Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Sárga

2009.08.24. 09:00 | Rocko- | 32 komment

Címkék: büntetés kresz közlekedésbiztonság közlekedési lámpa

Adott egy szabály:

9. § (4) c) a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;

és adott egy büntetési tétel, pontosabban 50 ezer forint.

Jogos? Nem jogos? Szabályok betartását célozza? Vagy csak az államkas(s)zát? Alant lehet megvitatni. 




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr591325913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NanD 2009.08.24. 09:31:14

Komolyan mondom megáll az ember esze!!! A pirossal nem tudják megfogni a közlekedőt , most ráállnak a sárgára? Van ilyen???

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2009.08.24. 10:07:42

Innentől kezdve a sárga értelme megszűnik. Ennek akkor lenne alapja, ha minden egyes jelzőlámpán lenne visszaszámláló. Most ami a szép, hogy pont Pécsen - ahol ezt a f@szságot kitalálták - leszedték a főbb kereszteződésekről őket. Biztos véletlen.

biker_kolee 2009.08.24. 10:22:36

Nálunk MÉG megvannak. De van, ahol csak a pirosat számlálja, a zöldet már nem. Vajon miért...

csiky944 2009.08.24. 10:50:21

@biker_kolee: én kultúrhelyen lakom akkor úgy néz ki

Lowtyo 2009.08.24. 11:15:40

@Sanyi.: esetleg olyan, mint amivel ausztriában találkoztam
villog a zöld, mielőtt jönne a sárga
ha látod, hogy villog, akkor tudod, hogy nemsokára sárga lesz
amúgy megkérdeztem jörg barátomat, aki abban a városban él, ahol ezt láttam, hogy akkor most náluk büntetnek e a sárgáért
nézett bután, hogy miért büntetnének, viszont a pirosér' helyben agyonlőnek.

Cleinor 2009.08.24. 11:33:19

Pesten ha szépen megállok a sárgánál, letolnak az útról....

otirt 2009.08.24. 11:43:19

Elvileg jogos a büntetés, ha nem állsz meg a sárga lámpánál, ha azt biztonságban végre lehet hajtani. De rendőr, ügyész, bíró legyen a talpán aki be tudja bizonyítani, hogy akkor és ott nem a balesetelhárítás miatt mentem bele. Ez ugyanolyan gumiszabály, mint az út és látásviszonyoknak megfelelő sebesség megválasztása (relatív gyorshajtás).

otirt 2009.08.24. 11:48:57

De vannak esetek, mikor ezt kőkeményen illik betartani. Ilyen hely Miskolcon a 26-os főút Búza térre bevezető szakasza az É-Ny-i elekrülő kereszteződésénél (aki ismerős arra, a Plázánál). Ha valki ott csúcsidőben "belerongyol" (valójában bele cammog) a sárgába, akkor az elkerülőről a 26-osra kanyarodó forgalmat gyakorlatilag lehetetlenné teszi, ezzel is növelve a dugó méretét. Ennek okait most nem firtatom, mert OFF.

Nap 2009.08.24. 11:58:25

Ez teljesen tudatos. Arra jatszanak, hogy az allampolgarnak se kedve, se ereje, se ideje harcba szallni a hatosaggal, inkabb kifizeti a buntetest, csak hagyjak beken. Az, hogy mindez torvenytelen, senkit nem erdekel.

SickBoy 2009.08.24. 12:02:15

Hmmm. Ha féktávon belül vált a lámpa sárgára, akkor sem tudok megállni, ha akarok, viszont (lásd fetnt) nem is kell. Ha a szabályozás ellenére büntetnek (az index cikke szerint a nulltolerancia miatt), akkor azt jogtalanul teszik.
Szép. Lóvéra tetszenek hajtani? ;o)

Viszont... tegyük fel, hogy szép szabályosan megyek, de az ifjú fittipaldi két centire pörög-hörög a hátsó lökhárítómtól, mert nyilván neki zeró a reakcióideje, s amúgy is a fizikai törvények felett áll... amikor a lámpa sárgára vált.
Meg tudnék állni lendületesen (nem vész-)fékezve, az ABS fel se pislantana a műszerfalról, hogy megint melója van, de akkor tuti belémszáll a majom. (Aki sokat vezetett, az sasolja a visszapillantót nagy fékezés előtt és közben is - szerintem). Ez pesti forgalomban nem ritka, sok a fizikából elégtelen fontosember...
Namost lehet választani: vitatkozás a hatósággal az 50 rongy ejnyebejnyéről, vagy a lerombolt hátsó, elcseszett idő, a javítás után értékcsökkent (és a hazai viszonyokat ismerve középsz@rul megcsinált) autó? Természetesen ezt a kérdést ne gondolja át senki, csak pislantson egyet: ennyi ideje van eldönteni akkor és ott.

