Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Robo K.O.P.

2010.04.26. 09:00 | Sanyi. | 52 komment

Címkék: szerelés kapálógép

Jó ideje nem nagyon volt már időm bütykölni a kocsit. Lassan hazahozom majd ugyan a donort, de nekiállni nem tudom mikor fogok, de lassan mindenképpen ideje lesz, mert jelenleg 1,5-2 hónap egy olajcsere periódus, úgyhogy kapja az arcába az Öregasszony, és várja a második feltámadását. De most egyáltalán nem erről lesz szó.

Melózom, életemben először úgy, hogy pontosan annyira megy a szekér amennyire tolom. Ésszel kell hát beosztanom a napjaimat, figyelve arra hogy a  család is, meg én is jól érezzem magam. A család jó közérzetének egyik mértéke a lakás. Takaros, rendezett házban mindenki szívesebben létezik, ennek megteremtése a klasszikus forgatókönyv szerint a férfi feladata. Mondjuk úgy hogy a megoldás részét elégséges szinten végrehajtottam, de nem ez a nagyobb feladat. Rendet tartani. Rendet tartani úgy, hogy gyakorlatilag csak a hétvégén van otthon az ember, amit ugyebár hagyományosan a pihenésre illik fordítani.

Itt több értelmezés adódik, vannak olyan perverzek, akiknek a házimunka szórakozás, vannak olyan betegek, akiknek teher. Én a pártatlanok közé sorolom magam, mikor hogy, és mikor mit alapon osztom be a lelki világom az adott célhoz igazítva.

Aki kertes házban éli életét, annak bizonyára nem ismeretlen a fűnyírás fogalma. Az ember vigyorgó arccal tolja ki a gépet az első olyan tavaszi napon, amikor neki kell látni a feladatnak. Dolga végeztével pedig diadalittasan nyal bele a sörébe, és pöffeszkedve tekint le munkájára, majd meglehetős elégedettséggel nyugtázza, hogy mekkora kertművelő is ő valójában.
Aztán jön a hét, közben minden éjjel esik, nappal süt, és ezt így egy héten át. A frissen vágott pázsit először gyöppé cseperedik, majd fűvé válik, míg végül „baszdmeg mekkora zsombékok”-ká duzzad, és akkor jön el a következő hétvége.
Én is így voltam ezzel, pláne akkor kezdtem igazán anyázni, amikor kihoztam a fűnyírónkat a garázsból, és konstatáltam, hogy van azért olyan fűcsomó ami finoman meghaladja a kis villanyborotva befoglaló méreteit. Nem lesz ez így jó...

Maszatoltam kicsit a fűnyíróval, aztán az első csík után, a második lefulladáskor, a harmadik fűcsomónál, sűrű b+b+b+-ek közepette kihúztam annak a kávédarálónak a dugalját.

Ide valami keményebb cucc kell!

Sokat nézegettem már egy fura szerzetet az előző tulaj által otthagyott cuccok között. A legsötétebb sarokban pihent a fáskamrában. Kopottas piros páncélján, mintha több generációnyi disznótrágya nyomai lettek volna. Jól megfigyelhetőek voltak rajta a népies heftülés nyomai. Lógó vezetékek, törött elemek tanúskodtak hányatott életéről. A legmegdöbbentőbb azok a kerekei voltak. Egy az egyben mintha Marco Caro és Jean-Pierre Jeunet (Elveszett gyerekek városa, Delicatessen) filmből szabadult volna szerencsétlen torzszülött. Beteg testét, egy még betegebb ember egy jobblétre szenderült babakocsi kerekeivel pótolta ki. Még most is hallani a kislány sikítását, ahogy az öreg letépi a küllős kerekeket a játékáról, hogy létrehozza ezt a gnómot.

By the way... nem volt más választásom. A fűvel meg kell küzdeni. Pénz nincs, abból kell főzni amink van.

A feladat tehát...

...fel kell éleszteni a szörnyet! Persze, könnyű azt mondani. Első lépésből talán nézzük meg mivel is van dolgunk. Persze ki ne ismerné a híres „Robi” szériát! Az odáig rendben is volt, hogy az lesz, de volt két komoly gondom.
Egy: Fogalmam sincs melyik verzió, és hogyan működik.
Kettő: Működik-e egyáltalán?
Az idő sürgetett, ezért az Autófília fő agronómusához – Scheertihez – fordultam. Az nem lehet, hogy valaki aki együtt tud élni egy Renault 19-essel, ne tudjon egy kapálógéppel boldogulni. Már csörgettem is, és vonalban volt „baltás” barátunk, a faösszerakó gépek doktora, és a Renault AC pumpák megrögzött kutatója. Kihangosítón beszéltünk, mert jobbjával éppen fejt, ballal pedig szőlőt metszett, amikor is kiderült hogy szűkebb felmenője az egykor Robi 50-eseket összeszerelő üzemben dolgozik. Volt hát öröm! Meglesznek a szükséges infók – első kézből. Végighallgattam egy apróbb litániát a beépített francia motor zsenialitásáról, majd egy interaktív gyújtáspróbát követően letettük a telefont.

