük jónak.

cso zsi 2010.06.19. 22:27:15

@Alvin Straight: Nem kell bemutatni, az általam használt gépjárművek jó részén hiába van, mert egy zárt doboz van a fülke ablaka mögött.
Egy 80-130-cal haladó autóból semmit nem hallani, ha hátulról jössz.
Némelyik társad meg van győződve arról, hogy ha távfénnyel halad, akkor még észrevehetőbb lesz. Pedig csak vakít, így az autós még kevesebbet lát. Szemből még keményebb a dolog, mert az ülő autós szemmagasságában van a motorok fényszórója. (a kamionoknak is, csak azok fölöslegesen nem távfényeznek)
A világításnál hálistennek szériatartozék lesz a nappali menetfény, ami "teret" ad a világításnak. Régen az autók-motorok lámpái vagy 20-30 centi átmérőjű, vagy kb 10x20-as kockák voltak, még egy helyzetjelzős Wartburgot is láttál egy kilométerről. a projektoros lámpa már csak a vakító fénypont, amiről sem a sebességét, sem a távolságát nem könnyű megállapítani.

TéeSzElnök 2010.06.19. 22:27:45

Előljáróban: motoros vagyok, meg van autóm is...

A post maga nagyon mértéktartó és nem motoros blogként kifejezetten motorosbarát.
Igazából egyetlen dologban nem értek egyet a leírtakkal:
"Aztán a kicsit lelassult, rövidlátó, nagyothalló özv. Kovács néni lelép a zebrára, és PACCS! De lehetne kisgyerektől a topmanagerig bezárólag bárki."
Nem állítom, hogy nincs ilyen, csak azt mondom, hogy gyalogos gázolás az tipikusan nem motoros "habitus".
Bár szeretem a tempós haladást, de az eszement száguldást én sem csipázom. Sem lakott területen, sem azon kívül. Az persze relatív, hogy kinek mi a száguldás, és itt még csak nem is kell a sportmotorosokra vagy az adrenalinra gondolni. 600cc+ minden motor (mondom motor, nem krjúzer, vagy maxirobogó...) gyors, fürge, dinamikus masina, ugyanakkor messze sérülékenyebb. Ezt el kell fogadni, és eszerint közlekedni. Kettő és négykeréken is.

Az autós vs. motoros ellentét már régi keletű, 3 dolgot emelnék ki:
- régen a motorok lassúak voltak, akadályt jelentettek (ez a szemlélet még a mai napig benne van a KRESZ-ben is), a kocka fordult, 600+cc felett egy motor autópályán kívül az autókat messze lehagyja
- a két járműfajta karakterisztikája, és vezetési módja jelentősen eltér, egy motort vezetve az ember rá van kényszerítve az éberségre, míg az autósok sokszor csak bambulnak, a tükört, az irányjelzőt hírből sem ismerik, míg motoron az egész környezettel tisztában kell lenni.
- a közlekedési stílus minősít, mint embert - és itt ne az emberi teljesítményre gondoljon senki. Aki ráhúzza a kormányt a motorosra, az megtenné akkor is, ha a saját gyereke volna a nyeregben?

Egyébként a mai MO-n kifejezetten ritka és éppen ezért üdvözölni való ez az élni és élni hagyni szemléletmód - na ez az, ami ebből az országból hiányzik. Itt az irigység és a dögöljön meg a szomszéd tehene szemlélet él...

Ninjaboy 2010.06.19. 22:28:57

@CobraG.: Én sokat járok Vác felé pestről, de mindig a 2-es úton megyek, sosem a 2/A-n.
Inkább elkerülöm a csábítást, pedig meg tudnám futni a 290-et, de nem teszem. Ráadásul az M2-n az autósok is idióták, nem csak a motorosok, ezért sem megyek arra :(

CoIie 2010.06.19. 22:29:14

@prunoki: pedig építs a kreszre, mert csak abban bízhatsz, hogy más is azt teszi! De ha már senki sem akar..., az a vég lesz! RIP+

Stop Light 2010.06.19. 22:30:40

Én egy robogóval közlekedek városban és egy mellék úton 3-4 km-t.

Mindennap előfordul a munkába menet és hazafele is, hogy egy-egy idióta autós rámdudál, teljesen ok nélkül. Nem, nem ismerősök, egyszerűen olyan idióták akik mennek 90-100 km/h-val azon az útvonalon ahol én autóvall max 70-et érzek biztonságosnak (és 60-as tábla van), nehezen tudják elviselni, hogy 55-60-al megyek előttük és szembe jönnek és nem tudnak lendületből kikerülni.... a múlt héten egy idióta Honda Civices le is akart szorítani....

Én nem tudom de amikor autóval vagyok, nem dudálgatok rá a robogósokra mert nem tudom kikerülni lendületből mert szembe jönnek....

Nem is tudom mi az anyámat kéne csinálni, hajtsak a padkára, vagy menjek az árokba, mert ő nem képes lelassítani és várni 10-20 mp-et....

Hivatásosként dolgoztam régen de se busszal, se teherautóval nem csináltam ilyesmit soha....

Colour of silence (törölt) 2010.06.19. 22:31:30

Akármivel megyek, MINDIG megvárom, hogy az, akit előznék, vagy aki engem előz TUDJA, hogy én mit akarok! Amíg ez a kontakt nincs meg, NEM TESZEM. Nem fog azon a 10 mp-en múlni. Lakott területen soha nem pattogok. Éjszaka szintén, és akkor viszomt sehol. Ha több autót kell előznöm, szinte 10-ből hatszor kijön elém az egyik, így erre mindig számítok, és tartom a nagyobb távolságot. A motorosoknak sokkal nehezebb dolguk van, sokkal jobban kell figyelniük. Jó, ha a 10% tud is közlekedni!!! Érdekes, hogy legtöbben nem azok közül halnak meg, akik mindig úgy mennek, mint az állat, hanem azok közül, akik szinte mindig finoman mennek, de egyszer-egyszer odatépnek neki. Egy felelőtlen kiugrás előzéskor, és ennyi. 21 éve van jogsim. Soha nem voltam baleset okozója. Részese már igen. Nem vagyunk macskák. Csak egy életünk van, az is rövid és necces.

prunoki 2010.06.19. 22:34:32

@CoIie: Persze az az alap, nem azt mondtam hogy nem építek rá. Csak annyira karakteresen írod, mintha csak az lenne. Eszem ágában sincs abban bízni, hogy betartják a többiek. Hiszen hibázhatnak is. Ha látom hogy elindult, akkor tökmindegy mi van a kreszben. Ha látom hogy meg akar záróvonalon fordulni és ezt biztonságosan teszi, akkor hagyom, nem vagyok dühös se rá. De ha valaki csak azért mert a Kresz azt nem írja elő nem tud egy picit tenni a másik biztonságáért, az gáz. Ha valaki veszélyeztet csak azért mert a Kresz szerint neki igaza van és éppen dühös rám, az lehet hogy a Kreszt ismeri, de fogalma sincs hogy miért írták.

kirby a parancsnok 2010.06.19. 22:35:06

Sajna én is autópárti vagyok, de nem tagadom, hogy ésszel van értelme a motorozásnak is.
Viszonylag ritkán autózom, de volt már olyan, hogy ha nem nézek a Gondviselésnek köszönhetően harmadszorra is a tükörbe sávváltáskor, mikor már majdnem teljesen bent vagyok a sávban, akkor ma egy motorossal kevesebb lenne, mert úgy lőtt ki a másik autó mögül, hogy nem láthattam 1 másodperccel korábbi visszapillantáskor. A legbosszantóbb az volt, hogy a pirosnál találkoztunk és kérdeztem, hogy ez mire jó, amire persze neki állt följebb, majd azzal végeztük a "beszélgetést", hogy ő hal meg egy ilyen balesetben nem én...
Aztán a minap hallottam, hogy sajnos nem így van mindig. Lást a cikk első fotóját, szerintem a golfos is legkevesebb életveszélyes sérüléseket szenvedhetett a balesetben, de hasonlót meséltek nekem. Tipikus eset: Hungária éjjel fél egy az autós rákanyarodna a körútra, lévén, hogy zöld lámpája, mikor ki tudja mennyivel, oldalba kapja a motoros. A genya megússza a csajával egyetemben, de a bal egyről a sofőrt majd egy óráig nem tudják kiszedni a tűzoltók és ott vérzik el egy ilyen senki miatt, akinek ráadásul elvették már a jogsiát... Ja, és a szemtanú ismerősnek meg mondták, hogy van esély rá, hogy pillanatnyi elmezavarra hivatkozva felmentsék... Ha az én gyerekeimmel csinál ilyet, azt hiszem ott helyben verem szét a motorja darabjaival (és persze engem ítélnek el önbíráskodásért). Szerintem az ilyet kellene nagyon hosszú időre börtönbe zárni, hogy mire kijön már ne tudjon vezetni.

cso zsi 2010.06.19. 22:35:41

@gramercy: Viszonylag korán kezdtem el vezetni, nagy gép is volt alattam (B,C) de a második évemben (50-60000 km megtétele után) voltam én is "nagyfiú", amikor megtörtént az első sajáthibás eseményem. Azóta vallom, hogy mindenkit be kéne ültetni tesztautóba "dummy"-nak, és 50-nel falnak küldeni.
Sok mindent kivédtem már a saját hibámból tanultakkal azóta.

benzinvérű · http://benzinveru.blog.hu 2010.06.19. 22:36:08

@CoIie: látod itt a baj: "90%-ban száguldozókat lát. És ez az, ami nem igaz, csak tényleg nehezebben jegyezzük meg azt, aki normális. DE A TÖBBSÉG AZ!

CobraG. 2010.06.19. 22:38:18

Ninjaboy: jól is teszed. Sajnos igen, nagyon sok autós barom. Nem 1x volt, h satu és a padka mentem ha nem akartam megdögleni... vagy elkerülni egy balesetet. Mert ugye hol kell előzni? Beláthatatlan kanyar előtt, záróvonalon, mikor jön egy autó vagy kamion... Én a sor előzősnél nem az álló, hanem a haladóra gondoltam. De amúgy igen, ahogy mondjátok, mikor tehetem lehúzódom és indexelek, h menjen... gyorsabb sokkal.Nem bunkózom vele, Veletek. Engem ami kifejezetten zavar, hogy vannak bunkó speedesek és a szlalomozás. De tény, legyünk egymásra tekintettel hiszen ez az érdekünk. Ami tőlem telik megteszem.
Trafi.. igen... ha.... elkapja. Nehéz....

CoIie 2010.06.19. 22:39:47

@benzinvérű: a furcsa az, hogy autósokról nem tudom elmondani a 90%-ot. Saccolom, legyen mondjuk 5%! Azt miért jegyzem meg?! Nem a memóriámmal van a baj! ;)))

Csuly 2010.06.19. 22:42:04

Hali. Teljesen korrekt ez a cikk, néhol egyetértek, néhol nem egészen.
A motorosok azért hangosítják gépeiket, mert sokan hajlamosak NEM meghallani a motorokat. Volt rá példa sajnos.
Üdv. (Motoros)

CoIie 2010.06.19. 22:43:31

@Csuly: ez a legrosszabb "megoldás", amit hallottam! És tényleg nem old meg semmit, csak fokozza az idegességet és a feszültséget! De hát ha az cél...

Ninjaboy 2010.06.19. 22:45:25

@CobraG.: 3 évig minden nap autóval jártam be az M2-n pestre és mentem haza. Szerencsére nem sok balesetet láttam, de a motorosok mindig eltolták ezerrel, illetve nővéremet autóval is szorította le a sóderre szemből jövő kamion. Alapból el van szarva az az út, én meg nem kísértem a sorsot. Marad a 2-es út, de az gyalázatos minőségű pár helyen, viszont kevésbé veszélyes (habár itt voltam már szemtanúja ráfutásos balesetnek és majdnem résztvevője is...azóta tudom, hogy a követési távolsággal nem éri meg játszani, motoron sem).

CobraG. 2010.06.19. 22:48:07

@benzinvérű: Teljesen jól látod a helyzetet. Ha 100 közúton közlekedőből (direkt a szóhasználat) így vélekedne akkor azt hiszem sokkal kevesebb baleset lenne és sokkal kulturáltabb lenne a közlekedési morál is. További balesetmentest !!!

cso zsi 2010.06.19. 22:50:32

@TéeSzElnök: "Nem állítom, hogy nincs ilyen, csak azt mondom, hogy gyalogos gázolás az tipikusan nem motoros "habitus"."
Minden csak az arányokon múlik.
A kb 3,5 milla teher- és személygépjármű mellett mennyi motorunk van?
141956 a KSH szerint. Az elmúlt kb fél évben két esetről tudni, a hírekből, ahol motoros gázolt.
De visszhangzott a net akkor, amikor az rtl-klubos srác a Telefongyár környékén szétkent egy (állítólag) csövest a Hungárián. Ő sem úszta meg.

CobraG. 2010.06.19. 22:52:34

@Ninjaboy: igen... én sajnos minden nap arra járok.. és igen, amióta 3x belém jöttek azóta nagyobb köv. távot tartok be. Választhatok: vagy városon keresztül nagyobb fogyasztással vagy 2/A és hátha nem lesz baj kevesebb fogyasztással. Én sajnos elég sok balesetet láttam, éltem át (lehetett mindet olvasni a hírekben ami Vác közelében történt) és nem jutottam haza sokáig. Nagyon veszélyes útszakasz. Aki erre jár óvatosságra intem és figyeljen!! Főleg a kanyarokban....

Operator 2010.06.19. 22:55:23

OFF
Srácok, azért ne már! :-))) Ne akarjuk már megmagyarázni, hogy a legtöbb motoros azért teszi fel a hangosabb, kiherélt dobot, hogy attól biztonságosabb legyen a közlekedés :-) A tuc-tuc hifis gyereknek hullára mindegy, az úgysem hall semmit, hátulról jövő motorost pedig 80 körül egy modern, jól hangszigetelt autóból úgysem hallasz meg, hát még felette....

Aha... Azért sötétítem le az autómat, mert úgy nem látnak be az utastérbe, vagyis kisebb valószínűséggel törik fel, meg nem süti a nap a gyereket, meg ha törik az ablak, a fólia felfogja a szilánkokat. Azért teszek hátsó szárnyat az autóra, mert úgy kanyarban nagyobb a leszorító erő a hátsó tengelyen, így biztonságosabb, nem csúszik meg. Azért ültetem le porig, hogy jobb legyen a légellenállás és csökkenjen a fogyasztás. Azért veszek könnyűfém felnit a szekérre, mert úgy kisebb a rugózatlan tömeg, ergo a kereket a lengéscsillapító könnyebben tartja az úton, így rövidebb lesz a fékút, vagyis biztonságosabb... :-D

Értem, hogy amikor a számlát ki kell fizetni, akkor kell az önigazolás, meg amikor meg kell magyarázni anyunak, apunak, hogy miért is kellett ez, akkor ezek jó dumák, de legalább itt ne szívassuk már egymást :))
ON

Ninjaboy 2010.06.19. 22:55:38

@CobraG.: Én csak Gödig jártam. Vajon a pirosra festett széles felezővonal csökkentette a balesetek számát? Nagyon "ráflesseltek", hogy külföldön működik. Na de itthon?!

JimK1rk 2010.06.19. 22:56:25

Az egykerekezo, szaguldozo motorosokert nem kar, pusztuljanak!

Верховина 2010.06.19. 22:58:33

Én az autós társadalmat erősítem, szvsz az embernek olyan sok mindenből elég a kettő, kerékből legyen négy. Mindenféle értelemben;) Na jó, a Verhovinát szoktuk kergetni, de az ha akarom se megy többet 50-55-nél:D Meg azt is elhagyatott úton, lévén no tapasztalat... De még az is felszabadít, autóban sose éreztem magam olyan jól 50-nel.:D
Ha kocsiba ülök a motorosokat mindig elengedem, ő a gyengébb az adott szituban. Persze anyázok a cikázó kávédarálók miatt (alias 50es robi), de nem jutna eszembe ráhúzni a kormányt.
De azért a 200-zal döngető motorosokat se értem mindig. Autópályán elmegy, az marha unalmas, meg monoton motorral is. De más úton... Városban láttam olyat, hogy a srác húzta a gázt két lámpa között (50 m), aztán majdnem elhasalt fékezésnél, mert kitört a motor segge. Gondoltam, rájön h ez nem kóser. Francot. Zöldnél egy kerékre állt, ment 100 métert, aztán ahogy a csövön kifért.
Autósként mondom, sztem nekünk kell jobban figyelni a motorosra. Akármekkora batáron ül is, mégiscsak "puhatestű" szinten áll, nem veszi körül tonnányi fém. Viszont ez a figyelem semmit se ér, ha a motoros sz*rik az egészre...

Peace:))

CobraG. 2010.06.19. 22:58:48

@Ninjaboy: remélem igen... nekem nagyon tetszik... és esőben baromira csúszik... külföldön láttam én is először.... több helyen kellene alkalmazni asszem....

Верховина 2010.06.19. 22:59:32

Faxa... Megint megette a hszemet a blogmotor. Tessék rendesebben etetni szegény párát, ne kelljen a kommentekre fanyalodnia:D

benzinvérű · http://benzinveru.blog.hu 2010.06.19. 23:00:07

@CoIie: a memóriád nem is emlegetem, mert tényleg nem azzal van a baj. Én is észreveszem magamon, ha autóval megyek, hogy fel sem tűnik a normálisan közlekedő motoros, mint ahogy nem jegyem minden előttem szabályosan előző kanyarodó stb kocsiról, h kitette az indexet, stb. És az állatkodó motorosokat tényleg kirekeszti magából a normális motoros társaság. Tudom, mert én is motorozom. Az már más kérdés, hogy van egy szűk réteg, (és most itt nem is megyek bele abba, h apuci a 2es átlagért a 18éves csávónak megveszi kezdésnek a 600-as gyorsaságit, pedig sok ilyen van), aki ezzel akar 2centit növelni a farkán. De az ezt csinálja kocsiban, ő dudál rád először lámpánál, ha a sárga első fénycsóvájára nem lősz ki füstölgő kerekekkel, mert így feltartod őt... Tényleg van ilyen, de ők vannak kevesebben. És bízzunk benne (és ezt itt mint motoros és mint autós is mondom), h csak eltűnnek majd idővel. És nem keresztekre gondolok az út szélén, hanem arra, hogy idővel talán megjön az eszük, és remélhetőleg addig se magukat se mást nem tesznek el láb alól.

Alf (törölt) 2010.06.19. 23:00:23

Én elengedem, lehúzódok, meg tartom a köv távolságot a motorosoknál.

Soha nem köszöni meg senki, ugyan mit?

A szomszédunkat és családját 10 éve trabantban kiirtotta egy sportmotoros, maradt egy rokkant gyerek, aki nem szólalt meg utána fél évig.

soseleszekelső 2010.06.19. 23:01:15

Én munkába járásra használom a motort, így sem az éjszakai, sem a hegyi racerekkel nem találkozom. Akik szintén munkába járnak vele, többségében normálisak, bár kivételek mindig akadnak.
Az autósok többségében rendesek. A legtöbb persze nem foglalkozik a motorssal (nincs is ezzel gond), de nagyon sokan figyelnek, és segítenek, és idén is, tavaly is egy-egy volt csak, aki direkt akadályozott.
Motoros szemmel, ami leginkább zavaró, hogy sokszor, amikor előremegyek a lámpánál az elől álló autós megpróbál legyorsulni vagy leszorítani induláskor. Azon kívül, hogy esélytelen, nem is értem mit akar.
Ami még furcsa, hogy ha motorral engedek be valakit magam elé, sokkal kisebb arányban köszönik meg, mintha autóval teszem mindezt.

CoIie 2010.06.19. 23:03:14

@Верховина: nem hogy nem húzom rájuk, hanem kimondottan féltem a sok munkával megkeresett pénzen vett vasamat!
Viszont mindig van motoros, aki beszól, hogy két-három olyan kocsit tudna venni a motorja árából, mint amilyen autóm van! Normálisak ezek, egy középkat. autóm van, és ennek ellenére hol kerül bármely utcai átlagmotor 12-18 m.ft-ba?! Nevetséges! ;))))

CobraG. 2010.06.19. 23:03:24

nekem, akit eddig elengedtem pár kivételével mindegyik motoros megköszönte...

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.06.19. 23:05:22

Jó a cikk, összeszedett és időszerű!

Szerintem az Empátia a legfontosabb dolog, amire minden közlekedőnek szüksége van/lenne. Végiggondolni, hogy a saját magam viselkedése, hogy néz ki a másik közlekedő szemével.
Erre nagyon jól rámutat a cikk is.

Sajnos a "road rage" a volán mögötti elszabadult indulatok, a motoron még könnyebben előjönnek, mint egy autóban, mert a motorozás nagyobb fokú szabadságérzettel ajándékozza meg az embert.
Ezt is figyelembe kellene vennie mindenkinek aki motorra pattan és védenie magát az elszabaduló indulatokkal és az ingerencia ellen, hogy mégjobban meghúzza a gázt.
Ez is empátia, de ez már egyben önvédelem és balesetmegelőzés is.
Ja és nagyon szimpatikus is! :-)

Rocko- 2010.06.19. 23:06:08

élni és élni hagyni! jól megfogtad!

"Ellenben a motoros mentők életet menthetnek, pont a gyorsaságuk miatt. Enyhe tudathasadás, nemde?"
hogy növeljem a tudathasadást: múltkor mentős motoron emberünk papucs-rövidnadrág stílusban nyomta.
ez lenne a példamutatás? :/

CoIie 2010.06.19. 23:06:25

@soseleszekelső: a motorosokban van valami 'motoros idegből' származó köszönés kényszer! Az autósok inkább az útra figyelnek... ;))

soseleszekelső 2010.06.19. 23:08:07

@CobraG.:
Én is igyekszem mindig megköszönni, de azért nem mindig sikerül.
Bal kéz a kuplungon, jobb kéz a gázon, bal láb a váltón, jobb láb a hátsó féken, szóval van mit csinálni :)
Persze egy fejbólintásra még mindig van mód, de van, hogy inkább a következő 'feladatra' kell koncentrálni, nehogy perec legyen a köszöngetésből.
Vészvillogó sajnos nincs minden motoron, az enyémen sem...

Szóval az a néhány, aki nem köszönte meg, nem biztos, udvariatlan volt.

CoIie 2010.06.19. 23:08:52

@soseleszekelső: sok motoros előre megy, elbambul, nem indul el időben és csak akadályoz! Már meg is van az ok!

soseleszekelső 2010.06.19. 23:09:10

@CoIie:
De ha kocsival engedem be, sokkal inkább megköszönik. Nekem ez a furcsa.

nikó 78 2010.06.19. 23:09:58

Motoroztam,motorozom(újrakezdek) jelenleg,jó tíz évvel ezeleőtt maradtam ki a kétkerekűek világából olyan szituációt,még nem láttam, hogy autós szorított volna le motorost,de tény hogy az ilyen magatartás a védtelenebbel szemben,minimum örök forgalomból kitiltást,kellene,hogy maga után vonjon.Ami viszont jópárszor megtörtént már,és az a sok idióta donorjelölt,még mindíg nem jött rá,hogy főútvonalon nem ágyugolyó módjára haladunk el az autók mellett,mintha csak bólyákat kerülgetnénk.Egyrészt, mivel a hangrobbanástól hül ki az enberben avér, másrészt, ha kicentiz,én meg éppen rántok egyet balra,pl,egy gödör miatt, akkor mindketten rosszul járunk.De annak azért örülök,egyre többen vannak azok akik ugyan kihasználják a motor adta dinamikát,amit ki is kell,de mielőtt előz megmutatja magát,és ez nagyon fontos dolog, mivel én is csak akkor figyelem folyamatosan a tükröt,ha valakit érzékelni tudok magam mögött .

CoIie 2010.06.19. 23:11:17

@cso zsi: már láttam is kettőt, bár lassan jöttek egymás után, de miért a sáv bel oldalán?? Ez az ami érthetetlen!

soseleszekelső 2010.06.19. 23:12:13

@CoIie:
Itt nem elbambulásról van szó, hanem hogy már sárgánál csikorgó kerékkel mellémugrik.
Autós blogon olvastam, aki leírta, hogy nem szereti, hogy elrontják, hogy ő éppen előről indulhatna.
Mondjuk az ilyen üljön át motorra, akkor mindig előről indulhatna :)

A másik fele meg gondolom megsértődik, hogy valaki merészeli megelőzni.
De szerencsére ez azért nem jellemző. Hetente kb egy ilyenem van.

CoIie 2010.06.19. 23:13:40

@soseleszekelső: ez furcsa, de számomra érthető! ;) Egyébként, miért engedsz el bárkit is? Ez tényleg furcsa! Akinek elsőbbsége van, annak kell 99%-ban mennie! Egyébként folyton az udvariaskodásra támszkodnánk! Ez nem helyes pszichikailag! ;))

CobraG. 2010.06.19. 23:14:02

@soseleszekelső: Szia, ez benne van a pakliban, jogos elfogadom :o))))) És komolyan mondom, jó érzés, mikor elengedem, megköszöni... Itt nem a megköszöni a lényeg.. remélem érthető...

soseleszekelső 2010.06.19. 23:15:24

@CobraG.:
Nekünk is jó érzés! Kapsz egy általános köszit. :)

cso zsi 2010.06.19. 23:15:36

@CobraG.: 2-3 csutkagázos, bár lehet, hogy hétvégére jobb programot találtak. A motorok hangját nem csak a Vácira nyíló ablakok mögött, hanem egy utcával beljebb is jól hallani.

CoIie 2010.06.19. 23:16:30

@soseleszekelső: én pedig azt érzékelem, hogy megállok a stop vonalnál a lámpa alatt, a motoros elém megy, tehát már behajt a kereszteződésbe, majd hátrafelé nézeget a lámpára, aztán időnként szerencsétlenkedik...

Ez semmiféleképpen nem követendő!

CobraG. 2010.06.19. 23:18:37

@cso zsi: soxor én fűnyírás közben is hallom... :P

Operator 2010.06.19. 23:21:16

@CoIie: Még mindig jobb, mint ami egyszer velem történt. Budai oldal, nagyon keskeny, nyílegyenes utca több helyen "megtörve" lámpával. A lámpák összehangolva, így ha nem nyomod túlságosan, végig lehet gurulni 50-el az egész úton. De!

Megjelent bringás barátom és közvetlenül mögülem a kerékpárjával elém jött a piros lámpánál (nyert 1 autónyi távolságot). Elindul, felgyorsít vagy 15-re. Én utána. Persze megelőzni nem tudom, szemből zárt kocsioszlop. Nagy nehezen leküzdöm, mikor nem jött szembe senki, persze zöldhullám oda, pirosra érek a köv. lámpához. Megint elém jön :)) Hát azt hittem, befonom a szemöldököm. A következő lámpáig - majdnem végig - 15-el mentem a szélárnyékában. Sikerül megint megelőznöm, persze addigra megint piros lett. Megint elém jön :D. Megkérdeztem, direkt szopat-e. Mondtam, hogy 1 autónyi távolságot kérek az életéből, s már itt sem vagyok. Elengedett, látszott, hogy nem rosszindulatú, csak egyszerűen fogalma sem volt, hogy kilométereken át sz*pat. Nem gondolta át... :))

soseleszekelső 2010.06.19. 23:22:13

@CoIie:
Ez érdekes helyzet, mert a KRESZ megengedi, hogy előre menjünk, de sokszor tényleg nincs hová állnunk úgy, hogy még a lámpát is rendesen lássuk.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.06.19. 23:23:11

@Operator: Jó sztori!
megint eszembe jutott egy szó ezúttal a biklisre vonatkozóan:
EMPÁTIA
hehe

CobraG. 2010.06.19. 23:24:34

jó8, balesetmentest mindenkinek!!!!

KJ84 2010.06.19. 23:25:28

Én is úgy vettem észre, hogy egyre rendesebbek az autósok, de mikor én ülök autóba, a motorosokról nem lehet elmondani ugyanezt. Ugyan nem a fővárosban lakom, de sokat járok főutakon. 90 - 100 km/h val közlekedem, és azt vettem észre, hogy még mindig 160-nal húznak el mellettem. Bezzeg, ha "csak" 110 - 120 körül mennek, és valaki őket akarja megelőzni, a legtöbbnek (90%) elborul az agya, és már húzzák is a moci fülét. De ugye az autós meg mit idegeskedik, amikor elhúz mellettük egy motoros ugye? Én chopperrel járok, ha engedi az időm, és nem hajtok azzal sem. Érdekes, ha normálisan, és szabályszerűen motorozom, nem lesznek idegesek az autósok. Ki érti ezt, csak a gyorshajtókra meg a jaszkarizókra pipásak(többekközt autóval én is). Külföldön érdekes mód a motorosok is be tudják tartani a szabályokat (sebességkorlátozásokat is beleértve), kisebb városokban pl. egy motoros sem pofátlankodik be az autósorok közé. itthon miért nem működik így a rendszer?

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.06.19. 23:25:40

@CobraG.: Viszont kívánom neked, és mindenkinek!

Egon Bondy 2010.06.19. 23:26:17

Ezúton szeretném azon motoros társaimnak küldeni a chilis faszkorbácsot, akik teljes bőrruhában (elhagyható, vagy t-shitre és papucsra cserélhető) bal kézzel a jobb csípőn egy kézzel vezetik motorkerékpárjaikat. Egyrészt nagyon ciki és elkopott póz másrészt nehezen lehet ismét a forgalomba bocsátkozni.

MicRoby 2010.06.19. 23:26:34

Mindig érdeklődéssel olvasom a ilyen írásokat és az azt követő kommenteket. 17 éve vezetek autót, motort nem olyan régóta. Autóval mindig lehúzódok ha látom a motorost jönni, elmegy, megköszöni. Az se baj ha nem, mert tudom előre figyel, nem (csak) hátra. Két éve szinte csak motorral járok dolgozni, autós lát, lehúzódik, elmegyek mellette, megköszönöm. Ha nem lát vagy nem megy lentebb, zörrentek neki vagy várok amíg van lehetőségem. Lámpánál bemegyek előre, senki nem gátol meg benne (húzza rám a kormányt), vált a lámpa úgyis eltűnök addigra, nem gátolom az autóst kicsit sem. Ha nem sietek elengedem a robogóst is magam mellett. Jobb szeretem az autóst hátam mögött tudni, mert nem kapok meglepetés kátyút a kerekek közt, és kiszámíthatatlan kormánymozdulatokat, stb. A legfontosabb tény: a fentiek Londonban értendők. Majomparádé mindenhol van, én agyam is elviszi néha a gép, de ettől még nem veszélyeztetek senki. Menyasszonyomtól tanultam egy nagyon aranyos kis mondást az ablakból kilógó, habzó szájú, egymást anyázókra:" Kapjon ő szívinfarktust!". Kellemes közlekedést mindenkinek.

CoIie 2010.06.19. 23:26:55

@Operator: át tudom érezni...

Ugyanilyen..., jövök le a Mátrából, a motorosok mekkájából, persze nagy nehezen megelőz egy, de attól kezdve folyton fékeznem kellett a kanyarokban, mert ő nem bírta a kanyartempót, aztán gyorsulni az egyenesekben, hogy ne álljak... Szóval nem tágított előlem, jobb lett volna egy percre leállnom, míg jól előremegy.
Normál esetben szinte fékeznem sem kellett volna ugyanolyan gyors tempóval bírja a kocsim az egyenesben, mint a kanyarokban mondjuk 3-ban...
Ezért is vezetek autót, nem kínlódok a kényelmetlen technikával... ;)

CoIie 2010.06.19. 23:29:22

@soseleszekelső: de csak a stopvonalig. Előrébb nyilván szabálytalan!

