Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Hol keresünk autót?

2009.02.09. 13:00 | Rocko- | 11 komment

Címkék: internet közélet autóvásárlás

Múltkor már megírtam körülbelül mi alapján választunk autót. Lévén, hogy autóvásárlás előtt állok, lehetőségem nyílik feltérképezni az online terepet.

intermezzo: létezik 5-800 000 forintos autó? Lehet, hogy én vagyok beszűkült, vagy tényleg ennyire gyatra a piac? Mert hát mit kaphatunk ennyi pénzért: a 300 000-es kategória jobb állapotú, valóban megkímélt egyedeit, vagy a bűvős 1 000 000-s kategória alját, a leharcolt példányokat.
Tehát, van extra élet az 5-800 ezres sáv környékén?

Prokee is ecsetelt már egy autóvásárlási lehetőséget. Na de nézzük, hol kutathatunk álmaink autója után, nézzük meg, a szoba melegéből a gép előtt ülve hol találhatunk magunknak autót. Irány a terep, lássuk mit adhat nekünk a net, azaz a használtautó.hu, a mobile24.hu, a mobile.de, az expressz.hu a vezess.hu és a weltauto. Vigyázat, hosszú lesz!

Mi mással kezdhetnénk, mint minden autókeresők ősatyjával, a mobile.de-vel. Ez Németország legnagyobb netes lerakata, értelemszerűen ez a netes kufárok alfája és omegája. A probléma amivel legelőször szembesülünk az az idegennyelv. Jobb felső sarokban legördülő menüből választhatunk az alábbi nyelvek közül: német (mi más?), angol, spanyol, francia, olasz, lengyel, orosz, cseh és román. A választható dolgok tárháza végtelen, mert motortól kezdve, csónakon át teherautóig mindent kereshetünk, de mi most megpróbálunk csak az autókra szorítkozni.
Címlapon egy egyszerűsített keresővel böngészhetünk, de lássuk, a bővített keresővel hogyan csemegézhetünk? Például ki tudjuk választani az autó kasztniformáját, választhatunk 3 különböző típus közül, melyeket egyszerre kereshetünk (például érdekel a VW Passat és Golf, így egy helyen és időben lehet megtekinteni a kínálatot. Hasznos!). Az általános adatokat adhatjuk meg itt is, motor típusa, teljesítménye. de csakis kategóriák közt, precíz értékeket nem tudunk felvinni. Következő érdekes pont, hogy az autók eladóit is tudjuk szűrni, szeretnénk-e látni kocsit neppertől dílertől, nem szeretnénk, vagy jöhet az is.
Nagyon hasznos funkció, hogy adott irányítószámhoz, országhoz lehet keresni, és hogy mekkora sugarú körben szeretnénk látni autókat, nyilván ott sem utazna el valaki egy adott autóért, ha túl messze van, illetve lehet kérni színeket, ha valakinek csak ezüst a szíve vágya.
Nálunk még szokatlan, de lehet kérni, milyen emissziós normát teljesítsen a keresés, azaz milyen színű matrica legyen a rendszámon, legyen-e a dízelen koromszűrő.
Az igazán ínyenc opciókat az adja, hogy lehet az autó állapotára is szűrni (sérült: igen, nem, is. Ó, hogy mennyire szeretném ezt!), ha valakinek olyan perverziója támad, akkor választhat a prémium márkák bemutatóautói közül, esetleg taxit venne (persze, Hans azért vett vajszínű Mercit, mert az a kedvenc árnyalata), vagy van egy nagyon hasznos pipa, hogy mozágssérült-használatra felkészített-e a jármű, és egy külön finomság: a teljes szervízkönyv.
Az egészet összevetve nagyon jól működik az egész, adatok kezelése jó, de a hazai viszonyokra (tüzifára vagy fehérarany nyakláncra cserélném jellegű hirdetések) nincs felkészülve. Az autókeresés csak egy dolog, mit kaphatunk az oldaltól még? Először is adhatunk. Hírdetést, fel. De ennek ára van, az időtartamtól, képek számától, méretétől és megjelenés helyétől (ebay, főloldal) függően. Aztán online oldalhoz méltóan, kosárba tehetünk autókat, így nem kell újra kikeresni őket, elég csak regisztráció után saját oldalon megnézni a hirdetést. Ezek mellett kereshetünk még dílerekre is.

