Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Itt van az ősz, itt van újra

2010.09.15. 09:15 | feketenap | 14 komment

Címkék: közlekedés rendőrség autó közlekedésbiztonság balesetmegelőzés

És itt vannak újra a halálos balesetek is! A Rendőrség közleményét hallgattam a minap szörnyülködve, hogy mennyivel nőtt rövid idő alatt a halálos kimenetelű balesetek száma. Az illetékesek a rossz idő beköszöntének tudják be a negatív fejleményeket. Bevallom, én is így gondolom, én is így látom. De szeretnék erről több, mint két mondatban beszélni, hátha ezzel meg lehet előzni újabb szerencsétlenségeket.

Köztudott, hogy a közúti balesetek nagyon kis százalékában felelős a technika a történtekért. Az ember hibázik a legtöbbször, ő a gyenge láncszem. Azt sem nehéz belátni, hogy miután két-három hónapig gatyarohasztó hőségben autóztunk, mostantól megváltoztak a körülmények az utakon. Hozzászoktunk a jó tapadáshoz, a jó látási viszonyokhoz, a kellemes közérzethez, hiszen meleg volt, nyár volt. Aztán valamikor augusztus 20. után, mintha elvágták volna, megérkezett az ősz. Rengeteg esővel, nálunk már köddel is, rövidülő nappalokkal, csökkenő hőmérséklettel. Romló feltételek mellett, nem lehet ugyan úgy közlekedni!

Napi rutin közlekedésem során én azt vettem észre, hogy némely sofőr abszolút figyelmen kívül hagyja mind azt, amit fentebb már leírtam. Ugyanúgy beáll a seggembe hetvennél, pedig a féktávja egészen biztos, hogy megnőtt. Ugyanúgy hajt sötétben, lakott területen belül, pedig kivilágítatlan kerékpárosokra - legalább is felénk - elég gyakran kell számítani. Úgyan úgy előz, csak most már a szembejövő távolságát nehezebben méri fel a rosszabb látási viszonyok miatt. És ilyen esetekben, ha az őrangyalok kávéznak, bekövetkezik a baj.

Csattanás autóval, busszal, kamionnal, biciklis gázolás, gyalogosok eltiprása, cserbenhagyás. Személyi és anyagi kár, életek derékba törve, feljelentés, bíróság, temetés, tolószék, kórház.

Pedig lehetne másként is! Ha vetnénk egy pillantást az ősz beálltával az autónkra, csökkenthető lenne a kockázat. Jók-e az izzóink? Milyen állapotban van az ablaktörlő lapát? Páramentesítő ventillátor bírja-e a magas fordulatot? Guminyomás rendben van-e? És még egy érdekes dolog: az óránkat állíthatnánk egy-két perccel későbbre. Ha rápillantunk, látjuk, hogy késésben vagyunk, és már tipornánk le a gázpedált. Aztán rájövünk, hogy dehogy, van még két percünk, azzal jók vagyunk. És inkább maradunk nyugton. De, ha a pontosság mintaszobra vagyunk is az óránkkal egyetemben, száguldozni akkor sem érdemes. Induljunk el korábban, ha számíthatunk útközben gixerre. Ha késve indulunk, hát legyünk olyan tökösek, hogy bevállaljuk a késést férfiasan. A hölgyeknek pedig szinte minden megbocsájtható.

Kicsit magamon is meglepődöm, hogy a rendőrségel egy követ fújok, de amit írnak, azzal egyetértek maximálisan. Olvassák Önök is az őszi időszakban bekövetkező balesetekről szóló közleményük néhány fontos részletét:

Az őszi időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

...

Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

...

A reggeli késést ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel nem csak magukat és családtagjaikat, hanem az Önökkel egy időben közlekedők testi épségét és életét is veszélyeztetik. Soha ne bocsátkozzanak felesleges előzésekbe, ne zavarják meg a reggeli lassúbb, de egyenletes és biztonságos tempóban haladó forgalmat.

...

Kérjük, hogy figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben és tartsák meg a közlekedési szabályokat. A fentiek figyelembe vételével kíván balesetmentes őszi közlekedést az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr162297324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leadfoot 2010.09.15. 09:27:47

Persze, ebben van valami. De szerintem nagyon rossz ötlet a baleseteket az időjárásra fogni.
Úgy értem, a tévében, híradásokban ritkán lehet hallani, hogy nem volt bekötve, és ezért halt meg valaki, és hasonlókat. Szerintem a balesetekről szóló tudósításoknak sokkal jobban ki kellene hangsúlyozni az ilyesmiket, és az se lenne baj, ha egy picivel ijesztőbbek lennének.