CoIie 2010.06.19. 23:30:29

@MicRoby: pedig ki kell adni a mérget az infarktus elllen. Ez egy újabb orvosi kutatás eredménye! ;) /Vagy igaz vagy nem!/

cso zsi 2010.06.19. 23:31:11

@nikó 78: A Bocskai-Nagyszőlős elágazásnál kis híján sikerült egy motorost felpakolnom a fűsávra. (két sáv kanyar a Nagyszólósre, két sáv egyenes a Bocskain (ami kanyarodik a Karolinára), majd nyílik balra egy új, amiről a megfordulást, és az egyenesen haladást lehet eszközölni.
Na én ebbe a sávba tartottam, amikor a forgalomtól elzárt területen keresztül felgyorsító motoros mellém ért.
maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=Budapest,+Magyarorsz%C3%A1g&ll=47.476849,19.034838&spn=0.000772,0.001725&t=k&z=19

@soseleszekelső: Úgy 20 éves koromig nekem is az okozott örömet, ha a lámpánál ott tudtam hagyni mindenki mást az 1600-osommal.
De akadt olyan is, hogy a sor elejére becsorgó motorost kis híján fellöktem a szívódízellel (hírhedten jól gyorsul egy Escort Van:)))) ) Őcsak egyenesen tudott gyorsan menni.
Sajnos ez elmondható jópár újautós/frissjogsiról is.

Operator 2010.06.19. 23:31:11

Összességében nagyon pozitív volt Veletek a beszélgetés, örülök, hogy azért többen látjuk a fejlődést és a pozitív változást. Annak pedig külön örülök, hogy nem ment el értelmetlen fröcsögésbe ez az eszmecsere!

Vigyázzunk, figyeljünk egymásra, balesetmentes közlekedést mindenkinek!

soseleszekelső 2010.06.19. 23:33:38

@CoIie:
OK, de ha megyek előre, akkor minden hely 'foglalt' a sorokban. Vagy megállok a sorok közt (de onnan nem jó dolog indulni), vagy átmegyek a vonalon és megállok a kocsik előtt.
Én utóbbit választom. Szabálytalan, de biztonságosabb, mint a kocsik közül indulni.

Eyesis 2010.06.19. 23:34:44

@Ninjaboy: erről jut eszembe... ha én tartok egy követési távolságot autópályán, és előzők... aztan akit elozott mindenki is elozni akar, besurran elem, ezzel maris nem eleg a kovetesi tavolsag... nemreg volt benne reszem... persze pont ezutan az akcio utan fekezett az elottunk meno... nem volt gond, de ha veszfekezni kenyszerul akkor, tuti belerongyolok a betolakodoba...

amugy Budapesten ember legyen a talpan az aki barmilyen eszkozzel szabalyosan tud kozlekedni... nem tudom, hogy lehetne javitani ezen, de utalom az alszenteket, akik szerint csak ketkerekuek szabalytalankodnak...

másik fontos dolog.... elobb indexelunk, aztan korrigalunk a sbeessegen iranyon....

illetve igen! indexelunk.... indexelni kell mert jo...

más: valaki kerdezte a tornazast... nekem 99es vasam van es nincs rajta veszvillogo... a balra jobbra indexeles meg varoson belul felrevezeto lehet.... ezert inkabb mutogatok :)

vegul szerintem nem egy eletre kene jogsit adni... x evente kresz frissites.. vagy csak valami oktatas.... ahol esetleg bemutatnak tenyeket.. melyek baleset forrasai lehetnek... pl kikanyarodas kocsi ill motor ele.. lassuk a ket szemunkkel hogy mi tortenhet :/

szeles utat midenkinek..

Zaklató_Panda 2010.06.19. 23:34:56

Én 190-nél lassabban csak nagyon indokolt esetben megyek:)

soseleszekelső 2010.06.19. 23:35:01

@soseleszekelső:
Sőt, a 'motoros etika' része, hogy nem állsz meg legelől sem a sorok közt, mert akkor ha jön még egy kolléga, ő végképp beszorul a kocsik közé.
Ezért is ki kell állni a sorok közül, akár át a vonalon is.

cso zsi 2010.06.19. 23:36:18

@CobraG.: Gondolom,nem éjszaka egy csendes házban nyírod a füvet. :)))
Ugyanakkor az átlag* fűnyíróval 5-20 km/h az elérhető sebesség, ott utoléri az embert a hang.

*valamelyik nap olvastam 100 fölötti fűnyíróról: www.vezess.hu/vezetunk/funyiro_traktor_160_km_h/24255/

CoIie 2010.06.19. 23:36:51

@soseleszekelső: az ilyen természetesen irritálja az autóst! Ez nem lehet cél, de mégis annak hat, mi másnak!

Puch Cavette 2010.06.19. 23:37:01

Kezdhetnénk azzal a nagy egymást megértést, hogy nem kezeljük táborként se a motorosokat, se az autósokat (se a bicikliseket). Emberek vannak, egymásra odafigyelők és figyelmetlenek, előzékenyek és kötekedők, közlekedők és versenyzők, fiatalosak és öregesek. (Sőt az ellentétes tulajdonságok közül jó néhány bennünk is megvan, egyszer így vezetünk, egyszer úgy.) A bunkó, arrogáns motoros, télen az autójában is az. Aki meg haza akar érni, az mindegy, hogy autóval vagy motorral, de nem kockáztat. Felejtsük már el ezt az egyszerű skatulyázást: motoros, autós, biciklis.

CoIie 2010.06.19. 23:38:06

@Eyesis: jogsi frissítést! Egyetértek!

mokushal 2010.06.19. 23:38:59

Motorosok

Sávhasználatok
Motorosok is használhatják majd a buszsávot, és ők is előremehetnek a piros lámpánál

Az új szabályozás minden sáv használatát lehetővé teszi a motorkerékpárok számára a kettőnél több sávos utakon.

A módosítás megengedi a buszsáv használatát is a kétkerekű motorkerékpárok és kétkerekű segédmotoros kerékpárok számára. A kerékpárokhoz hasonlóan a motorkerékpárosok is előre sorolhatnak az álló járművek mellett, illetve azok között.

soseleszekelső 2010.06.19. 23:41:24

@CoIie:
De miért irritálja? Tényleg kíváncsi vagyok.

Az OK, hogy irritál, hogy eléd megyek, és utána feltartalak. De az, hogy átmegyek a stop vonalon? Általában mondjuk a vonal meg a zebra között van egy jó motornyi hely, ott nem zavarunk senkit.
Aztán zöldnél meg ellépünk hamar.

MicRoby 2010.06.19. 23:41:33

@CoIie: Nekem jó így ahogy van. Szent én sem vagyok, de azért van motorod/autód hogy kihasználd a lehetőségeit, nem végsebességre gondolok kifejezetten. Tehát autóval beparkolsz oda ahova a Zil nem fér be, én is bemegyek motorral oda ahol egy autó már nem fér el. Ez nem kéne hogy fájjon senkinek szerintem.

cso zsi 2010.06.19. 23:43:20

@KJ84: Miért nem működik? Nemrég találtam a képeim között egy angliai, vagy holland motorosrendezvényről képeket. Minden sárga színű rendszám egyenes volt, és alig zárt nagyobb szöget saccra 75-80 foknál.
Pár kivétel akadt, a félbehajtott, és a kerékívbe simított rendszámok hazaiak voltak. Az egyik a fotókat készítőé.

turorudi · http://check.blog.hu 2010.06.19. 23:44:21

Franciaországra a motorkerékpár-gyártók külön gépeket gyártanak. Ugyanis ott max. 98LE teljesítményig lehet a motorokat forgalomba helyezni. Még az is vészesen sok, de az irány jó. Egyszerűen érthetetlen, hogy miért kell 3-400 közötti végsebességre alkalmas motorokat közútra engedni!

CoIie 2010.06.19. 23:44:46

@Puch Cavette: azért kezeljük egy külön *fajtaként a 'versenybicikliseket'! Ez egy olyan fajta, aki szintén nem ismeri a kreszt!

Kis példa: haladok, jobbra index, megállok, majd tolatok vissza a jobb oldalon merőlegesen kialakított parkolóba! Ez a bizonyos fajta (most csak kb. 4-en) se nem áll meg mögöttem, hogy beférjek a helyre, se nem kerül ki balról, hanem káromkodva, magyarázva, még a prakolóhely létét is tagadva jobbról előz, pont onnan, ahova tartok, kis hiján beszorúlva a parkoló autók és a saját autóm közé...
Vajon milyen fontos 'versenydolguk' akadhatott, hogy nem lehetett megállni, kormányozni egyet balra, stb.?

CoIie 2010.06.19. 23:49:18

@soseleszekelső: pl. azért mert nyilvánvalóan szándékosan jogsértő! Ad a jogalkotó egy kis segítséget, aki hajlamos rá felnagyítja és már nem jogszerűen alkalmazza! A motoros sem örülne neki, ha az autós eleve
a stopvonalat túllépné és ő nem férne be elé! Pedig az autós is csak "nagyít", megáll a stopvonalnál, csak kérdés, az autó melyik tengelyével! ;)

cso zsi 2010.06.19. 23:50:21

@mokushal: A motorosok számára ezzel csak legalizálták azt, amit eddig tettek.Bár ugye az is csak addig szabályos, amíg nem lépnek át záróvonalat, és nem előznek sávon belül. (tehát csak forgalmi ok miatt álló járművek mellett mehet el így)
Ők el tudnak menni az autók elől, ezzel nincs is baj. De napközben a körúton kóválygó, minden lámpánál előrecsorgó, és újra megelőzendő bringásnál kevés bosszantóbb eset van.

CoIie 2010.06.19. 23:53:02

@MicRoby: nagyon sok lehetőséget ki lehet(ne) használni. Csak nagy részük nem jogszerű lehetőség; ettől balkánosodik az ország, de ne ez legyen a cél...
Törekedni kell a jogszerűségre, és még úgy is be-becsúszik egy-egy baki.

CoIie 2010.06.19. 23:54:52

@cso zsi: kis túlzással minden záróvonalat átlépnek! A következő kresz majd legalizálja ezért a záróvonal átlépés lehetőségét?! És még sorolhatnám a 'balkáni' effekteket... ;))

soseleszekelső 2010.06.19. 23:54:59

@CoIie:
Értem.
Csak annyit tudok hozzátenni, hogy a motoros nem azért megy át azon a vonalon, hogy szabálytalan legyen, hanem mert így biztonságos, és így praktikus.
Az autósnak is jobb, mintha a sorok közül indulna a motoros.

dodesz125 2010.06.19. 23:58:05

@CoIie: neharagudj már de én az !50es terep! motorommal olyan tempót megyek hogy kanyarokba a kocsik seggébe lennék ha bunkó akarnék lenni, de tisztességesen haladok mögötte, záróvonalnál meg indexel lefelé hogy előzzem, de az eszem azért nem ment el.. aztán jön az egyenes szakasz, ahol leelőzhetném (csak az 50esbe ugye nincs annyi erő hogy sutty) de ő még nyomja neki, hogy aztán a kanyarban megint csak feltartson.. de én bezzeg húzódjak le mindig, ha neki "bizonyíthatnékja" van. másik meg a zsigulis aki úgy driftel a Mátrában hogy a másik sáv közepéig kidobja a kocsi a seggét hogy a szívbaj kerülget. csoda-e hogy néha elkattan az ember agya? na mindegy, ne feszegessük.

CoIie 2010.06.19. 23:58:38

@soseleszekelső: tökéletesen pont ezt mondja a bizonyos ismerősőm; azért szegi meg a szabályokat, mert az a biztonságos vagy praktikus!(Béla nem te vagy az? ;) Ezzel nem tudok egyetérteni. Ami 9x biztonságos, az a 10-re halálos lehet, mert a jogkövetők nem feltétlen úgy gondolják, mint az újszabály-alkotó motoros!
De lehet, hogy a motoros lobbi erősebb, mint az autós; legyenke félévente új szabályok!

Zaklató_Panda 2010.06.20. 00:01:29

mondom nem megyek 190-nél lassabban... és mindegyik záróvonalat átlépem...
mindegyiket! rendszám felhajtva, kipufogó lefűrészelve... haha

CoIie 2010.06.20. 00:01:38

@moto_keX: a jobbratartás előírás. Ha nem húzódsz le, akkor szándékosan feszíted a húrt! Nincs több mátrai kalandom, nem én voltam... ;)

cso zsi 2010.06.20. 00:02:56

@soseleszekelső: "Általában mondjuk a vonal meg a zebra között van egy jó motornyi hely, ott nem zavarunk senkit."
Általában pont ott van a járdáról lehajtást segítő rámpa kialakítva. Babakocsiknak, kerekesszékeseknek.
A STOP-vonal mindenkire vonatkozik.
Itt az autós a stop-vonal mögött áll.img7.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/5298545_674ad03cdfb68e84217ae311f35bc8c8_xl.jpg
A motorosnak sürgős.

Ők szintén: img7.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/5117841_c008e45430ab8f6035be5d5245b16f84_xl.jpg

Mindezt úgy, hogy az ominózus sarkon az autósokat sem lehet szentnek nevezni, de ezt a hely rendezése, és a forgalomszervezés tette ilyenné.
2 sávban tömörülnek a hídra felhajtani, és a Róbertra jobbra kanyarodni vágyók. A lámpa ritmusa megtörve, nehogy egy nagyobb adag feljusson a hídra a Váciról. A Margit híd lezárása okán tervezték, hogy csinálnak harmadik sávot. Nem jön össze.

dodesz125 2010.06.20. 00:03:19

@CoIie: igen? annyira hogy kb már az útmenti árokba megyek hogy az idióta autós ne koccoljon a szembejövő busszal mert neki 1 percig nehezése esik lelassulni a tempómra? (amit a TÚLÉLÉS érdekében magasabbra emelek mint az szabályos lenne (újabb elavult 50ccm-es sebességkorlátozás..))

dodesz125 2010.06.20. 00:06:36

@CoIie: olyannyira hogy nekem már szinte az árokba kell lehúzódnom hogy a türelmetlen autós ne koccoljon a szembejövő busszal? szerintem ez már azért sok.. abba a pár pillanatba nem halna bele, amíg elmegy a szembeforgalom (arról nem is beszélve hogy amint jön a kanyargós rész én leszek a gyorsabb)

Grifter 2010.06.20. 00:07:50

"Mi miért nem tudunk ilyet?" Mert óriási lemaradásban vagyunk, kultúrálisan. Minden fajta kultúrális értelemben, legyen az közlekedés, kommunikáció, tolerancia meg még egy halom olyan Qtúra, amit az átlag polgár nem is ismer meg hülyén is hangzik, de ettől még létezik.

...és azthiszem a kultúrát közeg megteremtésében élen kéne járniuk a rendőreinknek, akik sajnos még szintén nem tapicskolnak eléggé, abban a bizonyos kultúrában. Félreértés ne essék, nem őket hibáztatom, de nekik kéne legeslegfőképpen erre nevelni a népet.
Meg persze az oktatóknak és a rendszernek is.

Hozzáteszem, egy kicsit más jelenkori történelemmel mi sem lennénk ennyire "ilyenek", de ezt osztották, viszont mi mindig egy picit "ilyenebbek" lennénk, mint a kimért és higgadatabb népcsoportok. Elvégre ismerünk jónéhány példát arra, hogy más kultúrákban (jé, má megin) ennél sokkal ijesztőbb dolgok is vannak.

Hiszem, hogy ez javulni fog, csak nem drasztikusan és gyorsan. Ki kell kopnia a rossz beidegződéseknek, meg le kell tisztulnia egy picit a dolgoknak. (Nah meg persze elég embernek kell meghalni, megnyomorodni vagy tetemes anyagi kárt elszenvedni, hogy végre minden ismeretségi körbe jusson elég történet a következő generációnak - mert most még alig vagyunk túl a friss új világ lehetőségein.)

Zanzásítva. Aszem.

Bubek 2010.06.20. 00:08:42

Abból van sokszok a baj, hogy aki gizdul a motorral, az nem képes megoldani a kialakult helyzetet, nem tud mások helyett is figyelni, és az autósok a száguldozó motorosokhoz képest lassúbb életet élnek - kissebb gyorsulás, doboz, ami nagyobb biztonságérzetet nyújt - és ha kettő ilyen találkozik, akkor halál bácsi lendíti a kaszáját...
www.youtube.com/watch?v=C6leaYOuukw&feature=player_embedded
Én akkor szoktam lehúzodni a motorok elől, ha ezzel nem biztatom valamilyen veszélyes manőverre - üres az út, nincs kereszteződés vagy éppenséggel a lámpánál állunk.Minden más esetben magukra vannak utalva, nem szeretnék egy jó kis balesethez asszisztálni...

Zaklató_Panda 2010.06.20. 00:08:47

@cso zsi: beálltak elé.. És? Fáj mi?
Én mondjuk nem állok be senki elé, megyek tovább. Piros a lámpa.. És? Ez is fák, ugye?

CoIie 2010.06.20. 00:10:21

@soseleszekelső: akkor elmondom, mert nem tudhatod, ha nem te vagy az ;) , hogy olyan kósza ötlete is volt kezdetben, hogy nem a 'jobbkéz' számít az elsőbbség adásnál... hanem, hogy milyen széles az út! Az eszem megállt! És érvényes vezetői engedélye van!

Egy jó gondolata azért akadt ezután: mindegy van-e elsőbbsége mellékutcás övezetben, ő azért teljesen lelassít, jól körülnéz és csak ha totál biztonságos, akkor halad át.
Bár ez majdnem a ló másik oldala, de ha lassan is, de tanul. ;))

CoIie 2010.06.20. 00:12:08

@moto_keX: mindenkinek kötelező a jobbratartás. A ladásnak is persze!

CoIie 2010.06.20. 00:14:44

@Zaklató_Panda: a piros lámpa nekem nem fáj! Fájjon másnak, csak ne én érkezzek keresztben!

dodesz125 2010.06.20. 00:16:42

@CoIie: nemérted.. ő már veszélyhelyzetet alakított ki ezzel. ráadásul én ritka mód lehúzódok, hisz mint mondtam terepmotorom van, szóval bírja a magyar rossz utakat.. de egy sportmotor kialakítású 50es gép tuti nem lenne még ennyire sem előzékeny! na mindegy.. csak gondoltam hátha olvassa ezt valamelyik Mátrába készülő autós, és elgondolkozik azon hogy érdemes-e azért a pár méterért kockáztatnia. ez mondjuk a beláthatatlan kanyarban előző motorosokra is vonatkozna.. ÉSSZEL! na jó utat mindenkinek! vigyázzatok!

CoIie 2010.06.20. 00:18:11

@CoIie: van egy ilyen motoros beidegződés, hogy az autósnak fáj az, ha a motoros jobban halad, pl. a dugóban!
Nekem sosem fájt ez, mit érdekel engem, ha már elment, el is felejtem. Sokkal fontosabb, hogy ne körülöttem 'táncoljon', mert az a normál vezetéstől von el energiát és számomra balesetveszélyt rejt folyamatosan!

Zaklató_Panda 2010.06.20. 00:19:14

@CoIie: na látod... ezért megyek én 200-al... nem táncolok senki körül, mindenki boldog. Csak levezettük, hogy így a praktikus és biztonságos.

Köszönöm Uram nagy böcsességed! AMEN

V1pr 2010.06.20. 00:21:01

@prunoki: Ez elég baj, mert tudnod, illetve követned KELL. Ez elvileg a forgalomban való részt vevés feltétele lenne....

MicRoby 2010.06.20. 00:23:05

@cso zsi: Motorosként, autósként egy a kérdés szinte bármilyen közlekedési helyzetben: Biztonságos? Ha nem akkor maradsz a seggeden. A közlekedési lámpák esetében okosabban kellene tervezni és nem lenne sok zebrán álló motoros. Az első linken pl. én előrehoznám a lámpát oda ahol a vastag oszlop van, zebra pedig utána kezdődne, nem előtte. Errefelé a stoppvonal utáni első 2 méteres terület a biciklisek számára fenntartott. Oda bemehet. Nem szabályos de teret ad a motorosnak is úgy, hogy még nem a zebrán áll. És senki nem magyaráz ha bemegyek oda.

Z o z ó 2010.06.20. 00:23:44

Szerintem igazad van,én motorral is úgy járok mint autóval.Persze lámpánál előre cammogok,meg ha elengednek elmegyek mellettük.

Kapitány_1 2010.06.20. 00:30:44

23 éve motorozom, mint az élet más területén is, ha kapok valamit, megköszönöm. Így azt is, ha az autós el/beenged.) És az a tapasztalatom - váci vagyok, sokszor járok a 2/A-n - hogy az autósok 95%-a normális, segít, előzékeny.
Másutt is. A maradék az a görény rész, és ez vica versa. Mint mindenütt, nem fogsz tudni változtatni rajta - ce ca.
Sajnos ezek a görények vannak szem elött és a hírekben, és sokan ezek alapján általánosítanak.

Nem vagyok fideszes 2010.06.20. 00:35:49

A poszttal tökéletesen egyetértek, egy minimális figyelem a másik kaszt iránt, iránt, ezzel párhuzamosan meg a kresz betartása rengeteget segítene egymás megértésében. Részemről egyébként autós vagyok és bizony, rettenetesen rossz tapasztalataim vannak a motorosokkal. De ezzel együtt figyelemmel viseltetek irántuk, hiszen nem az idióta 10%-ról ítélem meg őket.

Peace!

Dexi78 2010.06.20. 00:42:28

Szerencsére sok itt a motoros, biztos ők tudnak válaszolni a kérdéseimre, mert bizonyos dolgokat nem értek:
1. Többen említették, hogy azért járnak motorral mert az gyorsabb. Az hogy lehet? A Kresz melyik részéből fakad ez (buszsávot hagyjuk)?
2. Tényleg "vigyáznom" kell a motorosokra vagy ugyanúgy kezelnem mint a közlekedés többi résztvevőjét? Ha hülyén (a legtöbb fontos szabályt áthágva) vezetek autóval akkor elvárhatom hogy majd mások oda fognak figyelni és így elkerüljük a balesetet?
3. Motorozott már valaki pl. Németországban, Ausztriában nagyvárosban? Ott is ez a helyzet ebből a szempontból, mint itt Budapesten? Ott is úgy érzik a motoron ülők hogy rájuk más szabályok vonatkoznak?
Ezek után biztos könnyebben hozzá tudok szólni a témához.

MicRoby 2010.06.20. 00:43:47

Így már teljes a kép, nem ismertem a helyet. Kösz. Akkor üvegtigrisesen javítom magam: "Jó helyen van az a kocsi".
Azt tudom mondani, hogy zebrára nem állnék, de a stopvonal és a zebra közé bizony betenném én is a gépet.

eml 2010.06.20. 00:47:26

193 komment, nem olvastam.

Alapvetően semmi gondom a motorosokka, ha elengedem 80%-a megköszöni, 10%-a nem tudja megköszönni, mert épp fékez, gázt ad, dönt stb, 10% tojik rá.

Két komoly gond, amit minden motorosnak be kellene tartani:

Balkanyarnál úgy kellene a moptort dönteni, hogy a motoron utazók feje ne lógjon át az út másik oldalára, és egyáltalán, tessék sávon belül maradni. (Tavaly ebből volt halálos nálunk, 2 percen múlt hogy nem én csaptam le a fejét.)

A másik személyes. Nem haragszom meg, ha megyek az Árpád hídon 130-al, és a motoros úgy előz le, mintha állnék. Elviselem, amíg nem egykerekezve teszi.

Köszönöm!

Nem vagyok fideszes 2010.06.20. 00:50:05

@eml:

"A másik személyes. Nem haragszom meg, ha megyek az Árpád hídon 130-al, és a motoros úgy előz le, mintha állnék. Elviselem, amíg nem egykerekezve teszi."

Ezerszer volt velem is ilyen, én is pont leszarom, hadd menjen. De azért amikor éppen aludtam éjjel kettőkor és egy faszkalap motoros a Váci úton csutka gázt húzott neki, amire felébredtem, na, azt nem óhajtom elviselni szó nélkül.

MicRoby 2010.06.20. 00:53:47

@DaniServigo: 1. Ez nem KRESZ-ből adódik hanem közlekedési helyzetből.
2 .Ugyanúgy kell kezelned, kivéve ha megkülönböztető jelzést használó rendőrmotor például.
3. Londonban motorozok, más országból nem tudok példát mondani. Nincs más szabály viszont tolerancia és mérföldekkel magasabb közlekedési morál az van.

belakis 2010.06.20. 01:07:45

Autós is, motoros is vagyok.
Egyet magyarázzatok meg, többi motoros: Honnan szeditek azt a baromságot, hogy a motor hallható? Gyalogos számára bizonyosan. Egy felhúzott ablakú, akár még klímás autóba akárhogy forog tiltáson a motor, pöfög az akro, akkor sem hallani, felesleges túráztatni a gépet. Ha észrevesz, lehúzódik. Ha nem vesz észre, akkor csak amiatt nem is fog, mert duruzsol a sportauspuff...
Persze, itt tempóról van szó, nem a dugóban araszolásról.

De ez egy marhajó ideológia arra, hogy miért kell a családi kasszát megrövidíteni egy sportkipufogóért :)

eml 2010.06.20. 01:23:53

@Lófasz Hadnagy:
Tökéletesen megértem álláspontodat, én csak a saját problémáimról tudok nyilatkozni.

Itt ahol lakom, a motorosok már megtanulták, hogy éjjel szép csendben kell menni. Ismerek mindenkit aki motorral jár az utcában, aki felébresztett, ahozz hajnal 3-kor bedudáltam. A 2 duda+sziréna együttes hangját úgy tudnám jellemezni, hogy a kissrác aki beszerelte, kipróbálás után több órára átmenetileg megsüketült, azt mondta, nyomást érzett a mellén.

hehe64 (törölt) 2010.06.20. 01:28:26

Csak egy megjegyzés. Talán érdemes lenne egyszer ilyenkor motoros nap táján kiállni egy kamerával Füred és Tihany közé, a hosszú egyenesbe. Simán néhány nap alatt le lehetne forgatni egy közlekedésbiztonsági filmet a síkhülye motorosokról, és a síkhülye autósokról, valamint arról, ahogy ez a két népes réteg találkozik a közúton. Persze benne lenne a rendőrök, és a mentősök munkája is.
Ez lenne a legkisebb költségvetésű, és leglátványosabb film kis hazánkban.
:)

Virago_1000 2010.06.20. 01:38:15

"A normálisabbja - ahova jómagamat is sorolnám - elvan azzal, hogy csendben anyázik. Ez szerintem mindkét fél részéről belefér."

- nem, kedves cikkiro, tevedni tetszol. A normalis segiti a sorok kozti elore haladasban a motorosokat!!!

Aprósólyom 2010.06.20. 01:40:22

Én azt gondolom, hogy sok-sok balesetet és annak tanulságát kellene bemutatni a KRESZ oktatások keretén belül, természetesen kötelező részvételi jelleggel. Amikor az ember elrettentő durva példát lát, és elmondják nekik az okokat, jelentős része megfogadja és ezzel nagyságrendekkel javulhatna a morál.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.06.20. 01:59:20

"..az élet annyiban legalább igazságos, hogy ha a kétkerekű ámokfutó elnéz valamit, akkor az rá nézve is elég súlyos következményekkel jár. Ha a puhatestűekkel szemben volt szabálytalan, akkor a törvény szigora sújt le rá (szerencsére ma már egyre gyakrabban), ha pedig az autók közül választott ellent magának, akkor a természet és a fizika törvényei ítélnek.."

Igazad van barátom, az élet KURVÁRA igazságos.

1, az évről-évre növekvő számú motor állomány, és az egyre erősödő vasak ellenére, folyamatosan csökken a halálos motorosbalesetek száma
2, az ún. többjárműves balesetek nagyobb részét - melyben motoros sérül és/vagy hal meg - az autósok okozzák. Ennyi.

Egyébként jogos a bírálat, vannak birkapicsák bőven, mindkét táborban.
De amikor az ORFK 5% alatti "problémás" motorosról nyilatkozik, akkor nem hinném, hogy eget verő probléma lenne ez - inkább csak feltűnő az az 5%, a csendes többség mellett.

És végül: TC-re kitenni egy ilyen bírálatot...hááát. Abból minden lesz (katt-katt, meg stat) csak nem konszenzus.

Krisi 2010.06.20. 02:12:40

@CoIie: jó sok butaságot összehordtál itt, mindre nem is reagálnék, csak arra, ahogy mindenkitől elvárod, hogy 100%-ig tartsa be a szabályokat. mi vagy te, rendőr? nem a szabálytalan, hanem a hülye közlekedőkkel van a baj!
ha már vezettél volna autót/ motort/ biciklit akkor tudhatnád, hogy lehetetlen betartani az összes szabályt. ha meg mégis vezetsz, akkor hazudsz, mert olyan ember nem él a földön aki mindig mindent betart.

a lényeg, hogy nem a szabályokat kell minden áron betartani, hanem ésszel kell közlekedni és figyelni kell a többiekre, akkor nem lesz semmi gond. ez persze általában csak a szabályok betartásával lehetséges, de egyáltalán nem igaz, hogy az a jó vezető aki mindig minden szabályt betart.
az meg a másik nagy baj, hogy sokan csak autót/ motort/ biciklit használnak, ezért soha nem tudják megérteni, hogy pl. a motoros és a biciklis miért nem húzódik le mindig jobb oldalra, hogy autóval miért nem veszélyes üres autópályán 150-nel menni, hogy a biciklis miért nem használja sok helyen az életveszélyes bicikliutakat, hogy a motoros miért csorog előre piros lámpánál, satöbbi.

és megkérnék mindenkit hogy autóban ülve ne akarja már megmondani a motorosoknak, hogy nekik mi a biztonságosabb, mert halvány fingja sincs az egészről. és persze a biciklis se magyarázzon, hogy autóval mit csináljak.
mondom mindezt úgy, hogy kb. 50%-ban biciklizek, 30% autót és 20% motort használok, persze ez évszakonként változó :)

gpetersz 2010.06.20. 02:35:47

@Krisi: Hát, maradtál volna csöndben. Nekem üres autópályán is jó a 130, nem kell 150. Engedd már meg, hogy megmondjuk, hogy mi legyen a jó, ha egyszer látom, hogy mi a nem jó, szvsz.

Én még szabályosan közlekedő motorost nem láttam. Max Pista bácsit a szomszédból a 100 éves szarján, mikor a kisboltba megy. Autósból sincs sok. Bicajjal meg azt sem tudják, hogy vannak szabályok.

Ráadásul itt van a teféle vélemény. "Csak ésszel kell, basszunk rá a szabályokra". Aha.

Mike36 2010.06.20. 02:48:30

lehetne egy bejegyzés a kamionosok szemszögéből pár összetört autóval, letakart hullákkal, ahol a kamionnak semmi baja, majd lehetne arról értekezni, hogy mennyire nem szerencsés nekimenni eghy ekkora járműnek padlógázzal

_Toto_ 2010.06.20. 02:54:00

Én nem érzem ilyen ellentétesnek a két tábort.
Bár én magam soha nem ülnék nagymotorra, de csípem a motorosokat. Ahol lehet, elengedem őket, hadd menjenek, rajtam ne múljon.
Szerény véleményem szerint a motorosok nagy átlagban sokkal jobban tudnak közlekedni mint az autósok, talán azért mert náluk nincs olyan hogy csak egy koccanás.Ha koccan, akkor repül, és sérül.
És a Kreszt is nagyságrendekkel jobban ismerik az össze-vissza cikázó, eszement módon szabálytalankodó, és mellé rohadtul nagypofájú bringásoknál, akiket viszont baromira nem csípek.