Következő áldozatunk a mobile.de haza kihelyezése a mobile24.hu. Mondhatnám, hogy megfelelője, de nem az. Először is az oldal csak magyar nyelven elérhető. Másrészt sok extra szolgáltatással rendelkezik, melyek nagy segítséget jelentenek, mégsem veszik le a vállunkról a terhet. A dizájn és keresőmotor ugyanaz, erre nem is fecsérelnék több szót.
Akkor miben is más, mint a nagy testvér? Elsőként: 5 perc túrás után se találtam meg a regisztrációs felületet, pedig belépés és parkoló (azaz a kiválasztott autók mentése) menüpont van.
Amiben plusz szolgáltatást nyújt az az, hogy segítenek hazahozni az autót, kapunk kalkulációt, hogy a vételáron felül mennyibe kerül még a hazai forgalombaállítás (reggeli kávé helyett nagyon jó), szükség esetén lehet hitelt igényelni, illetve biztosítást kötni. Mindent egy helyen. Ezek mellett - bizonyos autók esetén - még garanciát is vállalnak, ami honi viszonyok közt szokatlan.
Azoknak érdemes ezt az oldalt nézegetni, akik vennének külföldről autót, nem zavarja őket a regisztrációs adó, de nem tudják, hol fogjanak hozzá.

Ha már említettük a garanciát, akkor mi más jöhetne, mint a weltauto. Ez az oldal azzal vette be magát a köztudatba, hogy garanciát vállalnak bizonyos általuk kínált modellekre. Némiképp szűkíti a lehetőségeket, hogy főként a VW AG által készített autókra kereshetünk (Volkswagen, Audi, Seat, Porsche, Skoda), de nem fogjuk itt megtalálni a nagypapa 120L-jét, és kb. 15-18 évnél öregebb autót se itt nézzünk.
A találatok közt lehet szűrni új, illetve garancia nélküli autókra is, így kímélhetjük valamelyest a pénztárcánkat. A keresőmotor szinte a szokásos felételeket adja (márka , típus, évjárat, ár, motortípus), ami pluszt nyújt, hogy láthatjuk az autók földrajzi elhelyezkedését (megyék + Budapest), illetve egyszerre több kategóriát is bejelölhetünk, nem csak a márkát (pl. mindegy milyen márka, csak kombi legyen, vagy Audi és VW legyen, amiben van bőrülés és navigáció).
Extra még az autóelőjegyzés, mellyel 60 napig e-mail értesítést kapunk, ha a paramétereknek megfelelő autót nem találtunk, de mindenképpen olyat szeretnénk kapni.
Szolgáltatások közt megtaláljuk a hitelfelvételt (Porsche Bank, mi más), illetve biztosításkötési lehetőség is van.
Újautó fanatikusoknak, germanistáknak ajánlott.

És akkor elérkeztünk a hazai legismertebb keresőhöz, a használtautó.hu-hoz. Színvilágában, keresési opciókban szinte hasonló a mobile-hez, elvégre azt akarták honosítani, gondolom. Ez amit látunk, első blikkre. De ennél jóval kiterjedtebb az egész, hiszen itt is találunk autóvadászt (igaz, szűk keretek közt), nem csak autót lehet keresni, hanem motort, pótkocsit, gumit, felnit, alkatrészt, szóval szinte mindent az ég egy adta világon. Hasznos infok közt megtudhatjuk az átírás költségét, letölthetjük a vásárláshoz nélkülözhetetlen adásvételi szerződést, szintén van biztosítás és hitel lehetőség, de ez ennél is több, tudunk autópályamatricát is venni. Extra még, hogy van devizakalkulátor, így megleshetjük, mennyit ér itthon az autó, ha esetleg külföldit is nézünk innen, vagy ha devizaalapú hitelünk van. Böngészhetünk kereskedők közt is, honnan tudunk autót venni, és ki az, aki autót venne be tőlünk. Hirdetői szempontból érdekes, hogy vízjelezik a feltöltött képeket.
Kicsit visszatérnék a keresőhöz. Az hasznos, hogy sok opcióból válogathatunk a bővített keresővel, de egy dolgot nem értek. Miért csak pipaként vannak olyan lehetőségek, mint az, hogy nincs érvényes forgalmi, külföldi papíros, sérült. Én azt értem, hogy valaki ezekre pályázik, de mi van ha valaki hazai, használható, ép autót keres? (Ugye milyen elvetélt ötlet?) Ha nem érdeklik a külföldről idelapátolt autók, ha nem szeretne törött autót venni, és ezeket mind, rendre kilistázza, elég fárasztó tud lenni, s mire ezt mind végignyálazzuk, unalmas a sok lukrafutás.
Érdekesség, hogy lehet szöveget is írni a hirdetéshez, viszont keresni már nem lehet rá Pedig érdekes kisregényeket, leírásokat lehet olvasni. Néha az maga érdekesebb, mint az autó.
Újdonság még, hogy nemrégiben elindult a hahu, a használtautó.hu magazin változata, tesztekkel, galériával, felhasználói véleményekkel, szóval, ez egy rendes online autós magazin.
A használtautó.hu a legjobb oldal autókeresésre itthon, még a fent említett negatívumok ellenére is, plusz a legnagyobb vonzereje az ismertéségben rejlik, itt találhatjuk meg a legtöbb autót.

