Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

A hét szerszáma - krova

2010.01.18. 08:00 | prokee | 22 komment

Címkék: a hét szerszáma tow krova dugókulcs

Aki valaha az életben találkozott már olyan csavarral, amelynek lazításához/meghúzásához a csillag-villást 30 fokonként kellett átforgatni, az biztosan egyetért velem, hogy a garázs, műhely abszolút nélkülözhetetlen kelléke a racsnis dugókulcskészlet.

Magyaros nevén a krova.

Krova: Króm-Vanádium. Ez egy igen ellenálló, kemény ötvözet, amit - többek között - szerszámok anyagául használnak. A dugókulcskészletek első darabjai, amelyek az országba kerültek, Cr-Va, vagy Cro-Va feliratot viseltek, ez természetesen nem márkajelzés volt, de a köznyelvben megmaradt, mint a rotringceruza.

Az átlagos krova-készlet három méretben létezik: 1/4" (kiskrova, márkásabb készletek is 10000 forintig kaphatóak), 1/2" (nagykrova, 15-20000 forint egy profi készlet), illetve az általam soha nem használt 3/8". Legutóbbi sok helyre túl nagy, sok helyre túl gyenge...

Egy többé-kevésbé már használható készlet tartalmaz legalább egy racsnis hajtószárat, egy csuklót, egy rövid és egy hosszú toldót, valamint egy hajtószárat. Kiskrova esetén a fejek általában 4mm-től 13mm-ig (köztük gyakran 4.5, 5.5 és 6.5mm fejekkel), nagykrova esetén 10mm-től 24mm-ig sorakoznak, utóbbihoz gyakran 16 és 21mm-es gyertyakulcs is tartozik.

Egy komolyabb szett, amely nagyságrendileg 28-30000 forint körül beszerezhető, emellett bitfejeket, hosszú fejeket, flexibilis szárat is tartalmaz. A többletköltség persze csak akkor térül meg, ha ezekre az apróságokra is szükségünk van.

Amennyiben Ön, kedves olvasónk, krovavásárlásra adja a fejét, egy dologra nagyon figyeljen! A racsnis hajtószár markolata az egyik legfontosabb szempont, talán rögtön a fejekhez használt anyag minősége után következik. A klasszikus piaci recézett fémnyelű szárak igen hamar meggyűlöltetik maguk a tenyér folyamatos gyötrésével. Érdemes hát műanyag vagy gumis markolatú szárra költeni. Ennek nem csupán a tapintása kényelmesebb, de a vastagsága miatt biztosabb fogást is ad.

És Ön használ krovakészletet?




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr81607751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nap 2010.01.18. 09:42:27

Még anno vettem egy russzki krova készletet. Filléres beruházás, egy életen át tartó élmény. :)

zalkapone 2010.01.18. 10:05:50

Kedves Édesapám karácsonyra lepett meg egy készlettel. Van benne minden, mint a búcsúban. Flexibilis szár, három féle toldószár, és 30 db fej (3-26 mm). Ja, és a leglényegesebb, általam sűrűn használt segítség is benne van: a teleszkópos mágnesrúd! Minden lefelé esik, még szűk helyen is, ezért fasza, hogy benne van.

pickapu 2010.01.18. 10:49:40

Apu még a nyolcvanas évek elején hozott krovát az NSZK-ból, mikor vállalati továbbképzéseken vett részt. Biztos jó minőségű, mert azóta is azt nyüstöljük.
Széthajtható lemezdobozos.
@zalkapone: Olyan mágnesrudat már szeretnék venni, hányszor jár úgy az ember, hogy a legkisebb alátét esik be a legszűkebb helyre, aztán meg lehet kaparászni.

Halálos_fogkefe 2010.01.18. 13:08:50

Szerencsére van belőle nem is egy. Jó régi zöld meg kék fémdobozos, látszik rajta hogy nem mai darab, de sose megy tönkre. Sajnos a legkisebb méretű nincs, pedig tényleg nagyon nagyon nagyon jól jönne néha. Csak hát nem olcsó mulatság, szarra pénz áldozni meg badarság lenne.

Lowtyo 2010.01.18. 14:30:38

vettem baumaxban gazdaságos félcolost. szerszámra sosem sajnálom a pénzt, ezt is csak azért mertem bevállalni, mert igen masszív darabnak tűnt. nem is tévedtem vele nagyot. kb egy éve használom szinte minden nap, nagyon jól bírja. persze tudom, egy év nem tűnik soknak, de a házépítés összes olyan szerelésénél, ahol villáskulcs kellett, ezt használtam. sza aszem megérte. ha meg nem akarunk kísérletezni, nekem az unior szerszámok idáig nagyon bejöttek. apámnak két krovája is van unior, van vagy 1000 éves és hibátlan.

yeti 2010.01.18. 21:27:18

Nem régen kaptam egy olcsó készletet krovával villáskulcsokkal meg minden földi jóval.Apám vette valami szerszámkereskedés nyitási akcióján.Annyira olcsó volt hogy magának is vett egyet.