A gyújtásellenőrzés után ismét két problémával kellett szembesüljek.
Egy: Nem tekercseli vissza magát a berántómadzagfeltekercselőmechanika.
Kettő: Nem jó a gyertya. (Isolator volt benne, meg mellette az iszapban is találtam párat, de feltételeztem róluk, hogy ezek is csak annyira működnének, mint a szibériai mamut miután kiásták)
Most már nem csak az idő, hanem a Párom is sürgetett, ezért nekiálltam a megoldáskeresésnek. Mit tesz az autóbuzi ha szerelni kell – és a tape-szalag tutira nem fog beválni? Turkálni kezd a régi alkatrészei között. Én is nekiálltam, és egy marék NGK IridiumIX gyertyával tértem vissza. Nem röhög!

Az IridiumIX-et ugyan nem kimondottan kőkori kétütemű motorokhoz fejlesztették, de az a tény, hogy félelmetes szikrát adott igencsak sokat nyomott a latba nálam. Már csak a gyertya pozicionálását kellett megoldani, mert a BPR-6E gyertya 500 cm3-es hengerbe való, nem pedig 50-esbe. Cifrázhattam volna, de szarozás helyett nagyon szakszerűen feldobtam rá még vagy 5 isolator alátétet, és máris a megfelelő helyre került a cucc. Szikra – meg egy kis tuning – kipipálva.

Előtte.

Utána.

A következő feladat a behúzó, visszatekercselésének problémája volt. Persze, itt és szanaszét volt már heftülve a cucc, ezért nem működött. Itt gyakorlatilag egy lemezrugó van, ami a berántáskor befeszül, miközben a fogazott házban ami a főtengely felett van szépen racsnizik az egész szerkezet. Igen ám, de a kisöreg pont a racsni lelkét hagyta el/ki! Azt a rugót, ami kinyomja a „fogat”.

Ennek a belsejében van a rugótekercs.

Miután hosszasan szívtam a rendszer működésének felfogásával, majd a lemezrugó feltekercselésével, találtam egy alkalmasnak tűnő – valószínűleg toll – rugót, amit méretre szabtam, és röpke tizedik próbálkozásra sikerült is összeállítanom a szerkezetet.

Gyors benzinszűrő csere, feltöltés.

Elérkezett a nagy pillanat.

Yes, yes, yes! Ok, nem egy játszós autó megépítése, messze nem. De kicsit olyan mint a metadon az ópiátfüggőnek. Nem helyettesít, de enyhíti a kínt.
Jó dolog ám ez, hasznosak ezek a kis kerti gépek. Sokat gyorsít a munkán, és szerintem vicces egy ilyen után egy utifutit kötni, és pöfögni a környékben.

Azért, amikor fűnyírás után ronggyá izzadva kinyitottam a sörömet, csak arra gondoltam a lenyugvó nap fényében állva, hogy mi mindenre lehet még jó egy tuningolt rotakapa... :)




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr131945710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pickapu 2010.04.26. 12:59:53

Nekünk csak villanyos van, az a piros mindenbevásárlóközpontban kapható fajta, de azzal is időben el kell kezdeni a nyírást, különben elakad a franczba.
Gondolkoztam már kecskén. Egyformára nyírja a füvet, bírja a ridegtartást, kicsi kemény gombócokar szarik (nem olyan lapótyákat mint a tehén) és még tejet is ad. Csak minden egyebet el kell rakni előle, mert még az autógumit is megeszi. :)

szatyi 2010.04.26. 14:42:10

@pickapu: A birka is alkalmas a terep rendbenntartására, nem eszik desszertnek tuját meg egyéb dísznövényeket. Magamat még nem sikerült meggyőzni, elég nekem munkaidőben állatokkal vesződni. Bár azt mondják van már olyan fajta, ami okosabb, mint némely esztergályos :).

