Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

A "Repülő finnek" mindig tudtak

2009.03.28. 16:00 | Tommi | 2 komment

Címkék: finn rali autó rally hannu mikkola timo makinen

A "repülő finnek" névrokonaink autóversenyzői. Olyan nevek tartoznak közéjük mint Henri Toivonen, Hannu Mikkola, Juha Kankkunen, Rauno Aaltonen, vagy a Forma1-ből Keke Rosberg. A maiak közül eklatáns példa Marcus Grönholm, Mikko Hirvonen, illetve a Forma1-es Kimi Raikkönen.

Találtam egy videót 1968-ból, melyben Hannu Mikkola és Timo Mäkinen mutatja be, hogyan kell végigvezetni egy adott szakaszt hátsó-, vagy elsőkerék-hajtású autóval. Érdekes, és mindenképpen jól szemlélteti a különbségeket a videó. Hiszen míg a hátsókerék-hajtású Fordnál elég egy nagyobb gázfröccs a kanyar közepén, hogy szépen keresztbe lehessen a gépet fordítani, s majdhogynem időveszteség nélkül abszolválni a kanyart, addig az elsőkerekes Mininél szükség van a skandináv-flikk technikájára ahhoz, hogy az autó ott forduljon el, és olyan sebességgel, ahogy azt a versenyző szeretné, ne pedig az orrát tolja. 

 

 

Kíváncsi vagyok, hogy manapság van-e olyan versenyző, aki mondjuk Super1600-as autóval megy a VB-n, és alkalmazza az előbb említett skandináv flikket...




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr961027792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeti 2009.03.28. 16:11:57

Full power second gear.....jump..öaaah...
Kurva jó!A bácsik tudnak!

korlat 2009.03.28. 16:58:53

Hát én biztos vagyok benne, hogy alkalmazzák a flikket. Nemrég volt TopGearben ugye,h Captain Slow tette tiszteletét a finneknél és Hakkinen tanítgatta ralizni az öreget. Ő is tudja, ismeri, használja, tehát gondolom ez azért alap dolog. Még én is használom szimulátorban időnként, habár 4x4es kocsinál jóval kevesebbszer van rá szükség, mint egy elölkaparósnál.
süti beállítások módosítása