Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Kettő az egyben

2010.01.27. 08:00 | fofo69 | 11 komment

Címkék: retro autó művészet

Jelen esetben nem csak a képre gondolok, hanem egy irigylésre méltó művészi tehetségre mint a rajzolás és témaként az autó ábrázolás. Álmokat saját kézzel alkotni, mégha ezek megvalósításához egy papír és ceruza is elegendő, akkor is fantasztikus dolog. Nem vagyok egy művész lélek, de volt életemnek egy rövid szakasza amikor nagyon is mozgatta a fantáziámat a rajzolás tudománya. Mint mindenben, itt is találtam példaképeket.

Hajime Sorayama

Egy kicsit messzebbről közelíteném meg a témát, mint már említettem egy emberöltőhöz képest viszonylag rövid ideig foglalkoztam aktívan a rajzolással és a témát mindig az aktuális érdeklődési kör, vagy a nagyok munkái határozták meg.

Sorayama - érdeklődési kőr

Akkor még nem volt ez a fanatikus vonzódás autókhoz, így a téma is egy kicsit a koromat jellemezte. A kedvenc művészek kiválasztásánál mindig feltétel volt, hogy a munkáik rendkívül részletesek és fényképszerűek legyenek, szinte gondolkodni keljen rajta, ez egy rajz? A mai napig el tudok veszni a részletekben, nagyon aprólékos vagyok, talán ezért is fogott meg ez a stílus. A két legnagyobb ilyen stílusú művész a szakmában Boris Vallejo és Hajime Sorayama, akik munkái messze kimerítik profizmus fogalmát. Azért tértem ki a két grafikus, festő, munkáira mert szerintem a két téma - ember vagy autó - rendkívül részletesen és látványosan ábrázolható. Ők az előzőben alkottak nagyot, de van itt egy - általam - nemrég felfedezett fiatal szlovén (Miha Furlan) fickó, aki az autó ábrázolás terén nyújt hatalmasat. Benne láttam meg azt a fajta gyarló módon, nekem tetsző precizitást amit csak nagyon kevés művész használ fel a munkáihoz. Remélem sikerül érzékeltetnem azt a párhuzamot ami a két témát összekapcsolja, ha nem, akkor rajzaik úgy is elárulják. Irigykedve tekintek a tehetségére és csodálattal munkáira. Véleményem szubjektív, de remélem hogy kedvenceink ilyen fajta ábrázolása másnak is túlmutat majd egy gyönyörű autó látványán.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr321698785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kifordított kacagány 2010.01.27. 08:58:11

nem tudom ti hogy vagytok vele, de ez a csendes fickó időről időre mindig meg tud lepni valami jó témával.

.: mimino :. · http://chinacar.blog.hu 2010.01.27. 09:01:56

hehe, nekem tele volt az összes füzetem-könyvem autó skiccekkel, rajztagozaton meg többször is autókat választottam témának. kedwencem az volt, mikor egy tárgyat kellett becsomagolni és lerajzolni.. kabiro mercit választottam az 1/18-as Bburago készletemböl. ... elszöszöltem vele jó pár órát, de megérte.

Azért a postolt képek közt van pár kép amiröl nem mondanám meg, hogy rajz.. áhh. brutál.. avagy deráérnek váze'

szatyi 2010.01.27. 09:41:07

Az a bajom a fotorealista rajzolással, hogy az esetek kilencvenöt százalékában fényképről készül a rajz. Akkor mi itt a hozzáadott érték? Ha benne van az alkotó látásmódja is, akkor valamennyire ok, mint a fentiek közül is a harmadikban meg a sárga fényszórósban. A többi közül sok csak egy ügyes fényképmásolat, ahol elhagyták a hátteret.
Rajzoljanak nem létező autókat ilyen részletességgel. A csillagok háborúja X-szárnyújától mondjuk elalélok. Azt aki kitalálta, biztosan meg tudja mondani azt is, hogy melyik csövön megy a plazma, melyik kompresszor sűríti az ágyú előtt magasabb energiasűrűségre, és melyik mágnesszelep nyílik lövés előtt.

Kifordított kacagány 2010.01.27. 16:50:37

@szatyi: na most akkor azoknál a festőknél, szobrászoknál, akik modell után dolgoznak, mi a hozzáadott érték? merthogy azok is csak másolnak több kevesebb sikerrel. ráadásul ők térbeli, kézzelfogható alakzatokat. vagy pl Vallejo ha modellel dolgozik, akkor van hozzáadott érték, de ha lefotózza őket, hogy ne merevedjen szerencsétleneknek görcsbe minden tagja, akkor meg nincs? kicsit sántít ez a dolog szerintem.

zalkapone 2010.01.27. 20:29:19

Autószerelő barátom, Zoli, kapott egy kuncsaftjától egy hibátlanul lerajzolt Lexus LS460-at. Grafitceruza, rajzlapon. Nagyon szép! Kint is van a műhelye falán.

apamacko 2010.01.27. 21:23:16

közel 20 éve még én is az összes füzetemet telerajzoltam, de azóta alig, mostanában gondoltam rá újra.
De ezek után minek :-(

Na jó ha egyszer nagyon ráérek belefogok...

szatyi 2010.01.28. 16:17:33

@Kifordított kacagány: sokáig rajzoltam én is, nekem nagyságrenddel egyszerűbb volt fényképről, mint modellről. Ott nem neked kell térből leképezni, az arányok könnyen másolhatók, az árnyalatok skálája is adott. A kompozíciót is a fotós rakja össze, nem a rajzoló. Nem ugyanaz a kategória. Megjegyzem: Picasso: Nő kék kalapban piros szalaggal. Fényképről nem ment volna. :)

Kifordított kacagány 2010.01.28. 17:47:05

@szatyi: ugye, hogy ugye. de mondjuk ha Vallejo albumokat lapozgatsz, azokban van olyan is, ahol a festmény mellett ott van a fénykép is amiről készült. én eddig úgy láttam van ott jócskán hozzáadott érték is.
a másik dolog meg az, hogy azért nem semmi technikai tudás kell ahhoz is, hogy egy fotót valaki egy az egyben lemásoljon, ami ha nem is túl művészi, de mindenképp becsülendő.

crix 2010.01.30. 08:56:23

Számomra minden egyes rajz ami valahogy kinéz csoda. Sosem tudtam rajzolni. Zseniálisak a rajzok. Megint rapidos példa.
Amikor poszteren megláttam a rapidot először, elkértem, hogy lemásoljam. Három hét szenvedés után feladtam. Szóval jók ezek a rajzok :D

Kifordított kacagány 2010.01.30. 19:17:55

@crix: valami egyszerűbbel kellett volna kezdeni. pl gördeszka;)
süti beállítások módosítása