Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Mutasson kötelező felszerelést!

2008.06.04. 08:00 | scheerti | 82 komment

Címkék: autó rendőr kötelező felszerelés

Az Új Rend "fedőnevű akció"  hallatán mindenkinek  a háromszázezer forintos csekk ugrik be, és ezért minden fehér autó láttán a sebesség automatikusan 33%-al csökken, ha kell, akkora satuval, hogy a sofőr Blackoutot kap, de ez sem zavarja abban, hogy nyílt, egyenes szakaszon hozza be a késlekedést, és toljon le komplett sorokat egy nagyon szűk főúton. De most nem róluk lesz szó, hanem ennek a kedves törvénynek a másik, talán kevésbé ismert oldaláról.


A helyzet az, hogy itt MINDENNEK szabályosnak kell lennie, de tényleg mindennek, ebbe beletartozik a kötelező felszerelés is, ezt nagy előszeretettel ellenőrzik is újabban. Ezzel még nem is lenne probléma, hiszen egy autóban legyen benne, aminek benne kell lennie:

Legyen például izzókészlet, amit tök valószínű, hogy bárki ki tud cserélni, hiszen mi, béna amatőrök például az utolsó generációs VW Polo komplett lökhárítóját levettük, hogy valamennyire hozzáférjünk az izzóhoz. Állítólag nem kellett volna, de sajnos nem találtunk sem nőfelcsert, sem bűvészt, aki a három centis résen a helyére Rodolfózta volna a kiégett körtét. Az új Renaultoknál szintén ez van, de lehetne említeni még néhány példát. Szóval akinél nincs egy komplett Crova készlet, az szűken fogja kicserélni az út szélén az új autó kiégett izzóját. Még otthon is csak akkor, ha  egy kis barkácsolástól nem riad vissza. Persze vannak olyan autógyártók, akik azért ügyelnek erre, nekik imába kell foglalni a nevüket, a többi autót egyszerűbb szervízbe vinni, pláne annak, akiknek se türelme se ideje nincs sakkozni a helyes kézmozdulatok után kutatva. Hátul persze más a helyzet, ott mindegyik autón könnyű cserélni, sőt kell is, mert ha valamelyik irányjelző nem működik, akkor tudnak cikis helyzetek kialakulni.

Aztán kell még háromszög, aminek a felállítását elméletileg gyakorolni kell a városi vizsga előtt, főleg azt, hogy milyen távolságra tegye ki az ember különböző útszakaszokon. Ez teljesen reális dolog, tényleg nagyon hasznos tud lenni, ha az ember egy kanyarban kénytelen kereket cserélni, és nem szeretné, hogy az ölébe lökje egy figyelmetlen sofőr a megemelt autót.

Jól jön a vontatókötél is, ha a hiba helyben nem javítható, és vontatni kell.  Ilyenkor keresnünk kell egy jó nagy autót, vagy egy olyan ismerőst, akinek ugyan kicsi autója van, de nem drága hozzá a kuplungtácsa. De szükség esetén a vontatókötéllel akár rögzíthetünkaz utastérben nagyobb tárgyakat is, ha sikerül valami fix rögzítési pontot találni. Egyébként érdemes lenne megkérdezni néhány rutinbólnyolcvannalavárosban sofőrt, hogy tudja-e, mégis hova kellene rögzíteni a kötelet, ha baj van. Szerintem születnének érdekes megoldások..

És a végére maradt a közönségkedvenc, amiért a rendőr mostanában büntetni szokott. A mentődoboz (a.ka. eü-láda). Nem, természetesen nem csak a hiányáért jár a húsz rugós büntetés, hanem azért is, ha lejárt. Érdemes ellenőrizni az érvényességét, mert az utóbbi időben elég nagy az esélye, hogy igazoltatáskor villantani kell, főleg ezt, a többit annyira nem. Célszerű normálisan becsomagolni, mert ha sérült a plomba, vagy a szavatosságot( ált. 5 év) jelző matrica, akkor bukta van, simán kapja az ember a büntetést. Rendőr ismerős szerint ezt is embere válogatja, pontosabban rendőre. Van olyan, aki csak figyelmeztet, hogy lejárt, cserélje ki az ember, esetleg egy gombóc fagyira büntet, amit a hátul döbbenten néző gyerek javára kell megvásárolni, vagy helyszínen büntet párezer forintra, ami egy ilyen láda ára,de van a durvábbik eset, amikor nem szarozik és feljelent. Ilyenkor jön a húszezer forintos csekk, aztán fizethet az ember, mint a katonatiszt, csak azért mert elflejtette fejben tartani, hogy a mentődoboz érvényessége lejárt. Egyébként bármelyik hipermarketben vagy patikában lehet venni, ha gyorsan kell.

Tehát hölgyek és urak, mindenki nézzen rá a mentődobozra, meg a hiánytalan izzókészletre, mert újabban érhetik meglepetések az utak mentén.




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (4,8/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr71500688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hulyemagyar 2008.06.04. 08:39:45

Tegnap hallottam, hogy hiánycikk.
Szinte nem kapható sehol sem.
Talán ezért is nézik most ezt előszeretettel!?

TeeJay 2008.06.04. 08:40:32

Elsőnek lenni ősi román szokás.