Krisi 2010.06.20. 03:07:19

@gpetersz: neked miért fáj, ha valaki úgy megy 150-nel a pályán, hogy közben senkit sem zavar vagy veszélyeztet? mi közöd van hozzá? teis önkéntes rendőr vagy? ha üres az út, tiszta az idő és nincs forgalom, akkor semmi veszélyes nincs benne (amúgy soha nem szoktam ennyivel menni - nem is megy ennyit az autónk :) -, csak felhoztam mint példát).

pont ez a baj, hogy mindenki be akarja a másikkal tartatni az összes szabályt, mikor ő maga is ugyanúgy szabálytalankodik miközben vezet. gyengébbek kedvéért: ha városban a megengedett 50 helyett 52-vel megyek, az szabálytalan. ha nem engedem el a gyalogot a zebrán mert jön valaki a seggemben, az szabálytalan. ha belátható kereszteződésben stop tábla van és nem állok meg csak lelassítok, az szabálytalan. ha már két hónapja befejeztés az út felújítását de a 30-as tábla még ott van a 2x2 sávos úton és 33-mal megyek, az szabálytalan. folytassam még?
ezért írtam, hogy nem arra kéne figyelni, hogy ki tartja be a szabályokat és ki nem, hanem valahogy kiszűrni a veszélyesen vezető és a figyelmetlen közlekedőket. mindkettő tud halálos lenni.
szóval én maradok annál, hogy ésszel közlekedek de néha rugalmasan kezelem a szabályokat, eddig még nem is okoztam balesetet. ha meg elkap a rendőr akkor kifizetem a csekket, bár még erre se volt példa. mármint hogy elkapjon a rend őre.
arról meg nem is beszéltem még, hogy milyen sok baleset okozásában vesznek részt évente szabályosan közlekedő, de nem gondolkodó emberek. mert ilyen is van ám rengeteg.

Krisi 2010.06.20. 03:19:48

@_Toto_: a biciklisek is ismerik a kreszt, csak leszarják. az autósoknak meg papírjuk van róla, hogy ismerik, mégsem tartják be. motorosok pláne. melyik a jobb? nem azon múlik a dolog, hogy ki bírta bemagolni a kreszvizsgára azt a pár tételt. vagyis nem azért nem tartják be a biciklisek a szabályokat, mert nem ismerik azokat.
azt egy hat éves gyerek is tudja, hogy pirosnál meg kell állni vagy hogy a stop táblának mi a jelentése. de már olyan is volt, hogy rendőr irányította a forgalmat kereszteződésben, és csak én tudtam hogy mikor szabad elindulni (akkor épp bringával voltam), autósok meg ott álltak és néztek mint szar a fűben, hogy most mi van. csakhát ilyenkor nincs rám írva, hogy nekem is van ám jogosítványom, csak épp nem autóban vagy motoron ülök :)
viszont a biciklisek elég nagy része tényleg gyökér, és ezt úgy mondom, mint hardcore városi bringás, szóval még csak nem is vagyok gyűlölködő. én mindenesetre igyekszem mindig segíteni az autósokat, nem is szoktak ledudálni cserébe, ezért várom el tőlük hogy amikor viszont én vagyok a gyorsabb (belváros) akkor ők is legyenek segítőkészek. és általában azok is, szóval jóság van.

petru 2010.06.20. 03:25:34

Bocs, de nem hallgathatom el: az adrenalin stresszhormon, a veszely, felelem, menekules hormonja. A tudatlan emberek ugylatszik azt hiszik hogy valamifele mamor. Mindeg jot nevetek amikor valaki az adrenalint elvezi. Ez olyan mintha egy jo bor hianyaban, bunkosbottal vagna fejen sajat magat.

Virago_1000 2010.06.20. 03:38:46

@Krisi: "arról meg nem is beszéltem még, hogy milyen sok baleset okozásában vesznek részt évente szabályosan közlekedő, de nem gondolkodó emberek. mert ilyen is van ám rengeteg."

-megis ki vagy te, hogy felulbiralod a kresz szabalyait? Vagy igy magyarazod ki, hogy athagod oket rendszeresen, masok eletet veszelyeztetve?

2010.06.20. 03:47:15

@DaniServigo: azért gyorsabb, mert nem 10 m2-t foglal el 1 emberrel.
Azért vigyázz te, mert nagyobb vagy és nehezebb. Autóban könnyen laza az ember, hisz max megütöd az autód ugye, de ha valakit kivasal az 1+ tonnád akkor sajnos az illetőn nem segít az, ha te utólag börtönbe mész érte...

Krisi 2010.06.20. 04:23:20

@Virago_1000: nem bírsz szöveget értelmezni? áthágom énis a szabályokat, mint mindenki más, de soha nem veszélyeztetek senkit, ezt kikérem magamnak! pont azt írtam, hogy nem feltétlenül a szabályokat kell betartani hanem figyelni és vigyázni kell a többiekre. néha pedig kénytelen vagyok felülbírálni a kresz szabályait amikor azok el vannak baszva. nem azért szegem meg a szabályokat mert én egy hatalmas köcsög vagyok, hanem mert sokszor az okoz veszélyt, ha betartom a kreszt.
de látom itt meg leszek lincselve, mert úgy látszik rajtam kívül mindenki mindig mindent betart. ezek az emberek vagy nem közlekednek semmivel vagy még maguknak sem képesek beismerni hogy nap mint nap szegik meg a szabályokat, de ezek szerint már észre sem veszik.

augustiener 2010.06.20. 06:12:16

Én ha meglátom országúton mögöttem a motorost azonnal lehúzódom. Nem azért mert olyan kurva rendes vagyok, hanem mert fosok, hogy összetöri az autóm, vagy egy épp nem sikerült előzésnél még a végén én is belekeveredek valami frontálba és baszhatom. Szerintem motoros között nincs különbség, mindegy, hogy magyar, német, labanc vagy digó. Bárhol jártam eddig, mindenhol állatok. Olyan előzésekbe mennek bele beláthatatlan kanyarban vagy emelkedőn ami érthetetlen. Szerencsére autópályán kevesebben vannak és aki ott megy az általában normálisabb. Lehet ott tudatosul bennük, hogy három-négy sávon 140-240 között guruló autók mellett nem kellene annyira fickándozni.

Városból kitiltanám viszont a motort. Járjanak a kerékpárúton harminccal. Amit városban művelnek az üt mindent.

Ezért jó télen autózni. Az utak tiszták, nincs motoros, kerékpáros és turista valamint rengeteg balfasz, aki fosik télen jár inkább busszal.

Puch Cavette 2010.06.20. 06:44:53

@CoIie: Velem esett már meg hasonló: egy sárga Opel Corsás anyázott türelmetlenül ugyanilyen alkalommal, ugyanígy. Ezek szerint minden sárga Corsás külön állatfaj?

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.06.20. 07:05:09

motoros futár voltam még régen ezer éve. robogóval kocsik közt. egy minisztériumi autó, öreg, szoci sofőr, utasa nem volt vele. durrogot nekem a lámpánál, hogy ezer éve araszol, mi a k@rva anyámat képzelek. plexi fel, kérdem, mi baja? miért haragszik a világra? erre belefújt a bukómba gázspray-el. mozdulatot érezve sikerül félre kapnom a fejem, de egy kicsi bejött. nem annyira, hogy ne lássak, de elkezdtem könnyezni. forgalom elindult. én oldalra gurultam, nálam lévő ásványvízzel kimostam a szemeim, majd a csóka után mentem, aki az Andrássyn tovább araszolt. leszálltam a motorról, és a kocsit körbe sétálva végig karcoltam. nem mert kiszállni. magyarázkodhatott a minisztériumban. ha kiszállt volna, biztosan agyon verem

Adam2101 2010.06.20. 07:24:40

Amikor elkezdtem segédmotorozni (babetta,simson korszak) akkor útáltam a körforgalmakat,mert megelőztek bennük,nem engedtek be...stb
Apám annyit mondott, hogy ha Németországban megépítik,kiteszik a táblát akkor a német szépen körbemegy,nemelőz, egyszóval betartja a szabályt.
Ha Magyarországon épül akkor fele betartja,fele nem...odaállítják a rendőrt, mindenki szabályos.
Indiában kasztrendszer van a járművek között, és lám-lám mindenki tudja jhol a helye.
Angliában kötlelező az ilyen reklámok gyártása: pl ittas vezetés
www.youtube.com/watch?v=-Lss-Q-KONY&feature=related
www.youtube.com/watch?v=-Lss-Q-KONY&feature=related

Magyaroszgáon pénz sincs rá,de azért próbálkoznak:
www.youtube.com/watch?v=CQaLOANMfp4

Sokkolóbb= eldondolkodtatóbb

Végezetül egy motoros is:
www.youtube.com/watch?v=8nsHuZ6j2gI
Figyeljünk egymásra!

cskaresz 2010.06.20. 07:32:01

"Viszont azt, ha a városi forgalomban, nyitott kipufogóval száguldozik valaki 160-nal, na azt nem értem. És nem csak hogy nem értem, nem is tetszik."

Motoros vagyok, 650-es motorral. 19 éve motorozok.
Ezt én sem értem, és nekem sem tetszik.

"Viszont a motoros társadalomnak is illene átesnie már egy öntisztuláson. "
Ezt hogyan kellene? Ha az ilyeneknek megemlítjük, hogy nem kellene, vagy nem így kellene, lepereg róluk, kiröhögnek.
A természet majd kiszelektálja. Vagy kicsit idősebb korukra(35-40) megjön az eszük.

Ales40 2010.06.20. 07:40:34

@augustiener: Ezek szerint,mindenki hülye csak te vagy normális?Miért haragszol a világra?

szürke_tag 2010.06.20. 07:48:39

Az ilyen állat motorosnak az a büntetés ha egyszer azt látja, hogy a normális motorosok két keréken mehet tovább ő meg 4 kerekű tolószékbe él. Talán ezt még azzal lehetne fokozni, hogy ha mint már rokkantról kiderül, hogy motor balesete volt, akkor még + megalázni, csak sajnos akkor azon motorosok is beleesnének akik önhibájukon kívül szenvedtek balesetet. De ha már lerokkant akkor elég szenvedés az neki ha más viszi WC re is és vége a száguldásnak. Bár ismertem valakit aki rokkant ként áttért kocsira és ott folytatta a száguldást, mikor egyszer ütközött és még rokkantabb lett. Ma már nem tud kocsit se vezetni.

T5H 2010.06.20. 08:04:30

Üdv
Tessék mondani, törvénygyártó urak, nem hiányoznak közülünk azok a magyar ifjak, akiknek nincs önfegyelmük? Nem kéne valahogy rávenni őket, /ha már maguktól nem sikerül / az ésszerű viselkedésre?
A multi motorgyárak profitja pedig légyen leszarva.
Minek két kerékre százegynéhány lóerő? Érdekes, a kamionosnak előírják a tachográfot. Jó, ha telik rá, vegyen az ifjú Hyabusát, de zárt pályára, közútra hitelesített tachográffal. Amúgy nincs ezeknek a fiataloknak nőjük? A túltengő tesztoszteront a paplany alatt dolgoztatni...
Egy ötven lóerős motor is képes a forgalommal lépést tartani, még autópályán is. Hova sietünk?
Sok jót, balestmentes kilométereket. egy 55 éves autós-motoros.

szepibácsi 2010.06.20. 08:28:04

Nekem 196o óta van motorra jogositványom,nyomtam is a Csepel 125
ötöst,majd szünet,robogók, és ujra motorok,ma is.Autó is,van tehát
tapasztalat mindkét oldalról.A gond az ,hogy a magyar az olyan ami-
lyen.Láttál már magyart viselkedni sipályán,tengerparton ?Ilyen a
tömeg a motoron és az autóban is./van kivétel/Tudod mi a vélemény a
magyarról a világban? Ne hidd el amit itthon a propagandistáktól
hallasz.Nem untatlak,a mérhetetlen bunkóság mindennek az oka.
Most lebunkózhatsz,engem igazolsz.

ati27 2010.06.20. 08:31:32

Tapasztalat külföldről (svéd):

Itt általában (80-90%) betartják a motorosok a kresszt. Értem azt, hogy a sebességkorlátozásokat ami pedig 50-70-90-110! Ezt még nekem is furcsa látni, pedig nem vagyok egy motor fun :) (semmi bajom a motorosokkal) Mondjuk éppen tegnap tolt le egy lakotton belül. Láttam mögöttem, hogy erölködik 2 sávos uton voltam, a belsőben, mivel egy 4-500 méteren belül szándékoztam dobni egy balost. No mondom ha siet akkor kicsit gyorsabben megyek. Aztán mikor 100 felett voltunk a 70-es táblánál (itt nagyon nem szokás) és még mindig tolja a seggembe Akkor nyomtam egy: nem, nem a féket mint sokan tennék, hanem egy "menj a p*****" és lehúzodtam.

Visszatérve, itt a másik furcsa dolog, hogy a motorosok nagy része lázhatósági mellényt húz, még a bőrszerkóra is! Ez lehet hogy dél-keletebbre vicces, vagy nem cool, de itt rájöttek az emberek arra, hogy az életük többet ér.

NEm hejeslem én sem az autósok részéről az önbíráskodást, mert egyrészt nagyon vezsélyes, amint a blogiró is kifejti. Másrészt komolyan büntethető (szerencsére) amint olvastam egy más helyen. Szerencsére manapság egyre divatosabbak/olcsobbak az action kamerák. Szerintem ezek segítségével le lehetne fülelni egy-két normálatlan embert! Majd egy-egy precedens értékű ítélet után csökkene az ilyen esetek száma! Nem gondoljátok?

NEm utolsó sorban, azért elég ilyesztő tud lenni, amikor viszonylag kis forgalmú úton beér 2+ felett egy motoros, és üveghangon elpörget melleted! Ugye néha belepillantasz a tükörbe, sehol senki, élvezed a tájat, majd 2 másodperc múlva:WROOOOOOAAAAM! Szerintem ez nem vicces!...

ati27 2010.06.20. 08:35:39

Autósként pedig az a véleményem, hogyha a motoros előre megy a lámpához, tegye nyugodtan. A forgalomnak is jót tesz, mert mégis csak hamarabb gyorsul. Másrészt, aki előremegy csak látja, hogy elfér e az autók között..

Ales40 2010.06.20. 08:36:47

@T5H: A kamionosok szeretik betartani a max sebességet/mármint amit a kamion tud/mindegy ,hogy hol mennek.Normális kamionosok nem megsértődni:)Mindegy,autós,motoros,bringás,buszos,kamionos mindegyik táborban vannak balfaszok,és "normálisak".

dirige 2010.06.20. 08:49:41

Aki péntek este 11 és 01 óra között a Pólustól egykeréken, nyitott kipufogóval végigmegy a Dunáig és vissza, az kb 10.000 ember nyugalmát életét teszi tönkre.
Nem akarom szánni...
A cikk azért tévedés, mert autós-motoros ellentétről beszél. Fenét! Az már megoldódott, lásd a képeket. Itt motors versus társadalom ellentétről van szó. Én a társadalomnak szurkolok...

Ales40 2010.06.20. 08:57:47

@dirige: Ezek szerint az autós nyitott dobbal négykeréken nem zavar?Modjuk engem néha a szomszéd fűrészgépe zavar,de MÉGSEM UTÁLOM.TOLERANCIA!!

ati27 2010.06.20. 09:09:02

@Krisi: Nagyon nincs igazad.. Mondj már olyan szabályt, ami veszélyes rád nézve, ha betartod?

Eyesis 2010.06.20. 09:13:57

@dirige: én meg a normális embereknek

Eyesis 2010.06.20. 09:15:38

@ati27: tudnék rengeteg ilyet sorolni, pont az autósok miatt... pl menj a vácin 50-e ahol annyival kéne... vagy a lánymányosin... akarmelyik sávban... életveszély

BKV reszelő 2010.06.20. 09:22:36

@CoIie: Mátra. A motorosok mekkája. Nekem meg az anyjuk lyuka a mekkám.

BKV reszelő 2010.06.20. 09:23:13

Ja ! Kitilthatsz a szarodból örökre. :) Van még sok nickem. :)

ati27 2010.06.20. 09:23:20

@Krisi: mondok valamit 50 helyett 56 3000 SEK. A gyalogost át kell engedni, és át is engedik. Ha a sebességet iskola/ovoda körzetében léped át súlyosbító dolog. Egyben igazad van. 30-40 es táblák indokolatlan használata. Pl itt bővitik a 45-ös főutat, göteborg előtt. kb 20 kilométeren épitenek egyszerre 4-5 felüljárót/bontják le a hegyeket és érdekes még az épitési területen 70 es korlátozás van. egy-két helyen 50, de csak 100-200 méteren.. Otthon a 81-es tranzit út kisbér-gőr között kilométeren keresztül 40-es táblával "javítva" kb 15 éve..

Csabby 2010.06.20. 09:24:04

Sziasztok Mindannyian!
Én csak annyit fűznék a dologhoz hogy én is autós vagyok de arra valóban fel kell készülnünk autósoknak hogy a jó idő beköszöntével sűrűn használjuk a visszapillantóinkat!!! Egyre sűrűbben tapasztalom hogy ha csak kb. 30-50 centit is húzodom kifelé vagy befelé a motorosok elől, azt megköszönik! Mivel ezt már megszoktam ezért rendszeresen alkalmazom is...azt gondolom hogy elindult egy olyan folyamat amely által ha lassan is de biztosan közeledik egymás felé a két tábor...:-)) én szeretném ha így lenne. Mindenki tegye meg ezért azt amit saját maga megtehet! Ne csak a tuskó, agresszív motorost (autóst) vegyük észre, hanem azt is hogy mennyivel lettünk udvariasabbak!
Köszönöm!

Eyesis 2010.06.20. 09:34:32

@Csabby: amúgy szerintem nem csak az agressziv vezetokkel van gond... a sok belasult, figyelmetlen soforrel is.. pl aki nem megy 50el csak 45el zarovonalnal... meg aki nem indul el a zöldnél... vagy épp azért is átmegy a sárgán, ami már piros... meg amikor dugó van, ő még elindul, és a villamost is akadalyoztatja... meg a veszvillogos a szelso savban... es sorolhatnám... én értem, hogy a gyorshajtást so so egyszeru buntetni... de nem csak ezeket kene...

maty78 2010.06.20. 09:47:23

Nemrég jöttünk haza egy kellemes olaszországi nyaralásból. Egészen másképpen közlekednek. A motorosok ugyanúgy előremennek minden lámpánál mint itt, de nem vadállat tempóban. Az autósok meg félrehúzódnak. Nyoma sincs az itthon tapasztalható aggresszivitásnak. Vigyáznak EGYMÁSRA. Ez az alapvető fontosságú. A rendőr látványa meg nem olyan, mint a fehér holló nálunk.
Szerintem itthon az alapkultúra kialakuláshoz a rendőrőknek végre komolyan kéne venniük minden szabályt és szigorúan büntetni. Agresszívan közlekedőknél még az eü csomag lejárati dátumát is megnézném. A magyar utakon az összes közlekedőnek hosszú listát lehet írni a tipikus szabálytalanságaiból. Ezeket viszont nem büntetik kellően fájdalmasan. Az adrenalin nem az utakra, hanem a versenypályákra való. Ott legalább csak a saját életét kockáztatja mindenki.
Autósok tipikus hülyeségei: biztonsági öv nélküli vezetés, telefonálás kézből (ez minden tanulmány szerint közepesen ittas állapotnak felel meg), parkolás zebrán vagy előtte 5m-en belül, parkolás elakadásjelzővel, előzés megfelelő oldaltávolság nélkül (egynyomon haladó jármű fokozottan érzékeny a kátyúkra), járdán parkolás (tolja a kismama a babakocsit az úttesten!?), sárgánál padlógáz (még akkor is ha simán meg bírna álni), megmutatom neki magatartás, nehogymá megelőzzön egy smart.
Motorosok tipikus hülyeségei: egykerekezés, észnélküli gyorshajtás, "menőzés" (olaszoknál az ilyen kivagyiság egyszerűen nem létezik), rendszámtábla elgörbítése/leszerelése/letakarása
Bringásoknál: piroson áthajtás, járdán bringázás (igaz ez még sokszor biztonságosabb, amíg ilyen az autós társadalom), ittasan kerekezés (tipikus falusi bácsi dolog), csengő lámpa hiánya
Szerintem alapvetően ez a majd én megmutatom mentalitás nem fog változni, amíg a rendőrök nem büntetik ezeket a dolgokat nagyon szigorúan!
Szerintem eleve rossz a büntetés rendszere is. Az adott szabálysértés büntetési tételét össze kellene szorozni a páciens büntető pontjaival, felső limit meg nem kell. Így mindenkinek elérné a fájdalomküszöbét. (büntipontot meg mindenkinek adnék, autósnak, bringásnak, motorosnak, gyalogosnak)

Eyesis 2010.06.20. 09:57:37

@maty78: ha az életem múlik rajta, és gyakra múlik, akkor bizony nem érdekel se záró vonal, de sebesség határ, se pénzbüntetés...

persze alapvetően defenzíven motorozom, de többször mentett meg a gáz, mitn a fék... ha motorral ütközöl, akármilyen picit, abból óriási bajod lehet, ellenben könnyebben tudsz manőverezni, kikerülni a bajt... kocsinal a kaszni megvéd egész nagy ütközéseknél is... ez a fő szempont, ami miatt én pl kocsiban űlve fokozottan figyelek a motorosokra...

amúgy a fő különbség... Bécsben, ha sárga van akkor lassítanak, Budapesten a sárgánál gyorsítanak...

telefonálás, sminkelés, piroson áthajtás.... ezeket simán lehetne büntetni egy egy izgalmasabb kereszteződésnél, és lám mennyi baleseti lehetőségtől menekülne meg a közlekedő társadalom...

ati27 2010.06.20. 09:57:41

@Eyesis:
Neked is van igazságod.. persze én már más közlekedéskultúrábol nézem az eseményeket. 50, az 50! Lehetne rugalmasan is kezelni.. Itt ha egy út többsávos, és nincs pl gyalogos forgalom, tehát Valamilyen szinten "elszeparált" akkor kirakják a 70-es táblát lakotton belül is.. De ha nem megoldható akkor szigoruan 50! És betartják. Hogy legyen róla fogalmad: Idézet a totalcarrol:

"Svédországban vagyunk, ahol a legmerészebb autópályás közlekedés 110, azaz száztíz km/h-s sebességgel zajlik. Országúton akár 90-ig is elmerészkedhetünk, sok a radar és nehezen tolerálják a gyorshajtást. Aki 40-nel túllépi, azt már bíróság elé állítják."

Más szemszögből (origo):
"Ennél is feltűnőbb volt a járműfolyam biztonságos lassúsága. Autópályán 110 kilométer/óra a megengedett maximum, míg azon kívül 90, de sok helyen ezt sem engedték. Meglepetésünkre jól belátható, megfelelően széles vidéki utakon egymás után sorakoztak a 80-as, 60-as és nemritkán az 50-es sebességkorlátozó táblák, amelyeknek a közepe Svédországban sárga. Voltak olyan útszakaszok, ahol az útszélre nem csak figyelmeztető táblákat, hanem fix traffipaxokat is telepítettek. A helyiek persze nem csak itt tartották be a korlátozásokat: ha a tábla arra utasított, a vidéki főúton is egyből lelassítottak az átlag közép-európai autós számára talán már addig is idegesítő nyolcvanról hatvanra. És gyakorlatilag senki nem előzgetett, nem voltak sietősen szabálytalankodó kivételek. Egyedül a repülőtér és Göteborg közötti autópályán haladtak néhányan százharminccal."

"A sebességkorlátozó táblákkal telerakott vidéki utakon kanyarogva vagy százszor láttuk utóbbit működés közben: amint elhaladtunk egy 70-es, 90-es sebességkorlátozó tábla mellett, abban a szent pillanatban bekúszott a kerek sebességmérő közepén található minimonitorra a piros-fehér 70-es vagy 90-es tábla ábrája. Táblát így elnézni nem lehetett. Nem is szabad, vendéglátóink mindig nyomatékosan kértek bennünket, tartsuk be a korlátozásokat, "hogy felnőhessenek a kis svéd gyerekek""

Ezzel vitába szállnék! Itt még 60-as korlátozást nem láttam! Csak 70, esetleg 80!

Másrészt az 1.8-as v50 ről az a vélemény, hogy jó, csak kicsi a motorja! Sokáig nem értettem miért mondják de rájöttem: Nagyon nagy divat nyaranta lakókocsit bérelni, erre külön üzletág is épül. :) No itt most tessék 5-6m-es szerelvényekre gondolni!

CobraG. 2010.06.20. 09:58:39

@Eyesis: szia, teljesen jó.. nagyon sok baj van a sok ostoba vezetővel is... a sok vasárnapi vezetővel.. akik pl 70-80-nal battyognak 90-100 helyett... vagy nem ismerik a jobbra tartást... de ha elkezdem előzni akkor is nyomja... Szal igen, van az autósok és a motorosok között is idióta vadbarom... de szerencsére ők vannak kisebbségben...

TylerD 2010.06.20. 10:01:22

Évi 33.000km-t vezetek, 10éve már. Egyetlen egyszer fordult elő, hogy sávváltási szándékomat indexel jeleztem és egy motoros villogott, elvette a gázt és beengedett. Így nem kellett megállnom a lekanyarodók miatt, a szélső sávban. Köszönöm. De miért csak egyszer??? Motorosként miért nem veszitek észre, ha segíthettek nekünk autósoknak gördülékenyebben haladni, fene mód odavagytok ha valaki nem enged el titeket, vummogtattok az ablak alá, de ti nem vagytok képesek az előzékenységre.

Amit viszont még soha nem láttam, motorost zebra előtt fékezni, hogy átengedje a gyalogost. De ez talán nem is életszerű, annyira gyorsan áthalad.

A körúton való tépés sajnos engem is zavar. Hangos, idegesítő, nem jó.

mivanmivan 2010.06.20. 10:02:31

Néha robogóval járok, gyakrabban kocsival.
Robogóvan nem tolakszom, ha elengednek, elengednek, ha nem, nem.

Autóval ha módom van rá, és észreveszem elengedem a motorosokat, hiszen általában gyorsabbak, robbanékonyabbak.

Egykerekezőket, piros lámpánál nem megállókat nem szeretem, mert nagyon balesetveszélyes amit csinálnak. (pl ha a hülyéje előttem perecel az egykerekezésből...)

Bicikliseket nem szeretem, előrecsorognak, aztán kivágnak az út közepére, hogy még véletlenül se lehessen megelőzni őket! Biciklis sáv helyett is az úttestet használják (indok: nem jó mináségű a biciklissáv: tessenek szólni a fenntartónak!!) Piros lámpát nem tartják be! (Ütött már majdnem el egy biciklista amikor át akartam kelni a zebrán...) Soha senki nem bünteti őket (mellény-sisak-lámpa stb hiány miatt)! Ha a hülyéje kárt okoz a kocsimban nincsen neki kötelezője, leshetem a pénzemet! (Hogy "hajtom" be rajta: polgári per? Röhej...)
Országúton általában nincs velük bajom, mert nem nagyon tudnak visszaelőzni :)

Eyesis 2010.06.20. 10:05:28

@ati27: hát amikor m1-esen megyek, mostanában tópartot szerelnek, és mikor lassítok a 100-as majd 80-as és 60as táblánál, már több tíz külföldi rendszámú autót láttam suhanni 120-130-al... persze lehet magyarok vezették őket :)

Eyesis 2010.06.20. 10:08:52

@TylerD: vannak szerencsetlen emberek :) en szinte minden egyes utam soran kedves szoktam lenni mindenkivel, de aki mogottem jon fel a lagymanyosira, majd mikor en besorolok, o meg kieloz es pont elem akarna besorolni, na azt nem szoktam engedni... egyszer egy skodas utana meg mutogatott is, de nem erdekel :)

amugy sokszor elofordult mar az is hogy autopalyan mogottem jon a kocsi, latom, beferek a kamion moge, lemegyek, erre alig gyorsul a mogottem jovo, vegul nekem kell fekeznem a kamion mogott hogy moget tudjak visszasorolni...

amugy tenyleg tobb a kedves motoros, autos az utakon, de meg midnig latni olyan autost, aki azert is ramegy a kozepvonalra, hogy ne ferjen el a motoros, bar legtobb ilyen esetben a masik savban kozlekedo autos megjobban lehuzodik, hogy megis elferjen :)

Artúrkirály 2010.06.20. 10:15:15

@Zaklató_Panda: Most ez vicc vagy csak egyszerűen egy narcisztikus közveszély vagy ?! Nem lenne egyszerűbb, ha ezzel a mentalitással, hurkot raknál a nyakadba, vagy pisztolyt a szádba vagy csak egy magányos helyen egyszerűen gázt szívnál? Ezekkel csak magadat nyírnád ki, mást nem ! És a normális, etikusan motorzókat sem járatnád le azzal, hogy a magadfajta vesedonorokból vonnának le következtetéseket rájuk is!

Jamesblond 2010.06.20. 10:24:06

...vagy 3 napja: Gatyarohasztó hőség, a 41 főúton kézkilógatva izzadok az Aviában 60-nal, a meleg kellemesen jött a lábamra mert szegény nyáron is fűt, egyszer csak WROOOOMM!!! Egy új R1 vagy 2-300-zal elhúzott mellettem. Olyan hirtelen jött, már csak akkor vettem észre mikor mellettem volt. Azt hittem összeszaharázom magam. De qrvajó volt látni mit tud egy olyan:) Jó fényes volt már a kereke...
Mi a tanulság a nyitott kipufogós kiabálós ijesztős motorokról?
A kedves f@szkalap Aviás (én) egy 2 km-es egyenesben nem látta mi van hátul. Nem néztem tükörbe hosszú másodpercekig. Az ijedtségen kívül nem annak kell az autósnak eszébe jutni "qrva motoros gyorshajt és zajong" hanem annak hogy vazze TÜKÖR.

T5H 2010.06.20. 10:48:54

Ja, az elébb elfelejtettem írni, hogy akármilyen hangos a kipufogó, hátulról nem hallatszik. Autóban ülve, vagy bukósisakban. A hatóság meg pipogya, hogy ennyi harsány motor van. Mese, hogy életet ment. Pont.

12csab 2010.06.20. 10:50:06

Azt szeretem legjobban, amikor két oldalról egyszerre megy el két
motoros...Kifelé sorolok és közbem leborítom azt a másik majmot..

Reszö 2010.06.20. 10:50:47

Én nem értem a motorosokat.

Miért kell minden áron elöre menniük a lámpánál?
Miért kell egy autosnak lehuzodnia,ha 50-el megy egy 50-es táblánál?!
Azért,mert a motor gyorsabb???

Mert akkor elmondom,hogy 300paci van alattam. simán tudok 5,5s alatt 100-ra gyosulni. Ráadásul 50-röl 200-ra meg közel úgy,mint egy 600-as sportmotor.
DE NEM MEGYEK 150-el az ötvenes táblánál, hanem 50-el!!!
Mért nem lehet ezt motorral is?!

Engem is feltartanak az átleg szamélyautok. De elvagyok a tempojukban.
Miért kell azt hinni,hogy motorral több joga van az embernek sietni?

Én is elengedem a motorost,ha olyan helyzetben van,amiben jobban érvényesiti a méretbéli adottságait.
De neharagudjanak már meg ha olyan helyen,ahol én is tudok haladni nem teszem.

