Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

Hirdetés

Beszóltak

Autófilek még

Hi-hi-hitel

2009.01.30. 09:00 | Rocko- | 17 komment

Címkék: közélet autóhitel autóvásárlás felnihitel

Mint tudni lehet, éppen autóvásárlás közepén vagyok. Pont abban a helyzetben vagyok, hogy nincs pénzem arra, amit szeretnék. Két opció van: kölcsönt veszek fel, vagy az történik, amit teszek: várok, gyűjtögetek pénzt. Sose szerettem a hitelt, nem látom értelmét, inkább megoldom házon belül, kölcsönkérek barátoktól, imkább őket, mintsem a bankárokat etessem. A bankok jogilag legálisan adnak uzsorakamatot magas THM-et, és ezt teljesen normálisnak gondolják egyesek. Egyetlen dologra tudom elképzelni, hogy hitelt vegyek fel: ingatlan vásárlása. Autóra végképp nem vennék fel hitelt, ha arra nem vagyok képes, hogy a vételárat kifizessem, akkor hogyan, miből fogom fenntartani az autót? Pláne ha mellette ott a hitel. De lehet ezzel a véleménnyel csak én vagyok egyedül, nézzük meg mások hogyan állnak hozzá. Erre tökéleetsen alkalmas a múlt vasárnapi (2009 január 25.) Napló riport. Értelemszerűen csak az autós vonatkozású részével fogok foglalkozni.

Elsőként azt szeretném leszögezni, nem szabad könnyűelműen ítélkezni hogy az a marha minek ugrott bele, mivel két eshetőség van fent. Az egyik hogy az árfolyamingadozás miatt ugrott meg a törlesztő részlete, és ezen bukott. Egyszer fent, most lent. (Természetesen minden hiteles ennek a csoportnak a tagjaként értelemzi magát.) A másik orrba-szájba hitelt vesz fel, a mikrótól elkezdve a karácsonyi ajándékon át (unokáink is nyögni fogják), az ikonikus plazmatévéig.
Jöjjenk a konkrét esetek. Vagyis nem. Nem a taxisokkal kezdeném, nem szeretném ha a téma végeláthatatlan anyázásba fajulna. Mondom nem.
Tehát Terike. Terike ül bamba arccal, és nem esik le neki hogy hülye. Mit akar azzal elérni hogy halasztja a fizetést? Meddig akarná? előrelátóan kell gondolkodni kérem. Számold meg a pénzed, számold ki, mennyit bírsz. Mert töbet fogsz visszafizetni. Annális többet. Most számold meg mégegyszer. Ha harmadjáráa is pozitív a mérleg, akkor gondolkozhatsz a hitelen.
Terike, mint az állatorvosi ló? Neeem kérem, ez egy másik állat. A szamár. Hitelben úszik a lakás, ezekután hitelre vesz egy autót, és MÉG felvesz hitelt? Hát normális az ilyen? Erősen kétlem. többszörösen túlvállalja magát, mit gondolt, ki fogja ennek a levét meginni? elnézést, de kicsit se tudom sajnálni. És ahogy magyarázkodik. elnézést, de a A profi (Mercedes) értékesítő válasza jutott eszembe.
Attilát viszont nem értem. Mi lehet az az autó, ami hétmillió forintba kerül, és nem tudja eladni? Hétmillió az egy idősebb felsőkategóriás de az hitelválság ide vagy oda, de az tartja az árát, mint Szabad-szobor olajágat. A másik opció hogy egy új, középkategóriát vett, na de az kinek lenne az álmai autója? Ahhoz legalább 5 évig kell arra vágyakozni hogy igazán álmai autója legyen, ahhoz valami különlegesnek kell lennie. Sehogy se áll össze a kép.
Viszont az jogos, teljesen jó hozzáállás. Vigye a bank, az ő érdeke hogy a pénzt visszaszerezze.