Egyébként meg a mentődoboznak pont az a lényege, hogy akkor is legyen ha a patika éppen be van zárva és nem tesco mellett zuzza le magát az ember. Egyébként meg nem értem, hogy a motorozáshoz miért is kell. Jó eséllyel ott már nem fogom tudni használni, ha valami balfasz kijön elém...

Kukacospista 2008.06.04. 08:45:11

De szép ez az Új Rend!
Minden bajunkra ez lesz a megoldás.Még egy dolog amivel lehet molesztálni az autósokat...
Egyébként hány ember használná,ha kell?Merthogy mostanában a telefont is azért veszik kézbe,fotózzák a roncsokat,sérülteket...

kutya 2008.06.04. 08:49:35

Éppen tegnap nyomtattam címkéket a mentődobozokra update-elt gyártási idővel :-)

Csak ha az évek alatt nagyon elkoszolódott a doboz, nehezen megy el pár hónaposnak.

törvényenkívüli 2008.06.04. 08:50:31

de ha valamelyik szerpentinen húzod a gázkart, és találkozol egy fára tekeredett ótóval, akkor valószínű kelleni fog

Silcon 2008.06.04. 08:55:46

Egyszer úgy megnéznék egy xenoncserét az út szélén...

Egyébként a Berlingón a bal első cseréje is úgy kezdődik, hogy díszrács le...

egy magyar 2008.06.04. 08:57:09

Mind ez azért van, mert a kisrendőr parancsnoka a teljesítményt a kiszabott büntetés mennyisége alapján állapítja meg. Ugye a patrancsnokokat meg meg afelsőbb dicséret motiválja. Mi magyarok pedig behajtjuk a fejünket az igába régi szokás szerint.
Régebbi történet: Stutgart külvárosa, állok a piros lámpánál a másik sávban mellém éert egy rendőr autó két rendőrrel, ablak le , kérték hogy a legelső szervízben cseréltessem kia körtét mert a jobb opldali féklámppa nem működik. A viz természetesen reflexből kivert mert vártam ahazámban megszokott akasztásos büntetést, nem ez történt zöld lámpa és elmentek, és büntetés nélkül is kicseréltem a körtét.

mentőláda 2008.06.04. 08:57:58

megoldottam.
az eredeti érvényesítő matricán csak egy dátum volt, az újon is annyi van.
kinyomtattam etikettpapírra, leszedtem a régit, feltettem az általam gyártottat. plomba sosem volt rajta a matrica fogta a drótot.

most mondja meg nekem valaki. honnan a faszból fogja tudni a rendőr, hogy melyik gyártó milyen matricával, vagy milyen módon érvényesíti a dobozt?

Netuddki. 2008.06.04. 08:58:29

SZVSZ azért ráfér a nevelés a jónépre. Azért is bünti jár, ha lejárt papírokkal autókázol, ezért fölösleges ennek ilyen nagy feneket keríteni. Vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is.

kutya 2008.06.04. 08:59:52

Ellenben azt nem írja elő jogszabály, hogy bontatlan doboznak kell lennie az autóban. Sem a vontatókötelet.

Ajánlott olvasmány: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000006.KOH

Bogoj 2008.06.04. 09:00:50

rajta kell lenni a plombának?
akkor tehát ha kiveszek belőle egy csomag gézt, (amiből legalább 5 van benne), vehetek megint egy komplett dobozt?!
nekem nyitva van, mert vettem ki belőle ezt-azt. megnéztem, minden külön be van csomagolva, mindenen külön rajta a szavatosság. akkor minek a plomba? és miért 3 év a szavatossága egy becsomagolt ollónak? megromlik? és a géz? kiszárad?
nem értem...

mentőláda 2008.06.04. 09:01:33

koszos, kopott doboznál nem azt kell mondani hogy új, hanem azt hogy patikában vizsgáltattad át, és ők csak matricával tudták leplombálni.

ugyanis a tv-be is bemondták hogy bevihetem gyógszertárba feltöltetni, de akkor valamivel nekik is kell érvényesíteni, hiszen a rendőrnek te magyarázhatod hogy dehát tegnap rakta bele a margit néni, ha nincs matrica nem hiszi el.

Joe bácsi 2008.06.04. 09:03:16

Én csak azt szeretném tudni, hogy mi a jó istennek jár le a szavatossága a dobozban levő cuccokból? A steril gézlapé, a fáslié, a ragtapaszé, az ollóé :)? Esetleg a sebhintőporé ?!
Nekem van egy kb. 25 éves és abban csak a sebhintőporon volt szavatossági idő. Magén a dobozon viszont nem volt lejárati idő.

pjotr boriszovics 2008.06.04. 09:03:18

Azétr kíváncsi lennék, hány autós használná az eüdobozkát, ha kéne. Én biztos nem. Nem azért, mert nem akarom, vagy szívesen hagyom elvérezni a szerencsétlent, hanem mert nem tudom, hogyan kell. Ez szégyen, tudom, de ez a realitás. Nem vagyok öreg, de 11 éve tanultam valami elképesztően keveset erről, csak azért, mert kötelező volt. És az EÜ vizsgán az ambubaba karjából nem spriccelt a vér. Viszont a mellettem vizsgázó sofőrjelölt karját betekertem valamivel, és átmentem (neki sem volt semmi baja).