A lámpánál pedig vitatkoznék a motorosok többségével,hogy ki tud jobban elrajtolni,és kinek kell elöl állnia... :S

Tegnap történt meg vele,hogy egy külvárosi szaksznál,ahol 70, majd 90-es a korlátozás van a lámpánál elém sorolt jobbrol egy 250-es sportnak mondott sportmotor. Szépen behuzodott elém a jobb oldalról.
Én szépen balfelé csurogtam kicsit elörébb,hogy lássa a motoros,
hogy mellette vagyok,és nem fogom feltartani... Talán Ö fog engem.
Erre zöldnél kezdett befelé húzodni,csak akkor már mellette voltam és elöztem nem kis sebesség különbséggel. Kicsit meg volt sértödve,hogy mit
képzelek,mért nem engedem elöre! A középsö ujját mutogatta...
Legszivesebben lefékpróbáztam volna,de gondoltam majd más megteszi helyettem....

Szóval egy szó mint száz:
A motorosok is férjenek a börükbe, nem kell mingyá mindenkit hátratenni!
A börruha meg leeht meleg, de nem készer. Autoval amugy is biztonságosabb

nawazzeg 2010.06.20. 10:56:30

@Zaklató_Panda: Nagy szeretettel varjuk a fotoidat a langlovagok.hu-n!

Krisi 2010.06.20. 11:00:42

@cskaresz: szerintem sokan azt várják el a normális motorostól, hogy amint odaér egy pöcs motoros mellé, akkor előveszi az oldaltáskából a taktikai láncfűrészt és megcsonkítja a köcsögöt. én mindenesetre a szűrést nem a többi motorostól, hanem a rendőröktől várom el. ennyi erővel a köcsög autósok megnevelése is a normális autósok feladata lenne. de azt már senki nem hangoztatja.

@ati27: szóval jött egy őrült 100-zal mögötted(!!), de azért csak ő volt a köcsög :D én is ismerem az ide illő viccet, nem gondoltam vonla, hogy valaki képes komolyan gondolni.
mondok neked olyan szabályt mit életveszélyes betartani: pl. a kötelező bicikliút használat. @mivanmivan: a bicikliutak nagy része elsősorban életveszélyes, rossz minőségű, és télen sosem takarítják le. tekerjetek le egy ezrest a fővárosban és rájöttök miről beszélek.
vagy mondjuk amit írtam korábban, hogy jön mögötted pár centire egy balfasz de előtted a zebrán gyalogos várakozik, és az ott parkoló autók takarása miatt csak későn veszed észre: ha hirtelen lefékezel belecsattan a seggedbe.
persze ha mindenki betartaná a szabályokat akkor senki nem jönne centikre a seggedben, senki nem parkolna zebrára, mindenki körülnézne mielőtt rákanyarodik a párhuzamos bicikliútra, de amíg ez nincs így addig kénytelen vagyok én is megszegni pár szabályt pusztán a biztonságom érdekében.

ja írta valaki a motoros előzést: annyit azért hozzátennék, hogy ha motoron ülve benéznék egy előzést (még nem volt rá példa szerencsére) akkor még mindig elférek a két autó között vészhelyzetben, hiszen keskeny vagyok. ezt autóval már nem lehet bejátszani. valamint egy 600ccm feletti motor 4 másodperc alatt van 100-on (nem csak a speed hanem a túragépek is) tehát rövidebb ideig is tart a folyamat.
a megköszönésről meg annyit, hogy ha tudom, akkor mindig megköszönöm, de néha ez képtelenség: amikor bal karral a kuplungot húzom, jobb kézzel és lábbal pedig a féket akkor csaj fejbiccenteni tudok, mivel a motoromon nincs vészvillogó :)

ati27 2010.06.20. 11:13:13

@Krisi: Nem mondom, én gyorsitottam fel 100-110-re a 70-es táblánál. Nem volt neki elég. Ugye egy piros lámpától indultunk Én besoroltam a belsőbe a lámpánál, egyrészt mert a következő lámpánál amugy is balra szerettem volna menni, ami kb olyan 1-1,5 km-re van. Másrészt a külsőben egy nagy utánfutót vontató autó ált, és már mögötte is álltak 4-5 en. Másrészt mielőtt beértem volna a kereszteződésbe, már állt a forgalom. Tehát nagy valószínűség szerint zöld jelzés következett volna. Tehát gurulok a lámpa felé, készülve, hogy zöld tehát lendületből. Nem lett zöld. Meg kellet álnom. Beért mögém a motoros. (itt nem divat előrejönni, mindenki kivárja általába sorát, és mint irtam a motorosok is betartják a sebességet.) Mondtam is akkor ütemesen nyomom fel 70-ig, hogy ne nagyon zavarjam. 80 még mindig tolta a seggembe.. 90-100, kellene már sorolnam balra.. index ki, de csak nyomja belém a kereket.. Na mondom bazd meg index vissza balra lehuz, mennyé.. Krisi mégegyszer mondom, itt más a kultúra, általában betartják. Na jó vannak arabok.. de azok sem nagyon virgonckodnak.. :)

ati27 2010.06.20. 11:17:12

És nem mondtam hogy őrült.. :) Én pl nem támogatom, hogy korlátozzak a motorok teljesítményét, de elvárnam, ha valaki vesz ilyen gépet akkor külön legyen vezetéstechnikai oktatás rá!, pl el tudnék képzelni 2 szintű motorjogsit. Még csak nem is ccm-re, hanem teljesítményre! pl 30Kw-ig, és a másik pedig felette! Itt lenne pl szigorúbb "vezetéstecnikai" oktatás!

Krisi 2010.06.20. 11:26:41

@ati27: azért ment annyival, mert teis toltad neki, ez ilyen egyszerű. ha mész tovább 70-nel akkor vagy megelőz vagy tartja a 70-et. csak simán ment a forgalom ritmusával, mint mindenki más, én is így szoktam :)

Eyesis 2010.06.20. 11:28:29

@Reszö: jobbról előzni nem a legszebb még városon belül sem, a motoros meg nem azért megy előre mert gyorsulasi versenyezni akar, hanem azert mert elore mehet a kocsik kozott es igy pl dugoban nagy elonyre tesz szert...

indokolatlanul fekprobazni meg bűn szinten, mint a gyorshajtás, nem?

amugy a nem kis sebessegkulonbseget nehez elkepzelnem 50ig...

raadasul ha mar ilyen szepen latod, hogy a kocsi biztonsagosabb, akkor miert faj vigyazni a nem annyira biztonsagos motorosra? ja mert gyorsabban ment mint 50 haljon meg?

Eyesis 2010.06.20. 11:29:36

@nawazzeg: ne kivanjuk mar senki halalat kerlek! butetni ott a jard, a birosag, a radar... nem neked kell...

dtk74 2010.06.20. 11:33:00

@DaniServigo: Azért gyorsabb, mert
a. buszsáv, sorok közt előremehet - ne hagyjuk ez fontos
b. jobban pörög, egy beragadt autót könnyebben előz meg mint egy autó, így tovább haladhat a szabályos sebességgel, amikor egy autónak nincs ideje előzni, ezért marad a sorban
c. kisebb, ezért is gyorsabban tud előzni, haladni
d. könnyebben talál parkolóhelyet
A fentiek a világ minden országára igazak

Vigyázni pedig azért kell neked rájuk amiért, neked a gyalogosokra, kerékpárosokra, vagy éppen rád, a személyautósra a kamionosoknak, terepjáróknak, traktoroknak. Remélem kitalálod mire gondolok.

Bízom benne, segítettem tisztábban látni

Eyesis 2010.06.20. 11:33:23

@ati27: miert is csak a motorokét? a kocsik lehetnek sokszáz lóerősek?
hagy dontsem el en mikor mennyivel megyek, ne egy hatosag... aztan mag megmondjak kivel kossek hazassagot hany gyerekem legyen...

prunoki 2010.06.20. 11:33:53

@Reszö:
Azért mész előre a lámpánál, mert evvel nyered meg azt a gyorsabb haladást a városban, amit szeretnél, nem avval hogy cikázol a sorok között. Max 1 piros lámpát kell várnod a kereszteződéseknél. Sok városban külön van felfestve az autósoknak a vonal és külön a motorosoknak, bicikliseknek, egy picivel előrébb.

@ati27:
Én motorral járok, de a Te helyedben ilyenkor, ha amúgy is balra fogok majd menni villantok kettőt balra, ebből megérti a helyzetet. A többit majd megoldja, valószínűleg sávot vált és elmegy jobbról.

Eyesis 2010.06.20. 11:35:07

@dtk74: az sem egy utolso szempont, hogy ingyenes a parkolas, meg az 5 kerben is :)

dtk74 2010.06.20. 11:35:37

@TylerD: Mindig megállok a zebra előtt (900-as túramotorral), átengedem a gyalogost, kivétel ha az engem követő autó teljesen a seggemben van, mert ebben az esetben lehet egy koccanás. Az pedig egy motoros számára veszélyesebb, mint az autóban ülőnek, ugye belátod?

Eyesis 2010.06.20. 11:35:58

@Eyesis: persze arra nicns garancia, hogy ott is marad a motorod :( de ez ellen is csak a jard tehet(ne) valamit...

dtk74 2010.06.20. 11:41:47

@Eyesis: Rulez@Reszö: Az adatok szerint lassabb vagy, rosszabbul gyorsulsz mint az én motorom. Viszont nem ezért megyek előre a lámpánál, és nem ezért előzlek meg, hanem mert úgy jobban haladok, miközben a szabályokat is betartom. Ja igen, és mert a KRESZ ezt megengedi. Akkor miért ne tenném? Mert ez némelyeket frusztrál?
Néha szétázok az esőben, bogarakat pucolom a ruhámról, sisakomról, kapaszkodok az oldalszélben, duplán figyelek mert nincs körülöttem vas, csak a ruhám, és sorolhatnám. Ezek az én keresztjeim, és ellensúlyként megvannak az örömeim is. Ne akard elvenni tőlem, csak mert mást választottál!

ati27 2010.06.20. 11:45:24

@Eyesis: Elsőben igazad van, a 2. esetben nem. Sőt a 3. eset: a gyerek.. sajna ahhoz tényleg nem kell "papír" de az már más téma..

Reszö 2010.06.20. 11:46:51

@Eyesis: A motorosok nagyrésze azért megy elöre,mert siet,és nem akarja kivárni az autosort.
DE HOVÁ?!?! MÉRT NEM VÁR?!
Nekik a jogsihoz jár egy "sietek, elöre mehetek" engedmény is?

Én is mondhatnám ennyi erövel,hogy az összes autos huzodjon le,mert én 250-el is tudok menni,meg amugy is sietek...
NEM! Mindenki várja ki a sorát!

Én nem engedném szabályozva az elöre sorolást. Csak akkor ha van külön sáv a számukra,ahol van hely is!!!
A jelenség az,hogy elörejönnek,majd beállnak az auto elé!
Nem ott marad jobbrol,esetleg balról,hanem besorol az auto elé
közvetlen! Értem én,hogy fél hogy nem veszik észre és ráhuzzák a kormányt egy esetleges utakadály kikerülése miatt,de ha para van,nem kell motorozni,és nem kell elöre menni.

.Kendi. 2010.06.20. 11:55:00

Frusztráció! ez a kulcsszó szerintem, és ez az élet minden területére igaz Mo.-on. ezért a frusztrált polgár a közlekedésben éli ki személyiségének agresszív oldalát, mivel itt "kvázi" büntetlenül megteheti. Nyomni egy kövér gázt az nem kerül semmibe és nagyon jól esik... aztán meg esik.......

Nem csak a motorosok, hanem a bringások , autósok, buszsofőrök és igen a gyalogosok is ( csak Ők a sor végén vannak) szóval azért idegbeteg mindenki a közlekedésben mert az élet úgy általában élhetetlen nálunk, túlfeszített a tempó, és ez először a közlekedésben csapódik le. Ha úgy érzed kedves közlekedési partnerem, hogy neeeeeem te kivétel vagy, akkor gondolj bele: Ha pl: munkába menet csak egy agresszív bunkóval találkozol, neked nem megy fel a vérnyomásod egy kicsit?

Svájcban vagy Ausztriában sem jobb a kresz csak nyugisabb az élet, és ez igaz Sátoraljaújhelyre is vagy bármi más lassabb tempójú vidéki városra is.

Reszö 2010.06.20. 11:58:13

@dtk74: Nem értitek...
HOVÁ SIETTEK?!?!
Jogom van nekem is jobbra tartani,ha meglátom jobboldalt a tükörben a motorost,hogy elölre jön,de nem tartok én se akkor jobbra...
Viszont mért nem tudtok a megengedettel menni?!

Mondják a motorosok,hogy az autosok igy, meg úgy...
Nem adnak elsöbséget, ezért a sok baleset.
De arra nem gondolnak,hogy 50 és 100között nem felére csökken a láthatóság elve,hanem a negyedére kb...
NEM LEHET EGY MOTORT ÉSZREVENNI A TÜKÖRBEN,HA 100-150KM/H-S A SEBESSÉGKÜLÖNBSÉG!
Egy autot se,nem hogy eg motort!
Hogy az b.csába vegyünk eszre egy motort,ha igy közlekedik?!

Modnom a szabályokat,amiket azonnal bevezetnék:
Sárga mellény minden motorosra!
Rendszám elöl a sárga mellényen,hogy mérhetöek legyenek!
Hátul a rendszámfelhajtásért vagy a trökközésért azonnal bevonnál a jogsit,és elvenném a forgalmit is!

Ezen kivül jó lenne a 30kw feletti motorokba GPS alapú sebességkorlátozó,vagy nyomkövetö berendezés,ami a rendörségre be van kötve!!!

Ha ezeket bevezetnék, nem problémáznék azon,h elörejön a lámpánál...

Eyesis 2010.06.20. 12:00:29

@Reszö: előre is mehetne, ha két kereke lenne, és elférne a sorok között... ha mehetsz a pályán 130-al, akkor élsz is a lehetőséggel, nem? akkor mi miért ne menjunk elore a piros lampanal?

Stefgabi 2010.06.20. 12:05:31

Az is rohadtul veszélyes, amikor egyesek csontra lefeketített ablakokkal(végig körben) közlekednek és egyszerűen alig vesznek észre egy motorost. Engem így csapott el egyszer egy szőke picsa! :S

Eyesis 2010.06.20. 12:07:13

@Reszö: te miert nem egy 1.2es kocsit vettel? miert zavar, ha mas elore tud gurulni a dugoban? akkor nem irigykedsz, ha esik az eső, és a szembejobo busz egy irgalmatlan tocsat csap a motorosra?

rendszam elol tudtommal azert nincs mert eletveszelyes... utkozesnel mindenfelet szetvaghat... sot arra jaro gyalogosokat is...

a rendszam felhajtast en is buntetnem, de a rendszam nelkuli kocsikat is... nem egyet lattam Budapesten kozlekedni...

de egy nagyon nagyon fontos dolgot kulon kiemelnek Neked...
az emberi elet a legeslegfontosabb! mindennel fontosabb! neked is, nekem is, a bunkonak is... azert senki ne halljon meg, legyen rokkant, mert teged zavart hogy 2 percel hamarabb ert a kovetkezo lampahoz...

CoIie 2010.06.20. 12:09:08

@Krisi: nem kis butaságod miatt nem jósolok hosszú életet neked! A "magánkresz"-ed másokat is magaddal ránthat, így mindannyiunk érdekében javaslom, hogy géppel ne közlekedj többet!

CoIie 2010.06.20. 12:14:02

@.Kendi.: ez durva, már a gyalogosok is! :)))

Reszö 2010.06.20. 12:15:24

@Eyesis: Azért mert nem 1,2-es az autom,nem jelenti azt,hogy száguldozom.
15éve nem kaptam gyorshajtásról csekket,de nem is érdemeltem volna meg.
Csupán biztonságérzet miatt van erös autom.
Külföldön pedig nem akarok totyogni,ahol nincs ebességkorlát.
De ettöl még itthon betartok minden sebességkorlátot.
Ha 40-es,akkor annyi.

A rendszám elöl pedig megoldható festéssel is!
Nem kell ahhoz aluminium,szerintem ezzel Te is tisztában vagy.

Az esös problémát sajnálom, ezért autozom inkább.

A motorosok mindig az autosoktól várják a megoldást arra,hogy figylejünk rájuk. Mi akkor elvárhatnánk,hogy betartsák a sebességkorlátokat!

Eyesis 2010.06.20. 12:16:00

@CoIie: akkor hetfon figyelj magadra, kerj meg valakit, figyeljen anyos ulesrol... aztan ird mar meg hany kresz szabalyt szegtel meg :) persze ez meg midnig toredeke lesz a valos erteknek...

es nem josolgatok neked semmit! kivanok hosszu eletet neked is!

CoIie 2010.06.20. 12:19:00

@Eyesis: veled ellentétben én törekszem a szabályok betartására; nem nyilatkozom szándékos megsértésről, ahogy te teszed. De egy úton lehetőleg ne közlekedjünk, mert megjósolhatatlan lesz a vége!

Eyesis 2010.06.20. 12:21:59

@Reszö: en elhiszem Neked, hogy minden sebesseg hatart betartasz... :)

egy motoron a fejidom (mar ha van, mert van olyan motor, ahol nincs) tok valtozo meretu, egyltalan mem biztos, hogy olvashato lenne az a matrica vagy festes rajta...

a dugos problemad meg en sajnalom, ezert motorozok inkabb :) imadom a busz savot, de sajnos sok autos is azt hiszi, hogy ket kerekkel van, mikor busz savban halad... kozel 5 eve motorozom napi rendszeresseggel, csak fagyban nem motorozom... meg sosem okoztam balesetet... (egyszer elcsusztam, de nem a sebesseg miatt, hanem nyomvajos beton ut miatt... es pont ez az, hogy nem huztam gazt :/ )

en nem varok az autosoktol semmit, SEMMIT... ha igy lenne, mar nem tudnek kommentelgetni... nem telik el ugy nap, hogy ne korrigaltam volna egy egy elsobbseg nem megadast, ramhuzast... volt mar arra is pelda, hogy ugy hozta ram a holgyemeny a kocsijat, hogy vegig szemkontaktusban voltunk es jeleztem, hogy ott vagyok... centimetereken mulott, hogy nem estem el a padkan....

amugy semmi bajom az autosokkal, bar tul sokan vannak.... jobb lenne, ha egyedul nem autoval kozlekednenek... de ez mar mas teszta...

Eyesis 2010.06.20. 12:23:39

@CoIie: velem ellentetben? miert en hol irtam, hogy arra torekednek, hogy ne tartsam be a szabalyokat? en csak azt mondtam, hogy en arra aszamitok hogy ellenem nem tartjak be masok, es ha kell akkor szabalytalnul is mentem az eletem...

CoIie 2010.06.20. 12:30:49

@Eyesis: mi másért buzdítanál, hogy jegyezzem a szabálysértések
számát? Nem mindenki magából indul ki?! ;)
És hogyan mented szabálytalanul az életed?
Nekem miért nem kellett több évtized alatt szabálytalanul mentenem az életem! Én használom a féket, az elég "nyomós", de szabályos érv a mentésre!

maty78 2010.06.20. 12:37:17

@mivanmivan
Gondolom nem világos miért jönnek el a birngások az út szélétől Az ok elég egyszerű: senki nem adja meg nekik előzéskor a biztonságos oldaltávolságot. Ha ő kátyuba megy az nem olyan, mint egy autósnak vagy egy motorosnak. (Ott nagyobb a rugózott tömeg) Így az egy elég brutális ütés, ami a kátyúhelyzetet figyelembe véve elég veszélyes.
A kerékpárutak többsége szó szerint életveszélyes. (Elég sokat közlekedek bringával is.) Egy kezemen meg tudom számolni, hogy az elmúlt 10 évben hányszor adták meg nekem a nekem járó elsőbbséget. Mind a vonalvezetésük veszélyes (nem látszik, hogy jön e valaki), mind sokszor a minőségük is. Sok autós parkol rá a birngaútra (mint ahogy a járdára is), viszont ezeknek az utaknak nem erre van méretezve az alapozása, úgyhogy sokszor járhatatlan. Szóval ha valaki elni akar, mint puhatestű sokszor nincs más választása.
Azt meg nem kell ecsetelni, hogy motorssal bringással való "koccanás" biztosan személyi sérüléses baleset. (1-2 tonnás kalapáccsal nem lehet kicsit ütni.)
A piroson áthajtásra természetesen nincs mentség. Sajnos autósok is gyakorolják ezt a műfjat csak kevésbé pofátlanul. Szerintem ebben is, mint oly sok mindenben a null tolerancia lenne a nyerő.
A futárokra általában a futárcég köt felelősségbiztosítást úgy tudom, de ebben nem vagyok biztos.

Eyesis 2010.06.20. 12:38:28

@CoIie: ja én a kis apróságokra gondotlam, későn rakod ki vagy nem rakod ki az indexet, 1-2vel gyorsabban lassabban mesz, ilyesmikre...

ha pl megyek szabalyosan 70el es kikanyarodik egy auto, akkor ha ott epp zarovonal van akkor is ramegyek es kielozom, mint hogy megprobaljak megallni mogotte...

mert nem motorozol?

en is szoktam fekezni, de ha ugy latom hogy a fekezesnel biztosabb a menekules akkor inkabb gazt huzok...

Krisi 2010.06.20. 12:45:33

@CoIie: öcsém, most úgy leérveltél hogy nem jutok szóhoz! a "nincs igazad éskész" szint felett már eljártak az évek, csak szólok.
továbbra is várom hogy ész érvekkel bebizonyítsd, miért nem jó ha ésszel közlekedek. nehéz dolgod lesz...

@Reszö: "Csupán biztonságérzet miatt van erös autom.
Külföldön pedig nem akarok totyogni,ahol nincs ebességkorlát."

:D

ez jóó! lényeg hogy legalább Te elhidd, és ezzel nyugtasd magadat amikor befizeted a költségeket (fogyasztás, kötelező, luxusadó stb). de azért nekünk légyszives ne próbáld meg bemagyarázni hogy miért kell 300 lóerő egy autóba mert hajlamosak leszünk kiröhögni.
csak persze ha beismernéd, hogy Te sem veted meg a sebességet és a gyorsulást akkor csúnyán ellentmondásba keverednél önmagaddal. az külön vicc hogy a motorokat lekorlátoznád, de a saját autódat már nem.
és slusszpoén: ha 300 lóerős az autód de soha nem mész vele gyorsan akkor vagy hazudsz vagy hülye vagy :D
(tudom, a pár km német autópálya miatt kell ennyi kraft, semmi kétség, ott kötelező 290-nel menni különben csak vánszorogsz)
istenem...

CoIie 2010.06.20. 12:47:32

@Eyesis: lehetetlen itt elbeszlésekből teljesen megérteni és megitélni a szituációkat...

A szabálytalanul közlekedő másik fél felhatalmazást ad saját szabálytalankodásunkra? Jogilag nem. De gyakorlatilag...

Nem motorozom, 14 évesen felültem, de azonnal leszálltam! Ezért is élek még ma is! ;)

Manapság meg felesleges elkezdeni és súlyosan megsérülni, meghalni ezért! Ha a kultúra, a kresz eléri azt a szintet, hogy érdemes, még megfontolom... szerintem ez sosem fog bekövetkezni!
100 évre vagyunk lemaradva az eu élvonaltól és sosem fogjuk őket beérni!

Krisi 2010.06.20. 12:50:13

@CoIie: "A szabálytalanul közlekedő másik fél felhatalmazást ad saját szabálytalankodásunkra? Jogilag nem. De gyakorlatilag..."

gyakorlatilag előbb jövök ki a börtönből, mint a föld alól. gyakorlatilag. a jogot pedig leszarom jó magasról :)

CoIie 2010.06.20. 12:51:30

@Krisi: majd az élet megtanít, nem kell nekem érvekkel bizonyítanom ;))
A te eszed valszeg sokkal ütősebb, mint a jogalkotóké! Neked van igazad, és kész!!

soseleszekelső 2010.06.20. 12:55:34

@Reszö:
Szerintem összemosod a dolgokat.
Az a motoros, aki hétfőn reggel előremegy a dugóban, nem feltétlenül ugyanaz a motoros, aki vasárnap 200-zal megelőz az országúton.

Krisi 2010.06.20. 13:04:07

@CoIie: ha igazad lenne már rég halott lennék vagy tolószékben ülnék, szóval találj ki valami jobbat :)
olyat meg sosem mondtam hogy enyém az egyetemes igazság, csak leírtam, hogy szerintem miért jobb ésszel közlekedni a szbaályok minden Áron való betartása helyett. továbbra is várom hogy megcáfold

CoIie 2010.06.20. 13:10:38

@Krisi: én lennék halott...
Mindenki maga dönti el hogyan közlekedik, tedd azt te is! A bíróság majd mérlegel: a jog, vegy te leszel a nyertes!
Egy szabad oszágban szabadon azt tehetsz amit szabad! ;)

Janiboy70 2010.06.20. 13:13:45

A motorosokról.
Én is motorozom. Néha félek is, de azért nem digitális a gáz hogy megtaláljuk a köztes állást is. Meggyőződésem, hogy a motorosbalesetek 99%-át a motorosok meg tudnák előzni. Azt is amiben az autóst mondják ki bűnbaknak.

A napokban jöttem haza Milánóból, és meglepett az ottani motorosok szokása, érdemes elgondolkodni rajta....
A városban az autósközlekedés kicsit szokatlan, hajlamosak a 2 sávos úton 3 sávban közlekedni. Az autósok hasonlóan közlekednek mint Budapesten, kivétel hogy nincs az a p(&@#)csölés mint itt. (erről máskor) Ezt leszámítva nagyon hosszú a piros, de Pesthez szokott ember nem kerül életveszélybe.

A motorosok viszont megleptek. Pályán, országúton, városban mindenhol vannak. Az olaszok ilyenek. Ami bizarr volt elsőre, hogy a sisakon kívül nem hordanak védőszerelést. Nyilván a 30-40 fokban nekik sem lenne kedvük motorra ülni bőrkabátban. Pont mint a filmeken.
Nem divat a sportmotor! A könnyen kezelhető bringákat nyúzzák. Szinte csak japán, néhány Ducati Monster,SS, és vége az olasz felhozatalnak. Többnyire csapatban utaznak, ritkán látni egyedül menni őket. A motorok 80-90%-án 2-en ülnek, a szóló motoros ritka. És a lényeg, az úton (pályán, országút) reflexszerűen félrehúzódni botorság. Egyrészt nem gyorsabbak az autósoknál (én sem hittem elsőre, de valamiért nem élvezik ki a lóerőket magyar szokás szerint, igaz a motorjaik olyanok amivel lehet lassan is menni), másrészt amíg elengedek valakit hogy balról elmenjen mellettem, addig jobbról is befészkeli magát a másik (kész életveszély). Utóbbit és a védőfelszerlés hiányát tekintve tök szabályosak az autósokhoz képest. Ha valaki mondja nem hiszem el.
A városban meg a robogókkal hasonló a helyzet.Esküszöm, mint az 50-es évek filmjeiben amikor Sophia Loren munkaidő után elegánsan, lenge szoknyában felveszi a bukósisakot vállán a kézitáskával felül a pasija mögé, vagy a feminizmus jegyében saját jogán vezeti a robogóját, de akkor mögé ül valaki mert egyedül olyan mintha vérciki lenne :) Persze a Vespák is kikoptak már, csinos japán bringák zümmögnek a legbelebb belváros szélén (a közepén kölcsönözhető biciklik vannak). Éjfélkor amikor zajlik az élet szintén fellelhetők a robogósok csapatostól akik az autósokkal harmóniában közlekednek, kicsit gyorsabban mint mi (értsd nincs tökölés), de viszonylag az élni és élni hagyni elv alapján olaszos biztonsággal.
Még valami, rendőrt nem láttam!

CoIie 2010.06.20. 13:17:51

@Janiboy70: 'örülök', hogy egy motoros mondta ki azt, amit sokan sejtenek, hogy nagyon nagy mértékben hunyók a motorosok a balesetekben!

r0t0 2010.06.20. 13:31:05

Én idén már 3 db motorost is láttam, akik betartva a KRESZt és a sebességkorlátozást, békésen az autósok között haladtak. Ilyen példa egy sem volt még a korábbi években. Szerintem a motorosokkal egyre kevesebb a gond.

Ugyanakkor és ez szintén saját megfigyelés: a kivételesen bunkó és a kivételesen előzékeny autósok száma is egyre jobban növekszik.

Fura.

Krisi 2010.06.20. 13:35:29

@Janiboy70: "Meggyőződésem, hogy a motorosbalesetek 99%-át a motorosok meg tudnák előzni"

igen, ha mondjuk otthon marad. vagy meg sem születik, az a tuti. amúgy igazad van, sok balesetnél a motorosnak is számítania kell az autós hibájára, de azért ha szabályosan megyek és kikanyarodik elém valaki akkor ne én legyek már a hibás! és ha már abból kell kiindulni, hogy a motoros készüljön fel minden esetben az autós hibájára/ figyelmetlenségére az nem a motorosok hibája, szóval nem értem mire akarsz kilukadni.

@CoIie: rosszul szűrted le a lényeget: attól még ugyanúgy 100%-ig a hibázó autósé a felelőség és ő a hunyó. azt még az általad istenített kresz sem írja elő, hogy mindenki figyeljen mikor hibázik a másik.
sőt, a kresz a bizalmi elvre alapul, hogy mindenki betartja a szabályokat. na motoron ülve ez az első, amit elfelejtek, ezért vagyok itt és írom ezeket a sorokat. akkor is körülnézek amikor zöld a lámpa nekem, mert láttam már balesetet premier plánból ahogy 70-nel beszáguld a kereszteződésbe pirosnál egy autós és totalcar-ra tör egy másikat. na ha akkor én megyek ott motorral akkor biztos nem élem túl.

CoIie 2010.06.20. 13:55:07

@Krisi: a defenzív vezetést tanítják, alkalmazza mindenki saját belátása szerint. Én is azt teszem, de ettől még bízok a másikban, egyébként el sem indulnék!
Természetesen én csak a saját tapasztalatomról tudok írni, amikor azt érzem, hogy a motorosok sokkal jobban veszélyeztetnek engem, mint valaha tettem ugyanazt velük szemben!
Amiről itt irogatok, az én közlekedési "szinterem", az egy nagyon szűk területe az országnak, máshol egészen más lehet a viszony a közlekedők közt, hisz az emberek is mások... Tehát csak egy-két "konkrét" emberről írom a véleményem, a mások által szidott autósokat, motorosokat, az ország másik végéből, nem ismerem... ;)

Punxsutawney Mormota 2010.06.20. 14:02:07

Pénteken történt: Bandukolok kifelé a Vácin, kb. 60-70 - el, ahogy a forgalom engedi. A szemközti sávbanegy idióta egykerekezett kb. 100-zal. Remélem nem vernek meg az égiek, de szinte kívántam, hogy a baromarcú vágja magát hanyatt. Nem, nem a halálát kívántam, csak azt, hogy tanulja meg az ilyen, hogy mit is jelent a közbiztonság.

Egyébként tényleg javulóban van a motorosok közlekedési morálja. Elég sokat közlekedek a 2/a-n, régebben napi rendszerességgel előfordult, hogy motorosok olyan baromságokat csináltak, amitől az ember csak fogta a fejét, de az idén már csak egyszer vitték el centik híján a visszapillantómat :))))

donphobos 2010.06.20. 14:05:55

Sziasztok!

Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni hogy egy kis világlátás sosem árt, ha egy problémát meg akar oldani az ember. Érdemes tájékozódni hogy Európában vagy akár más országokban is hogyan működik a közlekedés. És átvenni elemeket belőle. Nem ész nélkül persze, azokat az elemeket amik javítanak valamin és persze amit a helyi szabályozás is megenged.

Mondjuk az sem árt, ha az adott közlekedő felül tud emelkedni az adott pillanatnyi érdekén és a rendszer érdekében (közlekedés rendszere) tud tenni valamit. Engedékenyebb lenni egy forgalmi szituációban, lemondani az elsőbbségről ha azzal tud segíteni és nem okoz más problémát persze.

Szóval valami ilyesmire gondolok.

Például Franciaországban az autópályán nagyon rövid a gyorsító sáv. Ezért aki jön a pályán hátulról az besorol belülre hogy a gyorsító gépjármű be tudjon sorolni a külsőbe. Apróság, de sokat jelent.

Mivel én külföldről írogatok, így nem ismerhetem jól hogy mi van Magyarországon, ezért nem is okoskodok tovább. Nehogy kihúzzam a gyufát :-)

Üdv!

cso zsi 2010.06.20. 14:07:49

@Krisi: Úgy tűnik, ékes példája vagy annak, hogy mindegy milyen jármű van alattad. A záróvonal sem véletlenül van, és köztudott, hogy csak a higító oldja.
Rugalmas szabálykezelés? Van amit betartasz, van amit nem? Mókás vagy.

@Eyesis: Eszemben sincs irigyelni az ingyenes parkolást, de azért vannak érdekességei a dolognak. Az egy dolog, hogy motoron nincs hová tenni a parkolójegyet, a mai világban már anélkül is megoldható a fizetőparkolás. Járdán gépjárművel parkolni tilos, csak ha külön engedélyt kap rá.
A járda mellett viszont ritka, hogy kettő motor parkolna egymás mellet egy autónyi helyen.
Szar ez mindenhogy.

cso zsi 2010.06.20. 14:09:35

@donphobos: "Például Franciaországban az autópályán nagyon rövid a gyorsító sáv. Ezért aki jön a pályán hátulról az besorol belülre hogy a gyorsító gépjármű be tudjon sorolni a külsőbe. Apróság, de sokat jelent."
A német pályákon viszont záróvonal van, hogy senki ne váltogasson, "udvariaskodjon" a többi pályán haladó rovására.

TSiga · http://alfaamore.hu 2010.06.20. 14:13:28

Üdv mindenkinek! Lehet, hogy csapongani fogok a témakörökben,de elég sok minden jár a fejemben). Olvasom az érveket-ellenérveket és sokaknak sok mindenben igaza van, DE.

Valaki 300 LE-s autóval jár és nem csapat vele, csak külföldön.Gondolom, valami jobb gyártó autója lehet. Más viszont megkérdi, hogy minek neki 300LE egy autóba. Én viszont megkérdem, hogy a 300 LE-s autó hány kg. és egy 200LE-s motor hány kg? Én nem motorozok, de egy mondjuk átlagos 400-600cm3-es motor milyen nehéz és mekkora teljesítménye van?Valakinek a biztonságérzet miatt van 300LE-s autója és valakinek a biztonságérzet miatt 1xx LE-s motorja.

Meg kéne nézni a teljesítmény-tömeg arányt, mielőtt kérdőre vonjuk a másikat, hogy minek akkora teljesítmény...

A másik. Az előrehaladás. Nos, asszem a KRESZ-ben benne van, hogy sávváltáskor kéne indexelni. Most lehet jönni azzal, hogy én biztos nem indexelek rendesen. Nos, az egyik autó céges dobozos kisteher, amiben nem lehet rendesen kilátni. Tehát indexelni kell, hogy a többi ember felfogja, hogy a 1700kg-s doboz sávot vált. A másik egy 18 éves Alfa 155. Túlságosan a szívemhez nőtt, hogy figyelmetlenségből összetörjem.
Tehát ha a motoros cikázik a sávok között, az nem teljesen kóser dolog. Az autós is csinálja - többségük egy barom -, de nem alakulhat ki akkora sebességkülönbség ő közte és a forgalom között, mint a motorosoknál.

Mondjuk én is kötelezővé tenném az első rendszámot a motoron mondjuk matrica formájában. Vagy ha nem lehet feltenni, akkor az oldalidomra, vagy egy műanyag lapra az első sárvédőre. Ezzel megoldódott a balesetkor szeletelő rendszám. A hátsó rendszámot meg csak a gyári helyre a gyári szögben tetetném fel. Aki manipulálja a helyét- behajtogatja a hátsó kerék mögé vagy felhajtja-, attól elvenni a játékszerét 1 szezonra. A normális motoros nem hajtja fel, a többi motoros meg így járt.

Sokakat idegesítenek az éjjel csapató nyitott kipufogós motorosok(és autósok). Ezzel kapcsolatban nem tudok semmi okosat mondani, de egyszer volt róla szó, hogy amikor kijön egy sportkipufogó egy motorra(vagy autóra) azt megvizsgálják hangnyomás szempontjából is.Megkapja a típusbizonyítványát, oszt gyártják. A mocis(autós) megveszi és sokszor kiheréli. Így is van hangja annak a 11000-es pörgő motornak, minek neki ordító sportdob. Plombát tetetnék a dobra, hogy ne lehessen szétszedni. A rendőröknél meg lenne hangnyomás mérő. Ha sok, akkor helyben motor(autó) elkoboz. Mielőtt bárki is rám mutogatna, közlöm, hogy gyári rendszer van az autóm alatt, amivel így is szép hangja van.

A rendőrök meg asszem BMW motorokkal járnak. Sajna kevesen vannak. A Hayabusa szerintem megfelelőbb lenne a célra. Jó a BMW is de a Busa egy vadászgép. (utasként egy kihuzatott 2-3-ast bírtam ki rajta, pedig nem vagyok beszari)

A konzekvencia: aki gyorsan akar menni az menjen pályanapra( amiből több kén olcsóbban). Én évente 2 hetet Németországban töltők. Az is megoldás. Egyenesen menni mindenki tud gyorsan. Az az izomautók is.

Lehet mindenkinek keménykedni, de gondoljunk bele, hogy azt a motorost- autóst-bringást is hazavárják. Legyen akármekkora állat. A másik: nem csak az autósoknak kellene vigyázni. A motorosok-bringások is vigyázgatnának a morállal, mert ugye ők a puhábbak. A motoros sisak nem bírja a Landcruiser frontális ütközést.

További jó vitázást!

CoIie 2010.06.20. 14:14:29

Motorosok számára kresz adta lehetőség az ingyenes járdánparkolás!! (De vannak feltételei)
Nálunk autópályán elő kell segíteni a besorolást, tehát akár sávváltással is!

Nem a kresz-szel van a baj, a betartásával...

prunoki 2010.06.20. 14:18:00

@CoIie: Én történetesen most az EU élvonalban élek, feleségem Budapesten nem tart a vezetéstől, itt igen. Nem ettől függ. A motorosokra, biciklisekre, gyalogosokra nagyon vigyáznak, az autósok egymással sokkal nyomulósabban viselkednek.

CoIie 2010.06.20. 14:21:33

@prunoki: akkor motorosoknak irány a nyugati eu, autósok meg ide! ;)
Gondolom, sokkal súlyosabbak a büntetések, ha puhatestűek sérülnek! Vagy mi más az ok?

CoIie 2010.06.20. 14:23:07

@prunoki: ha elkerülhette volna és nem tett meg mindent, akkor már ő is hunyó! Csak elsunnyogja a vizsgálat során! Én így értem a sorok közt! ;)

yanchi345 2010.06.20. 14:27:23

Autósként 10:1 az arány a normális motorosok javára (ebbe nem számoltam be a robogókat). Ez az elmúlt években javult eddig az értékig. Ma már a többség nem furakszik, ha elengedem, megköszöni, nem csak hajlandó, de szeret is együttműködni az utakon. És ez az arány autósban sem sokkal jobb.

cso zsi 2010.06.20. 14:29:03

@Krisi: Mint ahogy nagyon sok olyan eset van, ahol a helyszínelés szerint az autós nem adta meg az elsőbbséget.
Az később derül ki, hogy nem volt kinek megadni, amikor a manővert megkezdte.
A bizalmi elvbe beletartozik, hogy senkinek nem kell lakott területen 100-150-nell, lakott területen kívül 2-300-zal hajtóra.
Tavaly(előtt?) volt egy úr, aki lakott területen kívül megfordult az úton. Tán még záróvonala is volt.
Szentendrén egy hölgy a mellékútról akart felkanyarodni a főútra.
Mindkettőbe beleakadt egy motoros.
A lánglovagokon elég sok ilyen hír van, ahol érthetetlen mértékű* sérülés van az autón, és "természetesen" a motoros elhalálozik.

Tudom, hogy autó-autó, ill. autó-teherautó eseménynél milyen sérülések érik a kocsit. Megtapasztaltam.

prunoki 2010.06.20. 14:31:51

@CoIie: Fogalmam nincs miért van így. A biciklisekkel abszolút elnézőek, teljesen természetes az egyirányú utcában szemben bicikliző (ki is van táblázva hogy szabad), szinte mindegyik főúton fel van festve a bringás a sáv szélére, jelzik hogy számíts rá és engedd el (a bicikliutak nagyon ritkák). Bringásokat elengedik balról is, pedig szinte az egész város jobbkezes. Valahogy természetes.

Az autózás nyomulós, kevesebben engedik el a másikat, de ha a másik is nyomul, akkor avval elnézők, nem gond. Ha valaki nem indul el időben akkor szól a duda, de ez nem számít akkor anyázásnak. Szélesebb egyirányú utca torkolatából párhuzamosan 3 autó ömlik ki egyszerre rá az egy sávra ahova balra kanyarodnak ha úgy hozza a sors. Lámpás kétsávos körforgalombe behajtó utak egyszerre kapnak zöldet, ami ott van, az a szabályok szempontjából több mint mókás. Viszont mivel lassan történik nincs gond.

Mókás egyébként a hazai fórumokon olvasni hogy mi miért rohadt veszélyes sokak szerint, itt meg pont minden így működik.

CoIie 2010.06.20. 14:32:54

@yanchi345: az arányt a megköszönésre érted?
Engem nem érdekel megköszöni vagy sem, ha elengedtem! Nem sértődöm meg ha nem!
Csak haladjunk, ne akadályozzuk egymást, nekem az a fontos, hisz én iszonyú dugókban araszolok minden nap...

Tehát az a legnagyobb "köszönet", ha nem azért "kellett" magam elé engedjem, hogy csak befékezze a sort, stb.

CoIie 2010.06.20. 14:38:46

@prunoki: a helyi szokások, a helyi emberek és a járművek,az utak minősége eléggé meghatározzák a közlekedés tempóját, stb.
Ez valószínüleg függ még a helyi kresz-től, a helyi szerv/bíróság keménységétől, a társadalmi beidegződéstől...

CoIie 2010.06.20. 14:40:26

@cso zsi: ezzel max. egyetértek!

xrv 2010.06.20. 14:42:34

Angliából mentem haza tavaly motorral így volt szerencsém osszehasonlítani az európai vezetési kultúrát az otthonival.Rá kellett jojjek nekunk olyan nincs.Primitív módon kozlekedunk a kozlekedési ezkoztol fuggetlenul(gyalogos,autós,motoros,biciklis).Lehetne mit tanulni a németektol vagy osztrákoktól.Rábafuzestol a Balatonig két majdnem baleset,Debrecenig meg az otthon lét alatt meg már nem is számoltam az eseteket.Nem éreztem magam biztonságban úgy, mint a németeknél vagy az osztrákoknál.Ja és idekint nem b@ssza az emberek csorét ha a motoros a dugóban a kocsisor kozott halad.

CoIie 2010.06.20. 15:11:13

@xrv: itt sem egyszerűen csak "bassza"..., hanem az egyszerűen szabálytalan és egyébként is élet- és vagyonveszélyes!!

xrv 2010.06.20. 15:40:48

@CoIie: De sajnos a magyar olyan,hogy ha én nem tudok haladni akkor más se.Na ebbol a mentalitásból lesz élet és vagyonveszely.Én sem erolkodok ha nem férek el de sokszor már en érzem magam kényelmetlenul mert nem tudnak hova húzódni a dugóban de azért tekeri ki a kormányt oldalra,hogy a motoros elférjen na ez a difi kulfold (adj 1 métert a motorosnak)és magyarhon kozott.Amúgy még nem mentem neki senkinek.

Ninjaboy 2010.06.20. 15:49:01

@Reszö: Már ne haragudj, de nálad frusztráltabb emberrel ritkán találkozni. Ilyen baromságot, hogy mellény elejére rendszám. Te sem ültél még egy motoron sem. A legtöbb motoron előre kell hajolni, így aztán szart sem ér a rendszám a mellény elején, mert ugyanúgy olvashatatlan, mintha rajta sem lenne.

De a GPS-es írásod csapta ki igazán a biztosítékot. Akkor a 150 ló feletti autókba is kéne GPS. Te alapból úgy állsz hozzá, hogy minden (sport)motoros gyorshajtó és szabályszegő bűnöző, aki felhajtogatja a rendszámot. Nagyon el vagy te tévedve. Az autósok közül hány tartja be a sebességkorlátot? A legtöbb autós letol az útról, ha be merem tartani az 50-et. Az ennél kisebb sebességkorlátot már meg sem merem említeni, mert azt alapból fel sem fogják.

És ha már ennyit példálózol külfölddel, ahol állítólag ki szoktad használni a kocsid erejét (bár ezért fenntartani egy ilyen autót...na mindegy), akkor tudhatnád, hogy a legtöbb normális országban a motorosok előre mehetnek a lámpánál. Javaslom, ne menj Spanyol- vagy Olaszországba, mert még frusztráltabb leszel, amikor a robogósok ezerszámra mennek el melletted.

Ja és még annyit: ha te biztonságérzet miatt vettél erős autót, akkor nekem a biztonságérzet miatt van erős motorom.

kese a maffiozo 2010.06.20. 15:50:22

Motoroztam régen én is. El is engedem a motorost, HA LÁTOM, hogy jön. Tudom milyen az motoros ruhában, bukóban, kesztyűben ácsorogni a nyári hőségben. Vagy közúton, ha menne és nem tart fel, hát menjen kedvére egy bizonyos sebesség határig persze. És ez a határ fontos.

Viszont tisztelt aktív motorosok: AKI 200 felett akar kikerülni közúton, az készüljön fel rá, hogy NEM VESZEM ÉSZRE és esetleg veszélybe is sodorhatom akaratlanul! És más átlagos képességű autós sem, nem beszélve az idősebbekről vagy éppen a kezdő autósokról, akiknek ugyanannyi joguk van szabályosan közlekedni.
Valamint 200-nál lakott területen vagy azon kívül arra is készüljön fel akár autós, akár motoros, hogy nem biztos, hogy meg fogják neki adni az elsőbbséget egy kereszteződésben. Mert sokszor nem lehet még a legnagyobb jóindulattal és odafigyeléssel sem.

Janiboy70 2010.06.20. 15:58:26

@Krisi:

@Janiboy70: "Meggyőződésem, hogy a motorosbalesetek 99%-át a motorosok meg tudnák előzni"

igen, ha mondjuk otthon marad. vagy meg sem születik, az a tuti. amúgy igazad van, sok balesetnél a motorosnak is számítania kell az autós hibájára, de azért ha szabályosan megyek és kikanyarodik elém valaki akkor ne én legyek már a hibás! és ha már abból kell kiindulni, hogy a motoros készüljön fel minden esetben az autós hibájára/ figyelmetlenségére az nem a motorosok hibája, szóval nem értem mire akarsz kilukadni.

Nem kell sarkítani. Nem azt mondtam hogy te vagy a hibás, hanem azt hogy a helyzetek 99%-a megúszható a szabályok betartásával és odafigyeléssel. Most úgy gondolom hogy a motorosok autósok felelőssége kb 50-50%-ban oszlik meg (hivatalosan, főleg hogy a motorosok nem sűrűn állnak fel). Most lehet az autósokra mutogatni, de többnyire nem őket teszik nejlonzsákba!
Éppen azt hangsúlyozom, hogy olyan eseteket is meg lehetne előzni amiből az autóst veszik elő.
Csupán úgy kell közlekedni mint az autósok, számítani arra hogy az autónak van A B C oszlopa (holttér), hogy kisebb vagyok, mint egy autó, és gyorsabban (hirtelen) bukkanok fel a látómezejében. Számítani kell arra hogy tavasszal meglepetést okozok az autósoknak (főleg az idősebbeknek) Egyesek demagóg módon hangos csőre és full reflektorra hivatkoznak ami amellett hogy szabálytalan, tovább szítja a gyűlöletet a motorosokkal szemben.

Abban az esetben mindenképp biztonságosabb lenne a motorozás ha a szabályokat betartanák a motorosok. És igen, kicsit az autós fejével is kell közlekedni. (Lehetne mondani hogy az autósok is vezessenek motoros fejjel, de ők sokkal többen vannak)

Azt látom, hogy itthon sportmotorból arányaiban sokkal több fogy mint bárhol a világban, és ennek a velejárója hogy versenypályának képzelik a közutat.Nincs baj azzal hogy jobban halad az autónál, ezt még támogatom is. Ennek is számos módja van. A veszélyeztetéssel van a baj (beleértve a gyorshajtást) A tavaly bevezetett szabályváltozások jobban belegondolva nagyon is ésszerűek, nagyobb baj az hogy a közlekedés őrei sehol nincsenek. (az autósokra is ráérne pedig)

A motoron a jellegénél fogva sokkal több információt kap a helyzetről a motoros. Eddig sokkal biztonságosabb. De a magyar motorost a túlzott biztonságérzet felbátorítja a gyorsabb közlekedésre, ezért a bőséges biztonság erősen csökken. És itt a probléma. Arról már nem is beszélek, hogy sportmotor alkalmatlan a városi közlekedésre. Persze el lehet gurítani bármit A-ból B-be, nekem is volt egy sportmotorom, folyamatos 1-2-1-2-ben közlekedtem és én sem tudtam a limitet tartani, és úgy lefáradtam mintha pályán jártam volna.

Azt még kifelejtettem, az olaszoknál nem találkoztam sportkipufogós motorral!

Ninjaboy 2010.06.20. 16:02:56

Az a baj a magyarokkal, hogy a mentalitásuk rossz.Túl sok autót adtak el hitelre, így minden autós lúzerként tekint arra, akinek nincs autója. Éppen ezért az autó ma már presztízskérdéssé vált, nem pedig céleszköz. Sokkal fontosabb lett, mint például a lakás. Hány olyat látni, hogy ott szoronganak 4-en egy lakótelepi panelban, de lent áll az utcán az X5 meg az Impreza, mert az bizony fontos. Enni nincs mit, de azért mindenhova autóval mennek. Szánalom.

És persze minden jött-ment kap jogosítványt is. Ha pedig már megvan a kenős jogsi és a 0-ás hitelre vett autó, akkor mindenki az utak királyának hiszi magát. Túl sok autó van már az utakon és ezzel együtt még több idióta, aki azt hiszi, hogy vett valami roncsot, azzal ő mindent megtehet az utakon. Az autósok egymással is képesek kicseszni, míg a motorosok között ez nem jellemző, általában mindenki integet egymásnak és igyekeznek úgy menni, hogy egymást ne veszélyeztessék.

Krisi 2010.06.20. 16:09:56

@cso zsi: nocsak, egy újabb ember aki még életében nem ment 50 helyett 51-gyel. had gratuláljak elsőként!
a balesetekhez: tényleg azt gondolod, hogy az összes motoros 150-nel megy lakott területen, illetve ha egy autós elüt egy motorost az csakis és kizárólag azért történhetett meg, mert a motoros gyorshajtott? inkább nem mondok semmit. nyilván vannak ilyen esetek is, de én inkább azt látom hogy az autóvezető telefonál, csavargatja a rádiót, sminkeli magát, gyereket nevel, sms-t ír, az ölében tartja a kutyát és azzal játszik (nem egy ilyet láttam már), satöbbi. valahogy én ezekből látok többet, szerintem nem vagyok vele egyedül.

@CoIie: ezek szerint ha a motort keresztbe leparkolom a járdára mondjuk a Körúton, akkor az teljesen szabályos? vagy a szabályokkal van a baj vagy Te tudod rosszul (mint ahogy a sávon belül jobbra tartást is rosszul tudod, ezt január elsején eltörölték, jóreggelt), vagy én vagyok helikopter.

" ha elkerülhette volna és nem tett meg mindent, akkor már ő is hunyó! Csak elsunnyogja a vizsgálat során!"
gratuálok, most jutottál ellentmondásba saját magaddal. ugyanis van olyan szituáció, amikor csak úgy lehet elkerülni egy baleset hogy szabálytalan leszek - gázt adok, rámegyek a záróvonalra, hirtelen sávot váltok és már nincs időm kitenni az indexet, sorolhatnám estig. Te ilyenkor is inkább betartod a szabályokat, vagy felkenődsz a csőrős Tatra-ra?

Ninjaboy 2010.06.20. 16:11:39

@Janiboy70: Sok igazság van abban, amit írsz. Sajnos a magyar hatóságok töketlensége is, hogy mindenki felteszi a hangos kipuffot. Egyébként aláírom, hogy a mai gyári dobok tényleg nagyon halkak,mert egy kis hang minden motorra kell. Na de nem kellene üvöltenie!!!! Pl. az utángyártott dobok silencerrel általában már elég hangosak és halkak is egyben, de általában mindenki kiveszi, hogy üvöltsön, annak pedig nem látom értelmét.
A motoromon gyári dob van, az autómon pedig Remus sportdob...persze a motort vettem később, így mai fejjel már az autóra sem raknék sportdobot. Idővel megkomolyodik az ember:)

Johnny_D 2010.06.20. 16:19:10

Beszaras egyesek hozzaallasa azert :)
Ez a "dogoljon meg a szomszed tehene is" effektus mennyire latszik... tipikus magyar mentalitas. Nezhetne magaba kicsit az az autos akit duhit, hogy a motoros eloremegy a lampanal. Uljel akar robogora, es meglatod mennyivel normalisabban lehet haladni varosban, kisebb helyet foglalsz el az uttesten, kisebb helyeken elfersz. Ha az emberek fele motoron kozlekedne mindenki elobb erne oda ahova szeretne menni.
Tavaly hataron elorelathato varakozasi ido autoval 2-3 ora. Motorral eloregurulas. Egyik klimaval hutott kocsibol kiszall a torok vendegmunkas, adamegy a motoroshoz es felloki, HOGY VAN POFAJA ELORE MENNI!?
Na annak se kellett tobb, protektoros kesztyuvel ugy megcsapta a torokot hogy fel kellett locsolni...
Probaljon mar meg o ott allni arnyek nelkul, fekete ruhaban a 45 fokban napon 2-3 orat. Jahogy o valasztotta? hat az autos meg azt valasztotta hogy muszaj neki kivarni a sort...

zol! (törölt) 2010.06.20. 16:20:03

ott van elb@szva az egész cikk, hogy autó vs motor alapján gondolkodik a kedves cikkíró, pedig megtanulhatta volna már, hogy az embereket nem a gépjárműve alapján kell megítél(tet)ni, hanem viselkedés alapján...

Krisi 2010.06.20. 16:28:39

@Janiboy70: nemrég azt olvastam, hogy autós-motoros találkozásoknál 60%-ban az autósok a hibásak. ez azt jelenti, hogy az autós volt szabálytalan. ha mindketten szabálytalanok voltak az megosztott felelősség, szóval a 99%-od égből kapott hülyeség.
amúgymeg nem mindig lehet megúszni csupán azzal, hogy betartom a szabályokat, és még az sem garantál 100%_os biztonságot ha odafigyelek. ha pl. megyek országúton 90-nel és a sehall selát néni kikanyarodik elém takarásból, akkor hajamra kenhetem az odafigyelésemet. aki meg erre azt mondja hogy ilyenkor is le kell lassítani annak üzenem hogy itt dőlt meg a szent kresz által emlegetett bizalmi elv - ergo szar az egész rendszer.
de már olyan is volt többször is, hogy mentem kétkeréken főúton, autós hölgy megáll, a szemembe néz majd elindul, mint ha ott sem lennék. ha akkor nem biciklivel vagy motoral vagyok hanem kocsival akkor jó nagy csattanás lett volna, így viszont megúsztam mert bementem középre. ilyenkor mit kellett volna csinálnom, hogy ne legyek vétkes a balesetben?

a ki vigyázzon kire eszmefuttatásoddal meg egyáltalán nem értek egyet: pont hogy annak kell sokkal jobban vigyáznia, aki alatt két tonna van! ha biciklivel beleszállok 40-nel a buszmegállóba, akkor pár csont eltörik, esetleg ha valaki nagyon peches akkor rosszabbl jár. most képzeld el ugyanezt egy háromtonnás terepjáróval, hát nem lenne szép látvány. persze ez is sarkított példa, de arra akarok rámutatni, hogy egy autóban sokkal nagyobb a felelősséged, mert nem csak a saját életeddel játszol. és tudom, motorral is elég csúnya dolgok történnek amikor 200 kiló vas tehetetlenül mozog, egy családi autót elég csúnyán hazavág ha gyorsan megy.
nyilván a puhatestűeknek is vigyázniuk kell magukra, de az autósoknak is vigyázniuk kell rájuk! nagyon önző és gyerekes gondolkodású aki azt mondja, hogy "vigyázzon magára, ő a gyengébb, ő jár szarabbul". neki IS vigyáznia kell a másikra.
és ha már röpködnek a külföldi példák: Belgiumba ne menjetek autóval, mert ot autós-gyalogos illetve autós-biciklis ütközésnél alapból az autóst hozzák ki hibásnak. ez nem kamu, utána lehet nézni, először én sem hittem el. gondolom ennek is a hatása az a tény, hogy ott sokkal pofátlanabbak a biciklisek mint itthon. belga kisvárosban egy átlag budapesti sofőr két kereszteződés után felkötné magát :)

highroller 2010.06.20. 16:47:56

Voltak ilyen kampányfilmek külföldön (itthon volt-e nem tudom), h vigyázzanak az autósok a motorosokra főleg kikanyarodáskor mert sok baleset emiatt van mert kikanyarodnak eléjük. De ha a motorosok azon idióta fajtája aki az országúton v akárhol min. 200-al dönget hiába néz szét az ember mert ekkora sebességnél mire visszafordítja az ember a fejét és elindul már otteremhet a semmiből (a legjobb amikor az út se tök 1enes és egy enyhe kanyarból jön ki ennyivel) és az autóból kiflit csinál a motoros magából meg 2-3 db-ot. Legtöbbször a lánglovagok is ilyenekkel vannak tele, vhogy egyáltalán nem tudom őket sajnálni. Viszont sajnálom a többi motorost akik sajnos nagyon kevesen vannak és a többi idióta miatt utálják őket.

highroller 2010.06.20. 16:57:09

jah és az ilyen adrenalin függő k*csögök akik a városban is egykerekeznek és szintén nem hagyják a mutatót 130 alá esni azok vegyenek quadot v vmi crossmotort és mennyenek ki a francba vmi szántóföldhöz a földutakra és ott azt csinálnak amit akarnak a normálisabbja meg maradjon a közutakon és élvezze ott a szabadságot meg a motorozás örömét.

Janiboy70 2010.06.20. 17:04:27

@Krisi:
2x is leírtam mire értettem a 99%-ot. Lehet véleményed, de a soraimat ne másítsd meg.
"amúgymeg nem mindig lehet megúszni csupán azzal, hogy betartom a szabályokat, és még az sem garantál 100%_os biztonságot ha odafigyelek"

Én 99%-ot mondtam.

Meg kellene tanulni a kreszt, és alkalmazni is, nem csak bemagolni a tesztlapokat.

Az viszont tény hogy amig az egymásramutogatás megy addig csak szarabb lesz a helyzet. Régen én is leszartam, kis híján ottmaradtam az árokban. (úgy hogy 50-50 volt a kárviselés aránya hogy nekem (és motoromnak)még papírom sem volt)

Azóta motorosként és autósként is magamba nézek. Ezt javaslom másnak is, mielőtt mások fejét követelné. Vagyis söprögessünk előbb a házunk táján, első a biztonság. Akkor nem lesz gond.
Nem az tud jól vezetni aki szabálytalanul másokat veszélyeztetve is hazaér, hanem az aki ezek hülyeségeit ki tudja védeni, a balesetet meg tudja akadályozni.

Lehet hogy félreértettelek, de nem kell egyetértened, ha úgy érzed hogy rád fognak kanyarodni de te szabályosan közlekedsz még véletlen se térj el eredeti szándékodtól. Legfőképp ha motorral vagy. Nyilván majd jól megbüntetik a csúnya autóst, te pedig statisztikai adat maradsz, mert szabályos voltál.

A soraidból mindenesetre ez jön ki. Nem tudom mennyit motoroztál, tipikusan pizzafutárszerű a véleményed, de remélem tévedek.

CoIie 2010.06.20. 17:30:09

@Krisi: Te baromi gyenge vagy kresz-ból, a hiányosságaidat mindenképpen pótold...

prunoki 2010.06.20. 17:39:27

@CoIie: Jól sejtem hogy Neked a kresz a főállásod? :-)

Nack 2010.06.20. 17:44:30

Szerintem 2fontos szabályt kellene betartani!
Motorosok:max.seb=sebességhatár+20%!
Autósok:ha dugóban álltok húzódjatok egy kicsit félre,aki tud legalább az hadd haladjon!
/Párizsban járva azt láttam a körgyűrűn,hogy amelyik autós elbambult annak a motoros felülről finoman bekopgott/

CoIie 2010.06.20. 17:49:28

@prunoki: totál átlagautós vagyok. Annak pedig ismernie kell a kreszt, nemde! De!
Vagy van akinek el lehet felejteni? Uram bocsá', ha csak "kis segítséggel" sikerült a vizsga?! De követni is kötelező, a "törvény nem ismerete nem mentesít!"

Az azért durva, hogy valaki pont az ellenkezőjét mondja, pláne oktatói céllal, a megújított kresz-szabályról, hogy pl. megszűnt a jobbra tartás! Pont, hogy erősítették a szabályt; még inkább jobbra kell tartani az úton!
De van még, de minek ismételgetni, le van írva a könyvekben!!

CoIie 2010.06.20. 17:51:51

@Nack: egyre érdemes odafigyelni, mert volt már olyan, hogy 2 motoros 2 irányból előzött a vonalon, Én elhúzódtam az egyik elől, a másik majdnem lezúzott! Ezért nem érdemes előzékenykedni!

CoIie 2010.06.20. 17:54:33

@CoIie: ...és le van írva a jogszabályban, külön rámutatava a változott szövegre, ill. a teljesen új részekre! Ezt senki nem olvasta el még az év eleje óta?! Ez a közlekedés bibliája, ezt ismerni kell!
De minek is papolok... ;))

prunoki 2010.06.20. 18:01:32

@CoIie: Mondjuk jó lenne tudni hogy mit értesz a kresz ismerete alatt. Én mind B, mind A jogsimra valóban levizsgáztam belőle, nem vettem. Ha arra gondolsz, hogy milyen forgalmi helyzetben mi a helyes sorrend (ábrák, 3 pontos mutatvány a teszten), meg hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas úton át lehet-e menni a másik oldalra, akkor értem. Ha arra hogy teherautó nem tudom milyére mit rakni szabad-e, hát arra nem emlékszem, azt csak a vizsgán tudtam.

Azt továbbra sem vágom hogy a dugóban előrearaszolni a kocsik között miért gond. De nem tudom mi van a kreszben erről, ezt is változtatták vagy nem, miként a buszsávot? Azt se értettem hogy miért nem szabad, még életemben nem tartottam fel buszt.

