Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Egyenesben elnyúlik !

2008.05.13. 16:00 | prokee | 119 komment

Címkék: forma1 palik

Nem biztos, hogy elegáns dolog beállni a sorba a Palik Lacit szidó blogok közé, ezért nem árulom el, hogy a hétvégi Török Nagydíj közben fogalmazódott meg bennem a post gondolata.

Arról sem szólok egy szót sem, hogy az ő szokásos szófordulata akasztott ki ismét, miszerint az elöl haladó, egyébként többnyire gyengébb autó az üldözővel ellentétben egyenes szakaszokra lehet hangolva, hiszen "egyenesben elnyúlik". Az üldöző persze éppen ellenkezőleg, "féktávon beesik mögé".

Kicsit száraz lesz, de boncolgassuk ezt a témát egy kicsit !

Az F1-es pályák ugye gyakorta tartalmaznak kanyarokat. Sőt, relatíve kevés az egyenes szakasz. Éppen ezért mérik a két autó közötti különbséget időben, nem pedig távolságban. Merthogy  a fizika már csak ilyen.

Egy elméleti nagyon hosszú egyenes szakaszon haladó két autó között (ahogy az általános iskolai fizika-ismeretanyaggal könnyen kiszámolható, sőt, elképzelhető) alacsony sebességnél az adott időkülönbség kisebb követési távolságot eredményez, mint nagy sebességnél. Éppen a fennálló arányosság miatt, hiszen magasabb sebességnél azonos idő alatt az autók nagyobb utat tesznek meg.



A sebesség nyilvánvalóan változik, hiszen lassítanak, gyorsítanak - ha ezt több autó csinálja önmagába visszaforduló vonalvezetésű pályán, azt úgy hívják, autóverseny. A közöttük lévő távolság is változik, hiszen a lassítás és gyorsítás (közel azonos tudású autót és pilótát feltételezve) a pálya azonos részeire vetítve nagyjából hasonló, ám időben kissé eltolva hajtják végre nagyjából ugyanazokat a mozdulatokat. Nem is tehetnék másképpen, hiszen az egyik elöl van, a másik mögötte.

Aki látott már bármilyen versenyt, észrevehette, hogy az autók közötti különbséget is időben mérik. Belátható, hogy a pálya kanyarjából kifelé tartó két autó közül az első (időben) hamarabb gyorsíthat, mint a mögötte érkező - viszont a következő kanyar előtt (időben) hamarabb is kell lassítania.

Ez azt eredményezi, hogy (bár a két autó közötti időkülönbség változatlan) a nagy sebességgel megtett szakaszok elején a nagyjából változatlan időkülönbség mellett a két autó távolsága megnő. A kanyarok közeledtével, ahogyan előbb az elöl haladó, majd az üldöző autó csökkenti a sebességét, a közöttük lévő távolság lecsökken.

Ez viszont korántsem jelenti, hogy az elöl haladó egyenesben jobban teljesítene, a mögötte érkező pedig a kanyarokban és féktávon lenne favorit. Ez egyszerűen így normális.

Akinek a fentiek nem teljesen világosak, vagy túl szárazak, az vegye igénybe korunk univerzális szemléltető eszközét, a számítógépet !



Számtalan olyan autós játékot találhatunk, amelyben a játékos által megtett legjobb kör egy "Ghost Car", azaz szellemautó szemlélteti. Egyfajta segédlet ez ahhoz, hogy már a kör közben lássuk, hol is tartunk az addigi legjobb időnkhöz képest.

A fent leírtak a Ghost Car-ral könnyen ellenőrizhetőek. A dolgunk csak annyi, hogy egy leheletnyivel később induljunk el, és igyekezzünk minél jobb időt futni. Ekkor fel fog tűnni, hogy az elméletileg közel azonos teljesítményt nyújtó Ghost Car meglepő módon egyenesben elnyúlik, majd féktávon beesünk mögé...


Kedves Palik úr, van itthon egy sorozat általános iskolai fizikakönyvem, szívesen elpostázom, ha gondolja :)

UPDATE:

Ezt nem hagyhatom ki, kösz, miluman:




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr55465938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketenap 2008.05.13. 16:31:29

Palik egyszerűen nem látja át ezt a bonyolult kérdéskört.

Egy kis kiegészítés:
Az üldözött autós gyakorta választ nem ideális ívet a kanyarban. Ez azt jelenti, hogy úgy közelíti meg a kanyart, hogy minél hamarabb rátiporhasson a gázra. Ez védekező taktika, így még látványosabb az "elnyúlás".

AZso · http://www.azso.hu 2008.05.13. 16:36:06

Másik kedvence a "leszélesedik" kifejezés... Vasárnap azonban már azzal indított a rajtnál, hogy "kigyulladnak a piros zászlók" ... Ott volt vége a közvetítésnek. Az, hogy körökön át Trullinak hívták Glockot (jó, egy csapatban mennek, ugyanolyan festésű autóval, de hadd ne kelljen már elmondani, miről lehet megkülönböztetni a két csapattársat), az már csak ... hal a tortán... ;-)

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.13. 16:38:20

"kigyulladnak a piros zászlók"

Ezen sokáig röhögtem én is :)

Tommi 2008.05.13. 16:39:08

Hoppácska!

Raikkönen megy ki a boxba... Valószínűleg csak egy pikk-pakk tankolásra...


Néha azért van min röhögni, de általában kiakasztó ember...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.13. 16:41:45

Prokee: Az általános iskolai fizika tankönyv szintjén biztosan igazad van, Palik úrnak pedig a saját tapasztalatai, gyakorlata, egyféle statisztika ad támpontot, az ebből levont következtetés pedig a távolság változását egy megszokott képhez hasonlítja. Az ő tapasztalatai alapján, ha statisztikai megközelítést választjuk, lehet, hogy neki lenne igaza. Bár ehhez elég rossz megfigyelő, nem koncentrál eléggé.

Az általános iskolai fizika 2 okból nem elég ez esetben: Nem mindegy "mennyire" nyúlik el a másik az egyenesben, ezt egy átlagos esethez hasonlítva igenis lehet következtetést levonni. Másfelől a reális F1 esetén a helyzetet pl. a szélárnyék is befolyásolja. :)

Ez utóbbival pedig a legtöbb autós játék sem számol korrekt módon :)

Persze hajlok arra, hogy neked adjak igazat, ugyanis Palik úr megfigyeléseire, tapasztalataira nehéz alapozni, ha egy hozzáértő mondaná ugyanezt nyílván más lenne a helyzet :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.13. 16:45:10

feketenap: Természetesen az általad mondott szempont is igaz. Szóval az f1, bármennyire is szeretnénk nem általános iskolai fizika, de nem is középiskolai. :) Sok fizikusnak, mérnöknek nem triviális a legtöbb dolog az F1ben :)

Ilyenkor célszerű a megszokott látványhoz hasonlítás, mint statisztikai megközelítés, csak ehhez célszerű lenne a Palik féle csapatot leváltani.

Pityke őrmester 2008.05.13. 16:45:44

Régebben meg azt mondogatta hogy "féktávon megérkezik mögé"

Amúgy meg remélem hogy Palik nem olvassa a blogot, mert akkor jól elbasztátok a szórakozásunkat. Évek óra ezen röhögünk a haverokkal. :)

NismoSin 2008.05.13. 16:49:26

Mélyen tisztelt Palik Lászlónak ajánlom a karóba húzást.
De van tőle 1 kedvencem "aranyosan leszakadt a bal 1. kereke"
ja azok aranyosan szakadnak....

Cola 2008.05.13. 16:50:49

statisztikailag még az lenne érdekes - ha igaza lenne Paliknak - hogy két tetszőleges autó közül a Forma 1-es történelemben mindeig az elől haladó lenne gyorsabb az egyenesekben és lassúbb a kanyarokban, és ennek alapján természetesen mindig a hátul haladó lenne kanyarokban a gyorsabbb ...

Gray 2008.05.13. 16:55:14

a a palik az egy barom nem kell vele törödni én már megszoktam.
a futam alatt is amikor hamilton kiment már azt hiszem 3-ra a boxba és még mindig keménykeverékü gumit kapott már ment vele két kört de ez a barom még addig csak találgatta hogy milyen gumi van rajta asszonnyal már a boxból kifele jövet láttuk hogy ez még mindig nem lágy hanem kemény keverékü.balek és ennyi de megg kell szokni mert eltávolitani ugyse fogják.

bigdee888 2008.05.13. 16:57:20

Szeretjük Palik bácsit! :D Még ha néha hülyeségeket is beszél, de szeretjük. :D

A cikket köszi, jó volt, tetszett.

