Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Így versenyzett Senna

2009.09.30. 16:00 | scheerti | 12 komment

Címkék: verseny 1989 f1 pole időmérő senna

Sokan azt mondják, hogy Senna halála óta nincs is igazi Forma-1, hiszen ő volt az utolsó régivágású, pokoli gyors és bátor versenyző a sportág történetében. Ha nem is teljesen így van, de azért van benne némi igazság.

Az indavideón találtam egy nagyszerű filmecskét, épp húsz éves felvétel. Senna a McLaren-Honda MP4/5-ben ül a Japán Nagydíj időmérőjén. Amit a videón látunk, az ép ésszel fel sem fogható, szavakkal ki nem fejezhető. Mégis elmond mindent Ayrton Senna stílusáról azoknak, akik nem emlékeznek rá.

1:38.041-es kört autózott, Alain Prost 1.730 másodperccel rosszabb idővel lett második. Ami pedig az időmérőt követő versenyen történt, az egy megismételhetetlen fejezete az autósportnak.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr451417986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zalkapone 2009.09.30. 18:51:52

Mekkora jó lett volna, ha megéri a teljesítménye teljében lévő Schumacher elleni küzdelmet!

pickapu 2009.09.30. 19:56:45

Igen, furcsa most már látni egy kéziváltós F 1-et :) Ezeken még többet kellett "gépészkedni".

Rocko- 2009.09.30. 20:36:00

és tényleg. ez versenyzés. való igaz, ma biztosan fizikailag jobban ott kel llenni, nagyobb erőket préselnek ki a gépek magukból és a pilótákból, de azt hiszem ez az igazi versenyzés. tudás kell ide, talán elmondható, hogy ehhez kéepst a maiak elpuhultak. szívesen megnézném, hogy egy ilyen régi vágású versenyző és egy "újonc" párharca hogyan dőlne el. géptől függetlenül (újban vagy régiben).

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.09.30. 20:49:47

Bár sosem vezettem F1-es gépet(asszem ezzel nem vagyok egyedül) mégis azt kell mondjam, hogy azért a maiak se annyira piskóták, mint ahogy két sör mellett meg szokta állapítani mindenki a kocsmában.

De azért rendes váltóval váltogatni, szervó nélküli kormányt tekergetni, belülről nulla állítási lehetőséggel az autón, na az egy teljesen más sport. Más generáció, más elvárások és legfőképp más technika.

Tommi Mäkinen jó példa erre, négyszeres A-csoportos rali-világbajnok. Jött a WRC, azzal nem ment neki. Loeb pedig a WRC korszak legnagyobb tehetsége. Lehet, hogy egy másik kategóriában nagyon nem menne neki.

Rocko- 2009.09.30. 22:02:18

@scheerti: mondm, ez a váltás érdekes dolog, ebből jönne ki h ki mit tud. lásd Talma, nem produkál olyan fényesen, mint azelőtt.

F1-est nem vezettem, F3000-est sem, gokartot igen. valahogy ez jutot eszembe. ez is olyasmi. csak az a nem elfelejtendő dolgoban más, hogy ez "sokkal". sokkal erősebb, sokkal gyorsabb, sokkal megtervezettebb, és így tovább.

rognork 2009.10.01. 13:37:06

van egy olyan verzió, amit összevágtak schumi körével, keressetek rá. érdemes.

zalkapone 2009.10.01. 17:23:12

@rognork: @a házisárkány:

Ugye, hogy ugye? Én megmondtam, hogy egymás ellen jók lettek volna!

kisörDög 2014.08.01. 11:26:29

Schumacher már akkor is jobb volt mint Senna. Az egész családunk F-1 buzi volt a 80-as években, velem együtt. Ez persze folytatódott a 90-es években is. Senna nem volt a kedvence egyikőnknek sem, mert nagyon sokszor agresszív volt, úgyértve néha mint aki idegbajos. Nemkell szó szerint venni. Viszont mihelyt nem az első helyen haladt és pici gondjai voltak az autóval, lehetett érezni és látni is hogy ideges és bármit megtett hogy a másik elé kerüljön. Egy nagyon gyors versenyző volt, de a mai hírneve jócskán feltuningolt mert hősies halála volt. Szóval félistent csináltak belőle. Joggal, megérdemli, de nem szeretem az egyoldalú dolgokat/ítéleteket. .......... Ami Schumachert illeti, egyszerűen ő volt az új generáció legjobbja, nem egyszer péppé verte Sennát is (itt nem csak azt kell nézni melyikük végzett előrébb, hanem azt is ki milyen köröket ment folyamatosan a versenyen). A pofont is azért kapta Sennától, mert Senna tudta hogy pokoli gyors, és mint az idősebb generáció képviselője nyomást akart rá gyakorolni, hátva Schumi visszahúzódik kicsit. Az egész boxutca Schumacher tehetségéről beszélt, nem tudom mi minden jelent meg azóta újságokban stb, de mindenki tudta hogy ő a leggyorsabb. Persze vannak emberek akik bármikor nyilatkoznak, és azt mondanak amit az újságíró hallani akar, úgyhogy mára annyi maradt a históriából hogy Senna volt a leggyorsabb. Szóval én csak hozzátenném, nem titkoltam Schumacher rajongója voltam az első időmérőjétől kezdve (az előtte lévő idékben pedig Prosté), hogy ugyan Senna a leggyorsabb volt, de csak míg meg nem jelent Schumacher. De van azért bennem is kérdés. Mivel régi idők, az sokszor foglalkoztatott engem hogy egy Clark-Senna párosítás hogyan alakulna. Nálam Senna nincs a 3 legjobb autósport versenyző közt. Nálam úgy néz ki a lista hogy Nuvolari-Schumacher-Fangio ..... Ja és senki ne vegye ezt trollkodásnak, arra van a blog hogy a dolgokat megvitassuk/dumáljunk róla. Ezt tudtam én hozzátenni.
süti beállítások módosítása