A sárga arra vagyon (a fenti cirkalmas megfogalmazást értelmezve), hogy jelezze, piros lészen kérem, hamarost, álljon meg aki tud, menjen aki nem, de takarodjon ki a kereszteződésből, mert nemsokára a keresztforgalom halad majd a nagymamához lekvárospalacsintázni... nem? De.

Ezzel a nulltolerancia dologgal amúgy is azt gondolom, hogy csak veszélyesebbé tették a közlekedést. Mindenki árgus szemekkel nézi az ötvenet alulról súroló kilométerórát, ahelyett, hogy az utat figyelné, s amióta kihirdették a gyalogosoknak, hogy a zebra szent és sérthetetlen, azon ők sem puhatestűek többé, hiszen előnyük van, azóta ezt egyre többen el is hiszik...
Félreértés ne essék, gyalogolok, sokat, de nem hülyültem el.
Az utóbbi időben nem egyszer fordult elő, hogy bár lelassítottam harmincra a zebra előtt (mert nem sietek), de féktávon belül úgy lépett elém a gyalog, hogy körül se nézett. Kikerültem, nyilván, fel se bosszantottam magam azon amelyik kiabált kicsit, hogy meg kéne állni de izibe, azon se, hogy anyukám foglalkozására vonatkozó feltételezésével is kiegészítette mondanivalóját. Vonalegyenes vérnyomási görbével továbbcsorogtam és megállapítottam, hogy a.) életszerű helyzeteket rosszul szabályozva csak veszélyesebb lesz minden, b.) ezt a médiában rosszul kommunikálva a probléma fokozható, c.) egyre több a hülye, d.) szép nyugisan vezetek tovább a legjobb tudásom szerint, próbálom betartani a szabályokat amíg az lehetséges és ésszerű, aztán ha nem tetszik, akkor lehet küldeni a csekket, amúgy meg :o)

Sok évvel ezelőtt volt egy hatalmas darab, nagyon jó és igen egyszerű gondolkodású oktatóm, aki azt mondta: "figyelj ide kicsi, a KRESZT a vizsgán kő tudni, utána meg úgyis rájövő' hogy működik a közlekedés, a lényeg az, hogy vigyázzá' oda oszt ne csinázzá balesetet". Egyszerű ember volt, jól mondta.

Ennek - valamint a sárga lámpa - fényében nulla amit az urak csinálnak, azonnal hagyják abba... :o)

Rocko- 2009.08.24. 12:05:04

@Lowtyo: ez így tiszta sor. már csak egy visszaszámlálóval kéne megfejelni, h mikor vált zöldre, mennyország lenne.

@Nap: ez az amit nem szabad. bizonyítsák, h bûnös az ember.

biker_kolee 2009.08.24. 13:34:05

@Cleinor: Pesten kétszer vagy 3x olyan hosszú a sárga, mint mifelénk, vidéken. Meglepődve néztem, hogy "mégmindigsárga, mégmindigsárga, mégmindigsárga, namostapiros".

Rocko- 2009.08.24. 13:45:09

@biker_kolee: viszont valahol meg iszonyat rövid zöld van, kb. 50-50 az idôarányuk. viszont a piros meg eszméletlenül hosszú.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.08.24. 13:48:18

@SickBoy: Nekem így is jó, legfeljebb a Range hátsó lökösén majd gyakrabban kopognak a boyracerek, amikor megállok satufékkel. :)

SickBoy 2009.08.24. 14:07:00

@Tie: Igen, többféle megoldás létezik egy-egy problémára. ;o)

Az én álmoskönyvem viszont a céges/kölcsöntütü töréséről nem sok jót mond, akkor sem ha nem saját hibából történt... és én elég sokat autózok olyan kocsival, aminek a forgalmijába nem az én nevemet vésték... arra meg jobban vigyázok. Gyerekszobám is volt, ja ;o)

...viszont a sajátomat szívesen összetöretném hátulról egy fizikazsenivel, a gazdasági totálkárból szépen újrafényezném az egészet, egy kis karosszériamunka meg belefér, alkatrész végülis van sok... de amikor a saját szekeremmel baktatok, valahogy nem feszülnek a hátsó lökőn. Ez persze talán már murphyológia inkább.