Egyébként legyen csak ott, hátha van a környéken valaki, aki ért hozzá.

Fifibá 2008.06.04. 09:04:03

Tudja véletlenül valaki, hogy a kötelező felszerelésről melyik jogszabály rendelkezik?

Kb. 3 hónapja azért jelentett fel a rendőr, mert pótizzókészletként a kesztyűtartóból szedtem össze a nejlonzacsiból kiesett izzókat,és nem egy puccos dobozban voltak. (Jellemző, hogy még műszerfalizzót is követelt LOL). A szabálysértést nem ismertem el, azóta semmi hír. Lehet, hogy írásbeli tájékoztatást kérek az eljárás állásáról.

Az elsősegély dobozra már rá se ment. Nekem az autóhoz adtak valamilyen elsősegély készletet, de még nem jöttem rá, hogyan kell hozzáférni. Mivel az autó német, az elsősegély doboz is az. Kíváncsi vagyok, egyenértékű-e a kettő, vagy a jogszabály MSZ-re hivatkozik. Utóbbi esetben a szabványok táján kell körülnézni.

kutya 2008.06.04. 09:10:23

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet

a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

Elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

106. § (1) A járműveken szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani:

a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár és motoros tricikli esetében „A” típusú,

b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén „B” típusú,

c) minden egyéb jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, valamint a tűzoltó jármű esetében „C” típusú

kivitelben.

(2) A szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

AP (törölt) 2008.06.04. 09:11:31

Azon morfondírozom, hogy a tegnap a menetszelével az útról engem majd' lelökő, az első rendszám nélkül a reptéri gyorsforgalmi elkerülőúton 200 fölött repesztő Porsche Cayenne-ben vajon érvényes volt-e az e.ü. doboz?!

doktor bácsi 2008.06.04. 09:14:31

Akik nem értik, mi jár le a steril cuccokon: tökéletesen hermetikus csomagolás nincs, idővel a bacik bemásznak, nem örülne senki, ha tízéves ótvar gézzel pakolnák tele a nyílt sebét.

Fifibá 2008.06.04. 09:15:12

Közben Kutya megjelölte a forrást, amiben ezt találtam:

tartani kell.. "a járművön alkalmazott olvadóbiztosíték minden fajtájából egy-egy darabot".

Van egy-két olyan spéci nagyáramú biztosíték talán generátorhoz, önöndítóhoz, ami gondolom egy kisebb vagyon. Eszerint ezeket is kérhetik egy ellenőrzés során?

zbzbzb 2008.06.04. 09:20:48

Kiegészítésként a posthoz, sok mai autó hátsó lámpáját sem lehet egyszerűen cserélni. Pl. Punto II. hátsó lámpát ki kell szerelni teljes egészében a C oszlopból. Egyébként maga a lámpatest meg törik mint a ropi.
Mégane II. hivatalos, szerviz által használt javítási kézikönyve szerint az első izzó cseréjénél az első lépés: lökhárító le!
Na ezt csinálja meg valamelyik bugris törvényalkotó az út mellett!
Faszom kivan ezzel az országgal...

De azért mi, sofőrök is javíttathatnánk rendszeresen a kocsikat, vagy kicseréltethetnénk szervizben az izzókat, ha már otthon nem megy. Nyugaton ez alap...

vámpír 2008.06.04. 09:21:50

Én ötvenes férfi létemre, ha vért látok - szégyen és gyalázat - rosszul leszek, tehát ha odamennék egy balesethez segíteni, valószínűleg extra munkát adnék a mentősöknek.
Az elsősegélydoboz körüli hercehurca pedig csak a hazánkban szokásos lehúzós történet.

asdf 2008.06.04. 09:21:59

Na igen, jó kérdés hogy a mi a f@sz jár le a mentődobozban? És ha le is jár akkor mi van?
Ugyanis alapvetően kétféle balesetet tudok elképzelni:
a, a sofőr könnyebb sérül, kiszáll a jármüből elmondja mi baja, te leragasztod segtapasszal a homlokán lévő horzsolást stb és ennyi. Ez akkor is meg lehet tenni ha lejárt a gézlap szavatossága meg akkor is ha nem. Hasonló sebeknél például kiskoromban leestem a fáról odatettem egy zsepit és kész. Max később a doki adott egy tetanusz elleni injekciót.

Na de, mi van akkor amikor súlyos baleset van, ott fekszik az ürge a kocsiban, folyik a szájából a vér és ki van tekeredve? saját tapasztalat, megnézi hogy él-e, ha igen és látja hogy pupmál a lábából a vér akkor megprobálja bármivel elkötni ami a kezébe akad és örül ha sikerül. Meg az áldozat is örül. Az lesz a legkisebb gondja hogy lejárt a szavatossága az ollónak... Ezután hivja az ember a mentőket és vár.
Hiába az elsősegély tanfolyam, senkise fogja ilyen esetben az ürgét ott helyben megoperálni, sőt hozzá sem fog nyulni hisz egyrészt nem lehet tudni nem-e sérült mondjuk a gerince, másrészt más se hiányzik mint hogy a vérét törölgessem aztán véletlenül elkapjak valami jó kis betegséget (mai világban akár az aids sem kizárt, főleg ha ne adj isten van a kezeden valami sem)

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.06.04. 09:22:41

A vontatókötél valóban nem kötelező felszerelés. Scheertit valszeg az tévesztette meg, hogy az ő táskájában volt kötél, bónuszként :)

Sam8888 · http://indafoto.hu/sam8888 2008.06.04. 09:25:17

Kihagytad a láthatósági mellényt...