Viszont az időjárás emlegetését rengetegszer hallani. Egész nyáron azt hallgattuk, hogy hőség van (nyáron? meglepő...), és ezért sok a baleset. Most jön a köd, az eső, a szürkeség, télen alap, ha meg épp ideális 23-24 fok van, mindenki happy, akkor ott a hideg- vagy a melegfront.

Szóval azt kéne tudatosítani, hogy nem az időjárás tehet róla - hiszen nem ő vezeti az autót - hanem a hülye ember, aki nem tud alkalmazkodni.

Sajti - Audiklub 2010.09.15. 09:55:15

Benne van a KRESZ-ben (vagy benne volt amikor tanultam):
"Az út és látási viszonyoknak megfelelő haladási sebesség megválasztása"
Egyetlen rövidke mondat, amit sokan félreértelmeznek, vagy esztelenül félretolják. Belefér még ebben a kanyarban...

Vallom, hogy mindenki úgy öli meg magát, ahogy akarja. De a családját, más, a forgalomban résztvevő társát ugyan már ne akarja hátrányos helyzetbe hozni és/vagy fekete zacsiban elszállíttatni...

Külön fekete pontot adnék minden autótulajnak aki pár éves hiteles autójában nem képes kicseréltetni a tompított izzóját; hónapokig... Tudom drága, meg márkaszervíz, stb stb stb. Hát akkor nem kellett volna hitelre kocsit venni...
Reggeli párás időben, vagy éjszakai ködben külön játék kifigyelni, azt a középen érkező fénypontot, vajh motoros-e vagy félszemű útgyalu.

Veszélyes Lejtő · http://kresz.blog.hu/ 2010.09.15. 10:30:46

"pedig a féktávja egészen biztos, hogy lerövidült."

Biztos, hogy ezt akartad írni? :)

pickapu 2010.09.15. 13:51:44

@Sajti - Audiklub: Az is érdekes, hogy némelyik autónál egy kiégett izzóhoz is márkaszervizre van szükség. Mondjuk én még nem találkoztam ilyennel, szerintem nem is fogok.
A legjobb buli ilyenkor ősszel, a lehullott falevél az esőáztatta aszfalton. B@szott nagyokat lehet rajta csúszni.

biker_kolee 2010.09.15. 17:25:05

@pickapu: "Az is érdekes, hogy némelyik autónál egy kiégett izzóhoz is márkaszervizre van szükség. Mondjuk én még nem találkoztam ilyennel, szerintem nem is fogok."

A Pug 206-os tipikusan ilyen példa. Legalábbis az 1.6 HDi biztosan. A fél elejét le kell bontanod.

"A legjobb buli ilyenkor ősszel, a lehullott falevél az esőáztatta aszfalton. B@szott nagyokat lehet rajta csúszni. "

Kézifékkel. :))

pickapu 2010.09.15. 19:11:53

@biker_kolee: "kézifékkel"
Hhe, már aki. Én hátul hajtok és üresen könnyű a fara. ;)

zalkapone 2010.09.15. 19:42:57

Na ja. Ilyenkor kerülnek elő a klasszikus vasárnapi sofőrök is, akik reggel pánikba esve konstatálják, hogy "baszki, esik az eső!". És a megszokott busz helyett beülnek a 60 havi hiteles Thaliába, Swiftbe, stb., és próbálnak eljutni a végcélig. És mivel új autó, azon nem kell ellenőrizni semmit, mert új autó, nehogy már legyen bármi baja... Aztán a csíkosan törlő ablaktörlő, és a hideg állapotban hagyott légkondi (mer' ha má' van benne, akkó' had szójon...), és a bizonytalanság meghozza elszomorító gyümölcsét. Aztán a szülőktől elkölcsönzött autóval ámokfutó fiatalok is előkerülnek, elvégre a suliban villantani kell a nagycsöcsü új csajnak. Hétvégén parti van, oda meg csak vagányan lehet érkezni, csikorogva, hogy mindenki felkapja a fejét. Elvégre hangos jelenlétünkkel tágítjuk a teret magunk körül. Aztán iszunk is rendesen, lazák vagyunk, mint az esti széklet. Hajnalban hazafelé meg nem adja ki. Pedig nyáron, baszki, simán befordultunk apám béjemvéjével... Lehet szidni, hogy persze, a negatív sztereotípiák, de vállalom.

