Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Polonez hét - Videók

2009.01.23. 08:00 | prokee | 12 komment

Címkék: retro történelem lengyel autó divat technika fso polonez polonez hét

A végére adós vagyok még nektek némi videóval.

Az ugye nem nagy meglepetés, hogy a britek legkedveltebb, egyben legmagasabb lóval bíró autós műsora, a Top Gear is kipróbálta a lengyelek üdvöskéjét?

Talán mondanom sem kell, a szpot végén a halál vár az autóra.

Sok jó persze nem hangzik el róla, pedig a "dicső angol autógyártás" néhány (ott) népszerű darabjával szemben bizony megállná a helyét.

Nyilván nem is maradhatott válasz nélkül, a helyi "Safetowy Areasłav" csillogó szemű Polonez-rajongói ellentopgearjében valószínűleg ütős érvek hangzanak el az autó mellett - ám sajnos én egy kukkot sem tudok lengyelül, talán ti majd igen.

Mint már említettem, a P125 - Polonez egyedfejlődés vonalán az egyetlen igazi előrelépés a passzív biztonság volt. Ennek bizonyítására itt egy (véletlenül lengyel nyelvű) Polonez-törésteszt.

Az értékesítés számainak felpörgetésére persze reklámspotok is készültek. Nagyjából a 90-es évek magyar reklámjainak minőségét és hangulatát hozzák, ezért nosztalgiázóizmaitok túlterhelését elkerülendő legyen elég egy belőlük, nevezetesen a Polonez Caro kisfilmje.

Végül, amikor a szánalmassági hányados már az eget súrólja, nézzetek meg két komolyan vehető darabot.

Először egy helyi fanatikus Polonez 1.5X Coupéja, szívemhez közeli narancssárgában. A filmből nem csak az derül ki, hogy az autó Giorgetto Giugiaro faragta vonalai a legszebb 70-es, 80-as évekbeli olasz zsebsportkocsikat képesek felidézni, de ha ötször-hatszor egymás után végignézzük, azt is elhisszük, hogy a korszak, sőt, az évszázad legfantáziadúsabb, legmodernebb autóját látjuk, a hosszanti laprugókon lengedező hátsó tárcsafékeivel együtt...

(Vigyázat, hozzáadott Garde-t tartalmaz !!!)

A végére pedig az überkirályság, a Stratopolonez, Lancia Stratos hajtáslánnccal, hanggal:

A Polonez-hét előző részei:

Hétfő - Történelem
Kedd - Prototípusok
Szerda - Vadhajtások
Csütörtök - Stratopolonez
A teljes sorozat egyben


Szociautók még:

Syrena
Trabant
Skoda 1203
Dacia Lastun
Lada Oka




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr79873356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2009.01.23. 08:37:02

Nos, a Top Gear-t az egyik legnagyobb találmánynak tartom a szeletelt kenyér kifundálása óta, de ezt a "verjük szét, gyújtsuk fel, tegyük tönkre" mániájukat néha nehezen viselem. Annyi azért mentségükre legyen mondva, hogy rontópálkodásban nem lehet őket elfogultsággal vádolni, nem csak a "fújkeletiblokkos" autókra terjed ki náluk ez a betegség, nulláztak már le öreg 911-es Porschét, British Leyland autókat, Toyotát és számtalan egyebet. De tök mindegy, bár néha tényleg szórakoztató, azért kicsit mindegyik fájt.

Peteetow · http://www.automentes-szallitas.hu 2009.01.23. 11:06:27

"Sok jó persze nem hangzik el róla, pedig a "dicső angol autógyártás" néhány (ott) népszerű darabjával szemben bizony megállná a helyét."
Ezen besz@rtam:DDD
Ezt a kis szurkálódást:D Mellesleg szerintem abban az időben nem voltak ezek annyira rossz autók, és akkor még senki nem rohant sehová, ha behalt, hát volt idő szerelgetni. Elkésni nem tudott az ember sehonnan.
Egyszer vagy 22 éve Bielsko Bialában kellett követnem egy Polonéz taxit, ő mutatta meg a szállásunkat. Amikor meglátta, hogy egy egész rendesen épített zsigulkával vagyunk, felcsillant a szeme, és nyomott olyan kövéreket, alig értem utol:-))) Mondjuk a helyismerete jobb volt, és kb. egy üveg whisky-vel kevesebbet is ivott.
Ősszel voltam a lengyeleknél, nem nagyon van már ott sem, gondolom a szegényebbek tartanak ilyen vasakat.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2009.01.23. 13:15:35

Az a hozzáadott garde egy rapid :) a garde keskenyfutós volt, és nem volt még akkor elől kockalámpa. Egyébként brutális a stratonez majonéz :)

Toportyánféreg 2009.01.23. 14:01:09

@Peteetow:

En mostansag Lengyeliaban dolgozok. Valoban eleg keves Polonez van, de azert hazzatartozik ma is az utcakephez. En a fovarosban lakom, itt tobbnyire csak az ujabb modellekkel lehet talalkozni. Regi (uveg nelkuli C oszlopos) alig van, az is romos.
Nem alalukt ki akkora kultusza, mint pl. otthon a Ladaknak.
Mondjuk a fonokomnek pont van egy, es nem szegeny. :)

egerfogo009 2009.01.23. 16:28:41

az első stratopolonez videó alatt szóló zene címét és előadóját meg tudja valaki mondani? megköszönném
amúgy az a narancssárga 3 ajtós egész jól néz ki

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.01.23. 16:35:52

egerfogo:

Halász Judit: Go, mutherfucker! :)

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.01.23. 16:37:33

"a garde keskenyfutós volt"

Ehhh, tudtam... Rég volt már, hogy Skodáztam, meaculpa :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.01.23. 19:06:38

A reklámszpot a kiterített videók között a mindentvivő! Csak önmagamat tudom idézni: jajjjajajajaj-jujjjujujuj!

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.01.23. 19:20:37

Mai kívánságműsorunkban:

"Szia, egerfogo009 vagyok, kérném a Zdzisława Sośnicka egyik számát. Legyen mondjuk az Aleja gwiazd, küldöm a műsorvezetőknek, és mindenkinek, aki szereti!"

Kedves egerfogo009, kérésed számunkra parancs:

www.youtube.com/watch?v=WHO3IPatguQ

egerfogo009 2009.01.23. 19:42:59

:D
köszi prokee

jó volt ez a polonezbemutatós hét eddig erről a típusról nem sokat tudtam
úgyhogy ezt is köszi:D

Darti · http://www.darti.hu 2009.01.23. 23:37:17

Prokee:

Én a magam nevében köszönöm a heti mesét, ugyanis egérfogóval együtt nekem sem volt sok fogalmam erről a típusról, és akárhogy is nézzük, csak megindult egyszer bennem az, hogy mégis kipróbálnék egy ilyet:)

Amúgy meg... Tündérnek üzenem, hogy ha kispókot vesz, akkor semmi gond, legalább ha megyünk valamerre, lesz időnk sörözni, mire leér:)
süti beállítások módosítása