Izzókészlet. Baromság. Megnézem, hogy egy projektoros-ledes Cadillac Escaladeben mikor cserél izzót a tulaj... Meg persze van még jónéhány másik autó is...

asdf 2008.06.04. 09:29:56

ja igen, ezzel nem azt akarom mondani hogy felesleges az elsősegély doboz a kocsiba, csak azt hogy nem feltétlen kellene jó magyar szokás szerint 20 ezer forintra büntetni azt akinek lejárt a doboza elég lenne figyelmeztetni.
ÉS főleg nem erre állni rá és szivatni az autósokat ész nélkül (mint ugye ahogy ezt többen is jelezték hogy egy megyében csak és kizárólag ezt nézik és már röppen is a feljentés egyből...)
Mindegy ez itt abszurdisztán...

trischa 2008.06.04. 09:31:07

Lehet, hogy csak arra megy ki ez az egész, hogy végül senki se akarjon autózni. Evvel akarják megoldani a BKV és a MÁV anyagi problémáit. Ha meg mégis autóval jársz, akkor tök mindegy, hogy miért, de büntetni KELL! Mert így megy ez rendőréknél. Egy ismerősömet pár éve behívta a felettese, hogy kevés büntetést szab ki. Az ismerősöm mondta a felettesének: -Miért kezdjek el kötekedni? Minek büntessek, szemétkedjek? A story vége az lett, hogy a felettes győzött, az ismerős leszerelt. Csak azért, mert Ő nem kezdett el kötekedni izzókészleten, eü. láda szavatosságon...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 09:38:10

1, MÁR VOLT 1X ! NEM KIS IDEJE.

kutya-vilag.blog.hu/2008/05/19/ez_a_legnagyobb_bajunk

2, Cimke nyomtatás: BUKTA. a RENDŐR DARABONKÉNT IS ELLENŐRIZHETI a készletet.

3, Plomba: van amelyiken gyárilag sincs - ez is fél információ.

Amúgy meg ha egyetlen ember is megússza így a büntit, már megérte újra felrakni valahová a sztorit...

Andie 2008.06.04. 09:38:51

Kormányból, klímakompresszorból, féktárcsából, stb ne tartsunk 1-1 pót darabot magunknál? Eszem megáll mostmá. Szerintem olcsóbban megússzuk a 20ezerrel, mintha mindezt beszerezzük.

AP: érvényes volt, nemrég vettem :P

Sam8888 · http://indafoto.hu/sam8888 2008.06.04. 09:41:00

Akit azért akarnak kirúgni, mert nem büntet eleget az EÜ-láda miatt, annak üzenem, hogy jöjjön a mi környékünkre! Egy kibeb@szott rendőrt nemláttam a környéken kb 2-3éve, pedig lakik egy az utcánkban!
A lényeg a lényeg: jöjjön el a mi környékünkre, mert:
1. "C" kategóriás körözött bűnözőkkel van teli a környék
2. Ezek a bűnözők vezetnek jogosítvány nélkül, műszaki nélküli autókat
3. Ha van rajta mégis műszaki, akkor bizony több mint fél millió Ft az ára annak az autónak, kérdem én miből telik neki (nem hitel)
4. A helyi kocsmánál fullrészegen beül a műszaki nélküli autójába és hazamegy jogosítvány nélkül vele
5. Stb...

Kb a végtelenségig tudnám folytatni. Őket bezzeg nemállítják meg, meg nembasztatják az elsőseggélyládával...

Noinfo (törölt) 2008.06.04. 09:44:23

Olyan izzóból, aminek a cseréjét a gyártó szakműhelybeli munkának minősíti (pl. a legtöbb xenon) nem kell pót! Úgyhogy ezzel nem lehet szívatni a rendőrt, bármennyire is szeretnénk.
Tessék megnézni a vonatkozó (fent idézett) KöHÉM rendeletet.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.06.04. 09:48:43

noinfo,

értem én, de ezt bizonyítsd. Mondd meg a rendőrnek, hogy te tudsz róla, hogy nem lehet cserélni az út szélén, de nem tudsz róla papírt mutatni. A rendőr fogja fejben tartani, hogy a te Mercedesed az PONT olyan, hogy nem lehet cserélni? Megbüntet mint a szél, aztán majd futhatsz a szervízbe igazolásért, amivel mehet a rendőrségre fellebbezni. Valahogy így működik ez itthon..

apamacko 2008.06.04. 09:49:16

Testvéremék tegnap vettek az Osönben egy EÜ dobozt amin NINCS érvényességi
matrica !!!
Nincs cérnával biztosítva, matricával leragasztva !
Akkor ez most meddig jó ??
Hogy nézi meg a fakabát ??
Igazolja a számla dátuma ??

Az olló (és sztem a kötszer) NEM romlik meg.
A fertőtlenítő megromlik ? (csak ezen van egy 2012 dátum)
Vagy kiszárad a ragtapasz ??