Floyd · http://www.gazmegfek.hu 2008.05.13. 16:59:17

palik faja, feldobja a futamot! Ezek az elszólások meg direkt poénok, anno még 98ban mondta h a két pilóta brazilul beszélget...wéber meg a szagértő élrevasalt hozzáállásával tuti kis délutáni altató. gyula meg a kolonc :D

fructal 2008.05.13. 17:04:15

Régebben azt játszottuk, hogy húztunk egy strigulát valahányszor azt mondta hogy "jelen pillanatban".
Úgy emlékszem, 98 volt a rekordja valamelyik futamon.

Achmed the dead Terrorist · http://www.youtube.com/watch?v=sDsK8ZnmhC4 2008.05.13. 17:08:48

Persze Kovalainen is lágy gumikon kellett volna kibírja a 31 kört, amikor hosszan tankolták meg. Azokon a lágy gumikon természetesen, amiket meg se kapott. Pedig év elején ők magyarázták, hogy a csíkos a lágy a telibefekete meg a kemény. Azóta elfelejtették? Ja és igen, attól, hogy atomfizikusok és ilyen meg olyan mérnökök tervezik az autókat és kiemelkedő képességű pilóták vezetik őket, a newtoni fizika még érvényes. Érvényes volt Newton előtt is, csak senki nem tudta. És érvényes lesz Adrien Newey meg Ross Brown után is, amiről maga a poszt szól: adott idő alatt nagyobb sebességgel több utat teszel meg, kisebbel kevesebbet. Palikra is ráférne némi fizika-tanulás, talán nem állna annyiszor fejre. Vagy legalább matricáztassa fel az autója alját is, azt többször mutogatja...

Lisi 2008.05.13. 17:12:39

Még importál is a barom. Most elsütötte a légüres térben halado kocsit is

Coupe 2008.05.13. 17:17:56

TheELF! Ezzel a palik úrazással akár fel is hagyhatnál, ennél nagyobb gyökeret keveset engedtek a magyar televíziózás történetében képernyőre és mikrofon mögé. Ez a blog pedig arra jó, hogy rácáfoljon arra a laikus hipotézisre, hogy nincs ember az országban, aki ezt a ripacsot elviselné. Láthatjuk, van, egy kézen meg lehet számolni. Német RTL, kénytelen azt nézni az ember emiatt a felfuvalkodott hólyag miatt. A magyar közvetítést ez a barom tönkre teszi teljesen, idegesítő, maníros, ízléstelen és elviselhetetlen. Akinek ez tetszik, az is elgondolkodhat.

diogenes 2008.05.13. 17:21:15

Ugyan mit érdekli őt,hiszen vette/tőlem/a közgazdász diplomáját és az állását az anyja feküdte ki neki Vitraynál,de azért jó látni,hogy vannak akik szeretik

GvovKr 2008.05.13. 17:21:31

Ha azt is odaírod, hogy mi van akkor, ha a követési távolság tart a nullához, már majdnem megtanítod deriválni :)

Gabika 2008.05.13. 17:26:25

Nagyon ügyes fiuk vagytok ,hogy ezt kiszámoltátok,levezettétek. A fizika nem elméleti tantárgy. Kőkemény gyakorlat. Én szeretem Palik stílusát, szórakoztat. Ha nem tetszik, ahogy kommentál, lehet nézni a külföldi adókon a forma 1 et. Leszóljátok, hogy felborul a kocsijával? Igen ő versenyez, nem csak netezik, és mint olyan bizony néha borul. Én sohasem versenyeztem ,de nem is szólom le azt aki igen. Annyira megnézém a sok okos embert, hogy a gyakorlatban hogyan vezetné azt a kocsit, illetve, hogy hogyan nyomna le 600 km-es etapokat a sivatagban. Még egy dolog: nem a semmiért vezeti a Hungaroringet... Azért a magyar nagydíj szervezés, levezetés szempontjából nem az utolsó. Lehet, hogy nem ért a fizikához, de ti meg nem tudtok versenypályát igazgatni. Én meg sokat pofázok... Az élet ilyen...

Johny Bravo 2008.05.13. 17:28:57

Azért azt se nagyon bírta Palik mester Gyulával együtt feldolgozni, hogy azért volt Hamiltonnak két mp-el gyorsabb a kivezető köre az 1. megállása után, mert 2mp-el rövidebb ideig tankolták (és a tankolást a kivezető körhöz adják hozzá, azért 1:4x, és nem 1.2x volt). Ezen elfilóztak vagy 20 percet, hogy milyen jó a Hamilton. Ja, jó.

biziclop 2008.05.13. 17:30:11

Coupe, csak ket szot mondok: Kopeczky Lajos.

draft 2008.05.13. 17:32:11

" Nem biztos, hogy elegáns dolog beállni a sorba a Palik Lacit szidó blogok közé "

... valóban nem az, kannácska ostoba pofáját sem elegáns címlapra rakni, dehát ettől olvassák sokan az adott gané lapot. Mint ez közismert.

biziclop 2008.05.13. 17:35:02

Gabika: nem az a baj, hogy felborul, mert a legjobbak is felborulhatnak, meg hatvanas temponal is. De csak a hihetetlenul kocaautosok vagy a hihetetlenul hazugok allitjak azt, hogy szazhatvannal repesztettek.

Tudod, valoban lehet kulfoldi adon nezni a forma1-et. Es amikor azt latom, hogy az egyik adon Martin Brundle es hasonlo nimandok kommentalnak, horribile dictu erdekes es nem trivialis dolgokat, akkor Palikot nem tudom masnak latni, mint egy nevetseges macskajancsinak. Ami Korda Gyorgy a pokernek, az o a forma1-nek. Csak mig a poker amugy egy kibaszottul dogunalmas "sport", a forma1 elvezheto lenne anelkul is.

Rain 2008.05.13. 17:35:02

Én megőrülök tőle, kezdtem mosolyogni, hogy "csak" a Czollner lesz, de beesett, nyilván késett kicsit, nem mondom, hogy én jedi lennék, de kereshetnének olyant, akinek elég az, ha a Szujó sugja a fülükre az infót, és nem gyártják az ökörségeket.
A kedvencem, mikor röhigcsélnek, mint a barmok a gyatra szóvicceiken...:-|

Merci 2008.05.13. 17:37:08

Gabika! Olyan a hozzászólásod, mint a rajongásod eziránt a roppant kellemetlen ripacs iránt. Értelmezhetetlen. Palik pusztán haverságból Deutch-Für haverjaként lett igazgatója az amúgy használhatatlan és élvezhetetlen magyar pályának a fidesz érában. Körülötte komoly stáb dolgozik azon, hogy a hazai verseny ne a közvetítésével egyezzen meg, a futam viszonylagos sikere nem palik érdeme. Más is versenyez, de nem játssza az eszét, esetleg kicsit szívja a fogát, hogy százszor tehetségesebb emberek miért nem kapnak olyan lehetőséget, mint ez a műmájer gyökér, akinek a segge alá tesz az RTL egy autót, mert az egykori férfiszeretője, a héderbarna jól fekszik az RTL vezetésénél, mint sportosztályvezető rájuk hat, vagy inkább alájuk. Úgyhogy szeresd ezt a senkit, aki mások hátán könyökölte fel idáig magát viszonylag érdemtelenül. de oktass már arra, hogy ez a nímand egy valaki.

andras244 2008.05.13. 17:39:22

Sajnos Palik sosincs a helyzett magaslatán ... hüjeségeket beszél, ezért nézem a német rtl-en a futamokat ...

lumi 2008.05.13. 17:39:31

Én csak azt szeretném, hogy egyszer Palik Lacit tegyék be "légüres térbe", hadd érezze, milyen ott. (előre elárulom neki, nem azt fogja tapasztalni, hogy nincsenek a közelében az ellenfelek...)

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.13. 17:41:36

Gabika:
"Leszóljátok, hogy felborul a kocsijával? "

Azt hiszem, ezt te hoztad fel elsőnek :)

Krasznaa 2008.05.13. 17:44:30

Csak a fizika részhez még egy szösszenet. (Bár az előző hozzászólások szerint ez nem is annyira fontos az autóvezetéshez...)

Nem kell túldimenzionálni a kocsik viselkedésének fizikáját. Én magam fizikus vagyok, úgyhogy higgyétek el, erre az esetre tökéletesen alkalmazható az általános iskolai összefüggés. Én is már évek óta tépem a hajam ezen a hülyeségén.

