Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Nem is parkol tilosban ?

2009.09.22. 08:00 | prokee | 14 komment

Címkék: vélemény parkolás kresz parkoló baromállat megállás

Sokat postolhatnék a Posta közről, a Hülye Szülők Szent Helyéről. Zsákutca, óvoda, autista iskola, kevés parkolóhely, sok szülő.

Lassan megszokom, hogy két hét alatt legalább egyszer nem tudok elindulni dolgozni, amíg a t. szülő be nem köti a cserecipőt gyermekén. Azt is meg lehet emészteni, hogy a földszinten lakó autóját 20.000, majd fellebbezés után 10.000 forintra büntették a közteresek a használaton kívüli járdán parkolásért, mindeközben a szülők reggel-este három sorban állnak, ünnepség vagy szülői értekezlet alkalmával a gyepen, a bokrokon, bárhol. Igaz, ők a közterületfelügyelők munkaidején kívül teszik ezt.

Azt viszont mindig felálló szőrzettel fogadom, mikor valaki úgy paraszt, hogy nincs rá oka. A töküres parkolóban megtalálni az egyetlen olyan helyet, ahol két járdán is blokkolja a közlekedést - az parádés.

Jelzem, amikor emberünk ide állt, vagy mögötte, vagy mellette (szemből jobbra) kellett lennie üres helynek, különben nem fért volna be. Így viszont a balra lévő járdát teljesen blokkolja (hátrébb korlát, lánccal), és a felénk esőt is, legalábbis annyira, hogy a helyi nyugdíjasok a banyatankot nem könnyen ráncigálják fel.

Hazaérkezéskor csak szimplán köptem egy virtuálisat, az ingerküszöböt már nem nagyon éri el az ilyesmi. Azonban kávéfőzés közben az tűnt fel, hogy egy babakocsis anyuka ráncigálja be a járdára szerencsétlen gyermekét és a hordozójárművet - ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy kinyomtatom a KRESZ megállásról és várakozásról szóló paragrafusait, és az ablaktörlő alá teszem. Köpjetek le, feltámadt bennem az Igazságosztó küldetéstudata, de mentségemre szóljon, nem tükörtörésben materializálódott.

Igen ám, de a KRESZ nem tartalmaz ide vonatkozó tiltást.

Nézzük csak:

Megállás

40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.

(2) Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.

(3) Kétkerekű motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral és kerékpárral egymás mellett két sorban vagy az úttest széléhez viszonyítva ferdén is meg szabad állni, ha a járművek az úttestből egy személygépkocsi szélességénél többet nem foglalnak el. Ahol a várakozóhelyet útburkolati jel [18. § (1) bek. j) pont] jelzi, egy gépkocsi részére szolgáló helyen két ilyen jármű is megállhat.

(4) Lakott területen kívül járművel - a lehetőséghez képest - az úttesten kívül kell megállni.

(5) Tilos megállni:

a) ahol a jármű fényjelző készülék vagy jelzőtábla jelzésének az észlelését akadályozza;

b) ahol a jármű és az úttesten levő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad;

c) be nem látható útkanyarulatban, bukkanóban vagy más olyan helyen, ahol a járművet a többi jármű vezetője kellő távolságból nem észlelheti;

d) körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;

e) kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül;

f) hídon, aluljáróban, alagútban, valamint ezek be- és kijáratánál;

g) vasúti átjáróban és attól számított 30 méter távolságon belül, valamint vasúti, illetőleg villamospályán és ezekhez olyan közel, hogy a jármű a vasúti jármű, illetőleg a villamos közlekedését akadályozza;

h) más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;

i) autóbuszöbölben és autóbusz forgalmi sávban, kivéve a kijelölt megállóhelyen megálló autóbuszt (trolibuszt), villamost, a személytaxit, a betegszállító gépjárművet, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló járművet;

j) villamos megállóhelynél levő járdasziget és a hozzá közelebb eső járda közötti úttestrészen;

k) 1000 kilogrammnál nagyobb tengelyterhelésű járművel járdán;

l) kapaszkodósávon, gyorsító- és lassító sávon, valamint kerékpársávon;

m) különösen veszélyes helyen, az útburkolati jellel [18. § (3) bek.] jelzett területen.