Az viszont borzalmas, ami ennek hatására történik. Az egyik dolog ami szemebeötlött, hogy szaporodnak a rablások, erre a zsarufika hívta fel rá a figyelmemet, feltehetően a válság miatt eladósott emberek vetemedhetnek erre. De nem csak ebben nyilvánul meg a morális süllyedés, hanem olyan esetben is, ahol késelésbe torkollik a hitel miatti veszkedés.
Szóval nagyon érdemes elgondolkodni mire van pénzünk, és mire nem. Ha kell, adjunk fel valamit, nem szégyen időben visszamondani, mint sem magunkat büszkének csak mutatva belebukni.
Pozitívan az autóvásárlás előtt állók járhatnak, rengeteg, lenyomott árú, hitelből visszavett autót látni a piacon. Kedvező azoknak, akik összekuporgattak némi pénzmagot hogy autót vegyenek, és már csak egy kevés hiányzott az álomhoz, így ezt vagy egy újabb modellt tudnak megengedni maguknak.
Persze csak ésszel, ne dőljünk be olyanoknak, mint az alábbi hirdetés (a linkért kössz Botkának!):


Kattra megnő a törlesztő!

És akkor még pár hónapja röhögtünk a felnihitelen...




Szerintünk : : (3/5)
Szerintetek : (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://autofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr87904695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZsZ 2009.01.30. 09:55:16

Mindemellett azért tuti, hogy Terike férje a minimálbér felett kap még 40-50ezer forintot feketén. Csak ugye azt nem mondjuk el a TVben. Sajnos az átlagember pénzügyi analfabéla, csak azt nézi, hogy "hú, nyuszómuszó, mostan akkor mi is nézhetünk ki gazdagnak"

Rocko- 2009.01.30. 10:09:07

kb.
és feketére hitelt alapozni gáz.

ChPh 2009.01.30. 10:54:54

Mondjuk nekem is hitelből van autóm, miért? Mert akkor kellett, nem volt időm gyűjtögetni, vehettem volna egy szakadékot, de mivel sokat utaztam/zok nem engedhettem meg magamnak, hogy félúton leálljon, most akkor mi is van? Könnyű okosnak lenni, hogy nem vennék hitelből autót, meg hogy gyűjtögessünk stb....
Már bocs

Botka 2009.01.30. 11:07:04

@ChPh: Ez nem rólad szól. Túl sokan vesznek átgondolatlanul szinte már bármit hitelre, nem számolva a lehetséges következményekkel később.

loláb 2009.01.30. 12:18:59

Jaja, sokan ezt mondják: nem volt idő gyüjtögetni, a tescoba, balcsira, megy a nagyihoz békéscsabára el kell menni, tehát vegyünk hitelre.

A hitel nem rossz dolog, csak tudni kénel élni vele.

Az pedig nem igaz, hogy csak lakást szabad hitelre venni. Itthon ugyan nem jellemző az, hogy 10% kezdőre, behitelezheted a lakás értékének 100%-át, de az USA-ban igen. (Éppen ebből van a baj).

Nálunk jellemzően szinten maradnak, vagy jobb esetben növekednek az ingatlan árak. De ez messze nem törvényszerű, és ha lecsökken a hitel fedezetéül ajánlott ingatlan értéke a hiteltartozás alá, akkor jön a pótfedezet bevonása (plussz ingatlan, vagy kp), amire nem tudom itthon hányan lennének képesek.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.01.30. 12:28:00

Az "átírást is be lehet hitelezni" azt azt jelenti adásvételnél,hogy az igényelt autóhitelbe belefér az átírás költsége is,mert olyan nyomott áron van az autó és a TAX ára viszonylag magas.

ZsZ 2009.01.30. 12:47:46

Én az első pár havi fizumból félretett pénzből megvettem álmaim autóját kicsit szakadt állapotban. Azóta ráköltöm egy legolcsóbb autó havi törlesztőjét átlagban (30-40E) és szépen alakul. Ja és még mindig kevesebbet fizetek és a végén kevesebb pénzből lesz tuti, mintha ugyanilyen, de új autót vettem volna.
Amúgy VW Transporter, kocka '86-ból :)

ZON 2009.01.30. 13:30:11

Voltak bankok, akik még az eredetvizsga árára is hajlandóak voltak hitelt nyújtani, mert a vevőnek annyi pénze sem volt.Cifra nyomorúság ez.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2009.01.30. 13:46:15

Rocko, autóhoz itt egy tipp, bár te nem igazán ilyet keresel:
www.hasznaltauto.hu/2619606_fiat_ritmo_1987

(Svájci kisszériás típus, azért van meg az a bizonyos tulajdonsága, ami neked kritérium.)

