Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Csajok, hatalmas dögökkel.

2008.07.17. 12:00 | Lowtyo | 14 komment

Címkék: autó csajok klipek

Tovább csemegézünk autós videoklipek közt, ma csajok jönnek, akik hatalmas dögökben nyomják a beatet. Lesz itt minden, olasz származású amerikai díva, ausztrál pöttöm-Panna, hűvös svéd szépség, angol bige, kanadai bolondlány. Lehet választani, ki mellé ülnének be szívesen

 


 

Első csaj, Madona Louise Ciccone Ritchie. A nevével ellentétben nem épp szűzies életet élő hölgy, kétségtelenül az egyik legmeghatározóbb alakja a popszakmának. Lehet szeretni vagy gyűlölni, de igen nehéz közömbösnek maradni iránta. Az ifjúkori vadóc mára komoly üzletasszonnyá és családanyává érett és Őt is elkapta a „kőne pár gyereket örökbe fogadni, mer az olyan trendi” láz.

A választott dal a 2000-es Music című albumáról való, amelyik album szerintem csapnivaló, persze ízlések és pofonok.... A klippet Madonna férje, Guy Ricthie rendezte és egy 2. generációs lopott Chevrolet Camaroval viszi, kissé retardáltnak tűnő nagyiját egy komoly kocsikázásra. Nem túlzottan kíméli a vasat, megtréfál két rendőrt, bemutatja a könnyű pénzszerzés egyik módját, aztán jobbnak látja lecserélni autóját egy Pontiac Firebirdre, hogy végül rácsavarhassa a motorháztetőn díszelgő sast egy oszlopra.
Jó pár országban be volt tiltva a klip, nehogymá felfedezzék jaszkarigyerekek benne az okosságot.
A Camaro amivel eredetileg útnak indul, a GM válasza volt a sikeres Ford Mustangra. 70-81-ig gyártották a második szériát, kezdetben kizárólag V8-as Big ill. Small Block-kal, 80-tól pedig 3.8-as V6-os motor is rendelhető volt hozzá. Talán az sem véletlen, hogy a szintén GM égisze alá tartozó Pontiac a másik autó, amit a joyride-hoz használ. (Ha mégis, attól még biztos örültek a GM-nél a srácok neki.)

 


 

Következő lánykánk az aprótermetű ausztrál popénekes Kilye Minogue. A nyolcvanas évek végén indult zenei karrierje, a bugyuta The Loco-Motion című limonádé dallal. Bugyuta tinilány ugrabugrál idétlen ruciban és mindig a szerelemről énekel. Nem igazán érintett meg a zenéje. Az 1994-es Kylie Minogue című albuma azonban már komolyan tetszett, 97-ben pedig megjelent Impossible Princess című anyaga, ami szerintem úgy jó ahogy van. Két Manic Street Preachers-es fiú bábáskodott felette, és igazán kellemes indie-pop lemezt készítettek a csajnak. Erről az albumról a Some Kind Of Bliss című nóta, amely minden tekintetben megmozgatja a férfiember fantáziáját. Kylie igazán lenge ruhája, vagy a 68-as Pontiac Firebird, mindenki döntse el, melyikre indul be.

Az első generációs Firebird szerintem a legszebb, mind közül. Az első sorozat nem volt túl hosszú életű 1967 és 69 között gyártották. Ebből a Firebird-ből és a 93-tól gyártott 4. generációból létezett egyedül Convertible, azaz nyitott tetejű kivitel. A motorválaszték 3.8-as sor 6-tól 6.6 V8-ig terjedt 175 és 325 LE közti teljesítménytartományban.
És ha Firebird, mindenképp említsük meg még azt az autót, amely a velem egyidőseknek szinte kultikus bálvány volt, KITT a beszélő, repülő, mindent tudó fekete Pontiac, a Knight Riderből.

 


 

A The Cardigans nevű svéd zenekar talán legismertebb száma a harmadik. Nem kis szerepe volt a népszerűségben a szám klipjének, melyből rögtön még egy változatot is kellet készíteni a Madonna klipnél említett okok miatt. Akinek tetszik a szám, de nem szereti az igazi elborult zenét, ne a régebbi albumok közt keresgéljen. A 1998-as Gran Turismo című album, melyen a My Favourite Game című szám szerepel, nagyon határozottan eltér az előző háromtól. Személyes kedvencem a soron következő Long Day Before Daylight nagylemez, és be kell valljam, én is nehezen rágom át magam a korai években készült zenéjükön. Egy dolog állandó minden lemezükön, Nina Persson csodálatos hangja. Mindent visz.