(6) Az (1), (4) és (5) bekezdés rendelkezése nem vonatkozik a forgalmi okból szükséges megállásra, valamint arra az esetre, ha e rendelkezések a jármű műszaki hibája miatt nem tarthatók meg.

(7) A jármű ajtaját a vezető csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

(8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha

a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,

b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,

c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és

d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

(9) A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

Várakozás

41. § (1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.

(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:

a) a három külön úttesttel rendelkező út középső úttestjén;

b) lakott területen kívül főútvonal úttestjén;

c) ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást akadályozhatja;

d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

e) az úttesten ott, ahol a járdán a megállás megengedett.

(3) A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla (61. ábra) tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és - az (5) bekezdésben foglaltak szerint, tárcsa használatával egy óra időtartamig - a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés [15. § (6) bekezdése] azonban e járművekre is irányadó.

(4) Várakozást ellenőrző óránál munkanapon 8 és 18 óra, szombaton 8 és 14 óra között - ha pedig jelzőtábla [17. § (1) bek. e) pont] ettől eltérő időszakot jelöl meg, ebben az időszakban - csak az óra működtetésével és legfeljebb az órával jelzett időtartamig szabad várakozni. Lejárt órát a jármű eltávozása nélkül ismételten működésbe hozni tilos.

(5) Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged [17. § (1) bek. e) pont], a várakozás megkezdésének időpontját a járművön - gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött - elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

(6)

(7) A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson és illetéktelen személy azt el ne indíthassa.

(8) A sürgősségi orvosi ellátáshoz kiadott várakozási engedéllyel (161. ábra) megjelölt személygépkocsi vezetője - amennyiben a várakozás egyéb módon nem lehetséges -

a) a 15. § (1) bekezdése b) pontjában, és

b) a 40. § (8) bekezdése a), b) és d) pontjaiban

meghatározott rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja.

Nos, a Citroën sofőrje a fentiek alapján szabályosan parkol, bármennyire is sérti az egészséges jogérzékemet.

Vagy mégsem ? Itt a hatályos KRESZ, segítsetek !




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr891397559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszy 2009.09.22. 08:47:22

A 41.§ (6) bekezdésre tudsz hivatkozni.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.22. 09:58:23

Azt sem tiltja semmilyen jogszabály, hogy egy A/3-as lapra ráírd nagybetűkkel: BUNKÓ MÓDON PARKOLOK
Majd csirizzel ráragaszd a szélvédőjére, pont szembe a kormánnyal.
Nem rongálsz, csak kellemetlen.

papugaja 2009.09.22. 10:30:21

@nyuszy:

Jé, tényleg!

41. §

(5) Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged [17. § (1) bek. e) pont], a várakozás megkezdésének időpontját a járművön - gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött - elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

(6)

(7) A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson és illetéktelen személy azt el ne indíthassa.
dése b) pontjában, és

b) a 40. § (8) bekezdése a), b) és d) pontjaiban

papugaja 2009.09.22. 10:34:05

Viccet félre:

Ha van konkrét, hivatalos kezdeményezés a KRESZ változtatására, kérem szépen belevenni, hogy járdák, babakocsik, kerékpárosok, mozgássérültek számára kialakított rámpák hozzáférését, használatát tilos legyen akadályozni.
Köszönöm.

Rocko- 2009.09.22. 13:06:28

érdemes azt is megnézni h ez gyalogút v járda.

@papugaja: ez lehetne mondjuk a 6-os pont.

