Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Olimpia Dél-Afrikában!

2010.07.14. 10:43 | apamacko | 4 komment

Címkék: fotó veterán autó érdekesség pickup opel autóbuzi opel rekord p1

Nem, nem a Római Olimpiával kevertem össze, s nem is egy "ellen Olimpia" nyomaira bukkantan, mint valami összeesküvés elméletet kutató, elvetemült konteo hívő.

Egy korábbi poszthoz vadásztam képeket, kedvenc veteránautómról, gyermekkorom meghatározó autós élményét adó típusáról, az Opel Olimpia Rekord P1-ről. Szóval nem tévelyedtem el, maradtam az autóbuzéria mézes-mázos (rozsdás-olajos) vezérfonala mentén.

A fent említett típust Rüsselsheimben, Németországban 1957 júliusa, és 1960 júliusa között gyártották. Számomra ez volt a Rekord sorozat legszebb modellje. Fantasztikus panoráma ablakai után kapta becenevét is. Az egybeépített első üléseknek, és a kormányváltónak köszönhetően akár 6 személy is kényelmesen utazhatott benne.

Mikor a típus Európában épp kifutott, a Dél-Afrikai köztársaságban épp megkezdődött a modell bevezetése. Az Európában bevált 2 és 4 ajtós sedan, valamint a szintén csodás formájú kombi mellett, csak ezen a piacon megjelent még egy modell.

A helyi sajátosságokat figyelembe véve az Opel létrehozta a farmereknek ideális P1 változatot, a pick-upot!

A modellvariánsról látott első kép ledermesztett. Mint amikor az ember autóbuzi fia egy, a kedvenc homokozó sarkában addig láthatatlanul megbúvó mecsót talál, úgy voltam én az első fotóval. Ilyen állat márpedig nincs is. S jöttek még elő az internet feneketlen bugyrából a további képek, korabeli újsághirdetések, poszterek, rajtuk a kedvenc autóm furcsa, jobbkormányos variánsának képei.

A csodálkozástól leesett az állam, és úgy is maradt, míg párom arra nem sétált és vissza nem akasztotta a helyére, miközben mosolyogva konstatálta, hogy bizony én vagyok a harmadik gyereke. Semmi kétség ez így is van sokszor. Aztán a képeket elvermeltem, s most ahogy jött a foci VB, támadt fel újra az ötlet, miszerint most, a témához kapcsolódó helyszín kapcsán poszttá váljon. De térjünk vissza kicsit újra az autóhoz.

A pick-up modell sikerét jelzi, hogy az utódból a P2-ből is elkészült a platós változat. A Rekord európai rajongói közül a legelvetemültebbek pedig sok-sok évvel később, épp Dél-Afrikából szerezhették be a legegyedibb gyári modellvariánst.




A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr272133750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeti 2010.07.14. 16:03:22

Szerintem hozz haza egyet lábon.Jóval kisebb az esélye,hogy eltrafáljon egy finn kamionos ott,mint Svédországban.:-)

pickapu 2010.07.14. 19:32:06

Jó kis kocsi ez, van eleje, hátulja, platója...

kuki123 2010.07.14. 20:50:51

@pickapu:
meg jobbkormánya, meg rozsdája...

:)
süti beállítások módosítása