Ezzel együtt én nem váltanám le kommentátorként. Engem alapvetően mégis szórakoztatni szokott a hozzá nem értésével.

pp 2008.05.13. 17:45:51

A legnagyobb röhej most az volt, ahogy Massa első tankolására reagáltak, igen Czollner is. Nevezetesen Massa milyen katasztrofálisan szar kivezető kört produkál, 2 mp-el rosszabbat mint Hamilton. Ezt kb 14x mondták el, valamint az is elhangzott közben egypárszor, hogy Massa 2 mp-el hosszabb ideig tankolt, de ezt a két egyszerű dolgot még véletlenül sem tudták magukban összekapcsolni.

madz 2008.05.13. 17:48:57

oké, én bölcsész vagyok, de engem az idegesít évek óta, hogy Rájkönennek hívja a szerencsétlen REJkönnent. meg Barihello meg ilyenek. és most meg azon csodálkoztak, miért úgy mutatja a hármast Massa, hogy nem a hüvelykujjával. hát mert egész Dél-Amerika így mutatja...

Gabika 2008.05.13. 17:48:59

Tudjátok mennyire értelemetlen ez a beszélgetés? Remélem Laci olvassa és jókat röhög magában, ezen a sok sületelenségem amit itt összehordanak. Ő sz@rik arra, hogy ti mit gondoltok róla, vezetési stílusáról, pozíciójáról. Ki a fenét érdekel az, hogy hogyan került oda? Engem biztos nem, Ő meg úgyvan vele, hogy megy neki a szekér, azt csinálja amit szeret, és kész. Valahogy ezekből a kommentekből a nagy magyar irígységet látom kikacsintani... (Én biztos jobban tudnám). Meg kell mutatni! Tessék tanulni, politikusokkal ismerkedni, jó helyen lenni a jó időben, és aztán 10 év mulva titeket fognak szidni ezen a blogon. Ja és belehetne ültetni akár Baumgartner Zsoltit is, vagy bárkit a mikrofon mögé, akkor is lennének elégedetlenek. Laci kaptuk, ez van ezt kell szeretni.

Gyulám 2008.05.13. 17:54:07

És az a szerencsétlen Gyulám, akinek az a szerep jutott, hogy ő legyen a balfasz a palik mellett...? Nyílván érzi lacika, hogy nagyon gyenge a színvonala, folyamatosan baromságokat beszél, ezért megelőzendő a főfasz szerepet átadta Gyuszikámnak. Pedig ő valamivel jobban képben van, a Weber Gabi közvetítései pedig éppenséggel szakmai titkokba adnak betekintést sokszor, ahogy kellene azt mint pl. a német retekklubbon. Lauda nevét már meg sem említem, mondjuk ő meg a füle miatt nem való oda...

lumi 2008.05.13. 17:54:27

Gabika! Úgy látom, te Laci helyett is idegeskedsz azon, amit itt olvasol.
Az idegeid érdekében inkább te is sz@ard le, ahogy a Nagy PL tenné. ;-)

Gaben 2008.05.13. 17:57:25

Az F1 nem autóverseny, hanem 'sóbiznissz'. Ezért nem sportkommentátor kell, aki ért hozzá, hanem valaki, aki hangulatot csinál. És ezért szeretik sokan Palikot, mert aki nem ért hozzá, annak nem tűnik fel, hogy baromságokat beszél, viszont szórakoznak a stílusán (bár nekem az sem jön be).

Prokee,
Egy valamire való autós játék számol a szélárnyékkal.

Persze lehet, hogy az az analógia, hogy az szereti Palikot, aki szerint a jó szimulátor a Need for Speed.

váltó 2008.05.13. 17:57:39

Én mindig felidegesítem magam Palikon. Tudom, nem kéne, inkább röhögni kéne a hülyeségein. Az a baj, hogy azt hiszi magáról (a többi nímanddal együtt), hogy ért ahhoz, amit csinál. A legjobb: verseny közben 200-nál megáll az egyik autó, erre ő: a váltó az oka. Honnan a péróból lehet megállapítani, hogy mi ment tönkre? Ja, hogy kékes füstöt ereget? Máshol nincs olaj, csak a váltóban?
Meg amikor megszakértik, hogy most könnyű/nehéz autóval megy xy az időmérőn: Szerintem 50%-nál kisebb a találati arányuk.
Én sem vagyok szakértő, de akkor legalább nem próbálom elhitetni magamról, hogy az vagyok.
Ja, és nem tudom, észrevettétek-e, de a legjobb és a leggyengébb autó között kb. 5% különbség van. Nem kéne a leggyengébbeket fikázni, szeretnék én pl. az olimpiai rekordnál 5%-kal lassabban úszni/kajakozni/futni/stb. És szeretnék én olyan gagyi istállóban mérnökösködni, ahol a világszínvonal 95%-át teljesítik (már ha mérnök lennék). Kiváncsi lennék, azokban a témákban, amelyekben ez a díszes társaság nyomul, hány %-kal a világ legjobbja alatt produkálnak. Gyanítom, 50% alatti lenne...

a nagy magyar irígység 2008.05.13. 17:58:22

Gabikám:
szerintem meg az ilyen mindent respektáló, de ha úgy tetszik mindent lenyelő birka hátvédek miatt tart itt az ország mint te!

Senki nem kérdőjelezte meg a Palik versenyigazgatói kvalitásait, az hogy megteheti, hogy indul a Dakar-on stb., jól teszi, képviseli a magyarokat.

De itt arról van szó, hogy egy teljesen felkészületlen "SZAK"kommentátor képében tetszeleg, tönkretéve ezzel sok százezer ember kulturált szórakozását. És lenne helyette megfelelőbb...

Gabika 2008.05.13. 17:59:03

Nem idegeskedem :). Csak némán figyelek

Merci 2008.05.13. 18:01:37

Szeresd csak Gabika, mindkettőt, zsoltit is meg lacit is. És tarts irigynek mindenkit, aki ezt gyökeret meg a bevásárolt pilótalúzert semmire nem tartja. De azt kijelentende, hogy ezt a tahót szeretni kell, na az a magyaros igazán, amikor saját gondolatod ne is legyen, majd mindent kitalálnak meg intéznek helyetted. Az ilyen igénytelen, beletörődött fajankóknak találták ki ezt az országot, palikostól, baumgartnerestől, nekik jó minden, ahogy van. Ha szar, akkor szar, de az övék legalább, mást úgysem tudnak elképzelni sem helyette.

Gaben 2008.05.13. 18:01:38

Még annyit, hogy nekem úgy tűnik, hogy Paliknak onnan van a tudása, hogy olvasgat F1 szaklapokat, és ismételgeti amit olvasott, annak ellenére, hogy nem igazán érti.

Egyik régi kedvenc példám, volt egy idő, amikor gázelvételnél komoly lángok csaptak fel a kipufogókból. Néhány versenyen keresztül mindig világvégét vizionált, aztán mondták neki, hogy nem kell aggódni, csak túltölt a motor. A következő verseny első lángjánál örömmel közölte, hogy nem kell megijedni, csak túltölt az akkumulátor...

Macko 2008.05.13. 18:04:27

Gabika ...

Türelmesen elolvastam 2. magasröptű hozzászólásod is.
Nem akartam eddig de most már beszólok.

Hogy a náthás k. életbe lehet egy ilyen nímand, seggnyaló, parasztra azt mondani, hogy "ez van, ezt kell szeretni" ???

Miért kell hogy szeressem ezt a tehetségtelen, nyálas barmot, aki tönkre teszi a szórakozásomat minden második hétvégén ?

Miért ?

jürgen baromartz 2008.05.13. 18:04:43

palik egy szánalom. ez nem állítás, ez tény. mint közvetítő, a hozzáértését olyan 3/10-re tudnám értékelni (czollner olyan 2/10), amennyiben laudát vesszük 10/10-nek (és nem voltam szigorú egyáltalán). a stíluát eddigi tapasztalatom szerint (ismeretségi körömet tekintve) csak azok bírják akik maguk is nagyképű ripacs gyíkok. egyszerűen tehetségtelen, borzalmasan rossz megfigyelő (az én abszolút laikus szemem sokszor többmindent észrevesz mint az övé, pedig ő állítólag profi), az egyetlen ami miatt ott van ahol az az akaraterő és a vakszerencse. amúgy ennyit róla:
www.youtube.com/watch?v=leEZZWBtIFc
ezután senki ne akarja nekem megmagyarázni hogy palik mekkora isten.