Krisi 2010.04.26. 15:41:27

miért nem lepődtem meg, hogy vannak ilyen versenyek? :D

amúgy témábavágó kérdés: tavaly vettünk motoros kaszát, stihl márkájú, és kétütemű a móka. adtak hozzá kurvadrágán speckó kétütemű olajat, be is kevertem csodálatosan ahogy előírják, még van is egy kevés.
na és az érdekelne, hogy nem jó a gyár által előírt olaj helyett más szintetikus kétütemű olaj? mert az van az MZ miatt alapból, csudajó minőségű, de így is feleannyi, mint a gyári stihl olaj. szóval ez csak marketing meg behúzás, hogy gyári olaj kell, vagy jó más fajta is?

pickapu 2010.04.26. 15:47:27

@szatyi: Ja! A juhtúró is finom! :)

szatyi 2010.04.26. 16:33:58

@pickapu: Fejni viszont a birkát ismereteim szerint hátulról kell, a hozzá szükséges testhelyzet nem igazán felemelő. Nagyapám azon vicelődött a birkás szomszéddal, hogy szerencsére elég nagy az orra, hogy a tej szennyeződését meggátolja. Nem pont így mondta, az igaz. Meghagyom én a juhtúrót is másnak. Mára ennyit az autós témákról.

yeti 2010.04.26. 17:35:30

Egy haveroméknak volt birkája mert a családban mindenki utálta a fűnyírást.Gyros volt a neve.Béke poraira.

Kifordított kacagány 2010.04.26. 20:01:07

@pickapu: csak akkor ad tejet, ha gida is van(milyen meglepő:), de úgy már nagyon macerás. egyszerűbb venni egy gidát, aztán egy év fűnyírás után jegelni és venni másikat. tejet meg veszel a bótban.

nekem is van kapáló gépem, csak nincs hozzá fűnyíró adapter. mondjuk jobb is, sokkal könnyebb fűnyíróval nyomulni. van rendes nyele és sokkal könnyebb.

@Krisi: gondolom jó a másik is. múltkor az indexen olvasgattam a láncfűrészes topicot(valami könnyű esti olvasmányra vágytam), ott írogattak mindenfélét olajokról, meg keverési arányokról.

pickapu 2010.04.26. 20:08:46

@Kifordított kacagány: Jegelni mi? Aztán meg tárcsán sütni a találkozón :)))

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.04.26. 21:56:39

@pickapu: Ősszel mi is elgáncsolunk majd egy malacot. Szakértőket keresek! ;)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.04.27. 07:53:56

@Krisi:

De, jó. De ne Arol 2T legyen, ha lehet, mert ott fordulat van:)

Kifordított kacagány 2010.04.27. 09:12:01

@Sanyi.: semmi gond, megyünk, segítünk, majd meg is esszük;)

pickapu 2010.04.27. 14:45:20

@Sanyi.: Igen, csatlakozom az előttem szólóhoz. Egy kis reggeli sült vérért szívesen keresztülutazom az országon. ;)

Krisi 2010.04.27. 15:42:13

@Kifordított kacagány: @scheerti: zsír, akkor megnyugodtam és nem válok a merketing áldozatává :)
Arol 2T meg szerintem már nem is kapható, nemrég MOL kúton néztem, és nem volt. persze nem vásárlás céljából, csak érdekelt, hogy gyártják-e még :D

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.04.27. 19:39:11

@Krisi: Nem a marketing kerül sokba. A piros Stihl 2T olaj (gondolom az) egy jó olaj, direkt ezekhez a nagy fordulatú kétüteműekhez fejlesztették. Ezek pedig kurvára pörögnek.

Kifordított kacagány 2010.04.27. 21:25:14

@pickapu: mi a vért a hurkába szoktuk önteni, nálunk velős máj szokott készülni. persze az inkább már csak délre. reggelire alapozásnak a pálinka mellé lekváros pogácsa van, hogy a nagy zsíros kajáknak legyen hely délben. olyankor van az említett máj mellett sült hús(oldalas, comb, stb), párolt káposzta és főtt krumpli. vacsorára meg töltött káposzta kolbászhúsból és sült hurka, kolbász. esetleg még orjaleves.