Ezt a két irányból kerülést motorosként is utálom, próbálok is figyelni rá (Üllői, Hungária, ilyenek).

zalkapone 2010.06.20. 18:03:35

@zol!:

Ez amolyan hangosan gondolkodós post volt, pont azért, hogy megismerjük egymás véleményét a témában. Kifejezetten érdekes (és szerintem pozitív!) dolog, hogy a legtöbben nem akarnak két táborra szakadni, mint autós, motoros. Hanem csak emberek vannak, akik közül valaki hülye, valaki nem.

CoIie 2010.06.20. 18:09:14

@prunoki: nem kell érteni azt, hogy miért olyan a kresz amilyen, csak be kell tartani!
Ugye a kresz órákon valójában a jogszabály magyarázatát oktatják, nem a száraz szabályokat szó szerint. Már pedig a jog szó szerint kéri vissza a szabályok betartásást, ezért is érdemes minden fellelhető ide vonatkozó anyagot időnként 'átfutni'!

Pl. aki '75 előtt vizsgázott, még nem az akkor új kresz szerint, annak nem kell használnia a biztonsági övet? Dehogynem! De honnan tudja meg ezt és a sok száz azóta született módosítást vagy új szabályt? Lelkiismeretes vezetőnek ez nem lehet kérdés!
Mindenki más jó vagy rossz rutinból vezet.

mbtomi 2010.06.20. 18:15:18

Hello!
Nemrég jöttem haza egy üzleti útról Mexico-City-ből. Na, ami ott van az a kemény! Az olaszok kispályás amatőrök az ottani helyzethez képest! A potyolínóknál is voltam már, tudom miről beszélek. VISZONT!!!! Ott sem láttam balesetet! 23 milliós város, a statisztika alapján kellett volna 2 hét alatt, de nem!
Ahogy az egyik kolléga is írta, FIGYELNEK EGYMÁSRA!!!!! Mennek, mint az állat, sávok fel sincsenek festve, ahány sor autó elfér az adott betoncsíkon, annyi megy. És köztük vannak a motorosok is! Ezt kéne itt eltanulni, hogy figyeljünk a másikra! Ugyanolyan polgár, mint mi. És ezt pro (motoros) kontra (autós) viszonylatban értem. Én az időtől függően egyik nap motorozok, másik nap autózom, megtapasztaltam már mindkét oldalt. És sajnos az autós hibájából történt szaltót is... :( Mázlim volt, hogy csak egy Simsonnal mentem. FIGYELNI KÉNE EGYMÁSRA, EZ A KULCSA MINDENNEK!!!!

CoIie 2010.06.20. 18:20:02

@mbtomi: de kölcsönösen!! ;))

mbtomi 2010.06.20. 18:22:13

@CoIie: Úgy értettem!! :))) Ezért írtam, a pro-kontra mondatot és az időjárásfüggő járműválasztást. ÉN BIZTOSAN ÍGY CSINÁLOM, LEHET CSATLAKOZNI, AKINEK KEDVE TARTJA! :)

CoIie 2010.06.20. 18:28:46

@prunoki: idéntől már a piros lámpánál előre lehet 'araszolni'!
De csak idéntől, tavaly még szabálysértés volt! És ez nem kötelező, ha nem állnak fenn a feltételek, akkor nem lehet! Vagy nem az van leírva? ;))

Nem "araszolás" az, ha folyamatosan haladó járműsorban két jármű között, pláne a vonalon, előremegyünk motorral, elveteműltebbek, ha elférnek, autóval! ;)))

CoIie 2010.06.20. 18:31:33

@mbtomi: én is! Tehát mind a ketten kölcsönösen... Ez már koncenzus! ;)

mbtomi 2010.06.20. 18:37:40

@CoIie: "Csak egy a baj. Nagyon kevesen vagyunk vazze!" (Gálvölgyi után szabadon) :)))

prunoki 2010.06.20. 18:39:55

@CoIie: Na végre. Lassan készíthetnék a külön felfestést is a lámpáknál.

Honnan tudjam mi van leírva? :-) Engem tényleg nem ez mozgat. Ha van hely és biztonságos, előremegyek. Ha nincs, tant pis, várok.

CoIie 2010.06.20. 18:41:28

@mbtomi: "sokan vagyunk, de nem vagyunk elegen!"
Szerintem értelmes emberek vannak itt, a helyzet természetszerűleg fokozódik, mindannyian alkalmazkodunk, gyorsabban vagy lassabban, de beindult valami, az látszik! :)

CoIie 2010.06.20. 18:46:18

@prunoki: ha jól emlékszem "csak" 60 pontban változott akresz idéntől! Ez csak az egyik! ;)))

TSiga · http://alfaamore.hu 2010.06.20. 18:48:48

Látom megoldódni látszik az örök vita.
Idézet az "előre lehet araszolni" témához:
"Az R. 36. §-a a következő (12) bekezdéssel egészül ki:
„(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állniuk – előre sorolás céljából –, kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett JOBBRÓLl szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre,..."

A héten szerdán az Alagúton mentem keresztül. Nagymotor az alagútban előzte az araszoló sort balról dupla záróvonalon át. Erre én világítás fel és elkezdtem balra indexelni és balra húzódtam a sávomban a Hiace-szel. Ha csatt van, akkor ki a hibás?
Mondjuk ez ritkán fordul elő velem és ritkán kekeckedek. Ha előre akar jönni, hát jöjjön nyugodtan, de legalább szabályosan.

prunoki 2010.06.20. 18:55:32

@CoIie: mindenképp szólj ha már a pirosnál szabad átmenni és a zöldnél meg kell állni :-)

@TSiga: hát ha Ő a dupla vonal túloldalán van, akkor ahhoz hogy csatt legyen Neked is ott kell lenned. Sok sikert a rendőrnek ehhez, az én tippem a megosztott. De CoIie biztos tudja. Az Alagútban én is szoktam ott fűzni magam előre. Senkinek se ártok vele, nem is gondolnám hogy velem egyirányba közlekedővel lehet vitám, maximum a szembejövővel, de hát arra meg figyelünk.

CoIie 2010.06.20. 18:58:49

@prunoki: egy biztos: a szabálytalankodót nem lehet szabálytalansággal "megállítani"!! Ez amúgy is önbíráskodás, és nem ad felhatalmazást...

De ki itélheti meg a szabálytalankodót? A helyszínen a szerv, komplikáltabb esetben a bíróság! A hétköznapi autós/motoros semmiképpen sem! Még ha anyázunk is, ennyi maradt! ;)))

TSiga · http://alfaamore.hu 2010.06.20. 19:03:20

@prunoki: Én csak a vonalat közelítettem meg egy kicsit, de a mocis a záróvonalon innen volt. Mondom, hogy ritka eset ez, mert a mocisok többsége azért óvatosan araszolgat és behúzódik, hogy ne legyen baj belőle.

CoIie 2010.06.20. 19:04:10

@TSiga: pont amit idéztél, ad lehetőséget az előresorolásra (persze, ha más feltételek adottak, nem sért egyéb szabályt, elfér, stb.)
A konkrét esetben nem lépheti át a záróvonalat, ha már nem engedted meg neki, hogy elférjen! Neki maradt az anyázás, ha "szabályos" akar lenni, egyébként "ki f@szt érdekel", ha van hely szemből elmegy... Ez a kresz utcai változata! :(

CoIie 2010.06.20. 19:06:43

@TSiga: akkor elfért, ha jól értem! De szokás a másik oldalt választani azonnal és ott húzni előre! Egyre többet kapnak a motorosok jogszerűen vagy csak a "fű alatt", remélhetjük, hogy meg vannak elégedve! ;) Szerintem meg is lehetnek, mert baromi liberálisak velük a szerv emberei!

prunoki 2010.06.20. 19:07:25

@CoIie: Persze. Gondolom az a dupla vonal nem azt a forgalmi helyzetet akarja ott kizárni, amiről Tsiga ír.

prunoki 2010.06.20. 19:10:12

@TSiga: Jaja, semmi gond, ha senki nem állatkodik. Ha elengedsz, megköszönöm és szereztél egy apró örömkönnyet a szemem sarkába :-), de ha nem, nem gond. Majd elmegyek 10 másodperc múlva úgy hogy nem zavarlak, ennyit ráér az ügy, még többet is.

CoIie 2010.06.20. 19:12:40

@prunoki: persze, ha nem lépi át, akkor marad az alapszabály, ami nem említ dupla vonalat!

CoIie 2010.06.20. 19:15:10

@prunoki: pirosnál is szabad átmenni, ha a szerv külön 'felszólít' rá! ;)
Ugyanez fordítva a zöldnél!

tlvajferi 2010.06.20. 19:45:05

tipikus, én is láttam már motorost, mely megpróbált keresztúl menni a jobbra! beforduló autón

tlvajferi 2010.06.20. 19:47:03

1. képhez: bácsi lehet körülnézett, lehet többször is, de ha még padlógázzal próbált volan kifordulni, akkkor sem tud a 200 km/órával érkező motorors elől eltünni...! szóval, mekkora is volt a motors sebessége???
2. kép ugyanaz

CoIie 2010.06.20. 19:52:26

@tlvajferi: erre mondtam korábban, hogy még ha az autóst is ítélik el, akkor is lehet a másik félnek felelőssége, pl. a sebesség totál rossz megválasztása! Talán ez a legfőbb ok is!
Már csak a szakértő állapíthatja meg a tényleges sebességet, ha felmerül egyáltalán... No az ilyeneket lehet "elsunnyogni"... és persze az autóst tenni felelőssé mindenért!

EG0 2010.06.20. 19:57:08

@TSiga: Nyugati pályaudvarnál felüljáró Bajcsy-ra: záróvonal, a belváros felé rendre bedugul a sor. Szembe (Deák felől) lámpaváltásokhoz igazodóan hullámokban jönnek az autók.
Ha előre merek gurulni a szembejövő sávban, az téged pl. zavar?
Mert tipikus esete a nem szabályos, de praktikus és biztonságos motorozásnak.

Más: Budán Árpád hídtól a lezárt Margit-híd irányába rendszeres dugó. Két rendőrmotoros befejezi külső sávban igazoltatást, behúzódnak belsőbe, majd egyik megunja várakozást pár másodperc után, villogó be (talán sziréna is, nem emlékszem), int a másiknak, és záróvonalon át a szembejövő sávban (tök üres, kifelé nem volt dugó) előrementek lámpáig, ott villogó ki.
Lehet őket is utálni, megkülönböztető jelzés indokolatlan használatáért, de én valahogy megértettem őket. Senkit nem feltartva, biztonságosan mentek a dolgukra. Erre való a városban a motor.

CoIie 2010.06.20. 19:59:52

Egy Suzuki érkezik a falu fözepére a főúton. Senki más nincs az úton, nyilván körülnéz, jelez, majd balra a parkolóba lassítva befordul... Azonban szemből abban a pillanatban nem 50-el, hanem ~150-el beszáguld a motoros a faluba és oldalról elkerülhetetlenül lefejeli a már kanyarodó autó B oszlopát, tetőívét...
Történetesen a motoros orvos, de önmagát már nem mentheti meg. Még a mentőhelikopter sem!

27329 (törölt) 2010.06.20. 20:39:58

Az előző autómról 4 alkalommal törte le a tükröt motoros az ajtó és az első sárvédő meghúzásával együtt. Egyikük sem állt meg...
Az utcánkban 30km/h-s korlátozás van, éjszakánként általában 2. üveghang végén állnak bele a fékbe, hogy be tudjanak fordulni.
Napi tapasztalat, hogy a zebránál megállva úgy megy el mellettem a motoros, mint ha egyedül közlekedne (anyuka gyerekkel, babakocsival, vagy csak "sima" gyalogos újjászületik).
Folyamatos sor, záróvonal, simán kielőz mindenkit, a szembejövő meg menjen le a padkára, ha kedves az élete (így született meg 2 hónappal korábban a legkisebb gyermekem a biztonsági öv rántása miatt....).

Mit mondjak, van mit elfelejteni........

stars7726 2010.06.20. 20:49:33

enyhén undorító a szalagcím...
a véleményem:tegnap,400km motorozás után,részt vettem
az alsóörsi motoros felvonuláson,ahol több ezer ember integetett és
tapsolt a motorosoknak,persze gyalogosként,visszaérvén a fővárosba
,hol akartak elütni?persze hogy az andrássy-bajcsy kereszteződésében
a zöld lámpánál,egy piros nissan micrás nőci úgy döntött áthajt,és őt
nem érdekli sem az autók sem a motorosok.lehet hogy sok a hülye a
motoron,de az autóban ülők száma hatványozottan nagyobb.

cso zsi 2010.06.20. 21:14:01

@Krisi: Ne is mondj semmit, mert nem tudsz. 5-6000 ccm is megfordult a fenekem alatt, és az nem csak IFA volt. Tudod, a német pályák "elvileg" korlátlan sebességgel használhatók. Van ahol tényleg lehet nyomni.

soseleszekelső 2010.06.20. 21:18:15

@TSiga:
Jobb lett a napod attól, hogy leszorítottad a motorost?

cso zsi 2010.06.20. 21:45:37

@EG0: Mindig akad valaki, aki meg tudja magyarázni... Van egy ügyvéd fiatalember ismerősöm. +természetesen" nem kicsi motorral jár, és "természetesen" félbe van hajtva a rendszáma.
Korábban írtam, hogy a holland, vagy angol rendszámok hibátlanul állnak. Egy utam során, amikor Hollandia volt a végállomás, a német pályán kis híján elhagytuk az első rendszámot, köszönhetően a gagyi műanyag keretnek. Jó "magyarosan" bedobtuk a szélvédő mögé. A holland célban a házigazda kérdi, hogy "így jöttünk a határtól? mert akkor igen nagy szerencsénk volt".
Gondolom, valami súlyos következménye lehet, mert amikor egy pár rizsrakétás - Honda Civices fiatal kiment csapatni a pályára, a sebességük nem, de a rendszámtábláik a mindenféle optikai tuning ellenére rendben volt. A megfelelő helyen, a megfelelő méretben.
Nálunk? Az első tuningművelet a motorrendszám beszerzése
www.plaket.hu/?old=1&alo=1
"Ha a rendszámtábla felszerelésére nincs elegendő hely, vagy ha a rendszámtábla az átlagosnál nagyobb sérülési veszélynek van kitéve (pl. autóversenyzés), a közlekedési hatóság igazolása alapján engedélyezhető a "B" típusú rendszámtábla felszerelése, illetve a "D" típusú rendszámtáblának (öntapadó fólia) a jármű elején történő alkalmazása. "

Így olvashatatlan méretű rendszám gyakorlatilag csak a gyors járművekre kerül.
(talán lehet értelmezni a táblázatot, ha nem tördeli be a blogmotor)

Rendszámtábla típusok Hosszúság
mm Szélesség
mm Keretvastagság
mm Betűmagasság
mm Domborítási magasság
mm

„A” típus 520 110 4,5 77 1,8

„B” típus 240 130 4 49 1,8

„C” típus 280 200 4,5 77 1,8

„D” típus 520 110 4,5 77 0

17-es melléklet.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0000035.BM

stars7726 2010.06.20. 21:52:05

üzenem a szerkesztő úrfinak,motorozzon egyszer át a városon keresztül...
majd megtudja ki a barát meg ki az ellenség...

zalkapone 2010.06.20. 22:36:02

@stars7726:

Szerintem a szerkesztő úr is, és én, az író is megtettem már nem egyszer. Bár én az elmúlt 10 évben nem voltam hajlandó kétkerékre merészkedni. Pont ezért tettem fel ezt a nem túl költői kérdést. Amin nem megsértődni kell, hanem elgondolkozni!

Astra44kW 2010.06.20. 23:23:00

1. Bp., piros lámpa. Állok egyedül a lámpánál. Mögém beáll a motoros. Miért kell elém állnia ezután? És ha zöldre vált, miért nem indul? Ha ennyire ráér ...
2. Most gyalogosként. A járdán is figyelni kell, mert a robogós lesöpör, hogy csak nyekkensz...
3. Vidék, főutat keresztezek bicajjal(ez nem genetika) Balról semmi, jobbról kocsisor. Kocsisorban szünet, balról még mindig semmi, indulok. Csak azért maradtam életben, mert a sebváltót elfelejtettem átállítani, és csak nagyon lassan indultam, a balról jövő kétkerekű UFO el tudott suhanni előttem ...
És így tovább...

Krisi 2010.06.20. 23:27:49

@CoIie: elbeszélünk egymás mellett, én sávon belüli jobbra tartásra gondoltam, amit januártól eltöröltek. az alapvető, többsávos úton történő jobbra tartás szabályai nem változtak, ebben igazad van, de ilyet nem is mondtam.

@TSiga: : milyen hátrányod lett volna abból, ha hagyod elmenni a motorost? tényleg érdekelne, mert így az jött le hogy "ha már én itt szopok akkor más se menjen".
szerencsére egyre ritkábban találkozok ilyennel, hogy valaki direkt behúzódik, hogy ne férjek el. ilyenkor ha biciklivel vagyok mindig mosolygok egyet, hátratekerek ekkicsit, és megelőzöm jobbról, ahol felszabadult egy jókora hely a balra húzódás miatt. sajnos a fejüket nem szoktam látni ilyenkor, pedig megnézném ahogy anyáznak magukban :)
motorral már nehezebb hátramenni, akkor általában várok max fél percet amíg újra megindul a sor és akkor hagyom ott. ha ettől valakinek jobb napja lesz hogy jól megmutatja egy kétkerekűnek, hát istenem. kívánom neki hogy ez legyen élete legnagyobb öröme.

és hogy miért előzök (bár inkább kikerülésnek mondanám, hiszen előzni csak haladó autót lehet) mindig balról?
1: jobbról nem számítanak rám
2: csipkebokor vessző
3: pirosnál várakozó autókból gyakran szállnak ki az anyósülésről utasok, akik 102% hogy nem néznek ajtónyitás előtt hátra. tükörből mondjuk nem is látnának semmit hiszen ha jól van beállítva akkor csak a sofőr lát benne hátra.
4: az úttest jobb oldalán sokkal több a gödör, csatornafedél és kátyú
5: szélső sávból jobbra kanyarodásnál szintén nem nézik általában az emberek a jobb tükröt, vagyis ha épp ott lennék akkor nem venne észre.

összefoglalva jobbról kikerülni és előrecsorogni szerintem nagyon veszélyes, hiába szabálytalan, én mindig balról megyek előre, mert ott számítanak rám.
és már megint ott tartunk hogy direkt vagyok szabálytalan, ejj, deszégyellem magam :)

Astra44kW 2010.06.20. 23:28:53

Egyébként mindenkinek barátja vagyok. :) Az pl nem zavar, ha akár 500 motorost kell megvárnom, ahogy Alsóörs felé dübörögnek. Bírom őket.

londonfella 2010.06.20. 23:45:22

"Sávhasználatok
Motorosok is használhatják a buszsávot, és ők is előremehetnek a piros lámpánál

Az új szabályozás minden sáv használatát lehetővé teszi a motorkerékpárok számára a kettőnél több sávos utakon.

A módosítás megengedi a buszsáv használatát is a kétkerekű motorkerékpárok és kétkerekű segédmotoros kerékpárok számára. A kerékpárokhoz hasonlóan a motorkerékpárosok is előre sorolhatnak az álló járművek mellett, illetve azok között."

Londonban motorozok. Soha nem volt meg konfliktusom autósokkal, azért mert pirosnál előre mentem mellettük vagy közöttük. Az általános reakció, hogy félrehúzódnak (gondolom féltik a kocsijukat:)), de anyázás vagy ilyesmi nincs. Itt a legtöbb motorosnak a motor közlekedési eszköz, aminek vannak előnyei (olcsó, gyors) és vannak hátrányai (biztonság, időjárás). Több őrjöngő motoros sincs mint őrjöngő maserátis vagy porsches. Nem attól függ, hogy mi van alattad, hanem attól, hogy mi van a fejedben meg hogy lettel szocializálva.
(A taxisok itt is parasztok!:) na üdv a nyugati féltekéről.
mindenki motorozzon! :))

butschq 2010.06.20. 23:50:28

na mire végigolvastam az összes kommentet eltelt az idő. én autókázok, motorozok, biciklizek meg mindenféle izé járműveket próbálok hajtani (pl van ilyen elektromos rollernek becézett vmi ami ráülős de nem bicikli, elektromos de nem lehet tekerni stb stb:) ). ha motorozom autós ésszel próbálok vezetni, hogy kitaláljam mit akar művelni, ha autókázom motoros ésszel, ha biciklizem szidom a mindenhatót, mér nincs pénzem benzinre.:)
jó dolog a sebesség, csak nem mindig kifizetődő...
hál isten nekem több pozitív tapasztalatom volt eddig mint negatív (számvilágban olyan 2/3 arányban), a legemlékezetesebb, mikor borultam a simoval, és pont úgy hogy egy kereszteződésbe vágódtam be, persze autó jött a védett úton. ha nem 50-el megy nem tud megállni, és én nem mentem gyorsan, csak későn fékeztem, és a vizes úton elvágódott a motor. kiszállt, rögtön odajött hozzám (persze én is rövidnadrág, rövid poló, papucs:S ), jobb oldalam letudva...nagyon is segítőkész volt a srác. azon csodálkoztam, hogy nem leugatta a fejem, hogy én hülye pöcs majdnem belementem az autójába, hanem megkérdezte mi történt,nagyvonalúan ahogy tudtam elmondtam neki, hogy későn fékeztem, a motor kidobta a seggét (és ilyen leejtős szakasz) elvágódtam, és csúsztam; és semmi kritika, hogy hülye vagyok meg ilyesmi, hanem a vérző alkatrészeket segített betekerni, meg többször is felajánlotta, hogy ha a motort el tudom vhol tenni ( barátnőzésből mentem épp haza), nagyon szívesen hazavisz, vagy akár a kórházba, amit inkább ajánl, mint a hazamenetelt. nem éltem vele, felültem a motorra, mikor lélekben összeszedtem magam (jópár szál beton szofi kellet segítségül), és hazaindultam a motorral.
hát ennyi az én sztorim, így 22 évesen, idestova 10 évi motorozással eddig. esett történt 3 éve ha jól tudom. (hozzáteszem ,azóta szakítottunk, mármint a csajjal:D:D)

Astra44kW 2010.06.20. 23:53:41

@xrv: Angliából mentem haza tavaly motorral így volt szerencsém osszehasonlítani az európai vezetési kultúrát az otthonival.Rá kellett jojjek nekunk olyan nincs.Primitív módon kozlekedunk a kozlekedési ezkoztol fuggetlenul(gyalogos,autós,motoros,biciklis).
Absolutely! Én ugyanezt ugyanonnan autóval hazajövet tapasztaltam. Csak egy megjegyzés: Gy-M-S. megyében az osztrák kocsik fittiznek a legéletveszélyesebben. Fura, hogy itt meg merik tenni, emit otthon nem. Lehet, hogy nálunk van valami a levegőben, amitől a külföldiek is ámokfutók lesznek?

buncow 2010.06.21. 00:11:55

@cso zsi: Krisi arra akart kilyukadni, hogyha az életéről vagy a testi épségéről van szó akkor inkább megszegi a szabályokat - ha azon múlik - mintsem az intenzíven vagy a föld alatt kössön ki, szerintem ezt elég érthető, emberi nyelven írta le.. és szerintem is jobb ha az ember még zöldnél is szét néz - mármint elsősorban akkor, ha a lámpánál én vagyok az első, nem telik sokba - talán az életét menti meg, ki tudja épp ki száguld át másik oldalról a piroson, vagy működik-e a lámpa rendesen... Amúgy nem motorozok még, de 1-2 héten belül le akarom rakni az A korlátlant.. sok ismerősöm motorozik, de ők általában nem a sebesség kedvéért, csak túrázgatnak - amit majd én is szeretnék. Én sem értem az egykerekező szervdonorokat - mondjuk a legtöbb megfelelő felszerelésben teszi ahogy elnéztem, szóval ők még akár túl is élhetnék az esést - viszont sok tapló autóst sem értek.. szerintem sokat jelent, hogy az embernek milyen motorja van és milyen autója - persze mindegyikkel meg lehet purcanni -, szerintem a gyorsasági motorosok az első számú donorok és autósok közül pedig a nyári estéken letekert ablakkal bömbölő tuctuc zenével neonvilágítással belvárosban 120-szal - talán még napszemüveg is befigyel - száguldó anyós ülésen feszülő pólós fuxos gyúrós vagy épp gizda haverral hátul pedig két csajjal ülős baromarcúak a fentebb említett motoros szervdonorok autós megfelelői.. igazából azon lepődtem meg, hogy egyre több és fiatalabb tizenévesnek van robogója, vagy épp nagyobb motorja, nagyon elszaporodtak, legalábbis felénk, nem tudom máshol, hogy van ez.. az utcánkban is az egyik gazdag srác a robogójával száguldott le a dombról és valahogy nem vett észre egy parkoló! kocsit, szépen át is bukfencezett rajta, azóta már nem nagyon látom száguldozni..

hetyke81 2010.06.21. 00:19:09

Szerintem tök mindegy, hogy motor, vagy autó... Az emberekkel van a baj! Először is... bevallom 140-160 körüli tempóval szoktam haladni elég sokszor. Meló miatt rohanás az életem. nekem napi 2-3 km semmi. Van, hogy 4-500. 12 éve van jogsim, és kb 400 ezer km-nél tartok. Nem csak ismert területeken autózok, hanem néha ismeretlen helyeken is. Nem csak városi forgalom, hanem néha földutak. Annak idején traktoron kezdtem, és volt időm megtanulni a tolatás minden csínját-bínyját. 2 tengelyes pótkocsi nekem átlagos szórakozás. Volt 1 autó amit tk-ra vágtam, és volt pár kisebb koccanás. Senki nem tökéletes. Amit viszont megtanultam... Sose azzal foglalkozz, amit mások csinálnak, csak az a fontos, amit Te! Tehát, ha valaki előz mint a hülye, hát tegye... Neked nem kell megmutatni ki a Jani. Mindig gondolkozz 3-4 másodperccel előbbre! Nem kell a gázt folyamatosan taposni, mert nem pc játék. Az autót ismerni kell, és érezni mikor merre van a súlypont. Sokan azt hiszik, hogy padlógáz után lehet fékezni... lófaxt! Az ideális fékerő eléréséhez előbb gázelvétel, aztán óvatos lassítás, majd fékerő növelés kell, tehát szépen meg kell tanulni a gázzal játszani. Nem gáz-fék az autó, hanem gáz-motorfék-fék. Sosem szabad fékezni, és kormányozni. Vagy egyik, vagy másik. Sőt! Néha gézt kell adni, hogy elkerüld a bajt! Aki besatuzik, majd kormányt ránt, az biztosan balesetet fog okozni. Csúszó autót már nem tudsz kormányozni, és emiatt felesleges tépni a kormányt ide-oda. A jó sofőr tudja, mikor van az, hogy az előzést be kell fejezni. Ez annyit jelent, hogy vissza kell kullogni a másik jármű mögé. Többször léptem meg, mivel esélytelen a helyzet... Na de sokszor a mögöttem lévő dudál, mert paraszt... Követési távolság?? Hagyjunk helyet a visszatérőnek. Többször láttam balfasz autóst, aki belement veszélyes előzésbe, majd erőltette az előzés kivitelezését. Hülyeség! Ha veszély van, akkor satu fék, és be az előzendő jármű mögé! Aki hátulról jön kisebb erővel fog beléd durranni, mint aki szemből. Ha már töröd az autót, akkor inkább hátulról. Kisebb az esélye a halálos balesetnek. Ha valaki szabálytalanul előz, és szembe jön veled, ne kapkodj! fék!!! Fék!!! kormány marad addig, míg annyira nem lassul az autó, hogy szépen árokparton elugrándozz a kocsi mellett. 2x éltem túl, és mentettem meg az autót a higgadtságom miatt. Hosszúnak tűnt az a pár másodperc, de túléltem. A füvet felszántottam, és centiken múlt, de megúsztuk. Más faszsága miatt nem fogok megdögleni. Megtanultam az utak törvényeit. Előbb gondolkozz, aztán cselekedj. tizen éves suttyók mindig okoznak galibát. együtt kellene élnünk! Ha valaki előzni kezd, akkor gázról leveszem a lábam... Ha valaki szabálytalankodik, akkor 2x nézek körbe, hogy nem-e jön egy másik... Ha valaki türelmetlen, akkor elengedem... Sok baj abból ered, hogy egyesek megpróbálnak szankcionálni. Minek? A fizika mindent elintéz!Igazából akinek jogsija van, zöméban nem, tud vezetni. Egy egyszerű tolatás+fordulás az embereknek kibaxott nagy teher. Egy szűk parkolóból nemt ud kiállni az agyon technikázott BMW-vel... Előre-hátra-előre-hátra tolatgat... szerencsétlenek! Vegyen polski fiatot! 1 íven megfordul! Nem kell megtanulni tolatni. utánfutóval betolatok oda, ahova egyesek az X5-el nem tudnak. Ilyen embernek minek jogsi?? Ha meg megvan, miért nem számol el 10-ig, és megy szabályosan? Be kell vallani!! Csak a gázt tudják nyomni, és a féket, de a kormány, csak hirtelen irányváltásra van. Valójában nem vezet, hanem csak megy az út után... Na és persze szidja a motorost, kamionost, meg a bringást, mert balfasz, és nehezére esik a kuplungot kezelni. Jó sofőr azzal mutatja meg a tudását, hogy bármikor képes segíteni mást, és képes elindulni minimális erőfeszítésből... Miért kell rinyálni, ha mondjuk egy kamionost nem tudunk beelőzni? Miért sírunk, ha valaki mondjuk egy 110-el haladó autót 130-al előz autópályán?? mert csak 1 dolgot tanultunk meg... gázt kell nyomni!!!!!! nyomjuk agyatlanul, de vezetni nem tudunk, mert a vezetés nem abból áll, hogy nyomom, és gurul az autó, hanem vannak akadályok, amiket le kell győzzünk, és fel kell vegyük a forgalom ritmusát. Körforgalom... áh! Baromarcú magyar azt sem tudja mire való!!! Nem stop tábla van ott!!! De megáll! 10 kilóméterre nincsen autó de ő áll, mert körbe kell nézni. Persze miután bejut szarik másokra... kamiont nem engedi be, mert fasz. Pedig mennyivel jobban járna, ha mindenki beengedné a kamiont, buszt, mert ha mondjuk ő lenne a nagy dög mögött, akkor anyázna, hogy miért nem megy be az a hodály. Egyszerűen az emberek zöme szarik arra, hogy gondolkodjon is! A váltót+kuplungot kezelni lusta, és a féket csak díszként, meg vész esetére tartja számon. A motorosok is ennek a flegmaságnak, felsőbbrendűségnek az áldozatai, és a balesetek zöme is a túlzott biztonságérzet miatt alakul ki. 1x 2x el kellene gondolkodni, hogy az az 1-2 tonna súly amit alán tesznek valójában eltörpül amellett, amit akkor fogunk érezni, mikor egy álló, vagy szembe érkező tárgyal fogunk érezni. A lendületünk miatt minden kg tonnának fog érződni, és nem tudjuk magunkat megvédeni. Olyan, mintha egy présgép nyomna össze minket. Nincsen rosszabb, mint amikor a sofőr azzal szembesül, hogy az alatta lévő vas egy elhajított kőhöz hasonlóan viselkedik. Tehetetlensége nagyobb, mint bárminek. Az autó megy a maga útján, és visz mindent, ami elé kerül. Legyen az bringa, ember, kuka, oszlop, fa, vagy föld. Amikor az autó már nem más, mint egy nagy tömb, ami megy a maga útján, jön rá a sofőr, hogy igazából senki a világban. Nem számít a vagyon, az ismerettség, a származás, a megdugott nők száma, csak 1 dolog... itt most végem lehet!!! Nincsen technika, védelem, computer, ami megmentené a sodródó autóst. 1 dolog van csak... megelőzés!!! Tehát az autósnak mindig előre kell gondolkodnia, és végig kell nézni a lehetőségeket. Úgy kell közlekedni, hogy mikor valakit előzöl, akkor számolj bele minden lehetőséget, hogy nem tudod befejezni. Elszáll a gyújtás, az üzemanyag szivattyú, vagy a gumid... ha ezeket bele kalkuláltad, akkor menj bele, és örülj, ha túlélted.
Szidjátok a motorosokat... mi lenne, ha inkább elgondolkodnátok azon, hogy néha az autós a legnagyobb hiba az úton? Nem motorozok, de látom azokat a balfaszokat, akik úgymond Schumachereskednek, és ócska szarokkal, meg dög nagy BMW-kkel mennek, de vezetni nem tudnak. Azt hiszik az autó megvéd, aztán miután meghal 2 kisgyerek, meg az anyuka apuka.... keresik a bűnbakot. Szabálytalan volt!!! Nem lehet, hogy inkább mi hoztuk össze? Közösen? Mert az is tehet róla, aki nem lép a fékre, mikor valaki előzni kezdi szabálytalanul.
Sok bolond ember van. Szerintem a jogsit felül kellene vizsgálni. Ha az illető nem tud elvonatkoztatni az érzelmi dolgokon, példul egy rohadék motoros beelőzi a lámpánál, annak nem adnék jogsit. A vezetés nem érzelmi kérdés!! A vezetés arról szól, hogy tegyük lehetővé egymás boldogulását, és ha én mondjuk szabálytalankodó embert látok, aKkkor ne büntetni akarjam, hanem, inkább segíteni, hogy túléljen... Na ez az ami hibádzik a mai autósokból, és erről nem a motorosok tehetnek, hanem, azok az oktatók, vizsgáztatók, akik minden baromnak jogsit adnak... pszihológiai teszt!! Az kellene!

