Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Zsanérok nélkül

2010.03.05. 11:00 | fofo69 | 8 komment

Címkék: technika lincoln ajtó

Gyakorló kerékpárosként mindig is az ellenségem volt az autó ajtó, minden másnál éberebben figyelem a zár kattanását az útszélén. Városi kerékpárosok rémálma egy figyelmetlenül kinyíló "nyílászáró", hatalmasat lehet esni - én már tudom -. Ha nem is a kerékpárosok védelmében, de készült néhány olyan konstrukció - tolóajtó, BMW Z1 "rolója"- ami betöltené ezt a szerepet és még praktikus is. Apropó BMW, voltak akik mertek ennél is nagyobbat álmodni.

Lincoln Mark VIII 1993 "update"

Amerikában a '90-es években még javában dúlt a méretháború, hatalmas sedanok és coupék készültek mégnagyobb ajtókkal. Elméletben hamar felmerült az igény, miként lehetne helyet - külső -  és súlyt sporolni valami eddig nem alkalmazott technikával. Lincoln volt az úttörő, aki gyakorlatban is látni szerette volna igényeit, ezért egy olyan céget bízott meg a megvalósítással aki az alváz és karosszéria átalakítás terén számos szabadalommal rendelkezik. Lincoln Mark VIII volt az a coupe, melyben leginkább látta Joalto Design Inc. a hátrányokat, ezért ebből a típusból készült el 1993-ban ez a koncepció autó. Érdekes hogy nem sorozatgyártásba kerülő autót terveztek, hanem már kész márkákat - Corvette - alakítottak volna át igény szerint. Egyfajta "tuning műhely" lett volna a fejlesztő cég.

  

Számos előnyt hangoztat a csapat a technikával kapcsolatba, vannak cáfolhatatlan erényei de kézenfekvő hátrányait se lehet vitatni. A kicsi garázs, szűk helyen való parkolás állandó problémáit tényleg elfelejthetjük de kukkantsunk csak be a csomagtartóba, hát igen, a csomagtér rendkívül lecsökken a vezérlés helyigénye miatt. 

A központ

 

Az alváz drasztikus átalakítása végett eltudom képzelni, hogy a kasztni merevsége megmaradt, esetleg nőtt is, de az ajtó ütközésvédelme a B oszlop nélkül, szerintem csökkent. Érdekes pozitívumként említik meg a tükrök használatát lehúzott ajtó mellett - tényleg, nem változik a tükör szöge -, keresnem kéne azt a szituációt amelyben ez hasznos lenne, de ez még lehetne vita tárgya. Viszont az a tény hogy ez a szerkezet csak elektromosan mozgatható, felvett jó néhány problémát például a lemerült akkumulátorét.

Mint a cigispult 

Az alacsonyabb küszöb és a merevítő oszlop hiánya tényleg kényelmesebbé teszi a ki-be szállast, de mégis legnagyobb erényét ennek a konstrukciónak a látványban látom, ami pedig szerintem nem elég ekkora átalakítás után.

Szardiniás doboz

 

 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr151797577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mercurius 2010.03.05. 16:45:41

Hűű. Shownak nem rossz

Azonban hogyan néz már ki belülről? Csúnya, kopár.

Viszont már érthető, hogy miért van az üléseken az ajtó felől is könyöklő...

Leadfoot 2010.03.05. 19:02:52

Ld. még BMW Z1. Vagy az nem pont ugyanez a mechanizmus?

Apropó: mikor ideköltözött Magyarországra, szomszédunk volt Bader, a dunaújvárosi Ferrari Enzo, Bugatti EB110, stb. tulaj, és már akkor is voltak nem semmi autói.

Kis túlzással a fél lakótelep ott állt a C4 Corvette körül a bukólámpákat csodálva. Persze a Z1 ajtaja is hasonló hatást váltott ki. Ha jól emlékszem, metálzöld színű volt a Bimmer.

Kalti · http://kalti.blog.hu 2010.03.05. 19:25:10

Nekem a Hannoveri néven elhíresült villamos lépcsője jutott róla eszembe.

Amúgy demoautónak tök jó, az életben valahogy nagyon macerásnak tűnik. MI van akkor, ha az utcán parkolok és a hókotró 80 centi havat tol az autóm oldalához? És a hasonló helyzetek...

pickapu 2010.03.05. 20:20:52

Nem bírnám megszokni.
Nyitáskor mindig tolnám kifelé az ajtót, meg keresgetném a kalincsot... :)

Kifordított kacagány 2010.03.05. 21:28:37

hááát, inkább keresek egy nagyobb parkolóhelyet:)

ArtWolf · http://artwolf.blog.hu 2010.03.05. 22:18:05

A helyben maradó tükör szerintem nagyon is hasznos. Gondoljunk csak arra, amikor párhuzamos parkoláskor kiszállunk az autóból az úttest felé, olyankor ugyebár hátulról jönnek az autók...

Kalti · http://kalti.blog.hu 2010.03.06. 15:16:57

@ArtWolf: csukott ajtónál belenézek, ha nem jön senki, jól kiszállok. Közben sose akartam a tükröt nézni:D
süti beállítások módosítása