Üdv. apamacko

Karmadealer 2008.06.04. 09:52:18

Elmehet mindenki a halál vérvörös faszára akinek a lejárt szavatosságú rodolfótáska a legnagyobb problémája.
Itt az ideje az anarchia bevezetésének, bár szerintem nem kell érte sokat tenni, az ilyen baromságok szépen erodálják a jogrendszert, aztán majd a pulóveres okostojások tanakodhatnak rajta hogy miért nem hatályosulnak Hans Kelseni értelemben a jogszabályok, de addigra már késő lesz és nem csak a beszélgetős műsor sugárzási ideje szempontjából.

scsaba1 2008.06.04. 09:53:45

pjotor:

Elméletileg volt eü. vizsga a jogosítvány megszerzése előtt.
Nekünk valahová a Rákóczi térre kellett menni. Vót minden. Stabil oldalfekvés, artériás nyomópontok, vénásvérzésre nyomókötés stb.

ELMÉLETILEG tudni kellene mindenkinek. Bár értem én, hogy valós szituban menne a sokk, a para meg ilyenek.

rognork 2008.06.04. 09:59:24

20k bünti után lehet szépen alu táblákat gyűjtögetni, esetleg a kapitányságokra bombariadót jelenteni

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 09:59:51

Régen nem volt vizsga. Be kellett húzni 5 X-et egy fehér lapon, pedig 31 vagyok, bizonyára sokan nálam régebben vizsgáztak

Ha az megmenti, szívesen össze X-elek bárkit az út szélén... :-)))

igazadvan 2008.06.04. 10:01:15

a vadiúj (féléves) eüdobozomban olyan sebtapasz volt, ami tökéletesen alkalmatlan volt még egy lehorzsolt ujj leragasztására is. szinte egyáltalán nem ragadt, viszont nyúlt, mint a rágógumi... szerintem a gyártó arra számított, hogy sose lesz kinyitva, ballasztnak meg bőven jó a sebtapasznak látszó tárgy.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 10:04:17

...szinte egyáltalán nem ragadt, viszont nyúlt, mint a rágógum...

Ha valamely alkotóeleme járt csak le, felbontás után azért is büntetnek, volt rá példa épp a múlt héten. Pedig azt Te sem tudhatod, mi van a plombán belül...

Szemét világ. Nesze rendőrség.

Fifibá 2008.06.04. 10:04:42

scheerti:
A hatóság nem követelhet igazolást olyan tényről, állapotról, ami köztudomású. Az, hogy pl. xenon fényforrás csak szakműhelyben cserélhető, ilyennek minősül (lehet házilag is buherálni, de ezt most hagyjuk ki), így közúti ellenőrzésen elégséges megmutatni a lámpatestre ragasztott, erre utaló matricát és/vagy a jármű kezelési útmutatóját. Ha a rendőrség szakműhely által kiállított igazolást követel, ezt bírósági szakaszban nem támogatják.

apamacko 2008.06.04. 10:05:16

Helyes szól kutya_zzr : aki 30 felett van az csak ixelt én is !

Egy barátom mondta (és sztem igaz) ha valaki vérzik az út szélén akkor ha szaros gatyával kötik be h el ne vérezzen az még mindig jobb mint sopánkodni. Legfeljebb majd kap antibiotikumot utána !

Okoskodók szidhatnak !

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 10:07:32

Uhh..ez az Indeck főlap csodákra képes : a máskor fél évre elegendő rendelésemet, a 7-8 db E.Ü dobozt ma KÉT ÓRA ALATT MIND ELADTAM ! :-)))

scsaba1 2008.06.04. 10:08:29

'94-ben vizsgáztam, 33 éves vagyok. Akkoriban ez volt a "rend". Pedig egy vidéki (monori) autósiskolába jártam, az eü. vizsga miatt mégis fel kellett jönni Pestre.

A vizsgánál tételhúzás volt és párban vizsgáztunk, nekem konkrétan kellett csinálnom stabil oldalfekvést a társamon, ill meg kellett mutanom az artériás nyomópontokat deréktől felfelé. Tizensok éve volt, mégis emlékszem.

scsaba1 2008.06.04. 10:10:28

Mi a rák? :) Én valami emelt szintű autósiskolába jártam? :)

kutya 2008.06.04. 10:10:32

Én ugyan nem engedem, hogy a rendőr felnyissa a leragasztott dobozt.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 10:11:41

Én 14 évesen, 1991-ben vizsgáztam. 5 X, jó éjszakát.

Másrészt a tinilányka, 19 évesen friss jogsival, ált. a SAJÁT vérétől is epét hány, nemhogy másnak fogjon le egy kibuggyanó vastagbelet... brooáááá :-(((

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 10:13:03

..Én ugyan nem engedem, hogy a rendőr felnyissa a leragasztott dobozt..

Szevasz druszám! :-))

1, Nem kéri a beleegyezésed. :-)
2, Simán felnyitja, ha akarja
3, Ad róla igazolást = nem kell másikat venned.

Te meg perelheted a GYÁRTÓT ha a külső/belső dátum nem egyezik, büntit fizecc így is/úgy is.

kutya 2008.06.04. 10:19:23

Mégis milyen jogszabályra hivatkozva nyúlhat hozzá bármihez? Megnézni megnézheti, de ez minden.