butschq 2010.06.21. 00:25:08

@buncow: 50-el guruló, ablak lehúzva, tuctuc zenét hallgatva, több mint 5 éve testépítek, mellettem szép csaj, esetleg haver, mer szép csajhoz megyünk nem ér? hozzáteszem neon nincs:) viccet félretéve, Krisi és amit te is mondtál totál igaz, csak az autósok ha motorosokról van szó a legkresszbetartóbb egyedek (úgy, hogy mint fentebb írtam autózom én is elég sokat).
a robogósok nálunk is elszaporodtak, én csak azt sajnálom, hogy a falumban is már csak én vagyok az egyetlen fiatal Simsonos, mindenki áttért a robogózásra, és elég kevesen tudnának egy csavart is kiszedni a rotyogóból. én ezt szomorúnak ítélem meg.
egy idős motoros ismerősöm mondta, hogy régen megvolt a lépcsőfok: simson, 150 etz, 250, jawa, és szép lassan feljebb feljebb. simsonon megtanulod a motorod szerelni, mz-n szerelni és tisztelni ahhoz, hogy később felülhess egy komolyabb gépre. és én ezt vallom motorozás terén, mondhatom úgy ez a gondolatmenet az etalon számomra.

butschq 2010.06.21. 00:30:29

@hetyke81: hát te vmiért nagyon nem favorizálod a bmw-t:) sebaj, én se az audit

buncow 2010.06.21. 00:31:49

@kohlenbrenner: ha 50-nel gurulsz és saját verda akkor nem:) ugyanis kifelejtettem, hogy általában valami 150-300 lóerős apucikocsija van a seggük alatt és a jogsijuk is még meleg, de persze előfordulhat, hogy saját kocsi, aznap kapta 18. szülnapjára a 2-es érettségire..

butschq 2010.06.21. 00:39:07

@buncow: a fene, családi autó...:S:) az ösztöndíjat meg mindig eliszom, pedig már rég lehetett volna saját is (bár sztem azért annyira nem gáz , ha egy egyetemistának nincs még saját autója).
de amit írsz az valós, és nekem is van/volt ismerősöm, aki az apuka e-rendszámos gépével feszített.vagy pl 1hetes jogsi mellett kapott egy s3-as audit... én meg 4 éve egy 75 lovas géppel bűvészkedek.
és motornál detto. apuci megveszi neki a nagymotort, húzza neki, húzza, míg meg nem üti a bokáját.

buncow 2010.06.21. 00:45:40

@kohlenbrenner: jó neked, hogy jár ösztöndíj:D nekem már néhány éve nem jön össze, de lehet ez a vizsgaidőszakbeli iszogatásoknak köszönhető:) Mindegy, majd talán most. Amúgy nekem sincs még saját, és nekünk is 75 ló körül van. Motort viszont szeretnék sajátot, még a közeljövőben. Nekem is van ilyen ismerős, neki például most állítólag olyan kocsija van, aminek a rendszáma a neve első három betűje + 001:) Mondjuk őt még nagyon nem láttam száguldozni, bár jó gépe van..

hetyke81 2010.06.21. 00:46:12

@kohlenbrenner: Csak 1 dolog miatt nem szeretem a BMW-t. A környéken minden paraszt azzal feszít... azóta az intelligencia hiányát asszociálom a BMW-re. Érdekes, hogy bíró, ügyvéd, tanár, meg minden diplomás embernek elég ekár egy Skoda is...:)

hetyke81 2010.06.21. 00:47:18

@kohlenbrenner: Haverom is ezt mondja! kismotor-közép kategória, nagy motor... Aztán meg ami a csövön kifér! :) Nkem Romet Pony volt az első. :) 7évesen!! Udvari rodeo...

butschq 2010.06.21. 01:01:34

@buncow: ebben az évben kevesebb mint a tavalyi, de nem rossz azért. viszont nagyon sok mindent kitűztem célul: venni akarok egy autót (E30 rulez :)-nem egy pénztárcabarát típus; le akarom tenni a nagymotoros jogsit; és venni majd egy a simonal azért nagyobb motort, mert jó a szerelem, de hosszú túrára azért szenvedős. de nem kapkodok, ez egy olyan laza 5 éves terv. akkor 27, elgondolkodok majd egy komolyabb kapcsolaton is talán:)
@hetyke81: érdekes, hogy a skodát említed, mivel nekünk az van, de nem kellene általánosítani sztem. egyik rokonomnak van egy e46-os bmw-je, elég sűrűn el szoktam kérni (mer a családi autót apa lenyúlja, a motor meg nem ideális olyan távolságra ahova mennék stb stb), de vhogy tudok indexelni, 90-el menni, nem őrült módjára vezetni. és tud rokonom is akié az autó, pedig egy 2.2 170 lovas gépről van szó. és lehet én vagyok szűk látókörű, de látok más típusban is olyanokat művelni mint amilyeneket leírtál. és teljesen elvakult fanatikus agyammal belátom, hogy sok a bunkó bmw-s, és lehetséges, hogy mikor én is olyat vezetek, csak azért is normálisan akarok menni. és mennyire nem feltűnő egy normálisan vezető bmw eszméletlen...
első motor: komár, majd verhovina (nem hiszem, hogy jól írom a nevüket:S), verhovinát 2 teljes hónapig szereltem, hogy működjön 2 másodpercig:); S50 simson, először féltem ráülni (igaz 10 alig múltam) nehogy ledobjon magáról, majd a mai napig meglévő S51, iszonyat mennyiségű pénzt költöttem bele, de soha nem fogom megbánni. meg mostanság egy 150 etkó, igaz nincs hozzá papírom, nem is vagyok rá büszke, de 0 évesen se volt a komárhoz:)

butschq 2010.06.21. 01:05:06

@kohlenbrenner: "de 0 évesen se volt a komárhoz:) " hajnal egykor lehet aludni kellene már, szóval az a 0 10 akart lenni:)

Shinjuku 2010.06.21. 01:26:01

@CoIie: Bocs Colie, de szerintem savon belul motorral nem kotelezo jobbra tartani... En ugyan meg 1992-ben csinaltam otthon a motoros jogsimat, de most amerikaban ujra kellett csinalni mert nem fogadjak el az europait (na ez is meger egy miset)... Szoval itt az egyik elso dolog amit tanitanak hogy hogyan valaszd meg a poziciodat a savon belul. (Nyilvan ugy, hogy egyreszt az elotted halado auto jol lasson (jobb vagy bal, illetve kozepso tukorben)... masreszt pedig hogy biztonsagosan tudj haladni (ut kozepe gyakran olajos, kadasodas stb..) Szoval nem kotelezo jobbra tartani a savon belul, sot... Legalabbis itt nem, de csodalkoznek ha otthon az lenne... (legalabbis baromsag)

Krisi 2010.06.21. 02:12:25

@hetyke81: énis pont ezen gondolkodtam ma amíg autókáztam a városban, hogy a béna sofőröket úgy lehet kiszúrni, hogy folyamatosan ég a féklámpájuk. előttem ment a Deák tér és a Hősök tere közt az Andrássyn egy Passat, és folyamatosan ki-kigyulladt a féklámpája, én meg nem tudtam felfogni, hogy miért. én az egész útszakasz alatt csak a lámpáknál léptem a fékre, vagyis végig majdnem egy tempót mentünk. mondjuk lehet, hogy automata váltós volt, azt már nem figyeltem :)
de pl. amikor naponta jövök le az Istenhegyi úton akkor is sokszor a fejemet fogom, hogy mennyire összevissza nyomkodják az emberek a pedálokat, a motorfék fogalma a többségnek ismeretlen.

@kohlenbrenner: aztakurva, tevagy az alteregóm: én is S51-es Sámsonon kezdtem, aztán 18 évesen meglett a B jogsi és párhuzamosan hajtottam a családi Corsával, majd két év múlva meglett a nagy A és akkor vettem a jó kis 250-es MZ-t ami most is van, szóval hasonló a ranglétra nekem is. közben pedig 6éves korom óta biciklin élek, az elmúlt 3-4 évet pedig már előrehaladott állapotú hardcore városi biciklisként éltem meg aki télen is és esőben is küldi rendületlenül, na ott lehet igazán megtanulni közlekedni. lendületből közlekedni és 4-5 autóval előbbre gondolkodni pedig a fixin tanultam meg ami már másfél éve megvan, na a reflexből való közlekedés amikor eggyé válsz a géppel az valahol ott kezdődik :)

cso zsi 2010.06.21. 02:15:41

@buncow: Olvasd el a korábbi beírásait is, ő biciklizik, és autózik is, valamint rugalmasan kezeli a szabályokat.
Már más is említette az Alagutat, ott pl óránként 10-15 motoros "félti az életét", ezért a záróvonalon túl, a szembejövőben motorozik. Igaz, a 16-os busz szemből azért félelmetesebb lehet, mint a sorban motorozni.

butschq 2010.06.21. 02:40:23

@Krisi: hát én azt mondom, a tizenéves kort meghatározza egy kétütemű:) a simsont azért is tartom nagyon sokra, mert megtanít a motorszerelésre, nem gáz egy motorgenerál az út szélén hazafele menet:)
a városi biciklizésről semmi tapasztalatom nincs, egy 3000 fős faluban teljesen higgadt a biciklis-autós társadalom, sőt nincsenek ellentétek sem, mert falun belül inkább ülnek biciklire, mint feleslegesen járassák az autót. persze, mint sok mindenben itt is kényelmesednek elfele az emberek. én a szomszéd faluba biciklivel jártam át pl kocsmázni, később barátnőzni, rendszeresen azzal járok el a közeli boltba, vagy olyan helyre, ahol még a simot is felesleges lenne beindítani. amit olvasok itt sokszor autós-biciklis közti különbségeket csak csodálkozom hogy létezik, mert pl se nyíregyházán, se debrecenben, sőt még miskolcon sem tapasztalok. persze éjjel a kivilágítatlan bicajos a legveszélyesebb, pláne ha ittas is az illető.
apropó, ha már motorozás, és kivilágítatlanság: két hete mentem hazafele motorral, lakott területen kívül, jöttek szembe 3 autó, a plexit muszáj volt lehajtani, mert vmi kis rovar belement a bal szememben, ráadásul a szemből jövők fényszórója vakított (bár nem a legtisztább volt a plexi). erre látom, hogy a sávomban egy elsőbbségadás kötelező tábla világit!!!(ugye a macisajt) és egyre közelebb...(főúton, ahol semmi mellékútvonal nincs, na jó a földekre leforduló földút). csak nézem, csak közeledik. na modnom nem érdekel középre húzódok, szeremcsémre mindhárom autó elment mellettem, erre mi volt a macisajt? egy stráfkocsi hátuljára nemtom honnan szerezett elsőbbségadás tábla. semmi világítás, csak ez. bár jobb mint a semmi, de mondjuk aki nem 60al robogott volna, hanem 120-al simán belerottyol...

CoIie 2010.06.21. 06:51:46

@Krisi: szó sincs semmi féle eltörlésről! ( Kérek egy idézetet! ;)
Ellenkezőleg, több helyen nyomatékosítja a jobbra tartási kötelezettséget! Sávokat külön nem említ!

CoIie 2010.06.21. 07:02:51

@Shinjuku: sávon belül még autóval is kötelező!

A kerékpárosok SZOROS jobbratartási kötelezettsége megszűnt ugyan, de az ált. kötelezettség csak fokozódott!

Pl.: van itt a környékemen olyan út amelynek nagyon széles (két autónyi) mégis 1 sávja van. Az ált. jobbratartás megerősítése miatt ma már nem közlekedhetem a felező vonal mellett, sokkal inkább a jobb oldali járdaszegélyhez közelebb! Így sokkal könnyebb az előzés, kisebb a baleset veszély!

bandeirante 2010.06.21. 07:53:36

Hadd kezdjem azzal, hogy nincs motorom, autóval járok. De az élni és élni hagyni elv szellemében járok, leszorítani soha senkit nem szoktam, dudálni nagyon ritkán dudálok, beinteni pedig még soha életemben nem intettem be senkinek autóból.

A múltkor a két gyerekemet vittem valahová hétvégén. Olyankor szoktak kirajzani a motorosok. Éppen a faluból kivezető úton mentünk, ahol 70-es tábla van. Én mentem kb. 75-tel az autó sebességórája szerint, ami nagyjából megfelel a hetvennek ténylegesen. Mögöttem jött egy motoros, bika motor, bőrcucc, nyeregben a barátnő, és erősen villogott rám, hogy húzódjak le (kétsávos az út azon a részen, bár a másik is sávon is folyamatosan haladt a forgalom, szóval nem lett volna olyan könnyű lehúzódni). Nem húzódtam le. Pár száz méter múlva jött a lámpás kereszteződés, ahol éppen piros lámpa volt. A motoros mellettem állt meg, bekopogott, és elég agresszívan számon kértem rajtam, hogy miért nem húzódtam le. Mondtam neki, hogy azért nem, mert az hetvenes zóna, és én már eleve annyival mentem. Mellesleg azon az útszakaszon az elmúlt években kb. 5 motorosbaleset történt, igen súlyos kimenetellel. Közben váltott a lámpa, emberünk káromkodva elhajtott.

Nem tudom, kinek volt igaza, vagy igaza volt-e valakinek egyáltalán, de az ilyen esetek nem szolgálják a békés autós-motoros együttélést.

Harlequin 2010.06.21. 07:56:18

Meg beszélhetnénk a gyalogosokról is, akik bambulva lépnek le a lámpás zebrára, majd amikor azt látják, hogy jönnek felé az autók, felnéz a lámpára, ami már piros, de ő nem megáll, hanem gyorsan átszalad. És csinálják ezt 5-99éves korig.

goobyhill 2010.06.21. 08:16:57

@bandeirante: azert kell ilyenkor lehuzodni, mert a kresszben van egy olyan aprosag amit ugy hivnak, hogy jobbra tartas. Ezt az autosok 50%-a elfeljti es önkentes rendörkent tartoztatjak fel a mögöttük jövöket a belsö savban.

goobyhill 2010.06.21. 08:19:02

@bandeirante: es ennek az esetek semmi köze nincs az autos-motoros együtt eleshez, ha auto jön mögötted az is ledudalt volna, ha elözni akar es te nem hagyod.

cso zsi 2010.06.21. 08:24:30

@Harlequin: Az 5 évesek nem maguktól teszik, hanem szülői "felügyelettel".
Sajnos sok ilyet látok, abból az idegeskedős, sietős fajtából, akiknek azért a cigi mindig ott a kezében, még ha babakocsit is tol. Ő az, aki letolja az útra a babakocsit, majd körülnéz. Még csak nem is a kisebbségből származik, csak a kultúrkörnyezet hasonló.

@CoIie: A módosított Kresz változásainak kiemelése motorra: kreszvaltozas.hu/page/15/motorkerekpar
ahol az egyik lényeges elem a kerékpárokra vonatkozik:

Az R. 36. §-a a következő (12) bekezdéssel egészül ki:
„(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állniuk – előre sorolás céljából –, kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”
Tehát csak bringával lehet jobbról elmenni, de ha nincs bringasáv, akkor a kanyarodó járművet nem akadályozhatja.
Ugyanitt van felmentve a gépjárműség alól a járdán a motorkerékpár:
Az R. 40. §-ának (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(9) A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.”
Ami olyankor mókás, amikor a két gyalog sem fér el a járdán, de egy motor oda van b*szva, oszt kerülgessék.
kreszvaltozas.hu/page/16/kerekpar
Az oldalról a kedvencem ez a kép:
A tipikus mindenek felett álló, bringaláncos ufó, aki az Andrássyn a forgalommal szemben halad. Nem egyedi eset, naponta látni ilyet, nem keveset. kreszvaltozas.hu/uploads/gameimages/kerpar3.jpg
Annyira zagyva a hivatalos oldal, hogy a sávhasználat, és a jobbratartás pont a kerékpáros oldalon van megemlítve. Vajon miért?
Az R. 25. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) Járművel az úttesten – az előzés és kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, állati erővel vont járművel, kézi kocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel – ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik – szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra külön szabályok (36. §) az irányadók.”
(3) Az autóbuszöblöt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodó sávot, a gyorsító és lassító sávot, a nyitott kerékpársávot, valamint a kerékpársávot a (2) bekezdésben említett jobbra tartási, vagy az úttest jobb szélén való haladási kötelezettség szempontjából figyelmen kívül kell hagyni. A kerékpársávon csak kerékpárral szabad közlekedni – az egyirányú forgalmú úton kijelölt kerékpársáv kivételével – az úttest menetirány szerinti jobb oldalának haladási irányával azonos irányban.”

bandeirante 2010.06.21. 08:25:30

@goobyhill: Éppen csak azt felejted el, hogy már én is nagyjából a sebességhatáron voltam, aki nálam gyorsabban akart jönni, az már egyértelműen megsértette a kreszt. Egyrészt. Másrészt ez egy zsúfolt kétsávon út (a belső sávban voltam egyébként), márpedig arra sem autós, sem motoros nem kényszeríthet, hogy megpróbáljak a mellettem lévő zsúfolt sávba Lehúzódni, ezzel másokat hirtelen fékezésre kényszerítve, zavarva a forgalmat, veszélyhelyzetet teremtve. Ha autós jön mögöttem, az elől ugyanúgy nem húzódtam volna le. Mellesleg kb. 200 méter múlva jött a piros lámpa, tehát eleve értelme sem volt az egésznek.

Gyakran látom amúgy, amikor ezen a helyen hatalmas szlalomozások meg veszélyes előzgetések alakulnak ki, mindösszesen azért, hogy valaki egy- vagy kétautónyi hellyel előrébb kerüljön be a sorba a piros lámpa előtt. Az emberi hülyeség határtalan.

bandeirante 2010.06.21. 08:28:41

@goobyhill: Csakhogy ez nem autópályán történt, hanem lakott területen, ahol az ötvenes táblát hetvenes tábla váltja fel egy kétsávos úton, mindössze néhány száz méteren, lámpás kereszteződés előtt. Ezen a két sávon pedig amúgy is mindenki legalább hetvennel megy, tehát NINCS HOVÁ LEHÚZÓDNI. A megoldás az, hogy nem kell előzgetni, mert szabályosan és biztonságosan nem lehet.

goobyhill 2010.06.21. 08:47:39

@bandeirante: Akkor olyan szabaly mint jobbra tartas szerinted a kresszben nem letezik? A többiek meg mar eleve oda születtek a külsö savba azert mennek abba, atsorolni lehetetlen? Amugy meddö ez a vita mindenki mas stilusban vezet. Engem csupan ez az önkentes rendörködes zavar az egeszben. Ez az "itt ennyivel lehet menni es azert sem engedem el mert ö is tartsa be a szabalyokat" Szerintem, ha ezt sikerülne levetközni az emberektnek sokkal kevesebb lenne az agresszio. Amugy meg ez a motoros autos ellentet egy nagy kamu. En motorozok, autozok biciklizek is es barmelyik jarmüvel megyek idegesitenek az uton balfaszkodok vagy tulzott ovatoskodok, vagy tulzott eröszakoskodok. Rengeteg ember arra hasznalja a uttestet, hogy a szemelyes dühet vagy frusztraciojat kiengedje, vagy avval, hogy örjöng vagy avval, hogy a többieket probalja korlatozni a közlekedewsben. Ha mar mas orszogokrol beszelünk mint pelda kep akkor szerintem az olaszoknak tudnak a legjobban vezetni. Mindenki, megy amerre lat es senki nem idegeskedik. Senki nem tartja, be se a sebesseg korlatokat sem a tablakat de megis gördülekenyen halad a forgalom, mert ök csak el akarnak jutni A-bol B-be nem a vilagot akarjak megvaltani az uttesten.

bandeirante 2010.06.21. 09:00:43

@goobyhill: Akkor olyan szabály, hogy be kell tartani a sebességhatárt, szerinted a kreszben nem létezik?
De ismétlem, nem autópályán történt a dolog, hanem lakott területen a nagyon zsúfolt 10-es úton. Ahol a kétsávos út nem azt jelenti, hogy van egy lassúb meg egy gyorsabb sáv, mert mindenki egyformán gyorsan megy. Amúgy pedig nem egy halott motorost láttam már abban a kereszteződésben.

Szerintem az nem "önkéntes rendőrködés", ha úgy gondolom, hogy a kreszt be kéne tartani mindenkinek. Az ugyanis nem öncélú dolog, hanem az élet- és vagyonbiztonságot szolgálja. Az enyémet és másokét is. Nekem éppenséggel abból a mentalitásból van elegem, hogy "megyek ahogy akarok, amennyivel akarok, neked semmi közöd hozzá, ha megbüntetnek, az az én bajom lesz, úgyhogy húzódj előlem és kussoljál". Aztán szembejönnek veled a körforgalomban (megtörtént velem, nem is egyszer, és nem én voltam az, aki szabálytalanul ment).

Olaszország sem egyforma, észak pl. eléggé más mint a dél, és amennyire tapasztaltam, elég sok a rendőr és szoktak büntetni. Szerintem a magyar közúti állapotok azért rémesek, mert az emberek nem bírják elviselni, ha nem tudnak egy autónyi hellyel előrébb kerülni, ha nem tudnak valakit megelőzni, ha nem nekik van mindenáron igazuk.

Nekem inkább Anglia közlekedése a szimpatikus, ahol a szabályokat nagyjából mindenki betartja, és nem csinál elvi kérdést abból, hogy neki legyen igaza.

Egyébként Olaszországban jóval több a közlekedési baleset, mint Angliában.

www.safecarguide.com/exp/statistics/statistics.htm

cso zsi 2010.06.21. 09:09:07

@goobyhill: Hogy jön ide a jobbratartás? Sávon belül a motoros nem előzhet. (négykerekű a kétkerekűt igen)
A motoros a forgalmi okból ÁLLÓ járművek között-mellett haladhat el, részletesebben kicsit feljebb idézve @cso zsi: hozzászólásban.
Mégis, minek kellett volna történnie? Elpárologni a nagyúr elől, mert Ő arra akar haladni?

tessekmondani 2010.06.21. 09:11:16

részlet óvódai nevelési programból:

"A fejlődés várható jellemzői az óvodáskor végére:
· ragaszkodnak óvodájukhoz, társaikhoz, a felnőttekhez; ezt érzelmekben, szavakban, tettekben hozzák nyilvánosságra;
· a gyermekeknek igényévé válik a helyes viselkedés és cselekvés szokásainak, szabályainak betartása;
· egymást figyelmeztetik a szabályok megszegése esetén;
· a felnőtt kérése nélkül is segítenek egymásnak, együtt éreznek a közösség tagjaival;
· a közösségért szívesen dolgoznak, bíznak önmaguk képességeiben;
· törekszenek a konfliktus helyzetek önálló megoldására;
· a csoportba látogató vendégeket szeretettel fogadják;
· a tevékenységeket türelmesen, a megbeszéltek alapján végzik, be is fejezik;
· képesek nyugodtan ülni, figyelmesen meghallgatják a felnőttek, gyermekek közléseit;
· értékelik saját és társaik tetteit, megpróbálnak megfelelni az eléjük tárt pozitív magatartási formáknak;
· érvényesítik kezdeményező készségüket, kinyilvánítják tartósabb érdeklődésüket;
· igyekeznek legyőzni a felmerülő akadályokat;
· szociálisan éretté válnak az iskolába lépére;"

utolsó sor első része a legfontosabb, ez hiányzik sokakból. és ezen változtatni elég esélytelen.

goobyhill 2010.06.21. 09:13:14

@bandeirante: De ha te probalod betartatni a kreszt az nem önkentes rendörködes? Honnan tudod, hogy ö hova siet? Lehet valami eletbe vago dolog van ami miatt oda kell ernie valahova. Ez a szerintem az alap problema a magyar közlekedesben, hogy probaljuk majmolni ezt a "ez a szabaly es most be is fogom vele tartatni" temat, az emberi oldala meg nincs sehol. Lehet haldoklik a baratnöje otthon, vagy a gyereke eltünt az ovodabol es oda rohan. Ha valaki tolakszik mögöttem kocsival vagy motorral en mindig azonnal lehuzodok, mert arra gondolok, hogy biztos megvan az oka ra. Nem egyböl a rosszat feltetelezem, hogy na a paraszt tuti csak küldeni akarja.
Olaszorszagban termeszetesen delre gondoltam.

goobyhill 2010.06.21. 09:14:56

@cso zsi: A jobbra tartas nem a savon belüli jobbra tartast jelenti, hanem hogy ha van ket sav akkor nem feltetlenül a belsö savban haladok, mert szamitok arra, hogy esetleg valaki azt gyorsabban akarja hasznalni.

bandeirante 2010.06.21. 09:20:09

@goobyhill: De ahogy mondtam, itt a két sáv NEM lassúbb meg gyorsabb, egyszerűen csak két sáv, és mindkettőben 70 km a határ. Max. csak annyi a különbség, hogy a külső sávból a lámpa előtt le lehet kanyarodni jobbra egy bolt meg benzinkút felé, a belsőből meg nem lehet kanyarodni semerre.
kb. másfél km után egybe is olvad egyébként a kettő, szoktak is lenni óriási anyázások, szlalomok meg dudálások, amikor arról van szó, hogy ki kit engedjen be a két sáv összeolvadásakor.

bandeirante 2010.06.21. 09:26:14

@goobyhill: Hát, egy nyári vasárnap délután egy motoros a barátnőjével a nyergében vélhetően nem siet olyan nagyon. Főként, ha még arra is van ideje, hogy utána rámkopogjon. De amúgy meg hányingerem van ettől "honnan tudod, hová siet" szövegtől. Ugyanis:

- mindenki egyformán siet, mindenkinek drága az ideje
- ezeknek a nagyon sietős embereknek, hogyan hogyan nem, arra azért szokott idejük akadni, hogy megálljanak, és pedagógiai célból nekiálljanak anyázni, esetleg leköpjenek és hasonlók
- semmiféle sietség nem ok arra, hogy veszélyeztessük mások életét és vagyonát

És hadd mondjam el, hogy vittem már a vajúdó feleségemet a szülészetre, és NAGYON óvatosan mentem, már csak azért is, mert tél volt és hegyi utakon vezetett az út.

Az olasz baleseti statisztikákon meg is látszik egyébként a talján stílus, nagyjából másfélszer annyi baleset van, mint a kb. ugyanakkora Nagy-Britanniában, és ha külön nézzük az olasz Délt, akkor feltehetően ott még ezen belül is sokkal súlyosabb a helyzet.

Nagyon szép dolog, hogy mindenki azt csinál amit akar, de mióta a lányomat kis híján elütötték, amikor szabályosan, a zebrán át akart menni, azóta valahogy inkább úgy gondolom, hogy mindenki tartsa be a szabályokat.

Az egy városi legenda, hogy ahol senki nem tartja be a szabályokat, mert valahogy spontán kialakul a rend, ott kevés a baleset. A valóság ezzel szemben az, hogy ott van kevés baleset, ahol mindenki betartja a helyi kreszt.

bandeirante 2010.06.21. 09:31:02

@goobyhill: Furcsa kettős mércét használsz. Ha a kresz azt mondja, hogy húzódjak le (mellesleg ebben a helyzetben nem mondja, de mindegy), akkor be kell tartani a kreszt, de amikor a kresz azt mondja, hogy 70 km a határ, akkor mindjárt "önkéntes rendőrködés" lesz a kresz betartása...

cso zsi 2010.06.21. 09:35:27

@goobyhill: Lakott területen belül kettő vagy több sáv esetén 3,5t-ig, és motorkerékpárral azt a sávot használod, amelyiket akarod, amennyiben nem tartasz fel gyorsabbat. Ha 70 a max, és annyival mész, akkor nem tartasz fel senkit, a nénósautó elől meg egyéb kötelezettség miatt kell elkotródni.
Lakott területen, párhuzamos közlekedés estén ezáltal nem valósul meg a jobbról előzés fogalma sem. amelyik sáv gyorsabb, az jobban halad, és kész.

soseleszekelső 2010.06.21. 09:36:24

Azt hiszem, közben rájöttem, Tsiga miért tartotta fel a motorost az alagútban. Ezt írta:

...
„(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állniuk – előre sorolás céljából –, kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett JOBBRÓLl szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre,..."
....
Nagymotor az alagútban előzte az araszoló sort balról dupla záróvonalon át.
...
Ha előre akar jönni, hát jöjjön nyugodtan, de legalább szabályosan."

Szóval az volt a gondja, hogy a motoros balról jött, nem jobbról.
Csak annyi a probléma, hogy a motoros mindkét oldalon mehet, és a kerékpárosra vonatkozik, hogy csak jobbról kerülhet. El kell olvasni rendesen.

Ez egyébként a legszebb, amikor olyan játszik önkéntes rendőrt, aki rosszul tudja a szabályt...

guest_ 2010.06.21. 09:37:36

@CoIie: Ebben tévedsz, olvass utána picit. Január 1-től teljesen szabályos, tessék félrehúzódni!

goobyhill 2010.06.21. 09:43:35

@bandeirante:
Nem vagyok biztos, hogy ezt igy meg lehet itelni es mindenkinek igy bele latsz a dolgaiba az autodbol, hogy tudd, hogy ö aztan sehova nem siet.