Krisi 2010.09.15. 20:28:05

nemrég figyeltem fel egy (számomra) újszerű jelenségre:

a kivilágítatlan autós

este 8 után, tehát abszolut sötétben egy nap alatt láttam három autót kivilágítatlanul közlekedni. az milyen már? nekem ez ennyira felfoghatatlan, hogy ihaj, én még fényes nappal is felkapcsolom a tompítottat amikor csak tankolni viszem el a kocsit párszáz méterre.
a másik meg hogy országúton is napközben rengetegen jönnek világítás nélkül.

szóval kedves közlekedőtársaim (nem csak a biciklisek, autsok is): kapcsoljátok fel a világítást! nem kerül semmibe, csak egy mozdulat, mégis rengeteget számíthat.

(jobban belegondolva még az éjjel töksötéten közlekedő autósok témakörhöz: az is lehet az ok, hogy sok új autónál digitális a műszerfal, és akkor is világít amikor nem ég a fényszóró, a közvilágítás úgyis megvilűgítja az utakat, simán el lehet felejteni felkapcsolni a lámpát. erre azért oda kéne figyelni. mert a régebbi autókban csak akkor látom sötétben a műszerfalat amikor ég a lámpa. namindegy, lényeg hogy kapcsoljunk lámpát mert az nekünk jó. meg a többi közlekedőnek is. biciklis, motoros autós egyaránt, mert mindháromra jellemző a sötétség)

zalkapone 2010.09.15. 20:34:46

@Krisi:

Én tudom, hogy miért van ez! Így spórolnak, nehogy kiégjen, és el kelljen vinni márkaszervizbe, kicseréltetni...

pickapu 2010.09.15. 20:39:55

@Krisi: Jaj, hát ilyet láttam a múlt télen, amikor kis városomból kiérve haladtam a ködbe burkolódzó vasúti felüljárón és jött velem szembe egy fekete lökhárító. A többi része a kocsinak pont olyan színe volt, mint a tejfelszerű ködnek. Rendesen rácsodálkoztam.

biker_kolee 2010.09.15. 21:09:33

@pickapu: Keress rá nálunk, hátha megtalálod. :)))))

Kifordított kacagány 2010.09.16. 23:01:39

"hiszen meleg volt, nyár volt"
hol? itt folyton esett.

@Leadfoot: épp írni akartam, hogy az időjárás nem tehet semmiről, csak a változásához igazodunk nehezen.

@biker_kolee: dehogy kell, egy jó flexel simán ki tudod vágni a helyéről, aztán egy kis sziló és mehet vissza.

@zalkapone: épp múlt héten esett elém egy ilyen a hétvégi típusból(valójában kettő is volt). épp igyekeztem volna a munka frontjára, mikor simán kikanyarodott elém, majd megkezdte magabiztos harmincas tempóját, amit minden kereszteződésnél állóra fékezéssel redukált olyan sebességre, hogy fel tudja dolgozni a rettentő sok beérkező információt az amúgy gyér forgalmú úton. persze mikor előzésbe kezdtem, akkor hirtelen rátalált a gázpedálra. az ilyenre lehetne mondani, hogy kevésbé problémás, mint a versenyző típusok, de úgy gondolom rajtam kívül még akadnak páran akik nem nagyon számítanak olyanra egy főútvonalon, hogy a mellékútról eléjük eső autóstársuk a következő kereszteződésbe vészfékezéssel érkezik fittyet hányva arra az egyszerű tényre, hogy kivételesen ott neki lenne elsőbbsége, már persze abban az esetben ha érkezne még rajta kívül más is rajta és a csóringer marhán kívül aki volt olyan rendes és az imént nem tolta le az útról, mert éppen humánus kedvében volt.

@Krisi: nem értem miért várod azt, hogy a kivilágítatlan bringáról autóba ülő majd hirtelen megvilágosodik. nem új agyat kapott, csak autót, meg jó esetben jogsit.

@pickapu: valld be, hogy megfordult a fejedben, hogy most úgy robogsz át rajta mint ha ott sem lenne;)

pickapu 2010.09.17. 13:57:44

@Kifordított kacagány: Nem, én nem vagyok olyan agresszív. :)
De ha tényleg csak egy lökös lett volna, megállok és feldobom a platóra. :)))
süti beállítások módosítása