@scheerti: gondolom ennek is van valami szabványa és az alapján lehet választani olajat. az említett láncfűrészes topicot azért is érdemes olvasgatni, mert ott olyanok is firkálnak, akik nem csak hobbiból emelgetik a láncfűrészt, vélhetően nem mondanak hülyeséget arról sem, milyen olajat, milyen keverési aránnyal célszerű használni.
egyébként a stihl sem haragszik, ha más olajat használsz
www.kiefer.hu/hasznos_02.html

pickapu 2010.04.27. 21:45:33

@Kifordított kacagány: Már vacsoráztam, de belém hoztad az evést.
Régen voltam már olyan igazi disznóölésen. Emlékszem, hogy a legutóbbin egész délelőtt ott ólálkodtam az üst mellett a háromágúval és a sótatóval, oszt néha felszúrtam valami finomságot a végére. Ebédre persze már jól voltam lakva.

Utoljára talán akkor kanyarodtunk el ennyire a témától, amikor Sanyi a garázs alját burkolta le téglával... :)

Kifordított kacagány 2010.04.28. 10:18:12

@pickapu: én minden évben részt veszek ilyen akción, de saját részre két éve vágtam utoljára. az idén megvettem a frissen vágott anyagokból azt mire szükségem van és abból csináltunk "disznóvágást". így pillanatnyilag jobban megérte.
a disznóvágás egyetemes téma, arra mindig lehet kanyarodni:)

Kifordított kacagány 2010.04.28. 10:19:21

Sándorunk mindig talál valami jó kanyargós témát, de ez nem baj:)

Vadista Szandál 2010.04.28. 14:50:08

Ez Robi-55. A Robi 52 utódja.)

zalkapone 2010.04.28. 20:38:23

@pickapu: @Kifordított kacagány:

Apósnál szoktak jó hangulatú vágások lenni! Mondjuk nekem csak mesélik másnap, hogy jó volt. 10 órakor én már a levágott malacfejjel beszélgetek az élet nagy dolgairól... :-)

Kifordított kacagány 2010.04.28. 21:45:14

@zalkapone: majd ha vágunk, szólok, jöhetsz ide is beszélgetni. a fejpucolást nagyon utálni szoktam, pálinkám meg van, ami az oldott társalgáshoz kell:)

Krisi 2010.04.29. 10:42:21

@Kifordított kacagány: köszönöm a tippeket, megyek is művelődni :)
amúgy a gyári Stihl olaj tényleg jóféle, egyáltalán nem füstöl a gép.

szatyi 2010.04.29. 18:06:03

Ha már felmerült a téma. Lesz-e tavaszi treffen?

yeti 2010.04.29. 19:18:39

@szatyi: Már én is rég óta várom,hogy kihirdetődjön valami.

zalkapone 2010.04.29. 22:28:59

@szatyi: @yeti: és mindenki más!

Helyszínkutatás folyik, illetve várunk visszajelzést Sukoróról is. A nagy számú jelentkezés miatt kicsit szűkös lett Sukoró, így plusz fekvőhelyek kellenének. Ha a tulaj ezt meg tudja oldani, akkor helyszín ott, ha nem, akkor máshol. Időpont még nincs. Amint tudunk valamit, azonnal kihirdetjük!

yeti 2010.04.29. 23:12:06

@zalkapone: Nekem nem kell szállás.Elalszok egy pokróccal Tie Range Rovere alatt:)

zalkapone 2010.04.29. 23:23:51

@yeti:

Sajnos nem mehetünk el ilyen Woodstock-i irányba! A hely, és a társaság megítélésén is sokat rontana. És nem csak helyi szinten.

yeti 2010.04.30. 15:51:23

@zalkapone: Értem.
Mindenesetre tűkön ülök és várom a fejleményeket.

Kifordított kacagány 2010.04.30. 21:09:40

@yeti: nekem könnyű dolgom van. kidobálom az üléseket, rakok be egy matracot és teljes a komfort.

pickapu 2010.04.30. 21:16:19

@Kifordított kacagány: Én meg tervezem ráapplikálni a jurtasátrat a platóra.

Kifordított kacagány 2010.05.01. 08:21:35

@pickapu: mondom neked, hogy lakódobozt építs hozzá. nem kell ahhoz túl sok dolog. néhány tábla osb, alulemez, kárpit, meg kreativitás.

szatyi 2010.05.03. 09:52:09

@zalkapone: helyszín javaslat: Nagybörzsönyi Ifjúsági Tábor. 99 férőhely, 2-3-4 ágyas kis faházak, plusz a kőház. Nagy fedett teraszos étkező. A falu fekvése gyönyörű, a tábor a falutól kb. két kilométerre az erdőben. Csak a szarvasok panaszolhatnak be. A faluban igényesebb vendégek részére rengeteg vendégház van, vasútmániásoknak erdei vasút, az ország egyetlen Y fordulós pályájával. Az erdész ananászpálinkáját megkóstolni szigorúan tilos! A vaddisznózsíros kenyér viszont rendben van.