Hollandiaban csinalnak kiserleteket a kressz nelküli közlekedesre komplett varosokban. Sajnos nem talaltam magyar cikket, csak nemetet, de lehet vagod.
www.abendblatt.de/vermischtes/article334082/Eine-Stadt-ohne-Ampeln.html

Arrol van szo benne, hogy teljesen ervenytelenitettek a kreszt a varosban leszereltek a lampakat tablakat, felvakartak az utburkolat jeleket es az emberek erzesre es egymasra figyelve közlekednek. Azota egyetlen balesett nem törtent mig elötte evente kb 3.
Tudom kicsit elkepzelhetetlennek tünik olyan embereknek akik foggal körömmel kapaszkodnak a szabalyokba, de frankon müködik.

soseleszekelső 2010.06.21. 09:46:06

@bandeirante:

Ez egy egyszerű eset.
Ha volt hely a jobb szélén lehúzódni, akkor le kellett volna menjél, mert jobbratartási kötelezettséged van, olyan meg nincs, hogy betartasd másokkal a KRESZT.
Ha nem volt hely a jobb szélén, akkor meg nem kellett lehúzódnod, hiába villog.

Gyanítom egyébként, hogy ha lett volna hely, akkor elment volna jobbról. Az meg, hogy kopogtat, meg mutogat, az mindenképpen a motorost minősíti.

goobyhill 2010.06.21. 09:47:59

@cso zsi: A kressz reszeröl meggyöztel.
Ettöl függetlenül en akkor is szeretem fent tartani a belsö savot a gyorsabban haladonak. Szerintem ez illedelmes, olyan mint egy nöt elöre engedni az ajtonal.

Mocskos Kaviár 2010.06.21. 09:51:04

Bennem egy teljesen alapvető kérdés motoszkál: Miért teszik lehetővé a szabályok, hogy 250-300 km/h végsebességű, nagy fajlagos teljesítményű motorok (de akár autók is) részt vegyenek a közlekedésben?

Másik kérdés, hogy a motorosok miért nem hiszik el, hogy kisebb méretüknél fogva nehezebben észlelhetők?

Amit egyébként a legjobban utálok, mikor (sport)motorost érek utol főúton. Megelőzném, de a sáv közepén vagy belső felén megy, és mikor tudnék előzni, elkezdi húzni neki. Később megint utolérem.

Megjegyzem, a motorosokat el szoktam engedni, ha gyorsabbak, de nem nagyon emlékszem hogy motoros valaha kiengedett volna engem, előre engedett volna. Fura.

Cherokee wa-hia 2010.06.21. 09:56:55

Darázsfészek...

Én csak annyit kérnék, mint autós, hogy mikor áthajtok egy kereszteződésen, akkor ne előzzetek már egyszerre két oldalról motorral, mert nem könnyű kivédeni két motorost, aki mindkettő arra hajt, hogy majd lehúzódok...

De merre is???

Tisztelettel köszönöm :-)

goobyhill 2010.06.21. 10:01:14

@Cherokee wa-hia: Nekem az a tippem, hogy haladj egyenesen amerre tervezted, igy es siman el fognak melletted menni. Hidd el egyik, se hajt arra, hogy akarmerre is lehuzodj.

lmlm 2010.06.21. 10:06:50

Gyakorlott autósként, igen gyakran találkozom motorosokkal. Lehet, hogy csak a véletlen műve, de nekem nincsenek kirívó negatív tapasztalataim. Ha a tükörben látok a sorok között közeledő motorost, lehúzódom. Miért ne tenném? És 99%-ban megkapom azt a bizonyos intést, amivel tudom, hogy köszöni szépen a gesztust.
Szerintem ez bőven elég, legalább is nekem.

Lássuk be mi autósok többen vagyunk, tehát több köztünk a "nehéz" egyén is.

Teljesen egyetértek a cikk végén lévő "nálunk nyugatra" bekezdéssel, valóban ott valahogy működik a dolog.

De, hogy egy mindannyiunkra érvényes mondással zárjam:

Ordnung muss sein!

bandeirante 2010.06.21. 10:17:08

@goobyhill: Ez a sietség dolog a legnagyobb kamu a világon.
Már csak azért is, mert általában normál forgalom esetén a legvadabb száguldással is legfeljebb 2-3 percet lehet megtakarítani egy óra alatt, ugyanakkor a legkisebb baleset is óriási időveszteséggel jár. De 1000-ból 999 esetben mindenki egyformán siet, csak nem egyformán pofátlan.

Vittem már a vajúdó feleségemet a szülészetre, vittem már a súlyos beteg gyerekemet az éjszakai ügyeletre, vittem már a repülőtérre olyan ismerősöm, akinek igen sürgős volt, hogy időben odaérjen. Szóval van tapasztalatom az ügyben.

Na meg aztán sietség ügyében pl. van olyan emlékem, hogy iskolakezdési idő környékén láttam egy nyolcévesforma gyereket, aki szeretett volna átmenni a zebrán. Ott állt a szerencsétlen, már sírásra görbült a szája, hogy elkésik a suliból, és nem állt meg neki senki. A zebrán. Lelépni ugyebár nem mert, és abban az időben még nem volt olyan szabály, hogy már akkor is meg kell állni, ha a gyalogosról csak feltételezni lehet, hogy át akar menni. (Most már talán van ilyen, más kérdés, hogy betartják-e). Az ő sietsége kit érdekelt?

Ezt a holland kísérletet ismerem, de azért tudni kell, hogy

- ez egy város belterületére vonatkozott
- a hollandok amúgy is nagyon fegyelmezettek

Magyarországon, ahol mindennapos eset, hogy tilosban parkolnak vészvillogóval, ráparkolnak a villamossínre, behajtanak az egyirányú utcába, stb. egészen biztos, hogy nem működne. Szóval kell hozzá egy hollandiai szintű közlekedési kultúra.

Mindamellett, ha megnézed az olasz és az angol baleseti számokat (följebb megadtam a linket), akkor elég egyértelmű a helyzet.

Jártam egyébként Ázsiában olyan helyen (Hanoi), ahol tényleg semmilyen szabályt nem tart be senki, de van is rengeteg baleset, annyira, hogy az országos politikai vezetés a legfőbb problémák közé sorolja. Más kérdés, hogy szabályosan el sem férne annyi kismotor. Szóval ez amolyan szükségmegoldás. De az igazi megoldás az, hogy be kell tartani a szabályokat, és ahol jó a közlekedési kultúra, mint Anglia, skandináv országok, Észak-Amerika, ott emiatt van kevés baleset.

bandeirante 2010.06.21. 10:23:34

@lmlm: Általában nekem sincs bajom a motorosokkal, leszámítva azokat, akik vasárnap délután a rendszám nélküli cross motorjukat bőgetik az utcánkban, de az más kérdés. El is szoktam őket engedni, ha van rá mód, miért ne?
Ugyanakkor olyan helyen lakom, ahol sok a motoros, és elképesztően sok balesetnek voltam már a szemtanúja, ahol motoros is sérült. Hogy ki okozta, azt persze nem tudom, de rengeteg motorosbalesetet látok sajnos.

CoIie 2010.06.21. 10:28:29

@guest_: A dugóban nem jelenti azt, hogy áll a kocsisor!! Azaz nem szabályos előre menni a kocsik közt csak azért mert ott a dugó! ;)

A kresz szépen leírja mikor szabályos, a "dugó" szót egyáltalán nem említi!

Tényleg érdemes utánanézni, mert szó szerint kell venni!! ;))

goobyhill 2010.06.21. 10:29:39

@bandeirante: Tudtam, hogy meg ide is el fogunk, jutni, hogy az USA meg kanada lesz a pelda kep. Az az orszag ahol az 5 literes monstrumokkal 30-al gurulnak az emberek ugy hogy közben megalvad a tej a szajukban es gyakorlatilag eselyük nem lenne egy europai jogositvanyt letenniük. Egyebkent ezert meddö ez a vita. Vanank akik imadjak, ezt az agyon szabalyozott legkört, vannak akik meg egy kicsit inkabb a szabadabb közlekedesben erzik jol magukat.

CoIie 2010.06.21. 10:30:22

@guest_: a félrehúzódást sem lehet olvasni!! NEM kell félrehúzódni!
Így születnek a 'partizán-kresz' szabályok! ;)))

guest_ 2010.06.21. 10:43:02

@CoIie: Álló kocsisorok között előre lehet sorolni, mindegy miért áll a sor. Ez a lényeg.

guest_ 2010.06.21. 10:48:42

@CoIie: Nem is azt írtam, hogy benne van, csak a szabályok ismeretében elvárható figyelmesség, ami nekem természetes, ha autóban ülök. Ha nehezedre esik, ne tedd.

bandeirante 2010.06.21. 10:52:39

@goobyhill: OK, akkor legyen a példa Anglia meg a skandináv országok.
Tudod, gyerekeim vannak, akiket vinni szoktam sűrűn, meg önállóan is járkálnak. És már mindketten kerültek életveszélybe a saját hibájukon kívül. A "szabadabb légkör" ára emberéletben meg egészségi, vagyoni kárban mérhető. Én inkább nem fizetném meg ezt az árat.

rajnaig 2010.06.21. 10:56:00

bandeirante

Nos jelen esetben a KRESZ szerint mind a ketten hibásak voltatok, ő azért mertcsak ott lehet előzni, ahol a két jármű sebessége között legalább 10-20 km/h van és nem léped át a manőver közben a megengedett sebességhatárt, te pedig azért ha a manőver közben veszélyeztetted (ha veszélyeztetted).
Ez azért jó, mert ha meghal, akkor nem 10 évet kapsz, csak 5-öt, bár ha a bíróságon nagyon erőlteted ezt az önkéntes rendőrködést az már hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság és akkor megint 10-ről startolsz. :)

bandeirante 2010.06.21. 10:58:46

@goobyhill: Az az eset, amiről én írtam, nem arról szólt, hogy ki gyorsabb meg ki lassúbb. Mindkét sávra ugyanaz a 70 km érvényes, a különbség leginkább az, hogy a külső sáv egyben kanyarodósáv is, ezért aki egyenesen akar menni, az nem szívesen megy a külső sávba, mert valószínű, hogy lesznek előtte kanyarodók is, akik lelassítják. Na meg a külső sávot használják a buszok, kamionok (általában, de nem mindig). Van belőlük bőven.

Ha mondjuk autópályán megyek a belső sávban 130-140 km/h-val (gyorsabban nem szoktam), és mögöttem jön egy vadbarom 180-nal (elnézést, aki 180-nal hajt, az a számomra vadbarom), akkor el szoktam engedni. Idegesít, ha villog is hozzá, meg indexel balra, mert szerintem ez súlyos modortalanság, de akkor is el szoktam engedni. KIVÉVE akkor, ha a külső sávban mondjuk kamionsor van, vagy valamilyen nagyon lassan haladó jármű. Ez esetben ugyanis nem fogok lelassítani és bekéredzkedni, hanem megvárom, amíg olyan lesz a külső sávban a helyzet, hogy komolyabb lassítás nélkül le tudok húzódni. Sajnos ezt sem szokták mindig méltányolni.

bandeirante 2010.06.21. 11:01:04

@rajnaig: Egyáltalán nem veszélyeztettem. Az nem veszélyeztetés, hogy kénytelen volt mögöttem 70 km-rel menni ott, ahol egyébként is annyi a megengedett sebesség. De se hirtelen fékezésre, se irányváltoztatásra nem kényszerítettem. Egyébként később jobbról megelőzött, így a lámpánál már a jobb oldalamra került, onnan kopogott be a 8 éves fiamnak, aki az anyósülésen ült.

cso zsi 2010.06.21. 11:34:50

@goobyhill: Hagyjuk ki az illemet a közlekedésből. Szoktunk udvariaskodni, a sorelső kicsalogat valakit a mellékutcából, a sor meg mögötte vár. Ellenpélda, amikor a macisajt mögül a tökmindegy milyen korú hölgy kijön, és elvárja, hogy udvariasan elengedjük. NEM. A Kresz-szabályoknak nem sok köze van az udvariassághoz. Az maradjon meg az ajtónál.

soseleszekelső 2010.06.21. 11:43:03

@cso zsi:
Nem kötelező, és nem is várható el, hogy az autós lehúzódjon. Láttam már olyan motorost, aki meg volt sértődve, hogy nem engedték el, nem volt igaza.

De a te példáidhoz képest itt annyi a különbség, hogy te semmiféle hátrányba nem kerülsz azzal, hogy éppen a sávod melyik szélén állsz a dugóban, nekünk meg könnyebb elmenni, ha hagysz helyet.

Nemrég volt egy olyan szitu, hogy 2 sávos úton mentünk előre középen. Szélső sávban busz, mellette egy szép, drága Volvo. Gondolom féltette az autót, mert amikor meglátta, hogy jövünk (2 motor egymás mögött), behúzódott a busz mellé, nehogy eszünkbe jusson továbbmenni. Akár érthető is lehetne, azzal a kitétellel, hogy ha ugyanennyit a másik irányba húzódott volna, akkor kényelmesen, biztonságosan elmegyünk mellette.

CoIie 2010.06.21. 11:51:59

@guest_: Így van a lényeg a lényeg, se kivenni, se hozzátenni nem lehet, mert akkor az már nem ugyanaz! ;)

Sokszor nem a "nehezemre esik"-en van a hangsúly! Ha 2 mp-múlva elindul a sor, akkor nem húzódok félre... Ha a szituáció olyan, akkor eleve úgy állok meg, hogy könnyen "át lehessen lépni", de ha mégsem a jó pozícióban vagyok, akkor azt sem kell szándékosságnak tekinteni! ;)

Relatív kevés a motoros, nem azon gondolkodik az autós, hogy hátha jön egy... Ha jön jön, ha nem nem! Erre mostanában nem fog feszülten figyelni csak akkor, ha már elég sok atrocitás éri felőlük. De abból nem sül ki semmi jó...

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.06.21. 12:10:42

@rajnaig: a kresz konyv nem egyenlo a kresszel...

pl. az altalad emlitett 10-20 kmph-s sebessegkulonbseg a kresz konyvben szerepel, a kreszben nem.

---

balra indexelni elozesi szandek kifejezesere nem bunkosag, hanem illedelmesseg. a legtobb ember nem megy be ket kamion koze akkor se, ha 300m van kozottuk, de a belso torlodik

en jobban szeretek visszamenni, az idegbajosok hadd menjenek - kulfoldon minden tovabbi nelkul visszaengednek, ha utolerem a kamiont a kulsoben, itthon 80% idegbajos pocs, aki inkabb gyorsit + padlofek a torlodo belso sor vegen, csak ki ne engedjen maga ele 1 autot...

egyebkent ki kellene tiltani itthonrol az osszes 50 lo feletti motort (es 200 lo feletti autot), tok felesleges ennyi ero egy motorba / autoba. aki elvezkedni akar, menjen palyara (es ne galyatetore meg dobogokore)

Jamci 2010.06.21. 12:13:02

@EG0:
"Más: Budán Árpád hídtól a lezárt Margit-híd irányába rendszeres dugó. Két rendőrmotoros befejezi külső sávban igazoltatást, behúzódnak belsőbe, majd egyik megunja várakozást pár másodperc után, villogó be (talán sziréna is, nem emlékszem), int a másiknak, és záróvonalon át a szembejövő sávban (tök üres, kifelé nem volt dugó) előrementek lámpáig, ott villogó ki.
Lehet őket is utálni, megkülönböztető jelzés indokolatlan használatáért, de én valahogy megértettem őket. Senkit nem feltartva, biztonságosan mentek a dolgukra. Erre való a városban a motor."

Holnaptól akkor ezt autóval is megcsinálom, hisz én is biztonságosan tudok menni a szembe sávban a záróvonal túloldalán, hisz erre való az autó.

Agyatlan hülye barom vagy, már meg ne haragudj.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.06.21. 12:17:11

@cso zsi: gondolom nem zavar, hogy az illedelmesseg gyakorlatilag a kresz resze: van egy csomo helyzet, amikor egyik felnek sincs elsobbsege, ilyenkor a megallapodas ((=illedelmesseg) dont.

de az is illedelmesseg, hogy egy forgalmas fouton kicsit fekezel es villogtatsz annak az autosnak, aki egy fel oraja ohajt kikanyarodni

a felmeresek alapjan egyebkent a nok nem szoktak lemondani az elsobbsegukrol, sokkal inkabb betartjak a szabalyokat

ha nem letezne illedelmessek, akkor az elfogyo savbol itthon az eletben nem sorolnal at a masikba suru forgalomban, a zippzar elv ugyanis valamiert nem kotelezo eloirasa a kresznek.

bandeirante 2010.06.21. 12:18:55

Hát, ha én megyek a belső sávban 140-el, és mögöttem jön valaki 180-nal, villog és balra indexel, miközben a seggemre tapad, az nem illedelmesség, az bunkóság. Nézze ki belőlem, hogy amint nagyobb zavarás nélkül és biztonságosan le tudok húzódni a külső sávba, akkor meg is fogom tenni. Ha nem villog és nem indexel és nem tapad a seggemre, akkor is. Sőt, akkor sokkal szívesebben.

W84IQ 2010.06.21. 12:29:28

@TSiga: Tehát már azzal is szabályt szegtél, hogy nem volt fent a világításod az alagútban. Továbbá egy irígy macsó vagy, aki jól megmutatja majd. Sajnállak.

goobyhill 2010.06.21. 13:44:41

@bandeirante: Akkor neked ezek szerint sürübben vannak problemaid a belsö savban ragadassal :o)
Nem lehet, hogy nem csak masokkal van a baj?

bandeirante 2010.06.21. 13:48:09

@cso zsi: Nálunk rendszeresen motoroznak a faluban rendszám nélküli cross motorral. Leginkább hétvégén bőgetik, amikor az emberek kicsit pihenni, netán aludni szeretnének. A kutya se szól nekik. A körzeti meghízottat nem érdekli, a polgárőrök meg nem szólnak. Rendszám nélkül, bukósisakban ugye elég nehéz elkapni, amúgy meg ismerősöknek a fiacskái, úgyhogy inkább másfelé néznek. Pedig jó nagy bünti lehetne, hiszen ilyen motorral elvileg ki se lehetne menni közútra.

goobyhill 2010.06.21. 13:51:45

@cso zsi: Szerintem meg ez a nagy kressz szabalyoskodas azoknak a remek takaroja akik gyakorlatban meg nem tudnak vezetni, vagy nincs hozza erzekük, mindegy, hogy 10 eve van jogsija vagy 2 hete. A közlekedesben van ugyan ugy elözekenyseg, dinamika, bunkosag, kedvesseg, meg tulzott elözekenyseg amit megint azok nyomnak akik kurva benan vezetnek. Vannak mindenben fokozatok. A belsö sav blokkolosa es önkentes rendör megjatszasa, csak hogy a többiek se menjenek gyorsabban vagy mondjuk azok akik a körforgalomban minden lehetösegnel megallnak es elengedik az ott jövöt. (lattam mar ilyet elöben) nem ugyan az a kategoria, mint ha mondjuk kiengedsz valakit aki mar fel oraja probal kijönni ha van maci sajtja ha nincs. Az egyik szimplan benasag a masik meg udvariassag.

bandeirante 2010.06.21. 14:49:30

@goobyhill: Tévedés, nagyon ritkán vannak ilyen problémáim. Talán ha évente egyszer, pedig minden nap járok az említett úton, és autópályán is elég sűrűn.
Problémám nem a beragadással van, hanem azzal, ha valaki fölöslegesen villog, balra indexel, mutogat, beszól, bekopog, dudál. Ezzel van a gondom. Ha látom, hogy jön mögöttem és nem okoz különösebb kényelmetlenséget, úgyis elengedem. Ha dudál, indexel, villog, mutogat, beszól, beint, bekopog, az viszont bunkóság. Ezzel van a gondom.

stars7726 2010.06.21. 14:50:47

@zalkapone: nem sértődtem meg,pusztán annyit mondtam hogy a cím ízléstelen.és elég sok embert megbánthat.de biztos neked van igazad.
a jelenlegi helyzet ami a közlekedésben uralkodik,nem feltétlenül a motorosok
hibájából adódik.ha nem lennének motorosok akkor is szar lenne a közlekedés.

goobyhill 2010.06.21. 15:00:01

@stars7726: Szerintem is eleg izlestelen egy ilyen cimmel meg jobban gerjeszteni ezt az amugy is felesleges ellentetet.

goobyhill 2010.06.21. 15:06:30

@bandeirante: Mindenkinek mas az inger küszöbe. Engem is neha felhuz amikor 120-130-al elözi a csavo kb fel oran keresztül a mellette majdnem ugyan olyan gyorsan halado kocsi vagy buszsort es csak akkor hajlando lehuzodni amikor a következö 20km-en mar nem lat kamiont, nehogy görcsöt kapjon a keze a kormany mozdulattol, meg a vegen meg folt essen a lelken, hogy lehuzodott elengedett egy kb 5km-es kocsi sort, (akik persze mint köcsög amok futok, mert gyosabban mennek) ,hogy majd utana folytassa a brutalis elözesi rohamat 2 km/h sebesseg különbseggel. Persze evvel nem teged gyanusitalak csupan tapasztalatok vezetes közben.

bandeirante 2010.06.21. 15:17:00

@goobyhill: Én mindig lehúzódom ilyenkor az első adandó alkalommal, amikor erős fékezés nélkül meg tudom tenni. Általában 1 percen belül. Annyit mindenki kibírhat dudálás meg villogás nélkül.

Egyébként meg nagyon ritkán szoktam dudálni rosszalólag, villogni meg csak akkor, ha valaki elengedek. Beszólni, ujjast mutatni, bekopogni, "húzzál már innen" üzenettel villogni, ököllel a koponyámat ütögetni, két ujjal a szememre mutatni pedig soha nem szoktam, 14 év alatt, mióta vezetek, még egyszer sem fordult elő. Az a maximum, hogy rosszalóan felhúzom a vállamat, vagy széttárom a kezem, ha a helyzet lehetővé teszi. Mert bunkóságnak tartom ezeket. Az az alapelvem, hogy csak olyan gesztusokat, stílust, stb. mutatok valakinek a kocsimból, amit szemtől szemben, vagy mondjuk egy boltban sorban állva is megtennék. Mert az ember autója nem arra való, hogy oda behúzódva olyat tegyen, amit kocsi nélkül nem tenne meg.

Sajnos Magyarországon nagyon kulturálatlanok az állapotok, és 14 év alatt nem sok javulást észleltem. Jártam már itt-ott külföldön, voltam vezető is meg utas is, és sehol nem találkoztam ilyen gyalázatos állapotokkal, beleértve Ázsia több országát és Romániát is. Ez van, nem vagyok rá büszke, hiszen én is magyar vagyok, soha nem laktam hosszabb ideig külföldön és nem is tervezem. Ráadásul az a magánvéleményem, hogy az utakon látható viselkedés jól tükrözi egy ország általános erkölcsi állapotát.

Krisi 2010.06.21. 15:42:45

@bandeirante: az ilyen embereket szívlapáttal kell ütni, ennyi. viszont ez sem járműfüggő, ha 130-cal előzöl a belső sávban akkor is le fog villogni egy német presztizsmárka.
az meg még eszembe jutott hogy aki akkor keménykedik amikor mögötte ül a barátnője az egy utolsó segg. ha ül valaki mögöttem akkor még a szokásosnál is jobban figyelek, hiszen gyakorlatilag a kezemben van az élete, hatalmas felelősség van a vállamon ilyenkor. aki ezt nem fogja fel az ne vigyen utast.

@cso zsi: sétáltam ma az Astoria felé, és igazi autós-motoros összefogásnak voltam szemtanúja: a járda 3/4-ét elfoglalta egy fekete 6.3-as ML AMG, a maradék 1 méteren pedig egy robogó volt a rácshoz lakatolva. én a gyalogos meg mehettem át az utca túloldalára, mert 20 centi szabad hely ne mvolt a kettő között :)

@Pályaelhagyó autóversenyző: "aki elvezkedni akar, menjen palyara (es ne galyatetore meg dobogokore)"

ezzel a névvel ez a mondat nagyot ütött :D

@Jamci: nem a szembemenéssel van a probléma autóval hanem az utána való besorlással. motorral meg lehet játszani, autóval nem. ezért nem idegesít senkit (pár agresszív gyökéren kívül) amikor a buszsávból a motoros előremegy, mert utána úgyis megy tovább egyből. viszont ha autó megy be a buszsávból az utána ott lesz végig előttem, őket én sem szeretem. egyéb kérdés?

Krisi 2010.06.21. 15:53:57

@CoIie: végül egy szösszenet csak neked: az a szabályrendszer (kresz) amit Te már n+1 hozzászólásod óta istenítesz egy nagy rakás szar.
és tudod miért?
a válasz a 400+ kommenben van a sorok között. egy olyan szabályrendszer, ami ennyire nem egyértelmű, hogy mindenki máshogy értelmezi, az alapjába véve nem lehet jó. lehet rá mondani, hogy aki jogász, ügyvéd vagy politikus és minden nap hasonlóan kacifántos paragrafusokat és hivatkozásokat olvas annak egyértelmű, de a kresz-nek pont az lenne a lényege, hogy a 8 általánost végzett embernek is egyértelmű legyen. de nem az. ha már azt tartották szem előtt a szabályok megírásánál hogy mindenkire ugyanúgy vonatkozzon, akkor igazán megírhatták volna úgy, hogy mindenki megértse és egyértelmű legyen.

ettől persze még be kéne tartani mindenkinek, nem azt mondom hogy holnaptól "szervezzünk anarchiát" (klasszikussal élve), hanem hogy elég nehéz úgy betartani a szabályokat, hogy azok nem egyértelműek. és ezek szerint nem csak én vagyok olyan retardált hogy nekem nem egyértelmű, hanem a többség is ugyanígy van.
mindezt csak megjegyeztem mint érdekességet

bandeirante 2010.06.21. 15:57:23

Van a házam környékén egy vasúti átjáró. Nem túl forgalmas, sem a vasúti, sem a közúti része. Naponta úgy 12 vonatpár, autó meg talán percenként 2-3. Vagy 10 évig fénysorompó volt rajta, és működött is. Ettől függetlenül évente legalább 2 esetben volt karambol, többnyire persze súlyos. Mert a jó magyar vezető úgy van vele, hogy mi a fenének álljon meg a piros villogónál, amikor látja, hogy nem jön a vonat (a vonat közeledte az egyik irányból elég messziről látható, a másik irányból kanyar mögüll ugrik elő, de az a szép, hogy mindkét irány esetében volt ütközés). Aztán ha mégis jön a vonat, akkor tévedtem. Ilyen a magyar közlekedési kultúra.

Vagy egy éve félsorompó van, azóta még nem történt baleset, bár az elvi lehetősége nincs kizárva, mert biciklivel, motorral vagy gyalog azt is meg lehet kerülni.

CoIie 2010.06.21. 16:57:14

@Krisi: Abszolut igazad van (kivéve a "sz@r" részt ;)!

Nem könnyű értelmezni, nem könnyű fejben tartani, stb. a szabályokat.
Az oktatási anyag is értelmezi, hogy mindenki ugyanazt értse alatta (és felfogja egyáltalán;).

De ez mindenféle jogi anyaggal kapcsolatban így van, esetleg az átlagember kevesebbszer találkozik vele! De nem is kell belőle vizsgázni! ;)
Ekkor, ezért (is) ügyvédet fogadunk, pl. ha ingatlant adunk-veszünk.

A kresz vizsga egy bizonyos értelemben mentesít a mindennapos ügyvédi jelenléttől. Mi is ismerjük, a 90%-os vizsgaszint elérési kivánalma szerint, nem is teljesen alapfokon az idevonatkozó szabályokat, így on-line 'ügyvédei' lehetünk saját közlekedésünk várható vagy bekövetkezett 'eredményeinek', elméletben. (Itt a fórumon is védjük az igazunkat...;))) De ha valamit elbaltázunk, jöhetnek az 'igaziak'! Idáig nem érdemes eljutni! ;)

Azt én nem mondanám, hogy nem egyértelmű és betarthatatlan, amit követelnek! De ha mégis, akkor legalább annyira toleránsak a kis hibákkal szemben az illetékesek!
(A kresz vizsgán is feladatonként csak egy - szabályok diktálta - megoldás szokott lenni, nem hagynak kétségeket! Ettől /is/ egyértelmű!)

Krisi 2010.06.21. 17:39:40

@CoIie: csak az a nemmindegy, hogy egy átlag ember ha szerencsés akkor soha életében nem kell értelmeznie a ptk-t vagy btk-t, viszont minden nap kiteszi a lábát az utcára, ahol egyértelműen tudnia kell a szabályokat, ezért kell emberi nyelven egyértelműen megfogalmazni.
meg persze általános iskolába is kéne kötelezően kresz oktatás, ha már a sok szar szülő nem tanítja meg a gyerekének.

zalkapone 2010.06.21. 18:12:49

@stars7726:

Melyik cím nem tetszik? Amit én adtam, vagy amit a TC tett ki?
Nem mindegy.
Peace!

zalkapone 2010.06.21. 18:21:56

@stars7726: @goobyhill:

Pontosan a két fél közötti párbeszéd elindítása volt a célom, ami úgy néz ki, hogy sikerült. Sőt! Még az elején kiderült, hogy nincs is két fél, külön autós és motoros. Emberek vannak, akik vagy normálisan közlekednek, vagy nem. És ez független az alattuk található kerekek számától. Illetve hogy a helyzet normalizálódása csak rajtunk múlik. Csak annyit mondok, hogy HAJRÁ, HAJRÁ!
További balesetmentes közlekedést Mindenkinek!

Krisi 2010.06.21. 19:08:35

@zalkapone: még jó hogy nincs külön autós, motoros vagy biciklis, szakadhatnék rögtön három felé :D

a totalcar/totalbike címek pedig 97%-ban blikk szinvonalúak vagy azon aluliak, már sajnos kezdek hozzászokni :(

pickapu 2010.06.21. 19:33:32

@Krisi: @zalkapone: Ti meg két helyen is társalogtok egyszerre? :)

Szép számú hozzászólás érkezett, még akár tanulni is lehet belőle, az viszont tényleg jó, hogy sokan próbálják a két csoportot valamilyen módon közelebb hozni egymáshoz.
Jómagam utoljára '99-ben motoroztam, volt egy 125-ös "nyalókám", de a siroki találkozóra minden évben elmegyek, mert egyszerűen jól érzem magam ilyen közegben. Na meg jó sok a haver.

EG0 2010.07.13. 03:00:09

@Jamci: Nem haragszom. Amikor véletlenül jön szembe autó (mert dugó általában egyik irányban van, másik irányból meg rendesen lámpaváltáshoz kötött turnusokban érkeznek), én mindig vissza tudok sorolni két autó közé motorral. Ha te meg tudod csinálni autóval, akkor én vagyok az agyatlan hülye barom, és nem te.

Miki Szirmai 2015.01.22. 08:57:00

Üdv mindenkinek motorosnak autósnak! a vélemény az csak egy dolog a tett az egy másik dolog fikázhat mindenki mindenkit ,mert mindenki okosabb a másiknál! mint a politikusok ...nem pofázni kell hanem tenni a dolgokért ! én nem írom le a tapasztalataim ,mert nincs regény írásra időm 25 év aktív motorozás és 3 éve autózom is. én próbálok tenni azért már régóta hogy oda figyeljek ne nyomjam ezerrel mert nem csak a saját farkam a tét hanem mások élete is .Ahhoz meg senkinek nincs joga hogy mások életét bár mily formába tönkre tegye.De bassza meg ahogy szabályosan közlekedek sem autósnak sem motorosnak kamionosnak nem tetszik változtatni kell mert bár mikor rá mehet az életünk vagy másé...
süti beállítások módosítása