Gabika 2008.05.13. 18:05:05

nagy magyar irígység.

Nem mindenkit respektálok. Például téged nem. Miért nevezel engem birkának? Egy-két kommentem alapján? Biztos igazad van... Én hívjalak valaminek? Minek? Előrébb leszek vele? Jobb ember leszek azáltal, hogy megmondom a frankót? Dehogy leszek... De te sem...

biziclop 2008.05.13. 18:06:23

Gabika, vilagot kene latni, megnezni, mashol milyen a forma1-es kozvetites. Akkor te is latnad, hogy az imadott Lacikad meztelen.

Meg azt is, hogy bar elofordul, hogy a pincer egy gozolgo szarkupacot hoz ki neked, de nem muszaj mosolyogva befalnod az egeszet es meg repetat is kerned, vissza is kuldheted.

Gabika 2008.05.13. 18:07:42

Macko

Ne szeresd! Nem muszáj, ne nézd! Nem muszáj!
Menjél és üsd le Palikot, és legyél boldog! Szerintem sokan fognak támogatni.

sergio77 2008.05.13. 18:09:52

Gabika!

Laci most biztos nagyon boldog, hogy legalább egy ember van, aki szereti! Igazad van, Laci után lehet csinálni, amit ő politikusokkal beszélgetni és hasonlók. Igazad van, de ezn az alapon akár pénzt is szerezhetne úgy bárki, hogy kirabol valakit és ezért cserében még nézzünk is fel rá, mert volt hozzá bátorsága??? Te aztán komoly értékrenddel rendelkező csávó vagy ám!
Csak tudod, az a baj, hogy ez a senkiházi gyökér emberek százezreinek a szórakozását b@ssza el a hozzá nem értésével és az önimádatával. Az pedig, hogy szarik bele abba, hogy mit gondol a teljesítményéről a néző, külön felháborító! Normális országban egy ennyi alázattal bíró embert már örökre kiirtottak volna a médiából!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.13. 18:13:15

Kedvenc tőle: pestiesen szólva is durva fékezés volt.

morpho 2008.05.13. 18:14:41

Gabika
Engem mondjuk szórakoztatsz,de kapsz még itt az arcodra "gazdagon".

lumi 2008.05.13. 18:14:54

Gabika! Ez nem fekete vagy fehér.
Nem hiszem, hogy te még nem vettél észre elég kirívó hibákat a közvetítéseiben.
Itt a hangsúly azon van, hogy egy műsorvezető, akit odatesznek, és megmondják, hogy "te ezt most dumáld végig", nem egyezik azzal, hogy valaki szakkommentátor.
Ha PL szakkommentátor, nem eshet ki annyi baromság a száján, mint amennyi kiesik. És itt nem csak a hasonlatairól és a nyelvhelyességi hibáiról van szó.

Gabika 2008.05.13. 18:15:47

Félreértés ne essék nem istenítem Lacit. Vannak hibái, nem is kevés, de ember. Olyan amilyen, de ember, ahogy ti is meg én is. Csak kivácsiságképpen szeretném ha valamelyikőtök beülne a kommentátori székbe vasárnap délutánonként. Kár hogy erre nincs lehetőség. Amit meg ő csinál az egy termék, amivel jó pár laikus embert leültet a tv elé.

Fj0d0r 2008.05.13. 18:16:35

Öszintén szólva én se bírom a Palikot de ha nem ő akkor ki? Dávid Sanyi, Baumgartner...? Mikor anno kirugták az mtv-től éveken keresztül fájdalmas dolog volt f1-et nézni. Lehet hülyeségeket beszél de legalább egy kis szint visz az egészbe.

Azt bírtam mikor anno még számolgatták időmérő után kinek hány körre elegendő üzemanyaga van. Még szponzor meg táblázat is volt hozzá és a Wéber Gabi tök komoly fejjel, írtó bonyolúlt matematikai képletek kiszámolgatása után kinyögte, hogy Schumacher 30 körre van tankolva míg Raikönnen csak 17-re ezért verte meg a finn a németet az időmérőn. Aztán persze mindakettő 23. körben jött be. :D

jürgen baromartz 2008.05.13. 18:18:08

Gabika 2008.05.13. 18:07:42

nekem sajnos muszáj, az isten bassza meg, nekem muszáj mert nincsen kurva német rtl-em! és igen, szívesen szájbarúgnám palikot, meg czollnert is, meg azt az idióta kretén homokos majmot aki a "műsorvezető" (a nevét nem tudom).

bocs az alpári stílusért, de elegem van a nímand gyökerekből, meg abból hogy "ha nem tetszik ne nézd".

ommm 2008.05.13. 18:18:53

Ha szerény véleményem számít valamit:

Világéletemben Dávid Sándor -fan voltam.
Nem hisztériázik.
Nem ugat fölöslegesen.
Nem találgat.
És mikor kinyitja a száját, nem szar ömlik belőle, hanem hallgatni kell figyelmesen, mert ő már akkor ott volt, mikor a mai "szakemberek" még homokkal etették a Hugó Hamit.
Tanulhatnának tőle. Szerénységet, szakértelmet biztosan.

biziclop 2008.05.13. 18:19:42

Gabika, es hany embert riaszt el? Azt ki meri? El tudod egyaltalan kepzelni, milyen szorakoztato tud lenni egy verseny normalis kommentarral?

sergio77 2008.05.13. 18:20:22

Gabika!

Tudok olyat, aki csinálta egy időben pár alkalommal azt, amit most Lacika! Nem is volt rossz! Szóval, amit Lacika csinál tényleg nagy dolog, mert nem ért hozzá és így valóban nagy dolog végigdumálni a 2 órát. Azonban ha valaki ért hozzá, akkor annak meg sem kottyan!
Másrészt pedig ilyen alapon, hogy "ő is ember", ültessük be Jóska Pistát Bivalyb@sznádról és aztán nézzük el neki, hogy nem ért hozzá, csak azért mert ő is ember!!! Ugye milyen jó is lenne az???
Te például, ha valamelyik családtagodat megműtené egy orvos és a rokonod belahalna, akkor is azt mondanád, hogy "nézzük el neki, hisz' ember"???

lumi 2008.05.13. 18:25:10

Én nem akarom megsérteni Dávid Sándort, de azért azon jót röhögtem, mikor egy versenyen vagy 20 percig nem szólalt meg - tuti bealudt, mert rohadt unalmas volt - majd teljes nyugalommal közölte, hogy csak azért nem szólalt meg, hogy élvezhessük a motorok hangját. :-D
Néha PL is megajándékozhatna ilyen élvezetekkel.

Cook kapitány 2008.05.13. 18:26:51

Szerintem a Palik írogat Gabika álnéven. :-))

Paliktól meg el kéne venni a mikrofont. Menjen Dakarozzon, ott még akár szurkolok is neki, de meglehetősen bosszantó, hogy miatta már régóta a német TV-adókon nézem a Forma-1-et.

Fj0d0r 2008.05.13. 18:29:38

A Dávid Sanyibá közvetítéseiben az volt a jó hogy nyugodtan szunyálhattál futam alatt. :D

Eszembe jutott még egy Palik baromság. Végül is ez is ehhez az elnyúlik-beesik hülyeségéhez tartozik. Szóval mikor mutatták hogy a versenyző mikor melyik pedált nyomkodja. Na ott is szakértősködött ám, hogy az üldöző próbál közelebb kerülni és mindig egy hajszállal később fékez.

Gabika 2008.05.13. 18:31:22

Tudom velem van a baj, hogy nem azért nézek forma-1-et. hogy a kommentátor szavavit jegyzeteljem. Tudom velem van a baj, hogy szembeszálok veletek. Tudom ,hogy velem van a baj, hogy a forma-1-et szórakozásképpen nézem. Annak viszont örülök ,hogy vannak emberek akiknek ez a lagnagyobb gondja. Megint csak azt utdom mondani, hogy tessék menni és leváltani. Egyébként Ommm nem mondott butaságot.

sergio77 2008.05.13. 18:33:07

Gabika!

Mintha a Hozzád intézett mkérdésekre nem nagyon válaszoltál volna!!!!

hulyemagyar 2008.05.13. 18:33:59

Ti kit tennétek a helyére?
Ki az, akit igazi szakkomentátornak el tudnátok fogadni?

