Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Kik vagyunk: barika

2000.01.01. 00:00 | BARANY | Szólj hozzá!

Bárány barátom ! - mondta ommm (ezzel utalva göndör "búra" jellegű hajzatomra) valamikor a martosi belsőségtalálkozó Péter-túltengésében, mivel nem akart egyszerre hat (ha jól emlékszem) Pétert szólítani.Természetesen utána már a Belsőségre ilyen nick alatt illik kommentelni, így majd mindenki azonosítani tud aki ott volt Martoson.

 Autóbuzériám kezdete a rendkívül fogékony gyerekkorban kezdődött.A szlovákiai határvárosban, Komárno-ban élek.A nyolcvanas években Komáromban áthaladó kelet és nyugatnémetek, magyarok, szlovákok, csehek etc. autóit figyeltem a nagymuternál orral az ablakra tapadva, (az ablak a legnagyobb forgalmú főutcára nyílt) a karosszék karfáján állva (ezt a nagymuter mindig nehezményezte) és memorizáltam a formákat, színeket, hangokat.
- Vigyük le az unokát sétálni! -
A unoka minden egyes autóra rákérdezett milyen márkájú, szorgalmasan bővítve az adatbázist az agyában.Természetesen nem volt kérdés mit kell neki születésnapra és karácsonyra venni. Autót. Matchbox, LEGO, autósújság, autókatalógus, fém/műanyag makett, mindenféle variácó érdekelt.
  Még írni sem tudtam amikor már az autók neveit emlékezetből le tudtam "rajzolni"  (a skodánál fordítva írtam az S-t...).Mikor megtanultam olvasni, az összes eddig felhalmozódott autós nyomdai terméket (Sebesség album salátára olvasva, cseh nyelvtudásom alapja a Svět Motorů, (ugyanez szlovákban Stop címmel), magyar autósmagazinhoz ommmhoz hasonlóan csak magyarországi  vásárlások vagy kirándulások idején jutottam )  elolvastam ami otthon volt  - beleértve a Tomi bácsitól kapott (aki a VW gyárban dolgozott, Wolfsburgban) német nyelvű VW prospektusokat is.Ennek köszönhetően szelektív német nyelvtudásom van - olyan szavakat mint például könnyűfém keréktárcsa, hátsó üléstámla, 3-utas katalizátor simán tudok németül, de egy "Merre van a legközelebbi vasútállomás?" mondat már nem megy.
 
 Emlékszem osztálytársaim középiskolában rendszeresen gúnyt űztek autóbuziságomból. Ha osztálykirándulások unalmas buszútján elszundítottam, akkor félóránként hangos ordítással zökkentettek ki a REM fázisból.
-Fűri, pözsó nyolcszázhat! - én azonnali pásztázni kezdtem hogy hol, merre? (nagyon tetszettek a családi egyterűek) A többiek pedig hangosan röhögtek...
A nickname-m első részét a Fast & furious című film ihlette, meg hát milyen más angolul is érthető nickname-t lehet abból a vezetnéknévből alkotni hogy Fűri.Azért említettem ezt a filmet, mivel bármennyire irreális és trükközott, minden addig látott filmnél koncentráltabban tartalmazza az autóbuziság egyik alapkövét, a motorhangot.Ha már a hangnál vagyunk mindenképp meg kell említenem,  hogy nagyon szeretek zenét hallgatni jó minőségben, akár autóban is. (osztálytársaim ezt a kedvtelésemet (helytelenül!) hangfalbuziságnak keresztelték el).A sors fintora hogy a jogosítványt utolsóként szereztem meg az osztályban.(én voltam a 2. legfiatalabb)
 Jelenleg a Csehországban járok főiskolára, Brno-ban.A kolesz-szobán lévő  internetkapcsolat lahetővé tette az osszes totalcar és top gear videó letöltését és megnézését.Blogolvasási függőségemet bizonyos mértékben a Belsőségnek is köszönhetem, és most azon kapom magam hogy egy autóbuzi szerzőkollektívájú blogba fogok autós posztokat (is) írni...
 Szándékosan nem említettem mi tetszik és mi nem tetszik, mivel úgy gondolom (és ebben hasonlítanak az autók a hifire) mindenkinek más tetszik, de egy elég tág és sokszínű halmazon, az autóbuziságon belül. Remélem írásaimmal majd beletrafálok olyan témákba (autókba) is melyek a kedves olvasó szívéhez közeliek.

Tisztelettel

Fűri Péter

barika




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr31445610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása