Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Zebra, gyerek

2008.05.27. 16:44 | prokee | 279 komment

Címkék: közlekedés baleset zebra baromállat

Hollywoodi receptek szerint egy film sikeréhez kell gyerek, meg valamilyen állat.

A gyerek adott, az állat viszont ez esetben nem a zebra, hanem egy teherautósofőr.

Halálra gázoltak egy négyéves kislányt

A kijelölt gyalogosátkelőhelyen gázoltak halálra egy négyéves kislányt Bonyhádon, kedden kora délután. Egy kamion sodorta el, a gyerek a helyszínen meghalt.

Ismét zebrán. Lakott területen ugye.

- Tényleg teljesen normálisan halad előre a világ (vagy legalábbis ez a szerencsétlenebbik fele, ahol mi élünk), és nincs mód arra, hogy az ilyen eseteket elkerüljük ?

- Tényleg nem lehet elérni, sem büntetéssel, sem az autósok lelkiismeretére hagyatkozva, sem az ilyen esetek közhírré tételével, hogy annak a k*rva zebrának meg legyen a maga becsülete ?

- Tényleg teljesen egészséges dolog a "Baj csak másokkal történik" elv alapján közlekedni, bízva abban, hogy nem kerülünk a hírekbe ?

- Tényleg kihalt a tolerancia, az egymásra figyelés, és a pillanatnyi előnyökért hajlamosak vagyunk arra, hogy a legkisebb kompromisszumot is elutasítsuk, és igen magasról sz*rjunk mindenki másra - akár kockáztatva a többiek testi épségét ?

Remélem, nem. Remélem, hogy egyszer nem a "Ki mivel lopott többet a másiknál?" lesz a fő téma, nem a "Nekem jár, vagy ha nem, majd járatom" elv uralkodik majd.

Aki a húszon még innen van, furcsának tűnhet, de az Autó-Motorban pár tíz évvel ezelőtt még előfordult, hogy kirívóan, pofátlanul szabálytalankodó, esetleg anyagi kárral vagy személyi sérüléssel járó balesetet okozó sofőröket névvel, rendszámmal, fotóval állítottak pellengérre.

Mondhatjátok erre, ez most is létezik, sőt ! Igen komoly másodvirágzásukat élik az ilyen autók, autósok fotóit hegyekben közlő privát, vagy intézményes blogok.

Egy óriási különbség van csak: akkor még a rajta kapott, "meghurcolt" autósok bizony szégyellték magukat...

UPDATE:

Nem tudom nem befűzni a Perillustris által kommentelt (és készített?) videót:




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr2490396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martong 2008.05.27. 16:54:13

ennyit ér a kresz, jól büntessük meg de a jogosítványt azt ne vegyük el mert akkor kevesebb pénz áramlik be
ki szeretném dühöngeni magam; inkább nem, nem férne bele a normális kommunikáció kereteibe

"a vég közeledtével egyre tébolyultabbá válik a világ míg végül teljhesen megszűnik létezni"

most komolyan, nem olcsóbb egy kib... psychológiai vizsgálat, mint az orvosi kezelése az áldozatoknak (mer ugye csak a pénz számít a többi magasról le van szarva)

ezeken a dolgokon a 'zebra kötelező 30' sem fog változtatni

az egész el van baszva

(bocs a szvakért, egy barátom is hasonló esetben ment el pár éve)

feketenap · http://www.feketenap.blog.hu 2008.05.27. 18:11:10

Nagyon szomorú! Kár, hogy nincs olyan büntetés, amellyel az elkövetőt úgy lehetne súlytani, hogy azon egy életen át elgondolkodna. Aki zebrán gázol, annak az én értelmezésemben nincs kibúvó.
Lehet, hogy nem jut el az ilyen poszt azokhoz, akiknek olvasnia kéne, de akkor is meg kell írni, hogy a többi emberben tudatosuljon, elővigyázatosság az úton, főleg zebrán!

Káposztakukac 2008.05.27. 19:10:47

persze, persze. de nem lepne meg, ha megint arról szólna a dolog, hogy a városon átvezető gyorsforgalmi út közepére festettek egy mára teljesen lekopott zebrát, lámpa meg sehol, mert így óccsóbb...

division 2008.05.27. 19:13:14

Büntetés? Én meg soha nem hallottam olyat, hogy azért büntetnek meg egy autóst, mert nem adta meg az elsőbbséget a zebránál!
Gyalogosként meg azt tapasztalom, hogy 100 autósból 99 nem adja meg az elsőbbséget a zebrán, még akkor sem, hamár egy több sávos úton 1-2 sávnyit haladtál.
Akkor is igyekeznek padlógázzal átmenni a zebrán, ha a zebra után 15 méterrel meg kell állni, mert ott a sor vége...

SumQuiSum 2008.05.27. 19:19:06

Amíg vizsgán megb@$znak gyalogoscsalogatásért, ha lassítasz és intesz a már bepókhálósodott gyalogosnak, hogy te elengeded, ne várjatok javulást.
Akkor talán lesz valami, ha már akkor meg kell állnod, amikor az illető a reggeli kávéja mellett gondol a zebrára.

broaf 2008.05.27. 19:21:09

káposztakukac, és akkor mi van, ha arról szól? sem a gyorsforgalmi, sem a kopott zebra, sem a lámpa hiánya nem mentség.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.05.27. 19:27:09

Bonyhád belvárosában nem halad át gyorsforgalmi út... a zebra rendesen fel van festve... lámpa nincs, mert még nem haltak meg itt hozzá elegen... és ezt halálosan komolyan mondták az illetékesek (félre ne értsük ez NEM önkormányzati hatáskör)... egyébként a kamionos azután fékezett hogy a kislány már a kerekek alatt volt... teljesen szétszakította a helyszínelő rendőrök szerint...

zsolo 2008.05.27. 19:29:45

a zebra az egyetlen utburkolati jel, amit tábla mindig kiegészít - legalábbis kellene. szal ha kopott nem baj, tábla van!

kiskicsicsiga 2008.05.27. 19:34:25

félni kell az utakon
a nagymamát és az unokáját nincs egy hete,hogy elütötték. nem jut eszébe, hogy az a 10 mp ,amit egy emberélettel nyer, milyen relatív.mivan,ha reggel 5perccel hamarabb kel fel?akkor ossza el azt 10 dudálásra, és 4gyalogost átengedem az úton-ra...
mit nyer ezekkel a másodpercekkel?mikor bevág,hgoy csakazért se mehesen át a gyalogos,vagy csakazért se sorolhasson be a kocsi...
hova tart a vilálg???
járjon mindenkki neonsárgában???

topfloyd 2008.05.27. 19:35:21

Ti még meglepődtök bármin, itt Afrikában?
Úgy csúszunk le morálisan, hogy pár év múlva
már csak a fent nevezett kontinens seggét nézzük...

moon 2008.05.27. 19:37:18

engem itt a Marvany utcai zebran most kerult ki a taxis a szembesavban. persze siman megallhatott volna, hogy atengedjen, de nem volt kedve a fekre lepni

NEM AKAROM VÉDENI 2008.05.27. 19:40:28

TÉNYLEG NEM AKAROM VÉDENI, DE HOGY A PICSÁBA NEM LEHET ÉSZREVENNI EGY SZÁGULDÓ KAMIONT .
EMIAT MOST TALÁN EGY OLYAN SOFÖRT HURCOLNAK MEG AKI LENYOMOTT 1-2 MILLIO KM-T
LEHET HOGY KÖRFORGALMAKAT KELLENE CSINÁLNI , VAGY RENDÖRNŐKET KELLEN FEKTETNI A ZEBRA ELÉ

vélemény 2008.05.27. 19:41:49

Az a lényeg annál a zebránál, hogy a város központjában van, és ahonnan a kamion jött, elég jól takarja a posta épülete, ugyanis ez egy jobbos kanyar...tehát nyomta neki a kamionos, de a zebráról nem tudott, vagy nem akart tudni és durr.
Egyből tudtam, hogy melyik irányból jött.
Engem nem érdekel kilépek ezek elé! Max elugrom, mert arra azért figyelek, hogy tudjak menekülni. Emlékszem egy esetre ugyanitt: nyomult a trabantos mammer én meg eléjük léptem az út túloldaláról amikor kb 30 méterre voltak, amúgy sem lehet ott gyorsan menni...majdnem szívohamot kapott, a lánya meg mutogatott az anyósülésről hogy hülye vagyok...lehet, de legalább megijedtek, hogy összetörik a drága kocsi és akkor milesz???

68nyara 2008.05.27. 19:41:57

Amikor 11 éves voltam elütött egy Simsonos (jobban mondva 3-an(!) ültek rajta) a zebra túlsó végénél. Akkor persze örültem, hogy megúsztam kisebb horzsolásokkal, pedig csúsztam vagy 3 métert hason a murván az út mellett. Na azóta tartok még a zebrán is az átkeléstől. Felnőtt fejjel meg nem értem, hogy hogy a fenébe lehet valakit elütni a zebrán? Pláne ha nem a lelépéskor ütik el? Vagy annak a megtanulásához, hogy zebra = lassítok valami külön tanfolyam kell? zebra --> nem lassít --> áramütés.

xenophobe_ntx 2008.05.27. 19:44:18

Zugló - Bánki Donát utca (Örs közelében)
- Két általános iskola és egy óvoda van a környéken.

Az iskolák közlében lévő zebra elé direkt kiraktak két sebbességmérőt ami mutatja az autósoknak, hogy mennyivel mennek. 50 felet pirosan világít.

Ma reggel amikor mentem melózni olyan lazán ment át több autó 75-el mint az állat, mégcsak nem is lassítottak.
Nem csak a kigyurt bmw-s!
Hanem sima átlagos kis fiatal anyuka is.

Nemtudom mit szólna ha az ő gyereke járna suliba azon a zebrán.

Emberek kicsit figyeljetek már oda!!!

68nyara 2008.05.27. 19:44:36

NEM AKAROM VÉDENI: ha lenyomott 1-2millio km-t akkor joga van nem megállni? Arra nem gondoltál, hogy gyerek+nagymama zebrán a hátuk mögül kanyarodó kamiont nem vették észre? (pl.)

vélemény 2008.05.27. 19:48:12

És ami még fontos: lassan be kell vezetni azt, hogy a zebra mindkét oldalánál lesz egy-egy talicska vagy babakocsi teleöntve betonnal és aki át akar menni az út túloldalára az szépen maga előtt tolja ezeket az alkalmatosságokat. Ha nincs lassítás, akkor a sofőr legalább hazavihet egy kis alapanyagot a házépíéshez az anyósülésen.
Meg kell tanulni, hogy ezek a kocsit féltik és nem a gyalogost! Itt kell megfogni őket!

nem érted 2008.05.27. 19:52:58

68nyara én nem akarom védeni és nincs joga elütni, de az autózás szerintem igen veszélyes szakma, és sajnos benne van a hibázás lehetősége, még ha a fejed tetejérer álsz akkor is

vf 2008.05.27. 19:53:20

Biztos a kamionos a hibas? A 4 eves gyerekek sajnos ossze-vissza szoktak szaladgalni. A fejukbe kell verni, hogy az uton szaladgalas halalosan veszelyes. En autoval felek a zebraktol, de kulonosen a keresztezo bicikliutaktol. Ha takarasbol, nekifutasbol elemvetik magukat a puhatestuek, tuti en leszek a hibas, zebras esetekben default az autos a bunos, akarmi tortent is. Mindig ott a veszely, hogy egy hulye miatt hosszu evekre bortonbe kerulok, vagy egy eletre elveszik a jogsimat.
Ja, egy hete az M7-en, autopalyan (!!) majdnem elgazoltam egy egesz banda ciganyt. Mentek a tescoba, este, sotetben, keresztul a palyan, alig tudtam kikerulni oket. A faterom mar gazolt kivilagitatlan bringast (nem zebran), es gyalogost is zebran (!), szerencsere azokert nem baxtak meg, egyertelmu hogy nem o volt a hibas.
Szoval tenyleg felni kell. Vagy KRESZ-t oktatni mindenkinek.
Vagy nem tudom... Nem kozlekedni, mindenki maradjon ahol van :)

Manyizga (törölt) 2008.05.27. 19:53:35

Mivel autóval is közlekedek, tudom, hogy mekkora távolságból tud megállni egy autó a zebra előtt. Le is lépek elé, végig ránézve, hogyha mégse lassít, akkor visszaugrok és bebaszom az oldalüvegét a kézben tartott táskámmal. :)
Mind meg tud állni, csak rá kell kényszeríteni. Persze én a dugóban lámpás átkelőhelyre beragadó autókon is átsétálok szó szerint... jöjjön utánam, ha mer/tud.

Pumatex 2008.05.27. 19:58:00

Ebben a rohadt országban mindenki sz@rik mindenkire, már bocsánat.
Én nem tudom, nagy autóm van (sok gyerekülés, esküszöm a gyárak fizették a gyerekülésbizniszt, hgoy minél nagyobb autó kelljen), és van benne bőven motor is (2.8), MÉGIS BÍROK 50-NEL MENNI A VÁROSBAN!!!!! Úgy értem, hogy általában, vagy kevesebbel, amikor úgy kell.
Azt sem értem, hogy a 6M-s kocsikba miért nem jut egy kósza 2000 Ft-os kihangosító? Hogy fogja félkézzel félrerántani a kormányt, amikor a zebrán áthaladó gyalogost üti el vagy 80-nal (mondjuk, mert ennél lassabban alig közlekednek már a városban...)??? Megmondom, sehogy.

Nem ismerem a kanyart és a zebrát sem, de főleg egy kamionosnak nincs mentség, aki ráadásul még PROFI is!!!!!

Ja, és a nagymamát és unokáját elütő és megölő sofőr meg békésen éli napjait, és szabadlábon védekezik. Oké, elvették a jogsiját. És? Benzinnel (gázolajjal) megy az autója, nem jogsival... Ki garantálja, hogy nem vezet megint?

De amíg minden éjjel 10-től 3-ig gyorsulási verseny van a Váci úton, miközben egy főrendőr arról nyilatkozik, hgoy a gyorsulási versenyeket felszámolták, én már semmin sem lepődök meg. Egyéves lányom majd minden éjjel felsír egyik-másik ilyen motorhangra... Gratulálok. Fogadjunk, ők kussban alszanak, náluk senki sem nyomja egész éjjel...


Bocs, egy kicsit a bögyömben van a téma...

Greve 2008.05.27. 19:58:04

A rendornek ki kellene allnia es kurvara megbuntetni mindenkit, aki nem ad elsobseget a gyalogosnak a zebran. Nagyon sok penzt beszedhetnenek es lassan megszoknak az autosok, hogy lasssitsanak, vagy kemenyen fizetnek. Nem ertem miert nem hasznalja a rendorseg a zebras szabajtalansagot beveteli forraskent, amikor annyira nyilvanvalo az egesz. Mert ebben az orszagban senki sem all meg a zebranal.

Gedth143 2008.05.27. 20:00:28

Engem is nagyon idegesít, hogy a legtöbb sofőr nem tiszteli a zebrát. Én is ki szoktam követelni gyalogosként, hogy megálljanak előttem. ( Kilépek az útra, majd gyorsan vissza. Az autó bevágja a satuféket, én pedig átsétálok. ) De egy kivétel van: buszok és kamionok.
Tényleg nagyon szomorú ez a történet, de miért lépett le a kamion elé? Neki lett volna elsőbbsége, de ha kamion jön, akkor jobban kéne vigyázni.

kiruna 2008.05.27. 20:01:36

Figyelmetlenek vagyunk autóval is, gyalog is. Az nem lehet, hogy úgy megyek ki az úttestre a gyerekkel, hogy nem győződtem meg 100%-ig arról, hogy biztonságban átérek.
Az, hogy az autós lelassítson a zebra előtt olyan gyakorlatilag nincs. Szinte veszélyhelyzetet idéz elő. A gyalogos sokszor nem érti, hogy miért lassított le, a mögötte jövő autósok szintén nem. Nagyon rossz a közlekedési morálunk.

Barnabás 2008.05.27. 20:02:18

Martong,igazad van.Már régen mondogatom,hogy a jogositvánnyal rendelkezőket visszamenőleg orvosi alkalmassági vizsgálatnak kell alávetni,aki nem megy át a rostán,be kell vonni a jogositványát.Nekem is van egy négy éves kisunokám,ha vele ilyesmi történne egy eszement élőlény miatt, magam venném kézbe az ügyet és részemről visszaállitanám a halálbüntetést.

68nyara 2008.05.27. 20:02:41

NEM AKAROM VÉDENI: legalább a saját nickedet használnád ha válaszolsz.


nem érted: ez nem éjszaka az M7-en keresztbesétáló bandáról szólt...ZEBRA, mond ez még valakinek valamit?

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:04:41

Alapdolgok:

pszichológiai vizsgálatokkal NEM lehet eldönteni, hogy fog-e valaki valaha elütni embereket. Persze az alapvető vezetési képességek tekintetében órási költségek árán ki lehetne szűrni néhány embert, csak a rendszernek nem ez a célja, hanem az, hogy az emberek gyorsabban közlekedhessenek. Nem űrhajósokat képeznek, hanem hétköznapi autóvezetőket. Akik nem készülhetnek fel úgy a délutáni vásárlásra, mintha a Holdra utaznának.
A baleseti statisztikákat hosszú távon nem lehet csökkenteni büntetésekkel csak úgy hogy az ellenkezik afenti irányelvvel. Azzal, hogy kevesebb ember vezet kevesebb lesz a baleset, de ettől még arányaiban nem lett kevesebb baleset. Tucatnyi kutatás bizonyította már be, hogy a büntetés nem használ, akkor se, ha helyben tarkón lőnék illetőt.

Milyen vezető nem okoz balesetet?

- a kipihent (gondoljatok a magyar munkahelyekre)

- az emocionálisan stabil

- egészséges

A fenti emberek ma Magyarországon kevesen vannak. Mindenki húzza az igát mint az állat, az emberek többsége hajszolt, beteg, ebből adódóan emocionálisan kissé instabil.
A kérdéses illető hacsak nem direkt akart gázolni, valószínűleg észre se vette a zebrát, vagy túl későn vette észre, ezért ütötte el a gyereket.

Undorító a gyűlölet, ami itt az emberekből fröcsög. Senki se sajnálja sem a gyereket, sem a vezetőt, mindenki csak büntetni, meg lincselni akar.

A jobb ország megteremtése ott kezdődik, hogy megpróbáljuk megérteni azokat is, akik hibáztak. Mert mindannyian hibázunk valahol valamiben.

68nyara 2008.05.27. 20:05:55

kiruna: Sajnos ebben igazad van (már ha jól értem a szavaidat) de pont ezért kellene szigorúan venni a zebrát a kresszben, meg az életben is. Hányszor látom, ahogy zebránál külső sáv megáll átengedi, belső sáv meg vigyorogva átszáguld mellette...ez szerintem minimum helyszíni tarkólövést érne.

Pumatex 2008.05.27. 20:10:52

Lichtenstein: sokmindenben egyetértek veled, de azért egyet csendben megjegyeznék: amikor én tanultam (tizenpár éve) azzal kezdték a KRESZ oktatást, hogy a gépjárművezetés __veszélyes üzem__, azaz balesetet, halált lehet okozni. Ennek megfelelően tessék vezetni, komoly következményei vannak a tetteknek.
Itt nem aról szólt az esemény, hogy éjszaka sötétben a kivilágítatlan részeg biciklis beesett valaki elé. Itt egy gyereket ütöttek el, __zebrán__!!!
Ha kisgyereket lát az ember az út szélén, lassít, főleg, ha nem lát hozzá felnőttet (nem tudom, hogy hol volt a rá vigyázó felnőtt, erről nem szólt a hír). De lassít, mindenképpen. Ugye? Na ebben az országban a gyalogosok, köztük a gyerekek is láthatatlanok az autósok számára...

Igen, el lehet intézni ennyivel, hogy hibáztunk.
Én azért megkérdezném a szülőket, hogy szerintük mekkora az a hiba és biztos "megértik" a kamionost is, de ki adja vissza nekik a gyermeküket??????

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.27. 20:12:09

Kigyomláltam némi személyeskedést. A komolyabb flame elkerülése végett utáljátok a kamionost, vagy akit akartok (pl. engem), de ne egymást, arra vannak megfelelő szakfórumok :)

vf 2008.05.27. 20:13:24

68nyara: ertem en. De a zebrat is meg kell tanulni hasznalni. A zebran a gyalogosnak ELSOBBSEGE van. Nem akarok belemenni a reszletekbe, de ez nem azt jelenti hogy akarmit csinalhat a gyalogos. Az a baj, hogy altalaban figyelmetlenek, mindenhol, a zebran is, vagy egyszeruen nem ismerik a KRESZ-t, nem tudjak a jogaikat es a kotelessegeiket.

Pumatex 2008.05.27. 20:13:32

Még annyit, hogy baleset és baleset között is van különbség. Nem mindegy, hogy nekikoccansz-e egy másik autónak, vagy zebrán gyalogost (gyereket) gázolsz. Az egyik tényleg baleset, számomra a második viszont tragédia. Az utóbbi után én nem tudnék tükörbe nézni, az biztos... Ezek az emberek hogy számolnak el a lelkiismeretükkel?

Pipas 2008.05.27. 20:14:11

Négy éves gyerek kamion elé lépett? Szülők merre voltak?

Tommi 2008.05.27. 20:14:53

Különben én sem tudom elhinni, hogy ha az a kamionos, aki tényleg levezetett 1-2 millió km-t, nem tud óvatosan közlekedni egy városban...

68nyara 2008.05.27. 20:16:04

Lichtenstein: Azt meséld el már légyszíves, hogy honnan vetted le, hogy senki nem sajnálja a gyereket? A vezetőt sajnálni? Miért is? Mert emocionálisan instabilan ült a volánhoz és nem vette észre a zebrát? Ó, szegény, jaj de sajnálom. Ami pedig a bizonyos körök által annyira lelkesen emlegetett kutatásokat illeti: ugyan említs már meg egyet-kettőt ezekből a kutatásokból...(Tudod, szerző, cím, folyóirat címe, lapszám, oldal tól-ig, ahogy azt tudományosabb körökben szokták)

68nyara 2008.05.27. 20:17:33

Pipas: a gyerek kezét fogta a nagymama, a nagymama kisebb sérüléseket szenvedett...

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:17:41

pumatex: "Ha kisgyereket lát az ember az út szélén, lassít, főleg, ha nem lát hozzá felnőttet (nem tudom, hogy hol volt a rá vigyázó felnőtt, erről nem szólt a hír). De lassít, mindenképpen. Ugye? Na ebben az országban a gyalogosok, köztük a gyerekek is láthatatlanok az autósok számára..."

Erre próbáltam az imént felhívni a figyelmet, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor az emberek egyszerűen nem látják ami előttük van. Nem veszik észre. Sok mindentől függ, de leginkább a fáradság, lelkiállapot, egészség tényezők befolyásolják.

Mondhatjuk úgy is, hogy a kamionos is áldozat.

Pumatex 2008.05.27. 20:18:32

Perillustris: köszi a linkeket, tanulságos volt, gyakorlatilag amit írtam: a gyalogos láthatatlan...

Pumatex 2008.05.27. 20:19:29

Lichtenstein: marha egyszerű a megoldás. Leparkol, kiszáll, nem vezet.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:19:43

68nyara: A kamionos dolgozott, neki is családja van. Nehéz munkájuk van, nem fizetik meg őket, nincsenek elkerülő utak, szóval van okuk a fáradságra.

Te szoktál olyat, hogy ma nem vagyok olyan jó hangulatban, nem megyek be dolgozni?

Perillustris 2008.05.27. 20:20:20

A hírből elég tisztán kiderül, hogy a szülő/nagyszülő/mittoménki a gyerek mellett volt: "A gyerek a helyszínen meghalt, a nő könnyebb sérüléseket szenvedett."

vélemény 2008.05.27. 20:20:21

Perillustris jók a videók, itt is megfigyelhető a bicikli
én mégis a betonnal kiöntött talicskát javasolnám, mivel az már akkora kárt tesz, mint egy kisebb vaddisznó anyakoca, ezáltal jobban lassítanak

Pumatex 2008.05.27. 20:20:51

Lichtenstein: akkor el felmentés?

skyrider 2008.05.27. 20:22:19

a rohadt életbe, mi van ebben az országban? sokszor én is félek átmenni a "kijelölt" gyalogos-átkelőhelyen... még a végén engem jelöl ki egy hülye, aki el van szállva az autója lóerejétől... segítség

68nyara 2008.05.27. 20:23:04

Lichtenstein: Ha olyan élethelyzetben ülsz volán mögé, amikor nem látsz meg egy (ebben az esetben két) gyalogost a zebránál, akkor ne ülj oda. Könnyű mindíg másban hibát keresni, mindíg a körülményeket okolni. Ez itt ebben az országban már rég nem arról szól, hogy jajj de fáradt vagyok a sok munkától, meg hűha de stresszes a munkaköröm... Tudod valamitől pl. vannak olyan országok, ahol jobb a közlekedési morál, és nem hinném, hogy csak attól, hogy kisebb a stressz.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:23:20

68 nyara: Olvass utánna Te, nekem nem dolgom, hogy a tájékozottságodat növeljem. Amúgy terveztem, hogy írok valamilyen összefoglalót erről, ha nem felejtem el, elküldöm majd a linket.

Muha 2008.05.27. 20:23:41

Borzasztóan berágtam ezen! 10 éve van jogosítványom. De a zebra az szent. A gyalogos az szent. A gyerek meg főleg szent. Had adjak hangot igazi felháborodottságomnak. Szó szerint szeretném idézni magam csillagozva:
Ki a f*szt érdekel, hogy kanyar volt meg kitakart zebra meg mittudomén. Ha nem látsz, akkor nagyon lassan mész, és nagyon óvatosan. Abból is lehet baleset, azonban mindent meg kell tenni, hogy ne legyen az. Amennyiben egy autót törsz össze, az le van sz*rva. Azt ki lehet fizetni. Ha valami anyagi kárt okozol, azt is helyre lehet hozni. De egy másik emberben okozott kár - jelen esetben egy kisgyerek életének elvétele - HELYREHOZHATATLAN!!!!

Pumatex 2008.05.27. 20:24:18

Idősebb asszony volt vele (gondolom nagymama?). Szóval még csak nem is egyedül flangált, azaz nem meglepetésszerűen ugrott a zebrára...

Pipas 2008.05.27. 20:24:23

Akkor,ha a gyerek kezét fogta a nagymama, akinek nem lett semmi baja, a gyereket meg 'szétszakította' a kamion, akkor a nagymama maga előtt vezette a gyereket? Vagy maga után húzta? Tényleg nem értem.

A cikbben azt írták, hogy 'elsodorta', az mit jelent? A kamion az oldalávalütötte el? Átmentek előtte vagy csak épp nekiindultak az átkelésnek?

Lehet, hogy néhány dolgot tisztázni kellene mielőtt felakasztjuk a sofőrt...

Pumatex 2008.05.27. 20:27:18

Pipas: tanultál arról, hogy nagyméretű járművek szeelt keltene maguk körül? Nagymama/felnőtt 70 kg, a négyéves gyerek meg cirka 12 kg. Simán benne van, hogy szó szerint elsodorta, kitépte a felnőtt kezéből.

(Épp miközben a fenti sorokat írom, irtó vészfékezés a Váci úton. Már vártam a végén a csattot is. Most elmaradt.)

Gery Greyhound · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2008.05.27. 20:27:51

1:16-nál a videón jól látom hogy egy rendőrségi kisbusz szerepel?

kiruna 2008.05.27. 20:28:28

Lichtenstein: A kutatások szerint lehet, hogy a büntetés nem használ, de nem tudok elképzelni mást a jelenleg kialakult helyzetre, mint szigorúbb büntetési tételeket. Nemcsak a gyorshajtásra, ittas vezetésre, hanem minden szabálytalanságra. Ha ez nem történik meg, akkor nem lesz változás.

68nyara 2008.05.27. 20:28:38

Lichtenstein: nem érted? Elütött egy 4 éves gyereket a zebrán. Itt a pont. Nincs maszatolás, nincs liberális álértelmiségi mentegetése a bűnnek. Itt nem elméleti fejtegetésekről van szó. Egy gyerek M E G H A L T. Így érthető? A zebrán. Ahol elsőbbsége van. Ahol ma SENKI sem szokott megállni, lassítani, figyelemmel lenni a gyalogosra.

Te bizonyára felmentenéd a tömeggyilkost is, mert rossz gyerekkora volt. Nem, nem. Tudod az ilyet be kell zárni, jó időre. Ott elgondolkozik, és nem csinál ilyeneket többé. Sőt, ki kell szerkeszteni a képét az újságokban, és alá azt, hogy mit tett. Mert addig tényleg nincs elrettentő ereje a büntetésnek, amíg a társadalom nem is tud róla.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:28:56

68nyara: "Ha olyan élethelyzetben ülsz volán mögé, amikor nem látsz meg egy (ebben az esetben két) gyalogost a zebránál, akkor ne ülj oda." - pont ez a lényeg, hogy bárkivel előfordulhat, Veled is, velem is mindenkivel. A kamionossal pedig főleg, neki ugyanis muszáj a volán mögé ülni, ha szeretne esténként a kenyérre kenni valamit. Remélem, egyszer belátod ezeket.
Amikor mással történik valami mindig az illető a felelős, a kamionos itt éppen. Amikor velünk, akkor mindig a körülményekre fogjuk. Ez egy létező jelenség, az a neve, hogy "elsődleges attribúciós hiba."

68nyara 2008.05.27. 20:32:34

kiruna: de nincsenek ilyen kutatások...soha senki nem vizsgálta, hogy a büntetési tételek emelésének mekkora visszatartó ereje van a magyarok között a közlekedésben. (Ha igen, akkor várom a hivatkozást erről.)

Bogyoo 2008.05.27. 20:33:44

Ma Pécsett megálltam a kereszteződésnél, hogy átengedjek 2 fiatalt a zebrán, elértek az út feléig, ahol a középső (kanyarodó) sávban egy tanulóvezető-autó(!) szántott el, előttük 5 centire, kanyarodva balra... Hát eszem-faszom megáll... Biztos nem tanuló volt...

Pumatex 2008.05.27. 20:33:48

68nyara: szerintem semekkora, egész addig, amíg el nem kezdik behajtani...

ficak 2008.05.27. 20:34:12

szerintem itt nem arról van szó, hogy ki volt a hibás. Ebben az esetben lehet, hogy nem a kamionos, nem tudhatjuk. De egy dolgot egész biztosan állíthatunk szerintem (én biztosan): mindneki olyan magasan szarik a zebrára, ahogy kell. Engem is majdnem elütöttek múltkor, ismerősömnek pedig a sarkán ment át az autó. Az emberek NEM TUDJÁK, hogy mi az a zebra...és ez így van, akkor is, ha most a nagy kanyar miatt nem látta a zebrát, és ez egy baleset volt, aminek nincs köze a zebrához (amit én kötve hiszek, meg hát kanyarban alap, h lassítani kell...

Pipas 2008.05.27. 20:35:10

Ja mondjuk nem kellett fél percet sem kavarnom, hogy a Google segítségével kiderüljenek a dolgok. Érdekes, hogy sokan lincselni akarnak, de erre nem veszik a fáradtságot.

A teherautó álló helyzetből indult, ennyit a sebességmániásokról. A gyereket az első kerék gyűrte maga alá,amit a sofőr valószínűleg nem látott. Persze attól még felelős, de azért a nagymama lelkiismerete is háboroghat rendesen.

68nyara 2008.05.27. 20:36:17

Lichtenstein: az "elsődleges attribúciós hiba" amit emlegetsz mintha kicsit másról szólna. Ebben az esetben elég egyértelmű a helyzet. Vagy neked mi kell még ami ennél is egyértelműbbé teszi?

A probléma az tudod, hogy amit te csinálsz az nem más mint a felelősség áttolása az áldozatra. Ismert módszer, az ügyvédek például előszeretettel alkalmazzák. Tudod ez rokon a megerőszakolt nő a hibás, mert kihívóan öltözött szöveggel.

Pumatex 2008.05.27. 20:36:43

ficak: ha másért nem hát azért, hogy bevegye azt a kanyart. De egész Magyarország egy k..va nagy ralipálya, ahol egyesek azzal szórakoznak, hogy ki tud gyorsabban menni, mindenen és mindenkin keresztül.
Rendőrök meg újságok olvasnak jó vastag zsebbel - természetesen tisztelet a kivételnek.
Tudni szerintem azért tudják, mert néha ők is kiszállnak az autóból, csak éppen nem érdekli őket. Mint ahogy más sem.

Pumatex 2008.05.27. 20:39:04

Pipas: álló helyzetből is lehet ám gyorsulni és gázolni, bár nem állítom, hogy ez történt. Állítólag a rendőség még vizsgálja.

(Bár a gyalogosok is lazák, mert olyan pirosban csattognak át a forgalomban, mint a huzat. Ettől persze nem jobb az autósok gyalogos-megítélése sem. Már megint mindenki csak magával foglalkozik...)

Petya 2008.05.27. 20:40:48

nem erted van a kresz ami kimondja hogy ha fordulsz barmerre nem neked van elsobseged hanem az egyenesen haladonak, ergo a kamionos alapjaratban vetet a trv. ellen mert kanyarodott ergo neki figyelembe kellet venni, hogy a melette levo gyalogos jardan es utcaban megfeleleloen tud e tovabb haladni, Mi lett volna ha eppen feltutak volna es beronygyol a godorbe? Es egy masik dolog biztos hogy nem 10-zzel vette be a kanyart mert igen csak messze alt meg a gazolas helyetol. + szerencseje volt hogy nem kisebsegit utot el mert mar nem elne.

68nyara 2008.05.27. 20:41:26

pipas: Megnézve a képet és a leírást a balesetről: Vázolnád, hogy hol kellett állnia a kamionnak, hogy ne vegye észre a nagymamát+gyereket?

www.bama.hu/index.php?apps=cikk&cikk=147771

A link aki még nem talált rá.

Bogyoo 2008.05.27. 20:43:20

Egyébként meg kirakni egy kamerát a zebrához, meg egy rendőrautót laptoppal, amin nyomon követhetik. Pár 100m-re a kereszteződéstől leállítani a nem megálló autókat. Egy forgalmas/veszélyes kereszteződésben jól működne.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:43:36

68nyara: Valahogy úgy érzem, hogy legszívesen személyesen kötnéd fel az illetőt, miután kiskanállal kibelezted.

Mi köze ennek a liberalizmushoz? Miért egyértelmű a helyzet?
"Nincs maszatolás, nincs liberális álértelmiségi mentegetése a bűnnek." - az ilyen gondolkodás nem fog kevesebb elütött gyereket eredményezni.
Sajnos a döntéshozók is hasonló gondokkal küzdenek, mint Te.
Szerintem neked meglehetősen különös elképzeléseid vannak a felelősségről. Miért volt a kamionos felelőtlen?

68nyara 2008.05.27. 20:44:22

Pumatex: persze, hogy lazák, ott is történnek olyan dolgok, hogy az hajmeresztő...ez is a közlekedési morál része.

68nyara 2008.05.27. 20:45:19

Lichtenstein: Hogy miért volt a kamionos felelőtlen? Most ez komoly? Van jogsid?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 20:45:32

nagyon szép hatásvadász videó.. én is tapasztalok ilyeneket minden nap, autósként és gyalogosként is.

azért tegye már fel a kezét, aki autósként mindig minden zebra előtt megáll. ugyan már!! képtelenség beleállni a satufékbe és megállni 50-ről minden egyes alkalommal, amikor egy eszement gyalogos leveti magát elém a zebrára a hatalmas gyalogos öntudatával!! azért térjünk már észhez. ezen a videón szándékosan provokálták az autókat. nagy butaság és semmit sem bizonyít.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 20:46:09

Be kell vezetni azt, hogy 100 méterrel a zebra előtt csak 20-szal szabadjon menni, és mérni egy hurokkal a sebességet, és jól fotózni, és megbüntetni az autósokat, hogy vegyék el a jogosítványukat, árverezzék el a házukat, hogy a gyerekeik se tudjanak autót venni, és tanulják meg, hogy milyen egy gyalogos élete, hogy rend legyen az utakon.

Ha 20-szal mész 100 m-t, az 18 másodperc.

Ha 50-nel, az 7,2 másodperc

10,8 másodperc egy emberélet.

És azt a gyaleszt, amelyik átmegy a piroson, annak le kell vágni a lábát, és úgy meg kell büntetni, hogy a gyerekeinek ne tudjon cipőt venni.

68nyara 2008.05.27. 20:46:54

Ja és akarja a fene felkötni, meg kibelezni. Mintha leírtam volna, hogy mit gondolok erről. Ha megkapja a bíróság által kiszabott megfelelő büntetést akkor megkapja. De ez a történetnek ezzel a részével nincs igazán összefüggésben.

Pipas 2008.05.27. 20:47:45

Nem vagyok szakértő, nem tudom megállapítani, hogy ki a hibás. Viszont ha kisgyerekkel vagyok ha nem, ezeket a böszme nagy autókat és autóbuszokat el szoktam kerülni és _kínosan_ ügyelek, hogy induláskor, tolatáskor ne kerüljek holttérbe. A cikk és a fénykép alapján úgy gondolnám valami ilyesmi történhetett.

Viszont a "jobb első kerék gyűrte maga alá" egészen biztosan nem egyenlő azzal, hogy békésen mentek át a zebrán,amikor oldalról nagy sebességgel elgázolták őket.

Zaxx 2008.05.27. 20:47:47

Nem védeni akarom az autósokat, de a másik fél is tud megdöbbentő dolgokat művelni...
Saját tapasztalatot is szereztem már a környező falvakban. A sebességhatárok betartása mellett sem lehet nyugodtan közlekedni, mert a gyalogos azt hiszi, mindent lehet.
Elém egyértelműen a féktávon belül a járda melletti faltól elrugaszkodva szaladt ki egy "öreg" néni, hogy aztán a zebrán már csak totyogni tudjon. (szerencsére ez egyedi eset volt, amit megúsztam anélkül, hogy elüssem).
A másik "kedvencem" a babakocsit toló anyuka, aki a legelemibb szabályokra fittyet hányva (körülnézhetne mielőtt az útra lép!) a gyerekét előretolja. Aztán persze mindenki más hibás.
Bár a szabályok védik a gyalogosokat, de tudomásul kell venni, hogy az emberi test a törékenyebb. Ezzel szemben a gyalogos "szupermenek" bátran nyomulnak.
Bár most úgy tűnhet, hogy csak a gyalogosokat hibáztatom, de azért a másik oldalt is meg kell nézni!

Persze a túlzsúfolt utakon száguldozó „őrültek” számával is tisztában kell lenni.
Sajnos már járművel sincs nagyobb biztonságban az ember, gondolhatunk itt akár tömegközlekedésre is! Minap vonatnak hajtott a „figyelmetlen” vezető, máskor meg a busz van nekik útban…
Vajon mennyibe kerül egy jogsi az ecserin?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 20:47:50

tisztázzuk: én igenis ha csak tehetem, megállok a gyalogosoknak. ez itt Debrecenben amúgy is szokás, nem úgy, mint más, kevésbé civilizált helyeken. (bár a debrceni sofőrök is tudnak iszonyú nagy parasztok lenni más esetekben).. de ez nem minden esetben kivitelezhető. a videón mutatott útszakasz pl. pont ilyennek tűnik. mindenki magáért felelős, és aki lelép zebra ide, vagy oda egy 50-nel közlekedő kamion elé, az öngyilkos.

Zsolt 2008.05.27. 20:48:47

Csak annyit a témához, hogy ma megyek át a zebrán, 4 sávos úton, rendőrautóban vagy 4 rendőr ül, az autó a járdán áll, a zebránál senki nem áll meg, de a rendőröket nem zavarta.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 20:49:01

Jah, és az lemaradt, ogy azt az embert, aki úgy sétál a 10 évesnél fiatalabb gyeekével, hogy nem fogja a kezét, vagy nincs hozzákötve egy maximum fél méter hosszú pórázzal, azt fel kell jelenteni veszélyeztetésért.

Azt meg gyilkossági kisérletért, aki egy 14 év alatti gyereket egyedül kienged az utcára.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:50:15

68nyara: Látod, itt a Te problémád, hogy nem mersz elgondolkodni a dolgokon.
Már jó ideje napi rendszerességgel balesetmentesen vezetek, de azt hiszem mondandóm nyugodtan elválaztható személyemtől, magában is megállja a helyét.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 20:51:02

minden egyes autós életéből elvenni 10 másodpercet, zebránként? ezt komolyan gondoltad? ez éves szinten mennyivel fogná vissza a nemzetgazdaságot? éves szinten hány millió tonna plusz mérgező gázt és elfüstölt plusz benzint jelent? amiatt hány városi ember halna meg évente tüdőrákban? hm?

akos 2008.05.27. 20:51:47

Ritkán tartom be kocsival az 50-et városban, de zebránál mindig lelassítok és úgy közelítem meg, hogy a lábam eleve a féken van.. ha takarásban van és kiléphet gyalogos, van hogy egészen kb 20-ra lelassítok, ha el is csapnék vkit, aki kiszalad, ne gyilkoljam meg. különösen győrben a megyei kórháznál szuper látni, hogy a buszmegálló előtt van a zebra, amit eleve a megálló buszok takarnak. ilyen helyen ha nem is áll meg a nyomorék, legalább lassíthatna 10-20-ra, ha baj van, még meg tudjon állni, vagy ha elüt vkit, ne ölje meg. igenis, aki zebrán elgázol vkit, az sztem gyilkosság és nem szeretném, ha vmi rokonom így végezné. láttam én már bpen elgázolt gyalogos nénit, akinek a szatyrából az almák gurultak szerteszét a négysávos úton. eszébe juthatna egyeseknek, hogy a saját anyjuk is így végezhetné ott, mert vmi hadibaromnak tolnia kell a kocsinak. ...am egy motorral és autóval is sportosan vezető pasi vok, ha én kibírom ezt, más is kibírhatná. egyébként meg németoban dolgozom és itt lépésben mennek át az autók minden zebránál és kereszteződésben. persze őket sem kell félteni, mert Mo-n már elfelejtik, hogyan is kellene vezetni.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.27. 20:52:23

"azért tegye már fel a kezét, aki autósként mindig minden zebra előtt megáll."

Nem is elvárás. A gyalogosok közül elég kevesen akarnak öngyilkosok lenni, különösen alacsony ez a szám a gyermekek körében.
Ebből kifolyólag nem lesből szoktak kiugrani a zebrára, mert félnek.
Pont elég, ha lassítasz (meg ugye nem parketta-kézifék kombóval kanyarodsz ki a sarkon), és figyelsz. Többek között arra is, hogy van-e olyan, aki át akar kelni. Ha igen, megállsz.

Persze, minden rendszerben vannak hülyék, nálunk a sarkon egy CBA van, nyugdíjas papák mindig kint várják meg nyugdíjas mamát, és nézelődnek, mert unalmas a várakozás. A nézelődés persze nem lenne igazi, ha ezt nem a zebra mellett tennék, így hetente 1-2 esetben próbálom elengedni az átkelni nem akarót.

Nos, ha jobban belegondolok, inkább ez fér bele az életembe, mint 30 év lelkifurdalás gázolásért...

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:52:33

kolbászoszsömle: Azt kifelejtetted, hogy tiltsák be a kamionokat.

68nyara 2008.05.27. 20:53:04

Lichtenstein: miből gondolod, hogy nem merek elgondolkodni a dolgokon?

states 2008.05.27. 20:53:33

A minap voltam a szemtanúja a Király utca egyik zebrájánál a következőknek: egy idősebb ember ment sietős léptekkel át a zebrán, egy taxi állt meg csikorgó kerekekkel 5 centivel előtte, majd a taxis kihajolt az ablakon és teli szájjal üvöltötte, hogy nem tudsz mozogni te vén fasz. Magyarország 2008...

ficak 2008.05.27. 20:54:33

hát, Bukowszky, micsoda igaz: ezek a szemét gyalogosok a "gyalogos öntudatukkal" azt gondolják, hogy, attól még, mert gyengébbek, meg lehet nekik adni az elsőbbséget, ott, ahol az jár...hát én nem tudom, szerintem ez logikus. Minden reggel biciklivel megyek pesten, és minden zebránál halálfélelmem van: a kocsik száguldoznak, és eszükbe sem jut fékezni. És ha nem veszem észre, hogy jön, azt hiszem nem jön semmi és elindulok? Leszarják...kikerülnek, szép nagy ívben. Persze ez a jobbik eset.
Mostanában minden reggel emiatti idegeskedéssel indulok el. Percenként felidegesítenek. Egy ember sincs aki képes átengedni??

tra lala 2008.05.27. 20:56:12

"SumQuiSum 2008.05.27. 19:19:06
Amíg vizsgán megb@$znak gyalogoscsalogatásért, ha lassítasz és intesz a már bepókhálósodott gyalogosnak, hogy te elengeded, ne várjatok javulást."

Engem anno az oktató szidott össze, hogy máskor meg ne álljak a zebra előtt, ha a gyalogos még le sem lépett az útra, mert csak.. (mert a belső sávban érkező autó elüti, de ezt elég hülye érvnek tartottam, ha másért nem is, hát azért, mert nem azt mondom a gyalogosnak, hogy csukott szemmel sétáljon át előttem az úton..)

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.27. 20:57:54

"minden egyes autós életéből elvenni 10 másodpercet, zebránként? ezt komolyan gondoltad? ez éves szinten mennyivel fogná vissza a nemzetgazdaságot? éves szinten hány millió tonna plusz mérgező gázt és elfüstölt plusz benzint jelent? amiatt hány városi ember halna meg évente tüdőrákban? hm?"

Nem demagóg megközelítés ez egy kicsit ? Volt egy ilyen beküldött GPS-es cikkünk, ahol a srác a navihasználatot majdnemodáig vezette vissza, hogy ha már lóháton is géppel navigáltunk volna, a lovak kevésbé pukiztákk volna össze a sztyeppét, és ma nem lenne üvegházhatás, a kivimadár sem halt volna ki, és nem lennének rákos kisgyerekek Csernobilban...
Szép dolog átlátni az összefüüggéseket, nem szép dolog erőltetni azokat.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 20:58:05

Bukowszky · bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 20:51:02

CSak elmondtam, hogy mi lesz az indok akkor, ha bevezetik a szigorítást, és minek fog örülni a sok nyomoronc...

Az a kurvanagy igazság, hogy a jelenlegi rendszerben az autósok a bűnözők, ők a felelősek a közlekedési morálért, a gyalogosok meg csak vétlen áldozatok.

Mindenki azzal van elfoglalva, hogy a zebrán elütnek valakit, aki jól meghal.

Pedig, ez előfordul.
Az, hogy most egy hét alatt kettőt csaptak el, és mindkettő gyerek, ez nem tendencia, hanem véletlen.
Ahogy a gyaleszok közlekednek Baranyában, meg Tolnában, az a véletlen, hogy ilyen ritkán basszák el őket.

Szala közlekedésban vagy nem vagyunk egyenrangúak, vagy viseljük egyformán a tetteink után a törvény előtt a felelősséget!
Ne legyen bicsántatos bűn a piroson átszaladni az autók előtt, ne legyen bocsánatos bűn biciklivel zebrán átkelni stb.

Azok is ugyanolyan súlyú szabálysértések ésvagy közlekedési bűncselekmények legyenek, mintha ugyanezt gépjárművel, vagy marhacsordával követné el az ember.

68nyara 2008.05.27. 20:58:49

Hát urak, sajnos mennem kell. Lichtenstein: Nem akartalak megsérteni, csak nem értek egyet az álláspontoddal, talán ha végig gondolod megérted mi a bajom vele. NEM AKAROM VÉDENI-re ez persze nem vonatkozik.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:59:13

68 nyara: Mert beéred a kéznél lévő, egyszerű válaszokkal. Ráadásul úgy érzed, hogy etikailag is ez a helyesebb.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 20:59:22

jó ami pesten megy az amúgy is katasztrófális. azért összességében, ha éves szinten nézzük, olyan kirívóan sok embert nem ütnek el zebrán. az értelmes ember tud magára vigyázni. legtöbb esetben megállok a zebra előtt, de van, hogy nem. van, hogy másra kell figyelnem, mondjuk a seggemben menő őrültre, a mellettem szabálytalanul előzőre, stb.. no meg ezerszer van, hogy látom a tükörben, hogy nem jön mögöttem senki! na ilyenkor én márpedig nem állok bele a fékbe, a kedves gyalogos tud várni három másodpercet...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 20:59:29

Lichtenstein · terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 20:52:33

Igazad van!

A kamionokat meg be kell tiltani, és vonattal meg hajóval kell szállítmányozni.

A vonat is kevesebb embert üt el, mint a kamionosok, az uszályok meg még kevesebbet.

Köszi az ötletet!

Pipas 2008.05.27. 20:59:55

"de zebránál mindig lelassítok és úgy közelítem meg, hogy a lábam eleve a féken van"

Na ne mond! Nem úgy akartad, hogy már volt olyan, hogy a lábam a féken volt? Hány zebra van felétek? Mert ha mondjuk ötven méterenként leveszed a lábadat a gázról akkor elég bakugrálósan haladhatsz...

jocking 2008.05.27. 21:00:25

Szerencsére erre mifelénk valamivel kultúráltabb a közlekedés, itt nincs olyan, hogy a gyalogost ledudálják a zebráról. Plusz én is fele-fele arányban vagyok autós és gyalogos, úgyhogy mintdkét táborba benne vagyok, ezért ha autóba ülök, tudom mire számítsak.

68nyara 2008.05.27. 21:00:45

kolbászoszsömle: persze, hogy azok is gaz dolgok, de ettől még ez is az...(mostmár tényleg mentem, többek megkönnyebbüklésére)

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 21:01:04

68nyara: :-) Én sem akartalak megbántani. Az eszmecsere hasznos.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 21:01:22

és olyan is van, amikor én szívem szerint elengedném, de 99,99% biztos vagyok benne, hogy a mellettem haladó nem.. akkor sem lassítok, mert ezzel meg is ölhetem a gyalogost!!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.27. 21:04:54

Hehe, pont ma oltott le a mellettem ülő, amiért átengedtem a járdáról lelépő gyalogost. Átküldöm neki a posztot.

akos 2008.05.27. 21:05:11

sztem a jókurvaanyját annak, aki zebrán elüt vkit vagy veszélyeztet. ennyi.

akos 2008.05.27. 21:06:14

bukowskinak igaza van, néha én is félek átengedni szerencsétlent, másik sávban meg elcsapják

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 21:07:34

Rájöttem, hogy hogyan lehet elérni azt, hogy soha többé ne legyen zebrán gyalogosgázolás!

Meg kell szüntetni a zebrákat!

ficak 2008.05.27. 21:08:21

Igen, Bukowszky, ebben igazad van. Nem lehet mindig elengedni a gyalogost, nem is kell. Csak az a baj, h itt nem az van, hogy néha nem engednek át, hanem az, hogy iszonyat ritkán, esetleg átengednek. És nekem az a tapasztalatom, hogy, ha nem vagyok elég erőszakos, akkor ez nagyon nehézkes. Persze, a gyalogosok is tudnak hülyék lenni, figyelmetlenek, leugrálnak, stb. De autót vezetni felelősség, és ebbe beletartozik a gyalogosokra való fokozott figyelem. Amíg a zebrán sem engednek át, miért érezhetem magam akár az út melletti járdán biztonságban?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 21:09:58

ficak

Nem autót vezetni felelősség, hanem KÖZLEKEDNI!

attila 2008.05.27. 21:12:40

A sok szarházi elkezdte mentegetni a gyilkos kamionsofőrt. Ha az illető a stoptáblánál nem áll meg és letarol egy kispolszkit, akkor is az ártetlan felet hibáztatnátok? Remélem hogy az összes így gondolkodó ember mielőbb megdöglik.
A zebrát úgy kell megközelíteni, hogy meg tudjon állni előtte, ha valaki lelép.
Aki úgy gondolja, hogy a gyalogos tud várni, ne csodálkozzon, ha egy kapa befigyel a szélvédőn.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 21:13:16

akárhogy is, az biztos, hogy az én gyerekemet nem fogja sétálni vinni a 70-80 éves nagymamája, az hétszentség!!

ekkerjoz 2008.05.27. 21:14:34

Azt javaslom minden kedves autós kommentelőnek, hogy menjen ki Szerbiába, vagy Romániába, akármelyik városba. Meglátják majd, hogy ott a gyalogosnak van elsőbbsége a zebrán, és megadják nekik, nem ütik el, nem veszélyeztetik, nem is zavarják. Egyszerűen átengedik, türelmesen.
Persze, az a Balkán, mi bezzeg

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 21:16:01

rendben van! úgy közlekedünk, hogy meg tudjunk állni! na de ember!! aki lelép egy kamion elé, az öngyilkos!!! szerintem egyértelműen a szülő a felelős.

az a nagy baj a biológiával, hogy egy idő után az ember (60-70 éves kor felett) ugyanolyan felelőtlenné válik, mint kicsi gyerekkorában.. nem lenne szabad pár éves unokát nagyszülővel felügyelet nélkük elengedni egy városi forgalomban!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 21:17:16

Monnyuk, nekem eddig minden autós megadta az elsőbbséget, amikor át akartam menni a zebrán (sosem kellett pár másodpercnél többet várnom az elinduláshoz megfelelő pillanatra), igaz, én akkor is autós vagyok, ha gyaloglok.

A gyalogkakukkok meg csak gyalogkakukkok.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 21:20:40

elhiszem, hogy irritáló pesten (vagy akárhol) állni a zebrán és várni, hogy valaki végre átengedjen.. ez az autósok szegénységi bizonyítványa.. de épeszű ember nem kezdi el fitogtatni a gyalogos előjogait egy 20 tonnás kamionnal szemben.. mert így járhat, és egyáltalán nem biztos, hogy a kamionsofőr ma reggel embervérre szomjasan kelt fel..

asdf 2008.05.27. 21:23:51

Szerintem meg (és ez a legjobban a posztokból látszik) az emberek mentalitásával van a baj.
Ugyanis az lenne a normális ha mind az autósok figyelnének egymásra és a gyalogosokra (motorosokra biciklisekre stb), mind a másik fél is figyelne az autósokra (hisz ők is a közlekedés résztvevői).

Na most tegye fel a kezét az, aki még sohasem látott villigó zöldnél vagy pirosnál, esetleg az álló autok között átszáguldó gyalogost? Hm... egyse...
Na most az is tegye fel a kezét aki nem látott még olyat hogy a bunkó autos nem lassitott zebránál mikor szemmel láthatóan gyalogosok akartak ott átkellni? egyse...
és máris a probléma gyökerénél vagyunk.

Ezt kelle inkább megoldani és nem azonnal főbelőni a hülye kamionost vagy a hülye gyalogost, mert ugye ez alapján a fél országot agyon lehetne lőni (kezdve politikai vezetőkkel) és végül nem maradna se autos se gyalogos.

Ehelyett be kelle tartatni a szabályokat ott ahol az INDOKOLT!
ehhez nem kell büntetési tételt emelni meg minden más f@szság, ugyanis köztudomású hogy nem a büntetés nagyságának van rendszabályozó ereje, hanem a büntetés elkerülhetetlenségének.
A másik meg hogy a rendőri mentalitáson is változtatni kellene (ami kb. ugyanolyan szar mint minden más), mert 10000% hogy ezentúl majd beállnak trafizni a zebrákhoz, csakhogy nem oda ahol sok a baleset, hanem majd valami isten háta mögötti eldugott határban lévő évente 1 gyalos átmenő forgalmú zebrákra, ahol tényleg a kutya sem fog lassitani.

és egyébként pont ez az utobbi két baleset mutatja, hogy k.rvára nincs köze a balesetek gyakoriságának ahhoz hogy hány százezer forint a büntetési tétel.

kabbe 2008.05.27. 21:27:20

Nemakaromvédeni:
Hát tényleg ne is védd, inkább olvasd el a Kresszkönyvet, hogyan kell a gyalogosátkelőt megközelíteni...

ekkerjoz 2008.05.27. 21:27:59

Nekem hivatásos jogsim van, de elég régen vezettem nagyvasat. Viszont mindig azért voltam "betojva", hogy biciklist, gyalogost meg ne találjak, főleg sötétben.
Nappal azért illett volna figyelni a kamionosnak, azért van a PÁV, meg a 100 pontos vizsga, plusz szóbeli kreszvizsga, hogy tisztában legyen a hivatásával. Az a gond, hogy a mostani kamionosok semmivel nem különbek, mint az átlag skodás, audis mentalitással.
Lehet, hogy fáradt volt a kollega, vagy nem figyelt, de nincs mentség arra, amit csinált.

Advanced Flight 2008.05.27. 21:29:49

Anélkül, hogy minősíteném a konkrét ügyet, egy megjegyzés: nagyon úgy tűnik, hogy a nagymamák (főleg, ha már benne vannak a korban) nem igazán alkalmasak a kisgyerekek felügyeletére a kerten/lakáson kívül. Ez a sokadik eset, amikor az elgázolt gyerek nagyszülő felügyelete alatt volt.

gfuller 2008.05.27. 21:34:41

Nem akarok vitázni senkivel, de: Nekem is van 2 gyerekem, ha út mellett megyek mindig! én vagyok az út felőli oldalon. Zebránál a gyerek kezét letöröm már 1 méterre onnan.
Mindenki lincshangulatban van: azt még senki nem hallotta, hogy elsőbbséged akkor van, ha megadják? Nekem az oktatóm így tanította, bármelyik résztvevője vagy a kézlekedésnek.
Az első követ az vesse a hibázó? gépkocsivezetőre, akire még nem dudáltak, nem követett el szabálytalanságot, minden pillanatban jól döntött. Nyilván nem azt mondom, hogy bravó, csak így tovább. Tudom miről beszélek, az unokaöcsémet zebrán ütötték el, és ő is meghalt 6 éve.

Cartman 2008.05.27. 21:38:11

Romániában/Erdélyben könnyen visszaállították a zebrák tiszteletét. Mindenkitől (aki gyalogost ugrasztott) elvették jelképes 1-3 hónapra a jogsit. MINDENKI megtanulta (előbb-utóbb), hogy ha a gyalogos ott dekkol a zebra szélén, át KELL engedni. Még ha duplasávos az út akkor is megáll mindkét sáv.

Nem hittem el, de Marosvásárhelyen még mielőtt odaértünk volna a zebraszéléhez már álltak az autósok...

foolproof 2008.05.27. 21:40:48

Szepen vagyunk. Jol latszik az eredmenye a "sz*rjal le mindent, ugy mint a nagyok, ott fent a kupolashazban" hozzaallasnak. Ha valaki nem all meg zebranal, ha latja, hogy ott a gyalogos, meeg csak nem is lassit, az egyertelmuen veszelyhelyzetet teremt es
dogoljon meg.

Erre a balesetre nincs mentseg. Ha kifutott ongyilkossagi szandekkal a kislany, akkor talan van. De ezt ketlem, foleg hogy a mama is megserult, tehat akkor o is ott volt a kozelben.

Megis mi a f*szt kepzel, miert van zebra felfestve? Utdisznek? Ha ott a gyalogos, lassitok, aztan ha at akar menni, atengedem, Nekem 5 s az eletembol, de a veszelyhelyzet elmult, vagy ki sem alakult, mindenki megyen dolgara es kesz. De amig valaki ezt nem latja be, addig tokkelutott marad.

Emberek, fogjuk mar fel, a zebra arra valo, hogy a gyalogosok valahol atkelhessenek az uton. Ha nem engedjuk at rajta oket, majd atmennek mashol, ahol nem szamitunk rajuk. Az biztonsagosabb lesz?

A "leszarom, mas is ezt csinalja"mentalitas egy olyan ongerjeszto folyamat, amelynek vegul csak vesztesei vannak, es azok is legtobbszor hat lab melyen. Ez kituonoen latszik kishazank koz-es elmeallapotan.

Amikor megszereztem a jogsimat, persze nekem is fulig ert a szam. Faterom csak ennyit mondott: Na fiam,legyel esznel, mert most mar egyik labad a sirban, masik a bortonben! Ezt vesse be mindenki a szurkeallomanyba, talan meg nem keso.

Cartman 2008.05.27. 21:41:21

Magyarországon még az is gond, hogy valaki megszerezte a jogsiját 15-20 éve, és már nem is emléxik rá.

Gyalogosoknak/bicikliseknek szóló KRESZ oktatást vizsgát kötelezővé tennék, nem ártana senkinek. Főleg nem az öngyi jelölt öntudatos biciklis barmoknak, akik csakazért is átrombolnak a zebrán előttem, amikor nekik már rég piros a lámpa. Ha meg elcsapom és meghal...csodálkozik....

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.27. 21:42:01

"A sok szarházi elkezdte mentegetni a gyilkos kamionsofőrt. Ha az illető a stoptáblánál nem áll meg és letarol egy kispolszkit, akkor is az ártetlan felet hibáztatnátok? Remélem hogy az összes így gondolkodó ember mielőbb megdöglik."

Ez az, Lord Vader, engedd szabadjára a dühödet!!! :-D

Pumatex 2008.05.27. 21:42:43

Nagymamák védelmében: sose ítélj általánosan két cikk alapján. Ezesetben "ott volt" a sajtó, akárhány egyéb esetben (nem nagymamás felügyeletnél) meg nem. Nem reprezentatív mintavételezés.

Egyébként ahogy már írtam, az alapproblémák szerintem (és helyenként szerintetek is):

1. A legtöbben nincsenek figyelemmel és tekintettel a többiekre (autós-gyalogos-motoros-biciklis minden létező kapcsolatokban)
2. Nem veszik figyelembe, hogy az ő kezükben van a kormány, ergo balesetet okozhatnak ("veszélyes üzem") és a következményekért felelősséggel tartoznak, minden esetben
3. "Velem úgy sem történik meg mentalitás" mindkét (az összes) oldalon
4. Folyamatos rohanás az egész élet, és azt hiszi, hogyha 70-el megy 40 helyett, akkor gyorsabban odaér (igen, a következő piroslámpához tényleg)
5. Hiába a büntetési tételek emelése, amíg soha, senkin nincs behajtva, nincs elrettentő ereje (Kínában minden 100m-en villan a fotómasinéria, akár kell, akár nem. Lehet, hogy ez kellene nálunk is?)
6. Az anyagi kár (általában) megtéríthető. De az életben esett kár?

Pumatex 2008.05.27. 21:48:05

Cartman: egyetértek, szerintem is kell(ene) az oktatás, de nem oldja meg a problémát. Szerintem most már ezt az elvadult helyzetet csakis a kegyetlen és durva büntetés és behajtása oldhatja meg. Aztán ha már mindenki hozzászokott az új rendszerhez, már egyszerűbb lesz az "újak" belenevelése.
De amíg azt látja a 17-20 éves apja-kocsijával-versenyző még-meg-sem-száradt-a-tinta-a-jogsiján suhanc, hogy a többi is így viselkedik, csak hihetetlen jellemerő tarthatja vissza a száguldozástól. Onnanatól meg már csak idő kérdése a halálos baleset okozása. Ha szerencséje van, előbb higgad le, minthogy megöl valaki(ke)t.

micio 2008.05.27. 21:50:27

engem négy éve csapott el egy auto a zebra közepén..a sofőr annyit mondott utánna amikor már a kórházban voltunk azt hitte látjuk hogy jön...tehát no komment

gfuller 2008.05.27. 21:51:57

"17-20 éves apja-kocsijával-versenyző még-meg-sem-száradt-a-tinta-a-jogsiján suhanc, hogy a többi is így viselkedik, csak hihetetlen jellemerő tarthatja vissza a száguldozástól."

Javíts ki ha tévedek, de itt nem erről van szó.

Ne ítélj, hogy ne ítéltessenek.

ReplacementChiller 2008.05.27. 21:53:20

A veszélyes zebráknál vagy pl. ott, ahol a belinkelt video készült vagy mikor mondjuk forgalmas főúton nem működnek a lámpák, miért nincsenek közlekedési rendőrök?
Vagy kamera, hogy felelősségre vonják a sebességkorlátozást betartó csak a a gyalogosra nem figyelő autóst?
Bónusz:
Ma pl. egy gyalogos korláttal elválasztott villamosmegállóhoz ment át előttem az úton nekem háttal, lassan a korlát közepe táján. Hasonló többször is történt. Volt már ilyesmiért büntetés kiszabva?

Apó 2008.05.27. 21:53:59

Ami történt, tragédia. Minden érintettjének, kinek-kinek másért. Egyik hozzászóló sem tudhatja, mi és miért történt, így lehet a legjobban véleményt mondani.
De azon elondolkodtatok-e már, hogy ugyan ezek az udvariatlan, figyelmetlen magyar autósok miért tudnak Ausztriában a közlekedési szabályokat többnyire betartva, szinte udvariasan és figyelmesen vezetni? Nem a rengeteg traffipax, a sok rendőr és a magas büntetések miatt? Ugyan ezen okokból még az olaszok is jóval szabályosabban vezetnek már otthon.

Pumatex 2008.05.27. 21:57:07

gfuller: nem, itt nem, itt profi sofőr hibázott. Még rosszabb.

De ha elolvasod az egész kommentet, tekinted a magyarországi közlekedési morált úgy nagy általánosságban, és ezt összehasonlítod mondjuk egy Váci út mellett eltöltött héttel (éjszakánként), szerintem megérted, mire gondoltam.

ekkerjoz 2008.05.27. 21:57:57

"Cartman 2008.05.27. 21:41:21
Magyarországon még az is gond, hogy valaki megszerezte a jogsiját 15-20 éve, és már nem is emléxik rá."

Ez az állítás nélkülözi a tárgyilagosságot, sőt kicsit felületes.
Nekem 30 éves idén a jogsim, balesetet nem okoztam, viszont motorozás közben és gyalogosként zebrán ütöttek már el.
Évente vagy 30000 km-t vezetek, Iveco kisteherrel, VW furgonnal, személyautóval és motorral összesen.
Egyáltalán nem az számít, mikor vizsgázott, mert a kezdők és a régiek óvatosak, aki közte van, az csinálja a bajságot.

Ezt csak barátilag mondtam.

tanide 2008.05.27. 21:58:43

Erősebb kutya ba***k. Ergo aki nagyobb dologgal, vagy testtel közlekedik annak van előnye= Magyar közlekedési morál. Ez ugyanugy érvényes az úttestre és a járdára is!

Cartman 2008.05.27. 22:06:47

ekkerjoz:

Nem kötekedés, de ha mindenkinek 3 évente kellene újra KRESZ vizsgáznia, akkor:
- mindenki képben lenne az új szabályokkal/módosításokkal
- mindenki megtanulná normálisan

Nzoltan 2008.05.27. 22:07:09

Jellemző hogy a gyalogátkelő előtti megállás/ lassítás csak a magyar autósoknak okoz problémát. Vajon tőlönk nyugatabbra ez miért nem okoz gondot?

1. Ismerik a kreszt?
2. Látnak és nem csak néznek?
3. Odafigyelnek a másikra?
4. Az autósok a gyengébbeket egyenlő félnek tekintik?
5. ...

asdf 2008.05.27. 22:09:01

"Nem kötekedés, de ha mindenkinek 3 évente kellene újra KRESZ vizsgáznia, akkor:
- mindenki képben lenne az új szabályokkal/módosításokkal
- mindenki megtanulná normálisan"

Ne haragudj, de szerintem a balesetek 99.99%-ba nem azért következik be, mert az illetők nincsenek tisztában a kresszel.
legalábbis igencsak nehéz megmagyarázni hogy mondjuk ha valaki 100-as tábla mellet autópályán 180-al megy akkor az azért van mert ihányos a kressz ismerete...

Nzoltan 2008.05.27. 22:10:06

Megoldás:
Ha elkapnak a zebránál szabálytalanul, el kell kobozni az autót.
Senki nem kockáztatná meg hogy elvegyék azt ami a nagy faszt szimbolizálja a seggében.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.27. 22:11:45

"Ne haragudj, de szerintem a balesetek 99.99%-ba nem azért következik be, mert az illetők nincsenek tisztában a kresszel."

Gyere, körözgess kicsit az érdi kétsávos körforgalomban, tollat hozzál a baleseti bejelentőhöz :)

ekkerjoz 2008.05.27. 22:14:48

"Cartman 2008.05.27. 22:06:47
ekkerjoz:

Nem kötekedés, de ha mindenkinek 3 évente kellene újra KRESZ vizsgáznia, akkor:
- mindenki képben lenne az új szabályokkal/módosításokkal
- mindenki megtanulná normálisan"

1978.-ban adták ki a KRESZ-t, azóta jellemzően nem változott, ami az elsőbbségi jogra vonatkozik...
Változtak a sebességhatárok, világítás, biztonsági öv, bukósisak, láthatóság szabályai, veszélyes és különleges járművekre vonatkozó szabályok, néhány tájékoztató és korlátozó tábla.

Más nem. A zebra mindig is a gyalogosoké volt és lesz. Ha háromhavonta vizsgáztatnak akkor is.

Vasárnapi kalapos úrvezető 2008.05.27. 22:16:47

Lichtenstein, fiam, hozd be a jogosítványodat, és felejtsd el örökre...

vero 2008.05.27. 22:17:11

Mit csodálkoztok? Hát nem tudjátok, hogy ebben az országban csak egyvalaminek nincs értéke; AZ EMBERNEK.

Most a történések visszaigazolják ezt a megállapítást. Ha eddig valaki kételkedett volna.

gfuller 2008.05.27. 22:17:37

"Ne haragudj, de szerintem a balesetek 99.99%-ba nem azért következik be, mert az illetők nincsenek tisztában a kresszel"

Menj be egy nagyáruház parkolójába, amelyikben nincsenek táblák-azaz jobbkéz-szabály érvényes. Számold meg a szabályosan és szabálytalanul továbbhaladó autókat.Talán átgondolod a %-okat egy kicsit.

flamer 2008.05.27. 22:17:46

Bukowszky:

A STOP táblánál meg szoktál állni, vagy azon is simán áthajtasz ötvennel (nehogy már minden elsőbbségadás elvegyen tíz másodpercet az életedből)? Vagy csak akkor ilyen nagy az arcod, ha nálad gyengébbek meggyilkolásáról van szó, kamion elé már nem mersz kihajtani?

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.27. 22:20:20

ekkerjoz:
1975. II. 5, és 1976-től érvényes.

ekkerjoz 2008.05.27. 22:22:00

Jogos, 78.-ban vizsgáztam, az akkor új KRESZ-ből. Bocs, ez motoszkált...

n-n-n 2008.05.27. 22:23:35

Itt már csak az autósokkal való kíméletlen LAKOSSÁGI leszámolás segít. Az államra hiába várnak az emberek, saját maguknak kell megoldnani a problémát.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.27. 22:25:39

...akkor le sem merem írni, én miért tudom fejből :))))

asdf 2008.05.27. 22:37:45

"Menj be egy nagyáruház parkolójába, amelyikben nincsenek táblák-azaz jobbkéz-szabály érvényes. Számold meg a szabályosan és szabálytalanul továbbhaladó autókat.Talán átgondolod a %-okat egy kicsit."

aham. és mond csak a balesetek hány %-a történik a nagyáruházak parkolójában?
És ezek közül is hány % az ami emberi sérüléshez is vezet?

És most ne számoljuk ide a parkolás közbe bekövetkezett koccanásokat meg egyéb baleseteket mivel azoknak nincs köze a kresszhez.

prokee:
minek? Ne mond már hogy körforgalomban azért lesz baleset mert nem ismerik a kresszt? Inkább azért mert nem tartják be. Ha én áthajtok a piroson akkor nem azért teszem mert nem ismerem a kresszt. Ha 70-el megyek lakott területen belül azt sem azért mert nem ismerem a kresszt.
Az esetek nagyon nagyon kicsi %-ban van az hogy a baleset azért lesz mert nem ismerik a résztvevők a kresszt.

Legnagyobb részt a balesetek okai a következők:
-Kressz szabályok áthágása, önkényes be nem tartása, figyelmen kivül hagyása
-Figyelmetlenség
-a fennti kettő kombinációja

3gyerekesapuka 2008.05.27. 22:38:16

Én gyűjtöm a pozítiv energiákat. Amikor átengedek egy gyalogost, vagy beengedek egy autóst elém, akkor érzem, hogy egy kicsit jobbá tettem a napját.
Köszönöm, mosoly ilyesmikre gondolok. És így az én kedvem is jobb lesz.
Próbáljátok ki. Csak kicsit kell visszafogni, kicsit kell lazítani. Sokkal de sokkal vidámabb lesztek az úton és úgy általában a nap folyamán.

És az az igazság hogy feszkós agresszor módon vezetve nem nyer az ember időt sem. Legalábbis nem számottevőt. Ellenben magasabb vérnyomást és sok rosszalló pillantást igen. Persze van aki azt szereti.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 22:38:50

n-n-n

Az autósok is része a lakosságnak.

Azt autósok leszámolnak magukkal?

Karcsika 2008.05.27. 22:42:35

Velem olyan volt,hogy megállok a zebránál,hogy átengedjem a gyalogost,erre a mögöttem jövő taxis köcsög dudál rám és mutogat,hogy miért állok meg.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 22:42:55

"Az esetek nagyon nagyon kicsi %-ban van az hogy a baleset azért lesz mert nem ismerik a résztvevők a kresszt."

Ez persze nem így van.

A gyalesz, biciklis nem ismeri a kreszt, téblábol, szembemegy a forgalommal, villogó lámoát (vagy aztsem) rak ki, fogalma sincs arról, hogy mikor van elsőbbsége, mikor nincs, HOGYAN van elsőbbsége a zebrán, kanyarodó autó előtt, stb.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.27. 22:47:55

"Ne mond már hogy körforgalomban azért lesz baleset mert nem ismerik a kresszt?"

De mondom. Amikor én vizsgáztam (és az ANNYIRA azért nem volt régen) Budapesten egy körforgalom volt. Elmondták, mit hogy, sőt, ott vizsgáztam, aztán ennyi. Amikor elkezdtek rohamosan terjedni a körforgalmak, utána kellett néznem. Amikor felépült Érden a kétsávos, akkor meg megint.
A környéken valószínűleg az egyetlen voltam ezzel, legalábbis nem látok más autót lendületesen, ritmusosan áthaladni.

De erről nemrégen írtam, olvass vissza a postokban.

vanek 2008.05.27. 22:48:45

Hihetetlen, mi van itt. MIndenki hozza a jobbnál jobb külföldi példákat, hogyan tisztelik ott a gyalogost az autósok, és hogyan nem élnek ezzel vissza a gyalogosok. Ott vagy már volt kulturája, vagy mindenkit halálra büntettek, amíg meg nem tanulta. Itthon csak a büntetési tételket emelgetik, de arra nem gondolnak, hogyan is kellene betartatni a szabályaokat.

Teherautók: Kelet-Magyarországi kis faluban a "veszélyes útkanyarulat" és "40 km/h sebességkorlátozás" táblákkal jelzett kanyarokat simán 60-70-nel veszik teherautóval, nem egyszer a szembejövő sávot is igénybe véve (miközben nem is látják, jön-e onnan valaki), csoda, hogy a zebra csak egy graffiti a számukra?

Sokak számára az útburkolati jelek nem többek egyszerű rajzoknál. "Nem betonból van az a záróvonal" - mondták sokan az M0-n, míg végül kénytelenek voltak tényleg betonból megcsinálni... Lehet, hogy a zebrákkal meg majd azt kell tenni, mit amit külföldön láttam országos főút falusi szakaszán? Ott kb. 3-4 m széles, 2-3 cm magas bukkanót csináltak a zebrának. 50-nél igencsak megérzi az ember, bár kárt egyáltalán nem okoz, 30-ra le kell lassítani, így van ideje az embernek körbeszemlélni, van-e ott gyalogos. Akkor majd mindenki lassíthat 30-ra, éjjel 2-kor is a tök üres úton. De ha másból nem ért??

hoppika 2008.05.27. 22:59:32

Hát ehhez már hozzászólok én is.

Az elején valamelyik barom védte a kamionost, hogy 'hogy nem lehet észrevenni' ... Kit érdekel??? Meg leírja, h a kamionos levezetett 1-2 mió km-t, de ÍGY? AZigen. Akkor jóvan.

Ennyit tudnak a kamionosok, mennek a nagy szar batárjukkal, mer' sietni kell, hát leszarom. A nagytöbbségük csak az utakon állat módjára hajtó halálosztó, veszélyes szar. A régi 4-esen Kisvárda-Nyíregy között nem egyszer dudáltak le a falvakban, merhogy betartottam az 50-et. Megelőzni persze nem tud, ezért megközelít kb 50 centire, merjek fékezni, ha kéne. Ja, meg persze dudál ezerrel, hogy takarodjak előre. Na ennyit tudnak a kamionosok. Ja, meg Svédo-ban is okozott valamelyik tetű szar egy balesetet, ahol 3-an meghaltak, mert részegen vezetett. Na ennyit tudnak.

Persze 20 tonna vassal alattam lehet, hogy én is bátrabb lennék, és pont leszarnám azt a gyereket, amelyik még a kerekemnél is kisebb - ugyanmár, mit számít az.

Napersze nem csak a kamionosok vezetnek állat módjára, de szó szerint döglesztő a hozzáállásuk a közlekedéshez.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:00:06

Nekem még mindig az a bajom, hogy ha az autósakat lehet és kell halálba szopatni a büntetésekkel, ha szabálytalankodnak, miért nem lehet a gyaleszokat is?
Ha már közlekedési morálról van szó?

Ha az ember gyerekkorában azt látja, hogy a piroson át lehet szaladni, mert éppen nem jön autó, akkor miért várjuk el egy így szocializált embertől, hogy ne menjen át ugyanígy autóval is, vagy betartson _bármilyen_ szabályt, ha nem lát rendőrt?

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.05.27. 23:00:42

Bukowszky
"szerintem egyértelműen a szülő a felelős."

Nebaszki. Gyalogosátkelőn jelzőlámpa hiányában a gyalogos nem lehet felelős.

scsaba1 2008.05.27. 23:01:16

Annál is inkább furcsa, mert a zebrák nem csak úgy inkarnálódnak a semmiből "nicsak, zebra!...", hanem egy sereg tábla, sebességkorlátozás, útburkolati jel előzi meg.

Innentől fogva ostoba mellébeszélés minden mentegetés.

És bicskanyitogató pofátlanság, hogy xy nem érzi magát bűnösnek.

hoppika 2008.05.27. 23:02:34

3gyerekesapuka respect.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.05.27. 23:03:44

vanek
"Ott kb. 3-4 m széles, 2-3 cm magas bukkanót csináltak a zebrának."

Állat. Támogatom.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:05:31

Bastie

"Gyalogosátkelőn jelzőlámpa hiányában a gyalogos nem lehet felelős. "

Erre ne vegyél mérget.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.05.27. 23:08:24

zsömle,

olyat tudsz amit én nem? :)

Lakótárs · http://hommelette.blogspot.com 2008.05.27. 23:11:50

kolbászoszsömle, a gyalogosnak a zebrán való áthaladáshoz nem kell ismernie a KRESZ-t, elég, ha annyit tud, ha nem hirtelen, kiszámíthatatlanul lép le, akkor feltétlen elsőbbsége van (csakúgy, mint kanyarodó járművel szemben). Másrészt meg ebben a topicban is ezt a hülye gyalogos/autós megkülönböztetést látom, pedig a két halmaznak elég nagy a metszete. Autósként nem is várom el a gyalogosoktól a KRESZ ismeretét, viszont gyalogosként igenis elvárom, hogy az autósok betartsák a KRESZ-t (tehát lassítsanak a zebra előtt, elsőbbséget adjanak és így tovább).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:13:16

Bastie

Ezekszerint.
Ha a gyalesz nem beszámítható, az autós nem felelős. pl.

Ezt konkrétan tudom, mert egy ismerős elütött egy gyaleszt a zebrán (mellesleg a gyaleszcipőfűzőköző pózból startolt egyetlen szökkenéssel az autó elé, az jól meghalt, az ismerős meg azóta is vezet.

cecilke 2008.05.27. 23:16:25

ReplacementChillernek. azért van némi engedmény:
4) A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten
a) villamos megállóhelynél levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között áthaladó gyalogosok, továbbá
b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, illetőleg koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek
biztonságának a megóvására.

AP (törölt) 2008.05.27. 23:17:16

majdnem elbasztam az elmúlt két napban egy-egy biciklist a keresztező biciklisúton.

az egyik esetben azt néztem hogy a két házsarok hogy eltakarná ha valaki pont erre tekerne előttem, és hogy jé milyen szép sárgára festették a sávot, erre mire visszanéztem az útra, pont kidugta az orrát a bicaj.
satufék, pont megálltam, mondta a srác hogy helló!

a másik, fordultam rá egy négysávos útról egy kétsávosra, kocsik rendben, erre a bokor mögül a biciklis keresztben az én irányomra a biciklisúton előugrik..

kibebaszottul kell figyelni mindenhol!!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:17:30

Lakótárs

Amíg a gyalesz a járdán áll, jelenleg nem kell lassítani, hanem megfelelő sebességgel kell megközelíteni a zebrát.
A zebra előtt gyalesznak NINCS elsőbbsége az autóssal szemben.
Ha ezt nem tudja a gyalesz, nem lesz átengedve.
Általam legalábbis nem.
Ahogy hiába knyarodok, ha áll a gyalesz, elmegyek előtte, mert ha a sarkon áll, akkor kurva/hímringyó, ha pedig át akar menni, akkor megy.
Ilyen egyszerű.
Én ismerem és betartom a szabályokat, ő is ismerje, és tartsa be őket.

Aki viszont nem ismeri/tartja be a szabályokat, az művelődjön, ne rinyáljon.

Cartman 2008.05.27. 23:18:58

Azért azt ne felejtsük el, hogy egy gyalogos bármikor leléphet 2 másodperc alatt a zebrára, hogy ő itt akkor most átmegy. Nekem autóval tízszer tovább tart lelassítanom egy átlagos pesti forgalomban. Tehát a gyalog sokkal jobban reagálhat az ilyen helyzetekre, persze ő veszít ha csit-csatt-bimm-bumm van.. :(

Ugyanakkor nem értem, hogy ha már az autósok megállnak a zebra előtt (tényleg megállnak és nem csak csorognak), akkor a gyalogok miért SPRINTELNEK át a zebrán? Akár kézenállva is átmehetnének... joguk van hozzá..

Változtatni kellene mentalitáson, és az összes száguldozó köcsög céges fuvarozót meg taxis barmot meg kéne rendszabályozni...

Káposztakukac 2008.05.27. 23:21:19

nagyon sajnálom a 4 éves gyereket, de hogy a faszba történhet, hogy egy nagyi lelép egy zebrára úgy, hogy egy baszott nagy teherautót vagy nem vesz észre vagy leszar. ok, h elsőbbség meg minden, na de ha jön balról egy 30 tonnás teherautó 50-nel, alig 20 méterre van és nem lassít, akkor nem lépek le. ezt nem a kresz diktálja, hanem a józan ész.