Krisi 2010.01.18. 21:32:43

a sárgateszkóban (lidl) meg aldiban vannak néha brutál indokolatlan leárazások, és pár ezresért már lehet kapni ilyen készleteket, kíváncsi lennék egy olyanra, hogy hogyan bírja.
persze tudom, hogy szerszámból meg kell adni a módját, mert csak magunkkal kefélünk ki, ha nem jó, viszont én úgyse használnám heti rendszerességgel, érdekelne, hogy van-e tapasztalata valakinek hasonlókkal?

(legjobbak amúgy a "precíziós" feliratú Made In Hungary villáskulcsok :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.18. 22:49:52

Nekem az egyik készletem egy félcollos King Tony szett, van benne dugófej collos 3/8"-tól 1 1/4"-ig, meg metrikus is 8-astól 32-esig, ritka méretek is, meg a hajtóra hosszító, hogy majd 70 centi hosszú lesz, és bírja a racsni, brutális (hiába, azért a King Tony nem szar motyó), és a racsnija fémnyelű, recés, és én ezt jobban szeretem, mint a mindenféle ortopéd formájú műanyagnyelűeket. Azok ráadásul egy idő után förtelmesen elkoszolódnak. Ahhoz képest, hogy milyen szerszám, nem túl drága. Messze egy Beta cucc ára alatt van, és van legalább olyan jó minőség, mint a Beta. Élethosszgaranciát ad rá a gyártó, és tényleg baromi jó szerszám.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.18. 22:50:33

Amúgy a szerelő ösmerősömnél van egészcollos készlet is, az brutál.
Abban asszem a legkisebb dugófej a 36-os, a vége meg valami 96. :)

crix 2010.01.19. 00:48:41

@Tie: Neked kell is a Réndzshez.
Gondoltam bepótolm, így hogy neked kimaradt :D
Isten 3. legcsodálatosabb találmánya a racsniskulcs. Bizony a sört meg a pálinkát is megelőzi. :D
Nekem az alkesz házmesterbácsi ajánlgat, de még mindig nem hozta. Pedig tényleg kéne. Bence barátomnál láttam egy olcsó egyszerű készletet, ami tök pici volt, annyira, hogy a racsnis nyele volt a dobozka fogantyúja

arthur877 2010.01.19. 08:10:58

Értelemszerűen rengeteg készletem van, de a több 30 ÉVES! orosz fémdobozos cucc tényleg EGY ÉLETRE szól! Nem tágul ki, és 2 méteres csővel is rásegíthetek a szárra, akkor is bírja!
"Mindentnyitó" féltett kincsem! :D

Kifordított kacagány 2010.01.19. 09:26:53

nekem is van néhány békebeli készlet talonban, de azokkal általában nem sokra megyek, mert mindig szanaszét vannak. valami korábbi postban említett monofajta(fél fülű) hurcolhatja szanaszét szerintem. tény, hogy elpusztíthatatlan(a készlet), de általában az egyszerűség kedvéért ki szoktam venni a kocsiból a tesco gazdaságost, mert abban még minden megvan. az viszont koránt sem elpusztíthatatlan, így hamarosan a messzire hajítás tipikus esete fog fennforogni, mikor is kénytelen leszek felderíteni a monofészkeket és újra előszedni a régi, használható szerszámaimat.

@Tie: a kingtony tényleg jó cucc, de azért az erős túlzás, hogy van olyan jó mint a beta. mondjuk inkább úgy, hogy van olyan cucca ami olyan jó mint a beta és van neki gyengébb minőségű is.

@Krisi: szerintem ha néha használod és csak olyanra amihez nem kell brutális erőhatásokat kibírnia a szerszámnak, akkor be lehet szerezni ilyeneket is. háztartási készletnek jó, szerelőműhelyhez nem. és persze az ilyen olcsó motyókból is ki lehet fogni jót, nem biztos, hogy mind gagyi. mondjuk bitkészletet még háztartási felhasználásra sem biztos, hogy megéri megkockáztatni, az első csavar kinyírja. régebben, mikor még abból éltem, elég sok pc-t kellett szét és összecsavaroznom. nem nagy dolog, vacak kis lemezcsavarok, meg ilyesmi. egy év alatt mégis sikerült egy komplett bucsus készletet elkoptatni, törni, stb., ami azért elég szégyenletes dolog szerintem. az utolsó darabja amit a mérete miatt nem tudtam használni gipszkartonozás közben kb az első csavarnál halt meg, simán szétforgácsolta a csavarfej.