Az expressz.hu a nyomtatott, Expressz nevű apróhirdetés újság online változata. Ebből fakadóan nem csak használtautóra specializálódtak. Érdemi szerepe, hogy több, és színes képkkel teli hirdetésekről beszélünk. Azért fontos ezt a tényt, és őket megemlíteni, mert azt hiszem ők voltak az elsők a hazai nyomtatott használtautós hirdetések terén. Aki nem vett volna még kezébe az elmúlt 5-10 évben ilyen "újságot", annak elmondom: a hirdetések szövegei kb. ötsorosak voltak, mellettük az autó 2*2 centiméteres, szürkeárnyalatos fényképével, mely leginkább a típus beazonosítására volt alkalmas, mintsem állapotfelmérésre.
A keresője szinte a szokásos, ami többletet ad, hogy lehet állapotra (bontott, veterán, normál, szalon), földrajzi régióra, hirdetéstípusra (keres vagy kínál), konkrét műszaki érvényeségre, hitellehetőségre, és fényképekre (csak fényképes hirdetés) is szűkíteni. Illetve megnézhetjük az újságban látott autót online is, ha a megfelelő keresőmezőbe beírjuk a kódját. (Ez hasznos, de nem látom értelmét. Ha újság alapján tetszik, akkor minek nézném meg neten a hirdetést? Ha neten meg tudom nézni a hirdetést, minek vennék újságot?)
A hirdetések képei itt is vízjelezve vannak, illetve itt is lehet szöveget csatolni a hirdetéshez.
Leginkább azoknak lehet érdekes, akik régről ismerik az újságot, és nem tudják, honnan induljnak el, hol keressenek.

Végül következzen a még egy oldal, a vezess.hu használtautókeresője. Elsőre elég bonyololtnak tűnik a kereső, az ember nem is tudja igazán mit hova írjon, hogyan állítson be. A részletes keresővel már javul a helyzet, de itt is akadnak érdekességek. Például lehet választani hogy milyen gyártmányt szeretnénk (japán, francia, olasz, német, koreai, egyéb). Nos, kíváncsi lennék, hogyan bírkózik meg egy esztergomi Suzuki Swifttel (japán vagy magyar), egy jobbkormányos Ladával (angol vagy orosz?) vagy mondjuk Rácz Tamás Chrysler Voyagerével (Amerikában tervezték, az olaszoktól kapott motort, Ausztriában szerelték össze.).
Az extrákat a keresővel elég jól be lehet határolni, pohátartóval kezdve a könyöktámaszon, a zárható kesztűtartón át a xenonig mindent lehet választani. Egyéb adatoknál a szokásos taxi, garázsban tárolt, női tulajdonos mellett érdekesség a spoiler vagy az összkerékhajtás mikéntje (állandó, kapcsolható) opció.
A kereső mellett itt is lehet böngészni a kereskedések ajánlatait, van autófigyelő, lehet menteni a hirdetéseket, és van egy különleges extraszolgáltatás: lehet bérautót is keresni. És még egy érdekesség, hogy lehet szolgáltatást is keresni, ha nem tudjuk hol van gumis, vagy szerviz, itt esélyünk van meglelni a jövendőbelinkent. Mármint szerelőt.
Ha valaki pedig az új autók akcióira kíváncsi, akkor csak egyszerűen kattintson Kereskedői akciók menüpontra.
Lényegében ez sem egy rossz oldal, amennyiben kevesebb a többi oldalhoz képest (kacifántos kereső), annyival többet ad más téren (akciók, szervízkereső, béreutó)
 

A felsorolás korántsem teljes, hiszen kimaradt az e-bay és az AAA Autó. Előbbi azért, mert mondjuk a vaterához hasonlóan akciós oldal, és csak nagyon kis alága az, ami autókkal foglakozik. Utóbbi pedig egyrészt kivonul az országból, másrészt inkább kereskedői hálózat, mint sem autóböngésző.