Rocko- 2008.05.27. 23:24:49

NEM AKAROM VÉDENI 2008.05.27. 19:40:28
nem lehet észrevenni egy zebrát? kettőjük közül a kamionos volt a felnőtt.

kolbászoszsömle 2008.05.27. 20:46:09
"Be kell vezetni azt, hogy 100 méterrel a zebra előtt csak 20-szal szabadjon menni"
így van, korlátozzuk le 20-ra. éjszakai is 20-szal kelljen menni, ahelyett, h a gyalogost figyelné az ember.
a 20 km/h az pont jó, akkor semmilyen baleset nem történik. persze ha egy kamion 10-zel menen át a lábadon, akkoris biztos ezt gondolnád.

Bukowszky · bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 20:51:02
amikor a zebra előtt állsz mennyire jön ki a nemzetgazdasági mutató?
piros lámpánál merre pörögnek a forintmilliók?
mit mutat, ha elbuksz egy milliárdos üzletet, mert nem álltak meg az autók?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:28:59

Cartman 2008.05.27. 23:18:58

Az a vicc, hogy itt nem két másodperceken múlik a dolog.
Ha van 2 másodperced, az simán at jelenti, hogy az autó tőled 20-30 méterre van. (36-50 km/h)
Ilyen távolságban lévő autó elé simán le lehet lépni.
A gond ott van, amikor tőle tizedmásodpercekre lévő autó elé lép le a nyomorultja, és megpróbál átfutni.

Konkrétan számolható, hogy ha gyors haladással 5 méteres másodpercenkénti sebességgel valaki eltalálja az autó elejét, akkor az 0,5 másodperccel az odaérkezés előtt lépett le a járdáról.
Egy tőle 5-8 méterre lévő autó elé.

Lakótárs · http://hommelette.blogspot.com 2008.05.27. 23:29:21

Kolbászoszsömle, szomorú hírem van: nem ismered és nem tartod be a szabályokat, és ezt még büszkén közhírré is teszed. A KRESZ tök egyértelműen fogalmaz: a zebrát, akár álldogáll ott gyalogos, akár nem, "fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel" (tehát lassítva) kell megközelíteni. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a KRESZ nem a gyalogost védi, hanem a zebrát.

ohh 2008.05.27. 23:30:30

ez a VIDEO elképesztő..néhol majd 80nnal ütik el a gyaloggert..kiszedném a köcsögöt az ablakán keresztül,és a fogait kiverdesném-Kurvaanyád,hovásieetsz????Rohadjon meg az összes elkényelmesedett tohonya fasz-nehogymáááá fékezni kelljen!!

flamer 2008.05.27. 23:31:26

kolbászoszsömle 2008.05.27. 23:17:30

Kérlek, ezt értelmezd:

"A zebra előtt gyalesznak NINCS elsőbbsége az autóssal szemben."

Ez azt jelenti, hogy a járdán az autónak van elsőbbsége, vagy mi a fenét?

Ill. ezt az elsőbségfogalmat máshol is így használod? Els. adás kötelező táblánál is csak akkor állsz meg, ha a másik már a kereszteződés közepén van?

Perillustris 2008.05.27. 23:31:48

"nagyon szép hatásvadász videó ...nagy butaság és semmit sem bizonyít."

Nem is kell bizonyítania, hiszen mindenkinek van saját élménye a zebrák környékéről. Bizonyára az ott halálra gázolt lány is provokált.

"Elém egyértelműen a féktávon belül a járda melletti faltól elrugaszkodva szaladt ki egy "öreg" néni, hogy aztán a zebrán már csak totyogni tudjon."

Teljesen életszerű. Van még ilyen történeted? Vizuális típus vagyok.

"A másik "kedvencem" a babakocsit toló anyuka, aki a legelemibb szabályokra fittyet hányva (körülnézhetne mielőtt az útra lép!) a gyerekét előretolja. Aztán persze mindenki más hibás."

Aha. A mocskos gyilkos anyák.

"minden egyes autós életéből elvenni 10 másodpercet, zebránként? ezt komolyan gondoltad? ez éves szinten mennyivel fogná vissza a nemzetgazdaságot? éves szinten hány millió tonna plusz mérgező gázt és elfüstölt plusz benzint jelent? amiatt hány városi ember halna meg évente tüdőrákban? hm?"

A nap vicce. Komolyan.

"Lehet, hogy a zebrákkal meg majd azt kell tenni, mit amit külföldön láttam országos főút falusi szakaszán? Ott kb. 3-4 m széles, 2-3 cm magas bukkanót csináltak a zebrának. 50-nél igencsak megérzi az ember, bár kárt egyáltalán nem okoz, 30-ra le kell lassítani, így van ideje az embernek körbeszemlélni, van-e ott gyalogos."

Pontosan ezt kell csinálni: színben és szintben is kiemelt, azaz a járda magasságában, annak egyenes folytatásaként megépített gyalogos-átkelőhelyek kellnek.

azaz 2008.05.27. 23:32:04

A zebra megkozelitese autoval a birosagi gyakorlat szerint

egyenes uton 33-36 km/h sebesseggel MÁR
megfelel a KRESZ-ben foglalt elvarasoknak...

Ez ugy 2 autonyi (10 meternyi) fektav!
Az a gyalogos aki ezen belul lep eled a zebrara onmaga felelos a balesetert...az autost nem szoktak elmeszeni ilyenkor.
(csak egyeb okbol nagy ritkan)

Sajnos az atengedes egyik korlatja, hogy a gyalogos
akkor sem indul el (nem mer) ha megallok neki, mert
a masik vagy szembe sav baszik megallni.

Ilyenkor aztan hatulrol persze dudalas van es kikerules...

Szoval en elso korben nem a meg nem allo autost buntetnem
hanem azt aki a megallot kikeruli/surgeti vagy szembol elmegy megis !!! de azt nagyon...

A zebra elott nem lassitot szinten, ha van a zebra szelen ember...

A zebra azonban elvben csak messzirol jol belathato helyen
sotetben kulon kiemelt megvilagitassal keszulhet... tehat
azt latni lehet, ha epp nincs ott senki...akkor lehet menni lassitas nelkul...

lioliom 2008.05.27. 23:33:22

Kedves autósok akiknek még a gyermekhalálról is a bunkóság jut az eszetekbe meg a fene nagy demokrácia!Ausztriában is az van,sőt még zebra is van kb.100m-ént a Máriahillferen mégis elég a zebra felé nézni a gyalogosnak máris megállnak.Nem lassítanak,hanem megállnak.Előszőr Én sem tudtam mi bajuk van,Én is álltam/itthon ezt szoktam meg/meg az auttós is állt és nem értette miért nem megyek már át.Ithon jártam úgy,éppen kocsiban ültem és megálltunk a zebránál,hogy a mögöttünk levő kipattant és ordtva oda rohant,hogy miért nem megyünk.Mire mutattuk,hogy gyalogos.Erre válasz,de k... udvarias vagy.Itt tartunk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:34:03

Lakótárs ·

A fokozott óvatosság és a mérsékelt sebesség megvan.

A zebrát mérsékelt, 50 km/h-s sebességgel közelítem meg, és fokozottan figyelem, hogy valaki át akar-e kelni.

A kreszben jelenleg nincs benne az, hogy lassítanom kell a zebra előtt, a mérsékelt sebesség pedig azt jelenti, hogy mérsékelt.
Tehát, ha városon kívül van egy zebra, azon nem megyek át 90-nel.

Kicsijoe 2008.05.27. 23:35:32

Szerintem meg azt vezessük be,hogy zebra előtt mindenkinek meg kell fordulni,és csak hátramenetben lehessen átmenni a zebrán.Na???Ez is van olyan klassz ötlet,mint a 20-as sebességkorlátozás....azt pl az én kocsim kettesben már nem bírja.Még valakinek valami okos ötlet???Ott az R betűs sebességfokozat is,azzal is kezdjünk már valamit.Sőt,én azt javaslom,tiltsuk be az autózást.Jaaaaaaaaa...hogy abból húzza le az állam az egyik legnagyobb sápot...

Talán nem kéne annyira ellehetetleníteni a közlekedést az indokolatlan sebességkorlátozásokkal és a tízméterenkénti zebrákkal (pláne,ha tényleg bevezetik a zebrát csak 30-cal lehet megközelíteni szabályt) hogy tényleg néhányan leteszik a kocsit,azt azért a sok büszke és öntudatos gyalogos-kerékpáros is meg fogja érezni.

Az ,hogy valakit elgázoltak,és meghalt,az tragédia.DE ettől még nem kell ezen eset zászlaja alatt idiótaságokhoz ideológiát gyártani...

Pl tegyük kötelezővé minden biciklisnek,hogy húzzon maga után konzervdobozokat,mert a félig vak öreganyámat elcsapta egy mivel nagyikám lekampalygott elé,mert nem hallotta,hogy jön.Na???Érdekes statisztika ez a nagyi-pici gyerek kombó,hogy érdekes mód mindig őket csapják el...

Szerintem is azért volt ott ebben sara a nagyinak is.Olyan ez,mint az ovi: mindig az áll a sarokba,aki nagyobbat tud ütni,nem az,aki kezdte a verekedést.De ettől még a hülye debilnek,aki a busz mögül előrongyolva iszkol a vonathoz,még akkor sincs igaza,ha elcsapja egy szembe jövő kocsi,ha történetesen a zebrán történt (mifelénk rendszeres,hogy az istenbarma képtelen megvárni,míg elmegy az a kurva busz,inkább nekilódul a zebrának,mert ott neki elsőbbsége van.És egy pillanatra nem gondol arra,hogy ez nem lesz túl vigasztaló,ha a szembe közlekedő kocsi nem adja meg.Ugyanis ebben az esetben nem a szembesávban kell mindenkinek megállni,mert a másikban a megállóban tanyázik a busz,hanem a gyalognak...érdekes.Így lehet pl "szabályosan" gyalogost gázolni zebrán...

flamer 2008.05.27. 23:40:20

kolbászoszsömle 2008.05.27. 23:34:03

Próbáld meg értelmezni a következőket (különös tekintettel a megállásra és a meg nem tévesztésre):

43. § (2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:40:50

flamer 2008.05.27. 23:31:26
kolbászoszsömle 2008.05.27. 23:17:30

Kérlek, ezt értelmezd:

"A zebra előtt gyalesznak NINCS elsőbbsége az autóssal szemben."

Ez azt jelenti, hogy a járdán az autónak van elsőbbsége, vagy mi a fenét?

Az autós nem mehet a járdára, így a kérdés értelmetlen.
A járda nem az úttest része, ezért a járdán álldogáló gyalogos nem kötelez semmire, még, ha zebra is van előtte, ugyanis a járdán álldogáló gyalogos a járda tartozéka, nem az úttesté.

"Ill. ezt az elsőbségfogalmat máshol is így használod? Els. adás kötelező táblánál is csak akkor állsz meg, ha a másik már a kereszteződés közepén van?"

Az elsőbbségadás kötelező tábla a az úttest tartozékainak elsőbbségi viszonyait hívatott jelezni, így az minden, az úttesten lévő mozgó, vagy forgalmi okokból álló ojjektumra nézve kötelező.

Perillustris 2008.05.27. 23:43:38

KicsiJoe, ez nem így van. Alap, hogy az álló busz elől és mögül számítani KELL gyalogosra, ez az ember saját érdeke. Ha ráadásul zebra van, akkor különösen. Utóbbit nem írja felül semmilyen szabály, úgyhogy minden jogalapot nélkülöz amit írtál az utolsó bekezdésében.

flamer 2008.05.27. 23:44:04

kolbászoszsömle 2008.05.27. 23:40:50

Bocs, de ez így még viccnek is gyömge volt.

Kicsijoe 2008.05.27. 23:44:53

Amúgy a másik esetben szerintem is egyértelműen az autós volt a hibás.VISZONT.Kamionnal 20-30 nál többel íly módon kanyarodni nemigen lehet,tehát a sebesség megvolt.Gyakorló anyukaként én arra tippelek,hogy a kislány megugrott,elkezdett szaladni vagy csak bóklászni,a nagymama meg utánakapott,csak már későn...és a gyerek féktávon belül lelépett.Ennyi.

Én magam is jártam úgy,hogy örökmozgó 3 éves kisfiam elment a nagyival sétálni,és csak azt hallottam,hogy a nagyi ordítozik,hogy "állítsák meg" mert a gyerek a kismotorral meglódult,a nagyi meg nem tudott utána szaladni.És egy 3-4 éves szerint ez poén.Sajnos ez van.A nagyi meg nem tud utána futni.Valószínűleg én is örjöngve követelném a sofőr fejét aranytálcán,ha így halna meg a gyerekem,de ez nem változtat azon a tényen,hogy az a hülye,aki egy virgonc,veszélytudattal nem rendelkező izgő-mozgó 2-6 éves gyereket a rozoga nagyira bíz...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:45:53

flamer 2008.05.27. 23:44:04

Pedig ez így van

A járda nem az úttest része, a zebra az úttesten van, a gyalesznek a zebrán van elsőbbsége.

flamer 2008.05.27. 23:46:29

Kicsijoe 2008.05.27. 23:35:32

Elég vicces ám az, hogy te a jelek szerint belehalnál abba, ha pár másodpercet arra fordítanál az életedből, hogy megadd a gyalogosnak az elsőbbséget, ám azt simán elvárod, hogy a gyalogos ott várakozzon, annak ellenére, hogy elvileg neki mégiscsak elsőbbsége van.

Kicsijoe 2008.05.27. 23:48:40

Óóóóó,persze,kedves Perillustris.A KRESZ kimondja,hogy az egész város álljon,amíg a busz körbemegy rajta,mert ugye minden görbe fánál megáll,mivel az megálló,és mindnél van egy zebra...ültesd már ezt át a gyakorlatba reggel hétkor légyszíves!Takarásból előlépni NEM SZABAD!!!

És ha a takarást nem szabálytalanul parkoló autós okozza,vagy ilyesmi /tehát pl egy busz/ akkor ott bizony a gyalog cövekeljen szépen a járdán,míg elmegy a busz,és ne ugrándozzon elő!Bár nekem dereng az áltiskos közlekedésbiztonsági oktatásból,hogy takarásból elővágtatni nemcsakhogy nem ajánlott,hanem TILOS.

flamer 2008.05.27. 23:49:35

kolbászoszsömle 2008.05.27. 23:45:53

Nyilván, a gyalogosnak a zebrán van elsőbbsége, tekintve, hogy a járdán ez nem értelmezhető. Ám ebből nem következik az, hogy a zebrához közelítő, azon nyilván átkelni akaró gyalogost olyan sebességgel közelítsd, hogy eszébe se jusson lelépni az útra - már csak azért sem, mert ezt egész határozottan és konkrétan tiltja a már idézett rész.

Perillustris 2008.05.27. 23:50:53

kolbászoszsömle, hiába csűröd-csavarod, a szabály egyértelmű: "úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni"

Tehát ha lelépett, s erre ugye fél másodperc is elég, akkor neked már meg kell állnod, vagy le kell lassítanod, hogy át tudjon menni. Ha ezt nem kalkulálod be, s erre nem vagy képes, akkor elmulasztottad a kötelezettségedet.

Szóval mehetsz tőlem a zebra előtt 5 méterrel 50 km/h-val, mert a gyalogos még a járdán van, ha meg tudsz állni a zebrától 1 cm-re, ha lelépett a gyalogos.

Kicsijoe 2008.05.27. 23:52:06

flamer: nem belehalnék,csak nem szeretnék kocsival kétszer annyi idő alatt eljutni A-ból B-be,mint gyalog.Mert lassan már ott tart a KRESZ.Nem azért járok kocsival,mert nekem attól áll fel,hanem azért,hogy ne kelljen a tömegközlekedésen tökölnöm,sem gyalogolnom,mert az is idő.Pesten pl tömegközlekedem,mert ott az a gyorsabb.

Lassan ott tartunk,hogy tilos kocsival kimenni az útra...

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.05.27. 23:53:25

zsömle,

Íme az ominózus 43. §:

Magatartás a gyalogosokkal szemben
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

És kisjózsi kedvéért itt a 4. bekezdés:

(4) A vezetőnek FOKOZOTTAN ügyelnie kell az úttesten
a) villamos megállóhelynél levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között áthaladó gyalogosok, továbbá
b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, illetőleg koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására.

flamer 2008.05.27. 23:56:23

Kicsijoe 2008.05.27. 23:52:06

Ezt pont úgy mondod, mint ha az elmúlt 32 évben bármit is változtak volna a vonatkozó közlekedési szabályok, pedig nem.

Az mondjuk érdekelne, hogy csak olyanoknak nem adod meg az elsőbbséget, akiket adott esetben gond nélkül megölsz, vagy pl. nyergesvontatóknak sem? Mert nekem úgy tűnik, hogy egyszerűen az "erősebb kutya baszik" elvet próbálod meg racionalizálni - legalábbis azokban az esetekben, amikor te vagy az erősebb.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.27. 23:57:04

flamer 2008.05.27. 23:49:35

Tévedni teccel.

A zebrához közelítő gyalesz nem léphet le közvetlenül a zebrára, először meg kell győződnie arról, hogy biztonságosan átkelhet rajta.
A zebra előtt álldogáló gyalesz, ha nem lép le akkor, amikor én még biztonsággal meg tudok állni, akkor ezt azért nem teszi, mert:

a; nem akar átkelni
b; szerinte nem biztonságos átkelni.

Ha nem akar átkelni, az az ő baja, joga van ott áldogálni, ha pedig szerinte nem biztonságos az átkelés, akkor nem akarom és nincs is felhatalmazásom rá, hogy felülbíráljam az ő döntését.

Ez az elv.
Legalábbis az enyém.

A gyalesznek amúgy _tényleg_ csak akkor van elsőbbsége, ha az úton (a zebrán) van.
Ezt, ha nem hiszed, járj utána.
Kérdezz meg róla egy olyan embert, aki letette a kreszvizsgát, és nem pedig libáért vette.

Káposztakukac 2008.05.27. 23:57:20

ahelyett hogy a kreszt próbálnátok szóról szóra kivesézni mi lenne, ha a józan eszeteket használnátok.

autós: ha zebrán lát valakit akkor megáll.

gyalogos: ha 80-nal száguldanak el a gyorsforgalmi úton a lámpa nélküli zebrán, akkor nem lép le, csak mert neki elsőbbsége van.

Perillustris 2008.05.27. 23:58:34

"Bár nekem dereng az áltiskos közlekedésbiztonsági oktatásból,hogy takarásból elővágtatni nemcsakhogy nem ajánlott,hanem TILOS."

Kicsijoe, akkor ismét: "úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni"

Tehát busz nélkül is, hát még ha busz is áll ott, hiszen ebben az esetben elég nagy a valószínűsége, hogy jönni fog gyalogos.

Ha nincs zebra, akkor egyértelműen a takarásból kilépő gyalogos a hibás. Jogilag mindenképp. De mivel az okos és rutinos autós tudja, hogy a busz mögül ki fog lépni valaki, ezért úgy választja meg sebességét, hogy ha kell, meg tudjon állni.

Én pl. ezt teszem. Gyalog és kerékpárral is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.28. 00:02:07

Bastie 2008.05.27. 23:53:25

Erről kár vitatkozni.

A járda és az úttest két külön dolog.

Az, hogy a gyalesz mit csinál a járdán, az nem az autósra tartozik (alapesetben, hacsak nem jelent veszélyt az autósra).
A járdán való álldogálás nem jelent veszélyt.

A gyalogátkelőhely (ahol a gyalesznak elsőbbsége van) az az úttest része, nem a járdáé.

flamer 2008.05.28. 00:02:18

Káposztakukac · felsulooktatas.blog.hu/ 2008.05.27. 23:57:20

Igen, persze, és ha valaki kést szegez nekem, akkor szépen átadom neki a pénztárcámat.

De ettől még a rablás nem lesz sem bocsánatos, sem követendő, sem elnézendő dolog, ahogy az sem, hogy valaki nyolcvannal száguldozik a zebrán.

Perillustris 2008.05.28. 00:07:27

"A zebrához közelítő gyalesz nem léphet le közvetlenül a zebrára, először meg kell győződnie arról, hogy biztonságosan átkelhet rajta."

VÖ:

"úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni"


"Ha nem akar átkelni, az az ő baja, joga van ott áldogálni, ha pedig szerinte nem biztonságos az átkelés, akkor nem akarom és nincs is felhatalmazásom rá, hogy felülbíráljam az ő döntését."

S ha te biztosan tudod, hogy meg tudsz állni, az nem jelenti azt, hogy a gyalogos is meg tudja ítélni. Sőt, ez nem is várható el tőle.

Ezért nyugodtan inthetsz neki, vagy villanthatsz egyet, ezzel jelezve, hogy észrevetted, s tisztában vagy a KRESZ-szel. Ő is inteni fog, s átmegy előtted.

azaz 2008.05.28. 00:07:39

...amint letette a labat a zebrara!!!

Onnantol MEG KELL ADNOM az elsobbseget neki hacsak tudom. Ehhez az az eloiras, hogy a zebra kozeleben lassitanom KELL autoval MINDIG...kivetel nelkul.

Az itelkezesi gyakorlat, hogy cirka 35 km/h a már (szinte)biztosan megfelelolo lassitas! egyenes uton.

Ha a zebra kornyeke messzirol jol lathatoan ures akkor a lassitas nyilvan egyeni dontes kerdese...de kell lassitani hivatalbol egy csoppet akkor is!

HA a zebra kozeleben ember lathato akkor viszont mar
a max cirka 35 km/h az iranyado sebesseg ...felkeszulve a akar a megallasra is!!!

Gyalogoskent en tehat a zabra szelere szoktam allni es onnan anyazok a nem lassito, nem megallo barmokra....mert ilyenkor mar EGYERTELMU a szandekom es a ZEBRAN VAGYOK !!!

Bar neha vissza kell lepnem az agyamentek miatt a szelerol is...

Megoldasnak is ezt tartom egyebkent...
kell egy korlat az utteseten a zebra elott ugy felmeterrel a jardatol....ahova a gyalogos letud lepni ha at akar kelni
es akkor mar ZEBRAN VAN ! nincs mit magyarazni.

Itt a varosban van mar nehany ilyen zebra ....

Amugy nalunk azert gond a zebra-jarda kerdes mert a Bécsi egyezmény szarul lett a magyar KRESZ-ebn forditva.

Az eredeti szoveg nem csak azt, mondj, hogy a zebran van elsobbsege, hanem mar akkortol ha VELHETOEN at akar kelni !!!

A nemet autos pl. ezert engedi el otthon es nem engedi el itt.
Itt nem eleg a velhetoen...nemetben(stb.-ben) pedig igen.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.05.28. 00:07:51

zsömle
"A járda és az úttest két külön dolog..."

Pontosan. Nem is vontam kétségbe. Kezdesz fáradni.

A következőt mondtad, amivel nem értettem egyet:

"Ha a gyalesz nem beszámítható, az autós nem felelős."

Járda? Milyen járda?

Perillustris 2008.05.28. 00:10:36

Különben a videón (youtube.com/watch?v=zm7jaCpCaNc) is egyértelműen látszik, hogy lehetsz akár a felezővonalnál is, akkor is elhúznak melletted. Úgyhogy nem is értem miről beszélünk.

Perillustris 2008.05.28. 00:12:28

Előtted, mögötted, na!

flamer 2008.05.28. 00:13:45

A német autós egyébként azért engedi el a gyalogost, mert ha nem, akkor a német rendőr jól megbünteti.
A svájci meg azért nem gyorshajt, mert a svájci rendőrök mindent teleraktak trafipaxszal.
A magyar autós meg azért szarik mindenre, mert a magyar rendőr leparkolta a gépet a rokkantparkolóba és elment gyroszozni.

azaz 2008.05.28. 00:23:52

Magyarorszagon szerintem...

Nem kotelezo megallni es lecsalogatni !!!
amig a jardan, padkan all a gyologos...

De kotelezo LASSITANI (~ 35 m/h), hogy eldontse elindul vagy nem...A lassitasbol latja, hogy eszrevettek !

Ha a lassitasra nem indul akkor nem kell kotelezoen megallnom
....az csak udvariasag es soxor foloslegesen lassitja a hatsokat is, ezert tanitjak, hogy NE CSALOGASS GYALOGOST!

DE HA!!!! Letette mar a gyalogos a labat a zebrara...akkor MÁR AT KELL ENGEDNI ...mese nincs!

A gyalogos a labat LETEHETI barmikor, de elindulni csak akkor szabad neki ha veszelytelennek itelte meg...a tovabb lepest

A jol lathaton ures zebra+jarda/padka kozeleben pedig jo a 49 km/h is..

ReplacementChiller 2008.05.28. 00:34:08

cecilke:
köszönöm az észrevételt. különben szoktam ezekre figyelni, és ahogy Káposztakukac írja, inkább a józan ész miatt. Az prioritást élvez a KRESZ-el szemben.
Közlekedek autóval, biciklivel, tömegközlekedéssel és gyalog egyaránt. Az összes résztvevő figyelmére (ahogy asdf is írta) és elővigyázatosságára szükség van. Nem a sebességkorlátozás a kulcs (ami adott esetben fontos lehet, de a kirívó eseteket eltekintve csak jelzés értékűnek kellene lennie), hanem a figyelem.
(Ha egy autósnak minden zebra előtt valóban 30-ra kellene lelassítania ahhoz hogy a gyalogosra nézve biztonsággal átmenjen rajta, vagy úgy megy át, mintha a zebra ott sem lenne, akkor első körben nem lett volna szabad jogosítványt adni neki vagy azonnal el kellene venni tőle. Szóval nem a sebességet kellene csak figyelni, hanem a kirívó vezetési módokat is. Ez megoldana sok problémát, azt hiszem.)

Név: 2008.05.28. 00:37:00

Annak, aki még mindíg nem értené az elsőbbségadási kötelezettséget a zebránál:

Képzeld el, hogy a gyalogátkelő egy normális útkereszteződés, az előtte lévő tábla egy elsőbbségadás kötelező, a gyalogos pedig egy kamion, ami a számára megengedett sebességgel halad.
Ilyenkor is azt nézed, hogy az első kereke már a kereszteződésben van-e, vagy inkább megállsz, és átengeded?

A másik oldalról ugyanez. Gyalogos helyett vezeted az autód, zebra helyett pedig a főútvonalon haladsz. Tényleg megállsz minden kereszteződésben, hátha nem adják meg az elsőbbséged? Ha nem, akkor legalább lassítás közben benézel mindkét irányba?
Ha ezt sem, akkor miért várod el ugyanezt a gyalogostól?

Lakótárs · http://hommelette.blogspot.com 2008.05.28. 00:44:11

Kolbászoszsömle, az 50 km/h lakott területen nem mérsékelt, hanem a maximális megengedett sebesség. Innen kell mérsékelni, hogy meg tudd adni az elsőbbséget.

Random_ 2008.05.28. 00:44:25

Ma reggel két kiskölök ment a zebrától 100m-re át a kocsisorok között. Pont megindult a sor, de ők már engem nem néztek bár még csak elém haladtak már a szembejövőket figyelték. Ha nincs kedvem fékezni lazán elütöm. Mikor rádudáltam akkor úgy megrémült, mintha azt se tudná hol van.

Vagy amikor (15 perccel később) a jól látható piros gyalogos lámpa ellenére már a sáv közepén volt a csaj a Pillangó utcánál azután többször visszament az út szélére. Kicsit se zavarta, hogy az autóknak zöld a lámpa.

Sajnos csak az a gyalogos gondolkozik felelőséggel aki maga vezet is.
Olykor olyat megengednek maguknak amit én gyalogosként öngyilkosságnak vélnék és eszembe se jutna. Egyik néni a 2x2 sávos úton tolta át a biciklijét és azután a hév síneken vonszolta miközben 150!!! méterre volt tőle lámpás kereszteződés. És még föl volt háborodva mikor rádudáltak és nem értette mi a bajuk az autósoknak.
Ja és az autósok se ártatlanok.

ReplacementChiller 2008.05.28. 00:46:26

További észrevétel: az autósnak a mögötte haladó kocsikra is figyelnie kell, mert ha mondjuk jönnek ezerrel, ő meg lassít, a gyalogos lelép, a mögötte haladó megtolja... ebben az esetben inkább menjen tovább, aztán a gyalogos majd átmegy, ha elmentek az autók.
A környezetszennyezés is fontos szempont, nemcsak a gyalogos vagy a járművezető kényelme. A zebrán tempósan kell átmenni tudtommal, hacsak az utóbbi 20 évben nem változott a KRESZ idevágó része, mert ahogy egyesek írták, abból arra következtetek, hogy manapság akár piknikezni is lehet a zebrán...
És a sok rémhír mellet/helyett, és az autósok stresszelése, büntetéssel riogatása helyett inkább a helyes és ésszerű közekedésről kellene sokkal de sokkal több szót ejteni a közlekedés minden résztvevőjéhez szólva és azt nyomatni, tanácsokkal példákkal, stb.

phorvath 2008.05.28. 00:48:01

Nyomógombos zebra kellene. Olyan, ahol az útból felemelkedik egy oszlop a gomb megnyomására. Magyar autós csak abból tanul. Lehet olyan is, hogy a radar automatikusan felemeli az oszlopot, ha 30-nál gyorsabban közelítik meg a zebrát.

Vagy ki kellene hívni az ENSZ békefenntartókat, hogy tankkal kísérjék át a gyalogosokat a zebrán. A Balkánon egy időben csinálták, amikor még sok volt a mesterlövész.

A gyorsulási versenyzők elé meg ki kellene gurítani egy műanyag motort. Kíváncsi vagyok, hogy mennyit repülnek amikor megpróbálnak 200-ról megállni.

vrv 2008.05.28. 00:51:42

2évig éltem svájcban és egyszer sem kellett kb a zebrán körülnéznem eleinte kicsit szokatlan volt hol is van a bpi rodeo...
de ez a kamu duma ,hogy lép le a gyalogos nem néz körül igazából körül sem kéne néznie szinte......mint folyamatosan autóval közlekedö azt tudom mondani, hogy egyre undoritobb és gusztustalan módon vezet mindenki, és az ember azt is meggondolja át engedje a szerencsétlen gyalogost nehogy a szemböl érkezö elbassza, vagy a kretén sufni tunig suzuki/honda stb ne dudljon le amig átengedek vkit.

phorvath 2008.05.28. 00:58:24

Azt pedig, aki a "gyalogoscsalogatást" kitalálta, arra ítélném, hogy naponta 8 órán keresztül járjon át ilyen zebrákon. Ilyen szó nincs! Civilizált országban nem lehet a gyalogost "csalogatni", csak az elsőbbséget megadni. Ha pedig bárkit emiatt megbuktatnak a forgalmi vizsgán, akkor a vizsgabiztost be kell perelni és örökre eltiltani a foglalkozásától!

ReplacementChiller 2008.05.28. 00:58:52

vrv: "igazából körül sem kéne néznie szinte"
Sajnos sokan nem is néznek. Szerinted ez helyes? Ha valami gond van, kinek fáj jobban? A gépkocsinak vagy neki?
Az autósnak is kijár annyi, hogy ne lépjen elé (főleg ne háttal), mégha a KRESZ meg is engedné azt.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.05.28. 00:59:48

ReplacementChiller
"A zebrán tempósan kell átmenni tudtommal, hacsak az utóbbi 20 évben nem változott a KRESZ idevágó része, mert ahogy egyesek írták, abból arra következtetek, hogy manapság akár piknikezni is lehet a zebrán."

Tudatlansággal kérkedni nem biztos, hogy a legjobb statégia. KRESZ 1. számú melléklete az elsőbbségről:

"Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja ÁTHALADÁSában."

Tempósságról szó sincs, ugyanígy semmi említés a piknikezésről, de az benne van, hogy az ÁTHALADÁSt nem akadályozhatod, zavarhatod.

Jogsid hány pálcás volt?

Az oktatás hiányosságában viszont egy véleményen vagyunk. (Élc nélkül.)

lápi lidérc 2008.05.28. 01:01:56

Perillustris · cmtv.freeblog.hu/ 2008.05.27. 20:11:41
Remek a második videó. Látszik, hogy közlekednek a paraszt biciklisek.

Lakótárs · http://hommelette.blogspot.com 2008.05.28. 01:10:44

Bastie, a gyalogostól valóban elvárja a KRESZ, hogy "késedelem nélkül" átkeljen.

Azt kellene világosan látni és elfogadni, hogy a KRESZ valóban védi a gyalogosokat az autósokkal szemben, két kézenfekvő ok miatt:

1) a gyalogláshoz nem kell jogosítvány, tehát nincsenek "képzett" gyalogosok, azaz tőlük bármi kitelik.

2) a gyalogos mindig gyengébb, egy estleges balesetben, függetlenül attól, hogy ki a hibás, sokkal több a vesztenivalója.

És mindez, bármily felfoghatatlan is az autósok 90%-a számára, nem azt jelenti, hogy "a gyalogos a gyengébb, tehát vigyázzon jobban", hanem azt, hogy "a gyalogos a gyengébb, tehát vigyázzunk rá jobban".

vrv 2008.05.28. 01:11:38

Azt irtam szinte az nem azt jelenti hogy vakhangya gurulószatyros nyugger módban, hanem azt ,hogy oké nem lépek az autó elé ezért indulhatok

Kanda 2008.05.28. 01:40:35

phorvath 2008.05.28. 00:58:24
A gyalogos csalgatás azt jelenti, hogy úgy csinálok a zebra elött, mint aki átengedi (lassítok), aztán mégsem. A többi a hülye oktatók, meg vizsgáztatók baromsága.

Egyébként meg a zebra = elsőbbségadás kötelező. Tehát, ha a gyalogos át akar menni, át KELL engedni. Ennyi erővel a főuton keresztbe is lehetne lassítás nélkül átmenni, csak az mégsem olyan népszerű sport, mint a zebrán, mert ott a sofőrnek is baja lehet...

pakesz 2008.05.28. 02:05:42

ezt a videot tobbszor es jobb felbontasban

ha en kapnek a buntetesbol szazalekot, komolyan en akar 3000 HUF/ szabalytalansagert elvallalnam...

csak sajna a rendorseg erre meg nem allt ra, pedig az autosok elobb-utobb meg fogjak tapasztalni, hiszen a magan traffipax az ugyebar felhasznalhato ilyenre is... hogy megnezzek ki az aki nem all meg a zebraanal :)))

azaz 2008.05.28. 02:06:47

Ne keverjuk a jarmuvek elsobbeeget a gyalogosokeva!!
A kette NAGYON elter egymastol...

A gyalogos a zebran ABSZOLOLUT elsobbseggel bir!!!!
Nem zvarhato, nem kadalyozhato...

A jarmuvek kozott viszont jo fejben tartani, hogy
CSAK A HIRTELEN lassitasra-kiteresre kenyszerites tilos...

Tehat ZAVARHATO a vedett jarmu !
keresztezodesebn, ele kanyarodaskor, savvaltaskor...

A vedet jarmu vezetojenek tehat SZAMITANI kell enyhe manoverre is ...NEM abszlout az elsobbsege !

De a legtobben ilyenkor mar dudalnak-anyaznak
...mert nem tudjak (efeledtek?!), hogy zavarhatok.

aph FATRAKTOR 2008.05.28. 02:23:54

"A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti." ennyit a pálcásjogsikról. nekem pl nem 3 pálcán volt a búcsúban, hanem féldisznóért vettem... talán ezért is gondolom úgy, hogy az idézett részlet ellenére is le kell lassítani a zebra előtt, és ha annak csak a közelében is van gyalogos, akkor figyelni kell, és számítani arra, hogy esetleg át akar majd menni... ahogy korábban már írta valaki: elsőbbségadásról van szó, ergo a gyalesz megy a "védett úton", tehát nem kényszeríthetem lassításra, megállásra irányváltoztatásra, stb...és ha az a "védett út" csak (bár keresztbe van...) az úttest része? Ami előtte és utána van az a járda, akkor is védett út az, ami az enyémet keresztezi! Mellesleg engem is mindig ledudálnak ha megállok a gyalogoknak, de ha gyalog vagyok, akkor bizony átkelek a kijelölt gyalogátkelőhelyen!!! és jáártunk már úgy, hogy a kurvaanyázó szutyukisnak ott helyben vette el a jogsiját egy rendőr, aki látta az az ominózus esetet: 80-100m-re volt a zebrától, amikor az úttest neki balra eső oldaláról elkezdtem az átkelést, és nem lassított. Amikor az ő sávjához értem, akkor kb.30m-re volt, és a fékezést csak akkor kezdte meg, amikor egyértelművé vált számára, hogy nem fogok az út közepén megállni. Ilyesmit írtak a jegyzőkönyvbe, ha jól emléxem. 30-35 körüli nő volt, és épp hogy megállt előttem, aztán meg még neki állt feljebb... a rendőr meg egy kapualjból kb.15m távolságból végignézte az egészet. Ott megkérte a nőt hogy álljon félre, és elvette a jogsiját... kár hogy ilyen zsarukat ma már főleg csak vidéki kisvárosokban látni..

azaz 2008.05.28. 02:53:04

Na akkor pontositsunk... a gyalogos ZAVARHATJA a jarmuvet
az uttestre lepessel OTT ahol elsobbsege IS van hozza !!!
Zebran pl. siman eled lephet...csak nem veszelyeztethet ezzel.

8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége NINCS, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat NEM ZAVARJA. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud

----------


...es ahol elsobbsege van OTT akadaly mogul is elolephet !!! pl a busz takarasabol ...a zebran.
Mert ez csak ott tilos neki ahol nincs elsobbsege...azaz

(9) A gyalogosnak tilos
b) olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége NINCS, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni;

ninimimi 2008.05.28. 03:24:57

02 óra 23 perckor végre KIDERÜLT A MEGOLDÁS:
"a rendőr meg egy kapualjból kb.15m távolságból végignézte az egészet. Ott megkérte a nőt hogy álljon félre, és elvette a jogsiját..."
Hát ennyi lenne a megoldás a sok süketelés helyett. A rendőrség megfelelő szemlélettel - az állampolgár védelme mindenek felett - a munkáját végzi. Ennyi.

bolomba (törölt) 2008.05.28. 03:42:49

Na ide is beirom, hatha itt az autobuzin van valakinek olyan fenyezo ismerose aki tudja ra a valaszt.

Szoval. Par evvel ezelelott kitalaltam, hogy kene, egy olyan spray formatomu festeket talalni amit kello refelexel es (derek)magasag alatt megaldva a zebran at nem engedo autosok oldalfalara fujhatnek. Persze a festek egy pici vizzel, max egy automosassal lejonne. A lenyege, hogy a festek eltavolitasa ne okozzon anyagi kart, csak annyit, hogy ha maga akarja leszedni, akkor gondolkodjon el rajta, hogy miert is kapta az oldalaba. Nyilvan privat embernek (hacsak nem bator) nem ajanlanam hasznalatat, viszont ha jol tudom van egy szervezet, aki a normalis gyalogosokert (zebran atkelokert) van. Ha ok beprotezsalnak a kulonfele mediumokban eme szer hasznalatat, utana nem kellene magyarazkodni, hogy miert is kapata a 'kellemetlen' fujast az oldalaba a kedves sofor.

Nem olvastam vegig a kommenteket, de el tudom kepzelni, hogy milyen visszatarto eroket probalnak/tak leirni. Amit en terveztem az nem mas, mint a legdurvabb, a tarsadalmi megiteles es annak kovetkezmenyei lennenek. A nap vegen pedi kedves soforunk gondolkodhatna, hogy mi a faszert lett osszefujkalva kedvenc aranybogara…

Ohh igen aztan ezt a kesobbiekben ki lehetne ezt terjeszteni a tilosban es mas egyeb tiltott helyen parkolo autosok korere.

Hogy ki dontene el, hogy ki az akit ossze lehet 'fujkalni'? Az en elkepzelesemben alapvetoen, csak a mar emlitett (aminek meg mindig nem tudom a nevet) szervezet tagjai kommandoznanak a sprayvel… Viszont a megfelelo tarsadalmi hatter utan, hamar rajonnenek az emberek, hogy ki es miert bok kit oldalba. Jogosan.

bolomba (törölt) 2008.05.28. 03:45:44

*formatumu (eppen illuminalt allapotban leledzem)

na jo meg van par mas stilisztikai es helyesirasbeli problema, de azert csak ertheto… :)

lápi lidérc 2008.05.28. 04:09:09

prokee · www.prokee.hu 2008.05.27. 20:57:54
Abszolút nem demagóg megközelítés, mivel Budapesten ekkor 20-szal kéne végigmenned Rákosborzasztótól Budaörsig vagy Újpesttől Soroksárig.
Ez így marhaság (mint ahogy azoknak az írkálása is, akik azzal jönnek, hogy nekik a zebra SZENT - na, aki ilyet beír, az onnantól max. vicc kategória).
Mint ahogy az is, hogy a zebrán bekövetkezett baleset egyértelműen az autós hibája - bármilyen marha kirohanhat az útra váratlanul, amire nem számíthatsz, még zebrán sem, és a fékTÁVOLSÁG 40 km/h-nál is 20 m környéki - ha ezen belül ugrik eléd valaki, azt elcsapod (de 20 km/h-nál is közel 10 m -nem kéne esetleg tolni a kocsikat? akkor simán meg lehetne állni, bárki kiugrik eléd).