.: mimino :. · http://chinacar.blog.hu 2009.08.24. 15:04:18

engem az basz fel, hogy megindulok egy zöldnél, kitapasztaltam az ótomatást hogy váltson fel 4.-be 55-tel épp h nem vált vissza és tudnék menni de persze rittig el vannak baszva a lámpa hangolások.. zöld, gáz, felvált. egylámpa kétlámpa harmadik piros, de a negyedik és az ötödik messziröl látom hogy zöldebb nem is lehet.
én is birságolnék, főleg azokat aki igy hangolta a lámpákat!!
1. feleselges időt ver el a rosszul hangolt lámpa
2. feleslegesen elpufogott üzemanyag (hybrideseket kivéve:))
3. az elöbbin kívül mégtöbb CO2 és társai

Barmok bolygója. Mo. 2009

Rocko- 2009.08.24. 16:04:33

@.: mimino :.:
4) iszonyatosan tetézi ezeket azok, akik városban szüttyögnek és pirosig lassítanak.

Halálos_fogkefe 2009.08.24. 16:41:36

@Rocko-: az a baj hogy élünk annyira groteszk országban hogy neked kell bebizonyítanod az ártatlanságod.

Kifordított kacagány 2009.08.24. 16:54:48

@Halálos_fogkefe: de csak miután már ők bizonyították, hogy szabályt szegtél. ebben nincs semmi groteszk. mellesleg nem az ártatlanságodat kell bizonyítani, hanem a vétlenségedet.

Halálos_fogkefe 2009.08.24. 17:39:46

@Kifordított kacagány: igazad van, van egy kis fogalomzavar a kommentemben, de érted mire gondoltam... addig te mindenki előtt egy rohadt bűnöző vagy amíg nem tisztázod magad. ezt vagy kimondják vagy nem, de ami a tény az tény.

pickapu 2009.08.24. 18:22:27

Újabb hónap - újabb szívatás.....

Kifordított kacagány 2009.08.24. 18:41:29

igen, az sajnálatos, hogy legtöbb esetben rögtön úgy kezelnek mint egy bűnözőt, bármiféle alap nélkül, de ez az eset azért nem olyan. itt van mivel alátámasztaniuk a feltételezésüket. egy gyorshajtás esetén sem vonod kétségbe, hogy jogos volt vagy sem.

Rocko- 2009.08.24. 19:32:37

@Halálos_fogkefe: ártatlanság véellme. aztán utána lehet magyarázkodniuk.

zalkapone 2009.08.24. 20:03:00

Én nem vagyok egy különösebben szabályszegő típus, de az tuti, hogy az elkövetkező napokban minden létező sárgába belemegyek! Aztán fakabát legyen a talpán, aki csekket mer adni! Hogy a márainosztrai narkós qrva anyjukat basszák meg!

zoliaudi 2009.08.24. 20:03:35

igen igen...és a zöldön valo áthaladásért pedig 15 ezret kérnek majd nem?? mert ez már igy reális... :) a jo édes...ja ha gyorsan haladsz át a zöldön még meglehet 300ezer ft is ott ahol be van épitve a trafi...... :(

Halálos_fogkefe 2009.08.24. 20:18:26

@Rocko-: meg a jézuska is dec 24-én jön. jajj már. tudok nem egy történetet mondani ahol az állam "védd magad ha élni akarsz" elven próbálta kifosztani az ismerősöket.

az a baj, hogy ami le van írva a törvénykönyvben, az nem feltétlenül igaz mindenkire. és te vagy én vagy a legtöbben (a hangyák) mindig ráfaragnak. amikor az idegenforgalmi ellenőr becsönget a balatoni nyaralóba hogy hányan vannak a házban, és bizonyítsd be hogy ők a családod tagjai, különben meg fizesd be utánuk az idegenforgalmi adót... édes istenem. lehet hogy a bíróságon nekem adnak igazat, de miért kell a bíróságig jutnom vele?

na de má megin offtopic vagyok. inkább befogom a számat és tűröm hogy szép lassan a répa makkos oldalán vagyok.

zalkapone 2009.08.24. 20:22:48

Előző kiszólásom miatt megkövetem magam! Legalábbis a második feléért. Én kérek elnézést! De néha már nagyon nem tudom tolerálni ezt az országot... :-(

pickapu 2009.08.24. 20:27:47

@zalkapone: Ne is törődj vele. Mindannyian beleszaladunk néha... ;)

Rocko- 2009.08.24. 22:26:03

@Halálos_fogkefe: értem, értem, egyet is értek, csak hát ez már nem teljesen ide tartozik.
bizonyítsák 100%-osan, mindent kizáróan, hogy megsértette az elkövető a KRESZ-t.

zalkapone 2009.08.24. 23:36:06

@Rocko-:

......
Írtam egy olyan hozzászólást, hogy inkább még én kitöröltem magamnak...
süti beállítások módosítása