Más kérdés, ha ,,házkutatást'' akar tartani, mert mondjuk kábítószer birtoklásának alapos gyanúja merül fel benne. De úgy gondolom, egy esetleg lejárt kötszer miatt odáig nem megy el.

acel 2008.06.04. 10:20:16

A mútkor olvastam itt hogy erre is figyelnek a rendőrök, errefel ellenőriztem az enyémet, és láss csodát lejárt. Vettem újat 1300Ft-ért, és megnéztem a rélgi tartalmát:
Sok-sok lejárt szavatosságú tehát már nem steril kötszer, egy ÜRES kb 20ml fertőtlenítő-jódos műanyag palack, műanyag kesztyű (AIDS ellen pont jó hogy ne kelljen kézzel fogdosnoda vért).

Elég ciki dolog balaset után vérmérgezésbe belehalni ezért jobb ha van steril cucc.

Navarone 2008.06.04. 10:20:36

Helyes! Rendnek kell lenni!

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 10:22:14

...egy esetleg lejárt kötszer miatt odáig nem megy el...

Fehérváron elment odaáig - ha nem látom, én sem hiszem el. ( aznap rendeltem be ezt a sok-sok Eü dobozt is ide a boltba :-))

sörös 2008.06.04. 10:26:29

Apamackó:
egy híradásban említették, hogy valahol (nem mondták hol) olyan eü. dobozt árulnak, amelyik nem felel meg a magyar szabvány követelményeinek. Tehát nem is árusíthatnák. Mégis teszik, és ugye sokan meg megveszik. A rendőr meg majd büntethet a vadi új eü dobozért. :D

Egyébként ha gyógyszertárban cserélteti ki az ember az eü. doboz tartalmát, leplombálják a dobozt, vagy ebben az esetben elég a benne lévő kicserélt dologok csomagolásán lévő szavatossági idő?

Van egy elméletem, miért is történik mindez:
Mivel kevés eü doboz fogyott és sok volt már raktáron, ezért a gyártók levajazták a rendőrséggel, hogy csináljanak egy eü doboz ellenőrző akciót, ami hatására mindenki lecseréli a régit, és minden egyes eladott új eü doboz után százalékot kap a rendőrség, és nem mellesleg a gyártó megszabadul a sok, lejárt de átcímkézett raktárkészlettől.

Rocko- 2008.06.04. 10:46:35

egy mentôdobozban mi jár le? megromlik a géz?

kutya 2008.06.04. 10:46:49

Druszám: hát ez durva.

A tecskóban épp akciós a doboz. Az autós 2000, a motoros 1500...

Banderasz 2008.06.04. 10:48:43

Én a média nyomására megvettem a nemolcsó eü pakkot.(eszembe nem jutott volna megnézni mi van vele)
de:
ha vastagbélkibuggyanós rommátört balesetbe futok, nemhiszem, hogy segít az a pár gézlap meg ragtapasz. és lehet eszembe se jut használni.
ha meg kishorzsolásos baleset van fennforogva, tuti hogy az alany eü-s csomagját nyitom fe, mert nehogy már az enyémből használjak el, hogy aztán (mivel a blomba sérül) újat kelljen vennem drágapénzért. de lehet hogy a rommátört autóból is kibányásznám :))
Amúgy meg ott figyel a régi a csomagtartóban, azt kell előbb elhasználni, nehogymár kárbavesszen...
de nem szeretnék semelyik helyzetbe se kerülni...

Laca 2008.06.04. 10:48:48

" Silcon 2008.06.04. 08:55:46
Egyszer úgy megnéznék egy xenoncserét az út szélén..."

5percnél nem tart tovább! ;) Van benne gyakorlatom.


Amúgy ezt a plombás dolgot én sem értem. Ahhoz h cserélni tudjam a lejárt cuccokat, ki kell nyitnom a ládát.
Ha van rajta sapka az a baj, ha nincs, az a baj? Uhh...Magyarisztán. :(

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 10:50:39

Akkor én jól vettem :

motor: 760.-
Autó: 1600.-

:-)

kutya 2008.06.04. 10:51:50

A plombáltság előírását nem látom jogszabályban lefektetve.

kutya 2008.06.04. 10:52:25

Hol adják ennyiért?

csumi 2008.06.04. 10:57:38

Erdekes..... nyugaton ha megallit a rendor akkor vmit nagyon elcsesztel... nincs ilyen kezitcsokolom ellenorzunk megallitas, kellene egy kis le a kapitany urnak.....csak ha hatarrendeszet allit meg.. de az sem az autora kivancsi haznem a benne ulokre....ez sajna meg mindig a csak a kelet gyongyszemeinek kivaltsaga ami nalunk mukodik....

tessek megkoszonni a rendornek a kivalo intezkedest es javasolni neki merre tud meg lovet gyujteni a nyugdijazasahoz..;)

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 11:27:01

Drusza: nem szívesen csinálok kéretlen reklámot, de az autós az a Gáti művész úrról elnevezett budaörsi nagykerben volt ennyi (némi baráti kedvezménnyel).
A motorost pláne hagyjuk: a legnagyobb monstre autóalkatrész (amennyiben a gagyi-fos, hívható annak) eladással foglalkozó cégcsoport árulta. Rühellem őket, de akkor már csak náluk volt és a nagy túra előtt muszály volt beszereznem...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 11:29:51

Nincs ennek köze ahhoz, hogy -áttétesen- a növekvő bírság bevételekből, több anyagi forrás jut vissza a rendőrséghez is ?!