Másrészt a kivimadár NEM halt ki.

veszett_kutya 2008.05.28. 05:57:53

Jómagam BKV, gyalog és autóval is járok. Amikor autóban ülök, kiengedem a buszt, átengedem a gyalogost.Főleg akkor engedem át, ha esik az eső. Abból indulok ki,hogy ő az esőben,én meg a fűtött szárazkocsiban. Az a baj, hogy nagyonkevés azon emberek száma,akik képesek a másik helyébe képzelni magukat. És ez nem autómárka függő. Bár sok esetben az :(

A zebrás ügyhöz annyit tennék hozzá, hogy _külföldön_ ugyanezek az emberek, akik gázolnak és akik nem, kis nyulak lesznek,mert _sejtik_, hogy mi vár rájuk, ha rosszat tesznek. Ezzel ellentétben nálunk _mindenki_ megy az "esze" után, és történnek meg a tragédiák. Valahol már írtam, hogy nekem az az érzésem, hogy a rendőrök félnek az autóstól, és nem fordítva. Svájcban még csak egyszer jártam, de ahogy a zebrához értem, minden autó megállt, és átengedett. Látszott rajtuk nem értik, miért köszönöm meg. De ezt tapasztaltam dél-Spanyolországban is. De ott számtalan, nagy forgalmú úton a zebra ki van emelve az út síkjából, hogy ne lehessen ily' _állatiasan_ közlekedni a zebránál.

tracking 2008.05.28. 06:47:10

...aki "gyalesz"-nak hívja a gyalogost, az más gazságokra is képes...

hattyú 2008.05.28. 06:52:15

Autósok legtöbbje Budapesten bunkó és kész. Ez van. Én szinte mindig gyalog közlekedek, 5 perc alatt annyi szabálysértést lehet találni amennyit csak akarsz és ha nem figyelsz, vagy ha nem vagy gyalogosként annyira tudatos, hogy le merj lépni a zebrára, akkor sok helyen 10 percig is ácsoroghatsz, akkor sem jutsz át, mert legtöbbször egyetlen kocsi sincs aki átengedne.
A zebrára a legtöbben magasról tojnak, de egymással is ugyanezt teszik az autósok. Kultúrális szint nagyon mínuszban van. (Gyakran a biciklisek sem sokkal különbek, de nekik szolgáljon mentségükre, hogy nincs helyük közlekedni, mert azt a kevés utat ami állítólag nekik van kijelölve (hahaha...) vagy parkoló autók vagy pofátlan gyalogosok foglalják el, így őket meg tudom érteni.)
A drága, luxusabb kategóriás autókról annyit, hogy szerintem pont ezek az autósok azok, akik a leggyakrabban megállnak és átengednek és a legnagyobb parasztok pedig a legrozogább kocsiban ülők. De ezek csak az én tapasztalataim és elnézést azoktól az autósoktól akikre ez nem vonatkozik, mert gondolom őket is épp ennyire idegesítik az untoleráns sofőrök, hozzáteszem, hogy a gyalogosokat sem kell félteni, mert egy útjelző táblánál ha megmérnénk, hogy mennyi várja meg a zöld jelzést és hány sétikál át a pirosnál akkor szintén rekordokat döntögetnénk... szóval szerintem a lényeg az, hogy a kultúra nagyon mínuszban van.

midnight coder 2008.05.28. 06:55:38

Szvsz alapvetően azt kellene tökönrúgni aki nagyforgalmú utat bevisz a város közepébe. Másrészt, ha már benn van akkor alul/felüljáró, ha nincs rá pénz akkor legalább egy nyomorú lámpa kellene. Persze szidni a közlekedési morált sokkal olcsóbb.

Amúgy a Cartman-féle kötelező KRESZ vizsgát jó ötletnek tartom, de kiterjeszteném gyalogosokra és biciklisekre is. Az ő közlekedési moráljuk sem jobb, sőt.

zezse 2008.05.28. 07:05:03

Svájcban se szentek az autósok. Csak nagyon sok pénzt fizetnek ha megsértik a törvényt, ezért inkább nem teszik. Svájci barátom nem hajlandó nálunk autót vezetni mert benne nincs meg a hatodik érzék, hogy mikor vág valaki elé index nélkül és a többi. Ő azt mnodta náluk rendőrök lépegettek le a járdáról és aki nem satufék az fizetett valami bődületes összeget. Nálunk a rendőrség, hogy hogy is mondjam látszólag nem túlmotivált. Ilyen vagy olyan okok miatt.

ElPadre 2008.05.28. 07:09:48

kedves autósok!

csakhogy eloszlassuk a félreértéseket: a KRESZ-t egy gyalogosnak nem kell tudnia. miért? azért, mert egy gyalogos nem képes megsemmisíteni egy autót, a benne ülőkkel együtt (hacsak nincs nála RPG, gránát vagy akármi), ha összeütközik egy autóval. egy autós viszont potenciális gyilkos fegyvert kormányozgat maga alatt, így NEKI KÖTELEZŐ bizonyos szabályokat betartani, védeni a nála "gyengébb" közlekedési résztvevőket.

magyarországon egyébként MINDEN szinten azzal van a gond, hogy senki nem vállal felelősséget semmiért. márpedig egy autót vezetni NAGY felelősség. és ez, úgy tűnik, kurvára nem tetszik egyeseknek. pedig még néhány ilyen gázolás, és lesz akkora morcosság a gyalogosok részéről, hogy elkezdik betartatni az autósokkal a szabályokat... vagy így, vagy úgy.

hulyemagyar 2008.05.28. 07:13:40

Egy gyalogos is részt vesz a közlekedésben egy bizonyos mértékben, ezért a KRESZ rá eső részét ismernie kell. Függetlenül attól, hogy van-e nála RPG...

Lakótárs · http://hommelette.blogspot.com 2008.05.28. 07:22:09

Azoknak, akik azt gondolják, hogy a gyalogosoknak KRESZ-vizsgát kellene tenniük: csúnya világ jönne az autósokra, ha a gyalogosok (a rendőrök és a traffipax hathatós támogatásával) következetesen érvényesíteni kezdenék a KRESZ-ben foglalt jogaikat.

avenarius 2008.05.28. 07:29:58

kedves NEMAKAROMVÉDENI

dugulj el, és gondolkozz el inkább azon a kérdésen, hogy a picsába kell száguldani egy kamionnak lakott területen? először is takarodjon ki a lakott területekről minden kamion, aminek nem ott van dolga, ott kezdődik. ha pedig már ott van, közlekedjen a KRESZ-nek megfelelően.

elegem van abból, a kamionok erővel lépnek fel (autókkal, gyalogosokkal, mindennel szemnben), mert a sofőreik nagyon jól tudják, hogy nekik nem lehet bajuk. de hírszerkesztőként látom, hogy naponta hány halálos balesetet okoznak a szegény szerencsétlen fuvarozók, akár több millió kilométert vezettek, akár nem!

avenarius 2008.05.28. 07:44:00

Zaxx, látszik, hogy még nem jártál civilizált országban, ahol az autósok akár van zebra, akár nincs, mindkét sávban azonnal megállnak, ha egy gyalogos tesz egy bizonytalan lépést az úttest felé.
azokon a helyeken ilyen mentegetőzéseknek nincs helyük.
meg ilyen vitáknak sem. :(

avenarius 2008.05.28. 07:48:15

Lakótárs,

valóban csúnya idők jönnének, mert akkor minden gyalogos értesülne róla, hogy előnye van a zebrán. akkor kezdenének csak minket halomba öldösni a zebrákon!

hejesirasbalynok 2008.05.28. 07:50:28

asdf 2008.05.27. 22:37:45

Jó, akkor mondok mást, amiből aztán van baleset éppen elég, még halálos is. Főúton lehet előzni, még akkor is ha kereszteződés van (kivéve ha tábla tiltja). Nézd meg, hogy akik kis ívben jönnek ki jobbra a főútra, azok közül hányan néznek jobbra!! 98% csak balra néz. HA pedig valaki ott szabályosan előz, akkor csatt van.
Jobbkezet sem tudja senki (parkolókban) és a dupla sávos körforgót sem (mondjuk ez talán még érthető mert nem tanultuk, de ha én utána tudok nézni, akkor más is nézzen utána). Ez utóbbi esetben szerintem az állam a bűnös, mert ha változik, akkor miért nem lehet feladni egy egészoldalas hirdetést a Népszabiban, Magyar Nemzetben, és mondjuk a Blikkben, ahol egy rajzon elmagyarázzák: Vigyázz birka, jövő hónaptól így kell csinálni. Meg párszor bemutatnák a tévében is. Egy jó nagy réteghez eljutna (főleg a Blikk miatt :) ).
Komolyan úgy érzem, hogy a hivatalokban és hatóságokban csak komplett hülyék is impotensek ülnek. Ja és nem kerülne annyiba az összes hirdetés, mint egy mentő kivonulása.

Joaquin 2008.05.28. 07:57:16

kolbászoszsömle 2008.05.27. 22:42:55

Nem tudom valaki kijavított-e már, de azért én is megteszem: a zebrán a gyalogosnak MINDIG elsőbbsége van, amire te gondoltál - a kanyarodó autó előtt - az zebra nélküli útra vonatkozik.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.28. 08:03:32

"bármilyen marha kirohanhat az útra váratlanul, amire nem számíthatsz, még zebrán sem"

Valóban úgy látod, hogy jelenleg ez a jellemző, nem pedig a relatíve normális módon átkelő gyalogosok lesz*rása ?

hejesirasbalynok 2008.05.28. 08:07:55

sikeres sofőr az vigyáz a busz mögül kilépő barmokra, mert:

- amíg helyszínelnek, addig ő elkésik a munkából
- amíg bíróságra jár, nem tud üdülni menni, dolgozni menni, ...
- amíg kiér a helyszínelő agyonverik a rokonok, utastársak..
- amikor aludni akar mindig ez elütött személy jelenik meg a (lelki) szemei előtt

Ezeket pedig célszerű elkerülni.
Sikeres vezető más helyett is figyel. Hiába fehéren villog a vasúti fényjelzés, szétnézek, mert attól még a sín ott van, azon vonat tud jönni (láttunk már ilyet). A koporsóban hiába van igazam, kevesen méltányolják).

zulu 2008.05.28. 08:19:25

Emberek, túl van ez ragozva.
A zebra az zebra, és emberek szoktak rajta átmenni gyalog. Ugyanolyanok, mint akik a volán mögött ülnek.
Ezeknek az embereknek abszolút elsőbbsége van, leírták előttem sokan, a kreszt is idézve.
Tehát ha jön a zebra, lassítani. Ha áll valaki a szélén, megállni.
Leszarom, hogy ki jön mögöttem, és ki dudál.
Egy ember élete, és a saját lelkiismeretm nyugalma többet ér mindennél.

Ennyi.

huta9020 2008.05.28. 08:29:59

Mivel a társadalmi mentalitást lehetetlen, legalábbis rövidtávon, megváltoztatni, drákói szigorra van szükség.

Aki közlekedési szabályt sért, azt azonnal el kellene tiltani a vezetéstõl, hosszabb-rövidebb idõre, a cselekmény súlyától függõen.
A szabálytalanul közlekedõ által okozott személyi sérülés esetén a cselemény testi sértésnek minõsüljön.
A halálokozást minõsítsék szándékos emberölésnek.

Gary 2008.05.28. 09:32:03

Szerintem is kár ragozni sokáig a dolgokat. Van egy ilyen jogszabály, KRESZ-nek hívják népiesen. Ezt kellene betartani mindenkinek. De legalábbis megpróbálni betartani, mert sok esetben a megpróbálás sem megy.
Ebbe pedig sokan belehalnak.

Íme, ahogy írva vagyon...

(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.
(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

morfin 2008.05.28. 09:35:41

Feleségem is a videón látható környéken dolgozik, és neki is nem kis bátorságra van szüksége hogy átkeljen a Gyömrőin (alig több mint egy hónapja gázoltak halálra egy fiatalasszonyt ezen a szakaszon persze egy zebrán.)
Saját élmény szintén ezen a szakaszon: belső sávban megálltam a zebránál és intettem a gyalogosoknak (papa-mama-kisgyerek), hogy mehetnek. Mögöttem 70-80-as tempóban feltűnt egy állat BMW-s: ki a szélsőbe lassítás nélkül a kis család orra előtt elporzott -még jó hogy az intésem ellenére nem léptek le a járdáról. Nem tudom, hogyan érezném magam ha az intésemre most még 3 halott feküdne a Gyömrőin.
Az a szörnyű az egészben, hogy a gyorshajtásba a jobb érzésű autósokat is betolják. -Ha körülötted mindenki 70-nel robog és a szabályosan közlekedőket életveszélyes cikázásokkal előzik, akkor az ember ohatatlanul is nagyobb tempóra kapcsol, hogy felvegye a forgalom ritmusát, pedig tudható, hogy ilyen tempónál lakott területen már egyáltalán nem biztonságos autózni.
Egyébként pedig nem lehet minden szabálytalankodóhoz rendőrt rendelni. Azt gondolom, hogy ha mélyebbre néztek láthatjátok, hogy a közlekedési morálunk sem tesz mást mint leköveti az általános társadalmi morált: senki nincsen tekintettel a másikra, a maximális társadalmi egység a család, mindenki mást ellenségnek tekintünk; és az aki nem tartja be a szabályokat komoly előnnyel indul a többiekkel szemben. :( Amíg ez a beállítottság nem mozdul el nem várok komoly változást :(

Kicsijoe 2008.05.28. 09:55:26

Nosss...hát nézzük a másik oldal mentalitását: autót festékkel lefújkálni,amennyiben maradandó kárt nem okoz,azesetben garázdaság.Ez egy.Erre senkit semmi nem jogosít fel.Ez kábé olyan köcsögösködés,mint direkt úgy menni,hogy a gyalogot telibeverje a pocsolya....az sem bűncselekmény,csak egy ugyanilyen fajsúlyó "apró hecc pedagógiai célzattal". Nem kéne ilyet játszani.Említett szervezet néhány nagypofájú tőrölmetszett idióta,akik kiszúrják azt,hogy melyik kocsiban ül valami egérke kis nő,és féktávon belül elé vetődnek /illetve kismotort gurítanak elé,tudom,hogy nem a kisujjadból szoptad,láttam már ilyet/ .Namost azt tudom javasolni említett uraknak hogya:

a) nem a 40 kilós nőkkel kell kezdeni,aki bátor,az legyen bátor,és kezdjen ki Kovács Béla főkazánkováccsal,ne Kovács Béláné Sz. Marika 40 kilós éjszakás nővérrel.

b) javaslom a tevékenység Budapestre korlátozását,mert egy kisebb faluban,kisvárosban szerintem egy hétig nem csinálná ezt az illető,mert a fennmaradó időt a traumatológián töltené.

Megmondom őszintén,én egy ilyen baromi miatt,aki heccből ijesztget,felugranék egy padkára,és elhagynám az első spoilert,akkor a helyszínen ütném agyon az illetőt az elhagyott első spoileremmel.Nem jó vicc ez.Nem ilyen tőrölmertszett vadbaromságokhoz kell bólogatni,minthogy zebra megközelítése 20 km/h -vel ,mert ez egy átlag városban gyakorlatilag egyenértékú a lakott területen a 20-as sebességkorlátozás bevezetésével,aminek pl következménye a légszennyezés többek között...arról nem beszélve,hogy szerintem 10-ből 10 ember nem mutat túl sok hajlandóságot arra,hogy ezentúl 2-es fölé ne kapcsoljon a kocsijában.Ettől egy átlag gépjárm kb 20000 km alatt dobja be a törülközőt....

Talán a veszélyes zebrákhoz kéne egy lámpa...és ennyi.Semmi több.Mert a baj nem azokkal a zebrákkal van,ahol nem nagy a forgalom.Ahol meg nagy,ott bizony indokolt.Azt kéne látni,hogy ez a hergelés megint arra megy ki,hogy mi,autósok fizessük ki büntetés/többletfogyasztás formájában a gatyánkat is,mert lámpára nincs pénz...

Ezt talán már mégse kéne.Esetleg fizessek még valamiért én,mint autós???Mert lassan már tényleg az van,hogy tegyem le szépen a fizetésem,mert autós vagyok,de ha kimegyek az utcára,leköpnek,illetve olyan sebességkorlátozásokat vezetnek be,hogy a 68 éves szomszédasszony előbb elér biciklivel a piacra,mint én kocsival.És ez nem Budapest,nem a csúcsforgalom miatt van.Ez akkor lenne,ha minden KRESZ szabályt betartanék.Nem fogok :) .Ismerek egy öreglányt,aki 58 évesen szerzett jogsit,és minden szabályt betart...képes órákig tartó dúgót okozni úgy,hogy Dunakeszitől áll a sor Sződligetig,mikor közlekedik...

asdf 2008.05.28. 09:57:06

Csak egy részlet a kreszből a tisztánlátás végett:
"BH1998. 7. A város belterületén a folyamatos kocsisorban a gyalogátkelőhelynek 36-37 km/óra sebességgel történő megközelítése megfelel a fokozott óvatosság követelményének, ezért ha a gyalogos kellő körültekintés nélkül, a féktávolságon belül az ilyen sebességgel haladó jármű elé lép, és balesetet szenved, a jármű vezetője nem tartozik büntetőjogi felelősséggel [Btk. 187. § (1) és (2) bek. a) pont, KRESZ 21. § (6) bek., 43. § (2) bek.]."

www.autosiskolainfo.hu/jogszabalyok/kresz.htm

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.05.28. 10:03:28

sebességérzékelős automata gépágyút minden zebrához, a járdába meg súlyérdékelőt, amire ráálló gyalogos élesíti a fegyvert.

ahogy a kommenteket olvasom, sokan csak ebből értenének. értük nem lenne kár...

Hányados úr 2008.05.28. 10:07:42

www.hirszerzo.hu/cikk.allo_helyzetbol_gazoltak_halalra_a_negyeves_kislanyt_bonyhadon.67492.html
www.teol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=147661

Azt írják, a sofőr több gyalogost is átengedett és elindulás közben gázolta el a kisgyereket és a nagymamát.
Valószínűleg nem baromállat, és lehet, hogy ha fél méterrel korábban áll meg, nincs holttérben a zebra széle és a két áldozat.
Ennyin múlnak a dolgok.

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.05.28. 10:14:25

www.youtube.com/watch?v=_5ZwbDj7sQM

Javasolnám a "Fekvő gerilla" nevű civil szervezet létrehozását, amely éjszakánként fekvőrendőröket telepítene az azzal el nem látott(és lámpával sem) zebrák elé.

hirokin (törölt) 2008.05.28. 10:19:45

Vagy milyen ötlet lenne esetleg 9 mm-es Beretták kiosztása a gyalogosoknak? :D

Ha valaki gyalogosként lelép a zebrán, és elhúz előtte egy autó a belső sávban, nagyszerűen el lehetne taláni a kerekét.
Ne már csak a gyalogos rettegjen!

morfin 2008.05.28. 10:26:02

Kedves Wicca!
Tudom, hogy viccnek szántad a fekvő gorilládat, de gondold csak végig: egy ki nem táblázott fekvőrendőrrel amire az autós nem számít -fékezés közben ráfut a dobbantódra, akkor repül és ki tudja hol áll meg...

Hányados úr 2008.05.28. 10:50:45

Prokee, ha morbid az összehasonlítás, lécci töröld!

"Némileg" hasonló szituáció:

8ker, nemtudommilyen tér, ahol piac is van, kollégám vezet.
Átengedi a gyalogokat, akik, bár bosszantó kvantumokban közlekednek,- egyik majdnem átér, akkor jön a következő - de ők a szent tehenek, hadd menjenek.

Elérkezik az utolsó gyalog, egy öreg néni jobbról, szépen átballag előttünk. Kolléga nagy gázzal kilő, tényleg sokáig álltunk, sietünk.
Mikor megkérdeztem, látta-e a néne gombelemhajtású kutyáját kicsivel a gazdája mögött, elég szarul érezte magát, de szerencsére nem történt baj.

Kolléga kurva jó sofőr, bárhol bármikor beülnék mellé, de a kutyát egyszerűen nem láthatta onnan, ahol megálltunk, pedig csak személyautóról van szó.

Persze én meg szólhattam volna, és ha a teherautósnak volt kísérője, ő is szólhatott volna, de föl sem merült a gondolat, hogy van, ami nem látszik.

Szóval, a zebra egy komolyan leszabályozott hely, és mégis százféleképpen lehet nagy kárt okozni.

Hányados úr 2008.05.28. 11:01:22

Hányados úr 2008.05.28. 10:50:45

Az előbbihez még annyit, hogy talán nem is zebránál álltunk, csak dugó volt és nem akartunk beállni a kereszteződésbe, és így csalinkáztak át előttünk a népek, szóval kolléga nem hibázott, nem őt hasonlítom össze a teherautóssal, csak a holttérben lévő vagy "odaengedett" gyalogossal kapcsolatban jutott eszembe a helyzet.

