Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Már tudom, mi motiválta Winklert!

2008.11.06. 09:00 | Sanyi. | 2 komment

Címkék: autó technika winkler air ram

Még a nyáron esett meg velem - mikor a Mazda megkapta a 1,5 éve tervezgetett Ram Air rendszert - hogy egy augusztus végi napon eszembe jutott, talán ki kellene retkelni a légszűrőt, hátha jobb lenne 4000 km helyett már most, 3000 környékén ránézni.

Úgy kezdtem érezni, hogy a vas gyengül, és az először megdöbbentöen jónak tűnő hatásfok romlik. Valami nem volt ok.

A Ram Air rendszer a kocsi orrán nagy sebességnél keletkező torlónyomást használja ki. Az ott besűrűsödö levegőt a szívótorokba vezeti, ezáltal javítja - ha kis mértékben is - a motor töltését, így több benzin adható azonos lökettérfogathoz. Szóval a little bit extra power!

A hatásfok javulása a kocsimba épített lambda monitoron követhető , ezért szemmel is jól látható volt a különbség. A monitor a lambdaszonda jelét mutatja, amelyen 10 db színes ledhez lambdaéertékek vannak rendelve. Ez lehetővé teszi, hogy finoman beállítsuk az ideális üzemanyag/levegő keverékarányt (AFR). 50 km/h óra felett a keverék elkezdett szegényedni, ezért több benzin adható sebesség függvényében.

Ki is szedtem a szűrőt, először minden okésnak tűnt. Kristálytiszta olajos szűrőfelület felül - nagy gond nem lehet.

Aztán megfordítottam, és döbbenet volt ami elém tárult!

Na most már tudom hogy, miért nagy részt bogarakról szól Winkler másik könyve - a Nagyvárosi természetbúvár. A szűrő tökig tele volt különböző rovartetemekkel, és némi kosszal. Amúgy a cucc tényleg akkorát szív, hogy megmozgatja az ember ingujját, Morzsát simán behuppantaná...

Kicsit gondolkodtam, hogy ezt most miért. De aztán tudomásul vettem, hogy a versenysportban alkalmazott módszerek egy része sajnos nem feltétlenül alkalmas a hétköznapi használatra. A zárt, torlónyomáson alapuló rendszer - mivel a 2db 20x12-es tölcsér a lökhárító aljában van, mindent elküld a légszűrőhöz, és kegyetlenül megdolgozza azt. Más kérdés, hogy szívó autónál 5-15 le is nyerhető vele. Mindenesetre mivel nálam a K&N betétszűrő jelesle vizsgázott, marad az upgrade!

Lehet legközelebb veszek pár gombostűt a zümiknek...




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr34752909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apamacko 2008.11.06. 09:47:29

- Apa ! Az a házi feledat biológiából hogy gyűjtsünk rovarokat !
- Jól van kicsim. Ülj be hátra, csatold be magad. Megyünk egy kövéret ! :-))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2008.11.06. 09:47:30

Szúnyoghálót a tölcsérbe!
Egyébként nálam a 323 TXL-ben van hasonló szűrőbetét, ram-air ugyan nincs, de a betét (talán a turbó szívása miatt is) így is tud bogártetemeket gyűjteni, meg ugye koszt is. Az a baj, hogy bojrészerek beteszik a sportszűrőt (jó esetben ők maguk, rossz esetben valakivel betetetik), aztán még esetleg olyan gyakran sem ellenőrzik/tisztítják, mint a normál papírt...
süti beállítások módosítása