Kifordított kacagány 2009.09.22. 15:00:34

ha lakó-pihenő övezet lenne, akkor 39/A. §(3) b) járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.

aztán a "III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak: b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában."
is ráhúzható, hiszen az álló járművel szemben "elsőbbsége" van a gyalogosnak és ugye ne feledkezzünk meg arról sem, hogy "3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles....c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon."

Rocko- 2009.09.22. 16:23:56

@Kifordított kacagány:
I. Az úttal kapcsolatos fogalmak
b) Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda.
o) Gyalogút: jelzőtáblával gyalogútként megjelölt út, illetőleg olyan út, amely kizárólag a gyalogosok közlekedésére szolgál és az úttesttől tartós fizikai akadály (árok, korlát, kerítés, sövény, stb.) vagy két méternél nagyobb távolság választja el.

egyik sem párhuzamos az úttesttel, köze nincs hozzá, csakis gyalogos közlekedés van rajta. ha nem látszik ez, akkor azért mondom, mert már jártam ott. :)

csak john 2009.09.22. 16:49:55

40§ (5) e) kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül;

41§ (2) c) ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást akadályozhatja;

Az első jogszabályban emlegetett gyalogosátkelőhely (nem kijelölt) szerintem passzol ide.
A második jogszabály szerintem erre a helyzetre ráhúzható. Gondolom az a járda valahová vezet, valakinek a területéhez tartozik.

Kifordított kacagány 2009.09.22. 17:18:08

@Rocko-: "jelzőtáblával gyalogútkén megjelölt út". én nem jártam ott, de a fotó alapján gyanítom, hogy a házakat lehet megközelíteni ezeken a járdákon, ahol nincs kitáblázva a gyalogút. tehát járda.
amúgy a gyalogút olyan helyeken szokott lenni, ahol nem akarják, hogy a gyalogosok az úttesten kolbászoljanak, ugyanakkor nincsenek házak, amiket a járdán lehetne megközelíteni. szerintem. ha valaki látott már más helyzetben is kijelölt gyalogutat, akkor szóljon.

@csak john: lehetne rajta vitatkozni, hogy gyalogosátkelő hely-e(végülis az), vagy hogy a behajtás járműre vonatkozik csak, vagy minden közlekedőre, ideértve a gyalogost is. szerintem a fent említett 3. § mindenképpen. lehet, hogy jobb lenne ha egyértelműen leírnának minden ilyen esetet, de valószínűleg inkább az lenne a szerencsés, ha a közlekedők képesek lennének felfogni az alapelveket és akkor nem kell a jogszabályok között keresgélni.

zalkapone 2009.09.22. 21:35:14

Jogszabályok ide vagy oda, akkor is egy fasz, aki így parkol! Én biztos elhelyeztem volna a gépkocsin valami figyelemfelkeltő dolgot...
(Van nálunk egy kerékpárút, amit előszeretettel használnak az autósok parkolónak. Ezt viszont a triálos srácok használják ki előszeretettel... Kétszer ugyanaz az autó nem is áll oda!)

csak john 2009.09.23. 00:34:54

@Kifordított kacagány: Amikor a szerencsétlen kreszt megalkották, akkor még erősen más szelek fújtak errefelé. Akkor még sok mindent feltételeztek, például azt is, hogy debilek nem fognak autóval közlekedni. A mostanitól egy kicsit egyértelműbben, részletesebben kidolgozott kreszre lenne szükség. De ha minden jelenlegi és jövőbeli lehetőséget belevesznek, akkor nagyon kevesen fognak levizsgázni, mert meg fogja haladni az átlag ember képességeit. A legfőbb baj az, hogy a mostanit bemagolják, de nem képesek értelmezni az ott leírtakat, ezért a gyakorlatban sincs esélyük alkalmazni a szabályokat. Így jártunk!

Kifordított kacagány 2009.09.23. 16:31:15

@csak john: és pontosan ezért felesleges új kreszt alkotni, mert eddig sem a kresz-el volt baj, hanem az alkalmazóival.
süti beállítások módosítása