Név: · http://www.autosiskolainfo.hu/jogszabalyok/kresz.htm 2008.05.28. 11:36:03

asdf:

1. Az nem a KRESZ része, csak a bírósági gyakorlat.

2. Kicsit nézhetted volna tovább is azt a címet:

BH1978. 106. A gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen feltétlen elsőbbsége van, ezért ezen a helyen nincs megállásban vagy járdára visszalépésben megnyilvánuló elhárítási kötelezettsége, és az őt itt ért baleset során közrehatása nem állapítható meg [1961. évi V. törvény 194. § (1) bek., 1/1975. (II. 5.) KPM-BM sz. r. (KRESZ) 21. § (6) bek., 43. § (2) bek., függelék III. fejezet b) pontja].

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.05.28. 12:36:18

Kedves Morfin, valószínűleg már a belinkelt videót is viccnek szánták az alkotói, azonban a zebrák előtt egy pici, az úttest síkjából kiemelkedő, rögzített hupa még nem teszi tönkre a kocsikat, (ha nem kétszázzal hajt neki) viszont ha egyre több helyen találkozik vele az autóstársadalom, akkor óvatosabbá válik. Pl. lassít, ha meglát egy zebrát.

Mellesleg hogy ezeket a fekvő gerillákat milyen színűre festik (mért is ne lehetne fényvisszaverő csíkos?) az már részletkérdés.
Mért ne számítana rá az autós? Fekvőgerilla nem hord láthatatlanná tevő köpenyt.
Vagy arra gondolsz, hogy a gyalogost se látja meg, ha ötven méterrel arrébb nincs kirakva az "Özv. Kiss Jenőné próbál átkelni az úttesten" tábla?

Esetleg pont az lenne a cél, hogy figyeljen és lassítson a zebra környékén váratlan esetekre számítva?

Krohnos 2008.05.28. 12:39:44

Sziasztok!

Engem is felháborít ez az egész eset, autós vagyok, eddig is vigyáztam a zebráknál de most mégjobban fogok. Igaz csak fél éve van jogosítványom bár mégis lassítok a zebráknál, holott látok olyan "T" betűs autókat akik úgy húznak át, sőt, gyorsítanak, hogy minél hamarabb megszabaduljanak a zebrától. Namost, két dolog, a zebra a kresz császára (nameg a macisajt és még egy pár) azt a mocsok táblát nem azért találták ki, hogy legyen valami (ha ismered a videót érted a poént :)). Sokan írták itt, hogy a KRESZ szar, ez nem igaz, a KRESZ egy olyan rendszer ami mindig, mindenre ad választ, ha ismered a KRESZ-t. Az lehet, hogy tábla nincs kint, mert ellopták, de akkor is tudni kell mi a helyzet. És nyílván, egy olyan kanyarba nem megyek be észnélkül amibe nem látok be (ez a kamionos ellen szól) fékkészenlét, az meg mi a ge**? A másik dolog, a gyalogos NEM hagyatkozhat arra, hogy ó ez zebra akkor kiugorhatok az útra meztelenül, félrészegen, a zebra valóban a gyalogost védi és nincs mentésg az autósnak ha ott gázol de igenis KÖTELESSÉGE a gyalogosnak meggyőződni az átkelés biztonságáról ugyanúgy, mint az autósnak, csak az autósra x100 vonatkozik ez. A KRESZ-t nem lehet okolni, kint volt minden, tábla, útbutkolati jel. Figyelni kell egymásra, ennyi. Minden reggel úgy ülök be az autóba, mintha először tenném (csak a pöcs ordibáló oktató nincs ott :D) és mindenre figyelek, sőt, már a kedvesemnek is mondtam sokszor (ha kocsiba ülök szinte mindig jön velem), hogy ne haragudjon, hogy nem beszélek és csak olyanokat válaszolok, hogy "ahhha", "mmmmhm" meg "jaa", nem azért van mert nem érdekel hanem azért, mert figyelni KELL. És a sok fasztalicska a soroksári úton ahol minden reggel járok, telefonálás közben cigizik és nyílván vezet is, na tőlük elpattan az agyam. Néhány napja így reggel megálltam a zöld lámpánál (közel a lágymányosihoz ha ismeri valaki az utat) ugyanis a torkolatban álltam volna meg, mert dugó volt, nyílván, ahogy a KRESZ mondja: Behajthat e olyan útkereszeződésbe ahol az áthaladása nem biztos a forgalmi helyzet miatt? (vagy valami ilyesmi) Válasz: nem. Namost ez remek érzés is volt addig amíg mögülem nem kezdtek el dudálni... Nyugodt ember vagyok, túslágosan is de ostobasággal fel lehet bosszantani, a lámpa piros lett, ajtó kinyit, hátra megy, bekopog (közbe figyeltem a lámpát) bácsikától ugyan megkérdeztem, hogy: csillagom, hát hallott arról a fenti mondatról? Persze heves bocsánatkérés, aztán bepattantam az autómba - még pirosnál. Egy dologgal lehetne változtatni ezen, nem büntetést emelni, mert addig fogja érdekelni a többséget amíg meg nem történik a baj. Jól meg kell ba**ni, azokat akik állatkodnak, ennyi. Na ez hosszú lett, bocs :)

morfin 2008.05.28. 13:17:38

A magam részéről nem az autó védelmére gondoltam (mellesleg a budapesti utakon jópár helyen ha valaki nem figyel fel sem tűnik neki, hogy egy 10cm mély kátyúba vagy fekvőrendőrre hajtott) hanem pont hogy a gyalogosokra (is) veszélyes lehet a fekvőrendőr. Ha az autós benézi a bukkanót (jártam már én is így: nem volt kifestve és lapos szögből sütött rá a nap) szóval ha ez a dobbantó ellöki az aszfalttól az autót, akkor az jóval később tud megállni. Erre bátorkodtam utalni.
Egyébként sajnos valóban nem tesz jót a futóműnek, de egyetértek: valahogy ki kéne szűrni az állatokat, csak éppen nem hiszek a minden egyes elgázolt gyalogosért lőjünk fejbe egy autóst is elvben (erre nem Wicca tett utalást!). Nem mellesleg egy BMW X5-ösnek nem fog feltűnni az ugrató pedig az általam citált példában egy ilyet vezető állat húzott el mellettem és taposta agyon kis híján azt a családot akiket megpróbáltam átengedni a zebrán :(
Talán még a lámpa lenne a leghatásosabb (bár sajnos találkoztam már közlekedési lámpát is figyelmen kívülhagyó autóssal is). Persze erre költeni kéne, de mint azt feljebb több autóstársam is kifejtette annyi bőrt lenyúznak rólunk, ugyan már költsenek ezekből a pénzekből, közlekedésbiztonsági eszközökre is!
Ezen felül azt gondolom, hogy a KRESZ tényleg egyértelmű, de minden szabály annyit ér amennyit betartanak belőle, Mo-on pedig sajnos ez ma semmilyen téren nem divat :(

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.05.28. 13:46:48

Oké morfin, meggyőztél : akkor nem fektetünk gerillákat az autók elé :)

Perillustris 2008.05.28. 13:54:48

A lámpák elbutítanak: SZVSZ a legtöbbet le kellene szerelni, s rábízni a közlekedőkre a haladás ritmusát.

Ez bizonyára sokakban megütközést keltő javaslat, s ismerve a honi állapotokat valóban eszement ötletnek tűnhet, de tény, hogy akkor szív az ember általában a legnagyobbat, ha elsőbbségének tudatában belehajt a zöldbe, ám oldalról éppen elnézi valaki a lámpát.

A zebrákat pedig, mint írtam, szín- és szintbeli kiemeléssel kell védeni, nem mellesleg így a mozgáskorlátozottak is könnyebben jutnának át az utakon.

Krohnos 2008.05.28. 14:07:29

Heh, még1 dolog a zebrákról. Tavaly volt szerencsém Romániaba menni egy kis körütazásra néhány barátommal. Tudjátok ott milyenek a zebrák? 1. ki van világítva (nem oldalt, hanem keresztbe az úttesten az aszfaltban) 2. tábla és lámpa, nyílván 3. jó vastagon van felfestve az útbutkolati jel, szóval mindenhonnan jól látszik.

$raczger · http://php-script.hu 2008.05.28. 14:13:30

Ide is leírom, mert talán jobban illik mint az eggyel fentibb blogbejegyzéshez:
Vasárnap mentünk épp az autópályán valamerre, és legutóbb kb fél éve mehettem akármelyik másik autópályán, számomra érezhető volt a sebességkülönbség, úgy látszik hatott sokakra ez a magas bírság, amit bevezettek, bár még mindig van néhány szabálytalankodó, de sokkal kevesebb, talán ennek lemásolásával, vagy valami hasonló büntetésnek a bevezetésével is vissza lehetne szerezni a zebrák "becsületét". Budapest mellett egy kicsit nagyobbacska faluban lakok, kb 6000 lélekszámot számlálhatunk, de lehet, hogy többet is, és képzeljétek el, a falunak a belterületén, a 2 sávos országúton, ami a faluban összesen olyan 5km lehet, mindössze egyetlen egy zebra van! Ez nem vicc, és még azt az egyet sem veszik komolyan az autósok, szerencse, hogy itt eddig még nem volt halálos gázolás emiatt, de ez is csak idő kérdése.
Bezzeg mikor Németországban voltam ( nem akarok semmiféle összehasonlítási alapot, mindössze meg voltam lepve), odamentem a zebrához, és mielőtt odaértem a Porsche 911-es 150-ről egyből lelassított, megállt és át tudtam kényelmesen menni, csak ámultam és bámultam!

morfin 2008.05.28. 14:17:04

Kedves Perillustris!
Egy normális -a közlekedő társaira figyelmező- autós/gyalogos társadalom szempontjából talán igazad lehet, de a mai környezetben sajnos nem igazán Ők vannak többségben, így a felvetésed nem tartom időszerűnek->biztoság növelőnek. :(

jk 2008.05.28. 15:58:09

Szerintem az összes fél mentalitásával gond van. Az autósok se tartják be a zebra megközelítésére vonatkozó szabályokat, a gyalogosok meg figyelmetlenek. Nekem is volt már olyan élményem, hogy nagymammer áll az út jobb oldalán, néz erősen jobbra aztán rögtön lelép, pedig én meg jövök balról... A legjobb az, amikor a gyalogos körül se néz, csak meg mint a töketlen. És ha a kamikaze gyalogos összetalálkozik a bunkó sofőrrel, akkor történnek a bajok.

jk 2008.05.28. 15:58:56

Esetleg morbid megoldás lenne, hogy a gyalogosoknak is lenne egy jogsiszerű "gyaloglási engedélye"...:P
Bár lehet, hogy sokkal egyszerűbb megoldás, ha mindenki betartja a rá vonatkozó szabályokat, és tiszában van a másik félre vonatkózókkal is.

CLaWz 2008.05.28. 21:27:39

Ismerem a közlekedés majd' minden aspektusát.
Munkám: egész nap autózok, városban és azon kívül is. Sokat.
Munkába menet: motorozok.
Ittasan gyalogolok :)

-Zebránál lassítok, gyalogost átengedem.
-Indexelek.
-nem használom a kanyarodósávot és tisztelem a záróvonalat.
-max 10-el lépem át a sebességhatárt.

Odaérek mindenhova! Meglepő? Nem! :)

Elvétve látni értelmesen közlekedőt. (Kedvencem a Hungária krt, ahol a "Streetracing" majom az M3-tól a Lágymányosig uszkve 70 sávváltást produkál-index zéró- én kettőt... majd végül mögém sorol be. Én is csináltam (29 vagyok) nem is oly rég. Tök fölösleges.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.28. 21:29:15

Gary 2008.05.28. 09:32:03

Köszönöm szépen az idézetet.

Ezzel talán tényleg pontot lehet tenni arra kérdésre, hogy a zebrán mizujság van.

Pl. sikerül eloszlatni a kresztudorok fejéből azt a tévképzetet, hogy a gyalesznek abszolút elsőbbsége van, talán elhiszik végre a közlekedőtársak, hogy a gyalesz a zebrán nem isten, főleg nem, ha nincs is rajta, hogy nem léphet le addig, amíg meg nem győződött arról, hogy eme tettével nem veszélyezteti magát (pl. nem ugorhat ki takarás mögül, ha jobbra néz nem indulhat el keresztben, stb.

Egyébként ez siralmas.
Mármint az, hogy vezetői engedéllyel rendelkező emberek mennyire nincsenek tisztában a közlekedés szabályaival.

Nemám, hogy szándékosan nem tartják be, fogalmuk nincs róla...

X 2008.05.28. 23:23:37

kolbászoszsömle 2008.05.28. 21:29:15

Majd ha letöltendőt kap, akkor gondolkozhat hogy mégsem. Csak sajnos az ártatlan emberek életébe kerülhet.

A tv-ben kellene nyomatni a reklámok között ezeket a dolgokat. Nem azt a szar hogy állítsuk be a fényszórót a dácsiján című szánalmat...

jk 2008.05.29. 09:52:48

Egyszer láttam egy új-zélandi közlekedésbiztonsági reklámot, nem mondom, az brutál, "mindent mutatnak" stílusban. Itt is hasonlókat kéne vetíteni, a sok gyurmafigurás baromság helyett...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.29. 17:39:00

Prokee: Tudod mit mondott bíró ismerős az objektív felelősségről?

Hogyha minden olyan rendőr aki eddig a gyorshajtókat rögtön megállította, most heti 1 ámokfutó ellen tesz büntető feljelentést, és ezek 20%a jut el oda, hogy tisztességes vádirat születik is ki lehet szabni a letöltendő szabadságvesztés akkor már megérte.

Mert a barom nem tanul a bírságból.
De ha leültetik pár évre, akkor addig legalább nem vezet.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.05.29. 18:18:12

TheElf:

Tudod, igaz, csak már látnám ! Ehhez persze kell rendőr, bíró, viszont nem kell korrupció.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.29. 19:40:40

prokee: Valóban, és persze ügyész is kell. Tudod a bíró sem tehet akkor sokat, ha a vádirat rossz.

Régen egy-egy durvább baleset után pár helyen előkerült egy érdekes jogi kérdés arról, hogy mi halálos közúti baleset okozása és az emberölés között a különbség, emlékszel a jogsi nélkül, rendszám nélküli autóval 8 embert halálra gázoló sofőr esetére.

És alapvetően a megközelítés az, hogy ahol az ölés tekintetében egyenes vagy eshetőleges szándék állapítható meg, ott pl. emberölésről beszélünk, ha van baleset, és nem halálos közúti baleset okozásáról. Ha van ölésre eshetőleges szándék, de nincs halálos kimenetel, nincs baleset, akkor az az emberölés kísérlete és nem közúti veszélyeztetés.

Ezzel sok bíró is egyetértett, bíró ismerős is. De azt mondja, hogy amíg az ügyész nem végzi el rendesen a munkáját, így nem ez a vád, nincs sem a szándék, sem a veszélyhelyzet normálisan igazolva, addig akár 10 év fegyház helyett is pénzbüntetés és járművezetéstől való eltiltás megy, ez pedig szomorú. Az autó ugyanis nem jogosítvánnyal, hanem üzemannyaggal üzemel.

Ezért örülök annak, hogy a balesetek valamivel ritkábbak lettek, a a büntetügyek gyakoribbak, hátha...

AP (törölt) 2008.05.30. 09:35:02

Aztakurvélet!

Ez a videó félelmetes.

Van tök a gyerekben, én merném megörökíttetni a saját elgázolásomat.

AP (törölt) 2008.05.30. 09:40:39

Kitaláltam a megoldást, minden gyalogos minden zebra előtt vegyen magához egy gázkürtöt, egy csákányt és fel egy ilyen kukásmellényt.
A kukásmellény a vizuális észlelést segíti, a gázkürtre odakapja a fejét, a csákányt meg a motorháztetőbe lehet integrálni.

nabucco 2008.05.30. 10:35:55

A videó nagyon jó! Én nem mertem volna csak így elindulni a zebrán abban a reményben, hogy megállnak...

A sebességkorlátozáshoz meg annyit, hogy vannak helyzetek, amikor több száz méterről látni, hogy nincs senki a zebra közelében. Na most ha ilyenkor 60-as zónában beletaposok a fékbe, hogy 20-ra lassítsak, magamat sodrom veszélybe, mert szinte biztos hogy belémjönnek hátulról. Ami meg a rendőröket illeti, tuti, hogy ezentúl mindig a zebrák mellé kempelődnek, és ha 30-al mész át, elmeszelnek 60e Ft-al...

zsömi 2008.05.30. 10:56:39

Jó alkalom a TERROR növelésére az autósok ellen.

2 zebrás gázolás miatt az ÖSSZES zebránál ahol a kutya nem jár kolátozzák az autósokat.
Ráadásul az egyiknél álló helyzetben bújt a mamai a teherautó alá akit nem láthatott (Bonyhád).

néhány ittas vezető miatt ZÉRÓ véralkoholszintet próbálnak érvényesíteni. Hurcoljuk meg a soffört egy töltöttkáposztáért vagy egy bonbonmeggyért is...

A polgármesterek önkényesen kitehetnek táblákat. 4,5,6... főutakra 30-as 40-es táblákat, vagy az M3-ra 100as táblákat ahol pénzt szednek azért hogy 130-al mehess...

TALÁN NEM AZ EGYEDI ESETEKBŐL KÉNE AZ EGÉSZ TÁRSADALMAT szivatni, hanem az egyedi esetekben büntetni a szabálytalankodókat!

Rocko- 2008.05.30. 11:44:57

AP 2008.05.30. 09:40:39
:)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.30. 12:36:33

zsömi: Nem két zebrás gázolás miatt, hanem azért, mert statisztika szerint is igen gyakori a zebrán a gázolás, annak ellenére, hogy a gyalogos aki elmegy addig általában körültekintő.

Nem két zebrás gázolás miatt, hanem azért, mert eddig bárki, bárhol figyelte sehol sem az volt a jellemző, hogy a tisztelt autósok szabályosan és biztonságosan megadták volna az elsőbbséget. Mindegyik azt mondja, ő aztán mindig és szabályosan, de könnyen lehet látni: Baromira nem ez a jellemző.

Nem zavarna pár állandó kamera, ahol egy ilyen helyzet darabja 60000 forint lenne minden szabálytalan autósnak, ha nem sikerül szabályosan átengedni a gyalogost. Sőt, az sem, ha 300000 lenne a tétel, vagy akár 3 év.

A zéró vélralkoholszint kapcsán jelezték, az emésztésnél vagy egyéb természetes úton előforduló, illetve a műszer által nem mérhető véralkoholszint esetén nem lehet bizonyítani az ittasságot, sem a szándékosságot (vagy gondatlanságot) így az a zéró nem egésszen zéró. De ivás után ne akarj vezetni.

Tudod miért kellett bevezetni? Mert a többség új korlátozásnak éli meg, hogyha ivott ne vezessen :) És nem volt meg az a tudás, hogy kis sörözésnél, pár sör után mennyit kell várni :)

AP (törölt) 2008.05.30. 21:08:08

A zéró tolerancia nem a töltöttkáposztázók miatt kell, ezt tudjuk mind.. Nem kell az álszent duma.

Érdekes, hogy sokan nem képesek betartani a következő alap dolgokat:
- az öv be
- alap hogy nem iszunk vezetés előtt
- alap hogy elengedjük a gyalogost
- piroson nem megyünk át
- stop táblánál megállunk
- macisajtnál nagyon szétnézük
- a motorost elengedjük
- a villogó/szirénázót elengedjük
- a buszt beengedjük ha a megállóból akar kiállni
-záróvonalon nem megyünk át, ha nem muszáj
-faluban nem száguldozunk, főleg nem nappal, főleg nem amikor televan néppel

Én nagyjából ezeket tartom be. A sebességhatár nem érdekel, ameddig ilyen abnormális táblákat tesznek ki, hogy 20 meg 30 meg 40, a főúton a 60-ról nem is beszélve.

Rocko- 2008.06.01. 02:15:09

totalcar.hu/magazin/kozelet/zebra/
RT kifaggatja Kondorosit, aki szerint javul a statisztika, javul a morál.
persze ez megy ki közleménybe is.
index.hu/politika/bulvar/jvkm080531/
de hoppá, előtte 10 perccel:
Elsodort egy személyautó két gyereket a fővárosban
index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/354571

és nézzük csak az elmúlt 2 hetet:
index.hu/24ora/?s=elsodor&word=1&tol=2008-05-01&ig=2008-06-01&rovat=bulvar&szerzo=Szerz%C5%91
index.hu/24ora/?s=gyalogos&word=1&tol=2008-05-01&ig=2008-06-01&rovat=bulvar&szerzo=Szerz%C5%91

kukacka669 2008.08.04. 04:31:15

Én bonyhádi vagyok... 2hete egy 10-éves fiút ütöttek el... Focitáborban volt, kilépett a busz mögül és elütötte egy traktor...
2-3 hónapja egy öreget ütöttek el és őt is zebrán... Annak szemtanúja voltam, vannak is képeim! Annak a balesetnek amiről a cikk elején írtak annak egy haverom volt szemtanúja.
süti beállítások módosítása