Abban, hogy az eredeti klipet viszonylag kevés helyen játszották, nagy szerepe van annak, hogy hősnőnk nem éppen rendeltetésszerűen használja Cadillac-jét. Az autó egész pontosan egy Cadillac Eldorado 1974-ből. 8200 ccm-es 245 Le-s V8-as motor hajtja (ami talán a legmeglepőbb) az első kerekeket. Jól látszik a klipben az indulásnál, hogy bizony elől kapar. Ami még furcsább, hogy az Eldorádó Coupe hátsókerekes. A Convertible-ben egy méretes lánc fordítja meg a hajtást.
És a hangja... Amikor ráteszi a követ a gázpedálra.... Full hangerő kötelező!

Hadd jegyezzem meg halkan, hogy a cenzúrázott verzió élvezhetetlenül szegény. Az egyetlen kísérlet a feljavítására az MTV Info verzió. Ez az, amikor mindenféle lényeges(vagy nem), a kliphez és az együtteshez kapcsolódó (vagy nem) infókat dobálnak ki kis dobozokban.

Íme az MTV Info verzió, amelyből megtudhatjuk, hogy Nina gyakran álmodik arról, hogy meztelenül fut Nigérián át 50 fekete férfival, vagy hogy mi is az a furcsa, gyanús folt az ülésen...

(A zene egyébként tényleg iszonyúan jó, kitűnően plagizálható bármilyen autós vagy motoros videóhoz.)

- prokee -

 


 

The Beautiful South. 80-as években alakult brit zenekar. Jacqui Abbott a második vokalista csaj az együttesben, aki 94-ben követte a távozó énekesnőt. A 96-os Blue Is the Colour című albumukon szereplő Don’t Marry Her című számban is Ő látható. Bugyuta csapat, szeretni valóan bugyutácska számokkal és csodás hangú énekesnővel.

Az autó amiben Abbott kisasszony ücsörög és énekelget egy Jaguar Mark 2. Egyike a legszebb Jag-eknek. 1959 és 67 között gyártották 2.4, 3.4 és 3.8 literes motorokkal.
Megjelenésekor egy igazán sportos, nagy presztízsű limuzinnak számított. Benne volt minden, ami az akkori angol autógyártásra jellemző volt, és ami napjainkban nyomtalanul eltűnt. Sajnos pont a Jaguár „katasztrófája” az, ami rámutat, mennyire megváltoztak az értékrendek 50 év alatt. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, a mindenféle elektronikus ketyerékkel televágott autók korában, amikor egy jóízűt fingani sem merünk az autóban, nehogy a kellemes női hang, diszkrét bimmbammolás közepette ránk szóljon, hogy ez bizony illetlen dolog volt, szóval megfeledkezünk róla, hogy más értékek is léteznek az innováció mellett. A nemes anyagok, a csendes utastér, a megfelelő menetteljesítmény, a mesés komfort nem elég. Ha nem találunk minden szőnyeg alatt legalább egy computert az már komolytalan. Ha nem tud magától beparkolni, esetleg nincs tolatókamera, vagy beépített navigáció, szót sem érdemel. Nem mondom, hogy nem kell a fejlődés, mert akkor valószínű, hogy még mindig szekéren járnánk, de fontos lenne, hogy technikai versenyben ne vesszenek el a régi nagynevű gyártók és az általuk képviselt értékek. Ujjnyi vastag valódi fa betétek, Connolly bőr kárpit, báránybőr szőnyeg, és sok-sok króm. Emlékszik még valaki ezekre?

 


 

 Végül Alanis Morissette és az Ironic, a 1995-ös Jagged Little Pill albumról. Az lemez óriási siker volt, szinte mindegyik dalát unalomig játszották a rádiók és a zenetévék. Egy éven keresztül folyamatosan ott volt az album a Billboard top 20-ban, ami nem kis teljesítmény. Az Ironic talán a legismertebb dal az albumról és magától az énekesnőtől is. A címével összhangban csupa ironikus dologról énekel. Egy öregemberről, aki megnyeri a lottó 5-öst, majd másnap meghal, esős esküvőről, lezuhanó repülőről és egy légy is feltűnik egy pohár fehérborban. Pirinyót beteg, csak úgy, mint a hozzá készült klip. Rögtön elsőre feltűnik az éles szemű néző számára, hogy Morissette kisasszonyból picivel több van az autóban a kelleténél, melyből úgy tűnik, hogy multiplex személyiségzavarral küszködik.