Kifordított kacagány 2010.01.19. 09:30:23

@arthur877: a "mindentnyitó" az a plazmakulcs:)

Lajka_ 2010.01.19. 13:55:30

Nekem egy Lux-Tools márkájú van már 4 éve, egy 14-es imbusz meg a nagyhajtókar elhasználódott, de a többi része elég jól bírja, pedig időnként kapott rendesen... A másik ami bevált a Tona 36-os dugó + L alakú merevhajtószár( félcolos ), Skoda szárazfutó csavarjának az alapos meghúzásához 3 m vascsővel ketten szoktuk szolgáltatni a nyomatékot, és simán bírja :-)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.19. 22:13:51

@Kifordított kacagány: Ízlések és pofonok.
Amerikában pl. a kutya se használ Beta-t.
King Tony-t, SnapOn-t annál inkább.

Kifordított kacagány 2010.01.20. 14:09:52

@Tie: ez oké, de mikor ugyanaz a cég ugyanabból a szerszámból két féle minőséget is készít, az szerintem minimum érdekes. persze a gyengébb minőség sem szar, csak nincs olyan mint a másik, vagy a beta. persze beta kevesebb van körülöttem, lehet abból is vannak különböző minőségi kategóriák.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.20. 18:59:56

@Kifordított kacagány: Mer mér érdekes?
Egyetlen dolgot jelent: a piac összes szegmensét ki akarja szolgálni. Józsibácsinak nyilván nincs szüksége az übercsúcs szerszámokra, viszont tudja, hogy az autószerelője azt használ, megbízik benne, tud venni ő is olyat, és nem köll ingét-gatyáját kiadni egy villáskulcsra.

Ez teljesen normális piaci szemlélet a gyártó részéről.

Ott van pl. a LUX, amit az obiban lehet kapni.

A háromcsillagos cuccaik az ócsó kategória, pont Józsibácsinak, meg a kezdő otthonreszelemazautómat figuráknak. Bőven jók, bírják a kiképzést, de nem arra vannak kitalálva, hogy autószerelő napi 10 órát üsse őket.
Van a négycsillagos, ami már drágábbabb, az mondjuk a magamfajta advanced otthonszerelősöknek való, és van az ötcsillagos cuccaik, amik tényleg nagyon fasza elsőosztályú szerszámok, drágák is, mint a kurvaisten.
Fémmegmunkálás, anyagminőség (és itt nem arra gondolok, hogy szar anyagból csinálják, hanem egyszerűen más minőségi szabványoknak megfelelő edzéseken eresztik át a dolgokat, esetleg nem öntött, hanem kovácsolt szerszámok, stb), ez mind olyan dolog, amivel a végeredményt nagyban lehet befolyásolni, és persze az árat is.

Kifordított kacagány 2010.01.20. 19:21:23

@Tie: végülis igazad van, meghajlok érveid előtt:)

gatsy 2010.02.08. 14:06:56

Szintén a barátnőméknél rejtőzik. A szekrény aljában narancs-fekete doboz. Nocsak-nocsak mi ez? Hátperszehogy...

Sajnos a 17-es elrepedt, de a többiek sokat segítettek már.:)

Főtruista 2012.04.06. 20:23:05

Masszív guglizás közben érkeztem-van nekem is ez a jó kis orosz lemezdobozos kadmiumozott atomtámadásálló, de mikor már hozzám került, hiányzott belőle a 19-es fej, az pedig nagyon kellene. Van valakinek segítő tippje?
(Ugye az alappara, hogy nem colos a csatlakozása,hanem 14 mm).

Főtruista 2012.04.06. 20:27:25

Ja,vki kérdezte: kiskrovát én ilyen Lidlist használok ("Powertools",kék műagdoboz,van benne egy szakajtó bit+ integráltbites krovafej+flexibilis és merev hosszabbító+néhány apróbb imbusz is)- otthonszerelemazautómat-szinten teljesen megfelel, a racsnija gyanús, hogy nem fog soháig a helyzet magaslatán állni,de akkor max kap egy új hajtót.

prokee · http://blog.prokee.hu 2012.04.07. 07:50:10

@Főtruista:
Azonnali elmélyült bolhapiacozásba kell fognod, ezt tudom javasolni.
süti beállítások módosítása