Remélem sikerült egy jó alapot adnom a böngészéshez, sok sikert a keresgéléshez!




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (2,5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr2888585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kifordított kacagány 2009.02.09. 17:04:36

"Utóbbi pedig egyrészt kivonul az országból"
miután már becsaptak mindenkit akit csak lehetett, minek maradna?:)

Rocko- 2009.02.09. 17:24:15

fellendül a gazdaság, mindenki venne második autót.
zuhan a gazdaság, mindenki olcsóbbra cserélne. :)
lehetne, de nem sokakat fgo zavarni h távoznak, sôt!

Kifordított kacagány 2009.02.09. 17:39:27

én drágábbra cserélnék. nem kell egy pontiac?:)

Rocko- 2009.02.09. 19:02:36

jelige: megegyezünk / üzembentartóira. :D

Csubakka Junior 2009.02.10. 07:41:13

...nemrégiben elindult a haha.hu...

hahu (a link jó)
ha rejtett poén, akkor értem :)

magyar-magyar szótár 2009.02.10. 07:47:01

Néhány szakmai kiegészítés :
Szerintem a használtautó-pont-hu -n érdemes keresgélni.
A mobile -pont-de azoknak való, akiknek van műtéti háttere, pl lepapírozni egy viszonylag még elfogadható autót. Lehet a großvaterwagen kategóriában taláni orvoshoz-szanatóriumba járós bevásárls nagypapautókat kikent kifent szaonállapotban ..ilyen kuriózumokat, mint utolsószériás Aud 100-as (első A6) 1,8-as [!!!] 112LE motorral...

A használtautó-pont-hun
azok számára, akik nem autóbuzik, A-bl B pontba hurcoblnivalóságos Skoda feliciát családihasználatból kikímélten 450-éert "elszakíthatóan" [alku utáni ár 550-ről)

Régi neppereknek (surdakalapos nyugdíjas taxisofőr vagy buszsofőr kateg) a nyomdászok adták le a drótot .. ma hétvégn kel figyelni az akkor ráérő hirdetők néha cukor-csokoládéáron tesznek föl cuccokat.. Ám pestiekmelőnyben, a jómúltkor szalonállapotű exnémet iskolabusz Transit-ot egy napi fönnlét után, mire gumicsizmát rántottam az induláshoz, pesti nepper elhappolta...

Állítom: Igen jó autókat találni az 500-700-800ezres sávban, 2003-as jajdekékborzalom Skoda Feliciát (nem bankiviszavett kateg!!) 750-ért.. azt már érdemes megnézni.
De hozáértő kalandvágyó ma mr bankivisszavet kateg-ben is próbálkozhatnak, nemkevés az olyan lelakott 1999-es IV-es Golf, amiben a hengerfej és a lágzsákos kormány is benne van 850-ért.

Rocko- 2009.02.10. 09:08:15

Csubakka Junior 2009.02.10. 07:41:13
félreolvasás, biztos Freud. :)
javítom, kösz. :)

magyar-magyar szótár 2009.02.10. 07:47:01
igen, én is használtautót használom személy szerint, szubjektíven, mobile az vérnyomásemelésre jó, nagyon. :) megnézed ott mi az ára, megnézed itt mi, hozzáveszed az állapotot és a hazaszállítást, máris megvan a reggeli infarktus. :)

Felicia: szóval van élett abban a sávban, kösz.

Kifordított kacagány 2009.02.10. 15:12:15

no igen, kintről úgy a legjobb behozni, ha tudunk egy rendszámot vásárolni valami hasonló ronccsal is hozzá:)

Rocko- 2009.02.10. 16:57:12

jajj, hát alvázszámcsere, rendszámcsere, hát miket támogatsz itten te?! ;)
mi lesz a következô, átmatricázzuk az autókat? :D

Szendwich 2009.02.13. 18:10:00

@Kifordított kacagány: Ez nekem is eszembe jutott, hogy elhozni nemetbol egy hasonlo 80-ast (persze nagyon jo allapotba) es atutni mindent arra.
süti beállítások módosítása