Az autó, amiben utaznak a Ford konszern luxus márkájának, a Lincolnnak az egyik legsikeresebb darabja. Lincoln Continental. Sorozatfüggők leginkább úgy ismerik Ewing 1, vagyis Jock Ewing a Dallas című sorozatban egy ilyen, 1977-es évjáratú autóval járt. Egyike az utolsó igazi benzintemető amerikai tepsiknek 6.6 (166 LE) és 7.5 (210 LE) literes V8-as motorokkal, és csodálatos részletmegoldásokkal, mint például a rejtett fényszórók, vagy a Lincoln embléma a helyzetjelzőben.
Közel 6 méter hossz, 2100 kg össztömeg és a legnemesebb anyagok mindenhol.
Az 5. széria volt az utolsó a gyár életében, ami még ezen filozófia alapján készült. Azt ezt követő autók, már kisebbek, takarékosabbak és unalmasabbak voltak.
Ez első öt széria közül bármelyikben találhatunk egyedi, vagy legalábbis szívet melengető megoldásokat, akár a repülőgép motívumokat szeretjük, akár az öngyilkos ajtót, akár a kis hátsó ovális oldalablakot.
Az 1950-es Concep Car pedig....Taps, taps, taps.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr27569702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martong 2008.07.17. 12:20:36

ehhe KITT re emlékszem, akkoriban fel sem tűnt, hogy minden létezű útfelületen csikorog a gumi :))
anno néztünk

Morisette és Nina Persson instant get ;)

Skel 2008.07.17. 12:40:12

The Cardigans - My Favourite Game tényleg óriási a szám, és a klipp is zsír csak a zene az elején és a vége felé is irtózatosat botlik, és érdekes módon akárhonnan töltöm le.... őőő izé veszem meg, mindegyiken így van.

volante · http://volante.blog.hu 2008.07.17. 13:01:06

A My Favourite Game-nek egyébként készült vagy négyféle befejezése, az itt látható még talán a legfinomabb. Az egyik változatban pl. lerepül Nina feje.

z 2008.07.17. 13:41:13

A Pontiac nem ck-val van, egy autóbuzitól ez azért sztem súlyos

ajtofelfa 2008.07.17. 13:51:22

Mondjuk ennyi helytelen adatot nem tudom, honnan sikerült összeszedni az autókról, de végül is a lényeg nem a számokon van. Hanem a számokon. Ha-ha-ha.

Lowtyo 2008.07.17. 13:52:16

z: nem hallotál még a Pontiack-ról? Oljan, mint a Pontiac, csak k-val a végén. Igen ritka :)
Németet tanultam, nyélből jön, bocs, javítottam. (aszem)

OkoskaTo:rp 2008.07.17. 14:13:47

Nem annyira ismert, egykori Playboy-modellből lett énekes(?)nő és egy Runner: youtube.com/watch?v=tSgc1EtUfMw

verapo 2008.07.17. 14:49:50

Te kis prűd. A The Beautiful South Don’t Marry Her-jének fent van a youtube-on a "have me" helyett "fuck me"-t tartalmazó verziója is :-)

kutyavonat 2008.07.17. 14:54:53

ménem csajok, hatalmas csöcsökkel?

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.07.17. 15:07:43

Urak, megvan. Ki tippelt tizedik kommentre ? :))))

Lowtyo 2008.07.17. 15:25:44

verapo: pedig kerestem :)

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2008.07.17. 16:32:34

az első videó a cardigansra amit kidob a youtube: www.youtube.com/watch?v=styYbRWQYP8 :)) ezt jobbnak találom :D

verapo 2008.07.19. 23:46:37

(Csak a móka kedvéért, hátha érdekel bárkit is; itt van a szóban forgó szókimondó változat :-)

youtube.com/watch?v=SHnhMvSxOf0
youtube.com/watch?v=8Dg6fhS62i0&feature=related)
süti beállítások módosítása