Gabika 2008.05.13. 18:35:22

Tény, hogy Dávid szakmailag ott van ,de nem szórakoztja a közönséget. Laci meg mondja a magáét, ennyi... Jelenleg a szórakoztatás a lényeg (lásd Győzike só). Majd ha a szakma lesz a lényeg a tv-ben a MTA doktorai fognak beszélgetni kerekasztal mellett. Addig meg érjétek be Győzikével, Palik Lacival és a többiekkel. Ja és nem vagyok Palik. Nem is rokonom, meg nem is ismerem. Csak jókat nevetek rajta.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.13. 18:35:39

Én Ommhoz csatlakoznék. Az első magyar nagydíjon hallottam először, azóta hiányolom.

Gabika 2008.05.13. 18:37:17

Sergio77

Bocs, hogy nem válaszoltam. Nem tudok erre reagálni. Majd ha orvos leszek megmondom. Addig meg ne is fessük az ördögöt a falra.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.13. 18:37:59

...mármint Dávid Sándort, nem pedig Ommot :)

lumi 2008.05.13. 18:38:42

Én olyat tennék a helyére, aki ért is hozzá.
(másik mosolyogtató tény, hogy hogyan lesz valaki "F1-szimulátor világbajnokból"- mivaaaaan?!?!?!?! - az F1 Racing főszerkesztője)

Gabika 2008.05.13. 18:40:06

Tényleg van valaki alkalmasabb erre a posztra (biztos)? Javaslatokat várunk a kommentekben...
Nekem nem jut eszembe senki, de mégis: mondjuk Fábry S., de akkor a futamról hallanánk a legkevesebbet...

Atti 2008.05.13. 18:40:09

Egy pár éve történt, amikor Schumacher próbált előzni egy McLaren-est (nem emlékszem ki volt, talán Räikkönen ... szégyen, pedig McLaren fan vagyok, na de most nem ez a lényeg...), hogy Palik azt mondta, hogy tutira meglesz mert látszik, hogy a McLaren-es minden kanyar előtt hamarabb fékez... Még jó, ő volt elöl.

Más; azt, meg, hogy pl. előzés történt, safety car bejött/kiment, sárga zászló van, kemény/lágy gumit tesznek fel, stb. még a nemesmedvesi óvodások is hamarabb észreveszik.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.13. 18:40:15

Továbbra is fenntartom, nem mindegy "mennyire" nyúlik el, ergo az átlaghoz kell viszonyítani, mert nem minenben egyszerű a dolog, valóban függ a beállításoktól IS, amellett, hogy a prokee által leírt alap megközelítés igaz.

A kérdés az, hogy pl. Todt, Brawn, Lauda, stb. kezdi el a látvány alapján tippelni a beállításokat, erőviszonyokat, vagy Palik akinek a képességeit az is meghaladja, hogy felfogja: nem azt előzi egy McLaren aki 20 másodperccel és több helyezéssel előtte van :)

Kérem szépen megfizetik őket, hogy végezzenek el egy munkát. Mit tesz Palik? Segítek: Nem végzi el. Ugyanis nem figyel a számítógépre :) Én pl. szeretem nézni a TV mellett a Live Timing oldalt, ránézni az ott lévő kommentárra is, stb.

Dávid Sándor is jó lenne szakkomentátornak, de uram bocsáss, akár Baumgartner is. Lehet, hogy versenyzőnek nem a legjobb, de momentán nem jut eszembe más magyar aki versenykörülmények között vezetett Forma1es versenyautót. De lehetne sorolni sorban a jobb jelölteket.

Az ez van ezt kell szeretni azért nem jó, mert Palik nem tájokozódik, ergo nem juttat el hozzánk semmi olyan információt ami ne lenne magától értetődő, ellenben baromságokkal zavar. Ergo: jobb lenne, ha nem lenne.

Vagy, ha bárki olyan kommentálna, aki a pénzért veszi a fáradtságot és legalább ránéz egy live timing-re :)

hulyemagyar 2008.05.13. 18:41:01

"Te például, ha valamelyik családtagodat megműtené egy orvos és a rokonod belahalna, akkor is azt mondanád, hogy "nézzük el neki, hisz' ember"???"

Neked tényleg egy kalap alá esik ez egy tv-s közvetítéssel?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.13. 18:45:04

Gabika: Tessék egy érdekes javasalat: Mehet az RTL Klub adásában egy Palik + Fábry + Győzike felállás, ha azonos időben (élőben) megy a Sport Klub nevű adójukon mondjuk: Dávid Sándor + Baumgartner + ... értelmes szakkommentátorral.

Fél évig lehetne mérni, melyik a sikeresebb (ugye az adott adóhoz hozzáférni képes nézők hány %a nézi, nem abszolút nézőszám mert, nincs mindenhol kábel) és kiderül, hogy melyik a sikeresebb.

Ha a Palik bukik menjen a Cool TVre ököröködni, az sem zavar, ha F1 futam kapcsán :D

sergio77 2008.05.13. 18:46:21

hulyemagyar!

Olvasd el még egyszer, amit írtam és akkor talán rájössz, hogy a dolog nem erről szólt, hanem arról, hogy nézzünk el minden hibát, hiszen "ő is ember". De hogy megnyugtassalak, a halál és az f1 közvetítés nem egy kategória nálam sem! :D

Quattroman 2008.05.13. 18:50:36

Gabika!

Amit P.L. csinál az nem egy termék amit elad.
A Show-t a csapatok, versenyzők... stb csinálják,
neki az lenne a dolga hogy még élvezhetőbb, érthetőbb legyen.
Ehelyett inkább riasztóként működik!
Azt mondod sok laikust leültet a képernyő elé, én meg állítom sokkal többeket viszont elriaszt.
Sajnos manapság nincs olyan alternatíva mint anno, apám úgy nézett focimecset hogy a rádióból a Szepesi hangja szólt

Gabika 2008.05.13. 18:52:08

Mivel egyikünknek sem jut eszébe olyan kommentátor aki szórakoztatni is, és közvetíteni is tud , ezáltal kénytelenek leszünk Laciva beérni. Laci pedig mint mondtam egy terméket csinál, amire van vevő.Ja és az RTL klub nem azért vette meg meg kemény delláért a közvetítés jogát ,hogy azt ne nézzék az unalmas szakmai latolgatások(bocs) miatt. Olyan ez mint a választásoknál ==> mindig a bizonytalanokat kell megszerezni.

Kapasztrópa 2008.05.13. 18:52:25

Az egész forma egy unalmas business. Aki a Ferrariban (BMW-ben, Merciben) ül az a világbajnok, aki a többiben, az a statisztéria.
Lauda, Prost, Senna, Piquet, Mansell vagy Alonso idejében volt benne némi verseny.
Mostanra olyan, mint rgy valóságshow, ahol mindenki tudja ki esik ki, ki marad, csak a buta néző pörög az egészen, mintha most dőlne el.
Üzlet ez már csak, nem sport.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.13. 18:53:49

Kapasztrófa:
Összesen, nagyjából, hány futamot láttál már ?

castingolo 2008.05.13. 18:54:29

Jaj ez a ki lenne jobb helyette? Gyurcsány vazze...

Ennél ostobább egypártrendszeres gondolkodásmódot még nem láttam.

Szerinted hány százan akarnának beülni a Palik, Czollner, Weber, Héder stb. helyére???

Ne a bivalybasznádi kocsmakommentátorokra gondoljunk, hanem szakképzett autós újságírókra. Ismerni kellene a több száz fős szakmát név szerint???

Erre vannak castingok jobb helyeken, jobb adókon és akkor olyanok kerülnek oda akik nyugati színvonalon közvetítik az eseményeket.

De a magyarnak ez kell: a győzi, a palik, a mónika, hogy rohadna le mind.

Lehet hogy nem is ez kell nekünk, csak szándékosan tartják lent a színvonalat... Butább, ostobább embereket könnyebb megvezetni minden téren.

És ha látnád az összefüggéseket kedves Gabika, nem mondanád, hogy tessék jobbat csinálni, hanem igényelnéd a jobbat és akkor az előbb utóbb jönne.

A péknél sem mondják azt ha szar a kenyér, hogy süssél jobbat vagy menj a picsába, hanem jobb helyen elnézést kérnek és megpróbálnak legközelebb jobbat csinálni!

UFF

Gabika 2008.05.13. 18:55:41

Jó lenne egy statisztikát látni arról, hogy mennyi ember nézi a közvetítéseket. Lacival vagy anélkül. Abból talán okosabbak lennénk, de addig minden feltételezés légbőlkapott. Ja azt én sem értem, hogy miért vesznek észre mindent később.

