Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Látni és látszani

2008.10.29. 09:00 | Rocko- | 6 komment

Címkék: világítás közlekedésbiztonság látni és látszani

Ez az egyik alapvető igazság a közlekedésben. Mégis, sokan nem tartják be. Nézzünk rá pár jó és rossz példát.

Látni.

Ennek egyik legfontosabb eleme a fényszóró. Ezt használjuk minden egyes alkalommal, kapcsoljuk fel elindulás előtt. Hasznos ez nyári napsütésben is, ne spóroljunk az izzókon (LEDeken pláne nem érdemes), többet ér az emberi élet, mint egy maximum párszázas tétel. Északi gyártású autókban már gyújtással együtt bekapcsol a helyzetjelző is (daytime running light - DRL).

Skandináviában már igen régen az alapfelszereltség részét képezi a DRL. Annyira, hogy az ottani piacra gyártott nem is kevés régi Suzuki Swift is rendelkezik ezzel a berendezéssel. Az EU egyébként éppen mostanság tervezi, hogy a tagállamokban gyártott új autókra kötelezővé teszi.

Nem tartom rossz megoldásnak, és csendben megjegyzem, a legtöbb típusnál ez utólag is könnyedén megoldható. Régebbi autóknál a töltésvisszajelző áramkörével, az újabb autókon pedig az uniformizáltság jegyében sok esetben a motorvezérlő elektronika kábelkötegében már megtalálható a megfelelő vezérlőszál.

- prokee -

Azonban ez még nem minden. Fontos ügyelni a lámpák tisztaságára is. Nyálkás, nedves időben hajlamos a lámpa koszolódni, ezért elég néha egy benedvesített ronggyal vagy zsebkendővel áttörölni. Elég nagy lesz a különbség.

...és ez nem egyszerű szájtépés. Egy nedves úttestről felverődő vízpermet a felmelegedett fényszóróra száradva akár 20-30%-ra csökkentheti a fénykibocsájtást.

- prokee -


Néhány típusnál egyéb extraként fellelhető a fényszórómosó és opcionálisan hozzá törlőlapát, melyek megkönnyítik a fényszóró tisztántartását. Ügyeljünk ezeknek is a helyes működésére, egy csíkosra törölt fényszóró többet árt, mint használ.

Az utazás során elég sok csomagot, vagy méginkább sok súlyt vihetünk magunkkal. Ilyenkor ne felejtsük el beállítani a fényszórok magasságát, mivel se nem békára, se nem fácánra nem vadászunk az utakon. Senki se szertené az autóstársát árokból menteni, vagy méginkább: árokba jutni, mert a másik lámpája vakította.
Ködfénylámpát csak akkor használjuk, ha a látási viszonyok (értsd: sűrű hóesés vagy nagy köd) indokolják. A vagányság, és az autó menőnek tartott kinézete nem indokolt eset. Minimum zavaró, hanem veszélyt okozó tényező. Ha nem szükséges, kapcsoljuk le.

Nem kevésbé fontos az ablakok tisztán tartása sem, hiszen enélkül a külvilág egy furcsa pszichedelikus látomássá válhat, színes pacák és plazmagömbök gyülekezőhelyévé. Nyáron por, tavasszal és ősszel sár, télen hó, jég a jellemző az üvegeken. Mindegyik könnyen takarítható, mégis, ki ne látott volna a hátsó szélvédőn tízcentis hótakaróval közlekedő autót ? A baráti beszélgetésekben büszkén és fitymálva alkalmazzuk az autós szaklapokból átvett "óriási holttere van" kifejezést, ám azt a holtteret rutinszerűen növeljük meg azzal, hogy lőrésszerű lyukakat kaparunk a jégpáncélba a teli elinduláskor. Mennyit spórólunk ezzel, öt percet ?

- prokee -

Hogy unalmas a téma? Mert ezt minden hülyegyerek tudja? Nana, nem oda Buda! Hányszor, hányan megfeledkeznek erről? Mennyi tetőig saras, pislákoló fényszórós autó jön szembe éjszaka? Sok, túl sok. Hogy az opcionális tanyasi "xenon"-nal felszerelt -ily módon azonnal prémiummá vált- nem ritkán tizenéves verdát ne is említsem. Estig dolgozom, sokszor vezetek haza sötétben, napi szinten, nem keveset. Fáradt szemeim tudják értékelni, ha valaki ésszel használja fényszóróit, nem égeti szénné a retinámat a légteret pásztázó 100 wattos "tuningégő". Tolerancia, ennyi az egész. És mivel tisztában vagyok autóm maroknyi fényszórójának gyenge fényéval, így az én érdekem is, hogy legalább a benzinkúton végigtöröljem egy nedves papírtörölközővel. Mert látni és látszani akarok.

oMm




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (3,7/5)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr23699436

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JOGIQ 2009.05.24. 20:29:32

Xenon izzókManapság egyre több gépjármű kerül úgy ki a gyárakból, hogy abban a hagyományos halogén izzók helyett, úgynevezett xenon izzókkal (gázkisülésű izzólámpák) vannak ellátva.  Több gépkocsi tulajdonos dönt úgy, hogy a gépkocsij...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Sün 2008.10.29. 12:13:03

10 féle ember van: aki tisztában van ezzel, és aki nem fogja soha ezt a(z az amúgy jó) cikket elolvasni.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2008.10.29. 18:52:27

"Mennyi tetőig saras...autó jön szembe éjszaka?"

Kikérem magamnak, azzal nehogymá baj legyen, hogy akkorát kirándultam, hogy még a tetőn is van sár. ;-D

Persze mielőtt kihajtunk éjjel a forgalomba, természetesen letakarítjuk a lámpákat (ha mást nem is, de a lámpákat igen), még ha hülyén is mutat a fülig saras terepjárón a csillogó tiszta lámpa. :)

ommm 2008.10.29. 19:10:05

Tie: ugyan. tudod jól, hogy nem azzal van a probléma. a gond ott kezdődik, amikor lerohad a keze a delikvensnek, ha fogna egy ronygot és letörölné a dzsuvát a fényszóróiról.

Kifordított kacagány 2008.10.29. 20:26:22

vagy a havat. szó se róla, nagyon dzsingülbelfíling, mikor a hó mögül világít a fényszóró, csak éppen haszna nem sok van.

apamacko 2008.10.30. 20:58:43

Nekem vesszőparipám a sok helyzetjelző ködlámpa kombóval közlekedő delikvens az utakon.
DE amíg ilyen idióta a szabály megfogalmazása a Kresz-ben addig hivatkozhat a honpolgár arra hogy ő most itt indokoltnak érezte a hsználatát ! Agyrém !
Meg kell változtatni a Kresz ezen részét beírni mekkora látótávolság alatt lehet bekapcsolva és ha valaki nem így használja főbelőni ! (bocs)
A lámpa nélkül autózók is közveszélyesek de a legtöbb csak feledékeny és nem barom mint az első csoport !

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2008.10.30. 22:46:27

Igazándiból ideje lenne vennem két trabi foncsort a unixban valami marék fruttiért... egyrészt mert a baloldali foncsorom meg van mattulva, minekutána egyszer három hétig lötyögött benne jó félig a víz, másrészt meg mert így most nincs helyzetjelzőm. Mondjuk nappal úgyis a nappali menetjelzővel szoktam járni (az csak 2x21 watt, úgy kevesebbet fogyaszt az autó... ;-DDD), de azért jó lenne valami helyzetjelzés is az autó elejin, mert hát mégiscsak úgy szabályos. :)
süti beállítások módosítása