Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Dorifto Time összefoglaló

2009.08.26. 13:00 | scheerti | 5 komment

Címkék: drift initial drifters összefogalló dorifto time

Az Initial Drifters sportegyesület küldött nekünk nagyszerű beszámolós és videós összefoglalót az augusztus 2.-án megtartott rendezvényükről. 

 

 

A videóhoz készítettek egy riportot is, amiben Kiss Gábor "Wuki" és Cziffer László "Ciff" nyilatkoznak: 

 

Sokan ismernek titeket, ám lehet nem eléggé. Mit is jelent az Initial Drifters

Wuki: Azt gondolom, hogy akik figyelemmel kísérték a hazai drift élet alakulását a kezdetektől, azok ismerhetnek minket. Az élet úgy hozta, hogy jómagam elég kevés versenyen tudtam rajthoz állni, ezért éveken keresztül tagja voltam a pontozói csapatnak a Magyar bajnokságban. Valamint a sport szakmai részét is részben a nevemhez lehet kötni. Egyesületünkbe csak japán autó típussal lehet belépni, ezt az eredeti japán drift szellemisége diktálja nekünk. Az Initial Drifters név szó szerinti fordításban "kezdeti sodródók"-at jelent utalva ezzel arra, hogy egyesületünk volt az első bejegyzett drift sportegyesület hazánkban, továbbá csapatunk volt az első olyan csapat itthon aki drift bemutatót tartott autós rendezvényen, név szerint a tököli
Japfesten 2005-ben. Valamint a japán InitialD anime és manga sorozatnak tisztelegve választottuk ezt a nevet, mely sorozat a japán drift kialakulásáról szól. 

Ciff: Azt hiszem Wuki eléggé kivesézte az első kérdést, talán annyival egészíteném ki, hogy az ID tagjai közül jópáran szerepeltünk a "profi" ligában és másodosztályban is. Jómagam is pontoztam és segítettem a sportszakmai dolgok kialakításában az elmúlt években.

 

Mióta működik az egyesület hány tagja van, milyen autókkal és eredményekkel rendelkeznek stb

Wuki:A csapat 2004-ben alakult, de hivatalosan 2005 novemberében lett bejegyezve. Jelenleg 22 aktív tagunk van. 

Ciff:Az egyesületben kizárólag japán autók lehetnek. MO. legtöbb hachirokuját (Toyota Corolla AE86) már magunkénak tudhatjuk, reméljük sikerül begyűjteni még egy párat. :)) 
Gyűlnek szép számmal az import japán autók, az itthoni 200SX-ek, RX-7 FD3S is van, szóval alakul a dolog. Sajnos kevesen merik bevállalni a japán autót, nem is értenek hozzá és félnek az ismeretlentől. Van több dobogós helyezésünk és első helyünk is a profi ligában.



Mit lehet tudni az egyesület járgányairól?
 

Wuki:Az egyesületünkben elég sok Toyota AE86 Corolla van, Nissan S13 200SX/180SX is van szép számmal. Bővebb info róluk weboldalunkon www.initialdrifters.hu olvasható.

Ciff:Igen komoly szívó és turbo tuninggal ellátott masinánk is vannak. 
A közeljövőben publikálunk majd interjúkat a versenyzőkkel, melyekből tájékozódhattok róluk is és a versenyautókról is bővebben. 
Ezen a linken részletes infókat találtok az autókról.



Milyen gyakran vannak rendezvények, edzések, talik stb?
 

Wuki:Idén eddig 3 alkalommal szerveztünk edzést, folytatás hamarosan következik. 

Ciff:. Idén 2 edzésünk és 1 meghívásos háziversenyünk volt. A jövő még képlékeny. 2010-ben vagy több edzésünk és versenyünk lesz, vagy sikerül a magyar bajnokságot helyre rázni, majd meglátjuk.

 

Mik az egyesület céljai, tervei a jövőre nézve

Wuki:Továbbra is az eredeti japán drift kultúra követése lesz az irányadó nálunk. Jövőre folytatni szeretnénk a megkezdett utat, edzések és házi versenyek esetleg bemutatók formájában. 

Ciff:Szeretnénk a japán driftet népszerűsíteni, a japán autók elterjedését elősegíteni és komoly kihívásokkal szembenézni.;-))

 

Sokat hallani a magyar OB-val kapcsolatos ellentétekről.....egy igazán jó vitához két fél kellene, így nem a probléma gyökere a kérdés. Az méginkább ami a közönséget is érdekli. Láttok arra esélyt hogy a jövőben akár MDSZ rendezvényen szerepeljenek az ID autói?

 

Wuki: Ez egy nagyon nehéz kérdés. Sok mindennek kellene változni a szövetségben ahhoz, hogy újból együtt tudjunk dolgozni és versenyezni. Jelen pillanatban sajnos nem sok előre mozdulás van ezen a téren. Valóban jó lenne megmutatni néhány BMW-s drifternek, hogy mi fán is terem a drift. 
Sajnos hazai viszonylatban nem nagyon van olyan versenypálya, ahol tempós kanyarok lennének, helyette inkább lassabb technikásabb pályáink vannak. Ez nagy mértékben hátráltatja a sport és a versenyzők fejlődését hazánkban, valamint a sportág viszonylagos fiatalsága is megnehezíti az érvényesülést esetleges szponzorokkal szemben. Például a rallyehoz hasaonlítva a driftet itthon sokkal kevesebben ismerik.
Erős marketing kellene a sportunknak, amihez viszont rengeteg pénzre lenne szükség, így egy kicsit "22-es csapdája" a történet. Azért a remény még él bennem, hogy egyszer hazánkban is bekövetkezhet pozitív változás és valóban beindul a fejlődés.