Shag_Beckur 2008.05.13. 18:57:19

Kapasztrópa 2008.05.13. 18:52:25
"Lauda, Prost, Senna, Piquet, Mansell vagy Alonso idejében volt benne némi verseny."

Azért ez fájt :D

Hogy jön ezekhez a nevekhez Alonso?:D

Gabika 2008.05.13. 18:58:51

Castingoló

A vélenyényedre: Tetszettek volna forradalmat csinálni. :)

Ja és ha valahol szar kenyeret adnak, oda többet nem megyek oda, vagy oda járok ahol nem sütnek szar kenyeret. Megint eltértünk a témától...

Kapasztrópa 2008.05.13. 19:00:26

prokee: a nyolcvanas, kilencvenes évek első felében mindet, azóta keveset, baumgartner óta szinte nullát.

ez már nem sport, csak egy show, egy üzlet, mint a bundameccsek.
nem a teljesítmény dönt, hanem az üzleti érdek.
és így valóban tök mindegy ki kommentálja.
egyébként én mondok pár nevet szívesen:
gundel takács, faragó ricsi, szántó dávid, hajdú b, egri viktor, máté pál, ágai kis, stb stb stb
és ezek mind tv-s sportkommentátorok.
mind jobbak lennének mint palik.

Ne közvetíccsé 2008.05.13. 19:00:52

Most lehet, hogy megköveztek, de a totálcar-os fiúk is tudnak szórakoztatóak lenni, szakmaiak és viccesek.
Karottát és Winklert a liftbe!

Ez is milyen lúzer gáz dolog, hogy egy liftben ülnek, ahelyett, hogy a helyszínről közvetítetnének.

És a legjobban bírom a tómácsot. Beszédhibás, szarul fordít és teljesen felkészületlen. Biztos helyette is mondanom kéne valakit, ha nem tetszik. De biztos nincs is kishazánkban 10e tolmács:)
Szinkron

lumi 2008.05.13. 19:01:08

Katasztrópa hsz-e katasztrófa. ...hehehe... Öcsém, kihagytál pár nevet a listából, de van egy nagy kakukktojás is!

Hol vannak már azok az igazi versenyek, mint a régi szép időkben?!?! Alonso is milyen vén lett!! Már 27 éves? Hiába, kiöregedett, mint Lauda. :-DDDDDD

Kapasztrópa 2008.05.13. 19:02:11

úgy, jön alonsó, hogy elírtam :)
alesi-re gondoltam
aki visszaelőzte sennát.

asdf 2008.05.13. 19:05:22

gabika: lofaszt :)
En is azert neztem az f1 -et, mert erdekes... igaz a nemet rtl -en...
Palika? Felborult? Hopp! jo temat _hoztal fel gabika_... azt sem volt kepes megalmodni az interjuban, hogy mph, vagy kmh :)
Egyebkent mit gondoltok? Elokerult Daemon Hill?

Azert mondom, Palikot tiltsak el a kozszereplestol...
tudod, mas kommentator ertekes informaciokkal szolgal... palik meg elcsodalkozik, hogy: De Sanyi, Te gondoltad volna, hogy egy ilyen 10 masodperc alatt tobb liter benzint tankolnak egy kocsiba?!

lumi 2008.05.13. 19:06:29

Na oké. Alesi máris más. Meg az "örök reménység" Berger.

jürgen baromartz 2008.05.13. 19:12:33

castingolo 2008.05.13. 19:09:16

ahhahaha ez szép volt barátom :) (LOL)

Gaben 2008.05.13. 19:15:34

Benzinárhoz? Örüljünk, hogy ilyen gyenge a dollár...

Gonza, a lándzsás 2008.05.13. 19:19:34

A hetvenes évek vége felé kezdtem F1 közvetítéseket nézni (amikor még évente 1-2 volt csak), ezért nekem az F1 kommentár ma is Sanyi bá'-t jelenti. Király volt az öreg, bár az tény, hogy az ember nem rágta véresre a szája szélét az izgalomtól és a pörgéstől. De ma is emlékszem, hogy volt olyan (1983-ban vagy '84-ben), amikor ő is felemelte a hangját és izgalomba jött: Elio De Angelis-szel történt valami (kicsúszott vagy ilyesmi) és az öreg hangosan ismételgette, hogy "Elio De Angelis! Elio De Angelis!" Szóval volt, ami még őt is lázba hozta. (Szegény Elio De Angelis meg már régen nem él...)

Hitchiker 2008.05.13. 19:30:44

Ez ő. Panis a Prostban. Hosszú ideig Ligierként ismertük őket mert az volt a nevük.

Nigel Mansell az utolsó eltekintve attól az öt embertől aki mögötte van.

Ismét csak bizonyítékot kaptunk hogy milyen fontos az autó a fORMA-1-ben

Az európai versenyzők hamar megismerték a pályát főleg az új-zélandi Paul Radisch

Hill üldözi Hillt.

Jean Alesi ötödik és hatodik.

Ha megnézzük az első négy helyezettet az a legfeltűnőbb hogy Alboreto ötödik.

És mindkét jobb első kereke hiányzik.


ezeket be kellett másolnom a linket is adom hogy ne legyen piszkálódás www.vicclap.hu/vicc/14133/
szóval ilyenekért meg Palik artikulálatlan ordítozásaiért néha érdemes megnézni, engem legalábbis feldob hogy van stílusa.
lehet hogy gond de az az érzésem hogy Palik annyira hozzánőtt már a forma 1 közvetítésekhez mint az hogy a faterom ha nézi akkor már a 2.-ik körben húzza a lóbőrt :D
biztos lehetne jobb is de az az érzésem nem sokan tudnának másik nevet mondani csak úgy by the way hogy kik közvetítenek még... addig meg marad nekünk az örök kérdés hogy hovatünt Demon Hill? XD
ez van :D

Pelthar 2008.05.13. 19:40:06

Nekem személy szerint az a legnagyobb bajom, hogy egyszerűen lassúak és figyelmetlenek a kommentátorok, illetve az is minimum felkészületlenség, hogy még mindig a kivehetetlen sisakszínekre alapozva próbálják megállapítani, hogy ki van a képen (pocsék találati aránnyal), holott már jó ideje pont ezért festik az első számú pilóta autójának belső kameráját pirosra, a másikat meg rikító zöldre. Ott vannak jól láthatóan a pilóta feje fölött, alig mutatnak olyan képet, ahol ez nem kivehető. Csupán egyszer le kéne ülni, és megtanulni, hogy melyik csapatnál ki az elsőszámú versenyző (papíron természetesen minden csapatnál van ilyen), és többé nem fordulna elő, hogy versenyenként 8-10 alkalommal is összekeverik a csapattársakat.

Nem tetszik továbbá, hogy a kommentátorok elfogultak, nincsenek tisztában a pilóták képességeivel, ezért pl számukra érthetetlen, hogy Webber miért gyorsabb mindig mint Coulthard, és sokszor úgy érzem, hogy nem adják meg a tiszteletet a középső-hátsó régiókban is nagyon komoly teljesítményt nyújtó versenyzőket. Én pl nagyon drukkolok Szávay Áginak, ő jelenleg 15. a világon, és - többnyire - meg is kapja érte a neki járó respektet. A Forma 1-ben ez kiemelten igaz kéne, hogy legyen, mivel veszélyesebb sportág, ráadásul a hátul lévőket a technika gyengesége is sújtja. Jó lenne ezt figyelembe venni, és nem "butáskodni" meg "ügyetlenkedni".

Wéber Gáborral nekem nincs komoly bajom, Szabó Róbert ellenben annál rosszabb, és a stúdióban ülő műsorvezetők is kritikán aluliak, akár Héder ül ott, akár az Autómániás Gyulay Balázs (utóbbi az abszolút mélypont számomra).

winters101 2008.05.13. 19:41:05

Ne szidjátok most legalább köszönt!

Skel 2008.05.13. 19:46:34

Mióta F1-et nézek, a német RTL-en nézem. Nem rándulnak görcsbe az idegsejtjeim, és még Jürgen nyelven is megtanulok :)

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.13. 19:47:42

Politikát nem szeretjük, moderáltam néhány hozzászólást.
Ez nem az a fórum.