Tommi 2010.05.03. 11:06:54

@szatyi: Ez a börzsönyi hely nem lenne rossz. Csak 3 órát kellene végigvezetnem, hogy odajussak :D

Kifordított kacagány 2010.05.03. 13:33:33

@Tommi: akkor nagyon lassan mennél, mert nekem írt az útvonaltervező 3 és fél órát. persze abból akár 4 és fél is lehet, forgalomtól függően. sukoró közelebb van:)
amúgy meg Tie még tavaly mondott valami adventurelandos sátrazós bulit. az nem játszik?

yeti 2010.05.03. 18:40:31

215 km 4 óra 9 perc + 2-3 óra mert 14 Le-vel lassú megmászni a Bükk,Márta,Karancs,Börzsöny alsóbb részeit,de benne vagyok.Attól viszont tartok,hogy egy ilyen csendes kis faluban nem látnának szívesen egy olyan zajos társaságot mint mi........

pickapu 2010.05.03. 20:18:40

Oszt a korcsma messze van-é ottan?

szatyi 2010.05.04. 08:00:49

@pickapu: négy templom van a faluban :) ezen kívül két pincesor, ahol épp nincs templom. Aztán ott van még a Butella borozó, amikor épp nem Imre nap van mögötte a pincesoron. Akkor nem lehet pénzért adni a fröccsöt, mert mindenki Imre.

zalkapone 2010.05.04. 22:56:32

@szatyi:

Bedobjuk kalapba, köszi!

szatyi 2010.05.05. 12:26:51

@zalkapone: Előzetesen azért nézzen szét valaki ott a szervezőbizottságból, ti tudjátok a szempontokat.

zalkapone 2010.05.05. 19:03:15

@szatyi:

Igazából Sukoró eddig mindenkinek jó volt, csak egyre többen jönnek (ami alapból nagyon jó dolog!), és már nem férünk el. Kell egy hely, ahol 60+ ember meg tud aludni, kulturált körülmények között, és még elfér vagy 30-40 autó, motor, mezőgazdasági vontató, stb. Ja, és legyen könyvtár botlási távolságon belül! ;-)

yeti 2010.05.05. 19:41:26

@zalkapone: Csak úgy kíváncsiságból: múltkor hányan aludtunk ott?

pickapu 2010.05.05. 19:54:07

@zalkapone: Ja! A könyvtárba gyalog járunk művelődni, mert a túlzott információbeáramlás rossz hatással van a látásra. :)

szatyi 2010.05.06. 09:15:30

@zalkapone: Sukoróval én is teljes mértékben elégedett voltam, a helyszín tökéletes volt. Balázs Viktor mondta az OT expón ezt a kapacitásproblémát, azért vetettem fel ezt a helyszínt. Ha bekerül a kalapba tényleg nézze meg valaki, mert árnyoldalai is vannak a dolognak. Olyan jó minőségű viszonylag forgalommentes út nincs a közelben, mint Sukorón volt. Ez egy zsákfalu, a bevezető út nagyon kellemesen kanyarog 3D-ben, viszont keskeny és elég rossz minőségű. A tábor a faluközponttól van vagy egy kilométerre, ezért a helyieket nem zavarnánk, viszont a könyvtárazás után hazafelé lehetnek emberveszteségeink.
A nevezet szálláshoz semmilyen gazdasági érdekeltség nem fűz, csak segíteni szeretnék a probléma megoldásában, és nagyon szeretjük a falut.

zalkapone 2010.05.06. 19:16:01

@yeti:

Nincsenek erre vonatkozó pontos adataim, talán Ommmnak...
Az biztos, hogy 36 ágy van a két házban, plusz a kempingágyak, amiket az iskolából kaptunk kölcsön.

@pickapu:

Ugye, hogy ugye? :-)

@szatyi:

Sukoró több szempontból is jó volt, közel a könyvtár, és ott van ugye a vendégház tulajának étterme is egy köpésre. A zsákutca miatt az autók is fértek valahogy, bár a ki-be jutás néha akadozott holmi bambuló tömegek miatt... :-)
Van némi reményünk és kilátásunk arra vonatkozóan, hogy lesznek faházak telepítve a kertbe, de ennek kivitelezése egyenlőre még csak elméleti síkon mozog. Viszont ha megvalósul, akkor ott elfér még 20-25 ember, aminek azért elégnek kell(ene) lennie.
süti beállítások módosítása