Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Csak Önöknek, nézőknek !

2009.11.02. 12:30 | fofo69 | 8 komment

Címkék: technika onboard mercedesbenz

Napjaink motorsportja igen izgalmas és látványos, ebben hatalmas szerepe van annak a végtelen sok közvetítési formának ami manapság rendelkezésére áll a médiának. Pálya körül elhelyezett rengeteg kamera, a versenyautók különbző részein elhelyezett optikákról meg ne is beszéljünk. Persze ott van még az "on-board" belsőkamerás felvétel, ami a nézőknek látványos, a versenyzőknek, bíróknak hasznos dokumentum egy verseny folyamán. Az igény arra látványra hogy egy pilóta mit él meg a verseny közben már régen felmerült, csak a filmes technikának kellett olyan mobilizálható szintre fejlődni, hogy ezt élvezhetően be lehessen mutatni.

Ez az idő a harmincas években jött el, mikor is a Mercedes-Benz épített egy kétszemélyes versenyautót ahol az utas az operatőr volt, aki a Shell olajmulti kívánságára készített promóciós anyagot a versenyzés belső világáról. Természetesen akkor még nem versenykörülmények között, arra még néhány évet várni kellett hogy operatőr nélkül is minőségi anyagot lehessen készíteni.

Mint egy üllő, úgy is viselkedne

Az 1950-60-as évek versenyeinek Pl: Road America fel lehet fedezni telepített kamerákat a versenyautókon, bár úgy vettem észre hogy inkább a hosszútávú, nyugodtabb versenyeken próbálkoztak először. Mutatták az ízét, de a rövidtávú, test test elleni - ez lett volna az igazi - közvetítések még várattak magukra.

Hogy ne csak a látvány és a motorhang jusson el a kedves nézőhöz, volt próbálkozás élő kommentre is 1956-ban a Le Mans pályáján, ne csak emlékezetből meséljen a pilóta. Itt megint csak demó jelleggel, hiszen a mikrofon rögzítése biztonságtechnikai szempontból, vicc! 

Ma alig lehet megtalálni a mikrofont egy bukóban

A végére hagytam egy érdekes felvételt ami hűen tükrözné az operatőrök áldozatos és nehéz munkáját de kutatásaim közben kiderült hogy ez egy kakukktojás a témában. A kolléga a gumik viselkedését figyeli - extrém körülmények - között.

 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr951489303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halálos_fogkefe 2009.11.02. 13:56:20

az úccsó képen csak simán meglovagolta a motort? :) érdekes lehetett 150nel sodródva kanyarban kapaszkodni egy ordító szörnyetegen, miközben majd leesel azt kell figyelned merre akar lemászni a gumi a felniről...

azt viszont tegyük hozzá hogy manapság az f1ben elég nagy százalékban a pályán kívül dől el az eredmény (az elmúlt pár év tapasztalata alapján, akármennyire is jó volt az idei utolsó pár verseny) ami nem túl látványos, ellenben annál titkosabb, meg aztán nem is biztos hogy értené vagy érdekelné Józsi bácsit hogy kinek mennyire állították a fluxuskondenzátorát.
szóval amennyivel kevésbé látványos egy futam úgy "am block" annyival érdekesebb a tvs közvetítés. kompenzáció.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.11.02. 14:12:50

Az utolsó kép kamu.
A hátsó leszarja a sofőr fejét. :)

mercurius 2009.11.02. 14:53:49

mi az extrém körülmény? menetiránynak háttal?

Rocko- 2009.11.02. 16:09:47

@mercurius : és hogy rögzítetlenül, nagy tempóval.

biker_kolee 2009.11.02. 16:25:57

Azért az a mikrofonos se semmi. Durvaságos. :)))

SpeedFreak · http://speedfreak.blog.hu/ 2009.11.02. 17:10:48

Hát igen, a mikrofonos meg a ducktape-kézikamera kombó elég meleg. Nem úgy mint ez a langyos poszt...

pickapu 2009.11.02. 18:01:10

Az utolsó képen ha rögzítetlenül lovagol a kameraman, eléggé figyelnie kellett a hirtelen gyorsításokra, nem hinném, hogy kellemes lehet rátenyerelni ott bármire is... a kanyarokra is gondolom nehéz így rákészülni. Viszont ez is egy állomás a fejlődés rögös útján, amit akkor komolyan kellett venni, bár én nem biztos hogy ma kibírnám röhögés nélkül, ha meglátnék egy ilyen párost.
Valószínűleg nem tudnám mire vélni a dolgot. :)

pickapu 2009.11.02. 21:42:51

@pickapu: Nem kameraman... figyelőman :)))
süti beállítások módosítása