Ciff:. Véleményem szerint teljes szemléletváltásra lenne szükség!
Látok rá esélyt, hogy MDSZ, vagy KOE versenyen részt vegyünk, de jelenleg nagyon keveset. Elképzelhető, hogy bennünk is van hiba, de mi komolyan szeretnénk venni ezt a sportot, fejlődni szeretnénk és a szövetségben ez nehéz ügy. Meglátjuk mi lesz jövőre, képes-e bárki is változtatni az eddigi viszonyokon... Lehet, hogy várnunk kell még 1-2 évet, de az is lehet, hogy valóban kézbe kell vennünk az ügyet, különben nem lesz változás. Majd kiderül, mi minden esetre nem ülünk tétlenül! :-))
Jó lenne együtt autózni az igazán komoly sofőrökkel és versenyző társakkal, de jelen pillanatban ez csak az ID rendezvényein lehetséges. 
Simán el lehetne verni bárkit a mezőnyből, ahogy ezt sikerült is megmutatnom tavaly, nem arról van szó, hogy ne mernénk kiállni bárkivel is... 
Pont az a szép a driftben, hogy nincsenek favoritok, elméletileg bárki nyerhet, ez nem a Forma1, ahol elvárt az első 2-3 hely, és addig küzd mindenki, amíg nem ez lesz az eredmény!
Mész egy futamot és ha nem sikerült, akkor ennyi volt, nincs hiszti, nincs ellenvetés, nincs visszahívás baráti, vagy sajnálat alapon!
Ez viszont csak szinte megkérdőjelezhetetlen bírákkal lenne lehetséges, ami itthon a legnehezebb ügy. Gondoljatok bele, hogy még az itthoni "legjobb" bírákat sem fogadták el a versenyzők egy része sem, csak akkor kellettek volna újra, amikor már kiutálták őket és rájöttek, hogy hiba volt...
Nagyon rossz a hozzáállás, a mentalitás, senki sem tisztel senkit, így elég nehéz megfelelő irányvonalat adni az embereknek!
És akkor még nem említettük a nálam rutinosabb versenyzőket, mert vannak! Még az enyémnél nagyobb teljesítményű autóval is, szóval semmi rendkívüli eseményt nem jelentene elverni az élmezőnyt, ahogy ezt már nem egyszer meg is tettük egyes csatákban.
És akkor még ott vannak az igazi "nagymenők", akik valódi, rutinos autóversenyzők, akik ha beülnének egy normális driftautóba, mindenki behúzhatná fülét-farkát. De ha még mi sem vágyunk ide, akkor ők miért is jönnének? :D

Sajnos a "környékünkön" hasonlóan rossz a helyzet, vagy még rosszabb. :(
Említésre méltó a KOE és az IDC sorozatok, előbbi sem éri el még a magyar nívót sem sportszakmailag, utóbbi meg még annyira sem.
Angliában és Írországban vannak nívós sorozatok, de ezekre eljutni nagyon sok pénzbe kerül, és az akár erre is szánható pénzek lényegtelenebb dolgokra úsznak el.
Személy szerint nagyon remélem, hogy jövőre komoly kihívások elé állíthatjuk a magyar profikat MDSZ-el, vagy anélkül... 


Kik segítik az ID munkáját?

Wuki:Az ID munkáját sokan segítik társadalmi munka jelleggel, köztük sok fiatal srác, akik a HVDL virtuális drifterei. Nekik és valamennyi segítőnknek ez úton is köszönet.
 

Ciff: Nagyon sokan segítik az egyesület munkáját. A virtuális driftereink, egyesületi tagjaink, fotósok, videósok, barátok, akiknek ezúton is nagyon köszönjük az önzetlen segítséget!

 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr11339628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zalkapone 2009.08.26. 22:31:49

Nem rosszindulatoskodni akarok, de a jobb helykihasználás érdekében nem lehetne a kép alatt elhelyezett "Nem állok meg itt, tovapöfögök..." megoldással szerkeszteni a posztot?

crix 2009.08.28. 07:33:56

jaaaajjjaaaajj
én nem ismerem ezeket az ellentéteket
de ezt nem volt finom olvasni
rákattanok a driftre (köszi, zalkapone, leslie) erre itt is bomlasztás van

dorimonk 2009.08.31. 14:22:19

@crix:
Pontosítanék! A bomlasztáson már rég túl vagyunk! ;)
Most arra kíváncsiak az emberek, hogy lesz-e ID a magyar bajnokságban, vagy sem, erre próbáltunk válaszolni.
Sajnos rossz irányba ment el a dolog, amivel mi nem tudunk azonosulni és az eredeti japán vonalat képviselve nem is tehetjük meg. ;(
süti beállítások módosítása