Hepi 2008.05.13. 19:50:43

na és az ideális-ideális ív?:D
meg az extrém kanyarokban extrém sebesség?
ezek is most voltak xD

Csóka 2008.05.13. 19:58:45

Fúúúúúúúúúúúúúúúúúj Palik...
Mostanában tök idétlenül szokott vihogni, mintha meghibbant volna. Csak én vettem észre?
A másik, ami rémes benne, ahogy a Gyuszit szivatja ("Te Gyuszi, mondd má' meg nekem...")

Borsii · http://szentkoronaradio.com 2008.05.13. 20:09:29

valaki egy linket errő la játékról:P

Jarno Trulli 2008.05.13. 20:21:17

Kedves Palik 'nyomja mint pokol' László, ha már na akkor ezt most le tetszik fordítani, két kennelköhögés-szerű humorjelző audio effekt között, akkor legalább próbálja meg a nyersferdítést magyarítani. Ehhez nem kell F1 szakértőnek, autóversenyzőnek, de még műsorvezetőnek sem lenni, csak magyarul kell tudni hozzá.

Ehhez vajon tudni kell magyarul, mint pokol?
Szerintem nem kell ehhez pokolian tudni magyarul.

Éééééértem? Mint ahogy Trulli sem nyomta mint pokol, hanem pokolian nyomta.

Eheheh ehe eheh eh már eheh nem is olyan eheheheh vicces ugye ehehe Gyulám, csak ehehheheh én hittem ehheh azt, mert ehheheh nem vág eszem ehheheh mint pokol.

jozo 2008.05.13. 20:25:20

hülyék vagytok mind!

úgy ülök le F1et nézni, hogyha el is alszom, azonnal felébredek amint baj van, csak ha Palik a kommentátor, mert ugy ordit, hogy arra fel kell ébredni :-P

istenfa 2008.05.13. 20:31:09

en azon rohogtem jot anno, amikor mutattak 2 auto fekezeset meg gazadasat (persze egyik kergette a masikatí), es palik lelkesen magyarazta hogy latjak hogy az uldozott mennyivel hamarabb lep a gazra/fekre :D
kesz, csak neztem hogy most lehet en nem ertem hogy ez miert info erteku :D
amellett hogy tuti 100x tobbet tud nalam auto temaban (ami mondjuk nem nehez, mert en f1et nezem azt csok), a szomoru csak az hogy viszont nala sokkal tobb normalis, komolyabb tudasu ember van (sot meg kommentator is akar), csakhat a kis birodalmaval mar beette magat rtl-es meg f1-es area-ba, ugyhogy vagy a fia veszi at tole a botot, vagy vegelgyengulesben fog elhalalozni a studioszobaban :)
amugy rtl-en most nyomjak mint az f1 magyar geniuszat :)

sergio77 2008.05.13. 20:31:24

Egyébként a "like hell" angol kifejezés a magyarban leginkább az állatira vagy baromira kifejezéseknek felel meg. A pokolhoz semmi köze! :)

1977ex 2008.05.13. 20:35:11

gabika

nagyon sokáig kellett elszámolni magamban hogy ne írjak bántót. igazából sok ostoba hozzászólást sikerült már végigolvasnom de a te megjegyzéseid viszik a pálmát. illetve ami már kezd bosszantani is kicsit az pedig ha nem tetszik el lehet menni, illetve ha nem tetszik akkor ne nézd. képzeld én ITT vagyok ITTHON nem fogok elmenni. ettől függetlenül szeretem az autóversenyzést, nézni és verszenyezni is. de miont minden normális országban olyan emberekre bízzák az ilyen műsorok vezetését, akik értenek is hozzá és tudják miről beszélnek, olyan emberekre akik nem hajlamosak olyan bakikra, hogy az előző baleset visszajátszásánál elkezd azon elmélkedni hogy na akkor most ugyan abba a kanyarba most mégis ki esett ki megint egy kőr múlva. aki ennyit bakizik annak nincs helye ilyen közvetítői székben. ha én a munkám alatt ennyi marhaságot hordanék össze másnap nem kéne bejönnöm dolgozni. és mielőtt arra gondolnál hogy írígy vagyok és nyálam csorgatom a sikereire akkor nem jó helyen kapisgálsz. nagy ívben teszek rá hogy ő most mekkora ember és milyen marha jó neki. éljen boldogan sok sikert kívánok neki bármihez. de ha én magyarul a hazámba szeretnék végignézni egy közvetítést akkor legyen kedves az a tisztelt tv csatorna is megtisztelni engem egy olyan emberrel aki legalább azt el tudja olvasni hogy a monitorán azt látja T.Glock akkor nekem ne keverje össze kedves olasz csapattársával. ha nem képes másfél órát koncentrálni, legyen kedves elhúzni a belét és adja át a helyét olyan embereknek akik értenek legalább egy icike picikét hozzá. és abba ne menjünk bele hogy ő versenyez és ért hozzá mert végigment tökömtudja hányszor a dakaron. hát kislány közlöm Önnel hogy akinek van rá elég pénze és nem síkhülye a vezetéshez az végigmegy a dakaron. akinek még akár tehetsége is akad ezen sporthoz az nem fog fejreállni egy versenyen kétszer. nem mondom hogy imádott embered egy kis pöcs aki egy szerencsétlen béna. de nem is kéne annál többet beleképzelni mint ami. sose lesz belőle jó versenyző. sajnos belőlem se mert én is hasonló kaliberű pilóta vagyok aki nyomja neki akkor is ha nem kéne. de én nem is akarom eladni magam mint extraklasszis versenyző.
mellesleg a benzináraknak semmi köze ennek a postnak. de ha még érdekel a véleményem erről is hát csak azt tudom mondani hogy holnap is 10000-ért fogok tankolni mint ahogy 1 hete is annyiérttankoltam.

palackos 2008.05.13. 20:37:02

gabika! nesze neked felmeres: szamold ossze hany pozitiv hozzaszolas volt a palikrol akar itt vagy barmely f1 topicban.
otlet: alairas gyujtest palik levaltasara!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.13. 20:42:42

Van egy jó ötletem.

Legtöbb TV már tudja azt a featuret, hogy lehet akár sztereo akár kétnyelvű (mono hangsávval) a műsor, digitális műsorszórásnál több és jobb hangsáv lehet, de most is van 2, és a megoldáshoz elég a 2.

Egyiken palik.

Másikon valaki értelmes.

F1 nem kell stereoban, így működne a dolog :D

Jarno Trulli 2008.05.13. 20:46:08

sergio77 2008.05.13. 20:31:24

kétségtelenül igazad van, de Palik 'nyomja mint pokol' Lászlótól nem feltétlenül kell elvárni az élő angol nyelv ismeretét. Ferdít ő anélkül is ángliusbó mogyeribe.
Ám hogy a mogyeriben is ilyen nívótlan, na az volt a poén az egészben. Röhögtem is a kaffogásával párhuzamosan. Igaz nem vele, hanem rajta, de hát ez van. A poén az poén.

még egyszer gratulálok Lacám, mint pokol.

MosoMasa 2008.05.13. 21:23:04

Palik "Nagyságrendileg" László! Nagyságrendileg 6,8 mp! Gratulálok Palik úr!

Gabika 2008.05.13. 21:47:55

Most nem voltam egy darabig, de figyeltem a véleményeket. Nem tudok mint mondani, mindenkinek van egyfajta kinek ilyen, kinek olyan.Egy dolgot azonban leszögezhetünk: a vélemény szubjektív. Az enyém is, a tietek is. Én nem támadtalak benneteket, és hasonlóképpen várom ezt el. Lacit nem védem, nincs rá szüksége. Tény, hogy rengeteget hibázik és az is, hogy nem odavaló. Viszont nézzetek szembe a ténnyel: amíg ilyen jó pozícióban van mind a csatornánál, mind a forma-1 berkein belül, addig bizony Lacival egy társaságban nézzük a vasárnap délutáni közvetítéseket. Valahogy azt olvasom ki az írásaitokból, hogy nem láttok túl a versenyeken, és az ottani bakikon. Manapság kishazánkban nem az kap munkát akinek tehetsége, vagy végzettsége van az adott feladathoz, hanem akinek ismerőse van. Ennyi és ez még bizony jó darabig így marad. Amíg pénz és érdekek úgy kivánják addig Palik fogja közvetíteni a futamokat. Még egy dolog a dakaros véleményhez: megkérdezném a dakarosokat, hogy mit szóllnak ehhez ( pénze is van meg nem is síkhülye).Egy volt tanárom mondta mindig: Csak akkor bírálj másokat, ha te feddhetetlen vagy. Javaslom a szólás átgondolását. Ezzel arra akarok célozni, hogy ki lehet próbálni mindkét feladatot: a közvetítést, és a versenyzést is, és ha majd rengeteg tapasztalattal rendelkeztek akkor majd folytatjuk eme magasröptű posztot. Minden jót!

u.i: Harcoljatok Palik leváltásért, majd meglátjuk mit értek el...