Rocko- 2009.01.30. 14:38:12

ChPh · chph.blog.hu/2009/01/29/top_tunning 2009.01.30. 10:54:54
csak akkor vedd magadra, hogy ha mellette nem maradt pénzed spórolni bármire is, illetve nem létszükség volt az autó. de sztem ez nem áll fenn. :)

Brigi \"B. A.\" főnöke 2009.01.30. 13:46:15
köszönöm, de valóban, nem ilyet keresek. :)

Kifordított kacagány 2009.01.30. 15:50:00

azért meg kell mondjam, válság nélkül is nyilvánvaló volt, hogy a devizahitelek kockázatosak és csak annak éri meg, aki 2-3 év alatt ki tudja fizetni. nem kellene senkinek a saját hülyeségét a válságra fogni. ami egyébként nem is lenne, ha a fenti filmen látott hülyékhez hasonlóból nem szaladgálna annyi az utcákon.
és igen, ha nincs másra pénzem és minimálbérből vegetálok, akkor nem veszek sokmilliós új autót, hanem veszek egy szakadt tragacsot, hogy ne vigyem csődbe a családot.

az attila a filmen meg erősen csúsztat. eljátsza a hattyú halálát, hogy lássuk mennyire szerencsétlen, közben meg csak arról van szó, hogy az általa nem kalkulált veszteséget nem akarja benyelni. persze nem ússza meg és minél később ismeri ezt el, annál inkább rosszul jár.

a terikéhez: állítása szerint nem vállalta túl magát, csak a teljes forrását kötötte le és most csak pillanatnyi pénzzavar miatt bukja az autóját. oké, ilyen bárkivel előfordulhat, akár hitel nélkül is. mégsincs semmi amihez nyúlni tudna? mikor munkaképtelen lett, akkor már tudta, hogy nem fog tudni fizetni, mit csinált? reménykedett? vett pár lottószelvényt, vagy egy százassal többet dobott a perselybe, mikor templomba járt? könyörgöm, ha nekem láthatóan fizetési gondjaim lesznek az elkövetkező pár hónapba, akkor nem várom meg, hogy kivegyék a seggem alól az autót, hanem kerítek forrást hozzá. akár egy rövid lejáratú átmeneti hitellel is(no nem 4-500%-os thm-re gondoltam). pl van biztosításom, tudok rá felvenni egy éves lejáratra, de ha semmi más nincs, akkor veszek fel személyi kölcsönt. ja, hogy azt ők már elköltötték, mert kellett új plazma, vagy hűtőszekrény? akkor hadd legyek én az, aki elsőre ítélkezik és marhának titulálja szerencsétlent.

Kifordított kacagány 2009.01.30. 15:54:41

Rocko- · autofilia.blog.hu 2009.01.30. 10:09:07
nem gáz, ha a várhatóan folyamatos bevételről van szó. ez persze soha nem biztosíték, de az adózott jövedelem sem az.
te pedig vegyél nyugodtan hitelre autót, ha ki tudod fizetni egy éven belül.
egy részét pedig a szülőkkel kell kifizettetni. azért vannak:)

Rocko- 2009.01.30. 16:05:42

Kifordított kacagány 2009.01.30. 15:50:00
jah, valahogy így.
attilánál érezhetô a ferdítés, gyanus volt amit mondott.
terike meg kitartóan hülye. :-)

Kifordított kacagány 2009.01.30. 15:54:41
hát az adózott fizetésre (azaz az állásra) is esetlegesként kell számítani nálunk, ezekután feketepénzre alapozni felelôtlenség imho. elég nagy. :)
hitelt meg nem, inkább kibekkelem azt a kevéske maradékot, vagy kérek kölcsön a jogért és igazságért alapítványtól v vmi. :D
pár hónapig MÉG kocsi nélkül leszek, azt kibírom. :)

Kifordított kacagány 2009.01.30. 23:29:23

ha kibírod addig, mindenképpen az a jobb megoldás

Sam8888 2009.01.31. 13:52:35

Botka 2009.01.30. 11:07:04

Lásd a gyökér sógoromat. A plazmatévé az kellett, mert nagyon impozánsan mutat a 107cm a nappaliban, de az nemérdekli, hogy a lakhatásit meg nem kapják meg, mert nincsen vakolat a ház elején...

Sam8888 2009.01.31. 13:59:57

Nekem egyébként nincs nagy igényem autó terén... Inkább beletankolnám a hitel árát. :)
www.hasznaltauto.hu/2693481_bmw_320i_1981

Botka 2009.01.31. 15:43:01

Hú ez szép darab :) Mármint ahhoz képest amilyeneket lehet találni cápákból. Ezt érdemes lenne tankolni :)
süti beállítások módosítása