Egyáltalán: helyes, ha a rendvédelmi szerv a rend fenntartására nem, csak a pénz beszedésére van ösztönözve ?

trischa 2008.06.04. 11:44:09

A KRESZ mit ír elő? Azt, hogy az elsősegély doboz kötelező, vagy azt, hogy érvényes szavatosságú, plombált, matricázott, 5 lakattal ellátott elsősegély doboz a kötelező tartozék? Lassan mire kinyitnánk a dobozt, hogy megmentsünk valakit, addigra elvérzik...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 11:47:57

trischa: Azt írja kötelező. A műszakira meg a zöldkártyára is azt írja - ettől függetlenül abból sem fogadják el a LEJÁRTat...

kutya 2008.06.04. 11:49:44

Huhh. Oszkár nevű nagykerről nem hallottam, vagy túl bonyolult a feladvány. Marad a tecskó.

kutya 2008.06.04. 11:50:49

Nem a KRESZ, hanem a 6/1990 KÖHÉM írja elő, lásd fenn.

Sam. Joe · http://www.matcboxmemories.hu 2008.06.04. 12:19:26

Scheerti, rám hoztad a frászt ezzel a köteles dologgal! De már olvastam, hogy az nem játszik. Viszont! A kukásmellényből hány darab kell? Rémlik, hogy mostanában olvastam valahol, hogy azzal szivatnak a rendőrök, hogy szerintük annyi kukásmellény kell, ahány utast vihet a jármű. Így lenne?

apamacko 2008.06.04. 12:22:49

kutya_zzr : Szfvár ? Földim !

Hol dolgozol ?

Dobj egy mail-t !
seat3@autoland2000.hu

kutya 2008.06.04. 13:11:41

A jogszabály ezt mondja:

"A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek - ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történô közlekedését - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverô mellényt (ruházatot) kell viselnie."

Műszaki hiba esetén a vezetőnek ott kell tartózkodnia, tehát kell a kukásmellény. Az utasok takarodjanak le az út mellé, nekik nem kell mellény.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 14:16:16

apamacko : nem talált. Miből gondoltad ? ( Sztalinváros a megoldás egyébként és a Láng Autót erősítem, főleg motoros/quados alkatrészek terén. )

drusza: Nem bonyolult. El is találtad, gratulálok megy a Tibi csoki ! :-) www.oszcar.hu

Gaben 2008.06.04. 14:49:02

Nekem olyan eü csomagom van (gyári), ami egy kis cipzáras tatyó, amibe beledobálták az eü doboz kellékeit. Szerintem abban van az izzókészlet meg a háromszög is.
Ezt sem leragasztani, sem leplombálni nem lehet.

Tegnap valami főrendőr azt nyilatkozta, hogy ők nem rendelték el az ilyen jellegű vizsgálatot, szóval szerintem ez csak a helyi erők akciója lehet, amivel rá akarnak venni némi kenőpénz átnyújtására. ("Ezért feljelenthetném és az 30eFt...")

Mellesleg 14 éve van jogsim, kb 3-4-szer állítottak meg, soha nem kértek sem izzókészletet, sem eü csomagot. Úgy számolom, hogy 15 évenkénti egyszeri büntivel jobban járok, mintha 2-3 évenként cserélem a dobozt.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 17:03:50

Igen, erre írtam még az első hozzászólásban, hogy a plomba meglétét nem kérheti...

Lally 2008.06.04. 17:10:17

Én megkérdeztem az Autójogászt :


Tisztelt Autójogász!

Sem a korábbi tanácsaiban, sem a KRESZ-ben nem találok utalást a személygépkocsi kötelező tartozékaira. Nem tudom pontosan, hogy az elakadásjelző háromszögön, az izzókészleten, és az elsősegélydobozon kívül mit kell még magamnál tartanom. Kérem, segítsen.

Tisztelettel:

Lally

Tisztelt Lally!

A gépjárműtartozékok felsorolását és a velük szemben támasztott követelményeket az 5/1990 KHVM és a 6/1990. számú KÖHÉM rendelet tartalmazza: Ezek a következők: tűzoltó készülék, elsősegélydoboz, izzólámpa készlet, elakadásjelző háromszög és kerékkitámasztó ék. Tűzoltó készüléket csak a 3500 kg megengedett legnagyobb össsztömeget meghaladó tehergépkocsin, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön, valamint autóbuszon és veszélyes anyagot szállító járművön kell készenlétben tartani. Elsősegélydobozból oldalkocsi nélküli motorkerékpár és motoros tricikli esetében A típusú, személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén B típusú, minden egyéb jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, valamint a tűzoltó jármű esetében C típusú szükséges, mely a lejárati idejéig használható fel. Az izzókészletet minden gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön készenlétben kell tartani (az első és hátsó helyzetjelző lámpában, a tompított fényszóróban, a féklámpában és az irányjelző lámpában használt izzólámpák minden fajtájából legalább egy-egy darabot, az izzólámpacsere elvégzéséhez szükséges szerszámokat, valamint a járművön alkalmazott olvadóbiztosíték minden fajtájából egy-egy darabot. Nem vonatkozik e kötelezettség azokra az izzólámpákra, amelyek cseréjéhez a gyártó szakműhely igénybevételét írja elő.) Az elakadásjelző készüléket az oldalkocsi nélküli motorkerékpár kivételével minden gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön készenlétben kell tartani és annak jóváhagyási jellel kell ellátottnak lennie. Kerékkitámasztó ék: legalább két - a jármű rögzítésére alkalmas, megfelelő méretű és teherbírású és egy személy által könnyen kezelhető - kerékkitámasztó éket kell készenlétben tartani minden járművön, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kilogrammot meghaladja; illetve az olyan gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön amely 3500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsit vontathat. A fentiekből tehát önnek az elsősegély felszerelést, az izzókészletet és az elakadásjelző háromszöget kell kötelezően magánál tartania.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.06.04. 20:15:51