Phix 2008.05.13. 22:07:59

prokee,
ezt a jelenséget Palikkal úgysem fogod megértetni. Soha. Semmikor.
Amikor régebben egy-egy ilyen üldözésnél még a versenyzők gáz- és fékpedál állását is képernyőre tették, akkor Palik képes volt azon lelkesedni (és azt mindannyian jól ismerjük, milyen az, amikor ő közvetítés alatt lelkesedni kezd, annál borzalmasabb kínhalál nincs), szóval, a mi Lacink olyankor fejhangon visította - azt illusztrálva, hogy a hátulról érkező mennyivel gyorsabb, mégse képes előzni -, hogy NÉZZÉK MEG, XY MENNYIVEL KÉSŐBB VESZI EL A KANYAR ELŐTT, MINT Z.
:((((((((

Rocko- 2008.05.13. 22:16:28

hopp egy lumi, hopp egy Shag_Beckur. :)

de hát ez van, tele vagyunk sztárokkal, csak a Palik, csak a Baumgartner.

Fingós Csiccsolínó 2008.05.13. 18:04:43
gyááá, visítok csapkodok röhögök.

Gbor 2008.05.13. 23:04:55

léderer ákost palik helyére!!!!

Gaben 2008.05.14. 08:01:37

Palik mellett egyetlen egy szól. Nélküle nem lehetne ilyen videókat csinálni :)
www.youtube.com/watch?v=n1qzZ9J9rjI
www.youtube.com/watch?v=sJ6LJdfhHIc

váltó 2008.05.14. 08:49:45

Gabikának egy dologban igaza van: Palik a Hungaroring vezére, közel van az "F1 tűzhöz", ezért k. nagy szava van abban, hogy melyik csatorna közvetítiti a futamokat, azaz az RTL nem tud mit tenni, odaadta a közvetítéseket Paliknak. Ő a magyar F1 király. Akár tetszik, akár nem, ez van.
Az más kérdés, hogy hogy nyalta be magát ilyen magas szintre (nem tudom). Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy szerette az F1-et, és bár nem ért hozzá, de szorgos, kitartó nyelvcsapásokkal elérte azt, amit akart. Ő a magyar F1 király. Kikerülhetetlen. Ilyen szempontból tehát ügyes. Más kérdés persze, hogy gusztustalan, amit csinál.
Ami még jobban fáj: ebben az országban ma már mindenki el tudja magáról hitetni, hogy szakértő. Nem kell letenni semmi SZAKMAIT az asztalra ahhoz, hogy valaki szakértőnek nevezhesse magát. És a birka nép meg megy utánuk (köztük persze én is, olyan témákban, amihez még annyit sem értek, mint az autóversenyhez). Szimulátorvilágbajnok.... autós újságíró.... röhögnöm kell, hogy egy médiakommunikációs nímand főiskolán végzett emberek (újságírók) szakértők teljesen független témákban (autóverseny, gazdaságpolitika, otthonszülés, stb)

vacaktestvér 2008.05.14. 08:55:33

"Egy volt tanárom mondta mindig: Csak akkor bírálj másokat, ha te feddhetetlen vagy. Javaslom a szólás átgondolását. Ezzel arra akarok célozni, hogy ki lehet próbálni mindkét feladatot: a közvetítést, és a versenyzést is, és ha majd rengeteg tapasztalattal rendelkeztek akkor majd folytatjuk eme magasröptű posztot. "
Nos Gabika,
úgy látszik, hogy nem egészen érted annak a tanárodnak a szólását...
Attól, hogy valaki nem tud énekelni, attól még érthet hozzá, és el tudja dönteni, hogy szar vagy nem. Tehát nem összekeverendő a két dolog!
Vagy nem kell ahhoz megkóstolni a szart, hogy tudja róla aza ember, hogy nem finom. Nem kell kipróbálni a dohányzást ahhoz, hogy tudja az ember, hogy káros.
Szóval egy valamirevaló ember képes az ilyesmit megítélni, nem kellenek ezek az ostoba közhelyek!
Az ilyen demagóg hozzászólások pedig végképpen nem kellenek. Ilyen, és hozzád hasonló ostoba gondolkodású emberek veszik pl. védelmükbe az Uri Gellert is, és sok más - a társadalom kárára cselekvő - embereket. Ezekkel a a hozzászólásaiddal nem a ép eszű, és egészségesen gondolkodó embereket fogod meggyőzniu a saját hülyeségeidről, és téveszméidről, hanem a hozzád hasonló bután gondolkodó embereket fogod megerősíteni az ostobaságaiban, amivel nagyon sokat ártasz!

korlat 2008.05.14. 09:41:18

Az aláírásgyűjtés jó ötlet. Komolyan mondom-.-'
Muszáj hozzászólnom. Nemrég sikerült beszereznem a '91-es brazil nagydíjat - Senna ugye, nyert ugye, nagyon szépen ugye - és először sajnáltam, hogy nem magyar, hanem angol. Viszont azt hiszem megérte az ESPN kommentátoraival végigizgulni a futamot, mert nagyon tudták miről beszélnek. Volt, hogy elrontotta az egyik, de akkor jött a másik aki kijavította. És az egyik belátta és azt mondta: igazad van. Nem azt mondta, hogy : hülyevagy Gyulám, ülj le egyes! Azt hiszem le fogok hamarosan mondani arról, hogy a retekklubon nézzem az F1-et, hálisten' tudok annyira angolul, hogy neten megnézzem, valmelyik amcsi, angol adón a futamot.

dzsekk 2008.05.14. 13:39:11

Palik egy zsák fos.
Okoskodó, fontoskodó majom.
Viszont Magyarország, a magyar kereskedelmi tévék az ilyen emberekről szólnak.
A szakmaiság senkit sem érdekel. Se sportközvetítéseknél, se saját műsoroknál, sehol sem.
Egy dolog a fontos, a pénz. A várható legnagyobb nyereség.
És ebben is az van, mint a politikától kezdve, a könnyűzenén át a filmkészítésig mindenben, hogy semmit sem számít a "fogyasztók", nézők, hallgatók, vásárlók, szavazók, egyszóval az emberek véleménye.
Szarnak ezek ránk.
A forma-1-ben Palikkal.

Johnny336 2008.05.14. 14:14:50

RTL-en engem a Gyulai Balázs készít ki a leginkább. Ő nem ért hozzá, de odatették. Kedvencem az volt, amikor tartóstesztelte az új E osztályt. 22.000 km volt benne, mikor visszaadta. Műsor közben beszól: "Jól összerakták a németek, 20.000 km, és még semmilyen műanyag nem nyikorog a műszerfalon."
Palik azért ment a Dakaron, vezetni szerintem tud. A technikai háttérrel nem biztos, hogy tisztában van teljes mértékben.

Kőváry Barna szerintem jó lenne helyette. Képben van a dolgokkal, viszont amilyen idióta végigröhögné a közvetítést, tehát meg lenne a szórakoztatás is.

Egyébként "meg lehet szerezni" netről olyan F1 adásokat, ahol kizárólag cockpit kamerát mutatnak össze-vissza, kommentár nélkül. Elég élvezetes.

dzsekk-nek van igaza. A jelenlegi média erről szól. Kiraknak egy embert a pódiumra, mérik a nézettséget, ha jó, akkor marad - ld. Győzike. Buta, tanulatlan, nem tud viselkedni (vagy ezt kell alakítania?!), mégis nézik az emberek, és mindenki naprakész, hogy most éppen megette a kutyáját, vagy terhes a lánya. Én még az előzetes idején is elkapcsolok, mert nem vagyok hajlandó nézni. Igen, irigység is van benne - én tanultam, dolgozom, mégsem vagyok milliomos. Ő nem tett le semmit az asztalra, mégis őt futtatja az RTL. Az ilyeneknek jár elismerés. Nem azoknak, akik megdolgoznak érte. De ez már OFF...

Flowey 2020.06.23. 20:15:39

@Gabika: Ja, kedveltünk Palikot nagyon. Mennyi szép adomát és dicséretet hallottunk tőle a Shell mérnökeiről. Azóta se hallottam róluk, hiányzik az emlgetésük :(
süti beállítások módosítása