Gaben: '..15 évenkénti egyszeri büntivel jobban járok, mintha 2-3 évenként cserélem a dobozt..'

Na majd ezek után nem 15 évenként ellenőrzik, nyugodj meg.

Egyébként meg minek is cserélnéd kétévente? A legolcsóbb is 5 évig Ok.

apamacko 2008.06.04. 20:43:26

kutya_zzr : Ebből :
" Fehérváron elment odaáig - ha nem látom, én sem hiszem el. ( aznap rendeltem be ezt a sok-sok Eü dobozt is ide a boltba :-)) "
Azt hittem itteni bolt :-)

Az öreg Jawa-n megvan a gyári ! (26 éves)
Majd azzal ilyesztgetem a rendőröket :-)

Rocko- 2008.06.04. 23:04:23

Gaben 2008.06.04. 14:49:02
"Mellesleg 14 éve van jogsim, kb 3-4-szer állítottak meg, soha nem kértek sem izzókészletet, sem eü csomagot. Úgy számolom, hogy 15 évenkénti egyszeri büntivel jobban járok, mintha 2-3 évenként cserélem a dobozt."
oszt mennyibe kerülhet egy emberélet, amit egy JÓ mentődobozzal meg lehetne menteni?

egy 2008.06.04. 23:12:53

Az EÜ dobozt bármelyik gyógyszertárben megújítják. Nem kell újjat venni, csak a lejárt dolgokat kicseréltetni

kutya 2008.06.05. 09:46:11

Csak a gyógyszertári upgrade kicsit drágább, mint egy akciós új, nem?

merQree 2008.06.05. 10:19:06

A magam részéről rosszul leszek a vér látványától. Magyarul, ha vért látok, rövid időn belül elhányom magam, majd elájulok. Tök király, elképzelem: vérző ember a roncsban, megállok, melléhányok, majd összeesek. Vihetnek engem is...

Amikor vettem a kocsit, akkor fizettem a kötelező tartozékokért: 3szög, eü cucc, izzók. Ez egy hosszú cippzáras márkakereskedős táskában van. Nem fogok venni eü cuccot.

Egyetlen esetben lehet haszna az eü cuccosnak: kerékcsere esetén megsérülök, és be kell kötni. Minden más esetben pedig jön a jól megszokott hányás ájulással :)

arthur877 2008.06.07. 07:41:35

Szerintem inkább gyulladjon be a sebe a lejárt szavatosságú kötszerek miatt a sérűltnek, minthogy az EÜ. dobozban tartsa a paraszt a szerszámait/csavarjait, stb...
Ez az újabb macera semmi más, mint megint egy lehúzás!
Egy 10 éves kötszer ugyanúgy jól szívja a vért, mint egy vadiúj.

Boo 2008.06.09. 08:38:39

Én azt kérdezném tőletek, hogy a KRESZ melyik része rendelkezik, hogy elsősegélynyújtó dobozt kell tartanom a kocsiban, és a 218/1999. Korm rendeletben melyik szabálysértési rendelkezés alapján büntet a rendőr. Ha valaki ellen folyt szabálysértés már bizti tudja a határozatból. Lehet én gyengeségem de a KRESZben nem találtam erre.

herbert 2008.07.08. 18:53:13

1 : akik szerint télleg ki kell cserélni az elsősegélydoboz cuccait mert bacis lesz meg blablabla: meiküket érdekelné hogy mien színűszagú gézzel fedik le a vérző sebet ha olyan baleset történne amibe akár meg is halhatnak?
2 :Gyógyszertárba megkérdeztem és aztmondták hogy kicserélik a cuccokat a dobozba de se nem ragaszthatják se nem plombálhatják le mert nincs hozzá joguk...lehet csak átcsesztek..nekem ezt mondták
3: március elején megbűntettek mert mikor beértem Vácra még mindig égett a ködlámpám. Pestről jöttem és minden város/falu előtt és után köd volt és még a településeken se volt tiszta 100%os látási viszony. Előttem ott állt még 2 kocsi és őket is emiatt bűntették, és a rendőr aztmondta h biztos csak gizdázok a ködlámpával..nyííílvááán...később eszembe jutott valami. a rendőrbácsink buszmegállóban állt. ha ezt lefényképezem és vhova beküldöm h helo hát ez micsoda akkor a rendőr is kap vmi pénzbírságot vagy csak minket szivatnak a parkolási tilalmakkal????
süti beállítások módosítása